2022-11-26 438 浏览
當晚,我們有兩個選擇,一係走到銅鑼灣希慎廣場13樓的韓式餐廳 Pizza maru 或同層中日菜的 <kikusan>!我們兩間都先行取籌,看看哪邊較快?! Pizza maru 實在叫得太慢嘞!所以,我們等了 15分鐘,<kikusan> 可安排大枱給我們!裝潢以木色調為主,感覺柔和舒適!清酒雞 $88以日本清酒入饌,口味清新之餘,又跟花雕酒醉雞與別不同!雞肉嫩滑,兩者都夾得來!蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅 $98食日本菜少不了香口的天婦羅!豚肉小籠包 (4件) $52小籠包皮薄而餡料鮮美多汁!薄燒豚肉飯 $78鋪滿飯面落足料, 薄切豚肉又不會煎得乾身難咬,輕帶焦香!脆皮素鵝 $62外層炸至金黃酥脆!擔擔拉麵 $58份量相對較少!紅油抄手 (4件) $52 餡料豐足,菜肉餡比例平均又啱口味,加埋辣油香辣惹味!不過不失!綠茶紅豆驢打滾 $52甜品方面,另有花生黑芝麻驢打滾及日式年糕配雲呢拿大菜汁!創新口味,值得一試,況且,大家又喜歡綠茶味美食呀!換上綠茶,帶出其獨特清香, 糯米皮入口軟糯又不會太甜,加上花生碎及白芝麻增香氣及嚼勁!綠茶與紅豆的配搭是最佳拍檔無

我們兩間都先行取籌,看看哪邊較快?!

Pizza maru 實在叫得太慢嘞!

裝潢以木色調為主,感覺柔和舒適!
清酒雞 $88
清酒雞
蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅 $98
食日本菜少不了香口的天婦羅!
蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅
豚肉小籠包 (4件) $52
小籠包皮薄而餡料鮮美多汁!
薄燒豚肉飯 $78
鋪滿飯面落足料,
 薄切豚肉又不會煎得乾身難咬,輕帶焦香!
擔擔拉麵
脆皮素鵝 $62
外層炸至金黃酥脆!
脆皮素鵝
擔擔拉麵 $58
份量相對較少!
紅油抄手 (4件) $52
綠茶紅豆驢打滾 $52
甜品方面,另有花生黑芝麻驢打滾及日式年糕配雲呢拿大菜汁!
創新口味,值得一試,
況且,大家又喜歡綠茶味美食呀!換上綠茶,帶出其獨特清香,
 糯米皮入口軟糯又不會太甜,加上花生碎及白芝麻增香氣及嚼勁!

綠茶與紅豆的配搭是最佳拍檔無得輸!整體甜度剛好!
綠茶紅豆驢打滾
2021-07-16
等候时间
15 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
清酒雞
蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅
脆皮素鵝
綠茶紅豆驢打滾
2022-09-24 201 浏览
行開Hysan 門口見到有花生夾餅食,諗都唔諗就入左去。打算坐低嘅時候,有店員同我哋講原來係自助形式落單,然後自己取餐,第一次食上海菜係自助形式都幾得意。叫咗一個雞肉擔擔麵,正常操作,湯底濃郁,但係份量好細,一個正常成年人應該唔夠飽。但係價錢相宜,$78連埋凍飲另外叫咗一個小食係芝麻夾餅,完全冇失望之餘,仲好友驚喜,真係超級好食,唔係太甜,份量好夠,餡餅做得非常煙靭,食過翻尋味,一定要再食第二次。整體感覺幾好,因為自助形式所以冇收加一♥️
行開Hysan 門口見到有花生夾餅食,諗都唔諗就入左去。

