2020-02-22 260 浏览
汇聚让朱古力爱好者瞬间迷醉的各式手工朱古力、朱古力奶、可可茶及糕点 身处工厦的小店JOL Cacao因着质素及价位相宜而渐获人气 店主凭藉对朱古力的热爱而学习相关知识及制作技巧,烘焙、研磨等步骤都一手包办 不过观塘本店仅营业至2月底,其後会转变为工场,另预计3月於太古诚品开店 等不及,那就坐言起行,趁着就近又可堂食时一访,嚐嚐友人推荐的香醇朱古力吧 虽为小本经营,但除了单以可可浓度作分野,JOL Cacao更推出多款加入茶元素的产品 就如眼前的铁观音朱古力 $36,朱古力奶基底以自家磨制的朱古力浆加牛奶制成 未至於丝滑,却是稠度适中,又不过腻得过份,甜中带酸而不至涩 在浓郁深邃的可可香气包围下,还是可以一下子嚐出铁观音的独特茶味,甚是讨喜

未至於丝滑,却是稠度适中,又不过腻得过份,甜中带酸而不至涩
2020-02-21 207 浏览
上网见介绍话观塘工业大厦有间卖一粒粒手工朱古力及朱古力奶的小店😍朱古力奶有不同可可浓度可选,70%到双重朱古力奶;粒装朱古力有5款口味,原味、伯爵茶、绿茶、咖啡、玫瑰,并标榜天然无加入现成味粉,而自己磨制食材粉e.g. 咖啡豆粉,同时每粒朱古力均可食得出可可豆嘅原味。店主系国际朱古力学院修读尝味证书,然後自己研究做朱古力😌本身上网睇见劲多人试朱古力香蕉蛋糕😍但点知......观塘店嘅朱古力饮品会营业至2月尾,3月会转为朱古力工场,朱古力要预订冇得即场买😞但太古诚品分店3月开张,可以继续是朱古力和饮品👻👓 70% 朱古力奶 S $30 冻+$2自家制朱古力奶嘅链制过程系店生预先将朱古力浆磨好後放到恒温柜凝固成朱古力砖,当客人落单就将朱古力砖切碎,再加入法国牛奶煮成朱古力奶。好香浓朱古力味但唔够奶味,质感比较稀身唔够稠,入口有朱古力嘅甘甜味,但完全唔似70%朱古力唔够醇厚回甘味,同平时70% dark chocolate差好远,甚至饮落朱古力味同伯爵朱古力味差不多唔太大分别,建议可能直接饮100%或双重朱古力。整体来讲算系杯好饮嘅朱古力,不过如果以依个价钱黎讲佢未达到一杯高质可可奶嘅要求,

70% 朱古力奶 S
👓 70% 朱古力奶 S $30 冻+$2
整体来讲算系杯好饮嘅朱古力,不过如果以依个价钱黎讲佢未达到一杯高质可可奶嘅要求,似廿几蚊唔值依个价。
另外,冻饮会加咗碎冰,饮朱古力时咬到碎冰好不便,完全唔明亦唔值得要加两蚊。
评分:6.5/10
伯爵茶朱古力奶 S
👓 伯爵茶朱古力奶 S $30 冻+$2
平时蛋糕或其他甜品会成日见到伯爵茶同朱古力组合,但朱古力奶上呢个组合唔系好夹。一入口系好香伯爵茶味,少许橘皮的芳香几清幽,但唔知两者系咪会产生化学作用所以有酸味甚至越饮越重,或许伯爵茶迷会喜欢,不过朱古力奶纯甘味较为好饮。
评分:6/10
2020-01-09 531 浏览
朋友识得店主,较早时曾到过小店开party,主要系食下饮下嘢,果阵已经真心觉得不错👍🏻。朱古力饮品款式都算多,特别在店主亲自烘焙可可豆,整成唔同味道嘅朱古力再冲调而成,香港少有。最特别系伯爵茶朱古力,岀面比较少见,朋友的咖啡同绿茶朱奶据讲都话好ok, 浓郁程度简直就好似食咗一排朱古力落肚😂可能我见识少,我真系未见过店内的可可茶同埋可可仁朱古力。原味、伯爵茶、咖啡、绿茶仲有玫瑰全部都不错,一食落时未必太岀,但aftertaste慢慢渗岀嚟,而且带有点点朱古力特有的酸味,好有诚意嘅🍫😋,包装都唔差,帮衬小店好过畀钱买大牌子~~~店内卖朱古力和party set为主,可以walk-in买,但如果做回礼、散水果d就真系要预番d时间,仲有迟啲可能会搞workshop。我见店主一脚踢真系粒粒皆辛苦,加油喔💪🏻💪🏻

