短短一條歌賦街,其實收埋左好多美食。今次食既係Hunger Point。Hunger Point 係一間主打墨西哥傳統小食Taco既特色Fusion餐廳。餐廳門口比較窄,第一次去搵呢間餐廳嗰陣miss左個門口😅🙈,大家要抬高少少頭去望望門口上面既招牌就比較易搵。一入去,其實入面都唔細,鋪位門面窄d,但入面其實好深。但礙於空間,餐廳既坐位設置主要係兩邊兩排高椅,所以不適合d唔方便坐高椅既人士;排排坐咁亦不太適宜一大班人傾計。(不過礙於而家2人限聚令,暫時都無機會大班人一齊出去食飯架喇cry cry😢)餐廳裝修充滿玩味同型格,同佢行港式×墨西哥玩味Fusion食物既style好match。例如溶入港式味道既Taco,充滿玩味既雞蛋仔。睇過介紹,原來呢度老闆Jerry在開店之前曾經在中環置地文華東方酒店擔任了五年廚師,所以出品應該都有返咁上下質素,食物與用料亦相當講究。呢度既Taco餅皮,係用粟米粉加水搓成團狀,以人手於特製的器具中壓平,因為無用麵粉,所以每一塊也適合無麩質人士食用的!講返食物,1. 味噌三文魚rice bowl雖然碗飯唔大,但味道好豐富,配料好多元。除左三文魚,仲有牛油果醬
短短一條歌賦街,其實收埋左好多美食。
今次食既係Hunger Point。

大家要抬高少少頭去望望門口上面既招牌就比較易搵。

一入去,其實入面都唔細,
鋪位門面窄d,但入面其實好深。

講返食物,
1. 味噌三文魚rice bowl
雖然碗飯唔大,但味道好豐富,配料好多元。
除左三文魚,仲有牛油果醬(好味!),蕃茄,菇,同溫泉蛋(正!),加上特色既調味,每一啖都好豐富而又精彩和諧既味道。

2. 十味豬腩肉taco
Taco可以揀soft or crispy.
揀左crispy.果然又薄又脆!不過拍埋個rice bowl比較,taco既味道單調一點。
而且略嫌要用手拎住食,又有少少呢hea。

佢仲有weekend afternoon set提供,好似好吸引,下次來try try先!
味噌三文魚rice bowl
味噌三文魚rice bowl
2022-01-16 328 浏览
一共345 for 2個人,有四個鹹點同五個甜點,因為依家係冬天本來有雪糕就變左雞仔。係鹹點方便佢地既煙三文魚三文治卷好好味,同蟹肉青瓜配薄荷啫喱都好特別最後喺雞蛋仔度我哋揀咗臘腸味,識落有啲鹹香又唔會覺得好唔啱,少少甜油有鹹香㗎嘛其實又幾特別得來又好食!

2022-01-15 232 浏览
🐔Red bird taco rice bowl $78食材超級豐富 有墨西哥辣雞 生菜絲 牛油果醬 烤粟米蕃茄 芝士 酸忌廉 同埋玉米片 真係鋪滿咗成個碗飯上面加咗幾塊玉米片 不過因為飯嘅熱力令玉米片淋咗 而且上面唔知點解有啲好似油嘅物體 有啲扣分辣雞香料味好重帶啲辣 一開始覺得唔太辣但越食越辣好過癮上面嘅芝士估計係車打芝士混合巴瑪臣 用火槍燒到半溶好滋味 亦都拉到絲🤤🧀 旁邊嘅牛油果蓉同埋番茄莎莎好新鮮鮮甜飯量恰到好處 同朋友一人一個飯有飽足感又唔會太過🦐Hunger prawn taco rice bowl $88同樣係好多料 有辣蝦 烤粟米蕃茄 豆腐皮 豆芽 牛油果醬 同埋青瓜乳酪醬辣蝦比辣雞更惹味同埋辣🌶 蝦切到卷卷形好得意 而且爽口彈牙好好味我哋一致覺得呢個更出色
Red bird taco rice bowl

