2024-03-17 208 浏览
呢間bar 係以Gin 為主,cocktail 較少。試咗 Etheral Beauty 同埋Here’s Your Choice ,前者grapefruit 甜味有少少蓋過其他味道,後者嘅balance 好啲,而且荔枝味幾啱我口味。試咗朋友杯Geisha,綠茶not my cup of tea 但幾鍾意呢杯cocktail環境算ok,我哋冇坐出户外欣賞個景。同埋嗰日冇試ss有啲可惜有得玩桌球,但因為地方淺窄,要就住嚟打整體嚟講係nice experience嚟,下次睇下有冇機會試下其他酒
呢間bar 係以Gin 為主,cocktail 較少。

有得玩桌球,但因為地方淺窄,要就住嚟打

2023-04-30 2020 浏览
生日當天來喝兩杯,第一杯French 75勉強及格,只是Champion被換成了Prosecco。我還不知道什麼時候義大利也變成法國的地盤了。第二杯ki no tea的gin&tonic,選了Bruma tonic被告知賣光,我說換成fever tree的Indian tonic,結果給我用的是Schweppes。懂行的人都知道價錢差兩三倍,品質差那麼多真以為客人都是傻子喝不出來?禮貌詢問是不是用的fever tree,被告知我只說要Indian tonic,那Schweppes也是Indian tonic。但可笑的是menu上根本就沒有Schweppes。如此以次充好的店絕不會再去第二次。

2023-04-18 1100 浏览
幾個朋友睇完OpenRice,覺得呢間HY Bar and Lounge好新淨,又有報導推介,可惜,環境好煙,我哋4個女仔都好失望,因為Cocktail沒有酒味,我哋每人飲完一杯Cocktail已十分後悔,但因為店內規定每人最低消費HKD 250,我哋迫住叫第二杯Cocktail,Remember Me Coco無Coconut味,只係一杯普通果汁味,而朋友叫出名的Gin,點知出嚟的效果係Lemon Water,一杯都要酒店級價錢HKD 138以上,真是高消費但低質素。
2023-04-08
庆祝纪念
生日
我唔係係成日飲酒,但講起酒吧,我非常推薦大家去HYC🥂 呢間酒吧格調一流,仲有有天台位置,環境氣氛都好好💜 最啱就係同朋友一齊Shisha,食吓輕食~ 而且佢哋不時會聯同唔同品牌推出特調系列,大家可以試到出面飲唔到嘅味道,係個唔錯嘅體驗🤪 不過因為都幾受歡迎,所以去之前記得Book位啦✌🏻 📍HYC Bar & Lounge 🔍地址︰尖沙咀山林道38號銀座38 22樓

📍HYC Bar & Lounge
🔍地址︰尖沙咀山林道38號銀座38 22樓
2021-10-05 3107 浏览
哩間以Gin為賣點既Bar環境舒適又靚 就黎秋天 岩哂係天台同朋友敘下 可以一邊嘆酒一邊打卡慢慢chill🤤絕對係放鬆悠閑既好地方🍸不嬲都鐘意飲Gin既我今次分別試左2杯都易入口既 白色個杯Gin味重啲 哩隻Gin係印度生產既喜馬拉雅Gin 使用左當地既杜松 薑黃 芒果 生薑 豆蔻 等等造成的 清新又好飲👍🏼 而紅色個杯既Gin係來自澳洲 泥土既丁香同辛辣既薑味 仲帶有持久既紅莓味 為炎炎夏日增添一點點清涼‪ꔛ‬最後個Shisha我地揀左Purple Grape 🍇 味道清幽 食到啖啖果香 唔嗆 食到最尾都仲好好食😌

