旧墟小店~食物正常但卫生环境好大进步空间😵‍💫💛冬阴功吉列虾义大利饭 $79讲左食物先啦,好耐之前都有食过几次,一直觉得食物唔错,今次黎发现转左menu,就试下冬阴功义大利饭。呢个combination比较少见,几fresh既🫠但食落有少少失望,头几啖都有酸有辣,但之後越食就越咸,食左一半都无再食了,可能比较适合重口味人士(利申本身自己唔算食得清淡㗎下😂)。吉列虾有3只,呢个价位有3只而且唔算太细, 份量上就几ok既,但略嫌炸粉太厚,但食落都算脆既,可以接受。跟住重点就黎啦,食完之後发现地下有曱甴!有图有真相啦,图二有图慎入!‼️‼️‼️💢💢💢就系我隔离,仲要後尾隔离台客人走左,(疑似)老板娘坐系度埋数都可以见唔到,个位其实都几显眼,就cashier前面,其他waiter行过又系可以完全见唔到既😑😑喂呀大佬,本身有曱甴已经唔可以接受,你仲要唔醒少少执走 ,由得佢系度平静里安躺成个钟都无人理🙄🙄🙄🙄🙄🙄另外餐厅只收现金八达通,用餐时间60分钟(以前开左无几耐既时候几好食真系多人会赶,但依家都无咩人等位,我地坐左差唔多两个钟都无赶~不过我以後都唔会再去🫣味道:6/10 (卫生:1/10 1系比只
旧墟小店~食物正常但卫生环境好大进步空间😵‍💫

💛冬阴功吉列虾义大利饭 $79

呢个combination比较少见,几fresh既🫠

不过我以後都唔会再去🫣

味道:6/10 (卫生:1/10 1系比只曱甴唔系系我碟野入面)
性价比:6/10

📍Homy Cafe
上水新祥街21号地下

📌人均消费: $51-100
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去处 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #打卡餐厅 #risotto
据闻哩间系上水大热𝚌𝚊𝚏𝚎,连平日下昼去都有机会要排队🤭建议大家想去嘅话预早少少去定排队,因为冇得𝚋𝚘𝚘𝚔位❣️𝚌𝚊𝚏𝚎会播住啲好𝚛𝚎𝚕𝚊𝚡嘅音乐,环境同嘢食质素都唔错,如果经过上水建议一试👍🏻🍲黑松露忌廉集菌意大利饭$𝟽𝟸色香味俱全,蘑菇好多好大粒好嫩🍄好多层次得黎每一粒米都粒粒分明好咬口✨推荐🫶🏻🍔轻量芝士牛肉汉堡$𝟺𝟼虽然牛肉压得比较散,不过牛肉味好香👍🏻牛肉有汁,汉堡用料好足,配埋炸得好脆既薯条🥰☕️𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (跟餐+$𝟷𝟾)拉花好靓✨奶泡很香同厚实 咖啡系有𝚗𝚞𝚝𝚜味,完全吾酸成杯都好厚实好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢,但系咖啡味又唔会淡左,比到惊喜我✨🍵抹茶𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 (跟餐+$𝟸𝟻)面头好多脆脆,抹茶味好香💚苦味同甜味适中,令我意外杯野好多层次,好用心👍🏻

🍲黑松露忌廉集菌意大利饭$𝟽𝟸
色香味俱全,蘑菇好多好大粒好嫩🍄
好多层次得黎每一粒米都粒粒分明好咬口✨推荐🫶🏻

🍔轻量芝士牛肉汉堡$𝟺𝟼
虽然牛肉压得比较散,不过牛肉味好香👍🏻
牛肉有汁,汉堡用料好足,配埋炸得好脆既薯条🥰

☕️𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 (跟餐+$𝟷𝟾)
拉花好靓✨奶泡很香同厚实
咖啡系有𝚗𝚞𝚝𝚜味,完全吾酸

🍵抹茶𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 (跟餐+$𝟸𝟻)
面头好多脆脆,抹茶味好香💚
苦味同甜味适中,令我意外杯野好多层次,好用心👍🏻
2022-05-29 415 浏览
以前去过一次,感觉良好,记得汉堡好吃,所以今次再来.这次点了经典牛肉汉堡配薯条,厚切猪扒配意粉,牛油果乳酪沙冰.汉堡肉质汁不够,锁不住的感觉,好像没第一次来的时候好吃,猪扒很好,肉汁鲜嫩,薯条都很香脆. 牛油果乳酪沙冰怪怪的,上面表层味淡淡怪怪的,饮到中段开始涩,最後剩下半杯.话说因为有大背囊,初时没位置放在地上拍了埋墙,後来还是问侍应拿櫈才给了篮子,当我拿回背囊想放进篮子时,背包都沾上了白色的墙灰,所以各位要小心不要将袋放在墙边.服务总括来说是叫到才做,没什麽特别.
以前去过一次,感觉良好,记得汉堡好吃,所以今次再来.

