2021-02-28 551 浏览
前几日放学早咗,经过铜锣湾时代广场,见到呢间西饼店,谂起之前食过觉得几好味😋又想买来当第二日早餐食🤣离远已经见到好多人排队❗️睇得出呢间西饼店几咁吸引😂今次试咗上次冇试过嘅口味~冲绳黑糖栗子布朗$56我好锺意食栗子🥰呢个蛋糕有好多栗子🌰见到就忍唔住要试吓~佢有一大粒栗子粒喺蛋糕顶🍰栗子蓉几香甜😋仲食到甜甜嘅黑糖味😆好丰富嘅口感👍🏻榛果阿萨姆奶茶$56呢个蛋糕超级好食😋有好浓郁嘅榛果香味🌰仲有好多榛果cream😆有淡淡嘅奶茶香味☕️甜甜地,蛋糕软淋淋,食得好滋味😚法国玫瑰$56浪漫嘅粉红色蛋糕🍰好有少女心💝系打卡之选👍🏻食落有阵玫瑰嘅清香味☺️中间仲有粉红色嘅朱古力同红莓🍫设计得好靓💕焦糖完熟香蕉$56食得出佢好浓郁嘅香蕉味🍌十分香甜🥰仲有焦糖脆脆同埋朱古力脆脆系蛋糕面😆食落脆卜卜🤩几香几好味😋

冲绳黑糖栗子布朗$56

榛果阿萨姆奶茶$56

法国玫瑰$56

焦糖完熟香蕉$56

2021-02-25
2021-02-23 361 浏览
之前也有试过此店的戚风蛋糕当时选的是伯爵茶味 感觉不错最近适逢有人生日 便再来买几个小蛋糕4件共花费200元多一点 也算划算又可以试到几个味道怕一大个的生日蛋糕只有单一味道太单调的话不妨来试试这间 味道选择也挺多的当然 这里也有大蛋糕 适合一大班人庆祝时吃.1) 柚子味戚风蛋糕柚子味好清香入面的cream虽然比较多 但吃起来也有淡淡的柚子味不错.2) 开心果戚风蛋糕开心果味够浓郁外层带点微脆 有点像朱古力脆皮但整体比较甜.3) 香芋黑糖麻糬戚风蛋糕喜欢吃香芋的人一致认为这款最特别最好味 内面的麻糬令蛋糕更有咬口黑糖味则不太吃得出来.4) 柠檬芝士巴伐利亚清新的柠檬味 加上浓淡度适中的芝士味上层像啫喱 下层像慕丝吃完两三件戚风蛋糕 再吃这款 一点也不会腻.下次的目标是朱古力味的戚风蛋糕😆
之前也有试过此店的戚风蛋糕

上层像啫喱 下层像慕丝
吃完两三件戚风蛋糕 再吃这款 一点也不会腻

下次的目标是朱古力味的戚风蛋糕😆
2020-12-16 572 浏览
呢一间戚风蛋糕甜品店可以喺好多地方都搵到,价钱唔贵,蛋糕虽然细细件,但系啱晒两个人一齐share!今日叫咗一个杂莓味(本身真系好想试朱古力,不过去到已经售罄),就咁讲个外型,都几精致。先讲一讲佢嘅戚风蛋糕,我觉得要先摆喺室温一段时间再食,个蛋糕底会再松软啲,同时间个蛋糕嘅味道好淡,无咩莓味。然後到蛋糕嘅内在部份,都有少少失望,因为无馅,只靠小小cream去为个蛋糕调味。另外面头嘅水果就更加好睇唔好食了。虽然都有好多人比好评,但我觉得真系名大於实~但佢胜在好多味道,睇吓有冇机会试吓其他味道再品评一下啦。

