挺震撼的,近期杀出一家意面黑马,开业即爆火。不在中环,不在尖沙咀,而在深水埗这个刚装修完的美食广场,真是高手在民间!·意大利人主理,店内每日新鲜制面切面,每天午/晚各限量65份,几个buff拉满。人气有多夸张?不到5点半晚市开门,排队便已经截龙。·虽然价格亲民,但就这样一个没有固定座位、叫号后要自取、装潢还非常日漫风的档口,到底能有多好吃?硬着头皮排了下。·【慢煮小牛肉配吞拿魚醬】造型很像Pici同款菜品,宛如往盘中抹了一幅抽象派水彩画。吞拿鱼蛋黄酱给太实在了,以至于吃到最后有点咸腻,不过柔嫩的小牛肉绝对好评。·【意大利麻花捲麵配松露蘑菇醬】坐在chef面前看遍了所有菜式,拌面挑面的动作太丝滑,看得太馋太爽了!这款调味虽然不算新奇,但点单率是最高的。·黑松露蘑菇奶油汁的浓郁鲜美,丝丝缠绕上caserecce,麻花状的意面向内一卷就裹住了酱汁,轻轻松松就很入味。·有新鲜出锅的滤镜加持,加上排队等饿了,一份热腾腾的意面真是香得大脑不听使唤。份量不算大,甚至看到有人吃完了两份意面hh·【皮埃蒙特奶凍配特製藍莓醬】甜品只有两款,提拉米苏是现场制作更有亮点,但怕吃太撑还是选择了清新一点的pann
【慢煮小牛肉配吞拿魚醬】
【意大利麻花捲麵配松露蘑菇醬】
【皮埃蒙特奶凍配特製藍莓醬】
甜品只有两款,提拉米苏是现场制作更有亮点,但怕吃太撑还是选择了清新一点的panna cotta。
卖相朴素了点,但细腻的奶香和嫩滑的口感还是很在线,搭配新鲜蓝莓和蓝莓果酱,甜度轻盈。
能在food court的档口小店,吃到每日现制、质素不俗的手工意面,是件反差感很强但很有趣的事情。
整体来说值得一试,但近期要做好排很久队的心理预期,以及因为是一口大锅煮好后分到不同盘子的形式,酱汁难免会有点不均匀。
1912 浏览
2027 浏览
2025-02-16
  • 慢煮小牛肉配吞拿魚醬
  • 皮埃蒙特奶凍配特製藍莓醬
2025-04-05 8929 浏览
平時蒲西九只會去金所,今日去到6樓美食廣場朝聖由意大利廚師主理的Italian Bite ,該店標榜意粉全人工手製、廚師帶有來頭,而且價錢親民,12點開門11:40去到、蛇餅打到金蛇躍進,可見其吸引力。接着,意大利廚師會瀟灑地向每位食客詢問其人數兼每人派一張便利貼、去到65人截龍,每輪13太保,做五輪 。一路排一路感覺不對勁、渾身不自在、但不吐不快、於是向我身旁的婉君表妹說着「你睇睇、每個人食完個樣一啲都唔開心、正常排咗這麼久,大家都互相交談一下或臉上會充滿幸福的笑容,但我見到大家食完都生化壽屍喎、我有點擔心、希望係幻覺嚟嘅,嚇我唔到嘅」 排隊期間,眼見Burrata 色澤暗黑、嗰啲沙律菜沒有生氣、安慰自己意粉,才是王道。 再見意粉價錢雖然看似親民,但份量頗少、更和婉君表妹商談會否一人只限量一碟意粉等大議題等了差不多兩小時後,一切謎底終於解開意粉可以任叫、小弟梗係發窮惡、怒叫四碟意粉先來一份自製肉丸熱身: 油麻地、再給自己FF, 不是主角、也是幻覺頭炮青醬螺絲粉: 第一口極度失望、醬汁個人認為不是新鮮製造、儘管有用新鮮羅勒但相信也是黃金比例🥹肉醬細扁面: 廚師一次過大鑊飯、跟住五餅二魚

