2017-04-02 1675 浏览
Intended to find a new place to chill somewhere around Wan Chai and ended up here. I usually openrice before I go to places just to don't get disappointed and give an ok review. So, guess this is the first 👌🏻 They have many choices for drinks, coffee majorly, also serve different kinds of tea and hot chocolate, don't have my favorite matcha latte, probably because they are an Italian cafe. I saw on the menu there is daily soup, so I had this Caldo Verde Kale soup and I really was expecting kale

They have many choices for drinks, coffee majorly, also serve different kinds of tea and hot chocolate, don't have my favorite matcha latte, probably because they are an Italian cafe. I saw on the menu there is daily soup, so I had this Caldo Verde Kale soup and I really was expecting kale but there was just a little piece of it.
Caldo  Verde  Kale  Soup
I also had some brownies, and there was not much chocolate flavors, although texture was quite smooth and gooey.
Handmade  Brownies
I should have taken one of these cookies as they come in different complexed flavors and the colors remind me of those ones I once had as birthday presents that have salty bacon and truffle flavors, probably is worth a try.
Gourmet  Cookies
Overall a little disappointed but unsurprised.
Gourmet  Cookies
2017-03-21 856 浏览
啱啱去完會展film art,唔想咁快番工之際,決定坐低慢慢嘆咗個lunch。中午時分都幾多人,收銀排晒隊,多人嘅話,搵位都唔易。呢度散叫其他意粉唔平,係lunch set 配普通啡咖會平d。 想試個特色啡咖埋單已經要$130。果然夠嘆!今次簡咗個Cabaronara lunch set,個汁夠creamy 同幾香,意粉爽口,煙肉同配料足料,但整體份量唔夠飽。 Earl Grey latte 都好特別,Earl Grey超香,推薦!

中午時分都幾多人,收銀排晒隊,多人嘅話,搵位都唔易。

2017-03-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
2017-03-14 664 浏览
之前有朋友送我一張$50 coupon, 所以上月尾來這間habitu caffe試下. 第一次到這間連鎖cafe, 環境唔錯, 店員服務都幾好. 我叫左個tea set "煙三文魚忌廉芝士三文治", 落完單之後望一望英文名才知道原來三文治就是Bagel. 咖啡有好多款...我對咖啡冇乜研究, 所以就求其叫左杯熱latte. 這裡都是自助形式, 落完單比錢後, 就先等取咖啡, 之後再拿餐具搵個位坐下等取食物. 約兩分鐘左右, 咖啡就有得取了, 賣相都幾靚, 有拉花, 入口香濃又幾滑, 不過始終我平時唔係成日飲咖啡, 所以我都唔知其實佢呢度咖啡係咪特別好飲.. 哈哈. 約十多分鐘後, 手上那個黑色圓形機就又叫又震, 示意可以去取食物了, 這份Bagel幾吸引, 裡面夾住都算幾多塊既煙三文魚, 仲有蕃茄片, 生洋蔥圈同埋生菜, 感覺材料幾豐富! Bagel是烘熱的, 還搽上了些忌廉芝士一起烘, 食落口幾好味, 也不覺得乾. 口感都豐富, 除了有生菜同洋蔥既爽口, 又有Bagel既煙煙韌韌. 不過食既時候同食漢堡包一樣, 就算雙手拎住食都會食得好輪盡. 在這個咁悠閒既環境底下, 食到咁輪盡好
這裡都是自助形式, 落完單比錢後, 就先等取咖啡, 之後再拿餐具搵個位坐下等取食物. 約兩分鐘左右, 咖啡就有得取了, 賣相都幾靚, 有拉花, 入口香濃又幾滑, 不過始終我平時唔係成日飲咖啡, 所以我都唔知其實佢呢度咖啡係咪特別好飲.. 哈哈. 約十多分鐘後, 手上那個黑色圓形機就又叫又震, 示意可以去取食物了, 這份Bagel幾吸引, 裡面夾住都算幾多塊既煙三文魚, 仲有蕃茄片, 生洋蔥圈同埋生菜, 感覺材料幾豐富! Bagel是烘熱的, 還搽上了些忌廉芝士一起烘, 食落口幾好味, 也不覺得乾. 口感都豐富, 除了有生菜同洋蔥既爽口, 又有Bagel既煙煙韌韌. 不過食既時候同食漢堡包一樣, 就算雙手拎住食都會食得好輪盡. 在這個咁悠閒既環境底下, 食到咁輪盡好似好唔elegant呀! 下次都係食意粉算~
2017-02-28
用餐时段
下午茶
2017-03-06 582 浏览
早早就收工,上司話請飲下午茶正啊又可以hea陣,呢間habitu人唔多,坐得幾舒服我叫左一杯tea架牛角包,同事叫左coffee。tea係班蘭菊浦味,普普通通,係個茶包幾可愛,但唔太好飲,可能係有d苦。加左糖之後仲難飲。牛角包味道唔錯,夠軟熟而且味道幾好。同事叫的coffee賣相不錯,佢話味道都可以接受。不過我一向都唔飲coffee,哈哈。不過我發現呢度係無廁所,飲到急尿都幾麻煩下。兩個人都要$130。
早早就收工,上司話請飲下午茶
正啊又可以hea陣,呢間habitu人唔多,坐得幾舒服

