2017-08-29 790 浏览
一到夏天自然忍唔住想食雪条雪糕,特别铜锣湾虽然多野食,但卖冰品的唔算多,呢间手工雪条店立刻成为我最爱,自己一个都可以食嘛入到去见到咁多花款颜色咁靓gei雪条真系唔知点拣,虽然朋友强推我食开心果,但我本身真系唔系特别喜欢,所以最後我都系拣 蜜瓜,哈哈未免大家食到一手都系佢会有个纸杯畀你盛住,由於佢真系全手工制作,所以真系一出店好快就会开始溶咬落去冰的部分很多汁,feel到好丰富的果汁,所以唔会系好硬的冰块~咬到一半终於都食到旧水果,估唔到雪咁耐佢都仲系咁鲜甜多汁~~整体而言D雪条质素系唔错,唯独价钱偏高,好快就食完有D可惜罗...
呢间手工雪条店立刻成为我最爱,自己一个都可以食嘛

未免大家食到一手都系佢会有个纸杯畀你盛住
,由於佢真系全手工制作,所以真系一出店好快就会开始溶
2017-08-20 525 浏览
来到铜锣湾,吃完午餐有点口痕,就来一条雪条吧 😄Isee isee 的确见了很多次但从来都未食过。 雪柜入面 介绍雪条的牌已经旧了, 唔系好睇到佢写乜 😅, 结果点了这条最多人吃的士多啤梨雪条 😃。牛奶香,士多啤梨味亦很足够。 整个用餐经验,雪条都不是重点 😄 饥诗 记得卖雪条嘅哥哥好friendly, 记得个冷气好舒服, 仲有好正嘅背景音乐。 大家会不会听到一首很熟悉的歌 就凝住了? 一边吃着雪条, 望住啲车, 一边听着熟悉的歌, 回忆从脑海中涌出嚟, 时间便停住了~ 咁样写好似有啲夸张, 的而且确, 喺呢间雪条店入边 嘅环境 令饥诗发白日梦啫 😌Btw 老板你块玻璃好大尘,麻烦你抹一抹佢 😂😂饥point : 7/10#hungermarch #非饥诗 #饥诗
来到铜锣湾,吃完午餐有点口痕,就来一条雪条吧 😄
Btw 老板你块玻璃好大尘,麻烦你抹一抹佢 😂😂
饥point : 7/10
#hungermarch #非饥诗 #饥诗
2017-08-08 726 浏览
每次经过这地方,都不其然地停一停,望一望。是相当吸引的手工雪条!这次是我的第一次光顾,原因是价钱有点太贵。我就像那些小学生般,每次去玩具反斗城行一转,但都没有收获一样。而这次决定买来试下,令自己心情愉快一点。相信每个香港人都有压力,而我最大既压力来源是工作。时不时都会将悲愤化为食量的我,今次选择重质不重量。在这麽多的选择下,我还是拣了最受欢迎的。草莓北海道 HKD 42.00用42蚊买一刻好心情。值了。外观非常吸引,少女心即时浮现。这雪条并非虚有其表,而是外在内在都好正!牛奶味很香很浓,口感超滑。甜酸甜酸的草莓口味,更是回味!货真价实才能有这种口感!最後, 买了一个好心情,即时开心番晒!题外话:女店员超有礼貌的!

在这麽多的选择下,我还是拣了最受欢迎的。

草莓北海道 HKD 42.00
用42蚊买一刻好心情。值了。
外观非常吸引,少女心即时浮现。

最後, 买了一个好心情,即时开心番晒!

题外话:女店员超有礼貌的!

• 草莓北海道牛奶
2017-04-12 951 浏览
天气开始回暖,又系时侯去食雪条喇!大家对"hand crafted"都有着一份执着,有一阵子对手工雪条更是趋之若鹜。夏季还未正式来临,店里没有很多顾客,可随意坐在旁边的小木桌。雪柜里放满各种色彩缤纷的冰条,有Creamy Mango, Straight Up Pineapple, Refreshing Kiwi, Cheesy Strawberry,听起来全部都很fresh 很juicy喎 ~ 还有Earl Grey Pistachio,本人对Earl Grey 跟Pistachio是情有独锺。二人拣左 Chilli Mango ($46) 和 Kiwi ($38), 清楚看见粒粒芒果同奇异果籽,好足料,就是那种home made新鲜全天然的感觉。Refreshing 这店不时推出新口味,款款都好吸引,啱晒同闺蜜/男朋友share唔同口味
天气开始回暖,又系时侯去食雪条喇!