肉醬細扁面: 廚師一次過大鑊飯、跟住五餅二魚、料頭醬汁分布不均勻、馬馬虎虎

麻花卷麵配松露蘑菇醬: 餐牌最貴的意粉$90,如果屋企想做一個類似的,其實用金寶粟米湯自行加上蘑菇及松露醬調校一下便可

千層麵: 由於即製關係、熱辣辣、一食令我想起兒時意粉屋味道湧出來、有懷舊感覺,但我不是加菲貓不是所有千層麵都覺得好食

甜品Tiramisu : 也是不值一提

綜合各位可能會問那意粉製作如何? 我每一碟都FF、每一碟都給自己藉口、結果每一碟都GG、 口感說話他是做得到,但意大利人的 Al Dente , 這裏絕對做不到

反而最令我💔、排不到隊的人知截龍沒有想過在美食廣場內的餐廳用膳、其他餐廳10分冷清、眼看這麼多間餐廳加起來都沒有超過10個客人

小弟忽發奇想、相信有很多有實力的廚師承各大餐館、若元大家元氣彈集結在西九、一間 做 Bakery、一間意大利粉,一間拉麵、一間小食、一間點心,一間快餐、 一間立食 等構思、再加上網上效應,我相信死場會翻生,再加上聰明地用上紙碟根本上連洗碗都不用請,早晚合共做130人平均一人消費$100絕對有數得計
5天前 0 浏览
social media見到呢間意粉大熱特登揾日平日去試,去到完全無頭緒以為排隊就得,前面客人提醒先知原來係要攞籌再跟time slot翻黎,除左店家指示唔清晰要自己醒水其實呢個機制運作一切順利。有聞主廚係義大利人又做過pici,事實證明菜品確實有保證,呢個質素喺坊間cafe食完全可以賣雙倍價錢,但而家開喺西九呢個細舖位用平民價就食到高質嘅手工意粉,實在難得🥹所有前菜都有跟兩塊法包,意粉份量對男仔可能偏少但考慮埋cream sauce容易食膩其實個人覺得啱啱好,留quota食前菜配菜甜品仲開心。

小牛肉配吞拿魚醬
煙三文魚闊麵
松露蘑菇麻花卷麵
tiramisu
2025-07-06 0 浏览
睇完mm訪問一直想試,主廚係曾任職PICI的意大利人,主打手工意粉,聽聞排隊都未必食到,今日6點幾去到,咁啱仲有張7:45嘅籌,Yay! 超興奮😃🍊====== Highlight 特色 ======🔺自己搵位 🔺唔係快餐 🔺即叫即煮🔺依個價位似入舖頭堂食做8折優惠====== Food 食物 ======🍊🍊慢煮小牛肉配吞拿魚醬Vvitello Ttonnato $58小牛肉有五片,薄薄地無筋好軟熟,吞拿魚醬好Creamy,襯法包係OK嘅,唔襯包就咁都好好食!🍊Tagliolini with Beef Rags $73🍊🍊意大利麻花捲麵配松露蘑菇醬Caserecce with Mushrooms & Truffle $90》有Review話松露醬好似金寶湯加菇同埋五餅二魚唔夠汁,我覺得唔係囉。每條麵都好掛汁,啖啖都好香好濃松露蘑菇醬的味道,好食到食唔停口!🍊意大利寬麵配煙三文魚Tagliatelle with Smoked Salmon $78》煙三文魚略厭太碎,一黎到都懷疑有無魚,煙三文魚味都唔出,個汁同麵正常發揮,整體好味會想追黎食,但印象唔深刻。🍊🍊Tiramisu $58〉好

