2019-07-31 546 浏览
告别晚餐我们三人分别点了一个SetB omakase和一份SetA二人餐另外加点个巴基斯坦焗薯和一杯热的苹果茶想说不用自己想吃什麽好厨房发办可能有新惊喜始终自己跟西餐不熟哈哈很浓郁的苹果香呃。。是一小杯试试看哇超香浓劲香浓好香浓二人餐来一碗例汤搾几滴青柠汁更加清香然後是沙拉味道不重很清澈碟子撤满香草吃完後更是开胃omakase的pizza🍕天啊超邪恶的芝士把薄饼片拿起连着一丝丝的起司入口啖啖浓郁绵绵地溶在口里二人餐和omakase各有一饭我们分别有两鸡一牛地方食物都是偏熟的习惯5成的朋友可能会不习惯omakase里的羊架配薄饼每道菜都搭着青菜健康有益同时帮助清洗味蕾这只羊架羊肠小道味很重爱羊稣味的人必选就连底下的两块薄饼也吸满了重重的羊味难得的聚餐我们随便点了一支白酒清清的很易入口不知不觉就喝完了为友情乾杯
告别晚餐

不知不觉就喝完了
为友情乾杯

2019-07-29
2019-07-12 493 浏览
今次的餐厅是朋友介绍的,因为香港真的好少食到土耳其的食物,哩间餐厅在酒店的楼上,可以见到景色,上到去,听到D好轻快的音乐,真的有种去左土耳其的感觉~~叫左个JD EURO沙律,羊架饭同埋鸡卷,同埋叫埋最受欢迎的土耳其咖啡~JD EURO沙律JD EURO沙律酸酸甜甜,好开胃,鸡卷鸡卷上有埋菜同埋炸薯条,味道都好惹味,羊架饭羊架饭真的好有心思,羊架烧得好JULCY,无咩SO味,土耳其咖啡土耳其咖啡见到有职员在沙淮中整,咖啡好香,加埋伴碟上的糖,真的完美的一餐,米布甸,味道真的香滑,饭後甜品一流。哩间餐厅真的会再去食~!!!
今次的餐厅是朋友介绍的,因为香港真的好少食到土耳其的食物,
哩间餐厅在酒店的楼上,可以见到景色,
上到去,听到D好轻快的音乐,真的有种去左土耳其的感觉~~
JD EURO沙律
JD EURO沙律酸酸甜甜,好开胃,
鸡卷
鸡卷上有埋菜同埋炸薯条,味道都好惹味,
羊架饭
羊架饭真的好有心思,羊架烧得好JULCY,无咩SO味,

土耳其咖啡
米布甸,
味道真的香滑,饭後甜品一流。
哩间餐厅真的会再去食~!!!
2019-07-11
  • JD EURO沙律,
  • 土耳其咖啡
2019-05-16 665 浏览
朋友好中意食d特色野,经过一朝research,决定带佢试试土耳其野🤗老板话尼间系一间Turkish European restaurant,系咁同我地倾计,印象不错!见到有个chef design menu($249),一於试下!唔洗自己谂!特色沙律,份量十足,新鲜爽脆!落左啲黑醋去调味,酸酸地十分开胃!同埋之後一食个pizza 就即刻balance 左!当日餐汤系蕃茄汤,味道几汤,酸酸既蕃茄味,汤面仲撒左d cheese😻yummy主菜好特别,有羊架配饭同薯条😂羊架煎得好香,又嫩滑!饭有少少椰汁味几特别~系薯条有少少油🙈最後甜品系rice pudding🤗🤗好少系香港食过!奶味够亦都唔会太甜👍👍
今晚因为屋企人都去了旅行的缘故, 自己一个人在旺角 shopping 完後便来到油麻地寻找美食. 朋友说之前去过附近有间楼上土耳其餐厅, 觉得食物美味, 可以推荐去品尝. 由於是已是八点多的时间, 刚好餐厅有位子不用等候. 坐下後侍应都很用心介绍餐厅的食物, 原来这里的职员都是土耳其人, 因为个人颇为喜欢喝咖啡的关系, 我听取了店主的提议试试这里的热沙土耳其咖啡. 隔了一会儿, 店主居然示意请我在旁观看他是怎样的煮土耳其咖啡, 我看见他的拿着器具在热沙上面煮, 我估计热沙大概都超过八九十度吧, 煮制了大约4-5分钟, 煮到咖啡油开始出黎, 就好似差唔多得. 整个过程店主都很友善, 感觉好似是在指导我, 好细心. 他也有介绍说在土耳其当地, 透过煮咖啡时观察咖啡粉的形状也是可以用黎占卜用呢~ 当店主煮好咖啡後, 我拿上手, 那个份量似饮espresso, 未饮先闻下佢嘅香味, 唔太浓味, 饮到甘中带甜味, 嗒落有细滑感, 细意慢慢品嚐都带来新鲜感, 颇易入口.除了浓香的咖啡外, 我也点了扁豆汤和茄子薯仔小食来开一下胃. 我个人会觉得个汤口感几丰富,

