2020-09-14 0 浏览
特登黎食最爱嘅炒雪糕,点知原来已经discontinued...一场黎到,唯有试杯奶昔吧。冇灵感,就试未见过嘅蓝色啦~蓝色云呢拿雪糕加鲜牛奶打出黎,蓝色奶昔~饮起上黎比较稀身,对於唔喜欢饮太杰嘅我就感觉刚刚好~
特登黎食最爱嘅炒雪糕,
点知原来已经discontinued...
一场黎到,
唯有试杯奶昔吧。
冇灵感,就试未见过嘅蓝色啦~
蓝色云呢拿雪糕加鲜牛奶打出黎,
蓝色奶昔~饮起上黎比较稀身,
对於唔喜欢饮太杰嘅我就感觉刚刚好~
2020-09-09 128 浏览
之前见有好多人,都会去打卡,以为好好味,原来只喺外观吸引 ,内里既雪糕味好普通 花生酱都 好少,如果单单只讲值唔值得去食 ,我唔会去第二次,因为贵得嚟,唔叫好食。
Rock今Vanilla
2020-04-26
2020-09-07 125 浏览
呢间之前都净系食过佢嘅炒雪糕,冇谂过原来佢有开西餐厅。佢个怀旧美国风招牌好靓啊!!衬落香港既街道好突出!餐厅入面都好靓好有格调!好想喺呢个位打卡,不过间餐厅坐满人,我怕羞🤣🤣🤣!当日既Lunch menu💛,好抵啊🥰又有前菜又有甜品同饮品❤️❤️!好满足好饱!好多嘢都想试,最後决定同朋友一人叫一个再share。𓂀前菜拣咗磨菇汤🥳🥳𓂀卡布里波特菌配杂菌意大利粉有少少失望,意粉系蒜香味,味道还可,不过略嫌碎得济。个大啡菇无乜味,虽然加咗芝士系面但系唔系好索到芝士味,希望可以改善下。𓂀美国牛肩扒配意大利粉牛肩扒好厚啊!肉质唔错,美中不足系本身系叫5成熟,结果都系7成,同埋可以咸返少少钓返个牛味出黎。𓂀杂莓挞本身想嗌tiramisu,点知卖哂😢😢!不过呢个嘅味道都唔错,中间系吉士酱,饼底都好脆好食!另外值得一提就系呢度嘅咖啡都好好饮!咖啡好香,同埋个糖水系自己加,可以自己控制甜度。推介啊!!

!好多嘢都想试,最後决定同朋友一人叫一个再share。

𓂀前菜拣咗磨菇汤🥳🥳

Cappuccino
美国牛肩扒配意大利粉
杂莓挞
Cappuccino
今个星期五啱啱放宽返晚市堂食去到夜晚九点,男朋友就book咗中环Holly Brown食Happy Friday晚餐 😊听讲今年啱啱装修完,餐厅前面会见到有雪糕甜品同咖啡,而後面就有好多位俾人食西餐。今晚唔算多人,虽然冇咗平日dinner set, 但系主食前菜嗰啲就半价,每人要嗌一杯正价嘢饮,整体都算好抵食! 我哋嗌左两个前菜 (白酒煮青口, Nachos),一个主食 (西班牙慢煮乳猪),再嗌左两杯嘢饮。比较出名嘅西班牙慢煮乳猪的确几有惊喜!唔单止大大份,仲整得好好食。乳猪外脆内软,个皮脆卜卜 ,而猪肉鲜嫩而且好有肉汁,配搭得啱啱好 😋 推介值得一试。另外两杯正价嘢饮亦都物有所值,其中一杯系蓝色云呢拿milkshake好似招牌蓝色云呢拿雪糕咁,都几得意 😬另一杯就叫咗香蕉拖肥 milkshake,出奇地香蕉味同拖肥味都好浓,男朋友话觉得好好饮,我试过亦的确不错。食完正餐,由於女仔甜品有另一个胃,我哋都嗌左一杯雪糕,拣咗青苹果味同埋莓味,两款都系比较清新嘅水果味,尤其青苹果味比较特别 🍨呢餐圆满结束大满足!!! 😬☺️

