2019-10-01 443 浏览
系上环买先野後,经过呢间的的骰骰嘅CAFE本黎谂住入去坐低休息下,饮杯COFFEE见到佢个TEA SET $198 FOR TWO见咁几抵食,仲要系三层架,於是就嗌左一份.🔸TEA SET $198三层架TEA SET以咸点居多而且样样都的的骰骰,卖相吸引,又得意💕.第一层:蟹肉酥皮盒。水牛芝士车厘茄串迷你酥皮盒入面装满蟹肉口感酥脆,又有蟹肉嘅鲜香半粒水牛芝士同半粒车厘茄砌成一串一啖就有浓郁嘅芝士香同车厘茄嘅爽口.第二层:迷你牛肉汉堡包。水牛城鸡翼的骰又CUTE嘅牛肉BURGER,一啖就食到🙈卜卜脆汉堡遇上牛肉扒,好正!鸡翼沾满酱汁,少少辣,好惹味.第三层:TIRAMISU。BROWNIE红莓黑莓TIRAMISU,好似食紧雪糕咁口感柔软顺滑,而且吾会好甜而BROWNIE朱古力味浓郁里面有一粒粒核桃粒,令口感丰富😍.TEA SET 包埋两杯饮品加$20 UPGRADE 可以饮到我最爱嘅LATTE大大一杯,仲有个得意嘅猫猫匙羹🙈.P.S. CAFE 环境吾错,近窗边嘅四人位最正一边睇住窗外人来人往,一边叹TEA SET慢活出一个悠闲晏昼🥰

系上环买先野後,经过呢间的的骰骰嘅CAFE
本黎谂住入去坐低休息下,饮杯COFFEE

见到佢个TEA SET $198 FOR TWO
见咁几抵食,仲要系三层架,於是就嗌左一份

🔸TEA SET $198
三层架TEA SET以咸点居多
而且样样都的的骰骰,卖相吸引,又得意💕

第一层:蟹肉酥皮盒。水牛芝士车厘茄串
迷你酥皮盒入面装满蟹肉
口感酥脆,又有蟹肉嘅鲜香
半粒水牛芝士同半粒车厘茄砌成一串
一啖就有浓郁嘅芝士香同车厘茄嘅爽口

第二层:迷你牛肉汉堡包。水牛城鸡翼
的骰又CUTE嘅牛肉BURGER,一啖就食到🙈
卜卜脆汉堡遇上牛肉扒,好正!
鸡翼沾满酱汁,少少辣,好惹味

第三层:TIRAMISU。BROWNIE
红莓黑莓TIRAMISU,好似食紧雪糕咁
口感柔软顺滑,而且吾会好甜
而BROWNIE朱古力味浓郁
里面有一粒粒核桃粒,令口感丰富😍

TEA SET 包埋两杯饮品
加$20 UPGRADE 可以饮到我最爱嘅LATTE
大大一杯,仲有个得意嘅猫猫匙羹🙈

P.S. CAFE 环境吾错,近窗边嘅四人位最正
一边睇住窗外人来人往,一边叹TEA SET
慢活出一个悠闲晏昼🥰
2019-09-28
2019-09-15 717 浏览
放工後被friend甩底,屋企又没有饭食,就一个人搵好西🤨 放工经过上环,见到这间餐厅环境很舒服,又可以坐低慢慢叹,当然要试试😚 店员见我一人用膳,都没有用奇怪的眼光望☺️而食物质素亦不错,令我今晚的失落感一扫而空🤗——————————放工已经好肚饿,见到餐单的Set dinner ($238),有汤丶主菜丶甜品和餐饮,就决定食呢个~🔸是日餐汤(南瓜汤)这个南瓜汤很浓稠,有淡淡的甜味,配上焗过的长法包来食,更多添一番滋味😋🔹香煎美国安格斯西冷配薯蓉芦荀及烧汁牛扒是五成熟,煎得恰到好处,充满肉汁且滑嫩;芦笋都略有煎过,食落不会太生而有草青味。最後进食薯蓉时,配上烧牛肉汁来食,好正😍🔸是日甜品(Pannacotta) 是日甜品是一款意大利甜品,意式奶酪。起初以为普通奶酪,但我错了!这个充满奶香味,不会太甜,质感亦超滑,配上士多啤梨汁一齐食,更好味😊🔹餐饮(rich chocolate) +$20Rich chocolate 真是有浓浓的朱古力味,上面有泡沫和朱古力粉,层次好分明☺️整体不会太甜太腻,赞👍
——————————
🔸是日餐汤(南瓜汤)
南瓜汤

