2021-03-14 3127 浏览
小弟本身咩都食,除咗太辣之外,基本绝大多数嘅嘢都入到口,亦无话有啲咩偏好。托赖,无咩食物敏感呀、糖尿呀、肠胃……等等毛病,所以,餐餐都可以开怀畅「食」。今日有事过到嚟坚离地城,顺便一会「Infiniti C」,纯粹试吓无麸质、纯素、生酮嘅食物而已。从门面,到室内,装修方面已好有欧洲风,尤其喺门口嘅长櫈及小街灯,期间都见到有啲非帮衬嘅客坐晌度打打卡。走进室内,其实餐厅唔喺好大,以白色为主调,衬以浅灰,显出一派典雅感。全场都喺矮身梳化椅,舒适好坐。如果一个人嚟,最好就喺窗口位啦,虽然对出喺街景咋,但因为唔会人多车多,而且,每枱都以乾花作点缀,感觉好唔错。成日讲麸质、生酮,究竟喺乜,唔好人讲你又讲,食完都唔知喺乜,餐牌中就有一页详情介绍咗,自己睇睇当长吓知识。虽然,预早就只打算食件蛋糕,饮杯咖啡,但都介绍吓整体嘅餐牌。先讲讲饮品方面,除咗固有嘅基本饮品外,仲有唔少限定嘅特色之作,不过,小弟属传统,衬甜品,都喺锺情鲜奶咖啡。食物嘅选项又点呢?同样有好多选择,先介绍主餐牌,有早餐碗、汤品、沙律、小食、特色多士、奄列、牛油果特色菜……等等,当然,就仲有甜品啦。除餐牌中嘅甜品,水吧旁嘅冻柜仲放有好多
除餐牌中嘅甜品水吧旁嘅冻柜仲放有好多蛋糕,不过,唔好以柜内嘅蛋糕款式为准,反而,喺柜上面啲食物名牌先至真,代表有无边一款蛋糕。
此外,仲有一个午市餐牌,共6款选择,但唔喺套餐嚟,饮品需另外加钱配。整体而言,基於纯素、生酮,所用嘅食材都会比一般嘅高,所以,食物嘅定价相对偏高。另一方面,无咩下午茶套餐之类,亦无咩配搭饮品优惠
,样样都要散点,所以,计起价嚟就咁一杯咖啡、一件饼都要成嚿水多啲!
除咗环境甚似欧陆小馆之外,连餐纸都好别致,比起简单一张白餐纸,呢张跟餐牌嘅蓝底配花花图案喺咪一脉相承呢!
Caffe Latte $38

佢哋嘅蛋糕定价都偏贵,反而,咖啡嘅定价相对相宜好多。衬甜品,小弟都喺锺情带奶成份重啲嘅鲜奶咖啡,基於喺生酮、纯素饮食,所以,咖啡都会用一啲杏仁奶、燕麦奶、无糖份嘅豆奶嚟取代牛奶。燕麦奶之前都试过好几次,用嚟做拉花效果一样唔差,睇我呢杯,个拉花拉得线纹细致,左右都算对称,面面亦无起泡泡;入口口感好均匀,完全唔使搅,唔使落糖,已饮得出嗰份醇香细腻。
Caffe Latte
Blue Earl Grey Cake $72

