2024-05-06 568 浏览
Kikusan 位於中環Landmark地庫,它是一間fusion 中日餐廳。餐廳環境寬敞舒適,價錢亦相對合理。 我哋選擇各款壽司,千層豬扒 擔擔麵,豚肉小籠包,清酒雞和豬肉碎溫泉蛋飯。*千層豬扒擔擔麵豬扒🥩係用多片豬肉疊成, 形成層層效果,外層炸至金黃香脆,口感亦好有層次。湯底濃厚花生🥜醬味,配上香葱,芝麻和花生碎,更有口感。麵質彈牙,每條麵條🍝都掛上湯汁,好味😋*豚肉小籠包即叫即做小籠包,皮薄,豬肉鮮嫩,湯汁鮮甜juicy,正👍* 清酒雞🍶清酒代替花雕酒,口感更清新,而雞🐓肉鲜嫰滑溜,啖啖肉,很過癮😌*雞肉碎溫泉蛋飯雞肉碎配上溫泉♨️蛋, 容易入口, 蛋味香濃, 加上大量蔥花芝麻,更加惹味。 * 壽司拼盤材料新鮮,壽司飯軟硬適中帶少許醋味。 可以一試。整體來說,Kiikusan  在中環屬於較為便宜嘅餐廳,環境寬敞,食品亦多選擇,不妨一試,

*千層豬扒擔擔麵

*豚肉小籠包
即叫即做小籠包,皮薄,豬肉鮮嫩,湯汁鮮甜juicy,正👍

* 清酒雞🍶

*雞肉碎溫泉蛋飯

壽司拼盤
材料新鮮,壽司飯軟硬適中帶少許醋味。 可以一試。

2024-05-03
  • 豚肉小籠包
  • 千層豬扒擔擔麵
2024-03-30 1082 浏览
今日黎中環Landmark呢間中日fusion餐廳食lunch, 試左佢呢個招牌千層豬扒擔擔麵😄 因為自己食唔到辣,所以選擇咗唔辣嘅option千層豬扒一層層咁賣相幾好,但可惜嘅係因為送黎嘅時候浸咗喺湯入面,所以外皮會淋咗冇咁脆,影響咗口感☹️ 整體嚟講中規中矩,唔算話太特別

2024-03-11 1034 浏览
下午來到中環置地廣場,想找個不多人且坐得舒服的餐廳休息,見到不用等位就進去。下午茶菜單價格都正常,不會因這地段而偏貴。豚肉小籠包 $66這不在下午茶菜單上,見到很多人推薦所以想試試看。上桌的時候,小籠包都脹膨膨😍 賣相不錯。用筷子🥢夾住頂也沒有破,放進口裏感受到肉汁爆出來😋👍。清酒雞擔擔麵$78擔擔麵的辣椒、花生、芝麻醬味一起桌就香氣撲鼻,麵的韌度適中,好吃。唯份量略少🥹 清酒雞雞肉嫩滑,有酒香味,但略咸一點點。整體也不錯。千層豬扒三文治 $68一般,麵包非多士所以沒有烘過,豬扒夾在中間,可能跟水份影響外皮變得不脆口。

豚肉小籠包

豚肉小籠包 $66

清酒雞擔擔麵$78
清酒雞雞肉嫩滑,有酒香味,但略咸一點點。整體也不錯。

千層豬扒三文治

千層豬扒三文治 $68

2024-03-10
豚肉小籠包
2024-02-19 987 浏览
kikusan主要食一些點心及麵食,選擇都算多,在中環landmark裏價格相宜,可以一試。小籠包正正常常,夠熱,湯汁調味都充足。竹炭叉燒包有驚喜,外皮很酥脆,叉燒新鮮香口,半肥瘦適中,麵包鬆軟!好吃!賣相也很好看。最出名的炸豬排麵有些失色,豬排不酥脆,麵也不夠爽口,有些意外。調味適中不會太濃味。抹茶紅豆驢打滾很有特色,軟糯口感,不算太甜,好吃!第一次嘗試這種小吃,也不錯,可以試下。整體不錯,算抵食。

