2017-10-27 775 浏览
深井除咗燒鵝之外,其實仲有好多嘢可以選擇!例如呢間做咗十幾年間西餐茶座...Kcal,質素都唔錯架!我之前都幫襯過好幾次,記得八、九年前,佢一個set lunch加埋一都係只不過大概六十蚊左右!咁當然隔咗咁多年,依家啲價錢已經調整咗!我每次都會選擇中午時段去食佢嘅 set lunch,因為價錢比起夜晚食平好多!佢哋嘅 lunch Menu 大概有六、七個選擇,而每個 lunch set 既價錢都唔一樣!2號餐黑椒牛扒..幾乎係我每次必食之選!價錢都只係$78 再加一!個餐有兩個小麥包..唔係一般出邊麵包舖買嗰啲麥包喎!佢呢啲焗完出嚟..暖暖地..再點啲黑醋真係好好食!湯就有蕃茄雜菜湯同忌廉湯可以選擇,不過我都係鍾意飲佢個雜菜湯多啲!Main course 個黑椒牛扒我通常都會叫六成熟..原先佢個牛扒係跟燕麥飯,但係亦都可以要求改意粉、天使麵又或者跟薯菜,不另收費!至於甜品就唔係次次一樣!有時會係 tiramisu、有時會係 cheesecake、有時會係雪糕!時乎當日佢有乜!餐茶方面...有好多選擇呀!除咗一般咖啡、檸水、檸茶外,仲有檸蜜、薑蜜、石榴汁等等!而且唔係一般茶餐廳比嗰啲咁細
個餐有兩個小麥包..唔係一般出邊麵包舖買嗰啲麥包喎!佢呢啲焗完出嚟..暖暖地..再點啲黑醋真係好好食!湯就有蕃茄雜菜湯同忌廉湯可以選擇,不過我都係鍾意飲佢個雜菜湯多啲!Main course 個黑椒牛扒我通常都會叫六成熟..原先佢個牛扒係跟燕麥飯,但係亦都可以要求改意粉、天使麵又或者跟薯菜,不另收費!至於甜品就唔係次次一樣!有時會係 tiramisu、有時會係 cheesecake、有時會係雪糕!時乎當日佢有乜!餐茶方面...有好多選擇呀!除咗一般咖啡、檸水、檸茶外,仲有檸蜜、薑蜜、石榴汁等等!而且唔係一般茶餐廳比嗰啲咁細杯,係好大好大杯...而且凍飲不另收費!
蕃茄雜菜湯
黑椒牛扒
Tiramisu
凍啡
黑椒牛扒
Tiramisu
凍啡
2017-10-26 328 浏览
大家聽到深井呢個地方,可能淨係會諗到燒鵝,但其實呢個小小既社區仲有唔少特別既西餐廳架🍝 就好似今次想講既KCAL,係一間性價比好高既西餐廳。Dinner sets一律包含appetiser + mains + dessert + drink 價錢由$8x~$5xx不等(食steak果啲就貴啲啦下),但pasta, steak, grilled meat等都做得好出色。而家適逢佢地舉辦16週年紀念,惠顧滿一定價錢仲有精美禮品送添啊😍 Tips: 餐包記住揀粟米包啊Taste: 👅👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰(on a scale of 0-5 emojis)

Tips: 餐包記住揀粟米包啊

Taste: 👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)