全店嘅蛋糕都喺无麸质,绝对唔怕会有敏感问题,而呢一款带忧郁蓝调嘅伯爵茶蛋糕算喺镇店之作,灰蓝色嘅「忌廉」之上,再洒咗少少食用花作点缀,卖相甚具少女风。
Blue Earl Grey Cake
面层嘅「忌廉」及中层嘅「慕丝」都喺以椰子奶制作,而海绵蛋糕则用上糙米粉去做,有别平常嘅面粉,老实讲,质感又真喺分别唔大。混入蝶豆花元素做成灰蓝嘅忌廉,虽然味道唔会有咩特别,但口感轻柔软滑;而下面嘅伯爵茶蛋糕好松软绵绵,中层嘅伯爵茶慕丝亦好幼滑细致,两者嘅茶味都好浓郁而突出
Blue Earl Grey Cake
近年主打素食、健康嘅食店已经开到成行成市,而主打无麸质、生酮饮食都似乎仲喺起步阶段,始终唔同人有唔同需要,相信假以时日,都会有更多呢一类餐厅。
2021-06-10 123 浏览
久违了的二人约会,相约闺蜜Aeris到西环一聚,难得聚会,想搵一间靓的cafe,拣了素食文青cafe Infiniti C,门面以粉蓝色为主调,感觉优雅,长椅、街灯,甚有欧陆风情,打卡之选,主打纯素生酮无麸质饮食,好奇一试呢。大约2:00去到,以为会好多人,幸好不算太多,等了一会有位了。小小的店子,白色的砖墙、壁画、梳化椅、柔和清雅之感,坐得舒适,玻璃窗的位子,可边欣赏风景边享用美食,感觉惬意。用餐时间90分钟。介绍纯素生酮饮食系咩来,太好了,因为真系唔太了解系咩来,只知健康饮食,而加可以更了解...同似乎几岩我。餐牌,因为未食lucnh,顺便系到食。餐纸巾都好靓。BLUE EARL GREY LATTE,$52,漂亮的心型拉花,以矢车菊花瓣作点缀,卖相优雅,LATTE口感顺滑,有淡淡的伯爵茶香气,唔太甜呢。LAVENDER CHAMOMILE LATTE,$44,Aeris的,卖相精致呢。TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO,$148,松露蘑菇意大利饭,松露香气十足,味道浓郁,意大利饭烟韧有咬口,每啖都口感creamy,配上温泉蛋更丰富呢。CRAB PASTA,$168
用餐时间90分钟。
餐牌,因为未食lucnh,顺便系到食。
餐纸巾都好靓。
BLUE EARL GREY LATTE
LAVENDER CHAMOMILE LATTE
TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO
CRAB PASTA
CRAB PASTA,$168,蟹肉意大利面,蟹肉份量十足,味道鲜甜,意大利面口感软硬适中,够入味,鲜味可口,不俗。
来得呢到必食蛋糕,已有心水选择,蛋糕款式都几多,据闻唔系每款蛋糕都系纯素,稳阵起见都系要返心水果件。
Signature Earl Grey Cream Cake,$72,蝶豆花伯爵茶蛋糕,招牌货之一,卖相充满梦幻的紫色忌廉,以蝶豆花入馔,口感绵滑,伯爵茶蛋糕及伯爵茶忌廉,有清甜的茶味,喜欢清新不甜腻的感觉,不俗。
KETO Red Forest
KETO Red Forest,$88,Aeris的,原来做紧推广-KORRES x INFINITI C推出希腊独有植物冰河黑松抗氧化系列,凡黑松森林希腊乳酪蛋糕一件,即可获赠KORRES护肤品,抵!蛋糕卖相高贵,试了少许,口感细腻轻盈唔太甜,不俗。

食物有水准,环境舒适,价格合理,服务友善,见有几间分店,下次去再去呢。
星期日晏昼得登过嚟Infiniti C朝圣食个tea,好幸运地即刻有位唔洗等😍 呢度既装修由门面到室内都好欧洲风,用蓝、白、灰色做主调,门口仲有张长櫈同小街灯,有feel💕 入到去,店内既地方唔喺好大,店员安排左窗口位俾我地坐,矮身梳化凳,望住街景好鬼Chill,但唔好既系好多人不断望住你😂.呢度主打纯素、生酮蛋糕! 蛋糕系要出去收银个冻柜自己简的,以柜上面既蛋糕tag为准!今次就叫咗两件cake同两款饮品!.📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72另外有得简”无面质伯爵茶蛋糕”,但店员话如果唔系减肥,食普通呢个就okay🤣 对!姐系唔减肥的😤😅 浅蓝色既蛋糕既卖相已经一百分,慕丝系用蝶豆花天然色素制成,食落劲丝滑轻盈,系我食过最滑嘅慕丝!上面洒咗少少食用花做点缀,海绵蛋糕好水润松软,唔会太乾,又唔会好散,食落好轻身!味道带淡淡Earl grey,整体伯爵茶味个人认为可以再加强少少!.📌Vegan Cake Black Sesame 纯素芝麻蛋糕$68呢一款系纯素蛋糕,无蛋同奶,食落口感会比较结实,成件食晒有啲饱🤣 但味道同普通蛋糕无分别。蛋糕层次分明,黑芝麻味劲香浓
今次就叫咗两件cake同两款饮品!

📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72

呢一款系纯素蛋糕,无蛋同奶,食落口感会比较结实,成件食晒有啲饱🤣 但味道同普通蛋糕无分别。蛋糕层次分明,黑芝麻味劲香浓,忌廉香滑,个人认为芝麻比signature 伯爵茶蛋糕更好食👍🏾
📌Blue Earl Grey Latte $52

有啲花瓣🌸
浓郁既伯爵茶味盖过咖啡味,但如果食左啖伯爵茶蛋糕先,latte既味又会被盖过!
📌Nutty salted caramel latte $52

杯边有啲焦糖酱同nuts碎,加强左口感,但可能nuts放左一段时间,有啲up味!咖啡面无起泡,饮到够滑够香,味道平衡! 整体黎讲,无抢走咖啡嘅香味👍🏾 比Blue Earl Grey Latte好饮!
Overall, 食物价钱属於中价,但因为佢地用料质素既问题,所以完全明白!出乎意料地好食,其一系,多数打卡嘅地方,好多都系唔好食!其二系,健康既嘢多数都唔好食🤣 所以今次食到又靓又好食又健康既小店,好有惊喜👍🏾 会回头!

2021-04-11
2021-07-18 0 浏览
依一日自己一个走左黎坚尼地城依间café, 叫左佢地个招牌蝶豆花伯爵茶戚风蛋糕 同伯爵茶latte💙蛋糕口感好松软 夹着伯爵茶忌廉 可能系因为无麸质蛋糕既关系 一个人食哂食个蛋糕都吾觉得好饱滞感😆 茶味好清新 一D都吾甜!😍另外点左杯伯爵茶latte 其实都系为左想match 返个蛋糕😂 latte 上面有D Corn Flower 令到成杯野饮好吸引! 除左外型match到个蛋糕外 味道都同蛋糕好夹! 其实价钱都吾平嫁, 但打卡同味道, 仲有个环境比我系到发左2个锺左右都值既!🤣

2021-07-17 0 浏览
第一次来坚尼地城店比个职员一早喝狗,破坏一天开始心情讲野完全无礼貌,仲衰过谭仔阿姐。 算啦,另一间帮衬过3次,d cake 真系好食,老板请错员工 ,食物无罪。坐低,叫我喜欢既earl Grey cake. 一杯coffee. Omg, 完成无earl Grey 味。 仲要好湿下。好明显系隔夜cake. 有车真系想开车去October 只可惜要等小朋友学野,唔敢离开咁远呢间真系唔好来喇 。 去October吧,开车4分钟啫。 真系天同地既感觉。 如果下次再去October 呢个cake都系无earl Grey 味。 真系以後唔帮衬。 坚尼地城店,真系以後都唔洗来!除非你喜欢比人骂,同埋食无味既cake 吧!
第一次来坚尼地城店
比个职员一早喝狗,破坏一天开始心情
讲野完全无礼貌,仲衰过谭仔阿姐。

坐低,叫我喜欢既earl Grey cake.
仲要好湿下。好明显系隔夜cake.

呢间真系唔好来喇 。 去October吧,开车4分钟啫。

坚尼地城店,真系以後都唔洗来!
除非你喜欢比人骂,同埋食无味既cake 吧!