2021-05-31 3124 浏览
飯前chill下,嚟呢度一定試佢個煙燻cocktail因為佢最出名係Gin雖然我唔係好飲Gin😌但佢係沖得唔錯🍹而且專人喺你面前沖,好香嘅燻煙味,唔同嘅配搭有唔同嘅感受,而且環境舒適
2020-11-19 3003 浏览
飯後與朋友去咗間以Gin及Shisha為賣點嘅bar🍸呢度唔單止環境又靚又chill,rooftop仲可望住個靚view狂打卡,三五知己係度飲吓酒hea返幾粒鐘都咪話唔爽🤩🌟Garden of Eden($128)呢款cocktail係以Gin Mare做base,混合其他調酒、青瓜及homemade黑加倫子果醬等調製,更用咗薰衣草做garnish,感覺優雅🥰飲落味道fruity之餘帶點草青香味,而且客人可因應自己想要嘅甜度將底部嘅黑加倫子果醬與酒攪勻,幾啱女士飲😆🌟Gin & Tonic Trolley($160-$220)呢杯酒嘅特色係客人可根據喜好於3款Gin、5款Tonic及4款Smoke中自由配搭,再由bartender推住架手推車仔,係客人面前即席調酒,整個過程簡直係一種享受😌經bartender推介下揀咗Hendricks、Burma Tonic及Applewood,再加咗幾款dry fruits一齊調製🍸Hendricks本身帶有青瓜味,飲落好清新, juniper berry嘅味道亦好突出,而且仲有少少青檸味及applewood嘅煙燻味,口感清爽,推薦俾平時唔多飲酒嘅

🌟Garden of Eden($128)

bartender推介下揀咗Hendricks、Burma Tonic及Applewood,再加咗幾款dry fruits一齊調製🍸Hendricks本身帶有青瓜味,飲落好清新, juniper berry嘅味道亦好突出,而且仲有少少青檸味及applewood嘅煙燻味,口感清爽,推薦俾平時唔多飲酒嘅人😆

🌟Kyrsalis Shisha($1200)
Kyrsalis係全港獨有而又創新嘅Shisha技術,特別在於兩層嘅玻璃設計,可過濾焦油之餘亦令水煙味道更long lasting,會較一般水煙健康,口感亦會較smooth👍🏻此外,水煙嘅雲石外觀設計加埋閃燈效果,亦比一般嘅shisha特別,真係又grand又fancy,打卡一流📸
呢款shisha最多可揀4款口味,店員依據我哋嘅喜好推薦咗lychee及mojito,另再加咗幾款dry fruits,味道甜甜哋之餘又帶點清涼嘅薄荷味,口感幾清香幾smooth😌

呢度真係好Chill,店員服務又好,我哋飲下酒、食吓shisha,又篤下波咁,足足hea咗3粒鐘先走,真係超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻
用餐时段
其他
  • Garden of Eden
  • Gin & Tonic Trolley
呢間rooftop bar位於尖沙咀山林道一棟大廈嘅頂樓,雖然冇海景,但望住尖沙咀城景嘆酒都幾chill🤪————————❦ Gin & Tonic Trolley呢到嘅Gin & Tonic可以自由配搭,Staff好用心咁逐款介紹,仲根據我地既喜好推薦唔同嘅combination☺️ 之後Bartender就推左架車仔出黎,係我地面前調酒!- ❧ Citadelle Original Gin x Elderflower Tonic x Applewood Smoke $140呢隻口味比較清新又帶有果香味嘅gin,配搭有elderflower嘅甜味嘅tonic,第一啖飲落幾清甜,後韻係飲到少少蘋果木嘅煙燻味!唔鍾意酒味太濃嘅可以試吓呢款,甜味較重,苦味好淡🤓評分:🌕🌕🌕🌕🌘- ❧ Beefeater 24 Gin x Burma Tonic x Lavender Smoke $150呢款gin多左d茶味,苦澀味會重少少,但薰衣草既香燻味沖淡左少少苦澀味。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ Cocktails 除左有d classic既cocktail之外,仲有d呢度先有既調酒!-
————————
❦ Gin & Tonic Trolley

評分:🌕🌕🌕🌖🌑

❦ Cocktails
❧ Garden of Eden $128
呢款酒就咁飲落去味道較淡同酸酸地。但將底部homemade既jam攪勻左之後,即刻成個味道升華咗!杯酒既甜度高左,但酸味又會中和返個甜度令你感覺冇咁膩☺️
❧ Silver Gin Fizz $128
呢款係classic d既cocktail,加左檸檬汁嘅gin上面再加左蛋白,d泡好綿密,下面既gin又好清新。

