2021-05-26 502 浏览
第二次来到这间餐厅,餐厅食物的水准仍然这麽好吃,而且还是这麽多人光顾。这次也是坐在2楼,餐牌上有多款不同的食物可以选择,而且也有多款手工啤酒可以拣,不过这次就选择了饮两款特饮!香草牛油蒜香焗田螺,田螺好香香草的味道,亦有蒜蓉的味道,加上薯蓉一齐食特别香口惹味!蒜香辣椒炒蚬,蚬肉份量都几多,蚬肉鲜甜又胀卜卜,好香蒜味,酱汁酸酸辣辣,十分开胃!甲罗烧蟹膏炖饭,这个炖饭估唔到这麽美味,炖饭本身有蘑菇,而且几creamy,再拌上蟹盖上的蟹膏、蟹肉、蟹籽等一齐食,炖饭好香蟹膏味,而且炖饭也变得很有口感,非常丰富!慢煮秘制烩羊膝,这份羊膝的摆盘很美,用上不同颜色的蔬菜拌碟,如甘笋、翠玉瓜、冬菇等!羊膝份量都几多,羊肉烩得很腍!还附有薯蓉,薯蓉拌上酱汁一齐食特别美味!青柠水果流打多多,有淡淡的益力多味,有柠檬的酸味,几开胃!爆炸糖玫瑰荔枝梳打,这杯饮品因为有落爆炸糖,所以一来到便听到有沙沙声,还附送多一包俾你,再饮的时候再落,口腔内非常刺激!饮品有淡淡的玫瑰和荔枝味,很清新而且很好玩的感觉!
青柠水果流打多多,有淡淡的益力多味,有柠檬的酸味,几开胃!
2021-05-23
2021-05-23 284 浏览
在社交媒体不时看到各KOL推介Homeland美食 ,看得心动了,於是找个星期五晚上,两口子专程乘车入大埔试试看。餐厅在东昌街2号,乘搭巴士会比搭港铁到达方便。 招牌够抢眼,容易辨认。食物种类繁多。啤酒款式更加吸引。来一支狮子山下。 餐牌介绍,这代表香港人精神,口味清新,带柑橘、热情果、桃等香气,口感丰富有层次。 入口甘味较明显, 不带苦涩, 容易入口。先吃虎虾三色藜麦沙律。 这是店舖限定菜式。使用黑醋调味,感觉清新。虎虾鲜甜,加入藜麦,不单更加健康,口感也加倍丰富。头盘是香脆巴马火腿焗芝士薯蓉。 这是另一款店舖限定菜式。 巴马火腿和芝士,放在最顶层,焗香後,非常脆口。 薯蓉加入了牛油,不单令质感变得更加细滑,香味也非常吸引。主菜是甲罗烧蟹膏炖饭。同样是店舖限定菜式,是坊间少有的组合,很值得一试。 蟹盖内有蟹膏、蟹肉和蟹籽,一个主菜可以品嚐蟹的三款滋味,包含了蟹膏的甘香、蟹肉的爽滑和蟹子的香脆,少食多滋味。炖饭是意大利饭risotto,香味四溢;当中加入适量菇菌,口感更加突出。

食物种类繁多。

啤酒款式更加吸引。

2021-04-26 1652 浏览
刚搬到大埔,四处发掘不同食店,看到网上有人推介这间小店,终於能找到时间一试!餐厅装潢设计走工业风,座位算宽敞舒适,到访当日时间尚早,不用等位便能马上入座!刚进店看到邻桌点了一个汉堡,看似足料美味,於是立即跟风点了一个烟肉蛋安格斯汉堡!汉堡份量十足!五成熟的安格斯牛充满肉汁,配上烟肉及煎蛋,口感丰富,非常满足!另外当然要点店内主打的手工意粉!餐牌上竟然有特别的川味海虾阔条面,第一次看到川味及意粉的搭配,爱吃辣的我们当然不能错过!没有令我们失望的是,手工意粉弹牙有口感,配上麻辣口感及超爽超鲜的大虾,配合得非常完美,很有新意的菜式!我们亦点了一个芝士焗西兰花,餐厅落足料,即叫即焗,芝士拉丝,非常美味!值得一提的是,店内还有很多不同的本地啤酒供应!只看餐牌已经眼花撩乱,啤酒的名字及描述都很过瘾,爱酒的人一定会爱上这店!最後我点了一款茶啤,玫瑰正山普洱,入口果然有淡淡的茶香,非常特别!餐厅在每个细节都放了心思,令整个用餐体验很完美!下次一定会再来这店,试试其他的食物及啤酒!