小籠包正正常常,夠熱,湯汁調味都充足。

整體不錯,算抵食。

中環黎講 仲要係landmark呢個價錢Cp值高環境舒服 暗暗地 傾計好好feel炸雞冷烏冬芝麻針 $108烏冬爽滑 個芝麻汁酸甜度岩岩去 炸雞新鮮炸起熱辣辣外脆內軟多汁 吉列豬扒飯$92一般般 蛋太熟 豬扒唔夠嫩 雖然個皮係脆 但係味道整體一般 同埋個飯係冇汁食落有啲乾吉谷舍丼$158魚生份量好足 新鮮鮮甜 壽司飯都好好食 軟硬度同酸度都啱啱好花生黑芝麻驢打滾$62呢個甜品一定要叫 外脆內軟好煙靭 花生芝麻好香 入面包住滿滿嘅餡 記得唔好攤凍先食!
中環黎講 仲要係landmark呢個價錢Cp值高
環境舒服 暗暗地 傾計好好feel

炸雞冷烏冬芝麻針 $108

吉列豬扒飯$92

吉谷舍丼$158

花生黑芝麻驢打滾$62
2024-01-14
花生黑芝麻驢打滾
環境舒適寬敞,餐牌有上海菜同埋日式小食價錢係置地廣場嚟講算合理不過係美心集團😅😅😅🍜 千層豬扒擔擔拉麵 $92千場豬扒睇落一層層咁幾得意,不過食就有啲乾身🤨同埋浸落個湯度淋左ಠ_ಠ擔擔面偏向川菜辣味重少少,唔係花生醬嗰款🥺麵就唔係上海麵,而係有d似直身拉麵咁雖然話係招牌菜,但就一般般😬🍜 鰻魚蛋炒飯 $93炒得粒粒分明,味道唔錯份量都足夠,鰻魚切粒炒落去,不錯👍🏽🍜 豚肉小籠包(4件)$66賣相非常唔錯,有返咁上下size🤩個餡嘅豬肉偏肥,不過都feel到入邊好多湯唔知係咪太多湯嘅關係,四粒夾起都穿咗😭😭不過本人鍾意食傳統豬肉餡個款小籠包多d😗🍜 豚肉燒賣(2件)$52豚肉餡同小籠包一樣,只不過係冇小籠包咁Juicy食落都係比較肥身嘅豬肉,一般般(´・_・`)🍜 花生黑芝麻驢打滾 $68呢個甜品係必叫!係升級版嘅糖不甩😆好正除咗表面可以點砂糖,入邊已經包咗啲配料煙煙韌韌,砂糖、花生同芝麻份量啱啱好🥰唔會太甜!佢仲有綠茶紅豆味揀,好想試埋但個胃唔夠大ಥ_ಥ🍜 烏龍茶 $8正正常常無甜既烏龍茶食完啲肥膩嘅豚肉好適合飲🍵
環境舒適寬敞,餐牌有上海菜同埋日式小食
價錢係置地廣場嚟講算合理
不過係美心集團😅😅😅
千層豬扒擔擔拉麵
千層豬扒擔擔拉麵

🍜 千層豬扒擔擔拉麵 $92
千場豬扒睇落一層層咁幾得意,不過食就有啲乾身🤨
同埋浸落個湯度淋左ಠ_ಠ
擔擔面偏向川菜辣味重少少,唔係花生醬嗰款🥺
麵就唔係上海麵,而係有d似直身拉麵咁
雖然話係招牌菜,但就一般般😬
鰻魚蛋炒飯

🍜 鰻魚蛋炒飯 $93
炒得粒粒分明,味道唔錯
份量都足夠,鰻魚切粒炒落去,不錯👍🏽
豚肉小籠包(4件)

🍜 豚肉小籠包(4件)$66
賣相非常唔錯,有返咁上下size🤩
個餡嘅豬肉偏肥,不過都feel到入邊好多湯
唔知係咪太多湯嘅關係,四粒夾起都穿咗😭😭
不過本人鍾意食傳統豬肉餡個款小籠包多d😗
豚肉燒賣(2件)

🍜 豚肉燒賣(2件)$52
豚肉餡同小籠包一樣,只不過係冇小籠包咁Juicy
食落都係比較肥身嘅豬肉,一般般(´・_・`)

🍜 花生黑芝麻驢打滾 $68
呢個甜品係必叫!係升級版嘅糖不甩😆好正
除咗表面可以點砂糖,入邊已經包咗啲配料
煙煙韌韌,砂糖、花生同芝麻份量啱啱好🥰
唔會太甜!佢仲有綠茶紅豆味揀,好想試埋但個胃唔夠大ಥ_ಥ
烏龍茶