外卖自取
圣诞节的时候总会买一个蛋糕和家人吃觉得这样才有过节的仪式感~而我觉得圣诞节的代表蛋糕就是有厚厚白色 cream 的草莓蛋糕!🍓因为草莓是冬季当造的水果;白色又像雪~今年 La Famille 推出了三款圣诞限定款式的蛋糕~ 我选了 Forest Christmas 草莓戚风蛋糕上面有好可爱的动物和森林是很适合和家人分享的一款蛋糕~ cream 不会太甜之余,戚风也有 La Famille 一贯出品的空气感!里面也有满满的草莓果肉~
圣诞节的时候总会买一个蛋糕和家人吃
觉得这样才有过节的仪式感~
因为草莓是冬季当造的水果;白色又像雪~
上面有好可爱的动物和森林
是很适合和家人分享的一款蛋糕~
里面也有满满的草莓果肉~
Forest Christmas 草莓戚风蛋糕
2020-12-13
圣诞节
Forest Christmas 草莓戚风蛋糕
  • 草莓戚风蛋糕
2020-12-08 252 浏览
行过见到呢间蛋糕店啲蛋糕个卖相都几精致,但啱啱食饱饭食唔落,於是买返屋企叹。以我过往嘅经验,我拎亲蛋糕返屋企通常都会面目全非,但La Famille好细心咁喺个底痴咗胶纸,真系好照顾好似我咁论尽嘅人。讲返蛋糕嘅味道先,我今次买咗玫瑰、柚子、完熟香蕉等几个味,整体都唔错,但玫瑰味蛋糕嚟讲Lady M稍为出色😅
行过见到呢间蛋糕店啲蛋糕个卖相都几精致,
但啱啱食饱饭食唔落,
於是买返屋企叹。

以我过往嘅经验,
我拎亲蛋糕返屋企通常都会面目全非,
但La Famille好细心咁喺个底痴咗胶纸,
真系好照顾好似我咁论尽嘅人。

讲返蛋糕嘅味道先,
我今次买咗玫瑰、柚子、完熟香蕉等几个味,
整体都唔错,
但玫瑰味蛋糕嚟讲Lady M稍为出色😅

2020-11-29 408 浏览
[铜锣湾]La Famille.香浓开心果食剩指数:0/100戚风蛋糕几松软外层系朱古力脆皮加开心果碎好浓开心果味同时好有口感顶层有开心果慕丝钟意开心果既人必定要叫.皇牌士多啤梨食剩指数:3/100戚风蛋糕底比其他款湿润有士多啤梨汁顶层有新鲜既士多啤梨🍓同一块好靓又食得既装饰中间cream系正常白忌廉唔会太甜.双重朱古力食剩指数:0/100朱古力味蛋糕有朱古力粒中间亦都系朱古力慕丝顶层朱古力脆脆都好浓郁整个蛋糕朱古力味好浓而甜度适中.英国伯爵茶巴伐利亚食剩指数:0/100底层既伯爵茶慕丝好幼滑净食既话好浓茶味唔会好甜加埋顶层既水信玄饼甜味就刚好水信玄入面仲有食用花同生果好食得嚟又靓😍
[铜锣湾]La Famille
加埋顶层既水信玄饼甜味就刚好
水信玄入面仲有食用花同生果
好食得嚟又靓😍
2020-11-28 236 浏览
铜锣湾分店食过两次真系忍唔住要出食评 蛋糕又硬又乾😥😥😥真系悭钱买佢...D cream 好似雪左几日咁dry 用叉吉落去系要用力 下次真系不了 送都唔食😰😰😰😰
铜锣湾分店食过两次真系忍唔住要出食评
蛋糕又硬又乾😥😥😥真系悭钱买佢...
2020-11-18 225 浏览
情侣食唔到大大个蛋糕 呢个size 就岩岩好喇 唔洗逼住买贵蛋糕,细细个可以系餐厅食完饭食。香浓开心果戚风蛋糕($65)食落有浓嘅开心果香🤤👍有开心果粒系蛋糕入面, 不过我觉得蛋糕偏乾左小小,唔够松软,食几啖要饮水,中间有小小cream 怕肥既话呢个系一个几唔错既选择。一个简简单单既戚风蛋糕以呢个价位黎讲收货。

香浓开心果戚风蛋糕($65)