❦ Krysalis $1,200
成晚既重頭戲就係呢個!呢間係全亞洲第一間用Krysalis既bar,呢個machine設計係俾人係屋企shisha,咁靚就算擺係到睇都正啦🤣用Krysalis食shisha,除左擺係到睇靚之外,味道都會long lasting d!
❧ Ambrosia
呢款係密瓜mix棉花糖味,食落去味道幾fruity,隨之而來係marshmallow既甜味,最尾會帶有少少煙燻味,層次幾豐富。
  • Garden of Eden
✨𝘿𝘼 𝙈𝙊𝙎𝙏 𝙇𝙐𝙓𝙐𝙍𝙄𝙊𝙐𝙎 𝙎𝙃𝙄𝙎𝙃𝘼 𝙄𝙉 𝙏𝙊𝙒𝙉🌬👅🌿𝙎𝙃𝙄𝙎𝙃𝘼🌬𝙆𝙍𝙔𝙎𝘼𝙇𝙄𝙎 🌿$1200⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹ ⊹✔️𝘊𝘖𝘔𝘗𝘓𝘐𝘔𝘌𝘕𝘛𝘈𝘙𝘠 𝘐𝘊𝘌 & 𝘍𝘙𝘜𝘐𝘛 𝘉𝘈𝘚𝘌 & 1 𝘍𝘙𝘌𝘌 𝘛𝘖𝘉𝘈𝘊𝘊𝘖 𝘙𝘌𝘍𝘐𝘓𝘓𝙎𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖𝙂𝙞𝙣&𝙏𝙤𝙣𝙞𝙘位於尖沙咀嘅𝙃𝙔𝘾 𝘽𝙖𝙧 & 𝙇𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚已經兩週年 服務好好 而呢個𝙆𝙍𝙔𝙎𝘼𝙇𝙄𝙎 𝙎𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖 體驗我同𝙢𝙮 𝙗𝙤𝙞真係第一次 專人係你面前製作👀👀 體驗同質素一百分💯我地飲左2𝘳𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘵𝘰𝘵𝘢𝘭 4杯店員建議▫️𝘒𝘐 𝘕𝘖 𝘛𝘌𝘈 𝘒𝘠𝘖𝘛𝘖 𝘋𝘙𝘠 𝘎𝘐𝘕+ 𝘌𝘈𝘚𝘛 𝘐𝘔𝘗𝘌𝘙𝘐𝘈𝘓 𝘠𝘜𝘡𝘜 𝘛𝘖𝘕𝘐𝘊+ 𝘌𝘈𝘙𝘓 𝘎𝘙𝘌𝘠 𝘚𝘔𝘖𝘒𝘌▫️呢個𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯比較愛𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘺同𝘤𝘪𝘵𝘳𝘶𝘴 比較容易入口𝘚𝘔𝘖𝘒𝘌 𝘌𝘈𝘙𝘓 𝘎𝘙𝘌𝘠 – $160 都好特別 即席比我地聞 香料而𝘛𝘖𝘕𝘐𝘊 𝘌𝘈𝘚𝘛 𝘐𝘔𝘗𝘌𝘙𝘐𝘈𝘓-𝘠𝘜𝘡𝘜添加淡淡柚子清香除左𝘨𝘪𝘯&𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤另外可以點𝘤𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭其中🍸𝘎𝘈𝘙𝘋𝘌𝘕 𝘖𝘍 𝘌
🌿𝙎𝙃𝙄𝙎𝙃𝘼🌬𝙆𝙍𝙔𝙎𝘼𝙇𝙄𝙎 🌿$1200

+ 𝘌𝘈𝘚𝘛 𝘐𝘔𝘗𝘌𝘙𝘐𝘈𝘓 𝘠𝘜𝘡𝘜 𝘛𝘖𝘕𝘐𝘊
+ 𝘌𝘈𝘙𝘓 𝘎𝘙𝘌𝘠 𝘚𝘔𝘖𝘒𝘌▫️
除左𝘨𝘪𝘯&𝘵𝘰𝘯𝘪𝘤另外可以點𝘤𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭
其中🍸𝘎𝘈𝘙𝘋𝘌𝘕 𝘖𝘍 𝘌𝘋𝘌𝘕  – $128⚡️
𝘎𝘐𝘕 𝘔𝘈𝘙𝘌, 𝘚𝘖𝘜𝘙, 𝘎𝘐𝘕𝘎𝘌𝘙, 𝘚𝘌𝘌𝘋𝘓𝘐𝘗 𝘎𝘈𝘙𝘋𝘌𝘕 108, 𝘉𝘌𝘊𝘏𝘌𝘙𝘖𝘝𝘒𝘈, 𝘓𝘌𝘔𝘖𝘕𝘎𝘙𝘈𝘚𝘚, 𝘊𝘜𝘊𝘜𝘔𝘉𝘌𝘙, 𝘉𝘓𝘈𝘊𝘒 𝘊𝘜𝘙𝘙𝘌𝘕𝘛 𝘑𝘈𝘔

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $600/𝚑𝚎𝚊𝚍.