2017-04-09 1971 浏览
由元朗行到深井已經中午,大家都好肚餓,呢間係同行長輩介紹,之前我都食過,今日閒日無乜客,我哋坐低就落單!餐湯:什菜湯,好香濃蕃茄味,蔬菜淋身唔爛,味道酸酸地開胃!餐包:三款包熱辣辣,好軟熟好香,天然麵包味,自己最喜歡黃色面有沙沙嘅質感!好好味!仲可以添食!黑椒汁紐西蘭一超級西冷扒配意粉($78)可以配高纖米,賣相靚,牛扒雖然唔厚,做到要求嘅5成熟,肉質淋身半肥瘦,牛味濃,黑椒汁唔會太辣,無搶過牛肉味,意粉係唔係白烚,仲用汁撈過,所以唔會淡茂茂,拌碟西蘭花爽口!好味!餐飲:凍石榴汁,平常唔會揀,長輩大力推薦,所以試下,粉紅色好靚,飲落好驚喜,雖然知道係預製嘅果汁(長輩話問過係法國來嘅)酸酸甜甜,好濃濃嘅石榴味,係我飲過嘅最好味!味道一啲都唔假!正!甜品:意大利芝士餅,細細件,芝士味唔濃但幾滑,蛋糕鬆軟!唔會太甜,因為面頭嘅可可粉嘅甘味中和咗!好味!凍鮮榨薑汁檸蜜: 朋友飲店員幾細心,有禮斯文!深井燒鵝以外嘅選擇!
今日閒日無乜客,我哋坐低就落單!
餐湯:什菜湯,好香濃蕃茄味,蔬菜淋身唔爛,味道酸酸地開胃!
凍鮮榨薑汁檸蜜: 朋友飲

店員幾細心,有禮斯文!

深井燒鵝以外嘅選擇!
2017-03-29
2016-09-27 2139 浏览
I just parked the car outside KCAL, and after taking a quick look at their menu, we decided to give it a try... woo... the bread basket is small, but the content is big because we keep on talking about it, how soft, how good the taste and it's still hot... we asked for a second basket after the set salad because it is just so yummy.  The second surprise was theSuckling Pig, this is a very good alternative for those who love the similar dish in Macau Fernando ... Dinner sets are of good value with quality. .  KCAL is already at the top on our list now...
Bread basket
Green tea ice-cream
Cheese cake
  • suckling pig
2016-08-17 1621 浏览
原本想試kcal旁邊的雞煲,但見到門口貼住「只收現金」於是便轉戰西餐餐廳食客不多,大概只有4,5枱客人,所以無須等位。點餐後先端上餐包,餐包熱到辣手,配餐包的不是牛油,而是黑醋。相對牛油,我更喜歡呢種食法,女仔食量細,餐包塗牛油的話,主菜未黎已經有兩三成飽。相反黑醋的微酸更見開胃跟餐沙律通常較難令人印象深刻,但今次的沙律配上ham,就令我眼前一亮,誠意加分餐湯我選擇了忌廉湯,好creamy另一個加分位係餐廳提供多款不同口味海鹽,任顧客享用。不是單單的胡椒同鹽主菜我選了三文魚扒。肉質還可以的,但味道卻較淡,令我發現之前齊全的調味架的用處😂😂反而周邊的配菜幾香口,特別係薯仔
原本想試kcal旁邊的雞煲,但見到門口貼住「只收現金」
於是便轉戰西餐