但係價錢相宜,$78連埋凍飲

整體感覺幾好,因為自助形式所以冇收加一♥️
2022-04-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
好耐冇食Kikusan,趁今日某男星生日黎銅鑼灣食返餐。周六午市時間黎,唔洗等位。假日都有套餐,有十款主菜揀,價錢由$108至$168不等,另收加一,比大半年前黎加左價。除左主菜之外,價錢包點心4選1,同熱柚子檸檬蜜,咖啡,奶茶或烏龍茶,轉凍飲加$5。豚肉生薑燒拉麵 $138 另加一豚肉生薑燒拉麵面頭有幾塊豚肉,味道質感都好差,痴埋一pat咁,伴有洋蔥絲。拉麵係幼身嗰啲,質感軟硬適中。湯底就冇乜特別,最後灑上蔥花同白芝麻粒。呢碗麵都算幾貴。千層豬扒擔擔拉麵 $138 另加一千層豬扒一開四件,居然唔係另上,而係浸住湯咁上,好唔專業。好彩即食都食到脆皮,都好厚身,入面係五塊豬肉片夾埋一齊,質感外脆內腍,都好食喎。擔擔麵浸耐左先食都唔算太腍。湯底叫左少辣,都仲係幾辣。個人覺得麻醬同花生醬唔夠濃,配料都有少少豬肉碎嘅,仲有碎花生,蔥花同白芝麻粒。極黑豚肉叉燒天婦羅蛋飯 $168 另加一極黑豚肉叉燒有5大件,肥瘦適中,又腍又啱味,超好食,啖啖肉。天婦羅蛋原來係半熟雞蛋,有炸過所以有天婦羅炸皮,雞蛋整穿之後仲有蛋汁撈飯,加埋叉燒汁撈飯好味。另外伴有少少蔥花。照燒鰻魚飯 $168 另加一照燒鰻魚飯就

豚肉生薑燒拉麵

豚肉生薑燒拉麵 $138 另加一

千層豬扒擔擔拉麵

千層豬扒擔擔拉麵 $138 另加一

千層豬扒擔擔拉麵

極黑豚肉叉燒天婦羅蛋飯 $168 另加一

照燒鰻魚飯

照燒鰻魚飯 $168 另加一

照燒鰻魚飯就令人好失望,居然係白飯上面得一條鰻魚,其他乜都冇。不過鰻魚係熱辣辣,質素正常,都彈牙。呢個價錢都幾貴。

每樣點心我哋都有叫,可以分黎食。

蝦肉春卷

蝦肉春卷一客兩大件,炸皮薄脆,入面食到爽脆蝦肉同紅白蘿蔔絲,好足料。

煎韭菜豚肉餃子

煎韭菜豚肉餃子一客3件,好大隻,餃子皮煎得好脆又唔太厚,個饀勁多韭菜,好抵食。

菠菜皮蝦餃

菠菜皮蝦餃一客3粒,賣相色水幾靚,不過食唔到菠菜味。塊皮少少煙韌唔會太厚,餡都爽口嘅。

紅油抄手

紅油抄手一客4粒,上面加左好辣嘅辣油同灑上白芝麻粒同花生碎,食落皮唔夠滑或者薄,不過饀有好多韭菜,雖然感覺奇怪左少少。
熱柚子檸檬蜜

飲品叫左熱柚子檸檬蜜,甜度都可以,啲柚子皮都食得,唔錯。

總括而言,食物質素普遍唔錯,點心尤其出色夾大件,不過價錢加左,唔再係抵食夾好食。服務就麻麻,人手明顯不足。座位都正常,冷氣好勁。
2022-04-30
2022-04-16 295 浏览
One of the very few places I always go back to for dumplings, udon and dessert!!!However, almost all the time a lot of their menu items are sold out or they’re running out of ingredients and I wish I could order something different…especially the dumplingsso a lot of times the menu choices are super limited. Service is good, quality of food is excellent and good price/quality ratio

2022-03-16 416 浏览
現場環境幾靚顏色主要係啡木色嘅格調座位之間夠寬闊環境係幾靚但係食物嘅質素參差叫咗一個豚肉飯,一個蒸雞Pork Slice Rice $98個樣都幾靚但係, 個豬肉煎到太乾身,好難咬,食到一半個口已經好攰侍應話呢個係特登煎到「脆」, sorry, 係「韌」唔係脆...而且完全冇醬汁,剩係得白飯喺下面好乾既肉配合冇汁既飯, 超級唔開胃!Chicken Rice $118但係個黑松露蒸雞真係幾好食,有驚喜!個黑松露包住啲飯,好香好香!個雞肉質素都OK,滑滑地,有啲味道個飯食得太出色,淨係食個飯已經夠!每個餐會跟一個小前菜其中點左一款點心一個係蝦餃, 一個係小籠包幾好食個豬肉做得太差了但係嗰個雞肉飯實在太好食所以就OK, 下次會淨係黎食個雞飯
現場環境幾靚
顏色主要係啡木色嘅格調
座位之間夠寬闊
環境係幾靚

但係食物嘅質素參差

叫咗一個豚肉飯,一個蒸雞

Pork Slice Rice $98
個樣都幾靚
但係, 個豬肉煎到太乾身,好難咬,食到一半個口已經好攰
而且完全冇醬汁,剩係得白飯喺下面
好乾既肉配合冇汁既飯, 超級唔開胃!