我叫左一杯tea架牛角包,同事叫左coffee。
牛角包味道唔錯,夠軟熟而且味道幾好。
2017-02-23
2016-09-23 2938 浏览
今日同同事lunch 大家突然又想食西飲咖啡,但又唔想去茶記。一黎到灣仔就諗起大家之前在天橋上見到呢個餐廳Lunch 時間cashier 位好多人排隊,但好彩好快就搵到位。諗住禁多人排隊等小人d 再出去,點知等極都係禁多人叫左2個set lunch share食,各自都加了玫瑰咖啡(+$36)及餐湯(+$10)。其實跟同事大家都係個玫瑰愛好者玫瑰咖啡:一向都好鐘意飲佢的coffee,由其是玫瑰咖啡,色香咪俱全,陣陣的玫瑰味令人心矌神怡,之前一試已愛上。唔洗加糖都夠甜了。餐湯:咩係好記得係叫咩名的蝦湯,味道好似龍蝦湯,湯內還配上細細的小蝦粒。我跟同事都讚好飲。茄汁虎蝦扁意粉:先講外觀賣相不錯,而茄汁加上蕃茄碎及香草味道香甜不會太酸,令人覺得好開胃。意粉不會太硬,口感軟滑。份量方面覺得有點小。香草三文魚意大利飯:這塊三文魚好有質感,入口軟熟好好食。意大利飯軟硬度適中。整體味道清得黎好食。唔知係咪冷氣很冷,d野食落好似唔係好夠熱。忍唔住要食埋有關玫瑰味的玫瑰草莓香軟班戟,pancakes 跟圖片相乎。賣相都屬於吸晴類❤️,因為我同樣地都是士多啤梨的粉絲。先講醬汁,我覺得士多啤利果醬味濃蓋過了玫

玫瑰士多啤梨班戟
香草三文魚意大利飯
好好食。意大利飯軟硬度適中。整體味道清得黎好食。

唔知係咪冷氣很冷,d野食落好似唔係好夠熱。
茄汁大蝦扁意粉
忍唔住要食埋有關玫瑰味的玫瑰草莓香軟班戟,pancakes 跟圖片相乎。賣相都屬於吸晴類❤️,因為我同樣地都是士多啤梨的粉絲。先講醬汁,我覺得士多啤利果醬味濃蓋過了玫瑰的味道,但是不會太甜
。班戟有3塊,口感方面我就覺得太厚實,跟名字不太貼切,不夠軟熟。整體而言,士多啤利醬係好味的
餐湯餐湯
裝潢及環境令人覺得好舒服好放鬆,坐的位置又不會太濟迫,是個傾計的好地方。另外店內員工都好有善好helpful, 因為顧客服務都是好重要的一環。
2016-09-08
  • rose latte
2016-07-12 2603 浏览
星期六放假, 梗係要揀個地方悠閒的hea嘆下咖啡…放鬆一下Latte and macchiato入口creamy順滑All day breakfast炒蛋好滑呀, 香腸加左lemongrass香料我麻麻地,Toast配埋玫瑰味果醬好fresh好香花味!邊食邊享受煎salmon Risoto佢係藜麥,被力推為健康食物。我見過佢配搭沙律, 但做燴飯真係第一次試!清淡之選, 有咬口, 係唔漏/ 膩的risoto有梳化坐可以慢慢食又唔會限你xx分鐘交檯的感覺實在太美好~
星期六放假, 梗係要揀個地方悠閒的hea嘆下咖啡…放鬆一下
Latte and macchiato
入口creamy順滑
All day breakfast
煎salmon Risoto
清淡之選, 有咬口, 係唔漏/ 膩的risoto