🔹香煎美国安格斯西冷配薯蓉芦荀及烧汁
香煎美国安格斯西冷配薯蓉芦荀及烧汁

🔸是日甜品(Pannacotta)
意式奶酪

🔹餐饮(rich chocolate) +$20
rich chocolate

香煎美国安格斯西冷配薯蓉芦荀及烧汁
意式奶酪
rich chocolate
2019-06-25 2244 浏览
今日约左两位小学食饭,机缘巧合之下嚟左La Casa Bistro。La Casa Bistro系一间以手工意粉为卖点既餐厅。地方的确唔大,但坐得都算舒服,同朋友食晚饭最紧要坐得舒服。我座位後面摆满一排红酒白酒,不过听日返工,所以冇叫酒,叫左Wild Strawberry Lemonade,清爽之余甜甜地,入面真系有士多啤梨肉。前菜叫左香蒜白酒汁煮大蚬配多士。汁比较稀,多士浸落汁之後加添一份辛辣味。大蚬几鲜甜弹牙,充满白酒香味。意粉总共叫左两款。以下呢款系黑松露野菌阔条面。我个人非常锺意手工意粉嘅质感,蛋香更加浓郁。野菌同意粉份量足够。平时食嫌呢款意粉,但la casa bistro俾到新鲜感我。另一款意粉系意大利风乾火腿流心蛋烟肉忌廉坑纹通心粉。风乾火腿既咸香加上香脆既口感令人一试难忘,酱汁非常香滑同creamy,仲有少少芝士味。火箭菜为菜式加添颜色,令卖相更靓。至於通心粉口感偏硬。最後仲叫咗个pizza,系迷你四色芝士比萨,芝士包括Mozzarella,Fontina,gorgonzola同Parmensen,口感非常丰富,簿饼皮仍然保持香脆,两个字形容:邪恶!😈个人几钟意La C