一个简简单单既戚风蛋糕以呢个价位黎讲收货。
2020-08-30
2020-11-17 407 浏览
工作占左人生好多时间,见同事啲时间仲多过屋企人。公司每个月都会准备生日蛋糕庆祝😊该个月份生日既同事。今次食呢间- la famille, 拣左10款蛋糕。梗系同同事开心share。试多几款味啦!疫情关系,大家分完都埋返自己位食。无之前柴娃娃甘聚埋祝福下当月寿星😣蛋糕整体都松软, 比古早硬D, 无甘湿润, 感觉似cup cake, 但无牛油味。比一般普遍切饼大。约4寸。食一个真系好饱!双重朱古力: 蛋糕有朱古力粒, 中间有cream, topping 朱古脆脆好食, 要连cream 食, 唔系就有D乾。香浓开心果: 外层绿危系朱古力加昱心果粒, 比较甜! topping 应该系开心果mousse榛果阿萨姆奶茶:我觉得呢个最好食! 似缤纷乐少甜, 但无咩奶茶味~榛果炭烧咖啡: 无咩榛果味, 咖啡味系有既, 但又唔够浓, 感觉都系乾左D!濑户内柠檬芝士: 上面0者0厘好甜, 好重柠檬味, 好溜...我应该食唔到成个...呢个我唔太锺意...日本白桃: 普通左D, 似罐头桃, 又唔系唔好食, 又唔系好好食~净返4款无食到~焦糖完熟香蕉, 桂香玄米茶, 英国伯爵茶,青森苹果吉士红茶(本来有映相既

今次食呢间- la famille, 拣左10款蛋糕。

榛果阿蕯母奶茶

榛果炭烧咖啡

濑户内柠檬芝士

日本白桃

净返4款无食到~
焦糖完熟香蕉, 桂香玄米茶, 英国伯爵茶,青森苹果吉士红茶(本来有映相既,但openrice 唔可以超过12张相,同一定要原相。唔可以几张照片合并埋一张😅,有机会再post )
同事话都ok,几好食。但太大个好多同事都食唔晒。

P.S. 期待下一个月食边间
Anges'b? Cova? Moncher? 有好提议留言比我🤗
2020-11-10
榛果阿蕯母奶茶
榛果炭烧咖啡
日本白桃
La Famille嘅戚风蛋糕小巧精美,个个都漂亮精致😍今日行开铜锣湾,顺道行去耀华街分店拣番几个返屋企同至爱叹叹先🍰☕️!这家店的蛋糕款式多又靓,每次都令我眼花缭乱😉😉!忍忍手,今次拣住4款食住先✌🏻🌟皇牌士多啤梨🍓🌟冲绳黑糖粟子蒙布朗MONT BLANC🌟榛果阿萨姆奶茶🌟双层朱古力🍫每款味道都各有特色,香甜芳郁,蛋糕轻盈松软、湿润度刚好!最钟意佢细细个,咁我每次就可以食到多啲唔同味道。每个蛋糕的忌廉都不会过多,属甜腻感较轻型的蛋糕系列🥰今次四款口味当中,只有茶香系列 的榛果阿萨姆奶茶味系我未食过的。呢款新口味我系一食就立即爱上了,香气浓厚嘅滑滑榛果奶油酱搭配增添口感与香气的自家制嘅焦糖琥珀榛果碎😋滋味无限,浓醇嘅贵族气色令人回味无穷!
La Famille嘅戚风蛋糕小巧精美,个个都漂亮精致😍
这家店的蛋糕款式多又靓,每次都令我眼花缭乱😉😉!
忍忍手,今次拣住4款食住先✌🏻
🌟皇牌士多啤梨🍓
🌟冲绳黑糖粟子蒙布朗MONT BLANC
🌟榛果阿萨姆奶茶
🌟双层朱古力🍫
每款味道都各有特色,香甜芳郁,
蛋糕轻盈松软、湿润度刚好!
最钟意佢细细个,咁我每次就可以食到多啲唔同味道。
每个蛋糕的忌廉都不会过多,属甜腻感较轻型的蛋糕系列🥰

2020-11-02 301 浏览
近排真系好hit La Famille既戚风蛋糕! 成日碌ig都见到佢既纵影~因为佢size唔会太大, 2个人share1个又得, 几个frd 买几件share又得, 咩场合食都岩重点系佢成日都有限定既口味, 真系好抢手, weekend要早d去买呀!今次试左4款味道, 特别推介以下2款!冲绳黑糖栗子秋冬就系食栗子既时候, 呢件蛋糕上面既栗子蓉真系好多好多!入面仲有适量既cream, 唔会太多, 但增加软滑口感, 栗子香甜, 真系好好味!!香浓开心果呢件蛋糕既外层就系一层开心果朱古力脆皮, 一淡食晒crunch, cream, soft既口感, 而开心果味真系好香浓, 钟意食开心果就一定觉得好好食!