有梳化坐可以慢慢食又唔會限你xx分鐘交檯的感覺實在太美好~
2016-06-26 1801 浏览
星期一至五都要番工 星期六自然要好好休息訓醒之後去左灣仔行下食下野去左caffè HABITŪ叫左All Day Breakfast and Rose Latte相比起其他咖啡室 一直比較喜歡caffè HABITŪ因為環境比較舒服同可以專心睇書Rose Latte好香 淡淡玫瑰香 平時飲普通Latte多轉個口味也好All Day Breakfast既scramble egg都算滑有蛋香Baked beans夠熱 連同toast一齊食 充滿英國風味仲有兩條腸 煎得好香 食完夠飽整個All Day Breakfast也不錯 份量足夠 唯獨是becon太硬下次星期六日會再去食All Day Breakfast
星期一至五都要番工 星期六自然要好好休息

仲有兩條腸 煎得好香 食完夠飽

下次星期六日會再去食All Day Breakfast
2016-06-25
2015-12-13 2789 浏览
有一日好晏都未食同朋友經過habitu就入左黎食番個lunch了~All Day Luxury Breakfast $98 其實份量都幾大有2條腸 茄汁豆 炒蛋2塊多士 煙肉 菇 蕃茄仔 煙三文魚我同朋友share食一半食完其實都幾飽而我最中意係個炒蛋唔會話炒到好老仲keep住好滑 不過可能因為落得太多奶令到蛋香就冇乜了Rose Latte $45 朋友推介了我一定要試依個rose latte!試完就真係幾好飲淡淡既玫瑰香 又唔會搶左咖啡既味道去開habitu既朋友可以試下~
有一日好晏都未食
同朋友經過habitu就入左黎食番個lunch了~
All Day Luxury Breakfast $98 [8/10]
其實份量都幾大

仲keep住好滑
不過可能因為落得太多奶
令到蛋香就冇乜了
Rose Latte $45 [8.5/10]
朋友推介了我一定要試依個rose latte!
試完就真係幾好飲
淡淡既玫瑰香 又唔會搶左咖啡既味道
去開habitu既朋友可以試下~
2015-12-04
2015-12-10 1872 浏览
約左朋友夜晚去會展睇拉闊,先去habitu caffe食個early dinner因為當時只係六點幾,唔太肚餓,所以只係叫左個scottish smoked salmon, chive cream cheese poppy seed bagel個bagel烘完先送過嚟,材料都好豐富,咁大個,心諗如果用手拎起食會食到好輪盡,所以用刀叉切,結果都一樣咁輪盡 因為bagel本身質地比較硬同韌,所以好難切,成餐飯係度練臂力咁,可能都係用手食好啲bagel加左poppyseed, 食落寧舍有口感入面嘅煙三文魚都唔少, 幾新鮮唔會好霉, 包入面除左chive cream cheese仲有紫洋蔥,辣辣地,成個bagel鹹香滋味幾清新, 不過食完之後成晚都口臭....食完個bagel之後仲有好多時間,見到蛋糕櫃上貼左半價標示,原價38蚊嘅cake依家只賣19蚊,我呢個甜品怪梗係唔執輸!即刻買多個blueberry cheesecake為呢餐畫上圓滿句號! 始終因為個cake擺耐左, 所以感覺有d硬, 口感上差左少少下面個cake雖然係紫色, 但blueberry味唔算突出, 主要都係靠上面pat b
Scottish smoked salmon, chive cream cheese poppy seed bagel
個bagel烘完先送過嚟,材料都好豐富,