2021-04-23 959 浏览
一直听闻大埔有呢间打卡小店,今日终於得闲嚟到呢度食饭。舖头喺小巷里面嘅一个角落,望落去唔系特别大,但系好吸睛,无论系单车嘅摆设定系墙上嘅涂鸦都装修得好有新鲜感同活力。里面仲有个转角吧枱位,夜晚灯光都几浪漫。呢间舖头主打西式手工意粉同烩饭,仲有唔同种类嘅小食拼盘,薄饼,选择都几多。佢仲有啲好有特色嘅花茶同酒精饮品,而且种类唔少。今次我哋去到咁啱做紧周年感谢祭,就叫咗个澳洲和牛牛柳配薯菜($238)跟餐仲有一杯红酒或者白酒送。我哋就叫咗白酒,白酒偏甜,酒味唔系好浓,但系比较啱我口味,好易入口。送小食非常之适合。牛柳非常非常之赞,煎到啱啱好,里面锁住晒啲肉汁,而且非常厚切!香煎嘅外皮连埋里面嫩滑嘅口感真系非常正,一啲都唔靭。佢个汁配埋啲薯蓉都好好食。另外主食我哋仲叫咗个甲罗蟹膏炖饭($168)个饭上面超多蟹膏同蟹肉,捞晒落去之後每一啖都可以食到好浓嘅蟹味,诚意十足而且份量唔少。绝对值得encore。小食就叫咗个酥炸鸡翼($68),一共有六只,佢有得俾你自己拣酱,我哋就拣咗柚子蜜。鸡翼外层真系炸到松脆,好香口,配埋柚子蜜嘅清新就中和左一下个油腻感,配搭唔错。脆口嘅鸡翼配埋甜甜地嘅酱汁,而且仲有

小食就叫咗个酥炸鸡翼($68),一共有六只,佢有得俾你自己拣酱,我哋就拣咗柚子蜜。鸡翼外层真系炸到松脆,好香口,配埋柚子蜜嘅清新就中和左一下个油腻感,配搭唔错。脆口嘅鸡翼配埋甜甜地嘅酱汁,而且仲有唔少柚子粒,口感非常之好。