Chicken Rice $118
但係個黑松露蒸雞真係幾好食,有驚喜!
個黑松露包住啲飯,好香好香!
個雞肉質素都OK,滑滑地,有啲味道
個飯食得太出色,淨係食個飯已經夠!

每個餐會跟一個小前菜
其中點左一款點心
一個係蝦餃, 一個係小籠包
幾好食

個豬肉做得太差了
但係嗰個雞肉飯實在太好食
所以就OK, 下次會淨係黎食個雞飯
2022-03-13
2022-01-12 480 浏览
🐽千層豬扒擔擔麵 $108佢哋嘅招牌 亦係我哋嚟嘅原因~千層豬扒係將一層層嘅豬肉搭埋一齊再攞去炸不過因為滲著湯所以完全唔脆食落就係腍咗嘅豬扒。而且肥膏部份都幾多另一主角擔擔麵亦有啲失望湯底濃稠但辣味同埋花生味都唔出。🥚炸雞親子飯 $98呢個random嗌嘅就更好味炸雞似日式做法 炸皮薄唔會油膩膩不過就比較單調淨係炸雞 炒蛋 飯 同埋蔥 而個炒蛋就真係幾老下 撈唔到飯 因為完全無汁所以都幾乾下。
🐽千層豬扒擔擔麵 $108
佢哋嘅招牌 亦係我哋嚟嘅原因~
千層豬扒係將一層層嘅豬肉搭埋一齊再攞去炸
不過因為滲著湯所以完全唔脆
食落就係腍咗嘅豬扒。
而且肥膏部份都幾多
另一主角擔擔麵亦有啲失望
湯底濃稠但辣味同埋花生味都唔出。

🥚炸雞親子飯 $98
呢個random嗌嘅就更好味
炸雞似日式做法 炸皮薄唔會油膩膩
不過就比較單調
淨係炸雞 炒蛋 飯 同埋蔥
而個炒蛋就真係幾老下 撈唔到飯
因為完全無汁所以都幾乾下。
2021-12-30 474 浏览
一家用著日本名字 和風裝修的中菜店木系椅桌配著微黃燈光 提升了格調🥰開放式廚房讓顧客對乾淨度一目了然👍🏻喜歡他們的Menu沒有多餘花巧 簡單明瞭☺️👉🏻麻辣小黃瓜賞心悅目的擺盤,看得出店家對食物的專重💯也看出店家有好好將日本職人的細心呈現👍🏻👍🏻味道也在上準上😎😎👉🏻豚肉小籠包方型木蒸架,一般中菜廳找不到的,我喜歡這跳脫😌皮薄多汁在片中大概已充分顯示出來不用多說,豬肉沒羶味,只剩好吃💕👉🏻和式薄燒豚肉飯滿驚喜的一道,豬肉微燶香口,不失肉汁,也沒有乾柴口感,愈咬愈香🤤🤤配著青葱真的一流🥰👉🏻抺茶流沙包作為甜品而叫的嗯⋯⋯下次不用登場🎈總歸一句:能感受到店家對食物的用心❤️會回頭😉
一家用著日本名字 和風裝修的中菜店

和式薄燒豚肉飯
麻辣小黃瓜
和式薄燒豚肉飯
2021-12-29 289 浏览
這間有上海和日式料理的餐廳,店內燈光昏暗,幾有情調😊叫咗4樣嘢試吓西班牙極黑豚咕嚕肉$128見到隻碟好似好細,但咕嚕肉件數都唔少,肉質口感唔錯,件件都好琳唔會un 😋個汁酸酸地,配白飯一流👍🏻蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅$108一碟有3隻大蝦,但蝦肉不是爽口彈牙,有啲偏琳,脆漿夠薄夠脆口唔錯,反而覺得旁邊件櫻花蝦野菜脆餅,蝦天婦羅好食😜蝦肉春卷$48(2件)個春卷皮炸得好脆口,蝦肉似蝦餃饀個味,無驚喜。極黑豚肉叉燒天婦羅蛋飯$138一嚟就覺得是普通叉燒蛋飯,食落去個味都係普通叉燒蛋飯🙃個名好似好勁咁,啲飯是日本米,多咗埋天婦羅嘢,撈埋飯食,口感和港式的比較好似有少少唔同😜有6件厚叉燒,但我食個件有筋,所以有啲un 🥲用餐時,見到服務員幫隔離枱斟熱茶,因為我哋一坐下是比水,所以就叫同服務員講想轉飲茶,他說飲茶每位要$6 😳整體來講,餐廳座位闊落,坐得都算舒服,但食物款式和味道無乜特別,所以試過就算😆
這間有上海和日式料理的餐廳,店內燈光昏暗,幾有情調😊
叫咗4樣嘢試吓