bagel加左poppyseed, 食落寧舍有口感
入面嘅煙三文魚都唔少, 幾新鮮唔會好霉,

blueberry cheesecake
下面個cake雖然係紫色, 但blueberry味唔算突出, 主要都係靠上面pat blueberries畫龍點睛,
不過整體都唔錯!
結果呢餐都係食到好飽
2015-11-18
2015-11-18 1579 浏览
公司附近的Café,Caffe Habitu的午市選擇較為多元化,有全日早餐、意粉、千層麵、意大利飯、麵包沙律、三文治沙律,以及薄餅,售價由$70-$116不等,另加$32就可升級享用小杯經典咖啡或熱茶,以及12安士的餐湯。每日有兩款餐湯提供,是日有清新的南瓜忌廉湯,以及香濃的葡式薯蓉青菜肉腸湯。是日,要了一客煙三文魚刁草碎蛋法國牛油麵包配沙律$70、Latte(+$22)和南瓜忌廉湯(+$10),好豐富美味﹗拿鐵Latte的奶味香濃,口感柔滑,味道香醇。南瓜忌廉湯質感濃稠柔滑,清甜的南瓜加上香濃的忌廉和香草,滲出啖啖天然的果香,少了一份濃厚忌廉的飽滯感,予人濃郁溫暖之感。煙三文魚刁草碎蛋法國牛油麵包配沙律食味紛陳,饀料香濃味美,且夾雜生菜的鮮爽脆,惜油炸的牛油麵包略嫌油膩了少許,倘若換上法國包,應該更為適合。伴碟的酸香沙律菜,可稍減一份的油膩感。
是日,要了一客煙三文魚刁草碎蛋法國牛油麵包配沙律$70Latte(+$22)南瓜忌廉湯(+$10),好豐富美味﹗
拿鐵Latte的奶味香濃,口感柔滑,味道香醇。
2015-11-19
2015-09-12 1320 浏览
Rose latte,淡淡的玫瑰香與淡淡的咖啡香,good!!!Carbonara :汁香濃,好味。麵質有韌性,好口感。Ham唔會過咸,咸到足夠帶起個胃口,單食都唔怕腎虧😝😝試新野,rose pancake。一直都覺得佢既hand make rose jam好好味,諗住呢個無死,點知。。。輕微中伏。問題出在個pancake,我敢肯定麥當當都好食過佢。佢唔應該叫pancake ,可以叫cake ,因為口感好硬,硬到似沙利蛋糕,好彩個jam無失手喳

等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-06-12 2096 浏览
五六月,是出外旅遊的季節。友人C來電,相約在附近吃個午飯,順道把日本買回來的手信給小妹。哈哈,又有手信收,小妹真是幸福喲﹗天氣酷熱,不欲走得太遠,去了公司對面的Caffe Habitu,嘆杯咖啡,再吃個簡單的午餐。小妹例牌早到,先行點食物,見有南瓜忌廉湯,又要了一客。意大利飯、意大利麵和薄餅單點,索價由$88-$116不等,蠻昂貴的。十一點幾時,公司有同事升職請吃西餅,故不是太肚餓,決定捨澱粉質較重的飯和意粉,要了較輕盈的煙三文魚檸檬軟芝士薄餅$108。點了薄餅,另加錢可配小杯經典咖啡和12安士餐湯(+$32)。Cappuccino(+$10)要了中杯,份量蠻多的,須自行在櫃枱領取。拉花極其細緻精巧,質感輕盈順滑,入口香滑微酸,咖啡味馥郁濃香,讓人精神為之抖擻起來。不久,店員送上跟餐的南瓜忌廉湯,湯以紙杯盛載,份量也頗多的,足夠兩個女士分享有餘。濃黃的南瓜忌廉湯濃稠得宜,入口南瓜味香濃,質感幼滑細膩,甜而不膩,稍嫌麵包粒未夠香脆可口而矣﹗飲罷三份一杯咖啡,以及一杯南瓜湯,肚子幾乎九成飽了﹗望著剛送到枱上的煙三文魚檸檬軟芝士薄餅,不禁在發呆了。一客的薄餅被切成大小均一的八小塊,雖然是薄身

十一點幾時,公司有同事升職請吃西餅,故不是太肚餓,決定捨澱粉質較重的飯和意粉,要了較輕盈的三文魚檸檬軟芝士薄餅$108。點了薄餅,另加錢可配小杯經典咖啡和12安士餐湯(+$32)

飲罷三份一杯咖啡,以及一杯南瓜湯,肚子幾乎九成飽了﹗望著剛送到枱上的煙三文魚檸檬軟芝士薄餅,不禁在發呆了。一客的薄餅被切成大小均一的八小塊,雖然是薄身的薄餅,小妺也後繼無力了。恰好,友人C剛巧來到。小妹靈機一動,請她只須買一杯咖啡好了﹗