由於都系一个花茶控,所以我哋特登叫咗一壶毋忘我黎试吓。花茶嘅味道不过不失,不过个壶都几别致。

总括嚟讲我觉得呢间舖头都几特别,嘢食每一样都好唔错。如果有机会嘅话会再嚟试!
2021-04-15
2021-03-29 1558 浏览
见屋企冰箱d 野食得七七八八,今日特登同宝宝近近地出嚟大埔墟呢边补给屋企食物➕日用品❣️出开嚟买嘢,顺便食埋lunch先返去啦~买完野,再特登去买多杯嘢饮消磨下时间🤓谂住两点食会少啲人,所以想再食多次呢间Homeland🍴点知...去到门口都系要排队😅果然黄店系「黄」埔就系多人支持👍🏻小店隔离有少少转角位,加埋外面手绘风嘅壁画,七彩缤纷得来几型格🌟成件事感觉几有特色💕绝对称得上系特色墙🤓今日黎到竟然坐楼上😳宜家先知原来佢哋楼上都有位坐,之前以为只系果灯牌位置🙈✨午市时段提供呢个餐牌➡️好闻煮抗疫套餐包埋沙律➕饮品❣️秘制伊比利亚卡邦尼意粉 118佢哋嘅意粉好粗身😲粗幼程度系介乎普通意粉同埋乌冬之间💡几特别~因为表面有只半熟温泉蛋,捞一捞埋落啲意粉度,口入好creamy 🥰烟肉呈一小粒,唔系啲一片片嘅烟肉嚟😯食落较厚身而且新鲜好多,味道带咸香但又唔会过咸,同呢个质地creamy嘅意粉起到中和作用,食落几balance💕伴碟仲有三小块Parma ham 🤩一碟意粉有两种肉做餸,够晒丰富☺️ 整体份量岩岩好👍🏻招牌明太子海鲜薄饼 $118呢个Pizza表面舖满咗紫菜丝➕木鱼丝💕Pizza除咗有芝士同
见屋企冰箱d 野食得七七八八,
今日特登同宝宝近近地出嚟大埔墟呢边补给屋企食物➕日用品❣️
出开嚟买嘢,顺便食埋lunch先返去啦~
买完野,再特登去买多杯嘢饮消磨下时间🤓
谂住两点食会少啲人,
所以想再食多次呢间Homeland🍴
点知...去到门口都系要排队😅
果然黄店系「黄」埔就系多人支持👍🏻

小店隔离有少少转角位,
加埋外面手绘风嘅壁画,
七彩缤纷得来几型格🌟
成件事感觉几有特色💕
绝对称得上系特色墙🤓

今日黎到竟然坐楼上😳

宜家先知原来佢哋楼上都有位坐,
之前以为只系果灯牌位置🙈

午市时段提供呢个餐牌➡️
好闻煮抗疫套餐
包埋沙律➕饮品❣️

秘制伊比利亚卡邦尼意粉 118

佢哋嘅意粉好粗身😲
粗幼程度系介乎普通意粉同埋乌冬之间💡几特别~
因为表面有只半熟温泉蛋,
捞一捞埋落啲意粉度,口入好creamy 🥰
烟肉呈一小粒,唔系啲一片片嘅烟肉嚟😯
食落较厚身而且新鲜好多,
味道带咸香但又唔会过咸,
同呢个质地creamy嘅意粉起到中和作用,
食落几balance💕
伴碟仲有三小块Parma ham 🤩
一碟意粉有两种肉做餸,
够晒丰富☺️ 整体份量岩岩好👍🏻

招牌明太子海鲜薄饼 $118

呢个Pizza表面舖满咗紫菜丝➕木鱼丝💕
Pizza除咗有芝士同埋海鲜之外,
仲有洋葱、蟹柳✨
成件事非常日式🤓
三文鱼➕虾配料非常充足❣️
咬落去啖啖肉咁,虾肉仲有啲juicy添👍🏻
口感好丰富🤩

脆炸粗直薯条配松露蛋黄酱 (加配价$58)

薯条🍟新鲜即炸❗️
炸得晶凝通透,条条都咁粗身✨
咬落去外脆内软,好香口☺️
食到有薯仔味➕薯仔茸👍🏻
配埋松露蛋黄酱➡️
一热一冻,一脆一软,
更加滋味🌟
份量都唔少,够晒两个人食💕
2021-03-28
2021-06-06 0 浏览
餐厅在大埔火车站再行十分钟左右便能到,地点都易找的~员工们都享受工作,同事间彼此聊天中带点快乐,气氛也不错~秘制伊利比亚卡邦尼意粉~意粉上有一只温泉蛋,流心的,拌匀意粉後食,令意粉更滑更挂汁,卡邦尼酱够味,意粉很特别,相比平日的较粗身及弹牙,几得意~西班牙伊利比亚猪肩肉~油脂香味重,很丰盛口感,猪肩肉挺厚身的,吃起来松软,拌上薯蓉同吃,小女生够吃的~鸡翼(明太子,柚子蜜,白松露忌帘)~因爸爸爱吃鸡翼,故一次过点了3种味~明太子咸咸的,加上明太子的脆身,几特别;柚子蜜必吃,很香柚子味,吃起来口接口的;白松露忌帘很creamy,很香黑松露味,正的~蒜香辣椒炒活蚬~蚬肉新鲜嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~酥炸吉列广岛蚝~推介的,炸得很乾身不湿的,吉列很香脆,上桌的热点也高~

