2015-08-12 1399 浏览
Kani其實真係離公司好遠...但為咗禮拜五食個靚lunch搭的士都唔拘!Kani牛扒的確好出色,不過都要試下新野吉列黑豚肉飯!!有中size同大揀,相差$4梗係有大食大啦!餐湯可以揀青豆薯仔湯或者麵豉湯,咁食得吉列黑豚肉就襯返日式麵豉湯啦,都係普通沖粉質素。主菜嚟到,勁大塊!配菜有黑醋沙律同椰菜絲,食肉食到滯都可以中和下。黑豚扒有兩大塊,底下有紙吸走多餘油份,一咬落去係好鬆化,真係外脆內軟,仲熱辣辣好送飯!七十幾蚊食到飽一飽,抵!不過有得配餐飲就好喇。
2015-08-07 1486 浏览
已經係第N次黎食飯,好喜歡這裡的食物和環境,餐廳地方寬敞,可以容納很多人而不覺噪吵或擠逼。今次和友人各點了一份午餐share食,面鼓湯不會太咸,味道剛好。湯內除了一段的配料外,還有一隻小型餃子好味!鍋物底燃燒著一個小小的火,保持著餸菜溫度,食到最後,食物都保持是暖暖的。雞肉以慢煮形式烹調,異常嫩滑,又冇咩肥膏,味道其實有啲似白切雞;飯是有味飯,有啲酸味,應該是撈了醋和醃菜。份量方面,肉類很多,但飯就好似有點不夠。 午餐打邊爐是常識吧!湯底應該係甜鼓油+味淋,菜吸收了湯的甜味,送飯一流,豚肉冇咩肥膏,女仔食都唔怕肥啊。
好味!

奈良慢煮雞鍋

豚肉香味鍋
2015-08-07
奈良慢煮雞鍋
豚肉香味鍋
2015-07-08 2426 浏览
好食既野再食多次都唔區既! 星期五又黎食lunch啦, 上次講左好想食吉列豚肉, 所以今次就嗌左, 配青豆薯仔湯。其實我唔食青豆, 以前可以拎走佢, 點知原來青豆同薯仔都打融哂係湯入面, 想唔食都唔得啦! 成個湯好大浸青豆味, 無乜薯仔味, 所以飲左兩啖就放棄左...等左陣吉列豚肉就到啦, 我嗌既係大size所以有兩大塊。望個樣都覺得好味, 切落好鬆軟, 唔厚粉, 咬落去好爽外脆內軟, 而且唔會好乾, 就咁食都唔覺得油。旁邊仲有啲酸青瓜好開胃, 夾埋黎食就岩岩好, 唔洗食飯都夠啦! 個汁係好微辣既千島醬, 隔離仲有啲沙律醬椰菜絲, 都好好味。但個飯就差少少, 無珍珠米既感覺, 唔太中意。個menu有咁多野揀, 下次又可以食第2樣啦!
2015-07-02 2059 浏览
又到咗Friday,同事們又舉家去揾,今次就頂住個烈日(真心頭頂可煎蛋),去食同事口中ge正菜!先嚟講講環境,整體幾舒服,座位都ok,可能就係太開揚,感覺有啲似食堂~~由於月底就出糧,於是就食豪啲,order咗個燒鵝肝伴白酒雪梨飯燒鵝肝,不錯,煎ge 時間啱啱好,火候亦控制得好,外邊有少少香脆,內裏肉質依然juicy,不過整體就有啲失,色覺上好似同個飯係「搭單」咁,反而配個意粉or pasta會比較適合,不過值得一提係佢個白酒雪梨好開胃,食鵝肝前後淺嚐一口有助消除肥膩感同開胃!

