2017-10-31 239 浏览
难得星期六,点知一早要去中环食嘢,真系灰爆。为咗平衡一下心理,於是约在附近返工的朋友,来一客大满足的午饭。餐厅环境漂亮,大家可以休闲的hea下。葱吞拿鱼腩饭定食,我至爱的葱吞拿鱼腩,见到餐牌上有,就毫不犹豫的点下。单单卖相,口水已经开始流,而且定食还配上蒸蛋,更令我觉得大满足。泡菜豚肉乌冬锅定食,朋友就点了这个定食,因为见到佢有五件寿司。其实,我见到乌冬锅,已经忍不住的偷吃了,因为加了泡菜,所以特别刺激好味。寿司用料新鲜,每片鱼生也把饭团包住。
餐厅环境漂亮,大家可以休闲的hea下。
寿司用料新鲜,每片鱼生也把饭团包住
2017-09-30
2017-10-28 1304 浏览
我们帮衬了这家 Hatsu 都有两三年之久 , 对其食物的质素有信心 ~Lunch Menu ~我点了一客 lunch set 特盛鲔鱼三色丼 $ 268  ( 包括 任食自助沙律吧、日式蒸蛋、味噌汤、热咖啡或甜品 )沙律吧的食物是以蔬菜为主 , 当中亦有我超喜爱的罐头杂果 , 还有店方自家特调的沙律酱 ~味噌汤 : 有浓香带鲜甜的面豉味 , 也略略喝得到有木鱼的味道 ~日式蒸蛋 : 鸡蛋尚算蒸得滑嫩 , 味道上也不单调 ~特盛鲔鱼三色丼 :  鲔鱼也就是吞拿鱼 , 此丼卖相讨好 , 三色吞拿鱼是 赤身、中拖罗、 大拖罗 ; 赤身的肉质结实 , 鱼味浓郁 ; 中拖罗的油脂和鲜味都非常均衡 , 有微微酸味 , 浓厚味鲜 ; 大拖罗的油脂丰腴甘香 , 肉质软绵入口柔软无渣 ; 米饭粒粒分明有烟靭口感 ; 吞拿鱼跟米饭相辅相成 , 好丼也 ~最後 , 以一杯咖啡作终结 ~ 本篇完 ~
Lunch Menu ~
日式蒸蛋 : 鸡蛋尚算蒸得滑嫩 , 味道上也不单调 ~
最後 , 以一杯咖啡作终结 ~

本篇完 ~
  • 特盛鲔鱼三色丼
2017-10-23 268 浏览
小弟未食过怀石料理, 女朋友话带我去见识下世面,就带左我去金钟D间HATSU试下我地就叫左个龙虾餐, 贪佢咩都有得食刺身是晚精选既刺身分别系油甘鱼, 拖罗同埋带子, 油甘鱼鱼味香浓, 带子好鲜甜, 拖罗油脂味好香, 全部都好新鲜!前菜玉子烧+豆腐, 玉子烧好札实, 似似地系筑地食过果个, 而豆腐都几滑,加少少豉油都几好味和风沙律D个柚子味好香, 用柚子味带出清新口味, 做前菜岩晒蛤肉士瓶汤我起初以为系比茶我, 原来系汤黎, 好得意, 饮落几清甜, 入面有唔少蛤肉同昆布, 几多料寿司左口鱼超甘香, 墨鱼都几新鲜, 最估唔到系有海胆, 而且仲有唔少海胆! 好鲜软壳蟹天妇罗原来唔只软壳蟹, 仲有唔少南瓜, 青椒等等, 本身我麻麻地软壳蟹, 但佢D个整得几香口, 我觉得好好食喎香草烧广岛蚝只蚝烧完都几大只, 而且个汁又唔会盖住蚝既鲜味, 香草更带起左成个味道海胆烧龙虾用海胆去提升龙虾既鲜味, 而且用烧既方法去煮好香口, 而且龙虾都几多肉下, 好好味甜品最後有个雪糕作结尾原本我以为怀石料理一定唔饱, 打算去对面老M度食多个餐, 但原来食完D个餐已经好饱, 样样分量都有咁上下, D个价食到D咁既质
小弟未食过怀石料理, 女朋友话带我去见识下世面,