====== Highlight 特色 ======

====== Food 食物 ======

🍊🍊Tiramisu $58
〉好食!手指餅浸滿咖啡酒,非常入味!!
Cream比平時多左少少空氣感,似打左啲泡泡嘅口感,唔知係特登定打耐左,但食完個Tiramisu好滿足,仲可以Keep到一陣咖啡香,講真$58依個份量同質素真係值回票價✨

🫴份量
睇落份量唔大,但依個質素出面應該要過百,分分鐘隻碟大啲但同等份量,CP值我覺得好OK,起碼我想再食先~

🍝手工意粉
Pasta都唔係al dente嘅咬口,但Feel到個質地挺身,都有保留少少韌度,重點真係好掛汁!😍

✨記得要拎籌+Cashier落單+自己搵位+等叫號,仲會係逐個意粉出,未必一齊上枱架

• Tiramisu
2025-07-05 0 浏览
weekend下晝去,唔算好多人不過等咗大約30分鐘先有得食一開始冇預先特別睇食評,兩個人淨係叫咗兩個意粉(一個三文魚,一個黑松露)味道方便相對重味小小,不過都算可以份量大約平時相同價錢嘅一半三文魚意粉嘅肉量極少,得三文魚肉碎,估計大約得平時一塊三文魚扒嘅4分1到3分1。黑松露意粉味道算唔錯,一樣份量好少平時預計係食lunch,食完後感覺仲係肚餓,但唔想再等30分鐘,所以冇再order意粉,自己另外再買嘢食總結:味道可以,份量少,試過一次就算
味道方便相對重味小小,不過都算可以
份量大約平時相同價錢嘅一半
黑松露意粉味道算唔錯,一樣份量好少
總結:味道可以,份量少,試過一次就算
嚟過幾次西九都見唔到依間人氣意粉店,原來係6樓入面個food court! 個邊店舖都好整齊、唔臭、又有位置,比樓上少人啲食物都新奇(價格都高少少🫡)咁係要拎籌嘅,平日7點去到其實差唔多派曬籌,但個日好彩佢比咗8點15嘅最後一張!!咁夠鐘就落單等食,其實都同係餐廳嘅速度一樣,唔喺foodcourt速度嚟嘅,但一邊等就聞到好香!佢一輪輪咁煮,首先就叫咗個湯,好濃嘅薯仔同雜菜味,兩塊面包係好食嘅,外脆內軟,有啲高筋面粉嘅健康味,滿意!跟住到青醬,我覺得係average以上嘅,但係咪好特別好好食?還好啦,可能因為冇料食到最後有啲寡,但同行人喜歡!絕對重頭戲! 依個先叫手工意粉㗎嘛!雙管齊下!!彈得嚟啲汁係個管入面好正!個汁都啱啱好,但聞比食香不過一份太少啦,叫多份最後點可以唔叫份tiramisu~~佢係cream多 餅底冧個隻個味就比較咖啡酒係流咗啲,都好食嘅總結嚟講,味道比高分,價錢同份量就令人唔會好想成日返嚟食,但好在個邊多野食,早少少拎籌再食啲野就差唔多🤣🤣

絕對重頭戲! 依個先叫手工意粉㗎嘛!
雙管齊下!!彈得嚟啲汁係個管入面好正!
個汁都啱啱好,但聞比食香
不過一份太少啦,叫多份

最後點可以唔叫份tiramisu~~
佢係cream多 餅底冧個隻
個味就比較咖啡酒
係流咗啲,都好食嘅

2025-07-02 0 浏览
其實去過2次,但第一次7pm已sold out。見咁出名朋友又好想試下所以再去排。今次5點幾去到,要拎7:45飛.. 其實個老闆個態度認真麻麻,唔憂做咁,btw叫左2個意粉真心唔好食得個死咸…. 麵質冇特別,講真其他香港餐廳都有心機/好食過佢,大家參考一下吧overall 係非常overrated,食完勁失望
overall 係非常overrated,食完勁失望
2025-06-29 0 浏览
價錢貴 個他他牛好腥 意粉都好一般咩完全唔覺得好味 手工意粉係冧既 仲要90蚊一個係Food court 賣 性價比超級低味道又好普通 雖然未去到難食 但絕對唔會有下次跟住他他醬牛58蚊 價錢可接受但個醬好腥
價錢貴 個他他牛好腥 意粉都好一般咩