除了浓香的咖啡外, 我也点了扁豆汤和茄子薯仔小食来开一下胃. 我个人会觉得个汤口感几丰富, 好多煮溶了的豆香飘出来. 而个茄子薯仔小食就卖相颇为特别, 千万不要以为是一般的快餐店薯条, 其实入面加咗茄子食落口感好丰富.

最後等了大概等了7-10分钟後, 主菜香草蕃茄羊肉卷配面都上桌了.分量十分足够, 羊肉的质感也很新鲜, 而且伴碟的沙律菜都很爽口.
另外, 我觉得餐厅的环境很企理, 职员都很友善, 值得再来一遍~
油尖旺真系多餐厅到自己都唔试拣, 晚饭时间又到, 今晚OT完都唔知食甚麽, 想起之前同同事提过的土耳其餐厅, 就走了上去看看. JD Euro (Jade) Cafe & Bar 向海景丝丽酒店19楼, 算系几方便, 我果日去到刚好不用等太久, 老板很亲切地让我坐在靠窗边的卡位.一坐低我地就叫了热苹果茶, 还有JD Euro Salad, 因为成日坐在冷气房, 所以个人比较锺意热饮多啲. 老板说在当地茶是人民最广泛饮用的饮料. 离远闻落已经很香. 配合苹果的成份茶已经是相当甜, 不过老板说如果需要的话, 也是可以加白糖的. 至於个 salad, 我觉得卖相十分不错, 有沙律菜, , 粟米, 蕃茄仔, 青瓜等, 食落口都非常新鲜也很开胃. 主菜我 order 了香草蕃茄鸡肉配饭, 一上台发觉实物系9成9跟足menu张相咁, 鸡肉的分量足够我吃饱, 气味都很浓很香, 我轻轻食左两啖, 我自己就喜欢佢D 配菜十分鲜味, 饭粒也非常弹牙.最後老板推荐了我试试米饭布丁, 那个质感很特别, 一试难忘. 而且小小杯的.....令人吃过番寻味.

2019-05-13 186 浏览
今日我同女朋友又去搵好西食女朋友介绍呢间酒店入面既餐厅。可能因为酒店楼上铺关系,人流唔多,环境好舒服。野食方面,因为我地好少食呢d 中东菜,主要都系叫员工介绍有咩好食呢碟香草牛肉配薄饼,好有中东风味比较重口味,我锺意另外主菜系香草鸡饭,都系偏重口味,鸡滑,配埋饭一齐食好野味呢个系特色咖啡,饮完之後倒转个杯,隔一阵就会出到个图案,店员话可以用黎占卜不过果阵比较忙,要wtsapp sd 图比佢事後帮我地占。上面系餐汤同前菜,好浓厚既南瓜汤,菜都好新鲜呢个系我最锺意同觉得最有特色既咖啡,虽然味道比较特别,唔一定岩香港人口味,不过都极力推介试一试上面2碟系d 特色小食前菜,酸酸的,未食过咁特别我地2个主要叫左个dinner set a, 酒店黎讲唔算贵个人认值得一试佢d 特色菜式同咖啡
今日我同女朋友又去搵好西食

