2018-11-04 239 浏览
首先必须讲明呢个好评系有一定既感情分加左入去,味道未必系你想像中咁好食记得第一次食既时候仲系读紧书,对於一个学生黎讲40几50蚊一杯雪糕真系好贵,唔知系咪咁,食落特别滋味。从来对雪糕既印象就系软而滑,有几分人造香料既味道,呢间分子雪糕带来了不一样的口感,口味随季节变化,中秋有月饼味,夏天有糖水口味,都几新鲜。後来开左系尖沙咀,去食就更多方便了,试过帮左朋友一个大忙,叫佢请食呢间雪糕就可以了。好耐冇食,睇到佢即将结业既消息,都立即去食多次,好似唔系以前既味道了。经典既海盐牛奶脆脆,由一开店已经有呢款,应该系畅销口味之一吧。以後都未必有机会食啦,回忆涌上心头,谢谢你曾经带给我们的那些美好。

2018-08-26
宵夜
2018-09-04 376 浏览
Lab Made是亚洲首间分子雪糕🍦专门店,系香港亦曾经掀起风潮,全盛时期港九新界都有佢哋嘅分店,可惜相继结业下只剩下大坑总店。最近得知连总店亦要结业,趁着最後一天<为食小肥兔>便和老公来作最後告别。😔😔😔门外人头涌涌,似乎亦有不少粉丝来到作告别礼。😣😣😣烟雾弥漫是他们的特色和生招牌。😮😮😮店内挂满不同的奖项,但细看其实时间集中在2012-15年份,只能慨叹一句:时代已过,风光不再。😕😕😕同往时一样,每周都有四款不同味道的分子雪糕。🍦🍦🍦🍦来到最後一周,特别加推第五款口味来乱入。🍚<全素泰式芒果椰汁糯米饭>椰汁味很重,加上芒果酱,非常稳阵的配搭。<奶黄流沙包>味道偏咸,咸蛋黄味过重,不太能嚐到奶黄的香味。坦白说,我不是Lab Made的粉丝,个人觉得$46一小杯价钱是偏贵的。💰💰💰但其实我颇欣赏老板对雪糕的认真和努力研发各种口味👍👍👍,但可惜的是香港人是贪心忘旧的,永远只打着份子雪糕的旗号作招徕未免有点一成不变。👴👴👴加上从报章得知老板之前误信<生意拍档>以至投资失利,更加加速了Lab Made的死亡。💀💀💀作为土生土长的

门外人头涌涌,似乎亦有不少粉丝来到作告别礼。😣😣😣

烟雾弥漫是他们的特色和生招牌。😮😮😮

同往时一样,每周都有四款不同味道的分子雪糕。🍦🍦🍦🍦

来到最後一周,特别加推第五款口味来乱入。🍚
全素泰式芒果椰汁糯米饭

<全素泰式芒果椰汁糯米饭>
椰汁味很重,加上芒果酱,非常稳阵的配搭。

流沙奶皇包

<奶黄流沙包>
味道偏咸,咸蛋黄味过重,不太能嚐到奶黄的香味。

作为土生土长的小肥兔,未免觉得很可惜。亲眼看着一个品牌由创立,成长,到成为出色的品牌,犹如香港的努力奋斗史。现在看见他要结束,难免有点失落。。。😟😟😟
最後一天来吃雪糕时听见老板和其他客人聊天,得知他会卷土重来,但小妹愚见还是先重新定位吧!!💪💪💪
期望你们找到新方向後,东山再起。⛅🌞🌞🌞
全素泰式芒果椰汁糯米饭
2018-08-23 188 浏览
好高兴朋友带我来吃吃吃我们四个人试了三款雪糕紫米露、海盐脆脆、腐竹鸡蛋我的感觉是非常有趣好玩听说曾经开过几家分店到最後都倒闭了 不知道是否租金真的太贵还是雪糕有季节性紫米露非常足味 比吃真的糖水还要过瘾腐竹鸡蛋有腐竹丝 好惊喜海盐脆脆是我今晚最喜欢的 好有咬囗好香 好像吃炮谷味的雪糕一样Feeling so creative and cute 好玩
好高兴朋友带我来吃吃吃
我们四个人试了三款雪糕