• 朱古力
之前跟大家提过中环歌赋街的bean to bar手作朱古力店饮74%液态朱古力🍫,今次跟大家介绍‪观塘工厦‬另一家新开的bean to bar手作朱古力店。除有多款口味的手作朱古力粒,饮品有手工朱古力奶&可可茶,还有牛角包🥐、飞碟🥪、多士🍞等咸食供应,虽然单位内座位不算多,但是个可以Hea的小cafe格局☕️店主一人独力制作,所以请预备每样食品制作须时,「70%手工朱古力奶」🍫入口算滑,70%对我来说是朱古力饮品最好的浓度,不太甜、也不过於酸苦,朱古力味香浓,会嚐到带酸的aftertaste,可惜店家太忙碌,未有机会请教是用那一种可可豆制作,但以这价钱饮到手调朱古力算是难找😃想不到朱古力店也能吃到「云蛋多☁️」,即叫即焗制,卖相精美😍云层量多,一切开多士🔪,流心蛋黄🍳涌泉而出,多士夹着一层芝士🧀,本来是个不错的组合,但可惜蛋白云层调味过咸,如果这个可以改善就更好了😃再试了「香蕉朱古力蛋糕」,落单前刚刚店主在烘焙中,新鲜制起,虽然是mini版的小蛋糕,但香蕉味很有惊喜,而且质感松软🧁💓如果有大size会更满足!总括而言,小店是值得支持一下的😊

70%手工朱古力奶 (Regular)

芝心云蛋多

香蕉朱古力蛋糕

70%手工朱古力奶 (Regular)
香蕉朱古力蛋糕
2019-12-17 861 浏览
今日中午与同事四人分别买了伯爵茶朱古力、70%朱古力、双重朱古力、海盐朱古力、鲜奶咖啡。同事的鲜奶咖啡的奶味很奇怪,而店的招牌(?)朱古力更是酸的,喝了一口就喝不下去,从没喝过这麽难以入口的朱古力,简直有种中伏的感觉。最後是把$28倒进厕所。店主一个人制作,所以要等候五杯的时间也比较耐,然质素并没有其他食评说的那麽好,严重的失望。一向都不写食评,但这次真的忍不住要写下。也许是我这次不走运,遇上变质(?)的朱古力,但让朱古力喝出酸味也确实让我大开眼界了。
2019-12-17
27 分钟 (外卖自取)
$23.6 (下午茶)
2019-12-15 747 浏览
一入铺头,就有一股朱古力香~我在menu前面望了一阵,老板就话请我试一下原味朱古力粒,原来menu嘅朱古力饮品都系用手工朱古力粒制作。朱古力唔会太甜,虽然口感唔算好幼滑,但系朱古力味好浓。饮品同小食嘅价钱都唔系好贵,手工朱古力都系6蚊一粒,香蕉朱古力蛋糕仔就4蚊一粒,价钱走亲民路线,小店果然系好heart. 我叫左double chocolate(regular),本身想叫大杯,不过老板提醒大杯都真系几大杯(真系好大杯,超佛心),有可能会饮唔哂 ,所以我改左Regular size. Double chocolate 都系唔会太甜,好浓郁嘅朱古力香味,而且上面有可可泡,虽然饮左一杯,但都唔会好滞。另外,叫左烟三文鱼碎蛋牛角包,牛角包行系细细只路线,虽然外表一般,但系26蚊(跟饮品仲减5蚊),有一大块烟三文鱼,蛋沙律,仲有酥软牛角包,CP值都系好高。 人流暂时唔算好多,所以我留左两个钟温书☺️,仲有free wifi好正~
一入铺头,就有一股朱古力香~