用餐时段
Red bird taco rice bowl
Hunger prawn taco rice bowl
2021-11-24 307 浏览
位於中環半山歌賦街嘅Hunger Point小英式嘅裝修、復古工廠嘅設計風配上少量藝術氣息濃厚嘅擺設懷舊嘅黑膠碟、巨型傳統衣夾…店舖地方唔大但係極具吸引力Afternoon tea 都係$348 兩位☕️分別有五款鹹點同五款甜點Savory-薯仔牛肉批-墨西哥蝦杯-煙三文魚三文治卷-15味豬肉脆酥-蟹肉青瓜配薄荷啫喱Sweets-英式鬆餅配奶油及果醬-迷你泡芙組合-馬卡龍-迷你檸檬林明頓-法式小糕點每位仲有一杯Drinks有唔同嘅花茶之外,都可以揀選啤酒🍻
位於中環半山歌賦街嘅Hunger Point
小英式嘅裝修、復古工廠嘅設計風

配上少量藝術氣息濃厚嘅擺設
懷舊嘅黑膠碟、巨型傳統衣夾…

店舖地方唔大

-馬卡龍
-迷你檸檬林明頓
-法式小糕點

每位仲有一杯Drinks
有唔同嘅花茶之外,都可以揀選啤酒🍻
Afternoon  tea
2021-11-19 259 浏览
一向鐘情試唔同國家嘅特式美食今次就黎試下墨西哥美食平日午餐時間黎見到有Taco Combo Set hkd88今次試咗牛肋肉Taco + 墨西哥辣雞肉Taco Rice如果唔想要飯可以轉沙律另外套餐會包一罐飲品我揀咗無糖烏龍茶左邊係牛肋肉Taco尺寸細細但餡料都豐富不過餅皮部份原來係軟身嘅食落唔會乾牛肋肉都幾稔!右邊就係墨西哥辣雞飯喇脆脆粟米片下面有牛油果醬同酸忌廉而粟米下面仲會有開胃嘅蕃茄粒粒醬依幾款醬配埋常温嘅飯口感都幾突別而且酸酸甜甜好開胃!辣雞粒食落都唔會太辣雖然食物份量睇落唔算好多但食完都幾飽㗎!餐牌上仲有唔同口味嘅雞蛋仔睇落都好吸引!我地點咗布朗尼朱古力雞蛋仔食落外皮都幾脆中間唔係淨係得空氣裡面係軟熟雞蛋仔餡而且每粒雞蛋仔裡面都有朱古力粒㗎!
一向鐘情試唔同國家嘅特式美食

脆脆粟米片下面有牛油果醬同酸忌廉
而粟米下面仲會有開胃嘅蕃茄粒粒醬
依幾款醬配埋常温嘅飯
口感都幾突別

而且酸酸甜甜好開胃!
辣雞粒食落都唔會太辣
雖然食物份量睇落唔算好多
但食完都幾飽㗎!

餐牌上仲有唔同口味嘅雞蛋仔
睇落都好吸引!
我地點咗布朗尼朱古力雞蛋仔

食落外皮都幾脆
中間唔係淨係得空氣
裡面係軟熟雞蛋仔餡
而且每粒雞蛋仔裡面都有朱古力粒㗎!
  • Mexico Chicken Taco Rice
2021-11-17 100 浏览
唔洗係到搵傳統墨西哥菜,係呢到你會搵到香港味道,款式何其多😌千其八怪但又好食喎👍🤤☾Harajuku Salad味噌三文魚+生菜絲+牛油果醬+烤西蘭花+日本車厘茄+野菌+溫泉蛋+芝麻+紫菜*********🤩多種配搭多重享受,三文魚大大份,味噌香味撲鼻🤤肉質軟熟有魚汁,滿足視覺嗅覺同味覺👍👍西蘭花烤得焦香爽脆,人生第一次食咁酥脆既西蘭花🤤🤤沙律菜加左少量汁,酸酸甜甜好開胃,加埋溫泉蛋,拌飯都好一流🉐☾Iron Pig Taco 五十味豬腩+牛油果醬+蕃茄莎莎+酸甜洋蔥絲**********雪糕筒既外型,特色既用料,玩味十足👍 唔知五十味係咪講緊用左好多唔同香料呢🤔一聞好濃烈既八角、香料味。香脆外層tortilla,內裡先係酸酸甜甜洋蔥絲,蕃茄莎沙,下層滑溜牛油果既油香味,底層主菜豬腩肉🐷 大大份量料,肉質柔軟肥瘦均勻🤤🤤🤤最多係因為我唔中意香料味而扣分,否則一流👍👍👍$88 有埋一杯oolong tea🥰份量健康飽肚又滿足👍☾但因為位置迫狹,坐得唔太舒服,High tea 既枱,只岩打卡唔岩食飯😅要摺埋個人食飯,我真係不了🤭⭐味道 9/10💕⭐️性價比 9/10💕⭐️服務 9/10💕⭐️環境