蒜香辣椒炒活蚬~蚬肉新鲜嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~

2021-06-05 0 浏览
✨大埔人气小店😍高质西餐✨————————————————————Homeland应该大家都识!大埔同大角咀都有分店岩开张果时有出过食评😛而家转左menu再update下摆盘真系靓左好多 仲有啲菜式系大埔限定架😍————————————————————🦀甲罗烧蟹膏炖饭 $168 真系好足料😍有齐蟹肉 蟹膏同蟹籽份量都够捞哂成个饭😆层次好丰富不过蟹膏偏咸 但加埋饭食中和番都ok饭底系忌廉汁risotto 煮得几creamy 口感几好呢款唔可以独食🤣🤣都几腻下 会好饱.🍝海鲜自家制小球藻乌冬 $128开头唔知乜系藻乌冬🤣望落似寛条面口感好烟韧又挂汁 推介呢款❤️有明太子汁同辣蕃茄汁两款拣 明太子好惹味劲正🤤海鲜有大虾 蚬 八爪鱼 蓝青口🦐大虾几新鲜 质感爽弹.🥩香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $198个样好靓仔 但比想像中乾左少少😂叫左五成熟既 唔算太juicy 好在有烧汁加持反而啲side dish好高质!薯蓉劲重牛油香翠玉瓜同粟米芯有烤过 都几好食 俾我清哂😋.🍵海盐奶盖抹茶 $48🍌香蕉朱古力 $36.饮品真系一般般😢奶盖几creamy既 但抹茶味都几淡 而杯香蕉朱古力又甜得太过份 要改善下🥺
✨大埔人气小店😍高质西餐✨
🍌香蕉朱古力 $36
饮品真系一般般😢奶盖几creamy既 但抹茶味都几淡
而杯香蕉朱古力又甜得太过份 要改善下🥺
————————————————————
📍 Homeland (东昌街) (大埔)
大埔东昌街2号地舖
2021-06-03 0 浏览
同事介绍话佢d嘢好食又抵食,於是带埋屋企人一心打算食餐好的。平日晚餐我冇book枱,入到去被指示上楼上,这就是失望的开始。楼梯偏黑,但营造不了气氛,隐约见到地上的污垢,和地面陈旧的痕迹。上到去,一大股味道,是那种潮湿,不洁的气味,很倒胃口。灯光是暗暗的,但那股气味令人想到昏暗的灯光只是掩饰地方残旧,不洁的技俩。「一埸来到,或者食物好好味呢」我安慰自己。但我的慢煮羊膝味道很平淡,和只是和暖而已,未吃到一半,已经凉了。反而,伴碟的薯蓉是很香和热辣辣的。刀叉有渍,用纸巾抹了还是令人不安。应该不会再去这间餐厅了。
「一埸来到,或者食物好好味呢」我安慰自己。
刀叉有渍,用纸巾抹了还是令人不安。

应该不会再去这间餐厅了。
2021-06-03
2021-06-02 0 浏览
餐厅有地下及楼上两层,平日晚市连楼上都爆满,幸好早於网上订座,一到埗便可入座。装潢有格调,灯光偏黄及昏暗,墙上挂着海报及画作,沿走廊上二楼,近楼梯旁摆着偏民族风的矮储物柜。走到上层细看,每张餐桌上都有木制小屋座用作放置餐具及纸巾,亦有一瓶水供客人享用。唯独用餐环境太嘈杂,使环境分被扣了点。牛面颊肉非常软稔,近乎入口即溶,特别令人喜出望外,意大利大饭烟烟韧韧,值得推荐。参考其他食评而点的猪肩肉,未有如牛面颊般惊艳,但整体尚好,熟度刚好,肉质够软,配菜则一般,薯蓉较为淡味。把肉酱意粉的肉酱放在饼底上再洒上芝士的 pizza,肉酱太咸,亦未觉这个配搭合衬。餐厅会再光顾,但这个薄饼不会再点了。

