由觀塘工廈樓上傢具店發展到今日的咖啡店今次來到荃灣分店一樣都係以簡約嘅木系家品為主就是喜歡它們的設計令整個環境俾人一種好舒服好放鬆既感覺為返左一日工好累既打工仔叉叉電座位之間亦有充足的距離都係同朋友相聚既好地方 //燒烤汁牛肉沙律 $88//有數塊半熟粉嫩色的牛肉大大塊的鋪滿整個碗面牛肉入口嫩滑 加上燒烤汁沙律有沙律菜、車厘茄、青瓜係會令人開胃 食慾大增 //柚子蜜烤春雞 $178//外皮烤焗至金黃酥脆啖啖肉而且肉質非常嫩滑多汁入口味道有陣酸酸甜甜既味因為春雞表面塗上柚子蜜伴碟有蕃茄仔、蘆筍、烤薯菜 中和番口感另外一點 特別對於我呢D怕煩既人係好好嘅就係餐廳貼心地已經拆左骨 好方便 //明太子蟹籽忌廉汁煙肉意粉 $148//之前在其他分店食過它們的明太子意粉好好食當然成為左我既必點明太子份量好多 意粉亦好掛汁每條意粉都沾滿了明太子忌廉汁加上煙肉都有好多加入了煙肉的咸香增加了整體口感呢度Keep到水準 //抺茶慕絲蛋糕.抺茶雪糕 $78//海綿蛋糕做底 上面是抹茶慕絲口感軟滑 呢個慕絲唔甜抹茶口感夠濃而且味好出伴碟有紅豆蓉同抹茶雪糕 //Golden Heart Tea Latte $
由觀塘工廈樓上傢具店發展到今日的咖啡店

//燒烤汁牛肉沙律 $88//
有數塊半熟粉嫩色的牛肉
大大塊的鋪滿整個碗面
牛肉入口嫩滑 加上燒烤汁
沙律有沙律菜、車厘茄、青瓜
係會令人開胃 食慾大增

//柚子蜜烤春雞 $178//
外皮烤焗至金黃酥脆
啖啖肉而且肉質非常嫩滑多汁
入口味道有陣酸酸甜甜既味
因為春雞表面塗上柚子蜜
伴碟有蕃茄仔、蘆筍、烤薯菜 中和番口感
另外一點 特別對於我呢D怕煩既人係好好嘅

海綿蛋糕做底 上面是抹茶
慕絲口感軟滑 呢個慕絲唔甜
抹茶口感夠濃而且味好出
伴碟有紅豆蓉同抹茶雪糕

//Golden Heart Tea Latte $68//
熱麥奶加茶底
另外加上了焦糖糖漿、肉桂粉同蘋果乾
入口口感好舒服

咖啡嘅濃郁融合了櫻花香氣
每一口都有著花香香氣
最出色係櫻花泡沫 口感細膩軟滑

2025-04-11 802 浏览
燒烤汁牛肉沙律,彩椒,辣根味道:🌕🌕🌕🌕🌘評價:沙律有生菜、車厘茄、紅椒圈、紫蘿蔔片同風乾牛肉片、再灑上芝士碎,層次非常豐富。係想令人一食再食嘅沙律。建議用叉吉起牛肉同大量沙律菜一齊擺入口,味道非常惹味明太子忌廉汁煙肉意粉 · 黑蟹籽味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:呢道意粉配上濃郁忌廉汁mix明太子,明太子喺屬於偏甜口同Creamy嘅style 加上煙肉嘅油香,再係面層灑上嘅黑蟹籽增添咬口。令整體口感豐富。而意粉熟度恰到好處,好掛汁,食落好滿足柚子蜜烤春雞。燒薯味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:雞皮焗得香脆,雞係用雞髀肉,肉厚身 配上黑醋汁同柚子蜜畫龍點睛。焗蕃茄,焗薯 同辣油翠玉瓜做伴碟。如果鍾意重口味啲嘅仲可以配搭燒烤汁一齊食👍🏻👍🏻櫻吹雪味道:🌕🌕🌕🌕🌕評價:一開始就俾佢個名吸引咗,以椰青水作基底加上面層嘅櫻花奶蓋,帶有細膩嘅鹹甜奶香,同椰青水形成有趣嘅對比。飲落口感層次豐富,先係奶蓋嘅綿密,再到椰青水嘅清甜 。感覺非常新奇得嚟又好味。估唔到係咁夾👍🏻多個層次,賣相打卡一流Whisky Snow味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:估唔到Whisky同朱古力係咁夾,個味道有啲似Bailey加強版。加上有奶泡,好似飲緊
燒烤汁牛肉沙律,彩椒,辣根
味道:🌕🌕🌕🌕🌘