白酒煮青口

雪糕

呢餐圆满结束大满足!!! 😬☺️
2020-08-28
白酒煮青口
2020-07-12 600 浏览
无论是饭前甜点还是饭後甜点都只是给个藉口让自己吃多一点.今次又黎到Holly Brown食甜品🙈今次试左丹麦多士配朱古力同埋云尼拿雪糕 $118本来想试apple pie味雪糕但店铺雪糕柜坏左 只系供应四款基本口味☹️少少失望☹️不过我地今次叫嘅哩款丹麦多士都好好食多士外皮烘得好脆 带有微暖捞埋雪糕一齐食 一冻一热咁真系好好味💕仲有brownie粒粒同埋朱古力脆珠做topping食完真系超级满足😝就算卡路里超晒标都唔怕🙈
无论是饭前甜点
仲有brownie粒粒同埋朱古力脆珠做topping
食完真系超级满足😝
就算卡路里超晒标都唔怕🙈
2020-06-25 651 浏览
离职後很少出港岛了,今天恰巧要到西环转一转,所以就先到中环陪朋友吃个Lunch吧!中环是朋友的地头,於是便介绍了Holly Brown,果然很高质啊~Lunch Set有前菜/汤、主菜、饮品和甜品,而且全部份量都很多,很满足呢!因为天气实在太热了,所以前菜选择了田园沙律。卖相虽普通,但配上柠檬汁酸酸的感觉变得很清新很开胃呢~【卡布里波特菌配杂菌意大利粉】很juicy的菌类,完全不会烤得很乾身,意粉也不会很油腻,完美地中和了。甜品方面朋友介绍吃【Tiramisu】以饭後甜品来说真的很大件,绝对让您抱着肚子满载而归!可惜的是雪得有点硬身,如果可以再creamy一点会更加加分喔~

【卡布里波特菌配杂菌意大利粉】

甜品方面朋友介绍吃【Tiramisu】

2020-06-24
对於寻日既遭遇,呢间野简直系可以列入我黑名单榜首本身我都几锺意支持小店、由其系送中之後是日约左客人倾野,又唔想帮衬大集团见openrice话系黄店,同埋几年前都去过倾野觉得都坐得几舒服所以就拣左佢11:30去到行入餐厅里面待应就问我地coffee or lunch, we said coffee 咁待应就话要坐出面位置,呢个都唔系问题Well...一个人要叫一杯野饮都好正常,一坐底待应就比menu你,未order既就keep 住过黎问你,完全唔理理你系咪倾紧计,惊死你唔落单跟住客人11:50分左右到左,我地咪倾单讲重要野,好啦、待应又走过黎问我客人饮乜话有minimum charge,我地倾紧野我个客话一阵落单,点知10分钟左右又有另一个待应比张单叫我地埋单咁我地都奇怪,又话有minimum charge转头又叫我埋单咁即系仲洗唔洗叫野饮呢?咁我照比credit card佢埋,过多10分钟有个自称老板既中年阿叔行埋黎态度非常差咁话我地:你地下次唔可以咁,今次埋左单就算数,我地写到明有minimum charge 架,我地lunch hour好忙架,呢度唔系比你地倾野既地方,如果要倾去哂
对於寻日既遭遇,呢间野简直系可以列入我黑名单榜首
本身我都几锺意支持小店、由其系送中之後
是日约左客人倾野,又唔想帮衬大集团
咁我照比credit card佢埋,过多10分钟有个自称老板既中年阿叔行埋黎态度非常差咁话我地:你地下次唔可以咁,今次埋左单就算数,我地写到明有minimum charge 架,我地lunch hour好忙架,呢度唔系比你地倾野既地方,如果要倾去哂starbucks倾啦!
Wtf🤬🤬🤬🤬🤬我地冇话过唔落order,系你同事呢头叫我order转个头又叫我埋单
乜料啊?其间我地同佢解释佢话我系呢度既老板、so?!老板就可以赶客?老板就可以闹客?我地唔食lunch系咪等於唔系客?
之後我个客order左杯hot chocolate同埋一支水、支水又系搞笑、我地问有冇樽装水,待应问我地要大定细,我地话要细、之前转个头又话得大、我地order 有气水结果比左支still water 、$60一支水!!
Well,我唔系倾紧单我真系唔会忍佢,咁既服务态度都咁多人帮衬我真系唔明🤬🤬🤬🤬
你要做生意都唔系咁,我地3个人2个锺4个野饮$244唔系冇消费!
就算系lunch都可以食2个锺挂?
一系你同我讲明你有time limit,同埋一坐底要立刻order,同埋唔可以倾野!
最後、我严重怀疑佢唔系黄店!!
请问黄左系边??服务态度仲差过蓝店!!
要约人倾计倾生意,千祈唔好去、人地老板唔做你生意!
2020-05-30 723 浏览
终於都开返!因为有限聚令,其实坐得都好阔落2枱之间够唔够相关要求就唔知道喇个lunch set 超抵有汤main dessert 饮品好full就算点左个main 系沙律都会好大份 好饱沙律有藜麦好fresh另外个意粉都有亮点虽然好似好斋,食菇个mushroom on mushroom spaghetti 一d都唔dry个dessert 先叫人兴奋,超大件不过就靠彩数。。。因为。。。每枱都会唔一样😆😆我左右两边同自己。。。已经系3款不一有tiramisu, blueberry cheesecake... 我哋系coconut 拿破仑超heavy but good taste~ 个coffee 都好纯,不错啊
终於都开返!