2017-03-25
2017-02-01 915 浏览
I have a very high expectation before I go in to this shop,but after I taste the strawberry favorite,I thought I was dining in Peking house cos the strawberry is thin as the duck skin.
2016-12-29 604 浏览
High quality, great presentation and equally interesting combination. Tried the earl grey pistascio ... truly fantastic is the word. The other flavour that stands out is the berry berry. Great host and amazing setting too. I'm definitely come again
2016-12-29
$50 (其他)
  • Earl grey pistachio
2016-11-07 863 浏览
呢个Creamy Mango芒果味都几浓几fresh虽然理解唔到$42条雪条(话哂都够食个甜品)但学过见到五颜六色,又几难忍嘅。不过呢度叫有个位坐下,装修得几靓,几cosy💐成间cafe仔咁,好过无啦啦喺商场,行住食条雪条。
呢个Creamy Mango
芒果味都几浓几fresh

虽然理解唔到$42条雪条(话哂都够食个甜品

但学过见到五颜六色,又几难忍嘅。

不过呢度叫有个位坐下,装修得几靓,几cosy💐
成间cafe仔咁,好过无啦啦喺商场,行住食条雪条。
Creamy Mango
2016-08-06
2016-09-26 1004 浏览
老公带我来买雪条吃他说每次工作经过这店就很想带我来试点了cheesy raspberry芝身野红莓很香的奶味,,而且很滑溜!是cream cheese那种,,所以不会太漏!而且红莓略带酸味,,中和芝士的味道!两者的味道很配合啊~~!!只是红莓的份量较少如份量能多点,,应该会更好吃啊!因吃到最後,,就只剩芝士味,,味道较单一呢!
老公带我来买雪条吃

他说每次工作经过这店就很想带我来试
cheesy raspberry
点了cheesy raspberry芝身野红莓
很香的奶味,,而且很滑溜!

是cream cheese那种,,所以不会太漏!

而且红莓略带酸味,,中和芝士的味道!

两者的味道很配合啊~~!!

只是红莓的份量较少

如份量能多点,,应该会更好吃啊!

因吃到最後,,就只剩芝士味,,味道较单一呢!
2016-08-29
2016-08-03 1073 浏览
呢几日花了点时间自己一个周围行吓睇吓野,大概开始已唔想同任何人讲自己嘅心情,所以一个人行下都系不错嘅选择,今次就由跑马地行出天后,过程中见到呢一间潮店 iseeisee.想开饭网睇一睇原来佢已经开咗好多分店,但系竟然一次都未食过,我实在有点惭愧!唔试下又点可以叫自己做食家呢?呢度主打系全手工自家制雪条,最出名嘅系草莓同埋芒果味,另外呢伯爵红茶都十分之受欢迎!唔知点解我最後呢三个味道都无拣到,实在唔知嗰一刻自己谂紧啲咩!最後我竟然点左一个红苺配芝士嘅雪条,其实我唔锺意咁浓厚嘅牛奶味。。所以我都唔知自己点解会拣咗呢个味!Happiness is eating lovely icy pop before it melts .既然你讲到咁我决定趁佢未溶食咗佢,红苺同芝士实在系几夹嘅, 奶味比较重,真系要睇个人喜好!如果你问我$42.1条雪条值唔值呢,我自己就觉得一般般啊,可能我今日选嘅雪条唔啱我口味!其实应该草莓会比较适合,不过自己一个坐响窗边望住啲车走过,花左15分钟坐响度谂一谂野,$42都叫值回票价!