明太子忌廉汁煙肉意粉 · 黑蟹籽
味道:🌕🌕🌕🌕🌖

柚子蜜烤春雞。燒薯
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

櫻吹雪
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
多個層次,賣相打卡一流

Whisky Snow
味道:🌕🌕🌕🌕🌖
評價:估唔到Whisky同朱古力係咁夾,個味道有啲似Bailey加強版。加上有奶泡,好似飲緊一杯Mocha x Whisky 好正

開心果意大利芝士蛋糕杯
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
評價:一上枱已經視覺加分,面頭撒上碎開心果粒,好有咬口同堅果香。開心果個cream重開心果味之餘又好輕盈,中間夾雜住浸過咖啡酒嘅手指餅乾。好似開心果味嘅Tiramisu。有微微苦感,令整體甜味平衡得剛剛好,啱晒唔太鍾意死甜嘅人 大推!

📌How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
第一次食呢間cafe系去尖沙咀店.當時已經幾中意佢地既木系裝修 加上綠色植物 令人覺得好舒服。之後系荃灣開左分店 就更近我!𖤘 日式炸山椒雞翼|ᴴᴷᴰ𝟾𝟾上枱系超級熱辣辣🔥 切記要攤一陣先食❗️外皮炸得香脆 炸粉好薄 肉質juicy👍🏻食落我又吾會覺得辣喎 但d山椒粉會令你個嘴食完之後痹痹地😹𖤘 慢煮熊本豚肉|ᴴᴷᴰ𝟷𝟽𝟾慢煮完既豚肉🐷 再稍稍煎一煎.所以肉嘅表面食落會微微焦脆.配上醬汁同焦糖蘋果 味道更有層次.𖤘 牛肉醬孖辮粉|ᴴᴷᴰ𝟷𝟹𝟾超中意呢個牛肉醬,牛味超級香濃😋肉醬份量都幾多,每啖粉都可以被肉醬包圍.大滿足😎𖤘 抹茶慕絲蛋糕配抹茶雪糕|ᴴᴷᴰ𝟽𝟾底層有一層薄薄嘅海綿蛋糕..上層抹茶慕絲軟滑,抹茶味好夠濃.旁邊配上紅豆蓉🫘同抹茶雪糕.抹茶雪糕相對慕絲黎講,茶味就無咁勁。𖤘 𝘐𝘤𝘦-𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 𝘚𝘰𝘥𝘢|ᴴᴷᴰ𝟼𝟾呢杯飲品個杯加上賣相,襯埋餐廳背景。好有一種日系復古感😂荔枝糖漿+梳打+雲呢拿雪糕既組合甜甜地咁😌𖤘 花冷日|ᴴᴷᴰ𝟻𝟾春季限定嘅其中一杯飲品🌸好中意佢地選用既杯 好特別。成杯野個賣相都好IGable..其實佢系櫻花蔓越莓茉莉茶梳打黎.飲落茉莉茶味較為突出
第一次食呢間cafe系去尖沙咀店.
當時已經幾中意佢地既木系裝修 加上綠色植物
令人覺得好舒服。
之後系荃灣開左分店 就更近我!

𖤘 日式炸山椒雞翼|ᴴᴷᴰ𝟾𝟾
上枱系超級熱辣辣🔥 切記要攤一陣先食❗️
外皮炸得香脆 炸粉好薄 肉質juicy👍🏻
食落我又吾會覺得辣喎 但d山椒粉會令你個嘴食完之後痹痹地😹

𖤘 慢煮熊本豚肉|ᴴᴷᴰ𝟷𝟽𝟾
慢煮完既豚肉🐷 再稍稍煎一煎.
所以肉嘅表面食落會微微焦脆.
配上醬汁同焦糖蘋果 味道更有層次.