今次试左4款味道, 特别推介以下2款!
冲绳黑糖栗子
秋冬就系食栗子既时候, 呢件蛋糕上面既栗子蓉真系好多好多!
香浓开心果
而开心果味真系好香浓, 钟意食开心果就一定觉得好好食!
2020-10-24 322 浏览
早已经听过La Famille 既威风蛋糕嫁啦, 今日特登黎试!可惜真系太迟来, 5点-6点来, 大部分蛋糕都卖晒!!!所以上图得返小量可以选, 原本想试既味都卖晒, 大家记得要早小小去!我今次就唔系餐厅食, 外卖走左, 个盒都好靓, 每个盒可以装2件.香浓开心果(65$) (左) 白桃(65$)(右) , 开心果味道最为唔错, 主要系蛋糕本身既味好食, 开心果粒会系蛋糕入面, 而La Famille蛋糕既特色就系成个蛋糕既中间系cream 外层就松软既蛋糕.食既时候一定要连埋中间既cream食, 味道就会岩岩好, 只食其中一边都会差d.cream 比较滑, 外层既蛋糕比较乾拉埋就岩岩好! 同时中和小小cream既甜度, 如果只食cream就太甜!我谂La Famille 蛋糕出名都系因为呢个. 青森苹果吉士红茶(54$) (左), 焦糖完熟香蕉(54$) (右)青森苹果好特别, 因为面头个d青苹果系十分之酸如果就咁食,但加埋红茶小小苦香味又好夹岩岩好, 其他蛋糕比我感觉味道上差别无咁大,除左青森苹果吉士红茶, 呢个真系味道好特别, 唔知系唔系季节限定? 之前好似见唔到有呢只味.焦糖完

可惜真系太迟来, 5点-6点来, 大部分蛋糕都卖晒!!!

我谂La Famille 蛋糕出名都系因为呢个.
青森苹果好特别, 因为面头个d青苹果系十分之酸如果就咁食,
焦糖完熟香蕉, 其实焦糖系真系上面个2粒, 个蛋糕我唔觉得系好甜.

整体黎讲其实堂食环境好靓, 下次可以试下堂食, 今次真系好多野都试唔到, 因为已经卖到7788 咩都无晒了...!
下次一定要早d去! 整体黎讲几有特色, 可以一试~!
2020-10-21
2020-10-17 6085 浏览
La famille 的蛋糕相片经常在 IG / FB 出现,制型令人一见倾心,惟一直未有机会去品嚐,今次有幸可以免费享用一个二人餐 (Special set for Two  $158 ),简直令人兴奋。星期六特意约友人到此下午茶,甫见一柜精美的蛋糕,已按耐不住要举机影相,冷静下来後,才发现只净下两张二人台,虽然不是最好的位置,但座位总算坐得舒适,店舖以青苹果绿、金、啡作为主调,选用金色餐具,型格中带点贵气。由於店内不同口味、款式的蛋糕众多,我们几经挣扎才能下决定。朋友喜欢桃,所以点了日本白桃巴伐利亚 ,我点了日本柚子戚风蛋糕。日本柚子戚风蛋糕面层主要由忌廉与加有柚子味的忌廉作点缀,戚风蛋糕内混入了柚子皮及柚子肉,令每一口都品嚐到清淡芳香的柚子味,甜度适中,口感松软,这里的戚风蛋糕以吃後完全没有负担感而闻名,今日终可亲"口"引证。蛋糕的中央以新鲜幼滑的日本北海道忌廉填满, 质感幼滑轻身、不腻、富奶香,令蛋糕有入口即化的感觉更强烈。日本白桃巴伐利亚 另一款是造型精致可爱尽得大多数女士欢心的 "巴伐利亚",我们选了日本白桃味,上层是啫喱,当中加入色彩缤纷的食用花, 新鲜生果,感觉梦幻;底

