2014-09-09 1921 浏览
今次第3次黎大坑既總店,諗住食完就去維園賞花燈,渡過中秋佳晚。去到門口我地可以透過一塊透明玻璃,目睹整個分子雪糕既整作過程。其實分子雪糕係以超低溫-196度既液態氮將雪糕極速冷卻而成,呢款雪糕比較易溶,但食落質感非常綿滑。適逢中秋佳節,今次去到仲有雙黃蓮蓉月餅味,口味獨特創新大坑總店既店舖面積不大,可俱客人堂食既地方只有2張長枱,但座位都幾舒適。幸好我地個晚6點左右去到既時候冇乜人排隊,可以搵到枱坐底堂食。我建議大家盡可能堂食,分子雪糕較一般雪糕易溶,炎炎夏日一邊行街一邊食會令雪糕更快溶。而且店員服務好好,雪糕完成後親自拎到黎我地坐底既位置。今次我地食 Lab Made X Sunkist 既檸檬芝士餅味分子雪糕。檸檬芝士餅本身帶有酸酸溜溜味道,令人食欲大增。芝士味香而濃郁,配上一口威代餅能減輕芝士既肥膩感。加上有Sunkist既檸檬汁同粒粒香橙果肉,味道清新可口。飯前食都唔錯,酸酸甜甜好開胃! 唔太鍾意濃郁芝士味既朋友可以同人一杯兩份食呀!

適逢中秋佳節,今次去到仲有雙黃蓮蓉月餅味,口味獨特創新

2014-09-08
用餐时段
2014-09-03 1446 浏览
听闻lab made有sunkist限定版雪糕 热爱所有橙子味道的我 赶紧带着妈妈一起来到大坑中午1时左右 居然不需要排队!哈 先点了一个朱古力爆爆冰 做出来我发现我错了……我以为是橙子味道里面加朱古力的 结果是朱古力味道的冰激凌 浇上橙汁 里面有朱古力碎 和跳跳糖 口感很可爱 我喜欢跳跳糖的创意 但我不喜欢朱古力冰激凌 平时也从来不会吃朱古力口味的不过 热爱朱古力口味的童鞋们应该会很稀饭为了满足吃水果口味的热情 又吃了一个菠萝奶酪 (另外一款和sunkist合作的是柠檬芝士 但我没有点)恩 菠萝味道很浓郁 而且里面还加入了冰菠萝块 打碎搅拌之后 能吃到菠萝的纤维 我喜欢当天还有一个是奶黄月饼味道的 不知道会不会好吃呢?

中午1时左右 居然不需要排队!

不过 热爱朱古力口味的童鞋们应该会很稀饭

当天还有一个是奶黄月饼味道的 不知道会不会好吃呢?
2014-08-30
  • 菠萝奶酪口味;
2014-08-31 1525 浏览
今日去 Lab Made 試試佢地好受歡迎嘅奶醬多(奶油花生醬多士)味雪糕!!!!! 😍感覺好新鮮,味道香濃。奶醬味雪糕,上面加左花生醬,雪糕入面加左好多碎多士,配合得非常好;每杯份量不多不少,剛剛好。👍本人很喜歡花生醬,店員幫我添加多一點。價錢偏貴,不過咁特別、新鮮嘅雪糕,會再來幫襯...
本人很喜歡花生醬,店員幫我添加多一點。
價錢偏貴,不過咁特別、新鮮嘅雪糕,會再來幫襯...

