2019-09-03 1362 浏览
每次去上环都喜欢买下海味,总是觉得会系靓啲平啲多选择啲,行下行下发现有一间比较大型嘅室内海味店,好开心呀!可能天气太热,有冷气地方总系觉得好舒服,而且好多嘢买添,咁啱又book了green orange食晚餐,实在太好了,过条马路便是,这儿环境优美,地方不算大,都几有情调,靠近窗口位坐可望向一条长长嘅街灯,好有欧陆式感觉。酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~因为我好怕食血淋淋嘅嘢,老公就叫咗鹅肝酱烤菇阔条面,而且加88蚊可转套餐添,几丰富㗎,有是日餐汤杂菜沙律甜品仲有咖啡饮添。哈哈!是日餐汤是南瓜汤非常浓郁嘅南瓜味,餐包微暖好软绵绵不用点任何橄榄油一样好味!好快我嘅羊架就上枱了,好香呀!羊架有五条骨,食落有点香草味,系外脆内暖嘅!最开心就系八成熟都不算太硬,咬落去真系齿颊留香,而且仲一啲骚味都冇添,五条骨完整无缺放上碟,太美了。鹅肝酱烤菇阔条面~~鹅肝渗入阔面里成碟面都好浓郁,好香口,而且阔面不算硬啱啱好,不过烤菇就比较小哟,只有几片。这儿无论环境食材侍应生都一流。👍👍👍

酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~

鹅肝酱烤菇阔条面~~

这儿无论环境食材侍应生都一流。👍👍👍

2019-08-27
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 南瓜忌廉汤
  • 面包
2019-06-07 4591 浏览
平时去开CWB, 今日约去少人D 既上环! 唔洗同人迫!上到黎呢度, 好有情调.我地两个人, 我就呢排冇乜胃口, 不过朋友仔话好饿喎...所以都叫左几多野食..哈!点餐後先黎面包, 佢地点油,醋既,冇牛油提供.然後因为我饱, SO 朋友只点左一碗汤. 但上菜时都畀多左个碗, 咁既然有畀碗我就试左几啖. 又几好味WOR, 够浓又香味十足.牛肝菌忌廉汤$78烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁.$118呢个一上黎个带子劲香..卖相都好COLOURFUL好吸引!好想再食多几粒带子呀! 白煎鹅肝姐酒烩梨. $138我地见到有鹅肝而价钱唔太贵都会点黎食.煎得都算香口, 而个梨都FAIR 啦!辣椒蒜片槛榄油意粉., $118 哗, 呢个好得.. 我觉得系全晚最出色既一款.唔好睇佢冇乜料咁, 其实煮得好好味. D 粉有哂蒜香又弹牙...大推!脆焗猪手件蜜糖芥末酱.$238份量十足. 放出黎时有OFFER 可帮我地切埋, 正呀!梗系要帮手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真系搞唔掂.个皮真系超脆, 不过我食到呢度其实已好饱喇...多D人食叫呢个会抵D.2条友真系好大镬XDDDD
平时去开CWB, 今日约去少人D 既上环! 唔洗同人迫!
上到黎呢度, 好有情调.
我地两个人, 我就呢排冇乜胃口, 不过朋友仔话好饿喎...
所以都叫左几多野食..哈!

点餐後先黎面包, 佢地点油,醋既,冇牛油提供.

牛肝菌忌廉汤$78

烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁.$118
呢个一上黎个带子劲香..卖相都好COLOURFUL好吸引!
好想再食多几粒带子呀!

白煎鹅肝姐酒烩梨. $138
我地见到有鹅肝而价钱唔太贵都会点黎食.
煎得都算香口, 而个梨都FAIR 啦!

辣椒蒜片槛榄油意粉., $118
哗, 呢个好得.. 我觉得系全晚最出色既一款.

脆焗猪手件蜜糖芥末酱.$238
份量十足. 放出黎时有OFFER 可帮我地切埋, 正呀!
梗系要帮手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真系搞唔掂.
个皮真系超脆, 不过我食到呢度其实已好饱喇...
多D人食叫呢个会抵D.
2条友真系好大镬XDDDD
2019-05-31 746 浏览
入夜後的上环很宁静~很舒服~今晚约咗朋友去同事们推介嘅永乐街西餐厅~地点方便,在上环地铁站附近。餐厅地方唔算大,但布置简单有情调。延续刚才在街上漫步的那份宁静舒服~今晚好肚饿~见到MENU 双眼放光,食物选择都唔小,虽然得2 个人,但都叫咗唔小嘢食呢!WAITRESS 先上面包,软熟好味~我好钟意饮磨菇汤, 而呢个牛肝菌忌廉汤, 热辣辣,满满磨菇味,超浓郁!再嚟就系带子沙律,带子煎得金黄,充满牛油香味,沙律菜新鲜爽口,配上藜麦,健康有营~ STARTER 点咗鹅肝配红酒梨,鹅肝煎得好香口,红酒梨中和咗个油腻感,成件事好MATCHMain 我地叫咗2 个:一个系蒜片橄榄油PASTA,越简单嘅菜越难煮得好,自问对意粉有要求,但今次Green Orange 真系令我惊喜!首先蒜片有炸过,上枱时阵蒜香好强劲~入口脆卜卜!而意粉,al dente~好弹牙~ ! 辣辣地,醒神开胃!另一个Main:今晚黑毛猪卖哂~所以我地拣咗脆焗猪手~上枱时香喷喷,店员仲好好帮我地切开~猪手焗到啱啱好,外脆内嫩,完全无OVERCOOK! 到咗呢个moment,其实已经饱到爆,但都坚持食埋个脆皮!!今晚嘅晚餐真系令我
入夜後的上环很宁静~很舒服~
今晚约咗朋友去同事们推介嘅永乐街西餐厅~
地点方便,在上环地铁站附近。