匈牙利牛面颊炖意大利饭

西班牙猪肩肉

肉酱芝士三重奏薄饼

匈牙利牛面颊炖意大利饭
西班牙猪肩肉
2021-06-01 0 浏览
呢间HOMELAND出名装修同野食有特色,今晚又同男友黎拜会下佢😎今次决定试新嘢,叫个全蟹宴!😂叫咗餐牌推荐嘅焦糖菠萝焗蟹肉饼,店铺限定嘅蟹膏炖饭同埋一杯榛子朱古力少冰~焦糖菠萝焗蟹肉饼超足料!😱 每啖都食到满满既蟹肉,完全食唔出有沟其他材料,劲鲜味😍 估佢唔到同甜甜地又juicy既焦糖🍍会咁夹😯😯 好有惊喜!👏👏蟹膏炖饭饭底有非常浓郁既蒜味,饭粒带啲creamy同咬口,仲有啲菇类提算鲜味同口感👍蟹盖里面系满满香浓既蟹膏,鲜味既蟹肉同埋好有口感既蟹籽,好味!🤤🤤榛子朱古力卖相好靓,仲赠送左条kitkat🤣男友话唔会太甜,饮落有淡淡既榛子味,反而有啲似杏仁奶,啲忌廉溶左令杯饮品更幼滑😀我地对呢个“全蟹宴”都好满意!😋😋

今次决定试新嘢,叫个全蟹宴!😂

估佢唔到同甜甜地又juicy既焦糖🍍会咁夹😯😯
好有惊喜!👏👏

榛子朱古力

榛子朱古力卖相好靓,仲赠送左条kitkat🤣

我地对呢个“全蟹宴”都好满意!😋😋
2021-06-01
  • 甲罗烧蟹膏炖饭
2021-05-31 0 浏览
之前都同大家推介过呢间高质小店💛今次又去左试佢嘅其他嘢食啦!依然咁好食🤩🤩真系好推荐大家去💕🔻#烧汁牛面颊炖饭 $98牛面颊炆得好软熟🤩🤩唔使点用力就切得开,至於个炖饭软硬程度适中,加埋蕃茄仔🍅入去煮,酸酸地几开胃😍😍另外嗰酱仲有啲芝士味🧀好好食😋🔻#松露啡菇鸡胸阔条面 $98份量非常足够,鸡胸都好嫩👍🏻另外佢啲阔条面真系好正😗😗感觉非常弹牙,食落口感好烟银,仲好挂汁添!😆每条面都好有蛋香!🥚🥚😍成个意粉食落口感好丰富,啲汁Creamy得黎又唔会好腻!
🔻
#烧汁牛面颊炖饭 $98
🔻
#松露啡菇鸡胸阔条面 $98
2021-05-25 4 浏览
My 2pm late lunch was an order of the breakfast dish. Bacon, sausages, salmon, scrambled eggs on bread, and greens. Excellent.The set for $88+10% came with a drink and, strangely, more of the same greens (not photographed).A side order of potato wedges ($58+10%) also was ordered ... fried very well, and with two sauces for dipping, but price was a bit on the high side.Downside: Frigid cold A/C.

