在電視上看到介紹此社企朱古力小店, 原來在石門, 都近我馬鐵站。於是上網查, 原來網上Tecm mall 社企產品平台可以訂購, 於是訂了Hello Cocoa】SEN藝術家設計卡之A: 生果堅果十八片禮盒 SEN Designer Fruits & Nuts 18 pcs/box × 1Hello Cocoa】75%精選黑朱(茶啡鹽薑陳皮花椒薄荷時令好物) × 1老闆好人, 送貨員工有禮, 朱古力價錢合理$8/粒。 朱古力品種有乾果粒, nuts, 洛神花, 檸檬, 柚子, 士多啤梨, 提子乾。。。。朱古力有75%, 100% 濃度, 唔太甜, 唔會苦。能夠幫助人, 又能食到用心製作朱古力, 感覺滿滿人情味。

老闆好人, 送貨員工有禮, 朱古力價錢合理$8/粒。

朱古力有75%, 100% 濃度, 唔太甜, 唔會苦。

能夠幫助人, 又能食到用心製作朱古力, 感覺滿滿人情味。
2022-05-24 907 浏览
今日收到同事送的朱古力。這朱古力包裝幾精美,原來是來自一社企的朱古力店。朱古力的造型比較有手工感覺,雖然沒有酒店或名牌朱古力的精緻,但朱古力的選擇不少,而且價格親民。朱古力的味道主要以黑朱古力味為主,感覺是75%至80%那一種。朱古力口感順滑,沒有黑朱古力的苦味和酸味,而且吃的朱古力的原味,沒有過甜的問題。平日吃多了大牌朱古力,試一下手工朱古力,又另一番滋味。

今日收到同事送的朱古力。
這朱古力包裝幾精美,
原來是來自一社企的朱古力店。

朱古力的造型比較有手工感覺,

平日吃多了大牌朱古力,試一下手工朱古力,又另一番滋味。
2022-05-23
用餐时段
其他
石門有好多值得幫襯嘅小店,呢一間想幫襯好耐,係一間專門買朱古力嘅社企。朱古力大致分為100%同75%朱古力,有各式各樣唔同嘅口味,目測好似超過50種口味,睇到我眼花撩亂,好彩老闆細心介紹!朱古力價錢非常合理,全部都係$8/塊,今次我就買咗10款唔同嘅口味,因為只係自己食,所以冇額外要求包裝。老闆話如果係送俾人嘅, 加個禮物盒都只不過係$4 㗎咋,服務非常貼心。返到屋企就試咗朱古力,每個味道都非常突出,真係心機之作。每一種口味都好出色,特別推介鐵觀音,花椒味,薄荷朱古力。

2021-05-27 1472 浏览
之前睇報導得知呢間舖頭,係台灣父親為自閉症兒子而創業🥺,希望兒子可以係店舖幫手,從中增加兒子嘅自信及獨立性,同埋店舖成功申請做社企,仲請左sen患者幫手👍🏻👍🏻👍🏻我自己最鍾意試小店,但因為唔去開石門個邊,未有機會試吓佢哋嘅手工製朱古力🍫,但有次同事竟然買咗佢地嘅朱古力🍫,請我食左塊橙味🍊朱古力😋😋😋,幾正喎,雖然個外形無酒店個d咁精緻,但味道絕對拍得上酒店水準👍🏻👍🏻👍🏻同事前幾日又好好咁請我食佢地新製嘅雪花酥😘,真係好好好好食😋😋😋,朱古力味好豐富,仲有啲乾果粒,唔會太甜,亦唔會好痴牙,正😍😍😍結果,我忍唔住叫同事幫我訂咗盒9粒裝嘅朱古力雪花酥,每粒$12,盛惠$108😍😍😍!性價比高,唯一美中不足嘅係,佢個包裝盒有啲難開🥲

2020-12-05 2403 浏览
自選9種口味,各各有特色!別的地方吃不到,推薦竹薑、鹽花、無花果、花椒、橙⋯⋯感受老闆用心經營,小店加油!送禮自吃都合適!朱古力可減少機率阿茲海默和老年癡呆,健康又美味啦~🤩🤩下次要試試不同口味,共有兩排口味選擇,可能要吃三次呢~防失智、強血管、還要美味!寶衛脾胃,消化可可腸道增加益生菌,使腸道健康。可可內含豐富的多酚與黃酮(例如槲皮素)會產生抗發炎作用。槲皮素為某種激酶的抑制劑,能抗發炎,阻止神經元的興奮性毒性死亡。而多酚對促炎性細胞因子的釋放具有抑制的作用。食用無糖可可粉與黑巧克力具有一定預防或是改善炎症的效果。