2015-06-29 2005 浏览
咁岩係觀塘行完街上網搵下野食夜晚醫肚,搵到呢間見佢有蠔食一於試試。訂左7:30早左少少上去。環境就係工廠大廈餐廳,好大。可能係平日關係,無乜客人,7:30呢類食飯時間我地入到去都只係得一台客。睇完餐牌,叫左兩隻生蠔,三文魚+甜蝦刺身,雞泡魚乾,海膽飯仲有個甚麼濃豬骨湯薄切黑毛豬烏冬仲有杯價值大約$45既特飲。先上生蠔,叫左一隻澳洲coffin bay一隻美國pacific rock,可圈可點,生蠔沖唔乾淨食到成口都係殼。再黎係刺身,實則價錢唔記得,但一份三塊三文魚再加一份三隻甜蝦,呢碟刺身起碼$150。甜蝦無問題新鮮,三文魚完全唔肥,直頭係接近咬唔開既邊緣。然後上海膽飯好似$160左右,係好抵食因為好多海膽同埋亦都新鮮。再上個烏冬,望落一般,好啦諗住食左再評論。所謂薄切豬,韌到香口膠咁我同男朋友都咬左耐先食完一舊。個湯完全唔是個回事,唔係濃唔知似乜,收我$100一碗日式烏冬,質素絕對係同係屋企開包味精面煮一樣,勉強食左幾啖放棄了。雞泡魚乾,安全過關,唔需要加工直接叫貨有order就放入爐焗。只係等既時間有少少耐,耐都我地都唔記得左有叫就諗住埋單閃。再講講佢杯特飲,無期待會超好飲但至少唔

再講講佢杯特飲,無期待會超好飲但至少唔會諗到佢係用糖水開。明明叫左菠蘿芒果沙冰,飲左一啖,飲唔出咩味淨係得個甜字同埋好重cream。再飲,直頭唔記得左自己叫左咩味😂因為好藥水好甜好cream。

埋單,盛惠$598(已加一)。本身同男友都係做飲食業,有可能我地要求高,但好老實講若然你餐牌定價係咁樣,客人當然會有一定既期望。服務正常唔係特好亦唔係特別差。

只能說,咁既價錢,尚有大把選擇。

中大伏了。
2015-06-28 1653 浏览
其實公司跟kani一點也不近但同事總喜歡到Kani食個午餐因為這樣質素一定有保證今次餐湯選來了面豉湯每碗還有一隻小餃子是用心製作的點了一份吉列黑豚肉定食炸得十分香脆一點都不油膩香口的黑豚肉配上甜甜辣辣的醬汁不過這裡有樣不好的就是沒有餐飲
其實公司跟kani一點也不近

一點都不油膩
香口的黑豚肉配上甜甜辣辣的醬汁

不過這裡有樣不好的就是沒有餐飲
2015-06-18 1913 浏览
今年情人節係星期六,睡到晏一晏,梳洗好就同honey去覓食啦!Honey忽然帶我黎到工廠區,心諗今次又食乜fusion 菜?沿住樓梯行上餐廳,完全估唔到係食乜。餐廳名字叫Kani,一入去就見到有自助沙律吧,我地揀左個靠窗既高枱坐,展開我地既情人節美食之旅。睇一睇個餐牌先,原來日本野、西餐都有得食,最後我揀左個呑拿魚飯食,honey 就揀左雜錦魚生飯。waiter落單後就叫我地試下個沙律吧。長長的沙律吧枱放不同的沙律、醬汁等,沙律菜新鮮好味。上主菜了,壽司飯上放上一層厚厚的呑拿魚肉,將壽司豉油倒落啲飯度攪匀。呑拿魚肉鮮甜美味,沒有根「痴牙」,配上壽司豉油簡直令人好想一口接一口呑左碗飯!還好honey無怪我只掛住食野唔理佢姐。Ps, 員工好搞笑,最後佢地請左碗雪梨雪耳糖水比我,話可以潤喉keep住咁靚碗糖水真係好甜呀XD