Double chocolate (R)
2019-12-15
  • double chocolate
  • 烟三文鱼碎蛋牛角包
系老人家我同波波一齐系香港饮过觉得最幸福既热朱古力☺️波波系超超超超级钟意❤️讲真系非笔墨可形容既境界!真系要自己黎试下!.呢间野一打开门已经闻到成间舖系充满住焗可可豆既香味☺️系幸福既香气,入面有一粒粒既朱古力同饮得既朱古力买,仲有啲牛角包轻食🥐Menus 上面最吸引既一就系双重朱古力同100%朱古力,问左店主有咩分别:100% 朱古力就系完全冇糖、双重朱古力就系两份既70%朱古力🤤我地试左个Double 朱古力,一入口系起香浓既朱古力完全唔会觉得甜,吞左之後仲有回甘🥰第一句就同波波讲,我觉得自己好似番左澳洲咁,真系好幸福呀!系香港暂时冇嘢可以超越佢,真系十万个推介大家黎呢间小店滙一滙呢个热朱古力❤️
2019-11-24 409 浏览
误打误撞入左一间小点睇中环境够安静,可以静静地睇下书还有手工朱古力奶,少许轻食。个店主一脚踢,食物制作需时,但坐得喺度都唔赶时间。欣赏店主用心制作用手工朱古力冲奶,好浓郁好足料感觉食左好多朱古力落肚好在用70%朱古力,不会很甜。支持小店
误打误撞入左一间小点
睇中环境够安静,可以静静地睇下书

还有手工朱古力奶,少许轻食。
个店主一脚踢,食物制作需时,
但坐得喺度都唔赶时间。
欣赏店主用心制作

用手工朱古力冲奶,好浓郁好足料
感觉食左好多朱古力落肚
好在用70%朱古力,不会很甜。
支持小店
2019-11-17
  • Earl  grey  chocolate
2019-11-21 395 浏览
最近开始改变消费习惯,支持小店。早几日同男朋友去观塘工厦睇婚纱,咁啱搵到呢间高质手工朱古力店🍫。.唔好以为手工嘢一定贵。呢度嘅手工朱古力价钱相宜,每粒$6-$7,但质素好高,wedding party用嚟回礼应该几受欢迎👰🏻🤵🏻。我最推介系伯爵茶味,佛手柑嘅味道同可可豆自然嘅酸味简直系perfect match🥰!.我仲试咗佢哋嘅伯爵茶朱古力奶。味道香浓但唔会甜腻,加入牛奶口感更香滑😋。.可可茶以可可殻冲泡而成,味道清淡,带微微可可香气☺️。.呢次到访小店另一个惊喜系佢哋嘅朱古力香蕉蛋糕。佢有香浓但好天然嘅香蕉味,口感亦比起一般面包店卖嘅蛋糕仔更湿润松软🤤。.最後附上餐牌:
可可茶以可可殻冲泡而成,味道清淡,带微微可可香气☺️。
最後附上餐牌:
2019-11-16 309 浏览
工厦寻宝🏢.最近发现左观塘嘅工厦入面有间手造朱古力店🍫,有朱古力饮品🥤,亦有一粒粒嘅朱古力.我就要左佢嘅12粒装嘅嘅手造朱古力礼盒🎁,一盒有面有6种口味,分别系原味(榛子)🌰原味(红莓)🍓伯爵茶(榛子)🌰咖啡(榛子) ☕️绿茶(榛子) 🍵玫瑰(榛子) 🌹.每款口味有两粒,一粒系可可粉coating,另一粒就系可可仁coating,可可粉coating口感就幼滑啲😌,有一阵微微嘅苦涩味,而可可仁coating就有多一层口感😃,各有各特色
工厦寻宝🏢
原味(榛子)🌰
原味(红莓)🍓
伯爵茶(榛子)🌰
咖啡(榛子) ☕️
绿茶(榛子) 🍵
玫瑰(榛子) 🌹
2019-11-14 290 浏览
圣诞节快要到了 是送礼物时间要做准备🤭🤭发现这家做手工朱古力的小店 做礼物也不错小店有社交媒体 我看到也决定去看看才行~位於观塘工厦的门市 店铺与一般咖啡厅差不多但就有伴礼/自用朱古力售卖 另外也有其他饮品另外也有轻食 集合咖啡厅与朱古力的小店🤭🤭·手工朱古力 HKD$6up有多款味道选择:原味/红莓/咖啡/伯爵茶/绿茶/玫瑰采用了越南70%可可豆做成 朱古力是没有另外加糖所以就食到朱古力的甘苦味 我喜欢不太甜挻适合🙈·可可茶 HKD$16这个茶饮不常见 小店竟然有售🤤所以点杯来试试很香的可可味道 饮到可可的原味道 而且不太甜挻好感用朱古力送礼挻不错 有包装精美的礼物盒❤在我的散水饼/送礼List又多了一间店铺了🤭🤭🤭🤭

圣诞节快要到了 是送礼物时间要做准备🤭🤭
发现这家做手工朱古力的小店 做礼物也不错
小店有社交媒体 我看到也决定去看看才行~

位於观塘工厦的门市 店铺与一般咖啡厅差不多
但就有伴礼/自用朱古力售卖 另外也有其他饮品