2014-08-22
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$44 (宵夜)
2014-08-30 1834 浏览
八月四日 (星期一)多吃水果對身體有益,在夏天更有消暑作用比利更是橙橙超級粉絲,每晚總要吃一個才舒服八月尾,分子雪糕店Lab Made將與新奇士合作,推出用新鮮新奇士檸檬和新奇士橙來製作的兩款新口味雪糕各位大概也知,檸檬和橙含豐富維他命C,非常有益這兩款雪糕,想必是既美味又健康之作哩!這天小丸子與比利就前來大坑的Lab Made大坑本店,優先品嚐這兩款還未推出的雪糕未吃雪糕前,新奇士公關先講解有關新奇士檸檬與新奇士橙的資料,讓大家更了解當中的益處接着是店方代表出場,細心講解分子雪糕的製作技巧,我們早前已製作過另一款分子雪糕,因此也算有一點底子,其實分子雪糕是以零下196度的超低溫液態氮將雪糕漿極速急凍製作出來,店員先給大家親自示範,接着便是我們出場喇~經過一番努力,總算做出兩杯像樣的,為大家介紹冰檸芝士餅和朱古力爆爆橙先品嚐冰檸芝士餅,用鮮檸檬製作,愛吃酸的比利非常喜歡這口味檸檬減低芝士的漏滯感,味道清新,又不會太酸,令大家容易接受芝士味也挺濃郁,就是質感也有點像芝士餅,大概是冰凍的版本吧~另一款朱古力爆爆橙先放64%濃度的朱古力雪糕漿於攪拌器內,再加入液態氮,取出雪糕球,最後放上蜜餞
八月四日 (星期一)
多吃水果對身體有益,在夏天更有消暑作用
比利更是橙橙超級粉絲,每晚總要吃一個才舒服
各位大概也知,檸檬和橙含豐富維他命C,非常有益
這兩款雪糕,想必是既美味又健康之作哩!
經過一番努力,總算做出兩杯像樣的,為大家介紹冰檸芝士餅朱古力爆爆橙
先品嚐冰檸芝士餅,用鮮檸檬製作,愛吃酸的比利非常喜歡這口味
檸檬減低芝士的漏滯感,味道清新,又不會太酸,令大家容易接受
另一款朱古力爆爆橙
先放64%濃度的朱古力雪糕漿於攪拌器內,再加入液態氮,取出雪糕球,最後放上蜜餞橙皮及朱古力爆爆糖便大功告成!
蜜餞橙皮酸酸甜甜,與香濃的可可成強烈對比,再加上爆炸糖在口中不斷跳動,是十分有趣的感覺喔!
小丸子親身出馬為比利炮製出獨一無異的朱古力爆爆橙
得到店員的協助,總算成功過關喇!
取出朱古力雪糕,再放上蜜餞橙皮及朱古力爆爆糖
還未完結的!要加點心思來裝飾一下吧
這就是小丸子的傑作,美嗎?
以上兩款雪糕由八月廿八日至九月十日限時供應,大家切勿錯過喇!
题外话/补充资料: 即 Like Lab Made 分子雪糕專門店 同 Sunkist Hong Kong 新奇士香港facebook Page,下載$5 現金劵啦~
2014-08-04
2014-08-27 1175 浏览
Lab Made never ceases to surprise me˜˜呢個價錢同holly brown比真係分量少好多,但係quality都好好多!雪糕既口味層出不窮,而且味道真係同個樣口味既食物一樣,做到好逼真。雪糕裏面唔會食到有冰粒。為左佢大排長龍真係好值得。而家愈開愈多分店 就想幾時食就幾時食啦
2014-08-12 1503 浏览
是日又同fd出去食野,行過見到冒煙既labmade又忍唔住花錢lu:P今個禮拜有我最愛既腐竹糖水味太開心:))有2粒扮白果既物體系上面好Q,食落脆脆地,平時唔食白果既我都食曬2粒,跟住個雪糕食落仲有d腐竹,勁正!!我個fd食左奶醬多味,我食左啖都覺得幾正,不過有d甜,都系我個腐竹糖水味正d:)吾知下個禮拜系乜味呢,好想試下幾出名既紫米露味,d人話好好味但我就未試過啦,仲有附近其實都有好多野食,大坑絕對系尋寶既好地方!!下次要再黎!!
腐竹,勁正!!
2014-08-04 1586 浏览
蘿拔妹的妹妹去完兩個月歐洲畢業旅行之後,竟然話好羡慕我地三口之前去大坑食分子雪糕!(我地都未講羡慕你去歐洲玩兩個月=v=)好啦,甘我地今次一家四口齊人去再戰大坑美食啦!第一站即刻去食分子雪糕,我同媽媽同妹妹三個人要試三種唔同既味!麥精我點既麥精味基本上同真正既麥精維他奶係無分別的xd 所以味道真的不用再describe哈哈!而質感就比較冰,唔似雪糕有d sticky,所以真的溶得超級快。面還有d焦糖脆脆,生色不少,好吃!黑芝麻媽媽係所有芝麻食物既fans,Lab Made既分子黑芝麻雪糕都算係交到貨啦!芝麻甘香唔會苦,雪糕帶有微粒,但唔會破壞原有雪糕滑溜既質感!藍莓益力多妹妹點既呢款最受歡迎!的卻益力多味係非常濃,亦唔會搶左藍莓既味道,而且面仲有藍莓果醬呢!呢款真的值得試試哦。每次去Lab Made,見到爸媽好似小朋友甘企係玻璃前面睇住出煙既雪糕製成,都覺得佢地真係好可愛xd而搞笑既爸爸總會加一句:做咩唔直接飲麥精/益力多或者食芝麻糊!?