紫米露、海盐脆脆、腐竹鸡蛋
我的感觉是非常有趣好玩

紫米露非常足味 比吃真的糖水还要过瘾
腐竹鸡蛋有腐竹丝 好惊喜
海盐脆脆是我今晚最喜欢的 好有咬囗
好香 好像吃炮谷味的雪糕一样

Feeling so creative and cute

好玩
2018-07-07 484 浏览
曾经风靡一时嘅分子雪糕 系热潮过後人潮不再。今晚喺大坑食完饭经过Lab made就买杯雪糕食下同以前一样 佢哋会不定期推出唔同嘅口味,今次就拣左特浓龙朱古力同开心果味呢个朱古力真系好浓好纯,好有朱古力味但系唔会太甜。而开心果雪糕亦都好滑,夹杂左开心果粒。佢哋嘅雪糕好似比以前更好味

佢哋嘅雪糕好似比以前更好味

外卖自取
2018-05-18 475 浏览
这日,与姨甥女去大坑蹓躂,途经「Lab Made」,有了新发现﹗Lab Mage这一期的雪糕,除了皇牌焦糖海盐牛奶脆脆外,还有三款全素雪糕。据说,为了响应422地球日,Lab Made与Green Monday合作,推出三款无蛋、无动物奶且无Cream的全素雪糕 - 全素泰式芒果椰汁糯米饭、全素西西里开心果和全素特浓朱古力配盐焗杏仁。 全素西西里开心果$50/杯,是四款中,最贵的一杯。无他也,只要是好吃,再贵也是值得的。坊间开心果味雪糕,小妹,锺情於Hangendaz或者Dryer。Lab Made之作,真材实料,且混入开心果粒粒,新鲜好味道。一下子,俘虏了小妹﹗ 开心果分子雪糕以-196℃液态氮迅速凝结而成,烟雾弥漫的效果,教人驻足观看。制作过程中,以植物奶取代牛奶,且丝毫没有加入色素或香精,质感特别香滑细致,开心果味道颇为突出,且不甜不腻,又夹杂了香脆果仁碎粒在内,咬口甚佳。 ·

2018-05-05
看着它开业⋯当时每晚都人头涌涌,店舖外面一定有排队人龙。特色的味道、出色嫩滑的口感,当年分子雪糕绝对是个风头。後来,分店愈开愈多,直至在报纸上看到这个店经营者的故事。今天只剩下大坑这总店,风头也不再。我跟儿子第一次来品嚐它何谓分子雪糕。小小一杯卖$46 ,确实有啲贵。它表明「全素」,用的奶是植物奶,即使对奶制品成份敏感人士都可以食,那我明白啦。对於敏感人士都可以品尝幼滑雪糕的确是喜讯。单看是制作过程,小朋友都好开心了,何况质感和味道的确不同!店内电视播放着与不同大品牌合作的活动花絮,挂着很多这几年内不同饮食平台所颁授荣誉。难免有点唏嘘吧

我跟儿子第一次来品嚐它何谓分子雪糕。

小小一杯卖$46 ,确实有啲贵。
对於敏感人士都可以品尝幼滑雪糕的确是喜讯。

单看是制作过程,小朋友都好开心了,何况质感和味道的确不同!

难免有点唏嘘吧
  • 芒果椰汁糯米饭
2018-04-22 239 浏览
焦糖酱海盐牛奶脆脆🍦 $46香浓奶味配上咸咸的海盐粒咸甜感觉交融 滋味非常😆加上脆脆蜜糖星星 更有口感❣️.法式焦糖炖蛋 $46浓郁雪糕配上甜甜士多啤梨😍烧焦了的焦糖脆脆啖啖幸福感觉 滑溜无比❣️🤤.
焦糖酱海盐牛奶脆脆🍦 $46