🍜 烏龍茶 $8
正正常常無甜既烏龍茶
食完啲肥膩嘅豚肉好適合飲🍵
鰻魚蛋炒飯
烏龍茶
2024-01-07 818 浏览
午飯時間,同老婆,姨姐及老婆的好友於中環食飯。姨姐於中環返工,所以由佢提議食Kikusan。初時見到個餐廳名,仲以為係日式餐廳,後來見到menu先知原來係中菜crossover日本菜。位於中環Landmark內,價錢就預咗會較為高,不過Kikusan的CP值確實係高,收費合理及滿意。食物方面,無論前菜及主菜都好好味,份量亦夠。當中以苦瓜炒豚肉,Iberico叉燒蛋飯,炒椰菜花較為特別。服務OK但並無特別。環境舒適,空間足夠。
午飯時間,同老婆,姨姐及老婆的好友於中環食飯。
姨姐於中環返工,所以由佢提議食Kikusan。

食物方面,無論前菜及主菜都好好味,份量亦夠。

服務OK但並無特別。
環境舒適,空間足夠。
2024-01-06
  • Iberico叉燒蛋飯
  • 苦瓜炒蛋豚肉
2023-12-02 1379 浏览
重遊舊地,好似時光倒流咁,一椅一桌都仲似幾年前咁,慶幸自己幾年間都有進步,可以有底氣對當年的自己講,放心吧!喺感慨之間食物就送上咗千層豬扒擔擔麵,肚餓嘅關係,眼望碗麵嘅時候諗緊好無叫多碗🤔先食佢嘅擔擔麵,好夠辣🔥佢係偏向麻辣嘅味道,同平時食有花生醬味嘅擔擔麵係唔一樣。舊千層豬扒,似火鍋豬肉片疊埋多啲,不過佢吸咗湯,所以唔脆啦😩豚肉小籠包味道不過不失,比較欣賞內裡嘅湯汁,平時好多都係油多於湯,但係佢哩款真係湯!真係要讚一讚😙串燒有叫煙肉露筍、照燒雞肉、豚腩,記得自己食過,但係無乜特別感受(你懂的)後來仲叫多碗炸雞冷烏冬配芝麻醬😆炸雞食得出係新鮮炸,夠熱!唔會一大塊雞皮加炸粉咁俾你,烏冬加芝麻醬有啲似食撈冷麵嘅感覺,可能係佢款烏冬唔係粗身嘅關係🧐

2023-11-29 783 浏览
記得之前嚟過食呢度嘅點心幾好味,但係今次嚟就有少少失望,唔知以前係咪都係用餐時間一個鐘,有陣時諗完上得嚟都已經差唔多走,咁就會食得唔舒服🥺記得呢度有少有嘅蒸蘿蔔糕,呢個都係我嚟呢度食嘅主要原因不過而家已經唔係一絲絲,而且好鹹 再加細究咗菠菜蝦餃就差不多,但係呢度啲食物都幾油膩,京蔥炒羊肉真係有啲後悔嗌咗,又到爆炸!個包就軟綿綿好好味個羊肉有啲重梳打粉,冇咩羊肉味?招牌叉燒就好靚仔, 168係對得住佢嘅價錢!可以媲美好多著名中式店,不過比較肥,啱鍾意半肥瘦嘅人。呢個涼拌都唔好食,好重麻油味太強了。因為繁忙時間,服務質素OK啦,環境就有少少暗,走浪漫路線?🤣

記得呢度有少有嘅蒸蘿蔔糕,呢個都係我嚟呢度食嘅主要原因
不過而家已經唔係一絲絲,而且好鹹 再加細究咗
個包就軟綿綿好好味
個羊肉有啲重梳打粉,冇咩羊肉味?
呢個涼拌都唔好食,好重麻油味太強了。