因为有限聚令,其实坐得都好阔落
2枱之间够唔够相关要求就唔知道喇
个lunch set 超抵
有汤main dessert 饮品好full
就算点左个main 系沙律都会好大份 好饱
沙律有藜麦好fresh
另外个意粉都有亮点
虽然好似好斋,食菇
个dessert 先叫人兴奋,超大件
不过就靠彩数。。。因为。。。
每枱都会唔一样😆😆
我左右两边同自己。。。已经系3款不一
超heavy but good taste~
个coffee 都好纯,不错啊
2020-04-08 623 浏览
#中环 #黄店 💛✿/Definitely one of my childhood memories以前中学一早放或者放假就会同啲best friend嚟食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/印象中以前最开始食,佢仲未整个menu有哂唔同炒雪糕嘅配搭,个阵次次都会叫佢signature蓝色云呢拿雪糕,之後最钟意叫Holly Starlet🌟 大个啲就钟意叫Berry系列/前排趁佢中环间分店装修前买一送一去食❤️但好似以前味道好食啲😂————————————#HollyBrown〰️ Holly Brown (Central)〰️G/F, 22 Stanley Street, Central————————————#journeyoftwo香港_dessert
#中环 #黄店 💛

〰️ Holly Brown (Central)〰️
————————————
#journeyoftwo香港_dessert
2020-03-20 337 浏览
位於中环的横街中,有间大大的雪糕及咖啡店。这舖头装修简约又特别,它的前半是雪糕店,後半是咖啡店。今次食小鬼只光顾了雪糕店。雪糕是Gelato 而且每款也是$68。熊猫抱抱 | Minie Mo $68这选用了牛奶意式雪糕,再加入朱古力酱,朱古力碎及 Oreo,最後将雪糕炒一下,便制成了熊猫抱抱。整体份量多,二人一份已足够。 雪糕口感幼滑,配上朱古力酱和Oreo一起吃,十分惹味。Chocolate sauce, chocolate chips, Oreo are added on the top of Gelato in milk flavour. The ice-cream is large, which is enough for two persons to share. The texture of the ice-cream is smooth and tastes delicious.店内还有一些文宣。There are also some pro-democratic propagandas in the store.