女朋友介绍呢间酒店入面既餐厅。

可能因为酒店楼上铺关系,人流唔多,环境好舒服。

呢碟香草牛肉配薄饼,好有中东风味
比较重口味,我锺意

另外主菜系香草鸡饭,都系偏重口味,鸡滑,配埋饭一齐食好野味

不过果阵比较忙,要wtsapp sd 图比佢事後帮我地占。

上面系餐汤同前菜,好浓厚既南瓜汤,菜都好新鲜

上面2碟系d 特色小食前菜,酸酸的,未食过咁特别

2019-04-25 121 浏览
呢度围去油麻地一间酒店的顶楼, 上、到去冇乜人坐得几舒服的。店主系土耳其人诚意推介土耳其沙煮咖啡咖啡 返在沙丘中 慢慢用砂丘的热力滚下滚下 几有特色的但饮落就较为苦涩, 不喜欢饮咖啡的我就唔算太喜欢呢杯饮品之後个tea set 主要都系甜品, 土耳其的甜品真系好甜。如果当糖果色还可以, 但下午茶通机就最好唔好食咁多甜品无花果饼一样系好鬼甜, 乾到一个地步要用清水冲淡。你到最 享受 都系个海景, 能够直望之高海城的避风塘 港口。夜晚海景应该好靓, 座位都好舒适性在人流少。倾下偈就啱晒

店主系土耳其人诚意推介土耳其沙煮咖啡

咖啡 返在沙丘中 慢慢用砂丘的热力滚下滚下 几有特色的

但饮落就较为苦涩, 不喜欢饮咖啡的我就唔算太喜欢呢杯饮品

如果当糖果色还可以, 但下午茶通机就最好唔好食咁多甜品

无花果饼一样系好鬼甜, 乾到一个地步要用清水冲淡。

夜晚海景应该好靓, 座位都好舒适性在人流少。

倾下偈就啱晒
tea.set
2019-04-23 102 浏览
几年前去过土耳其旅行,好喜欢土耳其菜,但好可惜返咗嚟香港一直都搵唔返道地嘅味道。今次系朋友推介之下,嚟JD试下搵唔搵得返当年土耳其菜嘅味道,皇天不负有心人,真系好正呀!餐厅环境阔落,坐得好舒服,音乐又唔会好大声,适合同朋友倾吓计。餐厅老板系土耳其人,所以我哋主要都系用英文同佢沟通,幸好餐牌都有中文翻译,大家唔洗惊睇唔明!!佢推介我哋一定要食pizza同埋bread,所以我地都有按照佢嘅推介去叫嘢食!第一道上嘅菜系沙律,个味道酸酸地咁,几开胃不过越食越辣,可能因为佢加咗啲辣粉。不过以头盘来讲,真系几吸引,因为呢只味道未试过!之後嘅菜式就系pizza,呢个Pizza系呢间餐厅嘅主打!如果你系芝士爱好者,一定会好喜欢,因为佢饼底比较薄,上边口口一层芝士,食落去只会咬到好重又溶咗嘅芝士!食肉兽嚟到呢度都唔使担心架,因为佢嘅牛肉都考得好好食。就好似呢个牛肉包咁,啲肉热辣辣,一咬落去劲juicy!!最後,就黎到呢餐饭嘅重头戏:土耳其咖啡!!个老板倒咗啲咖啡粉落个壶到,系啲沙到磨吓磨吓,就有咖啡!!听落去好无稽,但在场真系觉得好神奇!!呢个土耳其咖啡喺土耳其当地都系好出名,真系估唔到喺香港有机会试到

第一道上嘅菜系沙律,个味道酸酸地咁,几开胃

之後嘅菜式就系pizza,呢个Pizza系呢间餐厅嘅主打!