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ 𝙃𝙔𝘾 𝘽𝙖𝙧 & 𝙇𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 22樓
有睇開我𝘀𝘁𝗼𝗿𝘆嘅大家都應該知道我勁鐘意𝘀𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮,見到 @hychongkong 有全亞洲獨有嘅𝗞𝗿𝘆𝘀𝗮𝗹𝗶𝘀 𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮,即刻去試吓先😻其實係佢開咗冇耐嘅時候都去過幾次,但之後越來越多人,好幾次𝘄𝗮𝗹𝗸 𝗶𝗻都冇位,所以都好耐無去喇~呢度環境超舒服,仲有頂樓𝗿𝗼𝗼𝗳 𝘁𝗼𝗽勁𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹勁靚,店員服務又好,會勁細心咁同你解釋佢哋嘅𝗺𝗲𝗻𝘂,包你嗌到啱你嘅飲品同𝘀𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮🥰.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10🌟環境一流 • 可以𝗯𝗼𝗼𝗸位~.《𝗞𝗿𝘆𝘀𝗮𝗹𝗶𝘀 𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮》$1200🌟7.8/10🌟第一次見呢一種𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮 𝗣𝗶𝗽𝗲,勁靚勁𝗳𝗮𝗻𝗰𝘆,原來係來自美國𝗟𝗔㗎,全亞洲得呢度先有😳主要特色係有𝗱𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗳𝗶𝗹𝘁𝗲𝗿,所以吸入嘅時候感覺上會健康少少😹同埋可以𝗹𝗮𝘀𝘁耐啲~呢個價錢可以揀四種唔同嘅𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝘀我哋就揀咗: 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲, 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵𝘆 𝗧𝗲𝗮, 𝗙𝗠𝗟同埋
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟環境一流 • 可以𝗯𝗼𝗼𝗸位~
𝗞𝗿𝘆𝘀𝗮𝗹𝗶𝘀 𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮

第一次見呢一種𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮 𝗣𝗶𝗽𝗲,勁靚勁𝗳𝗮𝗻𝗰𝘆,原來係來自美國𝗟𝗔㗎,全亞洲得呢度先有😳主要特色係有𝗱𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗳𝗶𝗹𝘁𝗲𝗿,所以吸入嘅時候感覺上會健康少少😹同埋可以𝗹𝗮𝘀𝘁耐啲~呢個價錢可以揀四種唔同嘅𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝘀我哋就揀咗: 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲, 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵𝘆 𝗧𝗲𝗮, 𝗙𝗠𝗟同埋𝗖𝗮𝗻𝘁𝗮𝗹𝗼𝘂𝗽 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹~我自己食我就覺得同平時嘅𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗮冇乜大分別,都𝗽𝗮𝗰𝗸得唔錯,幾𝘀𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵😇
𝗚𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗧𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝘆

《𝗚𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗧𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝘆》$160-$220
又係呢度嘅其中一個大特色~~之前幾次嚟都有叫到呢度嘅𝗣𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘀𝗲 𝗚𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰,𝗚𝗶𝗻、𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰同埋煙燻都可以揀你自己,𝗺𝗶𝘅 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵,最特別係𝗯𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿會推住個𝘁𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝘆係你面前即時製作,打卡一流😻
• 𝗛𝗲𝗻𝗱𝗿𝗶𝗰𝗸𝘀 𝘅 𝗔𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝘅 𝗟𝗮𝘃𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲 •
呢個係我哋今次嘅配搭,洒味唔會話太濃非常之容易入口;𝗛𝗲𝗻𝗱𝗿𝗶𝗰𝗸𝘀非常之𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴,𝗔𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰又有一種清新嘅感覺,再加埋薰衣草味嘅煙燻,成件事好夢幻👅
《𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹》
呢度嘅𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹大部份都係𝗚𝗶𝗻 𝗯𝗮𝘀𝗲,睇得出配搭好有心思好特別~
𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗘𝗱𝗲𝗻