熊猫抱抱 | Minie Mo $68
熊猫抱抱 | Minie Mo

店内还有一些文宣。
2020-02-25
$34 (其他)
熊猫抱抱 | Minie Mo
2020-02-25 328 浏览
提起Holly Brown就会谂起炒雪糕, 好少留意佢地既西餐, 今次一於叫个Set Lunch试试~-🍴西班牙慢煮乳猪皮脆但唔会太乾, 肉质嫩滑有口感, 点上酱汁更加惹味~份量适中, 食Lunch刚刚好~.🍓Laugh Out Loud奶昔卖相好靓, 五颜六色, 少女心爆发💕奶昔饮落几滑, 士多啤梨味好自然🍩冬甩味道有点淡, 如果甜番啲会更好~
🍴西班牙慢煮乳猪
🍓Laugh Out Loud奶昔
以前真系好锺意食 @hollybrowncoffee 嘅炒gelato,高峰时期可以一个食3、4次!!特别锺意蓝色云呢拿雪糕,打卡一流🥰依加分店越来越少,谂谂吓其实都好几年冇食喇!今次咁岩喺中环附近食嘢,决定来食个雪糕,hea个下昼😇中环分店有两层,记得以前返学嘅时候,好锺意嚟呢度做功课同补习,环境够大够静嘛~但今次嚟到发现上层已经删咗,不过下层都够大,坐得几舒服。提提大家如果怕冻嘅话就唔好坐门口位啦,大门长期开住,会越坐越冻。整体来讲,有少少失望,雪糕嘅味道同口感同以前食嘅唔一样,虽然未至於难食,但就系冇咁好食罗!☹️见好多人都会嚟呢度饮咖啡同食lunch,下次再嚟试吓先~.once upon a time @hollybrowncoffee was one of the only fry ice cream places in hong kong 😆 with the blue vanilla ice cream 🍨 but over the past couple years their branches have been closing one after another 😔
once upon a time @hollybrowncoffee was one of the only fry ice cream places in hong kong 😆 with the blue vanilla ice cream 🍨 but over the past couple years their branches have been closing one after another 😔 came across the central branch today so decided to relive some memories and give their gelato a try again 😋 the seating at the shop is super comfortable and spacious 👍 but the gelato was quite disappointing 😔 the texture was quite different from before! but i saw a lot of people eating lunch and grabbing coffee! gunna try that next time
𝐎𝐇 𝐅𝐔𝐃𝐆𝐄! $68 😋
呢一个完全啱晒钟意食朱古力嘅您😇朱古力雪糕、朱古力酱、朱古力碎再加brownie炒埋一齐!但今次食有少少失望,雪糕食落口感有一种放咗好耐结晒冰嘅感觉,一路食都会咬到啲冰咁☹️而brownie份量都冇以前咁多,以前识落好乾身,好易碎开。
不过其实味道都唔错嘅,朱古力味好浓郁,只系口感差啲啲咁🤧
Oh  Fudge!
Oh  Fudge!
2020-01-14 451 浏览
中环嘅黄店好多都系小店,但因为同事search咗先知原来呢一间都系黄店嚟嘅!!我哋本身见佢平时成日都有位,好似唔使book都可walk in,谂住都应该系普普通通。佢本身系卖雪糕嘅,但其实佢正餐食物质素系完全令我喜出望外喎!! 佢lunch或者夜晚呢都系有set嘅,可以拣配沙律或者系汤。 主菜除咗好普通d意粉之外,佢有啲特别嘅。例如呢一个就系烧猪仔骨,系全部都系脾嘅位嚟嘅。 另外仲有牛扒,呢个牛排都几大份,而且佢肉质系非常soft,就算系用普通刀都好容易可以切到,非常好跟餐仲有配甜品, 可以拣任何一款蛋糕或者系雪糕一球,佢呢个餐仲包咗嘢饮嘅,所以我觉得其实都唔使二百蚊包埋加一,系中环都好抵食,可以再encore嘅