呢个土耳其咖啡喺土耳其当地都系好出名,真系估唔到喺香港有机会试到!!最得意嘅系饮完之後仲有占卜玩下,for fun!!

整体而言,今次食土耳其菜嘅经验都系好难得,皆因系香港嘅土耳其菜买少见少。今次真系诚意推介大家去试!!
2019-04-09
2019-04-20 94 浏览
今日同朋友黎到油麻地呢间充满本土特色既土耳菜餐厅。餐牌上除左有充满本土特色既土耳菜外,仲有西餐可以选择,例如意粉、Pizza、牛扒、海鲜等,选择甚多,包保每位客人都拣到心仪既野食。仲会有厨师每日精选既set dinner,保证有惊喜!我同朋友分别嗌左一份香烧鸡肉串配饭,同埋一份烧羊架配饭。可能系中东菜既关系,佢地既饭多数都会沟埋油黎煮,并非一般既白饭,令到味道唔太寡之余,又唔使另外加 sauce 调味。而肉方面,不论鸡肉定羊肉都十分出色。鸡肉清爽而且唔油腻,睇得出煮师用心去烧。而羊架方面,我既朋友就话系水准之作,羊肉十分美味,未食都流哂口水。呢间餐厅仲有土耳其咖啡提供,中意饮唔同地方既咖啡既朋友可以一试。

仲会有厨师每日精选既set dinner,保证有惊喜!

2019-04-18
2019-04-17 102 浏览
又到咗星期四上堂既日子今次我地试新野好耐未试过新菜式就系土耳其菜🇹🇷餐厅系酒店最顶层 可以远望夜景之余仲可以叹下地道土耳其人煮既菜式前菜系沙律🥗之後就扁豆汤 汤入面有好多豆蓉食落有啲似豆沙汤咸咸地几好味呢个薯仔小食好特别 入面加咗茄子🍆食落口感好丰富主菜我叫咗个羊肉卷 羊肉苏我好锺意汁好juicy 真系要小心啲食 食到同围都系🤤我朋友就叫咗个鸡肉饭 绝对唔系冰鲜雪藏味 土耳其煮法 别有一翻风味不得不提个砂咖啡。首先,用个特殊既杯装住咖啡粉同水,再将个杯放入一个装满砂既机器一直兜圈。等佢滚到有泡时再分两三次倒落个勺子到。咖啡香味好浓,饮落有少少苦。饮完时初初心谂点解有咁多咖啡粉系底,原来啲咖啡粉系用黎占卜用。将个杯倒转一阵,睇下啲咖啡粉留系杯既图案。老板仲我地占卜 佢话平时要打电话俾佢约时间 最後送咗个甜品 味道好似芒果糯米饭咁甜 今晚真系超饱饱到唔洗训啦
又到咗星期四上堂既日子