☾Harajuku Salad
*********

☾Iron Pig Taco
五十味豬腩+牛油果醬+蕃茄莎莎+酸甜洋蔥絲
**********
最多係因為我唔中意香料味而扣分,否則一流👍👍👍

$88 有埋一杯oolong tea🥰份量健康飽肚又滿足👍

⭐味道 9/10💕
⭐️性價比 9/10💕
⭐️服務 9/10💕
⭐️環境 6/10 (位置太迫)
⭐️特色 8.5/10💕
2021-11-15
  • 十五味豬腩
  • 原味雞蛋仔
2021-10-31 168 浏览
今日從屯門專登走去中環Hunger Piont食個Afternoon Tea🍵 ,千里迢迢過嚟試吓,唔好睇佢樣樣細細件,但都好飽下,整體感覺可以有80分,值得去hea 吓。🥰🥰
2021-10-31
2021-10-08 245 浏览
📍Hunger Point , Central 中環想食小食過口癮,諗左好耐,係中環區邊度可以食度雞蛋仔😂 上網搵度依間小食鋪,諗住試下GE心態,點知出奇地真係好驚喜😍雖然鋪頭本身主打墨西哥小食, 但竟然有雞蛋仔賣😂😂🍫 布朗尼朱古力雞蛋仔 $28熱炳炳同埋外脆內軟😍😍 每一粒雞蛋仔都充滿朱古力🍫🍫味道非常濃👍🏻唔會覺得好溜👍🏻👍🏻中環搵度依個價錢仲要幾好味,絕對係高質雞蛋仔😆
📍Hunger Point , Central 中環

想食小食過口癮,諗左好耐,係中環區邊度可以食度雞蛋仔😂
雖然鋪頭本身主打墨西哥小食, 但竟然有雞蛋仔賣😂😂

🍫 布朗尼朱古力雞蛋仔 $28
熱炳炳同埋外脆內軟😍😍 每一粒雞蛋仔都充滿朱古力🍫🍫
味道非常濃👍🏻唔會覺得好溜👍🏻👍🏻

中環搵度依個價錢仲要幾好味,絕對係高質雞蛋仔😆
布朗尼朱古力雞蛋仔
外卖自取
布朗尼朱古力雞蛋仔
2021-10-07 1616 浏览
上網見到Tea set個價錢抵到爛,每人$150就有得嘆墨西哥下午茶,所以就嚟試吓打下卡😍唔熟港島嘅我揾咗舖頭好耐🤣見到呢度嘅食物都係平民價,好想試下Taco,不過今日嘅目標係tea set,所以下次先啦!🤣落單之後職員就攞咗啲茶包比我揀,我揀咗Honeybush, Mandarin and Orange,朋友揀咗忌廉汽水🤪鹹點:牛油果蕃茄香辣蝦杯、墨西哥辣雞酥、煙三文青瓜三文治、迷你烤粟米煙肉蛋批、羅蕃茄泡沫配西瓜甜點:英式鬆餅配奶油及果醬、迷你泡芙組合、馬卡龍、法式小糕點牛油果蕃茄香辣蝦杯💓上層係辣蝦粒同中間嘅蕃茄好夾、味道濃郁,牛油果蓉同乳酪可以中和啲辣,非常有層次😍墨西哥辣雞酥💓雞粒辣得惹味且佈滿成塊粟米脆片,好滿足😍煙三文青瓜三文治💓有三文魚子、青瓜同煙三文魚,青瓜切得好薄,令成個三文治好加分,口感輕盈、充滿鹹香😍迷你烤粟米煙肉蛋批💓烤粟米香甜、夾埋煙肉同好脆嘅批底,成個批有三恰到好處,好有驚喜😍羅蕃茄泡沫配西瓜💓蕃茄泡沫偏酸,仲好香羅勒味道,西瓜好甜,配搭得好好💓英式鬆餅配奶油及果醬💓鬆餅香甜鬆軟,果醬係無花果同紅桑莓,無花果醬有驚喜😍迷你泡芙組合💓係朱古力味同吉士味,一咬