好啦,甘我地今次一家四口齊人去再戰大坑美食啦!

麥精

黑芝麻

藍莓益力多

2014-08-03
2014-07-27 1604 浏览
Lab made 兩歲生日!生日蛋糕雪糕 ($44)口味其實是斑蘭味!這次的斑蘭味雪糕較首次推出是進步了,變得更香濃,雪糕還混了迷你棉花糖、蛋糕碎,很豐富呢!薑汁豆腐花雪糕 ($44) Pipette裡的是薑糖水(其實本身杯底也有),薑糖水又辣又甜,為本來有些平淡的豆腐雪糕增添刺激感!

薑汁豆腐花雪糕 ($44)

外卖自取
I went to Lab Made after I had read about it in Vogue. When we arrived it looked really cool and amazing and I was very excited. The only problem was that they didn't have much choice. I personally don't like tofu, yet out of the 4 choices 2 of them included tofu, and one had a HK custard bun (don't really like that either) so luckily they had a 'strawberry panda' flavour. Normally I don't choose strawberry but I decided that I had to get somethin so went for it. It took a while to make and to get, but it is made right there in front of you so I guess it was fine, and it tasted great! It didn't taste fake like many other strawberry ice creams, and they had a green tea stick in it and a panda cookie too, which gave it a great presentation and really complimented the ice cream.

Honestly, I couldn't really tell the difference between this liquid nitrogen ice cream and normal ice cream. Unfortunately as well they don't post their menus online, so you don't really know what you are going to expect once you arrive, and I didn't realise tha they only had 4 flavours on offer. Try to check reviews before you go to see what types of flavours are there, because I am sure that if the sea salt caramel ice cream that I had read about was there when I went to Lab Made then I would've been much happier!
2014-07-09
庆祝纪念
生日
2014-07-15 1474 浏览
今日宵夜我朋友食左個黑白豆腐花,佢話都幾得意隻味,而我食左個奶皇同士多啤梨味,我覺得奶皇味都重又滑,值得推介因為出面都女少有呢d味,不過個士多啤梨就一般我認為,因為同出面差吾多,而且個熊貓都幾難咬,亦要提醒大家分子雪糕女快溶架,要食快d
2014-07-14
外卖自取
$44 (宵夜)
  • 流沙奶皇
2014-07-07 1207 浏览
無幾耐之前巨型鴨鴨來港掀起一陣熱潮!今天,熱潮主角變成以量取勝的熊貓xd怕人多唔去睇1600隻紙糊熊貓唔緊要,因為熊貓既蹤跡已經進駐各大餐廳商店,而Lab Made都唔例外!星期日下午三點,Lab Made人流都不少,幸好我和爸媽一行三人都可以揾到一個對住窗既位置。今天的口味有以下四款:士多啤梨熊貓奶黃流沙包豆腐花黑白豆腐士多啤梨熊貓看來是必叫的了!另外爸媽亦想試試奶黃流沙包呢種第道食唔到既口味 等既時候爸媽當然非常好奇出去睇睇滿布白煙既雪糕廚房究竟搞緊咩哈哈 士多啤梨熊貓一出現已經贏左啦!因為可愛既熊貓曲奇好似浸係雪糕到甘!雪糕既味道係士多啤梨乳酪,充滿乳酪酸而不會太甜,另外雪糕仲有粒粒士多啤梨肉!蘿拔妹覺得比大師雪糕還好吃xd 重點當然係上面既熊貓~ 其實佢係一塊充滿牛油香的鬆化曲奇,後面黑色的部分是竹碳噢!熊貓隔離還有一枝小竹,其實係綠茶百力滋,太精細了吧!完全唔捨得吃掉熊貓T^T另外奶黃流沙包味道亦不俗,吃到甜甜的蛋黃香,還有濃濃的椰香味,是一款奶味香濃的甜品。當然相對可愛的熊貓賣相奶黃流沙包味就給比下去了。值得一讃的是奶黃流沙包的質地,非常濃密幼滑,而且黏性頗高(有點像Gel