煙三文魚檸檬軟芝士薄餅的餅底極為香脆,咬下去脆卜卜的,如在吃脆餅般清脆美味。薄餅上,滿佈油潤甘腴且鹹香的煙三文魚、酸香味十足的軟芝士、清爽洋蔥和鹹香水橄欖等,集香脆油潤甘香鹹鮮酸香於一口,清新好味道,且毫不膩滯,教人一吃上癮,連友人C也讚不絕口。
友人C點了一杯玫瑰Latte,賣相也不賴。
2015-06-08
2015-06-05 3059 浏览
今次同樣沒有尋找隱蔽的咖啡室, 與上篇【假期遊走咖啡室(四)】一樣, 找了一間連鎖店落腳。Caffe Habitu在港島區有不少分店, 當然最就腳是位於太古, 但我卻偏偏要遊走較遠的地方, 皆因太古分店在商場內是開放式的設計, 人來人往, 比較嘈雜, 嚐咖啡還是想清靜一點, 但最重要的還是這間分店全部採用紙杯紙碟, 既不環保亦沒有吸引的賣相, 女生始終愛美, 看着每杯精美的咖啡, 喝時的心情也有不同。位於灣仔的Caffe Habitu分店以黑色、啡色和白色為主, 門口掛了食物的大餐牌。一進入店內便看到一個放滿蛋糕和鹹食展品的凍櫃, 連接着開放式的廚房和沖調飲品區, 而高處掛了一塊大型的餐牌。內裏地方寬敞, 座位頗多, 設有多張雲石枱配長沙發、亦有多張方形枱配啡木椅子。一半是木地板, 一半是黑白地磚, 配上木板天花和白色泥磚牆, 還有高貴優雅的吊燈, 屬歐陸式的設計, 整個環境舒適寫意, 是一個喝咖啡的好地方。這次所介紹的咖啡並非一次性, 而需遊走多次, 因為一次喝兩杯, 我怕會喝至倒地, 無錯! 這是一系列的酒調咖啡Coffee Cocktails, 的確個人不勝酒力, 但不知為何,
這次所介紹的咖啡並非一次性, 而需遊走多次, 因為一次喝兩杯, 我怕會喝至倒地, 無錯! 這是一系列的酒調咖啡Coffee Cocktails, 的確個人不勝酒力, 但不知為何, 卻獨愛兩款酒製的物品, 一是酒心朱古力, 另一便是酒調咖啡。雖份量少少, 但每次都會令我面紅耳赤, 有點酒意, 所以真的能一粒或一杯, 淺嚐已滿足。

第一次06-04-2015是趁假期的下午而來, 但人流不算多, 環境相當清靜, 的確可給我一個寧靜的空間慢慢一嚐當咖啡遇上酒的味道。細看餐牌, 咖啡店共設有五款酒調咖啡, 三款熱飲, 兩款凍飲。熱飲包括有愛爾蘭咖啡 Irish Coffee、冧酒咖啡Myers’s Caffe Luna榛子酒咖啡Frangelico Layered Latte; 而凍飲則有百利甜酒凍咖啡Baileys Black & White威士忌凍咖啡Whisky Coffee Shaken, 款款售價均是$59。
平時很少喝凍飲, 今日突然很想, 或許口味是按人的心情而定……雖只有兩款選擇, 但亦很難下決定, 有選擇困難便找人幫忙吧! 有禮的店員指出百利甜酒凍咖啡較易入口, 酒味不會太過濃烈; 而威士忌凍咖啡當然勁一點, 好吧! 要喝便來一杯勁的。
威士忌凍咖啡 Whisky Coffee Shaken
灣仔的分店並非用紙杯紙碟, 這杯威士忌凍咖啡 Whisky Coffee Shaken ($59)用上一個玻璃酒杯盛載, 賣相的確吸引得多。看着咖啡師將調製的用料注入一個酒調器內shake幾shake, 難怪它的英文名字是Whisky Coffee Shaken, 突然覺得自己去了酒吧一樣, 哈! 咖啡師把其倒入一個高身寬闊的玻璃酒杯內, 再小心翼翼唧入甜忌廉, 灑上可可粉和朱古力脆片, 一杯令人心醉的威士忌凍咖啡就完成。
未拌勻之前先啜一口, 本以為凍咖啡必定內存冰粒, 但其並沒有任何冰粒或冰碎, 故不算太凍, 反而很合我心意。其口感幼滑, 甘苦的咖啡味中漸漸滲出威士忌 的香醇, 多啜幾啖, 酒味越來越濃烈, 但並沒有蓋過咖啡香濃, 亦沒有嗆喉之感。

試試與甜忌廉 拌勻後, 幼滑度更甚, 芳香的酒中帶點甜美, 偶爾間又吃到一些甜美的朱古力脆片, 吸引得不自覺地喝快了一點, 隨即面紅耳赤, 有點醉意, 要快快步出餐廳吹吹風, 散散酒氣吧! 途中在鏡裏看到臉兒通紅的我…..