服务总括来说是叫到才做,没什麽特别.
牛油果乳酪沙冰
厚切猪扒
经典牛肉汉堡
厚切猪扒
经典牛肉汉堡
2022-05-05 457 浏览
🍲黑松露忌廉集菌意大利饭$72色香味俱全,蘑菇好多好大粒好嫩🍄好多层次得黎每一粒米都粒粒分明好咬口✨🍔轻量芝士牛肉汉堡$46虽然牛肉压得比较散,不过牛肉味好香👍🏻牛肉有汁,汉堡用料好足,配埋炸得好脆既薯条☕️cafe latte 跟餐+$18拉花好靓✨奶泡很香同厚实 咖啡系有nuts味,完全吾酸成杯都好厚实好creamy,但系咖啡味又唔会淡左,比到惊喜我✨🍵抹茶Tiramisu 跟餐$25面头好多脆脆,抹茶味好香💚苦味同甜味适中,令我意外杯野好多层次,好用心👍🏻🍩总结据闻哩间系上水大热cafe,连平日下昼去都有机会要排队🤭建议大家想去嘅话预早少少去定排队,因为冇得book位❣️cafe会播住啲好relax嘅音乐,环境同嘢食质素都唔错,如果经过上水建议一试👍🏻
🍲黑松露忌廉集菌意大利饭$72
色香味俱全,蘑菇好多好大粒好嫩🍄
好多层次得黎每一粒米都粒粒分明好咬口✨

🍔轻量芝士牛肉汉堡$46
虽然牛肉压得比较散,不过牛肉味好香👍🏻
牛肉有汁,汉堡用料好足,配埋炸得好脆既薯条

☕️cafe latte 跟餐+$18
拉花好靓✨奶泡很香同厚实
咖啡系有nuts味,完全吾酸

🍵抹茶Tiramisu 跟餐$25
面头好多脆脆,抹茶味好香💚
苦味同甜味适中,令我意外杯野好多层次,好用心👍🏻

🍩总结
2022-05-02 390 浏览
2个女想试汉堡 於是上openrice搵 阿女话食呢间 下午打去confirm+book位 佢话无得订位 ok既 问佢几时关门佢话10点 9点last order 都得无问题於是今日2035到 我“4位吖唔该”女职员“我地关左啦喎”我“咦 我打过黎话关10点”女职员“我地last order左”我“我打过黎问话9点last order”女职员“唔好意思 我地今日有事早收”如果无打过黎问 咪头2吓比你凶到? 其实有事早收系咪可以人地一入黎就坦白+讲声唔好意思?关铺last order时间可以随时改 改完有walkin客又唔驶同人交代 不如改无限时间锺意开门就开门

於是今日2035到
我“4位吖唔该”
女职员“我地关左啦喎”
我“咦 我打过黎话关10点”
女职员“我地last order左”
我“我打过黎问话9点last order”
女职员“唔好意思 我地今日有事早收”

2022-04-18 414 浏览
上水餐厅唔多,所以难得的cafe真系比较多人等。周末黎到我地两个人都等左半个钟先入得🤪🔆美式酱烤芝士牛肉汉堡$𝟠𝟠烘得脆口的面包有牛油香,里面夹了生菜、蕃茄、紫洋葱同芝士🍔呢款burger最特别系用左美式烧烤酱,个人认为同牛肉汉堡都几夹😬不过牛肉真系败北之处,虽然都几厚但可以话全无肉汁,相当失望😔🔆青芥末烟肉薯条+$𝟚𝟠个burger本身无跟薯条,所以我加配左🍟青芥末酱阵wasabi辣味都几突出,但又唔会去到呛鼻嘅程度,唔错😆🔆Matcha latte+$𝟚𝟘🐰一间主打burger嘅店舖,如果牛肉汉堡质素只系一般,真系令人想回访嘅意欲大大减低🥲
美式酱烤芝士牛肉汉堡

🔆美式酱烤芝士牛肉汉堡$𝟠𝟠
青芥末烟肉薯条

🔆青芥末烟肉薯条+$𝟚𝟠
Matcha latte

🔆Matcha latte+$𝟚𝟘

青芥末烟肉薯条
2022-04-16 258 浏览
系上水,lunch想食好少少,饮杯啡☕️,HOMY都算系首选。假期下午三点先搵LUNCH,等左15分钟入座厚猪扒配薯条,食过好几次,我个人锺意食瘦肉,所以我好爱佢地D厚猪,大大块,啖啖肉,一条骨。唔肥,熟得啱啱好,又唔会鞋口 不过今次D薯条短身左D牛肉汉堡,普普通通,不过不失。仲叫左杯海盐焦糖咖啡 (+$4 多1shot) 希望上水多D呢类型小店