• 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗘𝗱𝗲𝗻 • $128
開頭飲落去會有浸酸酸地嘅味道,但同時亦都有少少青檸嘅香味,店員話呢杯嘢飲係一杯想客人都有份參與嘅𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹,因為底部有自家製嘅利賓納果醬,客人可以按照自己想要嘅甜度去攪勻佢🥰
• 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗲𝗿 𝗚𝗶𝗻 𝗙𝗶𝘇𝘇 • $128
聽到店員介紹佢嘅時候話佢口感會比較𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆就即刻叫咗!面頭上邊會有好多泡泡,開頭飲落會飲到一浸淡淡嘅甜味,但慢慢就會飲到𝗴𝗶𝗻嘅𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲,因為另外再加咗少少梳打,所以整體都幾易入口~

𝗛𝗬𝗖 𝗕𝗮𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗼𝘂𝗻𝗴𝗲
𝗚𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗧𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝘆
𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗘𝗱𝗲𝗻
住hall嗰時每星期都起碼同朋友飲一次野順便shisha( ・᷄ὢ・᷅ )今年疫情咁耐都冇乜點去過酒吧,趁出實習之前輕鬆一下-星期五,六仲會開放天台,可以望到西九嘅景色,黃昏嚟仲可以睇埋日落。成班friend打完卡仲可以落返樓下篤波、玩下酒game、飲酒吹水,放工嚟放鬆吓都唔錯-🍸🍹🥃🍷🥂呢度好特別可以自己揀gin, tonic, smoke既配搭GIN 係 酒底 - 我地試左🍵Beefeater24 - 飲到尾會飲到茶嘅味,店員同我哋講返原來係有中國同日本茶溝埋🥬Hendricks - 帶小黃瓜同埋玫瑰嘅香味,雖然飲緊酒,但係成個人好清新.TONIC就令杯酒更加refreshing.✨SMOKE好特別我哋揀咗Earyl Grey同埋Applewood係將杯酒擺喺個玻璃樽入邊,然後將燒完嘅茶/木嘅煙噴落入邊,所以你飲嘅時候,都會聞到隻杯帶嗰種煙嘅味道✨果然又睇得又飲得.🌟Kyralis|💰1200依種水煙嘅味道更加持久,水煙可以揀四隻味食開水煙慣咗要清香水果味,所以今次都唔例外揀咗🌿Absolute Zero - 帶少少薄荷味🍑荔枝同桃茶,另外我揀咗店員推薦嘅Ginger tea-如果覺得

🍸🍹🥃🍷🥂
GIN 係 酒底 - 我地試左

TONIC就令杯酒更加refreshing

✨SMOKE好特別
我哋揀咗Earyl Grey同埋Applewood
✨果然又睇得又飲得

🌟Kyralis|💰1200
依種水煙嘅味道更加持久,水煙可以揀四隻味
食開水煙慣咗要清香水果味,所以今次都唔例外
揀咗🌿Absolute Zero - 帶少少薄荷味
🍑荔枝同桃茶,另外我揀咗店員推薦嘅Ginger tea

如果覺得貴,都有~💰350既選擇,除翻開都幾抵嫁。呢個價其實真係唔貴,如果真係好食嘅水煙黎講(⊙ω⊙)
2020-10-19 969 浏览
HYC Bar & Lounge 位於尖沙咀山林道銀座38既22樓 環境寬敞舒適 有張桌球枱可以篤下波 上一層去到rooftop 有好靚既夜景之餘 仲可以望到小小海景 旁邊既大廈唔算好高 感覺上幾空曠 唔會好大壓迫感⠀呢間Bar最特別既 莫過於全港獨有嘅Krysalis⠀呢款shisha除左外型特別 影相一流之外 食落同一般既真係有啲分別 幾層既chamber等空氣可以recirculate 食落好smooth 無一般既咁俗同涸喉⠀▪️Krysalis $1200Shisha有多款口味可以揀 最多可以mix4款口味 店員會即場係客人面前組裝 入面仲放有閃燈 非常fancy今次揀左𝘼𝙢𝙗𝙧𝙤𝙨𝙞𝙖 𝙭 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤Ambrosia 帶melon香氣同marshmallow既甜味Mochaccino 則帶creamy同coffee既香氣估唔到兩者mix埋一齊又幾夾初初入口先嚐到melon既香甜 再來creamy既咖啡香淡岀 甜甜地好岩女仔⠀▪️ Custom Gin & Tonic係可以自己pick & mix既一杯酒⠀除左可以按個人喜好揀鍾意嘅 𝙶𝚒𝚗 𝚡 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 𝚡 𝚂