𖤘 牛肉醬孖辮粉|ᴴᴷᴰ𝟷𝟹𝟾
超中意呢個牛肉醬,牛味超級香濃😋
肉醬份量都幾多,每啖粉都可以被肉醬包圍.
大滿足😎

𖤘 抹茶慕絲蛋糕配抹茶雪糕|ᴴᴷᴰ𝟽𝟾
底層有一層薄薄嘅海綿蛋糕..
上層抹茶慕絲軟滑,抹茶味好夠濃.
旁邊配上紅豆蓉🫘同抹茶雪糕.
抹茶雪糕相對慕絲黎講,茶味就無咁勁。

𖤘 𝘐𝘤𝘦-𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 𝘚𝘰𝘥𝘢|ᴴᴷᴰ𝟼𝟾
呢杯飲品個杯加上賣相,襯埋餐廳背景。
好有一種日系復古感😂
荔枝糖漿+梳打+雲呢拿雪糕既組合
甜甜地咁😌

𖤘 花冷日|ᴴᴷᴰ𝟻𝟾
春季限定嘅其中一杯飲品🌸
好中意佢地選用既杯 好特別。
成杯野個賣相都好IGable..
其實佢系櫻花蔓越莓茉莉茶梳打黎.
飲落茉莉茶味較為突出 系頗為清新嘅一杯飲品.
#MC帶你去荃灣.依間Café特別之處,就係有一列落地大玻璃,大量自然光引入室內,有輕食西餐又可以嘆下咖啡☕️,幾chill呀~➖✨ 𝙃𝙤𝙬 𝙏𝙤 𝙇𝙞𝙫𝙚 𝙒𝙚𝙡𝙡.餐廳結合西式餐飲,走西日式fusion;店內採用木系裝潢設計,走日系簡約素色風格,加上落地採光大玻璃設計,空間感十足,感覺舒適開揚。➖🥢 燒烤汁牛肉沙律|$88.半熟牛肉鋪滿整個碗面,份量十足之外,肉質細嫩,加上微微燒烤汁,十分惹味!搭配沙律菜、車厘茄、青瓜等,清爽開胃又不失健康。➖🥢 小食拼盤|$128.集齊五款小食,啱曬一大朋友share!雞翼炸得十分酥脆;香辣蝦有驚喜,入口後陣陣辣味散發出來;茄汁牛肉丸肉質軟腍;仲有炸薯角和蜜糖炸雞,超豐富。➖🥢 柚子蜜烤春雞|$178.春雞表面塗上柚子蜜醃製,外皮烤焗至金黃酥脆,味道酸酸甜甜,肉質非常柔嫩多汁,搭配蕃茄仔、蘆筍、烤薯菜,邪惡又好味!而且春雞已經去骨,僅有一條雞腿骨,進食好方便。➖🥢 SAUSAGE PARTY PIZZA|$138(9’)/$158(12’).9吋Pizza份量剛剛好,餅底薄脆可口,掃上濃郁蕃茄醬,上面鋪滿牛仔香腸、豬肉香腸、沙樂美腸、洋蔥等,口感味

#MC帶你去荃灣

柚子蜜烤春雞
1903 浏览

🥢 柚子蜜烤春雞|$178

SAUSAGE PARTY PIZZA

9吋Pizza份量剛剛好,餅底薄脆可口,掃上濃郁蕃茄醬,上面鋪滿牛仔香腸、豬肉香腸、沙樂美腸、洋蔥等,口感味道都十足!