就带左我去金钟D间HATSU试下
我地就叫左个龙虾餐, 贪佢咩都有得食

刺身

前菜

和风沙律

D个柚子味好香, 用柚子味带出清新口味, 做前菜岩晒

蛤肉士瓶汤

寿司

软壳蟹天妇罗

香草烧广岛蚝

海胆烧龙虾

甜品

最後有个雪糕作结尾

原本我以为怀石料理一定唔饱, 打算去对面老M度食多个餐, 但原来食完D个餐已经好饱, 样样分量都有咁上下, D个价食到D咁既质素既怀石料理真系抵
2017-10-19
  • 怀石料理龙虾2人晚餐
Happy Friday 食好D是常识吧!今晚同男朋友仔黎左间朋友介绍几抵食既怀石怀理食全日返工都满怀待既心位置系金钟, 好方便我地两个收工一支箭咁去前菜两款分别系玉子烧同冻豆腐, D个有一硬一软既组合, 玉子烧佢整得好实净, 蛋味好浓, 几好食, 冻豆腐就林林地, 几有豆味胡蔴沙律D个份量都几多下, 胡蔴沙律都系咁上下味刺身三款睇个色已经知对路, 够新鲜, 中拖罗超正, 冇渣, 油甘香正到, 香港食到D个质素真系无敌, 而带子超厚肉, 鲜甜, 仲有既油甘鱼鱼味重, 正到呢海鲜茶壶汤入面系用昆布加海鲜煮成, D个好有置身日本既感觉, 昆布+海鲜好甜, 冇味精, 好好饮黑松露银雪鱼南瓜好甜, 个银雪鱼嫩滑, 加埋黑松露提升左个鲜味, 个汁我当汤咁饮黑松露大虎虾只虎虾真系好大只, 好弹牙, 而且放D芝士同黑松露, 令只虾既虾味更出黑松露茶碗蒸个蛋味好香, 蒸既时间岩岩好, 好嫩滑, 黑松露放埋落去令个蛋更香天妇罗净系上茶个碟都已经值回票价啦, 全部天妇罗都即叫即炸, 好香口, 而我最LIKE软壳蟹, 超好食刺身饭个刺身饮超刺身, 而且都系好新鲜, 而且有我之前食过最钟意食既中拖罗, 个油甘
Happy Friday 食好D是常识吧!
今晚同男朋友仔黎左间朋友介绍几抵食既怀石怀理食
全日返工都满怀待既心