豆腐花
黑白豆腐

奶黃流沙包

值得一讃的是奶黃流沙包的質地,非常濃密幼滑,而且黏性頗高(有點像Gelato哈哈),還不易溶!比起士多啤梨乳酪的質地這個非常加分
從來賣相精緻的食物都會教人心花怒放,希望Lab Made可以同更多既品牌cross over創造更多有趣驚喜既雪糕!
2014-07-06
2014-06-20 1821 浏览
Lab Made的粉子雪糕真是令雪糕起了全新革命,作為一位女孩子,增肥的東西並不應吃這麼多,但這款口味的雪糕,我想只有Lab Made才讓我破戒的啦><天啊,真的是芒果椰汁糯米飯!這分子雪糕根本就是將芒果椰汁糯米飯的口感變成雪糕。每一口雪糕都帶有濃濃的椰汁香味,而淋在雪糕上的芒果汁份量也剛好包裹著雪糕,不會過多。最意想不到的是雪糕中居然有粒粒糯米飯的感覺,即時令我重拾在清邁吃芒果椰汁糯米飯的回憶,讚啦!
2014-03-20
2014-06-08 2233 浏览
向往lab made已经很久了 是日终于赴大坑圆心愿店面小小的 人很多 里面只有三四个可以站着吃的位置 外面排队等候的人不少看看本周的款式 对海燕和柠檬雪葩比较感兴趣 但感觉雪葩可能吃不出太多差别 所以决定试试海盐始终没有看清楚店员是把什么东西放到那个大机器里面的 嘻嘻不过机器转动搅拌的时候 冒着冷气真好看 腾云驾雾一般 很仙付款之后会给个单号 然后叫号取货海盐的卖相也不错啊 还有小海星 不只是表面上有哦 冰激凌里面也有 我喜欢这种脆脆的口感味道我也很喜欢 一点点咸反而很提味 整体显得不是太甜 很香 焦糖是铺在杯子底部的 哈 这样我比较满意 因为不喜欢太甜的 吃到底部很甜我就放弃了下次我决定要求不放焦糖~~哦 不 下次还是试试其他口味吧 哈哈
向往lab made已经很久了 是日终于赴大坑圆心愿
始终没有看清楚店员是把什么东西放到那个大机器里面的 嘻嘻
不过机器转动搅拌的时候 冒着冷气真好看 腾云驾雾一般 很仙
付款之后会给个单号 然后叫号取货
味道我也很喜欢 一点点咸反而很提味 整体显得不是太甜 很香
下次我决定要求不放焦糖~~
哦 不 下次还是试试其他口味吧 哈哈

2014-06-07
  • 焦糖海盐
2014-06-04 1845 浏览
5月新口味 當然要黎試下今次試左麻付雞蛋糖水 食落重蛋味 但有麻付系裡面 好得意奶醬脆多 呢個堅好味 勁似 似得黎佢有埋脆多粒系入面 真系好正~法式杏仁蛋糕 TOO BAD 藥水味 或者本身我麻麻個杏仁香~
5月新口味 當然要黎試下

今次試左麻付雞蛋糖水 食落重蛋味 但有麻付系裡面 好得意

2014-05-01
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$44 (其他)
  • 奶醬脆多
2014-05-26 2127 浏览
食完拉麵!肥髀想食甜品!呢間以分子雪榚做賣點!去到門口有好多人!都係等緊食雪榚!門口有玻璃間隔,可以睇到整雪榚過程!有四款!肥髀揀咗最普通嘅「芒果菠蘿乳酪」($39)一杯有球半!叫佢叫其他特別啲嘅味道!佢又唔肯!落單之後企响門口等!見廚師整雪榚!煙霧彌漫!肥髀好開心!好似仙境咁!廚師每次整一款味道!整好再叫號碼取!味道其實好正常!好香水果味!偏酸!但就無份子雪榚嘅驚喜!不過呢個係我們選擇嘅問題!所以無驚喜係正常!一杯球半都好足!兩個人分就剛剛好!

芒果菠蘿乳酪
2014-05-10
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$39 (其他)