2021-07-06 0 浏览
2021年7月4日 晴今日朝早同朋友系附近食个早餐, 10:30 去到餐厅冇人, 谂左一阵11:00 佢地就转lunch menu。佢个lunch set 系包一杯black coffee or tea, 咁我同朋友都拣左茶。落单时店员同我地讲因为即叫即整所以会有d 耐, 大约20 min, 咁都正常, ok 啊...点知...荼都几香, 细细杯, 唔错。Grilled Kagoshima Pork Chop $168, 呢个等左大约11分钟就有, 都唔系好耐姐。但个猪超鞋又冇猪味, 同个蓝莓酱又好唔夹, 得汁又冇味, 连果肉又甜甜地好奇怪。最好食系个薯蓉, 好重奶味, 但除左釢味咩味都冇Grilled Thai Style Chicken $158, 呢个耐少少, 等左 20 min, 都好正常。但一黎都冇咩摆盘可言, 青木瓜沙律又系一d 味都冇, 个鸡以鸡脾肉黎讲佢又系煎到好鞋, 唯一好ge 系佢个皮都脆脆地, 但系佢燶左, 有阵炭烧燶味Pan-Seared Salmon $168, 呢个劲la, 等左我40 min, 但成间店得我地一枱都等咁耐我都唔知点解la..讲佢个味道呢,
2021年7月4日 晴

荼都几香, 细细杯, 唔错。

Pan-Seared Salmon $168, 呢个劲la, 等左我40 min, 但成间店得我地一枱都等咁耐我都唔知点解la..讲佢个味道呢, 个酱荷兰酱但加左唔知, 个味奇奇怪怪咁。个鱼都大件, 但冇咩味again , 不过好在佢都唔腥, 但个皮就唔脆ge。个三条芦笋粗到呢... 煮到好淋同佢有根ge.. 似平价芦笋黎。同佢d 装饰用左玫瑰花瓣一d 都唔靓...好low

总括黎讲我觉得呢个质素完全唔配呢个价钱, 佢唔系难食到放唔到入口但真系唔好食....
2021-07-04
2021-06-09 379 浏览
-🦄INFINITI C @infiniti__c-VEGAN BOWL Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌑-二访坚尼地城分店嘅 @infiniti__c 佢哋仲未转新餐牌 所以同我上次食嘅都一样不过都唔紧要 因为我仲有好多嘢都未试架一早Bookmarked咗食呢个Vegan Bowl 纯素啱哂我然後我又好想叫多个Bibimbap沙律又或者菇菇前菜不过店员听到我要叫两份嘅时候 可能都有啲吓亲😂因为两碟加埋可能好大份会食唔晒 其实我食到的🤫不过最後 我都系听店员讲 叫住一份先🤣试吓先我次次去餐厅食嘢都叫咁多…终於有一次吓亲人😆VeganBowl好丰富呀 淀粉质方面有软淋淋嘅南瓜南瓜唔系十分之甜 不过胜在口感好软绵绵🎃旁边有富丰富维他命A/C嘅彩椒 话说我都好耐无食噜仲有平时食沙律成日都会见嘅Kale Kale真系好好食不过我就略嫌佢有啲过咸同埋油 可能咁啱落多咗盐椰菜花都好好食 呢个口感啱啱好 唔会好硬咬唔开不过椰菜花都系 相对於其他蔬菜系比较油腻而我最锺意嘅就一定系炒菇菇啦 Juicy又好食😋食完呢个Bowl之後大约70%饱啦😆够架啦始终佢都系有淀粉质 可能再叫件蛋糕会完满啲整体来讲
🦄INFINITI C @infiniti__c