餐湯我選擇了忌廉湯,好creamy
2016-08-15
2016-07-18 1619 浏览
同朋友晚飯、去左深井嘅西餐廳……Kcal、 侍應都好好招呼、奉上茶水同餐牌.、同時好落力咁介绍佢地嘅招牌菜俾我地、我睇左一陣好似樣樣都好想食、最後点左……一) 烤焗法式乳猪、二)烤焗露絲瑪莉纽西蘭羊鞍 $178乳豬烤得外皮脆卜卜、一口咬落去肉嫩滑、入口即溶、甘香!唔覺油膩、、一客嘅份量都算多、最後都食剩一件、好飽! 羊鞍烤得剛剛好、肉厚多汁、好軟熟唔“鞋“、配上燒汁、有三枝、啖啖肉、好满足呀!!餐廳自製麵包熱辣辣、軟綿綿、好味!
同朋友晚飯、去左深井嘅西餐廳……Kcal、
一) 烤焗法式乳猪、
二)烤焗露絲瑪莉纽西蘭羊鞍 $178
餐廳自製麵包熱辣辣、軟綿綿、好味!
2016-07-17
2016-06-08 1104 浏览
😂🙈開了很久車才來到深井的這家,看了下食評 似乎都很不錯。👍🏻這間餐廳位置也很好找,就算第一次來也不會走錯路。 🌝剛坐下餐廳,服務員就送上茶水和餐前小麵包,👀看得出來 小麵包是他們自製的呢~味道一般般 但是勝在有心意。 ☺️在食物方面,前菜的沙拉還不錯,清爽可口。🙈🙈三文魚扒我沒吃到⋯但是肉眼牛排確實是不錯!入口有種炭燒的香味,我比較喜歡就著黃芥末吃,非常香口!! 😶服務方面,由於餐廳只有兩個服務員,所以說上菜速度什麼的就很慢⋯很慢。 總體而言還是不錯的!!
總體而言還是不錯的!!
沙拉
三文魚扒
美國肉眼牛排
2016-06-08
沙拉
美國肉眼牛排
2016-06-04 1700 浏览
笑口常開的可人兒提出和我遊車河為週末節目,有美相約豈能有推卻之意!!有著私家車之便,提議平時少到的地方吃午飯,最後由她以一手相當有速度的車速送我到深井吃飯去!自己本來想試試深井名物燒鵝,笑口棗美女似乎想吃好西,只在路邊幾家餐廳中,她選了人客較多的KCAL。由村屋加建外圍而成的餐廳裡外也能容納不少客人,以膠簾幕加空調的外圍光線較好,不過侍應說屋裡面更涼快一點,怕熱的我當然二話不說地要坐裡面!! 說是涼快一點,其實分別也不大,幸好雨天裡氣溫稍低之下仍算可以。當我們一坐下,侍應已送上一籃麵包,三個包二人分似乎有點怪相,可人兒也敬老的只吃一個白色軟包,因而麵包怪可以享用到香草包和黑糖包兩款了。香草包有著香草香氣,黑糖包沒有如OUTBACK般美味,不過微甜又夠熱的也算不錯,兩個麵包也加熱至表面微脆內裡柔軟 ,抹上牛油後絕不會難吃。餐湯選了更開胃的雜菜湯,可能廚師看到我們餓得很,這天盛多點湯給我們,九分滿的雜菜湯裡有著滿多已煲至軟化的甘筍、椰菜,配合以茄膏味為主的茄酸湯底,兒時回憶比食味更為強烈,配著麵包已可滿足胃胃一定空間了。  意式香草紅酒羊膝配意大利粉($128)感覺超抵食!單是那支份量十足

麵包籃

意式香草紅酒燴羊膝配意大利粉
意式香草紅酒羊膝配意大利粉($128)感覺超抵食!單是那支份量十足的羊膝已夠看頭!!

意粉有著完全合格的彈牙口感,用橄欖油炒過而有香氣,只是相對有著稍為油油的效果,幸好不算太油膩。

那支巨型連骨羊膝看似硬實,其實用普通餐刀已很容易切開,難怪沒有像朋友的牛扒般配上鋒利刀子了;厚厚的羊肉很容易跟骨頭分離,只是沒有羊味也沒有什麼調味的羊肉吃來實在有點吃湯渣感覺,加上香草紅酒汁也不太濃郁,結果成為一道水準頗一般的羊肉菜式。

反而朋友的冰鮮安格斯西冷牛扒($168)煎成香味撲鼻,五成熟的牛肉色澤也不太嚇人,牛味十足的肉質柔軟更為好吃。
芝士餅
午餐甜品的芝士蛋糕應是來貨,切成小小一片的蛋糕不是太堅實也算夠滑,雖有一層餅底也是軟軟的,加上芝士香偏清淡,有件蛋糕甜一甜總是較圓滿的 。
鮮榨薑汁檸蜜
大大杯凍飲不用額外加$2,當然選杯大凍飲慢慢飲也慢慢談,飲品中又以鮮薑汁檸檬蜜最想試。