呢間Bar最特別既 莫過於全港獨有嘅Krysalis⠀

▪️Krysalis $1200
Krysalis

今次揀左𝘼𝙢𝙗𝙧𝙤𝙨𝙞𝙖 𝙭 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤
Mochaccino 則帶creamy同coffee既香氣
估唔到兩者mix埋一齊又幾夾

▪️ Custom Gin & Tonic
係可以自己pick & mix既一杯酒⠀
除左可以按個人喜好揀鍾意嘅 𝙶𝚒𝚗 𝚡 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 𝚡 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎 Bartender仲會推成個trolley去到客人面前調酒 打卡一流

今次就揀左 𝘾𝙞𝙩𝙖𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚 𝙊𝙧𝙞𝙜𝙞𝙣𝙖𝙡 𝙭 𝘼𝙚𝙜𝙖𝙣 𝙩𝙤𝙣𝙞𝙘 𝙭 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚𝙬𝙤𝙤𝙙
Custom Gin & Tonic

Custom Gin & Tonic

甜甜地既Gin 配上帶herbal同青瓜香氣既Tonic 入口無想像中咁甜 蘋果木同herbal味道為突岀 煙燻味真係幾濃架⠀
睇住佢開蓋 煙霧離漫嗰一刻 真係好正

▪️Garden of Eden $128
Garden of Eden

聞落好香青瓜味 當中加有青檸 酸酸甜甜 飲落好清新 最底層有自家製嘅利賓納醬 如果想甜啲就可以攪得勻啲 好欣賞佢可以自行調教甜度
呢杯cocktail好容易入口 好適合女仔飲

▪️Okinawa Bliss $138
Okinawa Bliss
Okinawa Bliss 用上 Okinawa gin 飲落淡淡pepper香 酒味較為濃烈 食埋上面甜甜地又帶少少辣嘅薑 令pepper既味道更突岀 完全滿足到對酒精嘅渴求 男士應該會幾鍾意

▪️Sliver Gin Fizz $128⠀
一杯好清爽既summer drink
入口好濃citrus既味道 但同時又唔會蓋過gin 兩者平衡得好好 甜甜酸酸好refreshing