西班牙極黑豚咕嚕肉$128
個汁酸酸地,配白飯一流👍🏻

蝦天婦羅拼櫻花蝦野菜脆餅$108

蝦肉春卷$48(2件)
個春卷皮炸得好脆口,蝦肉似蝦餃饀個味,無驚喜。

極黑豚肉叉燒天婦羅蛋飯$138

有6件厚叉燒,但我食個件有筋,所以有啲un 🥲
2021-12-26
2021-12-23 231 浏览
很久之前來過此餐廳,印象okay. 不過,今次再訪,無論是食物和菜單,像是有點不同我點了叉燒炒飯,賣相認真麻麻,份量徧少,味道一般,徧淡。不過,加了那些飯焦,撈埋一齊食,口感幾特別的。黃金炸豆腐,這個是小菜類,份量徧少,但可以理解。豆腐稱得上外脆內軟,上菜時還是熱辣辣,可以一試小籠包都幾薄皮,不過一夾起,就流晒啲湯汁⋯⋯有點可惜,無法嚐到湯汁的味道整體來講,食物質素都算可以。不過,值得一提,店內裝修蠻不錯,很適合放工與友人輕鬆飯聚

2021-12-21 148 浏览
呢間喺希慎廣場嘅舖頭原來都係大集團經營嘅,佢哋主打呢個Fusion菜。今日我再試左佢哋吉列豬扒擔擔麵,依家嘅豬扒算鬆脆,加埋擔擔面嘅醬汁咁嘅配搭係幾新奇。其他嘢可能嘢下次再試

其他嘢可能嘢下次再試
2021-12-08 340 浏览
因為今日嚟到希慎行街,所以就搵返附近嘅餐廳試吓,其中呢一間類型比較少有,佢係包含咗上海菜同日本菜,所以就去咗試啦😎入到去環境唔算好特別,都係普通一間暗格調主題為主,佢個menu好搞笑,有啲打棟有啲打橫,變咗你要成日轉來轉去睇🤔題外話講完,今次就試吓佢個必食推介,千層豬扒擔擔面(走辣)佢個豬扒側邊睇真係一層層捲住,好特別,咬落去好鬆軟,外層都脆既,唔錯,但個面份量真係少到有啲過份,我哋兩個人食諗住share個面,點知我哋都係食咗兩三啖就冇🤷🏻‍♀️我覺得係有少少誇張嘅,反而個面食晒啲豬扒仲有淨🤔之後叫咗個豚肉小籠包,個皮唔會太厚,入邊都有啲肉汁整體上都OK嘅松子魚其實之前喺第二度都食過佢係一個好開胃嘅菜嚟,本身我都驚太大份太多兩個人食唔晒但原來其實佢係得幾嚿,炸出嚟個口感都ok既,唔會太厚粉同好油,但個汁真係差啲,咁味就好似茄汁溝水咁,完全帶唔到正宗松子魚個感覺出嚟😩😩最尾嗌咗個甜品都係佢哋必叫既,花生黑芝麻驢打滾,呢個甜品仲好食過主菜,佢個黑芝麻同啲花生炒到好香,整出嚟嘅時候熱辣辣,入邊啲餡超多咬落去個味好出,好煙韌👍🏻👍🏻必試💗因為我哋去到嘅時候已經接近就嚟last order,唔知啲

因為我哋去到嘅時候已經接近就嚟last order,唔知啲職員係咪忙緊執嘢定點,叫極都冇人嚟,揮手勁耐又冇人睇到,但又見到佢地係度吹水,服務就一般啦
2021-11-27 416 浏览
好食指數接近爆燈呀!😋😋😋💡💡💡今次order咗炸雞親子飯... 炸雞好酥脆juicy... 份量唔少... 抵食!👍👍👍鰻魚飯都ok... 雖然唔算超級肥美... 但呢個價錢都算唔錯!👌👌👌下次再幫襯!😊😊😊
好食指數接近爆燈呀!😋😋😋💡💡💡