糖水真係好甜呀XD
2015-02-14
庆祝纪念
情人节
2015-06-08 2051 浏览
想不到觀塘工業區內,竟有一間可以比美中環的lunch! 朋友介紹下,去了這間餐廳試一試!地點雖不起眼,但裝修時尚,簡單,舒服![吉烈黑豚豬]看他的presentation 已經有中環soho的感覺!兩大塊黑豚豬,炸得剛剛好,不太油!肉汁能夠保持著!加上檸檬青瓜片,更加令這道菜加添了幾分新鮮感!他的配菜,也是很有誠意!不同的菜和他們特別調製的醬汁!點上黑豚豬,味道充滿層次感,同曾食過的黑豚豬,的確特顯不同!總結,說得上可比美中環,當價錢也能比美!不過,卻物超所值!

[吉烈黑豚豬]

總結,說得上可比美中環,當價錢也能比美!不過,卻物超所值!
2015-06-02 2490 浏览
每逢星期五總覺得自己又活來,然後在星期一又死去,恢復一副靈魂出竅的空殼模樣,如是者年年月月不斷重複。是日晚上,被中學同學拖了去觀塘吃飯,其實只有我一個人在認真吃飯,其餘兩人,似乎只志在喝酒和佐酒小吃。朋友高妹在觀塘上班,對於那兒的飲食情報她比我更加清楚,Kani也是她選的。由觀塘站一路走來敬運,地點算偏遠。跑樓梯上到一樓,看見店外一位男士很惆悵,說打不開木門,敲門又沒人應門。我很疑惑,一拉門就開了,眾人相視而笑。甫入內,看見非常寬闊的空間,這兒有開放式廚房、有冷櫃選購食材、有隱蔽的吧檯,也有適合大伙兒的長檯,整個空間可以用來辦結婚酒會或大小朋友的生日派對。點了雞泡魚乾和燒雞軟骨,朋友吃得津津有味,還說這兩種食品通常只是來貨散貨,只要勤些換油,炸出來的東西理應不會差,而且只是深炸後上碟,也不用考廚師的功夫。我說,我曾經在尖沙咀某居酒屋吃過一次雞泡魚乾,拿上手軟軟油油的根本挺不起來,所以這些佐酒小吃還是有技巧在裡面的吧。實在太餓,點了一碗日式海膽炒飯獨吃。端來極大的一碗,怎樣看都不是女士size,我很努力的找海膽的影蹤,只依稀找到些似是而非的橘色。店方放了蟹柳、白芝麻、紫菜絲、蝦仁、蔥粒,
雞泡魚乾
燒雞軟骨
鮮果健康水
實在太餓,點了一碗日式海膽炒飯獨吃。端來極大的一碗,怎樣看都不是女士size,我很努力的找海膽的影蹤,只依稀找到些似是而非的橘色。店方放了蟹柳、白芝麻、紫菜絲、蝦仁、蔥粒,我除了嚐到有濃濃蛋香和蔥香,其他味道並沒有很突出。倒是很慶幸這個飯炒得算乾身,並沒有很油膩。
日式海膽炒飯
這兒有六款Green tea latte,飯後嘆了一杯原味的,綠白色的賣相平靜迷人,入口有淡淡茶味和奶香。有時會傻傻的想,為什麼green tea latte只是鮮奶加綠茶,而沒有加入咖啡的哦?這個問題後來在Studio caffeine找到了答案。
Green tea latte
離開Kani,被友人拖了去牛氣,開始了他們的「二次會」。星期五,果然是無極限哦。
2015-05-29
2015-05-21 2155 浏览
例牌放假前一日既lunch要食餐好既! 呢間餐廳離我地公司都幾遠下, 最後因為太熱所以搭的士過去! 如果唔係係呢頭返工完全唔會發現有間咁既野存在!間餐廳既裝修都好特別!我地就坐呢張長枱set lunch有好多選擇, 日韓西式都有~ 個menu好貼心仲分左男士/女士版既main course, 即係大細之分價錢都不過是差4蚊! 我就叫左個女士版魚生飯 set有雜菜湯, 同細細既沙律, 美中不足既係無飲品! 魚生飯雖然係女士版但都唔細嫁! 賣相好精緻, 飯既側邊有紫菜有心思, 魚生有大大隻甜蝦, 三文魚, 帶子, 吞拿魚周啲我唔識既魚XD 成個飯撈埋紫菜, 青瓜, 蟹子一齊食, 同埋新鮮既魚生, 滿足得哂又唔會太飽濟! 唯一想佢改善既可能係個豉油有少少咸!但原來最好味既係同事嗌既吉列黑豚肉!! 豚肉唔會好"鞋", 又唔會炸到勁脆咬落去吉哂口嗰隻, 個沙律醬都好好味!!最抵死係呢個餐最平只係$76已經有兩大塊豚肉, 簡直無得輸!! 下次黎必試