整體而言 cocktail同shisha都好有特色 特別推薦custom gin & tonic 店員非常considerate同approachable shisha既時候會主動俾水 等客人覺得dizzy同口乾既時候可以飲 亦會主動加炭 全部店員都好nice 好好笑容 氛圍好好
2020-10-16 364 浏览
Cocktail 🍸 & Shisha Time.Happy Friday🌟早幾晚去左HYC Bar & Lounge同朋友們來個深夜傾談🍸間bar唔只飲野咁簡單,仲有靚靚Shisha可以品嚐,對上一次食已經係多年前去歐遊時係Budapest食啦,套Shisha唔簡單識得著燈轉唔同顏色❤️🧡💛💚💜,打卡一流啊!會有幾種生果乾可以選擇,最後溝左蘋果🍎、檸檬🍋、西柚,唔會太過甜但同時有陣陣fruity味道,吸落認真唔錯!先會落冰,加水,再點炭,店員會時不時換炭,每位顧客都有私家吸嘴,大力吸一口再慢慢呼出,又真係幾過癮既🤤🤤🤤.Gin & Tonic係間bar既最招牌特色,可以根據個人喜好mix唔同口味,小編試左Hendricks Gin+Elderflower Tonic,因為都幾鐘意接木花既香味🌸,最後可以簡煙既香氣,選擇左蘋果木🍎,仲有木橡、Earl Grey同薰衣草味添,bartender會係客人面前即席調酒,好似欣賞個show咁啊😍🤩重點一定要拍片📸,會開蓋放返啲煙出黎🌬,好夢幻而且好香啊😚.除此之外亦有不同Signature Cocktail,份量比Gin & Tonic細少少但同
Cocktail 🍸 & Shisha Time
除此之外亦有不同Signature Cocktail,份量比Gin & Tonic細少少但同樣精緻🍸
🔹Silver Gin Fizz以檸檬gin做base🍋打左蛋白落去,酒精比較輕一點,飲落好light同refreshing😃
🔹Garden of Eden充滿果香味,有點似Martini,杯底落左jam鐘意甜身既朋友就岩啦因為攪勻會有好sweet既感覺😚
🔹French 75酒精濃度比較高,以香檳做base配埋雪冰左既桑莓一齊食🍓,整件事好elegant啊😍
Chill除咗指「做自己、有自我態度」就形容環境+服務令人relax,今日介紹一間好有風格、態度嘅酒吧,真系令我跌眼鏡地欣賞嘅一個地方系尖沙咀山林道嘅22樓,一入門已設打卡千秋,上多層Rooftop更欣賞到九龍西黃昏/夜晚景色,有種慢活寫意感,非常之Chill,靚景外,樓下大廳可同朋友自由篤波🎱/露台去吹涼風傾計或飲酒______________________________​👉🏻自選雞尾酒𝐆𝐢𝐧 & 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲$160-220顧名思義自然推車仔你面前調製飲品<三款唔同Gin酒>選一<5款唔同Tonic> 選一<4款唔同smoke> 選一(我哋揀咗𝐇𝐞𝐧𝐝𝐫𝐢𝐜𝐤𝐬+𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜+𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐰𝐨𝐨𝐝)𝑯𝒆𝒏𝒅𝒓𝒊𝒄𝒌𝒔獨特在青瓜味同「保加利亞玫瑰花辦」秘方,經四次蒸餾,柔順細緻、酒體輕盈𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:帶Fresh感,清香嘅瓜味,略帶蘋果木香薰後餘味,少少青檸調味,增加酸度加強清新感,系杯夏日氣息嘅cocktail,酒精比較快上,微烈👉🏻 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐄𝐝𝐞𝐧 $128 𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆為

系尖沙咀山林道嘅22樓,

<4款唔同smoke> 選一
𝐆𝐢𝐧 & 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲

𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐄𝐝𝐞𝐧

👉🏻 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐄𝐝𝐞𝐧 $128
𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆為base, 𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆本身就帶地中海風味,有羅勒、百里香、迷迭香同柑橘類水果等味,再加上佢哋吧自家製黑加倫子果醬系底,鐘意幾甜,隨自己攪拌果醬

𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:味道非常fruits,老闆細心知我哋偏好甜飲,特別再調甜啲,系杯幾女士啱飲嘅cocktail,Garnish就擺咗枝薰衣草,感覺優雅
𝐒𝐞𝐬𝐚-𝐦𝐞-𝐳𝐜𝐚𝐥

👉🏻 𝐒𝐞𝐬𝐚-𝐦𝐞-𝐳𝐜𝐚𝐥 $138
由帶芝麻香味嘅Mescal做base,配搭羅望子、西柚、ginger syrup、soda,Garnish就擺咗香茅,系杯偏香料異國風味

𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:有啲似尼泊爾香料配製味,比較濃味、微甜,味道上適合配搭Shisha飲用,出加地玩轉味覺非常襯Shisha,但單飲的話,未必合大眾口味
𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚

𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚 $1200
<最多可自選4款味道,如果唔知點揀店員都好主動按你味道喜好做推薦,一個Shisha大概可以享用5-6hrs>
Flavour
𝐅𝐌𝐋+𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐇𝐚𝐛𝐚𝐧𝐞𝐫𝐨+𝐏𝐞𝐚𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥+𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐆𝐮𝐦𝐦𝐲 𝐁𝐞𝐚𝐫)
店員會show整套全港獨有𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚工具,以及成個製作過程原理+配製味道,外觀雲石design,比全統Shisha更加別緻、舒適設計,特別在兩層玻璃設計令入內空氣做成兩層過濾,分子變更細膩,口感更加smooth香濃且long lasting,完全無澀喉口乾等口感,價錢貴在包換一次水,可以持久地享受更耐