下次再幫襯!😊😊😊

2021-11-22 558 浏览
周末到Hysan Place行街,本來想去food court,但真係太多人,我哋行咗一圈,自問應霸唔到位,所以走上兩層去啲餐廳碰吓運氣。到餐廳時叫緊16,我哋攞21號票,都算唔使等好耐,我估全程20分鐘左右。午餐menu百幾蚊有點心、主菜及飲品,Hysan嚟講我覺得算抵,仲要食物質素保持水準,我多次回頭架。千層豬扒擔擔烏冬,豬扒很香脆,但因為浸住湯,真係要快食。湯底濃郁,香花生味,小辣(個人食辣唔叻)。烏冬好彈牙,擔擔烏冬有驚喜!小籠包皮薄喊靚;蝦餃蝦鮮彈牙…讚!叉燒蛋飯其貌不揚,味到正常,沒驚喜但不過不失

千層炸豬扒擔擔烏冬

小籠包/燒賣
小籠包皮薄喊靚;蝦餃蝦鮮彈牙…讚!

义燒蛋飯
叉燒蛋飯其貌不揚,味到正常,沒驚喜但不過不失
2021-11-06 505 浏览
已經連續幾個星期幫襯呢間食肆... 地方濶落乾淨... 環境唔錯!食物質素唔錯... 食過唔同嘅lunch set... 款款都好味道... 價錢有平有貴... 任君選擇! Lunch set包一杯飲品... 2件點心或前菜... 再加主菜... 份量ok!👍👍👍今日lunch set order咗千層豬扒担担烏冬... 佢加咗花椒... 聞到d香味已覺得麻辣... 食落仲頂得順😅... 不過唔食辣嘅可能會認為偏辣... 但其實又幾好食喎!😆😋另一set order咗炭燒牛肉配飯... 生熟程度very good... 一d都唔會太生或太靱!😍😍😍點心係豚肉小籠包+菠菜皮蝦餃... 熱辣辣兼皮薄餡靚!👏👏👏會再幫襯!😋😋😋

會再幫襯!😋😋😋
2021-11-06
2021-10-30 3472 浏览
今日食評有✍🏻 Kikusan@hysan 試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·去Apple store 整機順便去希慎行下晚市搵到間唔洗點排隊嘅食肆Kikusan睇menu似日式+中式fusion菜埋單才知道係美心集團的👀·店內燈光昏暗我不太喜歡暗暗的環境空間感還是有的不過職員就唔太「適做」明明行入少少有梳化位都唔俾我座🤰🏻要我坐門口嘅木凳純粹方便佢帶位·點完餐後問我哋叫唔叫嘢飲確定我哋唔order飲品之後先送上清水兩杯乜水唔係加一服務費的基本嗎😟·我哋點了兩個點心小食1️⃣煎素餃⭐/5賣相靚煎得靚上碟都靚但係食落去一啲味道都冇我食咗一半另外果半舊要點餃子汁才食得落👀我哋食素嘅人都覺得唔好食普通人一定覺得好難食😟2️⃣椒鹽豆腐粒⭐/5性價比其低的一個小$62得12粒豆腐仔價錢都其次豆腐心係熱嘅但係外邊嘅椒鹽皮十分粗厚大排檔應該好味過佢·兩個主食3️⃣滑蛋吉列豬扒飯⭐⭐⭐⭐/5厚厚的滑蛋唔使加任何醬料就咁拌飯已經非常之好味😋吉列豬扒煎炸得非常之鬆脆香口成碟飯性價比十分之高👍🏻4️⃣蒸雞黑松露雜菌飯⭐⭐⭐⭐/5等咗接近20分鐘嘅蒸飯係值得嘅蒸雞帶皮但係啲油分已經融入落啲
今日食評有✍🏻
Kikusan@hysan
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
去Apple store 整機
順便去希慎行下
晚市搵到間唔洗點排隊嘅食肆
Kikusan睇menu似日式+中式fusion菜
埋單才知道係美心集團的👀
店內燈光昏暗
我不太喜歡暗暗的環境
空間感還是有的
不過職員就唔太「適做」
明明行入少少有梳化位都唔俾我座🤰🏻
要我坐門口嘅木凳