2020-12-02 1541 浏览
今次係我第二次回購,相信仲會有更多次。記得第一次來的時候只是行街經過,好朋友話想試,最後買左幾片,令我印象最深刻的是100%原脂豆朱克力,口感係漿喉,苦的味道可以接受,我自己非常喜愛,可能作為飯後甜品,令我感覺體驗非常好,無糖 漿喉 苦 兩分鐘左右口有甘甘地既味道保持。第二次回購,當然是首選黑朱克力,因為好奇買左一牌防彈口味朱克力,哇,味道十分令我驚喜,一定要試,味道少少少甘,不是苦的。相信其他地方很難搵呢個味,問過老闆是特別的成份製作,同防彈瘦身飲食有關。一試,防彈朱克力竟變成我最愛❤。
今次係我第二次回購,相信仲會有更多次。

。一試,防彈朱克力竟變成我最愛❤。

《前言》大家好,我是在好友的介紹下於3/11下午光顧了貴店「CoCoa」,當天滿載而歸。以下心得文將會介紹我所購買的產品。在我揭開藍色具高雅氣質的盒子前,我仔細地看了又看印在盒子上的句子。字裡行間,我意會到的是店主想「破舊立新」,以細膩的心思,熟練的手藝,創新的思維令朱古力的味道再昇華,務求令客人每吃一顆朱古力,客人的味蕾就像享受了一頓盛宴。另外,我特別喜歡「Artisans」這個字,因為它擁有手藝人的意思。對我而言,做朱古力是一門藝術,同時間也是一門高深的學問。因為來自不同產地的可可豆,不論是酸度,回甘的層次也是獨一無二的。為了發揮每種豆的獨特性,店主得掌握好研磨的程度,並作出適當精準的調温,作好時間的監控。所以說,每一顆朱古力的誕生也是得來不易,全賴店主對可可豆從不間斷的研究,永不放棄的熱誠。所以我們要用正確的方式去品嚐,可試著閉起眼睛,含着朱古力,用口腔的熱度把朱古力融化,好好的去享受其前中後調。因為每一顆朱古力也是店主的心血,包含著店主的心思,誠意。我還記得當我在廚窗選購巧克力時,看到每一片成型後的巧克力的厚度也是很均一,可可油令巧克力充滿光澤亮麗,所以我相信這裡的朱古力是每天
《前言》

我還記得當我在廚窗選購巧克力時,看到每一片成型後的巧克力的厚度也是很均一,可可油令巧克力充滿光澤亮麗,所以我相信這裡的朱古力是每天新鮮由人手製造的。

老闆,老闆娘為人十分親切,熱情。由於店內朱古力口味多不勝數,所以店主先問我偏愛那種味道,例如,是果仁類?花朵類?果香類?然後便請我試吃不同類型的朱古力,甚至是可可豆。這真的是一個很難得的體驗!

《心得文一》

今天連昨天,我一共品嚐了四款不同口味的朱古力,以下是小小的分享文。

1.柚子: 朱古力的濃度屬中等,帶微微的苦澀味。老闆善用了清香四溢,稍稍帶甜味的柚子表皮,來替昇朱古力味道的層次。柚子的表皮是薄薄透光的,帶有柔柔的香氣,會輕輕的在味蕾上迴盪著,令我回想起小時候當鞦韆的感覺。

這份獨特的甘香,清甜的味道,就像四季般變幻交替,輪流上場。老闆更細心把地把白色帶苦的部分去除掉,目的是不會讓朱古力過於苦澀,讓味道更平衡。

2.熱情果:朱古力味道較柚子更為醇厚,帶點霸道。朱古力質感相對濃稠,味道較前者更馥郁,甘香。由於朱古力的表面均匀地灑了一層用熱情果磨成的粉末。所以把朱古力一放進口裡,上鄂便感受到熱情果豐富的果香,帶微酸。當吃到中段,那份果酸和朱古力混在一起,果香隱隱約約地浮現,像跟您的味蕾玩躲貓貓的遊戲。而吃到尾段,剩下來的就是那強烈的回甘味,after taste很帶後勁,味道久久不散。