Wild  Strawberry  Lemonade

Clams  with  White  Wine,  Gralic  &  Toast

Fettuccine  with  Wild  Mushroom  &  Truffle  Paste

Rigatoni  with  Parma  Ham,  Poached  Egg  &  Bacon  Cream  Sauce

Four  Cheese  Pizza

个人几钟意La Casa Bistro既手工意粉,等我下次试埋Angel Hair同Tagliatelle。
2019-06-22
  • 香蒜白酒汁煮大蚬配多士
  • 黑松露野菌阔条面
今天是佛诞假期,打算到上环与另一半影影相,散散步。约了下午的时间,打算先吃个下午菜,然後再开始我们的行程。点知,一出上环地铁站,几乎十间餐厅食肆有九间都落闸关门,公众假期下的上环显得特别冷清。我们不想食连锁快餐店,於是一路行一路行,竟然比我们发现到一间非常之宁静、休闲的 Cafe - La Casa Bistro 。由於处於假日的中下午时段,餐厅暂时只有Brunch Menu。反正我俩都打算食Tea,那就不如看看有什麽选择吧。我们看到餐牌,马上可以作出决定,点一份High Tea Set for Two,二人叹一下世界。• High Tea Set for Two, $198High Tea 的小食非常贴近大众口味,有迷你汉堡包、鸡翼、水牛芝士车厘茄串、蟹肉酥皮盒、甜品。值得一赞的是食物造得十分的骰,尢其是迷你牛肉汉堡包,面包配上绿和黑的颜色,在整个High Tea中十分突出。味道方面,我个人认为甜点比咸点做得更为吸引。特别是朱古力脆脆蛋糕,和Cup Cake,味道十分香甜。最後,我们特意点了一杯 Mocha 和一壼Earl Grey Tea,虽然每人要另加$20,但我觉得这杯 Moc
• High Tea Set for Two, $198
High Tea 的小食非常贴近大众口味,有迷你汉堡包、鸡翼、水牛芝士车厘茄串、蟹肉酥皮盒、甜品。值得一赞的是食物造得十分的骰,尢其是迷你牛肉汉堡包,面包配上绿和黑的颜色,在整个High Tea中十分突出。味道方面,我个人认为甜点比咸点做得更为吸引。特别是朱古力脆脆蛋糕,和Cup Cake,味道十分香甜。最後,我们特意点了一杯 Mocha 和一壼Earl Grey Tea,虽然每人要另加$20,但我觉得这杯 Mocha 确实不错,果然是由 Bistro 冲出来的品质。
High Tea Set
假期要在中上环找食的,果真不易,但可能误打误撞会被你找到一间好货呢。如果想在上环区找个地方歇歇,饮杯咖啡,食点东西,La Casa Bistro 真是一个不错的选择。
2019-05-13
High Tea Set
  • High Tea Set for Two
2019-09-23 175 浏览
爸爸黎同我食午餐,想搵啲健康又好味既选择。见呢间话系手工意粉,好想试下!间店系超小店,坐就唔系话好舒服的。前菜有沙律,叫左佢走酱。以餐既价钱黎讲略嫌份量少少细。Pasta个样好靓,不过份量都唔大。如果系大食啲既男士应该唔饱。呢个叫左少辣,因为爸爸怕辣。佢既菜量都算多,值得赞。意粉口感绝对有诚意!虽然都系较为锺意pici。呢个都几creamy,鸡都腍同滑的。呢个面质无咁Q,较为锺意佢既幼面。午餐包餐饮,算大杯。注意要加一。上环黎讲少少贵。
爸爸黎同我食午餐,想搵啲健康又好味既选择。
见呢间话系手工意粉,好想试下!

间店系超小店,坐就唔系话好舒服的。

前菜有沙律,叫左佢走酱。
以餐既价钱黎讲略嫌份量少少细。
餐前沙律

Pasta个样好靓,不过份量都唔大。
如果系大食啲既男士应该唔饱。

呢个叫左少辣,因为爸爸怕辣。
佢既菜量都算多,值得赞。
意粉口感绝对有诚意!虽然都系较为锺意pici。
车厘茄西兰花香辣蒜蓉芝士幼蛋面

呢个都几creamy,鸡都腍同滑的。
呢个面质无咁Q,较为锺意佢既幼面。
忌廉鸡肉阔条面

午餐包餐饮,算大杯。
餐饮

注意要加一。上环黎讲少少贵。
2019-09-20
车厘茄西兰花香辣蒜蓉芝士幼蛋面
忌廉鸡肉阔条面
2019-09-05 247 浏览
下班经过见到呢间La Casa Bistro,见装修不错就入去试下啦,必推Four cheese pizza!!口感丰富,芝士好多啊,pizza香脆好好食,来哩度一定要试试这个pizza!鸡肉茄子芝士幼蛋面,茄子同鸡肉搭配得很好,口感一流,好中意里面滴茄子!经过此地食个简单的晚餐也是个不错的选择!
2019-08-31 276 浏览
中环搵食系列-今日想放空轻松一下,特地搵左间隐日Cafe食午餐,做下文青,放松一下心情。Cafe有多款set lunch,牛精的我,当然选了西冷牛扒啦。平时牛扒通常配沙津菜,因为比教易整同方便,估不到Cafe的牛扒是配烤蔬菜,可见Cafe用了不少心思去比新鲜感配搭比客人。烤蔬菜有蕃茄仔,矮瓜,红萝卜同西兰花,色彩缤纷,令人眼前一丽。清甜的烤蔬菜配上蒜蓉汁吃,好好食。牛扒加了牛油煎香,令味道提算左不少,而且牛扒吾太肥吾太瘦,吃起来十分juicy。
2019-07-23
2019-08-20 422 浏览
上环西环最多嘅系点心中菜,但系如果行过少少,去到中环嗰边就有多少少西式或东南亚野食。呢间系专做手工意粉的,有天使面、阔条面、幼蛋面同通心粉。我地唔系太饿,所以就只叫咗一个set dinner,改左前菜做白酒煮蚬,甜品又改左做Tiramisu,另外再加碟西兰花就刚刚好。白酒煮蚬,蒜香同酒味连埋个汤好夹,喜欢嘅系浓而不烈嘅味道。肥美嘅蚬肉吸咗一啲汤底味道,好鲜甜。旁边仲有多士配,可惜多士无酱无牛油,试过沾汤底但味道怪怪。我地叫咗个Rigatoni。本来忌廉汁比人一种好腻嘅感觉,但系佢加上流心蛋就截然不同。因为蛋汁平衡到忌廉汁,令本来只系rich 加埋香。手工嘅通粉好弹牙同厚实,感觉有份量好多!炒咗个西兰花就纯粹系想食多啲菜。最後仲要咗个Tiramisu。酒浸饼加埋啲芝士忌廉,外相同平时嘅Tiramisu 唔同,但系味道好好多。最後仲叫咗杯冻朱古力。可惜淡左少少,如果浓番少少就好。