经过中环逛街中,天气也回暖不少,突出想食番个雪糕降下温,我来到位於中环士丹利街的Hollybrown Coffee 食番个炒雪糕先,店员会在雪糕板上即制炒雪糕,餐牌中供应有25款口味可以选择,每款都是$68,我个人喜欢这款Miss Sunshine (夏威夷甜心),主要有士多啤梨Gelato 雪糕作base,再加鲜香蕉肉、饼乾碎及士多啤梨粒,香甜士多啤梨雪糕散发清香的香蕉味,香蕉够熟又软腍,饼乾碎更加嚼间的口感,雪糕细滑又不会太甜,雪糕用上50%果肉制造,脂肪含量又较低,真是超美味

2020-01-07
10 分钟 (外卖自取)
  • MissSunshine
作为一个雪糕控,最近就留意到位於中环的 Holly Brown 有在卖Gelato餐厅的前半部是甜点店,後半部则是西餐厅来 不知是不是地理位置的问题? 当日晚市只有我们这枱客和一枱walk-in就没有了但就中环来说$138起的西餐 Set Dinner 其实不算太费吧?!Set Dinner 包括 - 是日餐汤或田园沙律 + 主食 + 甜品 + 饮品我们点了四个Set,天冷的关系~大家都是选是日餐汤 - 粟米汤虽然不是Creamy那种的粟米汤,但喝起来很香甜新西兰牛肩扒配薯条 ($188) - 牛肩扒的脂肪比例并不多,但肉质幼嫩~而且牛肉味很浓郁肉汁也颇丰富,所以不用特地沾酱来吃也可以。於是那酱都是让我拿来配薯条吃香草烧春鸡 ($158) - 1直对烧春鸡有偏见,因为吃过很多都烧得乾乾的 ... 这店倒是烧得还算不错~最少是吃到脆香的皮和滑嫩的鸡肉但这个就要沾酱来吃才较惹味罗 红酒烩纽西兰羊膝配薯蓉 ($188) - 羊肉很稔身,轻轻一切就轻易将骨退下罗~而且羊羶味亦没有很重 配上香滑的薯蓉来吃还满饱的耶龙脷鱼柳配牛油忌廉汁 ($138) - 这个是配意粉。鱼柳颇大一块!饮品方面可选咖
餐厅的前半部是甜点店,後半部则是西餐厅来
虽然不是Creamy那种的粟米汤,但喝起来很香甜
粟米汤
新西兰牛肩扒配薯条 ($188)
牛肩扒的脂肪比例并不多,但肉质幼嫩~而且牛肉味很浓郁
新西兰牛肩扒配薯条
这店倒是烧得还算不错~最少是吃到脆香的皮和滑嫩的鸡肉
但这个就要沾酱来吃才较惹味罗
香草烧春鸡
红酒烩纽西兰羊膝配薯蓉 ($188)
羊肉很稔身,轻轻一切就轻易将骨退下罗~而且羊羶味亦没有很重
配上香滑的薯蓉来吃还满饱的耶
红酒烩纽西兰羊膝配薯蓉
龙脷鱼柳配牛油忌廉汁

饮品方面可选咖啡、茶或汽水~ 柠檬草姜茶 - 建议茶包泡得差不多就拿出来
鲜奶抹茶 (+$4) - 但那抹茶味太淡了 ....
Holly Brown Tango (Affogato) - 虽说包咖啡,但其实这款不在可选之列
是店员特别给点的!! 半溶雪糕加上浓缩咖啡!不论是口感还是味道上的层次也很丰富
柠檬草姜茶
鲜奶抹茶
Holly Brown Tango (Affogato)
其实甜品本来也是提供蛋糕的,由於都不太岩食~店员也让我们转成一球雪糕
我们有四个人就选了四款口味。没想到连莓味也是偏甜了一点,反倒是朱古力口味香浓得来是最不甜的
牛奶口味很香滑、椰子味浓,但也是甜了些就是罗 ...
2019-12-05
新西兰牛肩扒配薯条
红酒烩纽西兰羊膝配薯蓉
Holly Brown Tango (Affogato)