位置系金钟, 好方便我地两个收工一支箭咁去

前菜两款
, 冻豆腐就林林地, 几有豆味

胡蔴沙律

D个份量都几多下, 胡蔴沙律都系咁上下味

刺身三款
, 而带子超厚肉, 鲜甜, 仲有既油甘鱼鱼味重, 正到呢

海鲜茶壶汤

黑松露银雪鱼

黑松露大虎虾

黑松露茶碗蒸

天妇罗

刺身
刺身饮超刺身, 而且都系好新鲜, 而且有我之前食过最钟意食既中拖罗, 个油甘香令个饭更香, 谂起都想再食多碗

甜品
系荔枝味既雪糕, 画上完美的句号

依架六周年纪念做紧88折, 包埋加一先系$527, 有10样野食, 样样都几高质素, 我觉得性价高都几高, 得闲会再黎试其他餐
2017-10-13
$263.5 (晚餐)
  • 黑松露怀石料理
2017-10-12 179 浏览
昨晚我同朋友去咗一间质素唔错嘅Hatsu日本餐厅食饭。前菜有两款,豆腐加明太子,豆腐非常嫩滑,调味可口,明太子都做得好出色,单单前菜都有咁嘅水准。煮物方面有茄子,茄子煮得非常林甜,酱汁调制得好惹味,非常有特色。一个和风沙律,新鲜爽脆, 新鲜蔬菜加配上自家特制嘅沙律酱,又清新又好滋味 。跟住再饮上呢个味噌汤,汤味浓郁,饮得出系用真材实料淆制出嚟,配合沙律一齐来吃,简直系绝配,浓淡相宜。呢一个套餐系海鲜乌冬锅加寿司定食,锅里面有炸三文鱼,外脆内软,松化嘅脆浆把三文鱼紧紧包着,令三文鱼嘅鲜味同肉汁不会流失, 口感丰富,美味非凡,新鲜大大只青口,眼见到肉质都闪令令,够肥美,食落更加鲜味无穷,呢个海鲜乌冬锅汤底味浓甜,用多款海鲜嚟淆制嘅上汤,鲜味无穷,乌冬又够爽滑,制作认真,仲有多款嘅寿司只系$310。佢另一款嘅纯寿司定食都系$310,同样有前菜豆腐加明太子,茄子,和风沙律同味噌汤。寿司份量件数比较多,海胆寿司,清甜软滑,鲜味出众,份量绝不欺场。三文鱼肥大肉厚,油光闪闪,肉汁丰富,肉质柔软嫩滑,配上日本珍珠米做嘅寿司一齐嚟吃,相得益彰。甜虾鲜甜味无穷,肉质够爽弹牙,大大只嘅甜虾令你好有满足感。蟹
昨晚我同朋友去咗一间质素唔错嘅Hatsu日本餐厅食饭。
佢另一款嘅纯寿司定食都系$310,同样有前菜豆腐加明太子,茄子,和风沙律同味噌汤。寿司份量件数比较多,海胆寿司,清甜软滑,鲜味出众,份量绝不欺场。三文鱼肥大肉厚,油光闪闪,肉汁丰富,肉质柔软嫩滑,配上日本珍珠米做嘅寿司一齐嚟吃,相得益彰。甜虾鲜甜味无穷,肉质够爽弹牙,大大只嘅甜虾令你好有满足感。蟹籽粒粒脆卜卜,配上每粒浑圆日本珍珠米,既新鲜又正宗嘅素材,真系冇得输 。
佢仲有十多款嘅寿司定食,每款都有不同嘅风味,你哋真系要嚟试下。甜品有绿茶雪糕,日本绿茶最出色人人都知,绿茶配合雪糕相得益彰,清香嘅绿茶味,芬芳怡人,配上奶味香浓嘅雪糕,清甜软滑
呢个晚餐我哋大家食得都好愉快。
2017-10-12 778 浏览
取消日本行程,心情失落,需要新鲜鱼生丼治疗抑郁症。金钟午市时间挺满座,不过工作忙碌,两点午市人潮散去,可以享受一个静静午餐。  位於金钟美国银行中心地下,落地玻璃,地方开扬,坐得舒服午市套餐由$150 - $380包括有饭、味憎汤、蒸蛋 套餐包括自助沙律沙律菜、蕃茄、青豆粟米、海带 蒸蛋足料蒸蛋内藏鸡肉、蟹柳、菇,除了蛋香还带点鲜甜 特大赤海虾 +$25手掌般长特大赤海虾非常鲜甜 五重火山丼 $268帆立贝、三文鱼子、蟹肉、吞拿鱼碎、海胆非常鲜甜,以足日本食一样!除左新鲜鱼生,仲有腌菜、酸姜,一啖鱼生饭,一啖腌菜,非常好配合!  帆立贝好厚肉鲜甜  甜品:雪糕糯米慈.Menu

位於金钟美国银行中心地下,落地玻璃,地方开扬,坐得舒服

午市套餐由$150 - $380包括有饭、味憎汤、蒸蛋

套餐包括自助沙律
沙律菜、蕃茄、青豆粟米、海带

蒸蛋
足料蒸蛋内藏鸡肉、蟹柳、菇,除了蛋香还带点鲜甜

特大赤海虾 +$25
手掌般长特大赤海虾非常鲜甜

五重火山丼 $268

帆立贝好厚肉鲜甜

甜品:雪糕糯米慈

Menu

2017-10-11 52 浏览
星期六, 无所适事, 朋友要返公司做嘢, 约好他待他放工後一起去吃个午餐, 一个人在金钟廊行了好一阵, 差不多够钟就行咗过去近他公司的地方, 约了在他楼下一间日本食肆Hatsu食晏, 入到间食肆, 整洁光亮, 窗明几净, 俾人的感觉十分舒适, 连櫈都是梳发櫈, 座得都好舒服, 座在窗边等人, 见到窗外树木青葱, 花叶摇曳, 真系好写意. 无几耐, 朋友来到, 大家分别点了自己想食的嘢, 座在那里等食! 由於是星期六的原因, 这间餐厅不是太多客人, 据侍应讲, 平日返工时间, 在这间餐厅食午餐是要等位的, 因为中午有沙律吧, 很多OL都非常钟意食的,而星期六日的午餐都会有七折优惠, 真系好嗱, 今日我们的午餐有七折, 真是意料之外的惊喜. 我点的是滑蛋鸡肉饭, 个餐上枱时, 有面豉汤, 有蒸蛋, 仲有4块好肥美的鱼生, 好丰富呀! D拖罗点上豉油及华沙比, 哗! 好肥美, 好好食! 食完觉得齿夹留香, 而且胃口大开, 首先我就食咗蒸蛋先, D蛋蒸得好滑, 里面仲有些香菇及蟹柳, 食落非常的鲜甜. 再饮的面豉汤, 非常香的黄豆酱香味, 仲有白白滑滑的豆腐粒及青绿色的海带在汤中, 材