間餐廳既裝修都好特別!我地就坐呢張長枱
價錢都不過是差4蚊! 我就叫左個女士版魚生飯
题外话/补充资料: lunch可book位
  • 吉列黑豚肉
2015-05-08 2573 浏览
最近午膳喜歡往工廈裡竄…而Kani是其中一間光顧了多次的餐廳,因為一、Green tea latte 好味二、貼心,它的飯餐都分M跟F的,原本以為男女之間的材料有分別,原來是大小之別三、裝潢開揚又有特色,在這裡閒聊很愉快啊四、離公司很近,廿多步即到五、有一個帥哥服務生(只做日場)是日跟男同事到Kani用膳,兩人都點了魚生飯,一個M一個F,而事實是我M同事F麵豉湯先上,夠味了,海帶也夠多了,也有豆腐了,不過獨欠了蔥白啊~M、F 魚生飯也上了,看了看份量果然差了不少,但價錢其實只差4元,所以很餓的時候應該吃M的,不餓的話便吃F,環保一點不用浪費嘛 值得提的是,魚生是頗多的,還是OK有肉感,亦沒有什麼雪水味。是日糖水:番薯糖水,小妹通常不怎好番薯糖水的,喝了搞不好會放「氣」嘛,可是同事卻喝得津津有味,小妹也都給了我的番薯糖水予他了午餐可以半價換Green Tea Latte 的,好像是加HKD19的,還不錯呢…拉花日日不同,今日是圓形,隔了幾天來是心形的,so sweet
一、Green tea latte 好味
三、裝潢開揚又有特色,在這裡閒聊很愉快啊
四、離公司很近,廿多步即到
五、有一個帥哥服務生(只做日場)

麵豉湯
魚生飯
番薯糖水
Green Tea Latte
Green Tea Latte
  • Green Tea Latte
2015-05-07 2313 浏览
在網上聽聞KANI這家餐廳已有好一段,餐廳在工廠裡,面積寬闊,餐檯之間很有空間,而這裡的任食生蠔的主題,吸引了一行友人這次來到觀塘試試。南半球的生蠔已不在季節,是夜餐廳已改供應北半球的生蠔,還有四款來自法國、蘇格蘭、南非的可以選擇。聽著餐廳經理的介紹,先從法國D’Lsigny開始,味清,淡淡的海水味,蠔也比較薄,但正因味清,更能多食幾隻。再配上食友帶來的香檳和白酒,餘香仍留在口裡。接著,食到蘇格蘭的Cumbrae 蠔,味較第一種重,蠔也比較厚身,海水味又重了一點點。在配上清酒後,把蠔的香味在口中延長了,相信再過一段時間,會更肥美。來到最肥美的一款 — 南非的Rollex。它的肥美就像一陣奶油充斥著口腔一樣,久久不散,絕對是愛食肉厚肥美生蠔人士的心水之選。第四款是最「重口味」的法國蠔 Carantec,蠔是相對比較小的,也較瘦,但是海水同金屬味較重。食後會有一陣淡淡的金屬味留在口裡,但相比真正的銅蠔,還是有一點距離。如食過四款生蠔後,可再下單追加自己喜歡的口味,也可慢慢地享用指定晚餐菜式。前菜有脆炸吞拿魚春卷配香草蠔汁,春卷內的紫菜略韌,而且炸後吞拿魚鮮味略失,但醬汁搭救,還算不俗。主菜
Scotland – Cumbrae oyster
France – Carantec
脆炸吞拿魚春卷配鮮香草蠔汁
主菜,最欣賞的香煎三文魚扒,半生熟的魚扒,香嫩幼滑,和香脆的魚皮形成對比。
香煎三文魚扒
意式蘑菇雲吞,賣相有點讓人退卻,但味道卻很不錯。蘑菇汁濃淡得宜,雲吞煮得剛好,甚有口感。溫泉蛋混入醬汁便更香濃。
意式蘑菇雲吞
另有燒美國豬扒、西冷牛扒及燒春雞作主菜,但這次食蠔食得太滿足,只能輕嚐主菜,味道上仍有改善空間﹛,絕對有能力做得更細緻。
特色美國豬扒
香辣燒春雞
這裡的甜品真的看出廚師的美感。「夏之戀曲」其實是意大利奶凍配上雜莓果醬,表面上的食用花真的很美。奶凍有點港式風味,比較硬身,但果醬明顯是鮮打出來的,還嚐到雜莓的鮮味,加分不少。
Summer Love
這夜始終是「蠔情之夜」,蠔是主角,其他相對便遜色了。希望餐廳也好好在主菜上努力,定必更出色。