Downside: Frigid cold A/C.
all day breakfast
2021-05-24
all day breakfast
2021-05-24 13 浏览
近来大埔的话题离不开日本超市,而我亦因而去了大埔走走。完成购物後找了Homeland食晚餐。餐厅位置尚算方便易找,它有两层小屋型式的餐厅,满有美式风格,进大门便看到吸引目光的艺红光招牌,墙上挂有美式风格图画,气氛十足。是日选了牛扒作周末安慰,加上鲜蚝忌廉汤以及配上奶盖抹茶作餐饮。法式鲜蚝忌廉汤味道相当出众,生蚝味极浓。加上有肥美的蚝肉,整体非常之圆满,值得推介大家一试。香煎澳洲黑毛安格斯西冷扒,西冷扒厚切斤两充足,五成熟煮得刚刚好,烧肉汁非常可口。配菜是牛油薯蓉香味十足。喜欢锯扒的朋友一定要品嚐一番。海盐奶盖抹茶味道是咸香味的抹茶奶盖,不论你喜欢抹茶与否亦能够感觉到是消暑饮品之一,特别一提示伴杯的两小块熊仔饼感觉非常有趣清新,声色味俱全。全晚感觉惊喜,大家如有兴趣到大埔超市购物可顺便到Homeland补充体力。享用一下优质食品吧。

2021-05-14
  • 法式鲜蚝忌廉汤
  • 海盐奶盖抹茶
2021-05-23 0 浏览
门槛已经系$100/餐,叫咗3个餐:烟燻薄饼、千层面、卡邦尼意粉。咖啡单纯系奶加水,我呢世人未饮过咁难饮嘅奶啡,即冲都冇咁难饮,任何一间茶记都唔会咁差,即刻弹返比佢。个千层面又乾,肉味又苏,食几啖已经放弃(即使我好肚饿)个薄饼本身已经有燻肉dllm 仲要撒粗盐系面,唔知燻肉系盐整??卡邦尼意粉手打面系唔错,但份量好小,考虑到佢系3个餐唯一一个入到口,3个人分每人一啖仍然好肚饿。cls 仲要收加一(餐牌冇写,埋单先知),总之呢间嘢我永久blacklist, 大家唔介绍交学费即管去试伏。

个千层面又乾,肉味又苏,食几啖已经放弃(即使我好肚饿)

2021-05-23
Homeland @大埔📍大埔东昌街2号地舖呢间餐厅bookmarked左好耐架啦 今次终於有机会同朋友一齐去大埔试下🤤餐厅装潢设计走工业风 门外仲有手绘既壁画 几有特色🎨楼上有吧枱位坐 夜晚灯光坐系度都几有气氛😍🥩香煎西班牙伊比利亚猪肩肉 $148有得拣9成熟/全熟 猪肩肉肉质好嫩滑 叫9成熟啱啱好 肉脂丰富 好juicy每一啖肉都好软念😍同埋我自己好锺意旧薯蓉 好食到停唔到口牛油味好香好creamy!!🤤🤤▫️松露啡菇鸡胸阔条面 $98呢度既意粉都系手工意粉 阔条面面条弹牙好有咬口😋 松露味好出 个汁调得好creamy好香啡菇味🤤 面条亦都好挂汁 鸡胸肉质鲜嫩唔会乾柴👍🏼🍗小食拼盘 $108 入面有芝士薯条🍟、酥炸鸡翼🍗、吉列广岛蚝🦪、炸鱼手指🐟芝士薯条我个人觉得炸得唔够脆 可能因爲加左芝士酱 不过个芝士酱就好正🧀🤤🤤广岛蚝入面多汁 炸鱼手指同样都系外脆内嫩🤩鸡翼系柚子味 外层炸得好香口 好锺意个酱汁🤤柚子酸酸甜甜 好清新😋😋 可以中和番个油腻感👍🏼🍵Matcha Latte野饮方面就有d失望 见到有抹茶粉 但唔系好饮到有抹茶味 只饮到咖啡味🥺👅好味:4.6/5💲价钱:3.8/5🌟性

Homeland @大埔
📍大埔东昌街2号地舖

🥩香煎西班牙伊比利亚猪肩肉 $148
香煎西班牙伊比利亚猪肩肉

▫️松露啡菇鸡胸阔条面 $98
松露啡菇鸡胸阔条面

🍗小食拼盘 $108
入面有芝士薯条🍟、酥炸鸡翼🍗、吉列广岛蚝🦪、炸鱼手指🐟
小食拼盘

🍵Matcha Latte