浓郁雪糕配上甜甜士多啤梨😍
烧焦了的焦糖脆脆
啖啖幸福感觉 滑溜无比❣️🤤
2018-03-27 209 浏览
曾经排长龙嘅lab made分子雪糕店而家去到竟然非常冷清但质素仍然无下降 能够保持水准.焦糖酱海盐牛奶脆脆🍧 $46牛奶雪糕质地好creamy 配上海盐味道又咸又甜 相当过瘾🍦再淋上焦糖酱 幸福的感觉一涌而至😍铺上蜜糖星星作脆脆 非常满足😋.法式焦糖炖蛋🍧 $46雪糕质地很浓郁铺了一粒士多啤梨在面🍓士多啤梨甜入心😋最上层的焦糖香脆可口 烧焦味道不算太浓但可能欠缺海盐配合 味道只有甜不及海盐焦糖那种甜甜咸咸的趣味口感😌但价钱始终偏贵 偶尔尝尝也不错😝
曾经排长龙嘅lab made分子雪糕店

但可能欠缺海盐配合 味道只有甜
不及海盐焦糖那种甜甜咸咸的趣味口感😌
但价钱始终偏贵 偶尔尝尝也不错😝
2018-03-18 142 浏览
同男朋友行街经过去食。今次系第二次黎食,上一次去已经系几年前佢地啱啱开左无几耐嗰阵。今次去见佢地除左分子雪糕之外,仲卖埋其他甜品,例如桃胶嗰d,同埋晚显冇以前咁热闹,可能隔左几年生意开始无咁旺。分子雪糕依然系每期4款口味,依加每份$46。我地叫左个焦糖酱海盐牛奶脆脆,份量同以前一样咁多,做法都冇变,食落都仲系好好食,d雪糕依然好rich,睇黎佢地人气虽然冇以前咁旺,但质素依然keep得住,good!!!不过$46始终系稍贵,可能系少人帮衬嘅原因之一。

2017-09-17 468 浏览
上个月才来过大坑饮嘢,当时在浣沙街、新村街那边看到一间间吉舖已好sad,谁知今日经过布朗街,赫然发现小甜谷已冇做,感觉有点震惊!小甜谷在大坑曾经好旺的,点知最後都捱唔住...!唏嘘一轮,兜去炳记那边看看,见到谷妈妈仍在,不过以星期六晚的市况来说,生意认真麻麻。之後我们又重回布朗街,天气闷热,到Lab Made食杯雪糕正好!当时店内一个客都冇,之後陆续有2对couples帮衬,至少冇咁冷清。晚餐食得饱滞,选这款甜甜酸酸的最好,口味清新朋友话食落的确有奶皇包的味道,不过食到尾有啲腻雪糕制造过程,每次睇都觉得新奇ABCD4种选择

Mango & Passion Fruit with Greek Yogurt
晚餐食得饱滞,选这款甜甜酸酸的最好,口味清新

流沙奶皇包
朋友话食落的确有奶皇包的味道,不过食到尾有啲腻

雪糕制造过程,每次睇都觉得新奇

ABCD4种选择
2017-09-16
2017-08-29 251 浏览
My friend drove me to this area, after dinner in north point, just because he wanna to have an ice-cream. 4 tastes for selection, my friend just wanna eat caramel sea salt taste.the lab people began the experiment after ordered. The taste of Ice cream was quite balance, sea salt and caramel not too strong.