炒咗个西兰花就纯粹系想食多啲菜。

最後仲叫咗杯冻朱古力。可惜淡左少少,如果浓番少少就好。
2019-08-10
2019-08-16 343 浏览
今天只返半天工,下午跟同事到上环这间充满文青色彩的cafe食个悠闲的午餐,外面下着毛毛细雨,而cafe内则播着悠闲的音乐,边看雨景边食午餐,十分悠然自得(笑)点了一个蘑菇烟肉奄列,前菜拣了螺肉沙律及冻柠檬茶... 沙律很特别,他并没有平常用的沙律酱或千岛酱,反而用了日式螺肉的酱汁,很有鲜甜的感觉。另外螺肉大粒弹口,配合新鲜蔬菜一起食,感觉清新!至於蘑菇烟肉庵列的分量大,里边亦有少许蛋汁流出,烟肉及蘑菇分量又香又多,咸香味道很配合鸡蛋一起吃,唯一美中不足的是奄列的外层煎得稍为有点过熟...不过亦无损这份午餐的美味!下次有机会再试其他菜式!

2019-08-16
2019-07-05 929 浏览
上环放工,经过见到呢间La Casa Bistro 见装修不错就入去试吓啦餐牌clams多士脆口得两块唔够喉根本!Clams份量虽然不多,但好好食!又唔腥 必推Four cheese pizza口感丰富得黎芝士多到满泻,pizza边都香脆既!减紧肥既朋友要小心啦!Chicken eggplant鸡肉茄子芝士幼蛋面!配合得好正茄子又甜又淋 鸡肉亦不错 幼蛋面其实同阔条面差不多 仲有小小芝士作点缀总结,经过此地食个简单的晚餐是个不错的选择

餐牌

clams
多士脆口得两块唔够喉根本!
Clams份量虽然不多,但好好食!又唔腥 必推

Four cheese pizza
口感丰富得黎芝士多到满泻,pizza边都香脆既!
减紧肥既朋友要小心啦!

Chicken eggplant
鸡肉茄子芝士幼蛋面!配合得好正

总结,经过此地食个简单的晚餐是个不错的选择
2019-07-05
2019-06-25 688 浏览
嗰日经过上环 见有啲时间 就同个朋友食埋野先番屋企 经过见到呢间餐厅好似几chill 虽然唔系好大 但感觉几舒服 同埋店员几友善 所以就入去试吓!😂餐厅入面装修几精致 坐得都舒服另外佢哋原来主打嘅系手工制造嘅意大利粉都有好多唔同种类嘅意大利粉拣👍🏻呢度嘅食物种类都几多我哋首先头盘就嗌个香蒜白汁大蚬配多士呢个头盘份量都算几多两个人食都够另外佢哋嘅大蚬都好新鲜!食得出好鲜味同埋都几大只🤤另外嘅汤用嚟沾多士都好正👍🏻之後我哋就每人叫咗个意粉首先系黑松露野菌阔条面个意粉嘅酱汁充满着黑松露嘅味 酱汁分量都好多!另外佢哋主打嘅意粉的而且确系比平时嘅弹牙好多 同埋充满鲜蛋味🙈两者配合得好好🤤另外朋友就叫咗呢个意大利风乾火腿流心蛋烟肉忌廉坑纹通心粉呢个通心粉都一样系手工制作 亦都弹牙好多!另外啲意大利火腿都好香肉味 加埋流心蛋嘅蛋汁 令到成个通粉好creamy🙈最後我仲叫咗杯Matcha Latte抺茶味好香浓 但稍为淡味左少少 如果甜少小少会更好!🙈另外亦都好有奶香味 唔会太多抺茶味变好涩👍🏻整体来讲呢度嘅手工制品的确好出色 而且落嘅份量同配料都唔孤寒 下次再食Tea都得!!!!!🤤