完全唔覺得好味
手工意粉係冧既 仲要90蚊一個
係Food court 賣 性價比超級低
味道又好普通 雖然未去到難食
但絕對唔會有下次

跟住他他醬牛58蚊 價錢可接受
但個醬好腥
估唔到熱潮過咗 都仲係有好多人Lunch Time排隊! 12點幾左右到 餐廳都已經比緊第二輪嘅籌 都要等到1:45pm先可以入席~ 可以夠鐘再去返餐廳!入席等緊嘅時候見住廚師逐份意粉咁樣煮!入席之前將單會寫咗幾多號Number 等廚師整完之後會叫張單上面嘅Number 聽到自己嘅Number就可以舉手示意拎啦☺️ 要注意⚠️Bar枱係比較迫🥹整體嚟講 呢個價錢食到意大利人整嘅手工意粉係唔錯👍但要排咁耐隊 就等冇乜人嘅時候先再過嚟試都得😆<Tagliolini with Beef Ragu> 💰73意粉係每一日新鮮整 口感彈牙 肉醬用咗罐頭蕃茄嚟整 出奇地有啲淡味 個人覺得調味可以重返少少就最好🤣<Tagliatelle with Smoked Salmon>💰78意粉口感彈牙 煙燻三文魚係整碎咗 醬汁係忌廉味 呢個調味啱啱好 鍾意食重口味少少嘅一定要揀呢個!<Piedmont Panna Cotta with blueberry>💰38第一次食Panna Cotta~佢係重忌廉味嘅布甸 配埋藍莓 酸酸甜甜幾好食!

Tagliolini with Beef Ragu

2025-06-27 0 浏览
噚日去完深水埗買嘢後,行上西九龍中心,試下出名排隊超耐嘅Italian Bite。呢日晚市做兩粒鐘共五輪70位客。我17:10分左右嚟到,十分鐘後攞到18:45嘅籌。18:35返嚟,18:50落完單叫咗一個前菜同一個意粉。大約15分鐘後,前菜Burrata芝士配車厘茄嚟咗,配兩小塊麵包,賣相同味道OK,但Burrata cheese唔係完整一舊,有少少失望。等到19:25,我order嘅Lasagna(意式千層麵)嚟啦,份量係少嘅,但味道啱我口味,肉醬同千層麵融和得唔錯,焗得亦夠香口。呢餐連攞籌連等待,都花咗超過兩粒半鐘。總結嚟講,花$136一意粉一前菜,有真正意大利餐廳水平,價錢係OK嘅,但份量少兼太花時間,加上店家安排上比較亂,所以應該食一次就算。講時講,記得當年去意大利旅行時,喺餐廳食個餐隨時花三、四粒鐘,慢就係佢哋嘅飲食風格。睇返佢哋人手編排,兩個主廚用電爐煮意粉,兩個人負責前菜同甜品,一個人收銀同take order,一個人洗碗,都係完整餐廳結構嘅縮影,同埋佢哋每次都係煮同一款口味意粉,然後先煮第二款,睇嚟個意大利人主廚兼老闆係有要求嘅,想跟番正常餐廳運作,不過咁樣亦會拉長客