Sunny Palm

🥢 Sunny Palm (Soft Drink)|$58
以蜜桃烏龍茶、菠蘿汁、檸檬汁及蜂蜜調製而成,味道酸甜解渴,帶點淡淡甜香。

Guava oasis

🥢 Guava oasis (Soft Drink)|$58
以番石榴汁、西柚汁及蜂蜜調製而成,味道清新清爽帶微酸,淡淡番石榴味。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-02-17
小食拼盤
柚子蜜烤春雞
Sunny Palm
Guava oasis
2025-01-24 2871 浏览
今天跟朋友的午餐吃得高興,餐廳環境舒適,食品餐飲也非常美味,未食完已經打算下次再過來了餐牌每天有不同的精選當然亦可在主餐牌點選 (小食,沙律,主食,全日早餐,飯 意粉,薄餅),飲品種類更是多選擇,單是咖啡,茶也十多款了,還有甜品呢柚子蜜烤春雞 · 燒薯這道菜的春雞外皮金黃酥脆,柚子蜜的甜味搭配雞肉的鮮嫩,令人一試成主顧。燒薯,燒瓜和燒蕃茄則香氣四溢,外焦內軟,口感極佳。香腸派對薄餅牛仔香腸、豬肉香腸和沙樂美腸的豐富口感交織在一起,再加上洋蔥的甜香,讓整體風味更加立體。微辣及芝士的調味恰到好處,一來便吃掉半碟。椰子冷泡咖啡第一次喝冷泡咖啡,原來挺為清新解渴。厚厚的椰子忌廉在上,為咖啡增添了獨特的風味,拌勻後喝上一口,完美搭配士多啤梨下雪飲品融合了士多啤梨味和蜜桃烏龍茶,再加上奶泡,顏色鮮明,拌勻後喝起來非常誘人,清新的果香和絲滑的口感共存。餐廳落地大玻璃,自然光充足,入座已經身心放鬆呢,真的要再過來光顧才可📍How To Live Well荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖

餐牌每天有不同的精選

2083 浏览

柚子蜜烤春雞 · 燒薯

燒薯,燒瓜和燒蕃茄則香氣四溢,外焦內軟,口感極佳。

香腸派對薄餅

椰子冷泡咖啡

士多啤梨下雪

📍How To Live Well
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖

2025-01-22
午餐
2025-06-16 0 浏览
同friend去咗荃灣呢間成日見人打卡嘅Cafe,大玻璃窗加張大木枱,坐得好舒服,好啱同朋友hea成日~成間店嘅design都好有feel!🍤 炸蟹肉球拼薯餅 ($118)真心有驚喜!蟹肉球炸到金黃色,咬落去仲熱辣辣,真係食到蟹肉㗎~薯餅都脆卜卜,點蜜糖芥末醬好夾!🍝 香辣蕃茄大蝦QQ粉 ($158)個樣好IGable!啲粉卷卷地幾得意,食落又真係幾Q彈。大蝦爽口,個汁微辣幾開胃。🥩 牛腹肉200克 ($188)叫咗medium,肉質幾嫩,牛味都夠,唔會太肥膩,我鍾意!🍰 開心果意大利芝士蛋糕杯 ($88)質地好滑,不過開心果味可以再出啲。🍹荃灣限定cocktail! 想飲酒真係呢到可以chill chill! Young Man (荃灣限定)個樣靚到唔捨得飲!📍How To Live Well (荃灣廣場)(香港)香港荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖

🍤 炸蟹肉球拼薯餅 ($118)
🍝 香辣蕃茄大蝦QQ粉 ($158)
🥩 牛腹肉200克 ($188)
叫咗medium,肉質幾嫩,牛味都夠,唔會太肥膩,我鍾意!

🍰 開心果意大利芝士蛋糕杯 ($88)
質地好滑,不過開心果味可以再出啲。

Young Man (荃灣限定)
個樣靚到唔捨得飲!