用餐时段
2023-11-28 433 浏览
寫食評紀錄下自己食過邊間餐廳呢間kikusan 坐落係中環最中心的商場landmark商場/ 餐廳環境舒適 價錢相對上都非常合理絕對係中環區附近工作的OL 必選餐廳~~簡簡單單食個一人lunch 我沒有叫太多但每樣食物的質素同味道都OKAY
寫食評紀錄下自己食過邊間餐廳
呢間kikusan 坐落係中環最中心的商場landmark
商場/ 餐廳環境舒適 價錢相對上都非常合理
絕對係中環區附近工作的OL 必選餐廳~~
簡簡單單食個一人lunch 我沒有叫太多
但每樣食物的質素同味道都OKAY
2023-11-15 828 浏览
中日式混合風格嘅中菜餐廳😝 位於置地廣場,每逢lunch time 大量OL排隊😂 皆因佢哋嘅食物真係太太太出色啦胡椒豚肉餃子3件 $58好少見有咁多胡椒嘅餃子🥟 餃子煎過,個底食落脆薄薄😚 入面係胡椒椰菜豬肉餡,食到菜嘅甜味同埋胡椒辣辣地真係好過癮💗 100分麻辣蝦燒賣2件 $56上面紅色一粒粒本身以為係蟹籽,點知咬落先知係麻辣油🔥 個皮唔係傳統燒賣皮,係有啲似河粉包住😂 好煙韌有咬口個皮😝 燒賣超多蝦肉,配埋麻辣油又辣又惹味擔擔拉麵 $72無嗌到走蔥(´・_・`) 湯底充滿花生香,仲有好多肉碎做配料! 麵質彈牙,配埋微辣嘅湯底真係食唔停口🤤

胡椒豚肉餃子3件 $58

麻辣蝦燒賣2件 $56

擔擔拉麵 $72
2023-09-08 2514 浏览
呢間餐廳係好方便喺地鐵站行2分鐘就到,服務態度10分好。我最鍾意食佢嘅千層豬扒擔擔麵,炸蠔滑蛋飯;同埋椰菜絲沙律。佢嘅清酒雞都係我每次嚟嘅必點,就香十足雞肉好滑。🥰☺️價錢喺中環嚟講係10分超值,中午去嘅時候要排好耐隊,夜晚就好D。中午嘅雙餸飯都好好食,份量好大兩餸$72 ,有多款菜式,例如咕嚕肉,蒸水蛋,炒雜菜,娃娃菜,乾煸四季豆,燒鯖魚。職員態度10分好,好有禮貌。有一次我整親隻手去食飯個職員好主動咁樣攞咗隻叉比我,叫我唔好用筷子 ❤️❤️❤️❤️❤️
  • 千層豬扒擔擔麵
  • 清酒雞
2023-08-14 2047 浏览
如果早放飯都會黎食下,一到12點好多人等位。如果佢問你水定茶,記得要茶係$8一位架,唔好叫錯。今日食嘅係招牌千層豬扒擔擔面,今次食嘅好辣,飲左茶都覺得好辣,所以影響左個味道。睇個碗就大,但係都唔會好飽,加啲小食會好啲。
以前係銅鑼灣食間呢間,後尾執咗,個日Lunch經過landmark見到先知原來landmark都有,lunch時間勁多人排隊🤣好彩唔算等咗好耐!不過覺得同以前比係退步咗小小🤏🏻🤏🏻1️⃣ 海老野菜湯咖喱配飯 $138 呢款海老野菜湯咖喱配飯好特別咁~係一款印度風日本咖喱,唔會太辣☺️☺️啲配菜亦好豐富,有苦瓜、南瓜、茄子、蓮藕等等!而且蝦都好爽口彈牙🦐🦐配上白飯,真係一啖接一啖,食唔停口✨✨✨👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲.𝟱/𝟏𝟎2️⃣ 千層豬扒擔擔麵 $78呢款千層豬扒擔擔麵唔錯嘅,外皮好香脆但唔會好厚,豬扒好特別啊,幾薄薄咁嚟合成,肉味又重,但係有啲失望啦,因為肉質好乾好乾🤏🏻🤏🏻🫠🫠至於擔擔麵嘅湯底好濃郁,香辣又惹味,配料都幾豐富嘅,但係面條嘅份量就唔算多啦,麵質好滑,而且掛湯嘅效果都好好✨總括黎講,呢道菜嘅味道唔錯,但係你大食嘅話,呢道菜嘅份量可能會唔夠啦😂👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟱/𝟏𝟎

1️⃣ 海老野菜湯咖喱配飯 $138
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲.𝟱/𝟏𝟎

2️⃣ 千層豬扒擔擔麵 $78
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟱/𝟏𝟎
中環上班的千萬不要錯過 landmark的kikusan清酒雞擔擔麵 ( $ 7 8 )鰻魚蛋炒飯 ( $ 8 8 )環境舒適 食物質素食過好幾次都好好 價錢都非常合理 棒棒的大推😙😙
中環上班的千萬不要錯過 landmark的kikusan
清酒雞擔擔麵 ( $ 7 8 )
鰻魚蛋炒飯 ( $ 8 8 )

2023-06-06