日本白桃巴伐利亚
另一款是造型精致可爱尽得大多数女士欢心的 "巴伐利亚",我们选了日本白桃味,上层是啫喱,当中加入色彩缤纷的食用花, 新鲜生果,感觉梦幻;底层是幕丝蛋糕,白桃果味浓郁,慕丝香甜软滑,简直是视觉与味觉的享受。
意大利泡沬咖啡
虽然是蛋糕店,不过咖啡质素豪不逊色,吃完甜品後喝一杯香浓热咖啡感觉完满。
伯爵茶咖啡
伯爵茶咖啡 (冻)
伯爵茶那种特殊清香配合咖啡居然如此合拍,并没有被咖啡浓烈的味道完全掩盖,杯面的鲜忌廉口感香滑富奶味。

戚风蛋糕不但口感独特,味道及造型千变化,难怪深得一众甜品控欢迎,其实在我们入座时已有几款蛋糕提早售罄,所以如果想吃到心仪的蛋糕,便要看自己的运数了。
用餐优惠
优惠券
伯爵茶咖啡
2020-10-17 295 浏览
一向都好中意呢间戚风蛋糕店,味道款式多,价钱又唔太贵!细细个🎂基本上一个人食一个都食到😂戚风蛋糕最紧要够松软、唔好太甜,呢间可以做到啱啱好!今次拣咗法国玫瑰味,外观一流,食落其实唔太feel到玫瑰味😅但都唔错。最紧要佢中间啲cream唔系我哋平时食开嗰啲,佢啲cream 系唔漏,好soft 嗰种!
  • 法国玫瑰
la famille蛋糕好多人都食过~不过堂食又真系第一次~!😋​适逢上星期朋友生日,刚好待在CWB无嘢搞,於是就拉佢去la famille铜锣湾店食Cake!☺️​劲锺意la famille嘅蛋糕!细细只,又唔会好甜,一个人KO晒成个都无问题!多几个fd,仲可以share几款口味!正!​佢哋铜锣湾分店,仲要系4间店中唯一设有堂食嘅,装修以金啡色为主,感觉好华丽呢!影相几靓架!▲喺金碧辉煌嘅环境下食Cake,感觉好贵气!▲橱窗内有劲多款蛋糕,令人花多眼乱!▲唔打个卡,对自己唔住呢!(笑-v-)​✦日本柚子戚风蛋糕 呢款味道劲清新,入面有爽口嘅日本柚子肉,清香得嚟带少少酸甜,好开胃。​✦英国伯爵茶戚风蛋糕 我最锺意伯爵茶,呢款蛋糕茶味好香浓,加上戚风蛋糕松软嘅质感,令人一试即爱上!系我最爱嘅口味!😝​✦皇牌士多啤梨戚风蛋糕 蛋糕上系日本士多啤梨,外型劲sweet,劲少女!不过,相对嚟讲,只味唔算话好特别。​✦西瓜玫瑰巴伐利亚 西瓜玫瑰口味好清爽,另外水晶花环果冻配果味慕丝,味道好有层次,而且打卡劲靓!​✦香印青提巴伐利亚呢款用咗时令嘅日本香印提子做,劲好味!🤤另外个水晶花环就同西瓜玫瑰差不
▲喺金碧辉煌嘅环境下食Cake,感觉好贵气!
▲橱窗内有劲多款蛋糕,令人花多眼乱!
▲唔打个卡,对自己唔住呢!(笑-v-)

​✦日本柚子戚风蛋糕

西瓜玫瑰巴伐利亚
✦西瓜玫瑰巴伐利亚

香印青提巴伐利亚
✦香印青提巴伐利亚
呢款用咗时令嘅日本香印提子做,劲好味!🤤另外个水晶花环就同西瓜玫瑰差不多,都OK!​

伯爵茶泡沫鲜奶
✦ 伯爵茶泡沫鲜奶
又系我最爱嘅伯爵茶泡沫,奶泡好绵密,又唔会好甜,几正。​

春果花茶
✦春果花茶
呢个花果茶会比较酸,我觉得斋饮麻麻地,但一配蛋糕食就好OK,好解腻!​

▲不是太显眼嘅店面。
2020-10-06
英国伯爵茶戚风蛋糕