冧酒咖啡 Myer’s Caffe Luna
一直對其他酒調咖啡念念不忘, 究竟還會來多少遍? 第二次04-05-15 又遊走這裏, 上次試了凍飲, 今次來一杯熱飲, 想每次相間着。在三款熱酒調咖啡中被賣相神秘優雅的冧酒咖啡 Myer’s Caffe Luna ($59)先吸引, 它讓我幻想為夜空中彎彎的月兒, 感覺寧靜, 不知大家又幻想到什麼呢?
在泡沫咖啡中加入邁爾斯黑蘭姆酒 Myers’s dark rum 榛子糖水 沖調而成, 面層再灑上月半彎形的可可粉。在要求下加重冧酒的份量, 酒味果然濃烈, 但沒有Whisky Coffee Shaken有嗆喉之感, 温純一點。奶 打得幼滑, 面層毫無粗泡, 還拉了一個挺身的細小心形, 更添美感。由於此杯冧酒咖啡的size比其餘的酒調咖啡細小, 故只是用1 shot的咖啡, 咖啡味不算香濃, 或許是我要求加重冧酒的份量而蓋了咖啡的香濃, 看來如果下次再品嚐的話, 都是由咖啡師發揮, 不應自把自為。
呷了幾啖後便試試將面層的可可粉 拌混, 添了可可的甘苦, 配起來亦不錯, 但優雅的賣相就一瞬間被我破壞了。今次的自把自為又令我帶着通紅的臉兒離開, 還有點腳步浮浮, 下次不敢了!

第三次10-05-15 到訪, 今次來一杯凍的。百利甜酒Baileys 是我很喜歡的一種酒, 常用它來製作甜品, 有Baileys慕絲蛋糕、Baileys牛奶布丁及Baileys朱古力心太軟, 但當然沒有試過用來沖咖啡, 因為我根本不懂得如何沖咖啡。正因對它情有獨鍾, 故對這百利甜酒凍咖啡Baileys Black & White ($59)滿有期望。
百利甜酒凍咖啡Baileys Black & White
以一個高身的雞尾酒杯盛載, 是眾多款酒調咖啡賣相最似酒的一杯, 高貴華麗的外表, 配上今日咖啡室所播放的懷舊英文歌曲, 頓然覺得自已回到六七十年代參加舞會一樣, 又幻想得太離譜了!
它以特濃咖啡 加入百利甜酒, 再注入一層凍奶泡沫, 最後灑上朱古力薄片。從外表看, 奶泡層比咖啡多, 約2:1。咖啡師細心地提醒先拌勻才品嚐, 但我卻不聽話, 先啜一口, 咖啡不算香濃, 反而酒味頗突出, 但一點都不嗆口, 微苦的咖啡中嚐出甜美的酒香, 原來Baileys遇上咖啡挺匹配, 至於那層厚厚的奶泡沫打得輕盈豐厚, 拌勻後, 添了一份奶香, 亦有朱古力片的口感, 更加甜美醉人。喝至一半時, 搖晃着酒杯底, 看着那杯外表高貴華麗, 背後酒香甜美, 確實令人如癡如醉。

愛爾蘭咖啡 Irish Coffee
第四次17-05-15來到, 繼上次一杯凍酒調咖啡後, 便來試一杯熱吧! 還餘下兩款熱飲未試, 二選其一, 今日不想太甜漏, 故決意點杯愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($59)。其沒有加入奶沖調, 只是特濃咖啡 加入愛爾蘭酒, 再在面層唧上忌廉。以一個長身的玻璃杯盛載, 拿上手暖笠笠, 頂層的忌廉亦因其熱度而快快溶化, 未能把它最美的一刻拍下來。
店員細心地提示把忌廉拌勻會更美味, 但我還是先啜一口未拌勻的味道。咖啡味特濃, 對個人而言, 略為苦澀, 至於酒味並不突出, 呷在口中只有微微酒香, 但一瞬間便消逝。
再試試把忌廉 拌勻, 馬上聞到香濃的牛乳味, 味道果然香甜了一點, 亦滑身一點。雖然此杯愛爾蘭咖啡份量不少, 但把其喝清也沒有通紅着臉兒離開, 皆因酒不算強烈, 而啖啖苦澀的咖啡味並不討我喜歡, 絶無下次。