檸檬蜜有蜂蜜清甜也有鮮檸酸香,還明顯有來自薑汁的辣勁,相信熱飲一定更有勁道,自己相當喜歡這薑味飲品。

當我們看到餐廳客人只剩下我倆,員工也開始福食便示意結賬,後來才知道餐廳原來有落場時間,只是侍應們絕無趕客之意,離開時也友善的道別,這方面值得加分。
题外话/补充资料: 員工福食好豐富,大大碗豉油雞翼比餐牌上的菜式還對味哩。
鮮榨薑汁檸蜜
麵包籃
2016-04-25 372 浏览
上課後和同學和老師到了他推介的Kcal短暫的放鬆腦袋 談談天我點了一客午餐黑椒汁紐西蘭一級超西冷牛排配高纖米 78蚊加一試試他們的牛排還有餐包,餐湯,和甜品粟米包是新鮮製的熱辣辣 配上牛油很香不夠的話還可以加添還記得我小學時很喜歡吃牛油一塊方包總要加上厚厚的牛油回想起來那時候的我 真的吃得不健康忌廉湯的味道也很濃很creamy是西蘭花忌廉湯有很多西蘭花在裏面大愛然而西冷排來了賣相不錯吃起來卻有點乾 煮得熟了點沒有嫩嫩的質感是有點失望可能是我們一行7人,6人都點了這個的關係吧老實說 味道普普通通若果再來會吃其他食物驚喜的是有一小件tiramisu作飯後甜品小小的不會太膩
上課後和同學和老師到了他推介的Kcal
短暫的放鬆腦袋 談談天

試試他們的牛排
還有餐包,餐湯,和甜品

粟米包是新鮮製的

小件tiramisu
驚喜的是有一小件tiramisu作飯後甜品
小小的不會太膩
小件tiramisu
同事新車落地, 我有幸能做其中一位座上客, 深感榮幸o 難得有私家車接送,有同事提供午餐去深井食西餐, 我一直以為深井只有燒鵝食, 仲被人話大鄉里o當日到達時大約十二點半, 餐廳比較少客人, 可能跟地區有關, 深井是住宅區, 平日午餐時段應該比較少人來吧o 這裡有九款午餐供應, 有餐湯, 餐包, 主菜, 飲品及甜品, 價錢也不算貴o忌廉餐湯 : 我最喜愛忌廉濃, 這個湯, 很香忌廉味, 仲有好多栗米粒同磨菇, 配上暖笠笠的餐包, 已吃得很開心o蒜香豬扒拼日式芝士條配意大利粉巴黎汁 : 意大利粉煮得剛好, 帶有嚼勁, 蒜香豬扒吃不到蒜蓉味, 豬扒肉質尚可, 不會煮得過硬, 日式芝士條雖是急凍貨, 但炸得香脆, 味道也不錯o石榴汁 : 我很喜歡石榴的味道, 可惜不是很多餐廳提供o 這裡的石榴汁當然不是鮮榨, 也是超級市場可買到的那些, 但我已心滿意足o意大利芝士餅 : 很細件, 吃兩口已吃完, 如果可以大件一點就更好, 味道不過不失o
暖笠笠餐包

蒜香豬扒拼日式芝士條配意大利粉巴黎汁

石榴汁

意大利芝士餅
忌廉湯
昨晚8時許到 KCAL晚餐,進店後看見客人不多,要求坐珈位,但被服務員拒絕,原因是已被定位,當時心想深井區一間不大出名餐廳也有人會定坐進餐?不以為意,及後於用餐完畢,珈位仍然沒客戶入坐。餐廳提供餐前麵包,質素還可以,餐湯太鹹一般。當晚分別點了羊柳天使麵及大蝦帶子天使麵。羊柳無味,天使麵太多汁但淡,大蝦一點也不大,只有兩隻,吃下淡而無味,雪藏貨式,帶子與麵條一樣。兩人結帳300元正。是晚給予客人感覺,餐廳自以為是,服務死板,未能滿足客戶需要,食物收費中價,但給予下價貨式。
2015-08-14
2015-06-29 787 浏览
說好要完成的,總要畫上個句號。KCAL,一個小約會的好地方,閒日晚上人不多,靜靜的很好聊天。微溫的餐包,蘸上黑醋,我倆都喜歡的吃法。隨著胃口大小,可選擇附有餐湯或沙律的套餐,主食可選不同價錢的意粉或肉類。特別愛吃這裡的墨汁意粉,彈牙有鮮味,撲鼻而來的忌廉香氣。餐飲,不變的蜜桃紅/綠茶,與外面喝的不同,用上新鮮果蓉,大大的一杯,很滿足。甜品視乎當天供應的種類,一般是雪糕或cheese cake二選一,正常質素。特別鍾愛的這個地方,可能是因為味道,可能是因為回憶,也是因為一起進餐的那個人。如今景物依舊,人卻已不在,我會記得與你的一切,空氣中瀰漫過的幸福,然後,跟這個地方,那個笑容說再見。
說好要完成的,總要畫上個句號。