2016-07-17 754 浏览
Tried this a few times. I find the flavours very interesting. The best one is the pistachio flavour. There appearance are also very attractive. Reasonable price for dessert these days.
  • Earl grey pistachio
  • Earl Grey Pistachio伯爵茶开心果
2016-06-27 2047 浏览
今年夏天来得早而且凶,酷热天气令人身心疲累,车爸爸见我呢排忟忟憎憎生怕我火山爆发,於是这夜带了数枝ISEE iSEE的美味雪条回来扑火!!第一条先叹芒果味雪条,主打鲜果泡制的手工芒果雪条味道真系珍珠都冇咁真,不过吃下带少许芒果的筋口感有点麻麻~而青提子雪条味道酸中带甜,没有奶的关系冰感较重,同一弊病带大量提子皮口感劲差罗!!唔系有皮先代表新鲜架嘛!!另一夜试了草莓雪糕用上北海道牛乳味道香甜又好吃,口感非常滑溜这款比起之前两枝好吃得多^0^傻猪仔车车好喜欢食雪条,可惜那三枝都不能请您品嚐,两枝有奶,一枝系提子全都不能吃呀!!最後呢枝菠萝雪条便可请您疯狂咁舔喇haha,用新鲜菠萝做成的雪条味道确天然,4枝中最好味这款吃下即时清爽消热^0^另一枝西瓜雪条系韩国货味道也算不俗,当然味道没有Isee Isee的那麽天然啦!!睇下车车吃得多麽认真haha~

菠萝雪条

睇下车车吃得多麽认真haha~
2016-06-15
外卖自取
其他
菠萝雪条
2016-06-22 636 浏览
草莓北海道牛奶 $42.去年好hit既雪条我今年先食🙈食完感觉系一个骗局黎 虽然有只纸杯写名画野好贴心咁 其实食完只系旧垃圾不太环保.卖相几靓 有两边大大粒颜色又鲜艳既士多啤梨 绝对吸晴🙋而士多啤梨系香甜又好食既 其实雪到冰左都几有咬口😌.北海道牛奶混合左士多啤梨香 其实只有淡淡既味道牛奶味较重 果肉系雪条既作用增加左咬口 系就系几特别同有创意既 可惜味道不是十分突出卖$42有点不值吧
草莓北海道牛奶 $42

$42 (宵夜)
2016-06-22 306 浏览
食完生日饭,搵个甜品食下画上完美句点啦!咁啱比我见到至爱Earl Grey雪条,佢又遇上知音Pistachio,个味一咸一甜又出奇地friend喎,仲痴住好多碎碎,口感👍🏻Creamy Mango就唔洗讲啦,同原个芒果啪落口无分别😎😎

2016-06-21 325 浏览
好热好热好热好热,三十几度嘅香港焗到抖唔到气!上班族辛劳完一天,应该食啲清爽解热消暑嘅野!返工附近有间ISEE iSEE, 当然要去试返枝雪条啦!舖仔细细,但感觉好简约同宽敞,可能系一放工六点就黎,啲人去食饭,所以由入舖到走嘅时候一个客都冇。店内一个大柜show晒有啲咩雪条卖,种类都算几多,而且好多种雪糕都系有果肉,卖相几吸引。加上颜色七彩缤纷,靓!最後我地决定左要草莓北海道牛奶💰HKD42每枝雪条都会有个杯载住,而店完会帮我地喺杯上写名,都几好。由於我地想食一枝比较多人食,而且影相靓啲,所以拣左士多啤梨。食落唔会太酸唔会太甜,系牛奶嘅味道中和左草莓味,而果香味一啲都唔假,可见雪条用料应该都几真材实料。雪条唔算太硬,食嘅时候仲食到一粒粒嘅草莓籽,而果肉亦真材实料,唔酸,果肉增加左雪条嘅咬口。整体上,我觉得除左有好大粒果肉系gimmick外,味道唔算特别好食。仲要成42蚊支,定价未免太贵,即使真料实料,但定价实在太高。
最後我地决定左要草莓北海道牛奶💰HKD42
每枝雪条都会有个杯载住,而店完会帮我地喺杯上写名,都几好。
2016-06-20
2016-06-09 284 浏览
同朋友话想食个宵夜点知去左食雪条见识少未食过😝🙈亦都少食冻嘢我果个系红莓,朋友果个好似系开心果好冰喔不过感觉都好fresh 红莓有点酸但感觉就更真材实料结哂冰都食到果肉呢开心果原来系牛奶味见到杯底有一堆开心果碎一路食一路沾都好正!夏天热辣辣食一条,真系透心凉
同朋友话想食个宵夜
点知去左食雪条
见识少未食过😝🙈
亦都少食冻嘢
我果个系红莓,朋友果个好似系开心果
好冰喔
不过感觉都好fresh
红莓有点酸
但感觉就更真材实料
结哂冰都食到果肉呢

开心果原来系牛奶味
见到杯底有一堆开心果碎
一路食一路沾都好正!
夏天热辣辣食一条,真系透心凉