我点的是滑蛋鸡肉饭, 个餐上枱时, 有面豉汤, 有蒸蛋, 仲有4块好肥美的鱼生, 好丰富呀! D拖罗点上豉油及华沙比, 哗! 好肥美, 好好食! 食完觉得齿夹留香, 而且胃口大开, 首先我就食咗蒸蛋先, D蛋蒸得好滑, 里面仲有些香菇及蟹柳, 食落非常的鲜甜. 再饮的面豉汤, 非常香的黄豆酱香味, 仲有白白滑滑的豆腐粒及青绿色的海带在汤中, 材料丰富, D汤都是非常好饮.

主菜滑蛋鸡肉饭, 鸡肉粒, 金针菇及滑蛋铺满了整个碗, 拨开的滑蛋及鸡肉等材料才看到碗里的饭, D日本米大大粒, 又软熟又香口, 配上一啖鸡肉及滑蛋, 仲有日本豉油特有的香甜味, 真是又香又滑又好食, 里面的金针菇索了鸡肉的鲜, 蛋的香, 豉油的香甜, 金针菇才是最好吃的材料, 索晒所有材料的精华, 很快就将一碗滑蛋鸡肉饭一扫而光, D面豉汤也被我饮到干干净净, 真系好满足.

好少食咁大份量的午餐, 但这间的嘢真系好食, 唔觉唔觉可以食晒的嘢, 因为太好味道, 而且今日星期六仲有7折, 认真抵食, 下次会再来食, 我要食下其他款式的嘢, 应该都唔错.
2017-10-11 51 浏览
星期六上午处理了私务後,中午返咗公司.......明明星期六唔使开工,但因为有东西漏低了一定要回去拎番,所以星期六在金钟出没,过得海就顺道在金钟食个LUNCH吧。 平日返工无乜时间心情慢慢食慢慢叹,既然周末难得在金钟,就来一个周末闲情啦 !平日主要在统一中心/金钟廊和PP出没,今次就走到美国银行中心吃日本野。在金钟工作了三年多,都系第一次行到去美国银行中心食晏,这家食肆是只得英文名Hatsu Japanese Restaurant ,其实远看门面唔太留意是吃日本料理,要走到门前细看才知是日本餐厅。星期六既金钟真系颇静,被安排在窗边一角,倒能感受到片刻宁静,平日一至五真系无可能有依个FEEL !  餐厅装潢没有太多日式格调,有窗外光线感觉不错。已经下午一时多,差不多接近午市尾声,所以人流更少天气实在太热,未揭MENU心目中已大概知自己想吃什麽,目标很明确~ 刺身 !    周末闲情就叫个刺身定食慢慢叹。SET LUNCH内除了刺身拼盆外,有蒸蛋、汤、白饭; 原来星期一至五(非公众假期),LUNCH有自助沙律BAR,由於星期六人流太少所以就无LU...见到这个刺身拼盘,未食已经好心情,本来

已经下午一时多,差不多接近午市尾声,所以人流更少

刺身定食

见到这个刺身拼盘,未食已经好心情,本来有三文鱼,由於我系唔食三文鱼,所以落单时同食肆讲声转走三文鱼.....
拼盘有7款刺身,好开心呀 !

卷成一朵花,望见也心花放

全部刺身也很不错,周末可以咁优闲咁宁静地享受了一个下午,一乐也 !

2017-09-30
刺身定食
日本菜当中,怀石料理可能是花时间食得最耐最精致的一餐,朋友推介这间好抵食的怀石料理,就衬放假跟男朋友去会一会佢!这间餐厅只开午饭及晚饭时间,而且星期日是例休日,因为餐厅位置於金钟的商业大厦内,地点不在旺区,所以地铁站步行过去都会花点点时间!餐厅主打传统怀石料理,走HIP派路线,让食客在型格时尚的氛围下享受美食~店内环境整洁阔落,空间感十足~这里虽然主打怀石料理,但也另备有多款的晚市定食,总有一款合你心意~而怀石料理套餐都有多款选择,分别有龙虾、黑松露及蟹等为主的,我们就被这个极上怀石蟹宴10道菜所吸引,宜家食仲有优惠折上折,两个人都系HK$684,超级抵食!这个晚餐包了两杯饮品,可选清酒/汽水,因为我地都唔想饮酒就点了汽水!前菜2款:先来前菜分别是冷盘,有鸭胸及蟹棒,再配了一点沙律菜,鸭胸肉质鲜嫩易入口,而蟹棒有一层薄薄的白萝卜包裹着,沾上特别的酱汁味道不错!刺身3款:再来刺身有3款,分别是吞拿鱼、油甘鱼及甜虾~刺身上碟卖上都十分用心精致,而且刺身十分新鲜,没有雪味,刺身也切得特别厚身,口感十足!蟹籽沙律:这款蟹籽沙律以沙律菜、青瓜丝及蟹籽拌上微酸的沙律汁,口感丰富之余,瓜菜都特别新鲜