France – Carantec
特色美國豬扒
2015-05-01 1982 浏览
下就聽同事講要去食餐好嘅就一齊入工廠區搵嘢食,最後就搵到黎KANI,一入去已經係播緊D好輕鬆嘅音,個人當堂進入一個relax mode。見到其他枱有一個個鍋,好似好好食禁,我都叫反個試下。是日餐湯係雜菜湯,略甜吾同一般羅宋湯,無禁油。主菜牛肉鍋,大概四到五塊牛肉,吾係好肥個D,兩個小配菜同白飯,仲有豆腐同菜。對中意健康嘅人黎講係個吾錯嘅選擇,湯底小甜似壽喜燒,配錯有辣同酸兩種幾醒胃,一碗飯吾夠飽的話,牛肉墊底有粉絲可以烚埋黎食。一百蚊鬆D算吾錯,同事叫嘅豬扒塊都好好味禁下次要試埋先
牛肉鍋
等候时间
5 分钟 (堂食)
牛肉鍋
2015-04-30 1706 浏览
因為星期五是紅日又唔係唔洗番工的大日子所以星期四就像星期五的一般全條team就輕鬆地食一個大lunch!又來了工廠大廈裡的KaniCyn應該來過這裡三次感覺都好正餐廳環境確實不錯的幾次都係點扒餐所以今次就試試其他東西今次cyn 就試了帶子飯用上了壽司飯 酸酸地帶子十分新鮮還有十分鮮甜的還有一碗裡有不小的帶子十分豐富!
因為星期五是紅日
又唔係唔洗番工的大日子
所以星期四就像星期五的一般
全條team就輕鬆地食一個大lunch!
又來了工廠大廈裡的Kani

還有十分鮮甜的
還有一碗裡有不小的帶子
十分豐富!
2015-04-03 2830 浏览
星期五就梗係施施然去食個輕鬆午餐啦。近呢幾年觀塘嘅工業大廈多左好多餐廳,KANI就係其中一間比較欣賞嘅。裝修有心機,位又多,野食又得。Lunch Menu好多樣野揀,西餐、日本野都有,都有十幾個餐揀架!今日就試試佢個rib eye,五成熟。肉眼配沙津焗薯,見佢配菜多多又擺得靚就知有誠意。唯一覺得牛扒上嘅青豆蕃茄味道唔討好,但塊牛扒勁好味。雖然薄薄地,但都叫做大塊,同埋一食落去啲牛肉味出晒嚟!大讚!

2015-03-27
  • 肉眼