不过今次D薯条短身左D
厚猪扒配薯条

牛肉汉堡,普普通通,不过不失。
仲叫左杯海盐焦糖咖啡 (+$4 多1shot)

希望上水多D呢类型小店

2022-04-16
厚猪扒配薯条
2022-04-11 211 浏览
自从2019年开始支持到而家但感觉越做越差今日叫外卖,等左足足半个钟,楼面又唔够人,净叫外卖都要等7-8分钟,叫完外卖,耐心等左20分钟,入去睇下有我number 未, 就俾个侍应叫返出去,话有就会叫number我又等多6-7分钟,(因为已经差唔多1:45pm), 入去睇,一份份外卖摆晒系到,无人叫number 😠😠我赶头赶命返到office, 得返8分钟食lunch😩😩打开睇, 虽然系特价外卖餐,真系麻麻地, 3块猪柳,几条沙律菜,半块车厘茄 都好难再支持,人手唔够,又无礼貌外卖等超耐食物麻麻
自从2019年开始支持到而家

但感觉越做越差

我赶头赶命返到office, 得返8分钟食lunch😩😩

都好难再支持,人手唔够,又无礼貌
外卖等超耐
食物麻麻

2022-04-11
28 分钟 (外卖自取)
2022-03-28 347 浏览
其实上水都几多好野食,今次呢间系赶🐷以前食饭时间成日经过都会见门口有人,终於有机会试下,小店舖头入面位置唔多,有最低消费同用餐有限时,但系佢啲野食又即制即整所以要预10-15分钟等野食😅计落好似无咩时间慢慢叹,所以赶🐷决定外卖,出面有个牌写住「我们一直专注汉堡」🍔咁无理由唔试啦😋.🧡西西里风蒜香海鲜扁意粉 $70有啲泰式既感觉,系越食越辣🌶蒜香好出🧄非常惹味,入面有啲海鲜菇做配菜,好岩赶🐷口味,海鲜有蚬同虾,两样占兜粉个比例都几多,虾质感弹牙🦐虽然蚬就唔算大只,不过份量取胜. 🧡千岛菠萝芝士猪肉汉堡 $98首先佢个汉堡好大个好足料🤩赶🐷都无办法一啖咬得晒啲料,块肉扒好juicy,,唔会好乾好鞋口,个千岛酱同块菠萝可以令到个汉堡食落无咁漏🍔唔好睇少呢个包,真系食一个都够晒饱.🧡鸡翼拼盘 (10只) $88相比上面果两样野食,咁赶🐷就觉得佢个鸡翼有啲逊色,有5只烤鸡翼加5只炸鸡翼,两样味道都唔错,但系无咩特别,而且佢啲炸鸡翼全部都系得单骨有啲唔抵🙈
🧡西西里风蒜香海鲜扁意粉 $70
🧡千岛菠萝芝士猪肉汉堡 $98
唔好睇少呢个包,真系食一个都够晒饱
🧡鸡翼拼盘 (10只) $88
外卖自取
2022-03-26 200 浏览
上水人。由细到大出去食好野打卡都一定出九龙同港岛。但见疫情严重都乖乖地一直留系上水无出港九,食屋企饭都食到闷。不嬲行开旧墟买野都见到Homy Cafe成日有人等位。今日weekend见咁耐无食过西餐就不如食番餐。Lunch time繁忙时间限时60mins 唔想等位又限时所以决定外卖。外卖每个餐另加$3。叫左香草烤烧鸡髀饭伴咖喱汁、厚切猪扒转饭、自家芝士牛肉汉堡配薯条、烤鸡凯撒沙律。厚切猪扒大份跟夏威夷芥末酱,正。自家制牛肉汉堡味道都好食,有汁唔会太乾身。炸鸡沙律有大大旧烤鸡肉所以食落唔会得菜咁闷。餐饮只包热柠檬茶/水,其他饮品加钱。饭份量略为少,所以岩细食女仔食,男人食应该未必够。价钱算有d偏贵,但系上水黎讲呢间算可以打下卡post下食物相既西式Cafe
。Lunch time繁忙时间限时60mins