整体来讲 食材配搭唔错 营养丰富又好食 赞👍🏻
期待坚尼地城分店都会快啲转新餐牌 嚟食新嘢
2021-06-07
2021-05-29 345 浏览
I have a family member who is diabetic, and I have been cutting sugar too, this place has fabulous yummy keto/low carb food that my whole family can eat! Their cakes are the best, my mother can finally enjoy a good cake for celebrations! Highly highly recommend!
Keto  cake
Kombucha  Drink
  • earl grey cream cake
  • blue  earl  grey  cake
2021-05-21 279 浏览
I was alittle skeptical when a friend suggested this place for lunch but the lunch turned out to be good! The sea bass was cooked perfectly but it was black forest cake took me by surprise! One of the best Black Forest cakes I have had so far and I would definitely come back for it. The young man who served our table was pleasant and cheerful. Coffee is good but I would have preferred drinking mine from a proper coffee cup than what looks like a Chinese tea cup. The overall tidiness of the rest room (which was also used as a storage) could be improved.
2021-05-21 214 浏览
Staff and even owner’s attitude ridiculously appealing! Arrogant and unhelpful - It’s a shame that the owner of the shop doesn’t understand that when they charge such a high premium on a piece of cake, it’s not just the taste that matters, but also the customer experience that counts. Wish there are more of other nice keto shops that would open so one doesn’t have to put up with bad service for good cakes.
2021-05-19 181 浏览
今日佛诞怀住愉快嘅心情去买件cake食,点知我地啱啱开门,就俾企喺水吧成身纹身嘅女同事呼呼喝喝,而且大声到成间舖都听到,话我地:量体温先好入黎呀 量体温呀 叫你量体温呀 量体温呀⋯我都好清楚要量体温,问题系部体温机去左边呢, 俾人系咁闹终於搵到啦,原来set左喺门後面,即系一推开个门行入去你就冇可能见到啦,大佬呀,你唔好咁痴线啦,好心咁尊贵嘅你地将部机放喺当眼位置,装喺门後面点解唔装喺个厕所或者天花板度呢,贵店咁聪明嘅装法仲要换黎客人嘅受气,而且态度极为恶劣,之後陆续有其他客入黎 ,继续对住啲客人闹,大家都一样都系完全搵唔到部体温机,如果你认为每个客人推开完个门之後,入到黎後眼系应该望到部体温机嘅话,sor罗,但你地舖应该有责任话俾客人知部机嘅位置,或者企喺门口逐个量体温,而唔系选择去怒骂客人。由於觉得太屈辱所以先写openrice ,原来客人黎到要受到你嘅责骂同受气,希望你可以自我反省。讲返件cake先,系好味嘅,只不过今日俾人搞到冇晒心情觉得太委屈。希望贵店注重品质之外还须注重服务。
今日佛诞怀住愉快嘅心情去买件cake食,

外卖自取
2021-05-08 290 浏览
“Blue Earl Grey Cake”($72)“Earl Grey Latte”($44)Infiniti c喺坚尼地城都开咗一段日子~最近去开嗰头整嘢,见时间仲早餐厅又冇咩人即刻入去食😝嚟到当然要叫返件最出名嘅blue earl grey cake💙啲cream加咗蝶豆花,浅蓝色真系好靓😍蛋糕食落超松软湿润,成个感觉几轻盈🥰而且伯爵茶嘅味道都算香浓☺饮品叫咗杯earl grey latte😝面头仲有拉花同落咗食用花瓣做装饰😍Latte嘅伯爵茶味比蛋糕更浓郁😋食完蛋糕饮埋latte成口都充满住伯爵茶香好正😆母亲节带妈咪嚟呢间cafe食吓蛋糕都系唔错嘅选择😝
“Blue Earl Grey Cake”($72)
“Earl Grey Latte”($44)