📍How To Live Well (荃灣廣場)(香港)
香港荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖
是日經預約到訪荃灣廣場分店餐廳,餐廳食物質素正常,但員工服務卻有待改善1.餐廳於8:57才由侍應查詢是否需要last order,友人在8:53以手機下單牛肉沙律一份,由於是open kitchen,我們是坐正對着廚房的一台,當時廚房收到單後便已不滿的聲線大叫”牛肉沙律!?”,我們同台已心感不妙,但由於下單時未有人表示已last order,因此我們也選擇靜觀其變,直至8:57後侍應才問我們是否last order,即證明我們下單時其實還未到last order的時間,其實我們一開始也不知道last order是何時。明白廚房工作繁忙,但如果不讓客人下單的話,請提早last order時間,而非在客人下單後,才大聲地表示不滿。2.同台有人生日,我們買了四件切餅到餐廳慶生,把蛋糕交給職員時,職員表示需收取$50切餅費,我們也表示同意,但在收到單據後,切餅費卻顯示是$100 ,當時再詢問職員,職員表示切餅費是件計的,正常程序四件切餅的收費是$200,然而主動提供優惠$100給我們。當時職員便表示有問題的話便向經理查詢,當經理來到後面容不悅地說”咁收$50啦”。但其實問題是首先在last o

但其實問題是首先在last order前,我們已經受到廚房的不禮貌對待,其後在收費時,餐廳侍應沒有清楚說明切餅費自己每件切的。(當然我也孤陋寡聞未曾到達一間餐廳切餅是以一件件收費的)而且食完切餅只是整齊地放在大碟上,沒有任何裝飾及寫字,希望貴公司好好考慮這個切餅收費是否合理,並且溫馨提示如果貴公司採用open kitchen的設計,請考慮顧客是完全能聽到廚房內交談的內容的。

成日見呢間cafe好似好高質,一於就試試佢!原來佢地除左cafe,仲有Funiture同interior!唔怪得D Design都好靚好有feel。炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬 HK$118呢個前菜都好有heart,炸蟹肉球好有蟹肉,同埋真係熱辣辣好脆口的。薯餅都係好脆,配埋蜜糖芥末醬及茄乾醬就冇咁單調啦。而且呢個分量都唔少,3個人食都可以呀。香辣蕃茄大蝦QQ粉 HK$158呢排社交平台成日見到的卷卷意粉呢度都有得食。個口感係幾得意,Q彈的,同埋大蝦都好正。牛腹肉 200克精選時菜 HK$188比較生少少,牛味都幾香,唔係油脂果款,我都幾喜歡呢個質感。開心果意大利芝土蛋糕杯 HK$88比較空氣感,cream會比較多,口感滑溜一點的。Golden Heart Tea Latte HK$68好濃肉桂味,加上淡淡的燕麥奶香,味道都幾夾。
成日見呢間cafe好似好高質,一於就試試佢!
唔怪得D Design都好靚好有feel。
炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬 HK$118
呢個前菜都好有heart,炸蟹肉球好有蟹肉,
同埋真係熱辣辣好脆口的。
薯餅都係好脆,配埋蜜糖芥末醬及茄乾醬就冇咁單調啦。
而且呢個分量都唔少,3個人食都可以呀。
香辣蕃茄大蝦QQ粉 HK$158
呢排社交平台成日見到的卷卷意粉呢度都有得食。
個口感係幾得意,Q彈的,同埋大蝦都好正。
牛腹肉 200克精選時菜 HK$188
比較生少少,牛味都幾香,唔係油脂果款,我都幾喜歡呢個質感。
開心果意大利芝土蛋糕杯 HK$88
比較空氣感,cream會比較多,口感滑溜一點的。
Golden Heart Tea Latte HK$68
好濃肉桂味,加上淡淡的燕麥奶香,味道都幾夾。
2025-06-08 29 浏览
我想大概三四年前在How to live well尖沙咀店和朋友吃過最後晚飯對我來說這家店是有些回憶的荃灣店的空間感更强一大片玻璃窗一大張木枱在中央空間和時間,工作和休閑確是一門how to live well的學問呢Golden heart tea latteYoung manPresentation 很美,有點不捨得喝😆咖啡卻有cocktail的感覺麻辣青花椒肉醬玉米片麻辣青花椒這個twist吸引了我點餐對於十分嗜辣的我來說是有點不夠的不過其他人覺得剛好香辣蕃茄大蝦QQ粉這個辣度正是我想要的👍QQ粉最近大熱,特別彈牙想買回家自煮好像也不易(也不便宜)這裡索價$158,說貴不貴啦牛腹肉200g(五成熟)上等牛肉,煎得剛好,已經很好吃所以也不用介紹些什麼吧開心果意大利芝士蛋糕杯份量意外地大,我覺得一個人是太多了起碼要二人分享的量有開心果味,不至太濃,但最少不假綿滑的蛋糕在中間值得一試,不會太甜太膩👍比起食物我更喜歡這裡的服務和環境和旁邊的枱有足夠空間可以真正relax暢談歡聚音樂和燈光也恰到好處香港地方少,很少餐廳可以做到這樣的spacing對食客來說,坐得舒服去享受食物也很重要的
我想大概三四年前
對我來說這家店是有些回憶的