L6 自家芝士汉堡牛肉配薯条
L4  原只香草烤烧鸡髀饭
香烤鸡扒凯撒沙律
2022-02-22 341 浏览
早排上华山(当然唔系论剑🤣),落山後,玩埋坪輋壁画村,最後去到上水觅食,结果搵到呢间以汉堡包为主打嘅 cafe,当然要叫个自家芝士牛肉汉堡配薯条。对呢个 burger 印象最深刻嘅居然唔系块汉堡扒而系配菜,因为入面嘅洋葱实在太好食,微辣超甜;蕃茄都好正,又甜又 juicy,食得出好新鲜😍;至於主角汉堡扒其实都高汁,既厚身牛味亦浓,如果煎得稍为冇咁乾身就 perfect。黑松露忌廉杂菌意大利饭都算大碟,黑松露味颇突出,几种菇菇好好味,意大利饭好 creamy,调味恰当,唯一系饭粒略嫌稍腍,口感争咗少少。

2022-02-09 242 浏览
上水西餐厅选择少,所以都食过几次homy cafe。主菜水平普通,反而最值得食系窝夫。价钱比其他cafe平好多,全份只系$60左右。几款味道都好食,可以放心随便叫
2022-01-17 352 浏览
小店cafe 型式既burger 猪手伴薯条 $108听名都觉得邪恶 猪手啖啖肉 薯条香口热气猪手皮好脆 入边既肉嫩滑 食落系几爽薯条系底 猪手既汁都留左落去 但出求都好味 芝士大蘑菇汉堡 $9090蚊食一个buger 价钱偏贵 牛肉味好浓 有肉汁大啡菇同芝士系劲配搭
小店cafe 型式既burger

90蚊食一个buger 价钱偏贵
牛肉味好浓 有肉汁
大啡菇同芝士系劲配搭
2022-01-03 346 浏览
早几日放假同肥仔男友去左上水度食cafe☕️其实之前都食过呢间不过感觉就好一般🤨今次见到有猪手食决定俾多次机会佢🤫脆糖🍯猪手伴薯条🍟 (自家蜜糖芥茉酱) $108见到都流哂口水🤤 猪手皮好脆,肥仔男友见到双眼发哂光🤩甘话要食皮脆肉嫩,用刀切好轻易就可以骨肉分离,可以好优雅甘ko只猪手😏 配埋honey mustard仲可以减少份油腻感👍🏻啲薯条都沾到少少蜜糖🍯 甜甜地仲好食过点茄汁🤭自家芝士牛肉汉堡🍔配薯条 $85都系蕃茄🍅生菜🥬芝士🧀同牛🥩既配搭,不过偏食宝宝系唔食蕃茄同生菜🤪所以呢个burger系肥仔男友既块汉堡都几厚,煎香左都有啲牛味,唔会好酥,几juicy不过略嫌芝士份量唔够多,唔多食到Set Lunch可以free upgrade是日特饮,当日热饮系柚子蜜,冻饮要加$3系提子🍇梳打,加埋椰果,都几好饮如果40分钟内埋单仲有九折不过坐得cafe就系想慢活chill下所以都系慢慢食,倾下偈,享受下放假既美好🥰
早几日放假同肥仔男友去左上水度食cafe☕️
其实之前都食过呢间
不过感觉就好一般🤨
今次见到有猪手食
决定俾多次机会佢🤫

脆糖🍯猪手伴薯条🍟 (自家蜜糖芥茉酱) $108
啲薯条都沾到少少蜜糖🍯 甜甜地仲好食过点茄汁🤭

自家芝士牛肉汉堡🍔配薯条 $85
块汉堡都几厚,煎香左都有啲牛味,唔会好酥,几juicy
不过略嫌芝士份量唔够多,唔多食到

如果40分钟内埋单仲有九折
不过坐得cafe就系想慢活chill下
所以都系慢慢食,倾下偈,享受下放假既美好🥰
  • 脆糖猪手伴薯条
2021-12-16 419 浏览
Homy Café地址:上水新祥街21号地下上水旧墟啲水货客唔见哂😎成条街变得好舒服🤪~既然咁舒服,放假一於去食个Tea,行下山,好好咁同朋友倾下计。芝士大蘑菇汉堡 🍔 $90开头望落以为份量好少,但食落又觉得刚刚好,好满足🤤。牛肉虽然唔系好厚,但食落都几juicy,口感好好,牛味浓郁,再配上大啡菇同芝士,味道都几正。香煎口切猪扒拼薯角🐷$72一来到比佢份量吓亲,真系估唔到块猪扒会大块到咁。猪扒肉质鲜嫩多汁,切开时仲会见到啲肉汁滴下滴下,生熟度真系岩岩好,再加上少少热情果酱汁,味道好Match呀,越食越开胃🤩。#nicefoodie上水
Homy Café
地址:上水新祥街21号地下