餐厅入面装修几精致 坐得都舒服

另外佢哋原来主打嘅系手工制造嘅意大利粉

都有好多唔同种类嘅意大利粉拣👍🏻

呢度嘅食物种类都几多

我哋首先头盘就嗌个香蒜白汁大蚬配多士

呢个头盘份量都算几多两个人食都够

另外佢哋嘅大蚬都好新鲜!
食得出好鲜味同埋都几大只🤤
另外嘅汤用嚟沾多士都好正👍🏻

之後我哋就每人叫咗个意粉

首先系黑松露野菌阔条面

个意粉嘅酱汁充满着黑松露嘅味 酱汁分量都好多!
两者配合得好好🤤

另外朋友就叫咗呢个意大利风乾火腿流心蛋烟肉忌廉坑纹通心粉

呢个通心粉都一样系手工制作 亦都弹牙好多!

最後我仲叫咗杯Matcha Latte

抺茶味好香浓 但稍为淡味左少少 如果甜少小少会更好!🙈
另外亦都好有奶香味 唔会太多抺茶味变好涩👍🏻

2019-06-22 527 浏览
上环不嬲都多一啲Cafe小店啊,今日喺永乐街附近行吓行吓去到文咸东街,见到一间几别致嘅餐厅,我拣咗佢Weekly brunch menu嘅嘢食,叫咗三样,两样主食、两杯嘢饮、一个甜品🍮牛油果班尼蛋配意大利风乾火腿 $128其实呢样嘢食都有诚意嘅,因为佢牛油果都算几多,蛋有少少咸,但佢配搭埋其他嘢嘅话口感都唔错。😁另外叫咗个all day breakfast : 水牛芝士车厘茄、烟肉、炒蛋、牛仔肠、藜麦橙沙律、多士$158菜式好丰富,我尤其锺意佢嘅沙律同蛋,啲蛋好creamy.💕👏🏻Tiramisu$68呢个甜品🍮推介👍👍👍正呀⋯⋯嚟到一定要叫呀🥰🥰跟餐仲可以叫多杯嘢饮,我叫咗Mocha☕️其他相片:

牛油果班尼蛋配意大利风乾火腿 $128
其实呢样嘢食都有诚意嘅,因为佢牛油果都算几多
,蛋有少少咸,但佢配搭埋其他嘢嘅话口感都唔错。😁

Tiramisu$68
呢个甜品🍮推介👍👍👍正呀⋯⋯嚟到一定要叫呀🥰🥰

跟餐仲可以叫多杯嘢饮,我叫咗Mocha☕️

其他相片:

2019-06-22 409 浏览
上环有好多有特色嘅Cafe,今日又嚟咗呢度搵下午茶食,拣左:1️⃣牛油果🥑班尼蛋配意大利风乾火腿 $128一切d蛋浆流晒出黎,好疗癒啊😍蛋系咸嘅,配包食啱晒,同埋牛油果真系好新鲜啊❤️个沙律份量唔少,够新鲜,仲有意大利风乾火腿,够咸香😚2️⃣All day breakfast ☺️水牛芝士车厘茄,烟肉,炒蛋,牛仔肠,藜麦橙沙律🥗,多士$158个炒蛋正!好重牛奶味,好浓郁☺️烟肉脆卜卜😚肠仔表层有咬口,味道都唔错😌超级锺意个沙律,有惊喜!👍🏻👍🏻👍🏻估唔到藜麦可以咁好食,个酱汁酸酸甜甜,水牛芝士车厘茄都几好😝3️⃣tiramisu $68超级推介😍😍😍😍下次嚟食都会食❤️❤️❤️入口质感柔软,唔会好水,浓郁香滑,配埋个手指饼食真系好match😋冧酒味出❤️❤️❤️4️⃣饮品: 冻奶茶少冰,热matcha latte
1️⃣牛油果🥑班尼蛋配意大利风乾火腿 $128
个沙律份量唔少,够新鲜,仲有意大利风乾火腿,够咸香😚