Infiniti c喺坚尼地城都开咗一段日子~
最近去开嗰头整嘢,见时间仲早餐厅又冇咩人即刻入去食😝
啲cream加咗蝶豆花,浅蓝色真系好靓😍
蛋糕食落超松软湿润,成个感觉几轻盈🥰
而且伯爵茶嘅味道都算香浓☺
饮品叫咗杯earl grey latte😝
面头仲有拉花同落咗食用花瓣做装饰😍
Latte嘅伯爵茶味比蛋糕更浓郁😋
食完蛋糕饮埋latte成口都充满住伯爵茶香好正😆
母亲节带妈咪嚟呢间cafe食吓蛋糕都系唔错嘅选择😝
2021-04-18 493 浏览
☕️望住石墙树叹咖啡☕️推介指数 ❤️❤️❤️❤️❤️约咗朋友响坚尼地城但未够钟,咁不如睇吓过百年历史嘅石樯树,而且亦系香港古树之列!几棵古树融入坚尼地城的旧楼之中,冇一点违和感,可以话系当区嘅象徵嘅感觉,真系好靓。响对面有一间蓝白文青装修嘅cafe,入口侧面仲有个打卡位。见仲有少少时间就决定入去坐吓,不过只有饮一杯咖啡时间。💕Cappuccino ✨响选择困难症发作又无咩时间之下就点咗杯Cappuccino,因为见到一杯靓嘅拉花,心情都会好啲❣️✨泡沫挺身细致,饮落咖啡同奶互相配合得岩岩好而且顺滑!店员服务反应快捷又friendly,店内气氛良好,距离地铁站约5分钟路程都好方便!总结:-食物 ❤️❤️❤️❤️❤️环境 ❤️❤️❤️❤️❤️服务 ❤️❤️❤️❤️❤️.··餐厅:Infiniti C (西环)地址:西环坚尼地城科士街40号浚峯地下6号舖
☕️望住石墙树叹咖啡☕️
推介指数 ❤️❤️❤️❤️❤️

💕Cappuccino
✨泡沫挺身细致,饮落咖啡同奶互相配合得岩岩好而且顺滑!

总结:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❤️
环境 ❤️❤️❤️❤️❤️
服务 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐厅:Infiniti C (西环)
地址:西环坚尼地城科士街40号浚峯地下6号舖
2021-04-01 571 浏览
朋友生日 去左呢间多人推荐嘅cafe买cake🥰 哇好靓啊‼️店舖门面系以蓝色、白色嘅欧陆风装修 电橙柱、花鹿墙壁 门面仲有块大玻璃 又系打卡嘅时候🥳 店入面就以白色简单格调 突显收银处嘅灯饰 坐位数张Infiniti C主打无麸、纯素、代糖、生酮食物 十分适合怕肥又爱食嘢嘅女士们 价钱都属於偏中价今次买左佢地招牌 ◽️Blue Earl Grey Cake呢款系无麸蛋糕,一般蛋糕系用面粉砂糖而佢地系使用代糖,蛋糕外貌精致 蓝色的忧郁+数片花瓣作装饰 蓝色色素提取於蝶豆花 浓浓earl grey味海绵蛋糕+中间层earl grey mousse双重攻击我味觉喜欢茶底嘅我大赞叫好🤣 蓝色cream好软滑但成件食晒有少少饱◽️黑森林希腊乳酪蓝莓蛋糕(好似系呢个名)一样系无麸蛋糕,普遍黑森林都系会用好甜好饱好「制」字眼形容再配车厘子,今次呢个完全唔甜 连讨厌黑森林嘅我都会想食,佢地用蓝莓代替车厘子系个创新尝试 两者配搭几夹🫐 整体食落好轻盈 比earl grey无咁甜 估唔到乳酪整蛋糕真系好好味😋个人认为大惊喜系黑森林希腊乳酪蓝莓蛋糕 所以黑森林获赢🤣店员好好人 细心为我介绍蛋糕回头指数:💛💛💛
朋友生日 去左呢间多人推荐嘅cafe买cake🥰

今次买左佢地招牌
◽️Blue Earl Grey Cake
但成件食晒有少少饱

◽️黑森林希腊乳酪蓝莓蛋糕(好似系呢个名)

个人认为大惊喜系黑森林希腊乳酪蓝莓蛋糕 所以黑森林获赢🤣

店员好好人 细心为我介绍蛋糕
回头指数:💛💛💛+半个心
2021-03-31 424 浏览
Tried their new cake Forgot the nameSomething about forestChunk of black cream which will stay in your teethDidn’t pay attention while eatingBut then that night I got stomachache and l saw my toilet filled with black stuffsAs if the cream couldn’t digest properly and it simply came straight out from me Suggest not to have that forest cake if you have a difficult stomach Also the service is terribleThere’s actually a nice lady with glassesBut another is like rude and not helpfulOverall not a happ
Tried their new cake
Forgot the name
Something about forest
Also the service is terrible
Overall not a happy experience