千層麵

睇返佢哋人手編排,兩個主廚用電爐煮意粉,兩個人負責前菜同甜品,一個人收銀同take order,一個人洗碗,都係完整餐廳結構嘅縮影,同埋佢哋每次都係煮同一款口味意粉,然後先煮第二款,睇嚟個意大利人主廚兼老闆係有要求嘅,想跟番正常餐廳運作,不過咁樣亦會拉長客人等候時間,尤其係food court咁玩法,好多人未必理解。
2025-06-24
千層麵
喺深水埗西九龍中心6樓嘅Food Court,總係人頭湧湧,但今次我特登為咗 Italian Bite 排隊試吓佢哋嘅意式料理!雖然餐廳環境簡單,但食物一上枱,濃濃嘅意式風味即刻讓人忘記排隊嘅辛苦。今次我試咗慢煮小牛肉配吞拿魚醬 & 意大利寬麵配煙燻三文魚慢煮小牛肉配吞拿魚醬
呢道菜真是一個意式經典!小牛肉慢煮得軟嫩入味,入口即化,肉質細膩得令人驚嘆。配上吞拿魚醬,醬汁帶有濃郁嘅海鮮香同微微嘅鹹鮮,完美平衡咗牛肉嘅濃厚口感。仲有少少新鮮香草點綴,提昇咗整體嘅層次感。食落去好似喺意大利小鎮嘅餐廳用餐咁,充滿正宗風味,令人回味無窮。意大利寬麵配煙燻三文魚
意大利寬麵(Pappardelle)煮得啱啱好,彈牙有嚼勁,吸滿咗奶油醬嘅精華,入口順滑又香濃。煙燻三文魚切成薄片,帶有淡淡嘅煙燻香氣,肉質軟嫩,配上醬汁嘅奶香同少少檸檬皮嘅清新,味道和諧又唔會太膩。每一啖都係意式料理嘅享受,寬麵嘅口感同三文魚嘅鮮味真是一個完美組合。

今次我試咗慢煮小牛肉配吞拿魚醬 & 意大利寬麵配煙燻三文魚

慢煮小牛肉配吞拿魚醬

意大利寬麵配煙燻三文魚

2025-05-23 2138 浏览
Italian Bite 位於西九龍中心嘅六樓。佢哋有傳統意大利人主理嘅意大利麵食。即場製作,動感到不得了!佢哋新鮮整出嚟嘅意大利麵麥味濃郁。有唔同嘅選擇添。烹調得除了煙韌剛好之外,醬汁亦都非常美味。醬汁忌廉得來帶出食意大利麵嘅風情。的確喺最好食嘅意大利麵。Tagliatelle with Smoked Salmon: 特闊扁麵襯托着濃濃忌廉汁,再加上煙三鰻魚味。魚肉唔多,不過焦點喺麵同汁。Tagliolini with Beef Ragu: 我就叫咗酸茄醬再加牛肉碎。Tiramisu:有脆脆曲奇,同手指餅。佢哋用嘅mascapone芝士都係同好高質素嘅。酒精同埋意濃咖啡都嚐到。淡咗少少,不過總算樣樣味道都好均衡。總括:佢哋喺好繁忙,要攞飛等候排隊,不設外賣。佢哋嘅烹調工具好多,為咗節省時間材料都係準備好晒。好認真經營嘅小店。