特別愛吃這裡的墨汁意粉,彈牙有鮮味,撲鼻而來的忌廉香氣。

2015-03-26
2014-12-23 1326 浏览
一行10個人去深井,唔一定食燒鵝,可以試下其他餐廳!呢間西餐廳好耐之前食過!特色係由間村屋地下伸延出來,加帳篷做頂!雖然係帳篷,但都圍得好細緻!而且枱櫈都四正!有晒乾淨枱布同餐具!坐嘅係籐椅,唔係摺櫈!帳篷仲吊住啲好靚嘅吊燈!一啲都唔馬虎! 因為十個人,店員仲好好幫我們拍張長枱一齊坐!坐低第一樣比餐牌,然後問我哋飲水或茶!天氣凍!來一杯熱騰騰嘅茶!好幸福! 大家都即刻叫食物,店員好耐心覆單!然後落埋湯!好快麵包到咗,一藍有好多個麵包,熱辣辣,外脆兼好鬆軟,好香麥味,我唔搽牛油食,更加食到個麵包原味,仲可以添食,我食咗3個!之後雜菜羅宋湯,微辣好濃,蔬菜好多,好味!之後上主菜:燒汁一級紐西蘭西冷扒配高纖米--賣相好靚,西冷扒有牛味,無筋,做到我要嘅5成熟,燒汁好滑,唔會搶走牛味,本來餐牌係黑椒汁,但我唔鍾意黑椒!所以轉咗燒汁!欣賞佢已經在碟邊比咗黃芥辣(平時其他餐廳要問先比)米飯鬆軟,蔬菜唔多,但好爽脆,唔錯!飲品選擇好多,天氣凍!我要熱薑檸蜜,配埋一塊杏仁餅!檸蜜好濃但唔辣,好滋潤!但塊餅好硬!咬崩牙!甜品有紐約芝士餅,份量唔細,芝士餅好挺身,好濃芝士味,天氣凍,面頭酸忌廉硬咗唔夠

之後上主菜:

甜品有紐約芝士餅,份量唔細,芝士餅好挺身,好濃芝士味,天氣凍,面頭酸忌廉硬咗唔夠軟!帶唔出個味道!

咁多食物連加一,都係$75,男仔都食到捧住個肚走,間中有店員過來問下需要(因為我們在最外面!)好抵食!

大家食下傾下偈!盡情享受!
燒汁紐西蘭一級西冷扒配高纖米
熱辣辣餐包
熱檸薑蜜
  • 餐包
2013-11-24 1518 浏览
一直覺得Kcal 係一間有Heart 有質素嘅隱世餐廳, 我每隔幾個月就光顧一次, 可是漸漸覺得佢每況愈下。餐湯稀溜溜的, 除了鹹, 就飲唔出其他味道 西冷扒叫了medium 五成熟, 出奇地沒有overdone, 肉質鮮嫩! 另外, 點了menu上廚師推介嘅意式黑毛豬肉丸意粉, 之前我都有食過呢個意粉, 唔知係咪減低成本定係肉丸造法唔同左, 難食非常!肉質霉霉地, 很腍身!一試難忘, 仲話係chef recommend , 抵鬧!其他食物如homemade bread , 沙律, cheesecake, 質素平平, 不值一提!相信短時間内不會再幫襯!

餐湯稀溜溜的, 除了鹹, 就飲唔出其他味道

相信短時間内不會再幫襯!
2013-11-21
2013-07-17 1083 浏览
呢間SET LUNCH好抵食。。。叫個牛排都係$58+10% 有包, 有湯, 有MAIN COURSE, 一杯飲品同埋CHEESE CAKE仲要包唔係普通餐包, 有芝麻包, 蜜糖包, 粟米包, 全部都好新鮮。。。個蜜糖包更加係食完想再食。。。。牛排分量唔太大, 不過跟高纖米或薯菜或意粉, 但對女士來講就岩岩好。。。。真係咁既價錢來講好優質。。。。不過位置就隔涉D 囉

真係咁既價錢來講好優質。。。。不過位置就隔涉D 囉
2013-07-05
午餐