唔熟港島嘅我揾咗舖頭好耐🤣

墨西哥辣雞酥💓雞粒辣得惹味且佈滿成塊粟米脆片,好滿足😍

迷你泡芙組合💓係朱古力味同吉士味,一咬爆曬漿好正😍
馬卡龍💓有橙味同焦糖味外皮微酥,口感鬆軟,內餡香甜😍
法式小糕點💓檸檬撻微酸重果味,海鹽焦糖撻嘅面有啲脆脆、鹹鹹甜甜好好食,好想Encore😍

食飽飽掛住傾偈完全唔記得咗仲有雪糕食,好彩店員問我哋想食咩味🤘🏼
特濃朱古力💓朱古力真係好濃郁,唔太甜啱晒我😍
扭紋💓原味牛奶有奶香,唔太甜😍

我同朋友五點先嚟到,傾得太投入,坐咗好耐都冇比店員趕走,有啲唔好意思但值得一讚💓
2021-09-30
  • Tea  Set
2021-09-26 152 浏览
-{中環特色墨西哥菜🥙🌮}今次食墨西哥菜式😝 lunch set 88p.p.有bowl rice taco 同野飲🥳🤤Iron Pig bowl🤤豬腩肉配飯🤪再加蕃茄 牛油果 茅屋芝士 荷包蛋😙撈埋一齊食口感會豐富好多😚豬腩肉夠多汁又唔會好肥 煎得啱啱好又唔會好油🥰👖褲評: 8.3/10🤤Shredded beef taco🤤 個taco皮太淋好癡住張紙 口感好麻麻🥺不過牛肋肉炆得夠淋 醬汁調味亦唔錯😌👖褲評: 6.3/10Lunch set好抵食!但個taco皮質感怪怪地🥺但overall都唔錯 豬腩肉好推介🥰😋性價比: 8.6/10服務: 7.8/10環境: 7.8/10🚩Hunger Point🚩地址: 中環歌賦街45號地舖 #fuudjai #fuudjai墨西哥菜 #fuudjai中環
{中環特色墨西哥菜🥙🌮}

地址: 中環歌賦街45號地舖

Iron Pig bowl
Iron Pig bowl
2021-09-22 116 浏览
又一high tea 選擇! 喺中環歌賦街,有一間由前五星酒店大廚開嘅餐廳,主打創新墨西哥菜,最近周末及假期,仲推出咗靚靚🥰下午茶套餐套裝包括多款咸點及甜點。 🌮「墨西哥辣雞酥」辣雞肉配taco,醬汁微辣惹味,上面亦加左香軟芝士,而taco非常脆口。🥧「迷你烤粟米煙肉蛋批」粟米🌽烤得微焦香甜,下面嘅蛋批軟滑有口感。 🍉「羅蕃茄泡沫配西瓜」味道酸酸甜甜,再更上西瓜嘅爽口,及蝴蝶🦋裝飾,感覺清新。另外仲有「牛油果🥑蕃茄香辣蝦杯」及「煙三文魚青瓜三文治」至於甜點有「迷你泡芙組合」入面嘅餡料順滑香甜。「法式🇫🇷小甜點」及「迷你馬卡龍🟡🟠」,賣相精緻美觀,食落鬆化香口。 「英式🇬🇧鬆餅配奶油及果醬」大大個英式鬆餅,鬆軟濕潤,牛油🧈味香濃,另提供奶油、無花果及紅桑莓醬,可任意配搭😋