荃灣店的空間感更强
一大片玻璃窗
一大張木枱在中央
空間和時間,工作和休閑
確是一門how to live well的學問呢

Golden heart tea latte
Young man
Presentation 很美,有點不捨得喝😆
咖啡卻有cocktail的感覺

麻辣青花椒肉醬玉米片
麻辣青花椒這個twist吸引了我點餐
對於十分嗜辣的我來說是有點不夠的
不過其他人覺得剛好

香辣蕃茄大蝦QQ粉
這個辣度正是我想要的👍

QQ粉最近大熱,特別彈牙
想買回家自煮好像也不易(也不便宜)
這裡索價$158,說貴不貴啦

牛腹肉200g(五成熟)
上等牛肉,煎得剛好,已經很好吃

所以也不用介紹些什麼吧

開心果意大利芝士蛋糕杯
份量意外地大,我覺得一個人是太多了
起碼要二人分享的量
有開心果味,不至太濃,但最少不假

綿滑的蛋糕在中間
值得一試,不會太甜太膩👍

比起食物我更喜歡這裡的服務和環境
和旁邊的枱有足夠空間
可以真正relax暢談歡聚
音樂和燈光也恰到好處
香港地方少,很少餐廳可以做到這樣的spacing
對食客來說,坐得舒服去享受食物也很重要的

2025-06-06 210 浏览
📍how to live well(荃灣) 呢間café喺荃灣一間mall入面,主打甜品同brunch,環境好開揚,有大片落地玻璃坐位,坐低即刻放鬆晒。今次叫咗兩款甜品+一杯熱飲,完全滿足甜品控嘅心:🍰 自家製焦糖芝士蛋糕面層焦糖有少少脆面效果,輕微焦香,芝士蛋糕本身軟滑濃郁但唔會膩,入口微鹹帶甜,好balanced,唔係heavy果種芝士蛋糕。🧇 榛子醬窩夫配士多啤梨乳酪、朱古力脆脆、雪糕造型已經好吸睛,窩夫外脆內煙韌,配上香滑榛子醬+酸甜乳酪、微苦朱古力同雪糕,幾層味道互相平衡,好有驚喜!☕️ 熱焦糖鮮奶咖啡香味足,唔會太甜,奶泡拉花靚,入口順滑,焦糖香甜味輕輕留喺舌頭尾段,適合想休息一下嗰陣飲。整體空間唔嘈,唔趕客,服務唔多話但都夠禮貌,適合慢活一下,或者搵個位影靚相/寫下嘢。
📍how to live well(荃灣)
今次叫咗兩款甜品+一杯熱飲,完全滿足甜品控嘅心:
🍰 自家製焦糖芝士蛋糕
🧇 榛子醬窩夫配士多啤梨乳酪、朱古力脆脆、雪糕
☕️ 熱焦糖鮮奶咖啡
2025-06-04
2025-05-29 311 浏览
呢間日式風格嘅cafe真係好正,窗外綠意盎然,店內用咗木系傢俱,環境寫意舒適,令人感覺好放鬆。✨️炸蟹肉球拼薯餅,配上蜜糖芥末醬同茄乾。蟹肉球真係好足料,食落去啖啖鮮美的蟹肉絲。薯餅亦都好脆,配埋醬汁,味道一流✨️牛腹肉五成熟,配上香脆烤薯和粟米。牛肉表面頭焦香,內裡的熟度剛好,帶粉嫩。味道濃郁,,質素非常高。✨️香辣蕃茄大蝦QQ粉,用上鮮茄醬,帶微辣,十分開胃。QQ粉比較少見,但索滿醬汁,帶有咬口,食落去好滿足。✨️熱抹茶牛奶亦都唔錯,抹茶味天然回甘,飲落去十分順滑,冇顆粒,好舒服。✨️最後係開心果意大利芝士蛋糕杯,賣相滿分。幼滑嘅開心果忌廉同開心果碎,配上濕潤嘅蛋糕塊,好味道。呢間分店同尖沙咀嘅水準一致,冇令人失望,值得回訪!
呢間日式風格嘅cafe真係好正,窗外綠意盎