今次我地试新野好耐未试过新菜式就系土耳其菜🇹🇷

前菜系沙律🥗

之後就扁豆汤 汤入面有好多豆蓉食落有啲似豆沙汤
咸咸地几好味

呢个薯仔小食好特别 入面加咗茄子🍆食落口感好丰富

主菜我叫咗个羊肉卷 羊肉苏我好锺意
汁好juicy 真系要小心啲食 食到同围都系🤤

不得不提个砂咖啡。
等佢滚到有泡时再分两三次倒落个勺子到。

老板仲我地占卜 佢话平时要打电话俾佢约时间

最後送咗个甜品 味道好似芒果糯米饭咁甜

今晚真系超饱饱到唔洗训啦

2019-04-12 77 浏览
香港一向好少有土耳其菜,喺旺角女人街有几间🤔但我都冇乜点去过 而呢间土耳其菜嘅环境唔错 坐得舒服 而且景色都唔错 不过环境就比较隔涉 未必人人都会行过或者见到而今次系我嘅朋友介绍我过嚟 所以我就专登过嚟试试首先嚟咗个沙律先,味道好特别,酸酸美味咁,非常开胃,不过未必个个食得惯,我自己就越食越锺意。然後就到招牌菜 JD Euro pizza 🍕 芝士落得好重手,有拉丝嘅效果而佢呢只Pizza系薄饼底,唔会话好饱肚然後就到呢个牛肉嘅特色土耳其薄饼 味道非常清新 用薄饼夹着啲牛肉嚟食系厨师推介嘅食法,咁样食口感果然好丰富之後就到佢最出名嘅无咖啡因咖啡,饮落咖啡味非常之浓 完全估唔到佢系冇咖啡因 而最特别嘅系老板出嚟同我地讲其实佢哋有咖啡占卜嘅服务,不过要预先预约,所以今次老板都净系略略讲咗两句,为我地略略做一做占卜感觉上都几准㗎整体而言,环境舒适,食物质素唔错,而且有咖啡占卜作为招徕,确实值得一试。尤其是香港好少有土耳其菜

而今次系我嘅朋友介绍我过嚟 所以我就专登过嚟试试

而佢呢只Pizza系薄饼底,唔会话好饱肚

感觉上都几准㗎
2019-04-12 114 浏览
朋友介绍话油麻地某酒店有间好好食嘅餐厅,咁就去试下啦。点知一试就觉得中伏!系伏到爆嗰只!初头嘅嘢都正正常常,冇乜特别!系有个奇怪嘅地方,就系除咗沙律同汤之外,所以食物都系配麻酱捞茄汁,搞咩呀🤧🤮🤯我都食过土耳其嘢嘅,但尼间嘢完全唔系路罗!食完小食,前菜,重点尼喇!我地叫左一份牛扒,一份羊架,但店员系冇问过我地食几生嘅......羊架尼到,都算正常,味道都ok。牛扒尼到,好嘢,正宗well done!全熟嘅牛扒,肉汁欠奉,口感极差!向店员反映,得到嘅答覆系: 欧洲人中意食全熟嘅牛扒。我真系俾佢吹胀,咁都答得出...然後牛扒同羊架都系跟嗰个麻酱捞茄汁😓😓😓食完,谂住饮埋杯嘢就走。我地叫左两杯土耳其特式茶,有个怀疑系老板嘅人尼为我地”炮制”。佢够胆死话我地饮同样嘅嘢,就用我朋友嗰杯整埋俾我饮...心谂:你冇病呀🙄😵🤮尼间嘢又唔系平,食物质素好差,服务求其,千祈唔好去!
朋友介绍话油麻地某酒店有间好好食嘅餐厅,咁就去试下啦。

点知一试就觉得中伏!系伏到爆嗰只!

尼间嘢又唔系平,食物质素好差,服务求其,千祈唔好去!
2019-04-07 108 浏览
原来呢间土耳其餐厅好近百老汇电影中心,我以前一直都唔觉有呢间餐厅。间餐厅系19楼,又有好大既玻璃窗,可以见到出面既高楼大厦。坐左一阵,叫左杯土耳其咖啡,佢既presentation非常之有特色,饮落去甜甜地,同平时既咖啡感觉好唔同。个沙律sauce好特别,一食就食唔停,用料好新鲜,同埋切到好细,用fork就食到,唔洗knife.之後就有牛肉串加饭,d肉加左好多香料,又系会食上瘾既味道,d饭唔似平时既质感,牛肉串捞饭又系一流。lentil soup我又系第一次饮,食到d豆,感觉加左好多料。最後就系个rice pudding,份量刚刚好,冻食,味道唔错!最後就系杯grapefuit 加橙汁,望住个景饮果汁,一乐也! 个成间铺既装修加摆设都好有土耳其色彩。以前去过平民d既土耳其餐厅,唔觉原来咁有特色。系度食完饭令我想多了解呢个国家。呢个地方好宁静,一路听土耳其音乐一路睇景,一路食既,唔会好赶,系享受黎既。店员好nice,有笑容,间中会同你讲少少野。

2019-04-07