佢哋新鮮整出嚟嘅意大利麵麥味濃郁。有唔同嘅選擇添。

2025-05-13 1266 浏览
呢碟意大利麵真係正到爆!意大利廚師親手搓嘅寬條麵,爽口彈牙,啜晒啲濃濃番茄醬汁。醬係用新鮮羅馬番茄整,混入橄欖油、大蒜同羅勒,慢火燉到酸酸甜甜,香到飛起。廚師仲好聰明咁加咗少少煎香嘅煙肉碎,食落有陣煙燻味,層次感爆棚!麵條煮得啱啱好,保留咗嗰種正宗「al dente」嘅咬口,食完真係回味無窮。灑啲現磨帕馬森芝士,奶香撲鼻,簡直係神來一筆!無論係賣相、香氣定味道,呢碟麵都睇得出廚師嘅心機同功力,完美呈現意大利菜嘅精髓。唯一小遺憾係份量略為少咗啲,食完有啲唔夠喉!如果你想試吓正宗意大利風味,呢碟麵真係唔可以錯過!
7/5 2:17pmItalian Bite (Sham Shui Po)🏷️話說前排成日喺ig碌到呢間嘢手工意粉嘅食評 大多數都話值得去食🤨但係次次經過都好多人排隊 一係就截咗龍 心諗有冇咁好食呀🧐今日去ssp終於都試到了🥰佢哋採取嘅係拎memo紙飛 我同男朋友1:30pm左右去到 啲廚師就話可以等2:15pm個轉 等咗一陣就可以order了😋我哋嗌咗一份前菜 三份意粉 一份甜品 嗌完等咗十分鐘左右就開始上食物~廚師煮啲意粉嗰陣好似煮緊大鍋飯 每一份都冇固定份量 睇落似佢隨心分配 所以份量正常偏小 我哋食到好飽係因為嗌咗三份主食 同埋啲意粉都好漏😂整體嚟講 冇咩特別都唔會喺深水埗食呢類型嘅西餐 同埋試過一次就ok😂畢竟深水埗有太多又平又好味嘅嘢值得去嘗試~vitello tonnato 慢煮小牛肉配吞拿魚醬 $58 ✨3.4/5個吞拿魚醬好似snackit罐頭吞拿魚味😂但係酸酸地都幾開胃 啲牛肉係比較薄身同嗰bread一齊食都幾夾Tagliolini with Beef Ragu 意大利細扁麵配自家製肉醬 $73 ✨3.8/5個細扁麵好彈牙 啲肉醬好多 味道都唔知點解係酸酸地😂😂同普通
7/5 2:17pm
Italian Bite (Sham Shui Po)🏷️

vitello tonnato
慢煮小牛肉配吞拿魚醬 $58 ✨3.4/5

Tagliolini with Beef Ragu
意大利細扁麵配自家製肉醬 $73 ✨3.8/5
個細扁麵好彈牙 啲肉醬好多 味道都唔知點解係酸酸地😂😂同普通肉醬意粉比就係佢啲肉醬嘅肉粒感冇咁明顯🧐

意大利麻花捲麵配松露蘑菇醬 $90 ✨4/5
呢個黑松露味就同黑松露薯片一樣 食落都好似🤣啲caserecce好煙韌 有咬口 個醬汁好creamy 但係就食唔出蘑菇味🥲

意大利寬麵配煙燻三文魚 $78 ✨4/5
三款入面我最鍾意呢隻pasta 寬麵可以掛住啲汁 食得出有蛋香味😋醬汁濃郁 但啲三文魚好碎🙂‍↔️

Tiramisu
提拉米蘇 $58 ✨2/5
同我想像中的tiramisu有出入 佢最頂係有一啲可可粉 同可可脆脆 食到佢個cream好fluffy 因為見到chef自己打啲cream 但係最底嗰層手指餅太濕 濕到食到最後有汁😂😂口感好差 唔會再嗌

vitello tonnato 慢煮小牛肉配吞拿魚醬
Caserecce with Mushrooms & Truffle 意大利麻花捲麵配松露蘑菇醬
Tiramisu 提拉米蘇
2025-05-07
  • Tagliatelle with Smoked Salmon 意大利寬麵配煙燻三文魚$78
2025-04-23 1775 浏览
首先俾個時間表你睇吓先:我11:30到12點開始派籌我攞到12:45籌,之後落單等30分鐘製作,15分鐘食完。 我真係冇食早餐㗎😇我食蘑菇黑松露:最特別手工意粉,你問我同平時西餐意粉有幾大分別”唔大” 講到個汁就真係爭少少,一次過煮四份,撈唔暈囉,用紙碟又痴晒啲汁😑個Tiramisu真係唔想講🥲🥲🥲唔啱我食囉你問我係咪好平?唔係! 中環lunch set好食意粉都係$120 (有湯有茶)我只係想快啲食完快啲走😆😆😘
個Tiramisu真係唔想講🥲🥲🥲唔啱我食囉
我只係想快啲食完快啲走😆😆😘