2021-10-17
一位難求的米芝蓮姐妹餐廳😍 JEP指just eat pasta! 對於我呢個意粉迷黎講 真係好吸引🥺 期待左咁耐 結果係無令我失望的🥰 急不及待要同大家分享⋯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 頭盤:酸種麵包、麥包🥖兩款麵包口感各有不同,酸種麵包外脆內軟,帶有微微酸味;麥包更軟熟,好香黑麥味,各有千秋~ 連黑醋同牛油都係自家製的,超有誠意🤣傳統卡邦尼手工意大利麵🥛🍝有別於一般既港式卡邦尼,主廚用左羊奶同牛奶rather than忌廉去煮個汁,正宗意大利做法,個汁傑身好多,顏色特別鮮黃,掛汁能力較強;手工意粉係扁身的,用左意大利麵粉同蛋黃製造,咬落去好煙銀,每一條都沾滿醬汁;食落唔會膩但又夠creamy😆西西里紅蝦手造意大利幼麵🦐🍝呢個醬汁無得輸,用左西西里紅蝦既蝦頭蝦膏慢煮,濃郁到不得了;紅蝦都唔孤寒,有四大隻,烹調時間岩岩好,唔會煮到好老,保持到爽口彈牙;配料仲有半風乾蕃茄,酸酸甜甜,增加不少口感。松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🦀店員建議由外食到內,最外層係粒粒分明既意大利飯,混合蟹肉同蟹籽、中層就係滿滿的蟹膏,微微火炙過,更鮮甜、內層就係半熟鵪鶉蛋漿,最後撈埋一齊食,好!濃!蟹!味!愈食愈濃郁,口感好豐富
頭盤:酸種麵包、麥包🥖
傳統卡邦尼手工意大利麵🥛🍝
西西里紅蝦手造意大利幼麵🦐🍝
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🦀
店員建議由外食到內,最外層係粒粒分明既意大利飯,混合蟹肉同蟹籽、中層就係滿滿的蟹膏,微微火炙過,更鮮甜、內層就係半熟鵪鶉蛋漿,最後撈埋一齊食,好!濃!蟹!味!愈食愈濃郁,口感好豐富又有層次感,鮮味但唔腥,超正😌
黃布和牛千層麵🐮🍝
我就覺得呢個普通啲,不過都係好食既。麵皮夾住澳洲和牛碎、水牛同巴馬臣芝士一齊焗,好邪惡好heavy( ̄∇ ̄) 不過唔係好食得出係澳洲和牛,呢個性價比就低啲喇👀
甜品環節
DIY tiramisu 🍮
將tiramisu既elements分開:lady finger,cheese,expresso 自己調教份量,不過我就鍾意鋪頭整好比我食多啲🤭
Oolong Cream Brulee 🍨
有別於一般既焦糖燉蛋,同格黎花斑茶社crosscover,將桂花烏龍入饌,燉蛋聞落有淡淡花香,食落有濃郁既烏龍茶味😍 上面加左球自家製雪糕~ 加埋焦糖菠蘿粒,口感同味道都好豐富😆
屯門難得有咁高質既手工意粉,廚師有誠意,食物質素高,環境舒適,我會再encore架😍