套裝包括多款咸點及甜點。

2021-09-21 104 浏览
人數:2個(女)日期:9月中時間:4:30天氣:熱同朋友相約到中上環睇展覽然後行到呢度就入去休息下因為全身出汗指數爆燈首先入到冷氣好夠,因同期食過幾間餐廳都唔夠冷氣,一路食一路出汗我地安排左坐門口bar 枱因為入面全部都係食tea ge table叫左一個辣雞肉taco, 雪糕雞蛋仔同烏龍茶意外地每樣食物都好精細而且味道不錯Taco皮有soft / crispy 揀,我地揀左soft蕃茄沙沙同牛油果醬調得適中我地叫完雞蛋仔隔離都跟我地叫因為一整成間舖都係雞蛋仔味整體評分:中上上 🌮🌮🌮🌮Taco:唔夠食,希望可以大份少少😂辣雞都好食,係碎上左少少,食嘅時候比較狼狽雞蛋仔:本身無期望因為通常都好普通,但脆口有蛋香味,係有點意外的。雪糕:唔似一般soft serve有少少「霜」淇淋加雪糕嘅感覺服務:主動性高,好樂意同你溝通環境:工業風清潔:滿意
人數:2個(女)
日期:9月中
時間:4:30
天氣:熱

同朋友相約到中上環睇展覽
然後行到呢度就入去休息下
因為全身出汗指數爆燈

我地安排左坐門口bar 枱
因為入面全部都係食tea ge table

叫左一個辣雞肉taco, 雪糕雞蛋仔同烏龍茶
意外地每樣食物都好精細而且味道不錯
蕃茄沙沙同牛油果醬調得適中
我地叫完雞蛋仔隔離都跟我地叫
因為一整成間舖都係雞蛋仔味

整體評分:中上上 🌮🌮🌮🌮
Taco:唔夠食,希望可以大份少少😂
辣雞都好食,係碎上左少少,食嘅時候比較狼狽
服務:主動性高,好樂意同你溝通
環境:工業風
清潔:滿意
2021-09-19 113 浏览
同朋友上網睇介紹中環街市,睇睇下介紹埋呢間餐廳,以為係中環街市入面,就打電話去book位,去個時先發現原來係隔幾條街🙄,好彩味道都ok例牌咸甜都有~茶係茶包,可無限添飲,不過其實沖第2次已經冇乜味😅呢個第一啖食,我已為係西瓜變壞左,後尾唔食d泡,先知原來唔係🤭全部甜品都覺得ok,唯獨係呢個。。但個員工走過黎講呢個會轉為signature😅有清新感覺😌下面個餅好味,夠鬆化,而栗米亦好特別~呢個好有土耳其風味👍有我最鍾意既牛油果醬,當然👍呢個個皮好脆上網有呢個既相,睇相估唔到原來係雪糕,味道係ok,只係溶得好快,要食得快d🙃