3.檸檬:這次老闆整成的朱古力帶温和的甜度。檸檬是屬於橘子類。它的表皮帶有一份純純天然的油脂,是香味的精華所在。老闆處理檸檬皮,柚子皮的方法一樣。細心地只刨出黃色的表皮,避免顧客吃到只有澀味的白色部份。不知道老闆是否在檸檬皮施了魔法,檸檬皮帶有微微的甜味,可能是用了糖漬檸檬果皮。這顆用糖漬醃製的果皮並沒有遮蓋檸檬自身的清新的香氣,酸味,反而更能突顯檸檬的味道。檸檬味充斥著鼻腔,味蕾,香氣不斷在口腔中徘徊。另外,這些顆粒具立體感,為質感添加了層次,為我帶來雙層享受。吃著吃著,朱古力便靜悄悄地退場了,把整個舞台交給味道鮮明的檸檬。我個非常喜歡,欣賞這款口味。

4.洛神花乾:吃罷,第一口是朱古力的香味,香氣濔漫著整個鼻腔,朱古力在口中慢慢溶化,然後,洛神花乾便和朱古力併發出神奇的火花。洛神花乾帶著一般清雅,幽幽的花香。一小片的花瓣已能充份發揮了其花香的作用。味道酸酸的,帶給我非常開胃的感覺。另外,洛神花花瓣烘乾的時間拿揑得剛好,帶微脆,有口感,很好嚼。吸啜花瓣時像喝到了洛神花的原汁。朱古力與洛神乾的香氣,味道兩者配合得天衣無縫。縱使洛神花的味道不會維持太久,它卻像煙火般一樣,短暫而燦爛,叫人回味。

《心得文二》

5)發酵紅茶,是一種有助促進腸道健康的飲料。把它喝下的時候,喉嚨已立刻感到十分清爽,生津解喝,喝起來酸酸的,略帶甜味,味道就像酸梅,山楂湯。若平日吃得太油膩,它就尤其適合拿來喝,因為他有消滯功效。同時間酸咪咪的紅茶,在你感覺腸胃悶悶的時候,也能帶來開胃的作用。最令我驚喜的是發酵過程中所釀出來的味道。它有點酒精的味道,給我畫龍點睛的感覺(但其實它是不含酒精成份的),可放心飲用。

6)另外,我也買了一瓶放在角落不起眼位置的純手工製,不含糖份的芝麻醬。它雖然悄悄躲在角落,但它其實是一份由老闆娘用心所製的瑰寶。

要做出好的芝麻醬,令其極緻地散發出自身該有的,濃郁誘人的香氣,得靠長時間的傳統石磨,。

黑芝麻會自然釋出自身的油份,只要輕輕攪拌至芝麻油和已凝結的芝麻醬,把它們融為一體,便能食用。老闆娘親手做的芝麻醬濃稠度剛好,純純的味道,令人聞後垂延三尺旳黑芝麻香氣,可以用來塗麵包,或混合牛奶或豆漿來喝,非常健康。

這就是老闆,老闆娘為我們生活中帶來的一種小確幸。謝謝您們的努力。

謝謝老闆,老闆娘為店內的所有產品注入靈魂,愛心。

如果有緣人剛看到這篇文章,心動不如行動了,請多多支持這家具濃厚人情味,用料上乘,具高質素的朱古力社企吧!這裡的巧克力有多款不同創新的味道,正等待著您們來發掘,可可豆們會帶領您的味蕾走一趟念念不忘的旅程!

2020-11-03
2020-05-30 1641 浏览
熱情既老闆,超水準朱古力,有如酒店般水準,但 極之親民既價錢就可以品嚐到。本身喜愛朱古力,但老闆俾我試原粒朱古力豆,真係一試難忘,好似飲酒一樣既香味,有不同層次既味道湧出,真心推介愛酒之人可以試下。
2020-05-30
第一次幫襯係偶然經過,老闆娘熱情介紹,原本諗住買一粒但試食完真係好好好好味!今次係第二次專登去買我係一個嚴重濕疹患者,好多嘢唔食得,出面個啲朱古力都加左好多添加劑仲有奶,所以一直都好少食而老闆整嘅朱古力勁多款仲要無添加!少糖!想要奶的有奶🤣🤣係我的福音😭同埋真係好好味!個人推薦係鹽之花、咸蛋味、紅寶石(不過每人只可以買一片)、招牌五味都好好味仲有wasabi 都係我嘅最愛😍😍不過最令人回味係師傅嘅人情味!佢個份對朱古力的熱愛係會完全感染到你!佢不斷分享新的作品今日企係到短短一陣間,師傅就好熱情咁整左杯400次手打奶蓋咖啡俾我試飲!好正!做事有passion的人的確好不一樣!疫情好嚴重,但好想大家支持呢啲咁有人情味的小店!你問我六蚊一塊朱古力貴唔貴?我話對我黎講都貴,但係絕對物有所值!唔單止佢嘅好味係比得上好多大牌子的朱古力,而背後個份心思同手造朱古力所花的時間,絕對值呢個價錢!
第一次幫襯係偶然經過,
老闆娘熱情介紹,
原本諗住買一粒
但試食完真係好好好好味!
今次係第二次專登去買