然,店內用咗木系傢俱,環境寫意舒適,令人感覺好放鬆。

✨️炸蟹肉球拼薯餅,配上蜜糖芥末醬同茄

✨️牛腹肉五成熟,配上香脆烤薯和粟米。

牛肉表面頭焦香,內裡的熟度剛好,帶粉嫩。

味道濃郁,,質素非常高。

✨️香辣蕃茄大蝦QQ粉,用上鮮茄醬,帶微

辣,十分開胃。QQ粉比較少見,但索滿醬

汁,帶有咬口,食落去好滿足。

✨️熱抹茶牛奶亦都唔錯,抹茶味天然回甘,

飲落去十分順滑,冇顆粒,好舒服。

✨️最後係開心果意大利芝士蛋糕杯,賣相滿

分。幼滑嘅開心果忌廉同開心果碎,配上濕潤嘅蛋糕塊,好味道。

呢間分店同尖沙咀嘅水準一致,冇令人失望,
值得回訪!

2025-05-23 294 浏览
荃灣一向美食林林總總,今日放假去左間環境同氣氛都好chill嘅地方HOW TO LIVE WELL裝修幾文青風格,唔錯。餐廳最近有啲新食菜式,一於叫黎試下😍🦀炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬蟹肉球咬落去真係一絲絲鮮蟹肉,薯餅炸得好酥脆,茄乾醬同小柑肉好解膩,鍾意佢呢個present,望落精緻,食落味道好好🦐香辣蕃茄大蝦波浪粉餐廳用嘅意粉係近期好hit貌似公仔麵嘅意粉,想試好耐了,咬落質感幾彈牙喎!意粉食落驚喜,辣度係可以接受範圍,好惹味,酸酸辣辣咁夏天食真係好開胃💯🥩牛腹肉200g,精選時菜牛腹肉份量真足200g!好大件,肉質軟腍,好有牛香味,旁邊配菜都好鮮甜👍🏻🥂開心果意大利芝士蛋糕杯呢個甜品賣相100分,結合左兩樣我最鐘意嘅元素,食落滿滿開心果味,仲有d甜脆粒,口感幾豐富我地仲叫左兩杯飲品,凍朱古力同熱榛子咖啡,坐下傾下計,開心的一個lunch。
裝修幾文青風格,唔錯。
餐廳最近有啲新食菜式,一於叫黎試下😍

🦀炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬

• 香辣蕃茄大蝦波浪粉
  • 牛腹肉200g,精選時菜
  • 開心果意大利芝士蛋糕杯
2025-05-22 241 浏览
荃灣西呢間大大落地玻璃cafe小清新日本風🇯🇵環境舒適✨炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬蟹肉球外脆🦀入面滿滿蟹肉絲🤩薯餅香脆入面仲有粟米粒兩款醬都好味🤤好夾炸物~~✨牛腹肉200g🐮牛肉煎得好出色,外層焦香仲有脆皮口感,配埋豆,蕃茄,粟米🌽中和油膩感~~✨香辣蕃茄大蝦波浪粉第一次食波浪粉,好新鮮,口感吾會太軟蕃茄醬🥫夾埋香香辣辣,好惹味🤤大蝦🍤大大隻,好鮮甜~~✨開心果意大利芝士蛋糕杯🍰開心果味香濃,入面既蛋糕好鬆軟入邊有脆脆,同好滑既開心果cream😍✨Matcha Latte🍵香濃綠茶味,牛奶🥛好滑身,有奶香
荃灣西呢間大大落地玻璃cafe
小清新日本風🇯🇵環境舒適