如果覺得只系初嘗的話,大可選擇另款$380 Shisha,已可一嘗嘆滋味,而過程唔包換水服務,相對冇咁long last,建議多人一齊分享𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚系個好選擇
2020-10-12
用餐时段
其他
❀ HYC Bar & Lounge #尖沙咀❀❗️望住九龍西景色嘆番杯 超有特色飲品水煙❗️——————————————————甚少介紹酒吧嘅我好想同大家分享呢一間環境一流、非常有特色、服務又好嘅酒吧🥂位於尖沙咀山林道大廈嘅22樓,望住成個九龍嘅景色,仲要有個rooftop,可以望到日落,黃昏時間嚟到影相打卡絕對一流🌄另外,吧枱用上金黃色高貴嘅設計,又係一打卡位📸仲有幾個貴婦式嘅梳化卡位,最適合三至四個朋友坐埋一齊chill返個夜晚!飲品同水煙都極與別不同,有得自選配搭,仲有bartender親自推住架trolley係你面前調製,推薦💕!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 自選配搭 Gin & Tonic Trolley $160-$220最大賣點✨!有三款唔同嘅Gin x 五款唔同嘅Tonic選擇,之後仲可以四選一揀自己最鍾意嘅smoke,即係一共有成60款配搭🤩!揀好後,會由bartender推住架trolley即時係你面前製作,噴上你鍾意嘅smoke,再加埋啲果乾。好似睇緊場show咁,非常夢幻fancy🥰!推薦大家可以嘗試以下配搭:♥ Citadelle Original x Japanese Y
❀ HYC Bar & Lounge #尖沙咀❀
❗️望住九龍西景色嘆番杯 超有特色飲品水煙❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
最大賣點✨!
推薦大家可以嘗試以下配搭:
♥ Citadelle Original x Japanese Yuzu Tonic x Apple wood
♥ Beefeater 24 x Burma tonic x earl grey
前者較為酸甜,後者就比較清新。因為佢哋會幾乎落晒成支tonic,所以都好容易入口,推薦比啲冇咁鍾意酒味,唔想咁嗆口嘅人👌🏻!

☞ Cocktail🍹
另外當然唔少得酒吧自製嘅特色Cocktail!
♥ Garden of Eden💜$128
Gin mare做底,配埋自家製作嘅黑加倫子果醬,充滿果香,可以自行調節酒味同埋酸甜度,鍾意甜啲嘅可以攪勻多啲果醬。
♥ Sesa-me-zeal🧡$138
用上帶有芝麻油香氣嘅Mescal底,配埋羅望子、西油、ginger syrup、soda,配搭非常創新,味道酸酸鹹鹹。
Cocktail
Sesa-me-zeal

☞ Perfect classics 🍸
點解呢度嘅classics會叫自己做perfect咁誇張?店主話係因為佢哋用上最優質最純嘅酒去製作。比起其他款式混雜左多種唔同口味,呢啲酒味較強、味道較純,愛酒人士必選。
♥ Gimlet $128 (Dodd’s Old Tom gin, sour, sweet)
♥ French 75 $148 (ransom dry gin, sour, sweet, sparkling wine)
☞ Shisha$1200
最後一定要大讚佢哋嘅shisha,用上全港獨有嘅Kyralis技術,令到水煙味道更long lasting😍而且同一般水煙唔同,每次最多可以揀四款味道,店員會按照你嘅喜好作推薦👍🏻!
如果你同我哋一樣鍾意甜啲、fruity啲,但又唔鍾意mint嘅話就可以試下我哋個配搭:Ambrosia、Blue mist、Utopia,充滿着唔同莓香🍓!
店員仲會即場係你面前組裝水煙,擺放喺雲石嘅盤上,內裏安裝處閃燈,成個體驗非常高級!雖然價錢貴啲,但包換一次水煙,所以其實等於食兩次,可以享用到成五至六個鐘,幾個朋友share除翻開都可以接受👌🏻。
如果想平啲,純粹想嘆水煙,唔需要啲咁fancy嘅容氣同埋服務嘅話,$380就可以(不過就唔包換多次水煙)

——————————————————
整體體驗: 4.7/5 整體性價比: 3.9/5
整體來講,非常鍾意同欣賞呢一間酒吧💕由餐廳嘅裝修,以至每款酒同埋水煙,都睇得出佢哋非常之花心思,樣樣野都好獨特又靚,真係好啱幾個朋友嘆番杯,亦都啱晒打卡📸強烈推薦大家要試吓gin & tonic 同埋水煙!唯一美中不足係內裏只有一張桌球枱,就冇乜其他嘢玩,主要適合幾個朋友傾吓計。

Cocktail
Sesa-me-zeal