店内环境整洁阔落,空间感十足~

刺身3款:再来刺身有3款,分别是吞拿鱼、油甘鱼及甜虾~

蟹籽沙律:这款蟹籽沙律以沙律菜、青瓜丝及蟹籽拌上微酸的沙律汁,口感丰富之余,瓜菜都特别新鲜爽口,好开胃呀!

蟹肉茶碗蒸:接着就是蟹肉茶碗蒸,打开盖已经见到有一大块蟹肉,内还有冬菇等配料,蒸蛋十分嫩滑,入口即溶,而配上鲜味十足的蟹肉,十分美味!

软壳蟹天妇罗:天妇罗方面除了有主角软壳蟹外,还有茄子及南瓜等,天妇罗炸得好香脆,炸粉不会过多,沾上天妇罗汁更加滋味!

黄金烧广岛蚝:本身都不爱食蚝,不过今次跟餐的决定一试,这只广岛蚝都好鲜味,一D都唔腥,上面有特制的沙律酱汁微微烤焗过,好香口,酱汁微酸的可以带起广岛蚝的鲜味,不错!

松叶蟹海鲜锅:来到今餐的主角就是松叶蟹海鲜锅,一个锅是二人份量,比我想像中要多,除了松叶蟹,底下还有不是蔬菜及金菇等,汤底也十分清甜,好有触的鲜味~

这个松叶蟹海鲜锅是用了最多时间食,餐厅也备有功具方便食用~

而最抵赞是松叶蟹已经预先弄开了,所以我们食用起上黎特别容易~

汤底有着松叶蟹及蔬菜的清甜鲜味,我们就算再饱都会每人饮2碗,好渴!

蟹膏炒饭:这蟹膏炒饭是以蟹盖来盛载,份量刚好,唔会太多,饭粒炒得很乾身,粒粒分明,拌上蟹膏、蟹籽及蟹肉一拼食用,蟹膏不会太腻!

蟹钳味噌汤:这个味噌汤加一个蟹钳,又有另一番风味,味噌汤拌有海苔,味道不会过咸!

甜品:最後就以雪糕作结,我们点了芝麻口味,芝麻味好香浓,不会太甜!
题外话/补充资料: 後记: 这个极上怀石蟹宴10道菜两人餐真系大满足,每道菜份量适中,而且选用的蟹都是十分新鲜,上菜速度会跟返你的食用进度,这安排都特别贴心,10道菜的怀石蟹宴每人平均都是3百多元,真系超抵食,平平地又想试下怀石料理,不妨去呢度试下,下次都会再来!正正正!
2017-09-02
2017-10-09 196 浏览
因为工作缘故来到平时比较少去的金钟,估唔到金钟这个商业的地区都有几出色嘅日本菜,在网上见到好多人都帮衬小店的怀石料理,今次在下午工作後去到就只有定食,所以和妹妹点了两份套餐。定食送蒸蛋,蒸得都几滑!好高质,净系蒸蛋都做得咁出色,主食当然唔会令人失望。海胆三文鱼子饭、刺身、葱吞拿鱼腩饭定食 ($235)好似去左日本高级的怀石料理咁!摆得好靓,好吸晴!海胆在呼唤着我!仲有樱花鱿鱼,好正!刺身是厚切的,有三文鱼、油甘鱼。另外三文鱼子海胆饭的海胆也好分鲜甜!净系睇摆设,已经好似去咗高级日本菜餐厅咁。如果担心两碗细细碗寿司饭唔够饱的话,跟餐还有荞麦面一小碗,给你暖下胃,份量也很饱肚。而我就点了天妇罗乌冬定食!定食有几件寿司,杂锦天妇罗和乌冬,份量都好足够。同样地,正式还会附送蒸蛋,一如以往,好香滑。天妇罗都有番薯、天妇罗虾、茄子,除将厚薄平均,可是不是太够热,有点失色。而清汤乌冬好滑溜,乌冬呈现扁身的状态,都几特别!而且入边好多了,小棠菜吸满汤汁, 食落感觉健康。好满意呢一餐日本嘢,无论餐厅的装修,还是食品的质素都好有保证,最啱相机食先!不过始终喺金钟这个商业地区,定价始终会比一般日本菜高。周末

海胆三文鱼子饭、刺身、葱吞拿鱼腩饭定食 ($235)

好似去左日本高级的怀石料理咁!摆得好靓,好吸晴!