2017-08-28
$30 (宵夜)
2017-08-14 218 浏览
很有意思的一家店,收藏了很久,因为离家近,一直懒得去。今天实在无聊,周日的午后,小店里空无一人,一个人的甜点时光很享受一定要看服务员的制作过程,分子冰激凌还是第一次尝试做出的味道跟普通冰激凌相差不远,味道还不错,蜂蜜太甜了,不爱吃甜可以建议少放
很有意思的一家店,收藏了很久,因为离家近,一直懒得去。
一定要看服务员的制作过程,分子冰激凌还是第一次尝试
其实认识呢个品牌已经系几年前既事,记得第一次食系尖沙咀诺士佛台分店,当时叫左限定紫薯口味。见住佢即时整真系觉得好神奇><Liquid Nitrogen原来真系可以整到野食出黎!(可能我文科女出身,唔好见怪)成个雪糕紫到出,不久都觉得紫薯味真系超级强烈!食晒之後仲有少少胃痛添,跟住就断断续续食过几次,无咩特别留意佢!直至最近,佢地社交平台搞送礼活动。咦好似几咁鬼马喎,奖品系一个火锅-----而且仲要系绵花糖火锅😉听落都兴奋。Lab Made好似仲未正式卖呢只产品,但中奖者可以有一个免费绵花糖火锅,俾我咁好彩抽!中!左!等我率先同大家试食啦。我起初以为份量好细。点知净绵花糖已经满满一大个纸碗,视觉上有无比震撼!之後反差好大既就系个的的式式既火炉仔,唔会太熬够晒安全。再黎系一碟用黎点绵花糖既配料,真系相当精致:有朱古力同杏仁包住既雪糕球、新鲜生果﹝士多啤梨同蓝莓﹞、饼乾两块、朱古力酱同柠檬酱。不过我好「论尽」、转枱果阵唔小心将朱古力酱同柠檬酱整跌左,无得食啦….职员喺你食之前会同你细心讲解边样要食先同埋点样食,不过我都系无理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同蓝莓份量都足够既、够两个

直至最近,

我起初以为份量好细。

转枱果阵唔小心将朱古力酱同柠檬酱整跌左,无得食啦….

职员喺你食之前会同你细心讲解边样要食先同埋点样食,不过我都系无理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同蓝莓份量都足够既、够两个人食,亦都新鲜无酸味。
点左绵花糖之後比较难烧焦,因为水份较重。

我比较欣赏个饼乾,因为沾左绵花糖之後烧一烧就劲香焦糖味,卖相好吸引。摆落口饼乾仲系好脆,同烧到淋晒既绵花糖非常之夹,正。

反而麻麻地个脆皮雪糕,第一, 个皮湿湿地太硬,烧极都未食得又怕佢溶。第二,入面雪糕个味道唔吸引,我无食错就应该似系杏仁咖啡/朱古力之类,食落口好强杏仁味
,但唔知点解咸咸地…..可能系绵花糖太甜,而一味只见啡色雪糕但又食唔出味,所以食左一半就放弃左。计我话应该用唔会比绵花糖抢味既雪糕,例如比较酸既菠罗、柚子、柠檬等等。

食到一半d绵花糖原来真系会杰晒
,但系我同朋友都尽左力啦食唔落,真系唔好睇少佢咁的式,如果唔大食起码够三个人食。

同场加映仲有海盐焦糖味雪糕
,比起当初我食果阵真系进步左唔少!盐味同糖味各占一半,配合得好好。最欣赏系餐牌上列左每只雪糕都列明左有无明胶或者麸质,非常细心。下次再有新味都好想eat下><!
2017-06-07 199 浏览
分子雪糕系香港已经红左一段时间, 一杯雪糕大约系$50一杯左右, 同甜品店比就平少少,但系同普通雪糕店比又贵好多喎。今次我嚟到尖沙咀呢间粉紫雪糕店买分子雪糕,拣咗一个系时令嘅味道,就系叫做伯爵茶未加上柚子汁。原来分子雪糕同普通雪糕最大嘅分别就系食咗好似有阵风,冇普通雪糕咁实在,真系超级入口即溶。上面嗰层cream唔系雪糕来嘅,系一啲好松软好似空气嘅物体,味道都算系咁啦,不过冇我心目中想像咁正,伯爵茶味唔算好浓,有少少甜甜地,两者之间嘅配搭尚可,不过真系好多人排队呀。

2017-05-23 172 浏览
朋友与我偶然经过lab made,看见其概念新颖,故提议买一杯雪糕分享,看看有什麽特别。我们买了流沙奶黄包试试,真的很有奶黄包味,但却尝试不出其他特别之处,只觉得很普通,故尝试过後应该没有下一次。