3️⃣tiramisu $68

4️⃣饮品: 冻奶茶少冰,热matcha latte
2019-06-22
  • Tiramisu
平时我喜欢四出去吃各式各样的下午茶 能够慢慢吃着小点心, 谈天, 休息的假期真的很写意喔!早前去了中环的活动後便去找吃的 走着走着找到了上环一间意大利菜的小餐厅 看到有下午茶三层架便入去试试 (其实我不是跟吃大酒店的, 小店也有很出色的菜色喔!!) 小店的位置不大, 不过装修也很独特 其实有很多不同的Brunch可以选, 不过我点了三层架的下午茶 原因...? 等我慢慢跟大家介绍吧 (笑) 三层架要来了, 大家看到有没有想到为什麽我会选这个? 说真的是因为我已经吃过午餐了 只是想找点轻食 看到这个下午茶, 里面有3分之2的食物也是咸点!!!!!!! 真的是很对我胃口吧 (因为我不太爱甜食XD) 第一层有芝士汉堡和鸡翼 芝士汉堡很不错, 小小的但是也很有肉汁 鸡翼十分之入味 第二层的是蟹肉挞跟鹌鹑蛋车厘茄串 这层好像是给你吃完上面那层休息一下, 再转吃甜的 第三层是甜品, 话说不爱吃甜的我全部吃完 因为他们家的Tiramisu真的超超超超好吃 真想吃整个 XD 饮品我选了普通的热奶茶 猫猫的匙很可爱, 很治癒 吃着这个下午茶休息一下的时间令我很舒服

平时我喜欢四出去吃各式各样的下午茶
能够慢慢吃着小点心, 谈天, 休息的假期真的很写意喔!

早前去了中环的活动後便去找吃的
走着走着找到了上环一间意大利菜的小餐厅
看到有下午茶三层架便入去试试
(其实我不是跟吃大酒店的, 小店也有很出色的菜色喔!!)

小店的位置不大, 不过装修也很独特
原因...? 等我慢慢跟大家介绍吧 (笑)

三层架要来了, 大家看到有没有想到为什麽我会选这个?
说真的是因为我已经吃过午餐了
只是想找点轻食
真的是很对我胃口吧 (因为我不太爱甜食XD)

第一层有芝士汉堡和鸡翼
芝士汉堡很不错, 小小的但是也很有肉汁
鸡翼十分之入味

第二层的是蟹肉挞跟鹌鹑蛋车厘茄串
这层好像是给你吃完上面那层休息一下, 再转吃甜的

第三层是甜品, 话说不爱吃甜的我全部吃完
因为他们家的Tiramisu真的超超超超好吃
真想吃整个 XD

饮品我选了普通的热奶茶
猫猫的匙很可爱, 很治癒
吃着这个下午茶休息一下的时间令我很舒服
真正感受到正在放假的感觉

有时候, 适当的休息是真的很需要的喔~

跟大家推介一下不错的小店!!

餐厅: La Casa Bistro
地址: 上环文咸东街2号地舖

*好的东西,当然要跟大家分享*

2019-05-26
  • 下午茶
  • afternoon tea set
2019-06-13 383 浏览
难得今日请左半日假,於是走至朋友公司附近同佢食个lunch 呢间餐厅系一间好细既餐厅,基本上得大概八到十个位倒。小店设有set lunch , 价钱大概一百蚊一个人。今次叫佢个鸡肉意粉。佢既食材都好新鲜,而摆碟都好有心思。味度系好食,不过唔算有咩惊喜。但系佢既手工意粉做得几好,有自己既特色。佢既软硬度系偏硬身,但我钟意硬身既面,所以都几钟意佢既质感。配合佢既creamy sauce,系好好味既配搭。餐厅因为细,所以要好好甘坐好耐就无可能,但系个边番工既不妨一试呀!

难得今日请左半日假,於是走至朋友公司附近同佢食个lunch
呢间餐厅系一间好细既餐厅,基本上得大概八到十个位倒。
小店设有set lunch , 价钱大概一百蚊一个人。