海胆在呼唤着我!仲有樱花鱿鱼,好正!

好满意呢一餐日本嘢,无论餐厅的装修,还是食品的质素都好有保证,最啱相机食先!不过始终喺金钟这个商业地区,定价始终会比一般日本菜高。周末黎午餐有七折,都食得过!
2017-10-08 41 浏览
一提起食日本菜,多数都系谂起去旺角铜锣湾食放题,好彩今次多得朋友带我黎呢间Hatsu食怀石料理,令我对日本料理又多一种唔同嘅体验。 由於对怀石料理冇咩认识,我地听咗侍应嘅建议叫咗个二人套餐。就好快上咗前菜,其中一款系将飞鱼子方块,再配上沙律酱,甜中带鲜再配合飞鱼子嘅口感,非常特别! 除咗叫个二人套餐,我地两个鳗鱼迷仲另外叫一份鳗鱼满足我地个胃。呢份鳗鱼有油脂香,酱汁比例又啱啱好唔会盖过鳗鱼味,鸡脾菇又吸收咗鳗鱼汗嗁味道,超好食。 食日本野又点可以冇鱼生呢?虽然跟套餐款式唔算多,但胜在非常新鲜,比平时嘅放题质素好好多。小小地,够晒数。 中间仲送上咗日式沙律同埋一啲烧物,例如烧蚝,焗带子,份量唔多用款式搭够,最啱眼阔肚窄嘅人。但不可不提就系烧龙虾。烧龙虾上嘅酱汗咸中带啲鲜,配合鲜甜嘅龙虾肉简直天衣无缝,冇得输。而且呢只龙虾啖啖肉,最啱我呢啲食肉兽。 Hatsu 个位置未算好方便,系金钟站出都要行几分钟先去到。但呢个价钱食到质素唔差嘅怀石料理,仲要坐得舒服同到朋友倾到计,都真系冇投诉。

2017-10-08 43 浏览
今日咁啱过金钟做野,所以晏昼就约妈妈喺嗰头叹返个日式午餐!喺美国银行中心嘅Hatsu环境都几好几舒服,又有好多款定食可以拣!我食火炙平目裙边丼,有成十几块平目裙边,每一块都好肥美,师傅轻轻用火烧一烧个面,啲油就咇晒出黎,真系好正!平时已经好钟意食平目裙边寿司,估唔到有成碗平目裙边丼,简直系我至爱呀!我仲用25蚊加左只特大赤海虾刺身,非常大只,差唔多有筷子咁长,仲好新鲜!妈妈就食烧鲭鱼天妇罗定食,我偷左佢少少野黎试下,鲭鱼都烧得啱啱好,而天妇罗都几多,有两只虾同啲蔬菜,个天妇罗浆唔太厚又脆,算系唔错呀!另外每个餐都有跟味噌汤同蒸蛋,最後又可以拣咖啡或者雪米糍。提一提,仲有任食自助沙律吧,不过个餐实在太丰富喇,我地冇再食沙律喇!虽然话百几蚊一个定食,但有咁好嘅质素同咁多野食,其实系抵食嘅!

2017-10-06 43 浏览
好一个风和日丽的星期六,约了一班旧同学聚聚,因为有朋友要OT,所以地点选择了金钟…而朋友介绍了一间日本餐厅,可以坐得舒适,又有比较清静的环境,让我们几十年的老友休休闲闲的话当年。牛肉生姜烧定食,上枱摆盆有气势,有主菜、饭、面鼓汤和蒸蛋。牛肉生姜煮得不错,每块牛肉也带点姜味,加上洋葱配搭,味道正。滑蛋猪扒定食,这里的午餐摆盆,气势足,够台型,滑蛋猪排更用砂锅盆上,见到都开始食指大动。猪排外皮炸得微脆,而且用料好。
滑蛋猪扒定食,这里的午餐摆盆,气势足,够台型