榛子酒咖啡Frangelico Layered Latte
壓軸在25-05-15榛子酒咖啡Frangelico Layered Latte ($59), 它以一隻長身的玻璃杯盛載, 賣相與餐牌上的樣子有點不同, 餐牌上的共有三個層次, 而我手上的那杯只有兩層, 底層是咖啡, 頂部是一層奶泡, 究竟會否有不同呢?
榛子酒咖啡以特濃咖啡 加入奶 義大利榛子力嬌酒 沖調而成, 完成後再注入一層奶泡 和灑上榛子脆粒。店員建議先拌勻才品嚐, 但我總是不聽話, 要試試拌勻前後之分別。呷一口, 輕盈的奶泡包圍着咀唇, 的確只有淡淡奶味, 我真是傻得很!
拌勻之餘, 亦應用飲管啜飲才適合。榛子酒 味並不突出, 還以為會很香甜, 反而咖啡的苦澀味較強, 除了每啖吃到榛子粒 而較特別之外, 其實味道只是近似一杯鮮奶咖啡, 榛子酒味只是若隱若現, 被香濃的咖啡蓋過了。今次喝完整杯後, 臉兒一丁點紅亦沒有, 當然能腳踏實地啦! 它是眾多款酒調咖啡中, 酒味較弱的一款。

其實餐單上有六款, 但最後一款只是以酒杯盛載的冰搖特濃咖啡 Caffe Shakerato, 並註明沒有酒精成份, 那就沒有興趣一試了! 終於試齊五款酒調咖啡, 按個人喜好排名, 先是濃烈的威士忌凍咖啡, 然後是酒香甜美的百利甜酒凍咖啡, 繼而是賣相寧靜優雅的冧酒咖啡, 還有酒味微弱的榛子酒咖啡, 最後便是較苦澀的愛爾蘭咖啡
當不同的酒遇上咖啡時, 便會產生不同的味道, 再配上各有特色的賣相, 則是獨一無二。不論味道如何, 不論賣相是否吸引, 我都會細細品嚐, 因為每杯都有它的獨特之處。

2015-05-25
威士忌凍咖啡 Whisky Coffee Shaken
冧酒咖啡 Myer’s Caffe Luna
2015-04-20 1575 浏览
同男友食個早餐。收銀姐姐好友善,又推介食物,又Cheerful。點左三文魚刁草包,凱撒雞包,玫瑰咖啡。1.三文魚包 ,好好味,濃郁三文魚味。2.凱撒雞包 ,有點硬,但料足,雞惹味。3.玫瑰咖啡 ,收銀姐姐話“勁好飲”,又真係幾好飲,以為女仔先會鍾意,點知連男友都話唔錯。
同男友食個早餐。
收銀姐姐好友善,又推介食物,又Cheerful。
點左三文魚刁草包,凱撒雞包,玫瑰咖啡。
1.三文魚包
,好好味,濃郁三文魚味。
2.凱撒雞包
,有點硬,但料足,雞惹味。
3.玫瑰咖啡
2015-04-17
$65 (早餐)
2014-12-02 3034 浏览
我經常在這用膳,一邊看雜誌,一邊品嚐美食,是我工作後放鬆的方法。我最常叫的菜式,是Carbonara ($88)。由於我不愛吃肉,因此我必定吩咐店員「走煙肉」的。久而久之,店員也習慣了我的要求,有時不用我主動提出也記得我的要求。很感動!雖然沒有煙肉的咸香,但這意粉味道也豐富,因為有香草、黑椒、蒜調味,再加上巴馬臣芝士薄片,咸味剛好,很惹味。醬汁不會令人飽滯。在外觀及味道上,這也確是高質素。通常我也叫餐湯(+$22)。今天的有葡式薯蓉肉腸湯,我也特地吩咐不要肉腸,而店員都細心地按照我的要求。淡淡的薯仔蓉湯也不錯。

• Carbonara