✨炸蟹肉球拼薯餅配蜜糖芥末醬及茄乾醬
蟹肉球外脆🦀入面滿滿蟹肉絲🤩
薯餅香脆入面仲有粟米粒
兩款醬都好味🤤好夾炸物~~

✨牛腹肉200g🐮
牛肉煎得好出色,外層焦香
仲有脆皮口感,配埋豆,蕃茄,粟米🌽
中和油膩感~~

✨香辣蕃茄大蝦波浪粉
第一次食波浪粉,好新鮮,口感吾會太軟
蕃茄醬🥫夾埋香香辣辣,好惹味🤤
大蝦🍤大大隻,好鮮甜~~

✨開心果意大利芝士蛋糕杯🍰
開心果味香濃,入面既蛋糕好鬆軟
入邊有脆脆,同好滑既開心果cream😍

✨Matcha Latte🍵
香濃綠茶味,牛奶🥛好滑身,有奶香
2025-05-19
2025-05-19 175 浏览
見到有落地玻璃既餐廳特別吸引眼球,而見到裡面係木系既設計更加想坐低~🍀開心果意大利芝士蛋糕杯 🍨✨Pistachio Tiramisu估唔到呢到既開心果甜品係咁出色,開心果味好出,個面有好多開心果粒,裡面都浸到好濕透,一杯兩個人一齊食唔夠食太好味😋想叫多杯但已經截左單😆燒烤汁牛肉沙津、彩椒、辣椒🥩🥗🌶️BBQ Sauce Beef Salad • Bell Pepper • Horseradish牛肉既顏色已反應牛肉新唔新鮮,肉質好煙靭,個燒烤汁非常之開胃柚子蜜烤春雞、烤薯🐓🥔✨Roasted Yuzu Honey Glazed Spring Chicken • Roasted Potatoes呢個好岩啲懶人點,因為廚師已經將啲雞骨起哂出黎,啖啖都食到肉!同埋個面有少少焦糖,唔會煮過龍明太子忌廉汁煙肉意粉、黑蟹籽🍝✨Creamy Mentaiko Spaghetti with Bacon Bits •Tobiko呢到既明太子意粉做得非常之好,唔會太過乾身,超級之creamy ! 仲有兩條明太子,好足料,仲有大量既木魚片~Guava Oasis 🍹Guava Juice, Grapefru

開心果意大利芝士蛋糕杯 🍨✨
Pistachio Tiramisu

燒烤汁牛肉沙津、彩椒、辣椒🥩🥗🌶️

柚子蜜烤春雞、烤薯🐓🥔✨

明太子忌廉汁煙肉意粉、黑蟹籽🍝✨

Guava Oasis 🍹
Guava Juice, Grapefruit Juice, Honey
呢杯係Mocktail ,成杯溝出黎唔會太酸,但好重石榴味,非常解膩~

Breeze Season 🍸
Vodka, Malibu, Lemon, Pineapple , Soda
如果鍾意Vodka既人一定要點呢杯,酒香濃郁,檸檬同菠蘿香甜達到好好既平衡

呢到環境真係好舒服,非常好坐唔會太嘈,可以同朋友盡數心中情,而且啲傢俬非常之出色。

• 開心果意大利芝士蛋糕杯
2025-05-14 114 浏览
香辣鴨胸意大利粉走進這家頗具情調的日式西餐廳,滿懷期待地點了一份香辣鴨胸意大利粉。可當它端上桌時,心裡不免有些失望。原以為會是豐盛模樣,但只有寥寥數十條鴨胸絲,僅靠些許香草點綴,實在顯得有些單薄。不過,嘗上一口,意大利面的口感倒是恰到好處,軟硬適中,咀嚼間,淡淡的麥香在口中散開。辣味醬汁調配得也還算不錯,鹹淡適宜,給味蕾帶來了一些刺激和滿足。但平心而論,$88 的價格,確實不太匹配。若是能將鴨胸絲換成鴨胸片,不僅在口感上能帶來更豐富的層次,視覺上也會更加誘人,整體體驗想必能提升不少。
香辣鴨胸意大利粉

用餐优惠