例牌咸甜都有~

茶係茶包,可無限添飲,不過其實沖第2次已經冇乜味😅

番茄泡沫配西瓜

煙三文魚青瓜三文治

有清新感覺😌
烤粟米煙肉蛋批

下面個餅好味,夠鬆化,而栗米亦好特別~
牛油果番茄香辣蝦杯

呢個好有土耳其風味👍有我最鍾意既牛油果醬,當然👍
墨西哥香辣雞堡

呢個個皮好脆

星期六,日放假最好就約人一齊去High Tea難得約人就梗係要約美女啦😎—————————————————————High Tea Set只限星期六日及紅日呢個set有咸有甜又打卡able果然無揀錯🙊店主仲好好咁話俾我哋聽由邊款開始食起首先由蝴蝶引路由番茄泡沫配清甜西瓜開始番茄泡沫勁酸😂但配埋西瓜反而帶起左西瓜嘅甜味相得益彰之後就到清新嘅青瓜煙三文魚三文治再來到辣蝦杯呢個好味😋底層係牛油果蓉加乳酪連上面惹味辣蝦一啖多種味覺享受另外嘅雞肉撻都唔錯滿滿滑嫩雞肉最後一件咸點係粟米蘑菇撻跟住就可以食甜點啦😍當中朱古力同檸檬嘅甜點比較出色爆漿朱古力泡芙 清新微酸檸檬撻最後用scone作結 有3款醬料分別係無花果 raspberry 奶油用奶油配raspberry呢個配搭係最好食一邊食住咁靚嘅high tea一邊同好耐先見一次嘅閨蜜chit chat無論視覺味覺同心靈都得到滿足😊—————————————————————⦾ Weekend Afternoon Tea $298/2
星期六,日放假
一邊同好耐先見一次嘅閨蜜chit chat
無論視覺味覺同心靈都得到滿足😊
—————————————————————
2021-09-11
無意中見到一間賣墨西哥菜taco嘅小店會有tea set食,特別特別𓈒𓂂𓏸 話說我系從來未試過入酒店食果種幾層高嘅tea(嗯,我份人比較粗魯。同埋我對於食下牛茶冇乜概念,太精緻嘅嘢我會招架不住架.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ)兩個人都系$298就有勁多款咸點甜點試,好啦,去試下afternoon tea究竟系幾咁好食啦(◔‿◔)嘢飲方便其實系有凍嘢飲㗎,不過話曬都系食afternoon yea,又有唔同嘅茶包揀你飲(最重要系有得加熱水.ˬ.) ,所以我哋就揀咗兩款果茶飲,真系好清新,仲可以消滯添‪ꪔ̤̮仲有,個擺盤又真系有啲料,好似一幅畫啊⸝⸝⚆⚆⸝⸝ 西瓜泡沫🍉🍉🍉店員好好咁提醒我哋要食左個西瓜泡沫先,個泡沫系用蕃茄整嘅,酸酸甜甜咁,再夾埋西瓜嘅口感同甜味,食落去好清新好開胃ˊᵕˋ 不過我覺得個泡沫有啲太酸,一定要夾埋個西瓜食!牛油果蕃茄香辣蝦杯🥑🍎🍤一層cream cheese,一層牛油果醬,再一層蕃茄醬,夾埋蝦肉食真系一流。我會話墨西哥味就系呢只味( . .)」個人覺得咸點入面最好食就系呢一個杯‪𓂃 𓈒𓏸໒꒱墨西哥辣雞酥🍗🇲🇽只味勁似食nachos,好鐘意佢整到bite size咁,一啖就食曬,

西瓜泡沫🍉🍉🍉

牛油果蕃茄香辣蝦杯🥑🍎🍤

墨西哥辣雞酥🍗🇲🇽
只味勁似食nachos,好鐘意佢整到bite size咁,一啖就食曬,勁滿足( ¨̮ )

迷你烤粟米煙肉蛋批🥓🍳🌽
呢度菜好得意,個味勁夾勁好食。食完一夠會好想食第二舊.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

至於甜點部份,個人認為中規中矩。有齊曬法式蛋糕丶法式果醬撻同埋馬卡龍( ー̀֊ー́ )✧︎ 不過要數最鐘意嘅,一定系個S C O N E!!! 松餅配左無花果醬丶紅莓獎🍓同埋buttercream🧈。食落去仲有大啖大啖嘅果肉,同出邊超市買嗰啲冇得比啊!松餅個size有成個拳頭咁大,食落去好松好軟,唔會太乾身。我同閨蜜一致認為無花果醬真系好好食,食到最後我仲食左幾啖醬,因為真系好特別好有新鮮感 (哭)好想知道個醬喺邊度買㗎( ᵕ̩̩ ᵕ )

食到最後仲有扭紋雪糕送,話說我哋去嗰日香港成36度(體感溫度40),食返杯雪糕真系好降溫好舒服ᐡ•͈ ·̭ •͈ᐡ 總括而言,好滿足desu~
不過呢一個Tea set 淨系星期六日或者公眾假期先供應,數量有限,如果大家想食記得打去book 阿ˊᵕˋ
Tea  Point
Tea  Point