我係一個嚴重濕疹患者,
好多嘢唔食得,
出面個啲朱古力都加左好多添加劑
仲有奶,所以一直都好少食
而老闆整嘅朱古力勁多款
仲要無添加!少糖!
想要奶的有奶🤣🤣
係我的福音😭
同埋真係好好味!

個人推薦係鹽之花、咸蛋味、
紅寶石(不過每人只可以買一片)、
招牌五味都好好味
仲有wasabi 都係我嘅最愛😍😍

不過最令人回味係師傅嘅人情味!
佢個份對朱古力的熱愛係會完全感染到你!
佢不斷分享新的作品
今日企係到短短一陣間,
師傅就好熱情咁整左杯400次手打奶蓋咖啡俾我試飲!
好正!
做事有passion的人的確好不一樣!

疫情好嚴重,但好想大家支持呢啲咁有人情味的小店!
你問我六蚊一塊朱古力貴唔貴?
我話對我黎講都貴,
但係絕對物有所值!
唔單止佢嘅好味係比得上好多大牌子的朱古力,
而背後個份心思同手造朱古力所花的時間,
絕對值呢個價錢!

2020-03-29 801 浏览
難得過黎石門,咁岩行過商場,見到呢間賣朱古力既舖頭。睇見多不勝數既朱古力口味,已經感受到老闆對朱古力的喜愛,老闆一見我地有興趣,即刻話可以試食。老闆為人很好,介紹不同朱古力口味比我地試,最難忘係五味朱古力,一隻朱古力可以有不同味道,簡直全港獨有。Hello Cocoa價錢抵食,絕對係朱古力迷既首選。老闆仲話星期六會係現場整朱古力,親身示範朱古力既制作,實在很難得。老闆整既100%朱古力並不苦,反而試到原本朱古力的味道。柚子皮朱古力有清香的柚子味,Wasabi朱古力做得很好,沒有讓Wasabi蓋過,仍保留到朱古力味,老闆制作的朱古力,色香味俱全,值得一試。
  • 紅寶石朱古力
  • Wasabi朱古力
  • 五味朱古力
2020-03-17 797 浏览
老闆終於有OpenRice lu👏🏽👏🏽👏🏽大約半年前無意中見到呢間鋪頭,好少喺香港見到有呢啲手工黑朱古力,所以企左係度望。老闆好好人瘋狂俾我試食😂食完之後就明白點解要呢個價錢,因為無係香港食過呢隻味,完全將cacao嘅味道發揮到極致,好食到返唔到轉頭。如果你鍾意黑朱古力50%以上嗰種,你一定要試!! 啲朱古力就係呢間細鋪頭仔裏面生產出嚟,老闆由粒cacao開始整成朱古力。估唔到一粒made in Hong Kong 嘅朱古力係可以咁香濃好食,仲要有多個20款口味,食過之後真係唔會再買出邊啲大牌子朱古力嚟食!👍🏽👍🏽如果你平時食開有奶嘅朱古力,驚苦嘅話可以試吓士多啤梨🍓/無花果果乾嘅朱古力,或者試吓焦糖奶油,甜度高啲食落完全冇苦澀味!🤤我自己就推介竹薑/鹽味/烏龍茶🤩順帶一提,老闆定期會用cacao整啲新嘅產品出嚟,近排好似有用嚟開朱古力奶嘅mixture同埋brownies,每次去都好有新鮮感😂🤫另外呢度有成個石門都搵唔到嘅Kombucha (紅茶菌),唔使走到去沙田City Suxxx用60幾蚊買一支返嚟,飲完包你腸道健康😉
老闆終於有OpenRice lu👏🏽👏🏽👏🏽

18片盒裝朱古力