餐厅地方唔算大,但布置简单有情调。
延续刚才在街上漫步的那份宁静舒服~

WAITRESS 先上面包,软熟好味~

牛肝菌杂菌忌廉汤

烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁

香煎鹅肝砵红酒烩梨

Main 我地叫咗2 个:

首先蒜片有炸过,上枱时阵蒜香好强劲~入口脆卜卜!
而意粉,al dente~好弹牙~ ! 辣辣地,醒神开胃!
脆焗猪手伴蜜糖芥末酱

另一个Main:

今晚嘅晚餐真系令我好SURPRISE,无论系环境、食物质素同服务都好好,绝对系一间性价比高嘅餐厅。

美中不足嘅系今晚食唔到黑毛猪同甜品
唯有下次再试嚟啦~
牛肝菌杂菌忌廉汤
烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁
香煎鹅肝砵红酒烩梨
脆焗猪手伴蜜糖芥末酱
2019-05-31 3595 浏览
五月第五个星期四晚上,间中微雨。朋友知道我不大爱在香港吃西餐,不过他跟我说这餐厅之前来过,蛮不错的,所以今晚他就约我在这里晚餐。餐厅位置易找,里面灯光柔和,桌椅布置有点高级西餐厅的感觉,整体舒适浪漫。点餐後服务生为我们送上面包,两个都是热度非常足,面包的热度实在太重要,桌上有黑醋跟橄榄油提供,我的是黑芝麻面包,黑芝麻香浓,自家制的果然不一样,软而新鲜。前菜有Baked Crab Meat in Fillo Pastry 焗蟹肉酥皮 ,卖相精致吸引,朋友在切开的时候看见原来酥皮盒里面也是满满的蟹肉,满到溢出来的蟹肉!我们很惊讶份量居然是那麽多。酥皮盒香脆​​不油腻,口感松脆而乾身,没有因为盛满蟹肉面影响口感。Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallops 烧带子沙律,北海道带子煎至金黄,肉身肥厚滋味,朋友爱吃藜麦,有丰富膳食纤维,新鲜沙律配上柚子橙片香醋汁,清新醒胃。Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大虾阔条面配蓝芝士忌廉汁上桌时,蓝芝士浓郁芳香扑鼻,我们非常兴奋,因为大
五月第五个星期四晚上,间中微雨。

Baked Bread

Baked Crab Meat Fillo Pastry

Fettuccine with Tiger Prawn in creamy Blue Cheese sauce

Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大虾阔条面配蓝芝士忌廉汁上桌时,蓝芝士浓郁芳香扑鼻,我们非常兴奋,因为大家都很爱吃蓝芝士。

阔条面做到半生半熟的弹牙嚼咬口感,浓稠的蓝芝士忌廉汁紧紧挂在面条上,加上大虾的爽口质感与原有海鲜味,我跟朋友边吃边赞口不绝。
Pan-fried Spanish Ibérico Pork

主菜是Grilled Ibérico Pork 烧西班牙黑毛猪架,猪架熟成度刚刚好,配菜如红萝卜,马铃薯跟山葵无论味道跟鲜度都很出色,黑毛猪架没有雪味,烧得香口肉味浓,洒上适量海盐,更带出食材原味。

一顿轻松的晚餐就在优雅的环境跟美食下渡过。

2019-05-30
Baked Bread
2019-05-29 2355 浏览
一到放工,上环就变得很宁静!估唔到系寥无人声的地方,会俾我搵到间好有质素既西餐厅餐厅设计简单得黎都有啲情调Welcome bread左边系黑糖面包,右边系藜麦面包食落仲热辣辣的好软绵绵,只得两个有啲唔够喉蟹肉南瓜🎃浓汤有好多蟹肉呀整碗汤好浓呀,每一口都会食到蟹肉烧带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁用柚子柚黎整沙律实在好大胆,因为整得唔好随时会有垃圾味!不过呢个沙律实在令我有惊喜,味道够清新带子煎得好好,口感好软身,够新鲜芝士蒜蓉多士新鲜焗制的,好脆卜卜蒜蓉味够香,我最钟意烧西班牙黑毛猪架表面看似overcooked,但切开肉质系特别软腍外层有啲焦香,是可接受的辣椒蒜片橄榄油意大利面微微既辣味,令整碟意大利面变得不单调

餐厅设计简单得黎都有啲情调

Welcome bread
左边系黑糖面包,右边系藜麦面包
食落仲热辣辣的
好软绵绵,只得两个有啲唔够喉

蟹肉南瓜🎃浓汤
有好多蟹肉呀
整碗汤好浓呀,每一口都会食到蟹肉

烧带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁
带子煎得好好,口感好软身,够新鲜

芝士蒜蓉多士
新鲜焗制的,好脆卜卜
蒜蓉味够香,我最钟意

烧西班牙黑毛猪架

表面看似overcooked,但切开肉质系特别软腍
外层有啲焦香,是可接受的

辣椒蒜片橄榄油意大利面
微微既辣味,令整碟意大利面变得不单调

2019-05-27
  • 烧带子柚子沙律
  • 烧黑毛猪架
2019-09-28 46 浏览
首先要同各位读者讲一幅图都冇唔好意思,食物卖相好一般但味道OK,详细可以睇埋落去,但今次重点想批评佢服务。是咁的...昨晚9月27日(星期5)同几位大学同学N年冇见约出黎食饭,谂住可以搵个环境幽静的地方吹下水食个饭,8点入座,食到9点几就近被迫比人赶走。食物素质佢OK,但个menu选择极少,份量同价钱比亦都好夸张CP值超低。环境我满意~正正常常比几旧水出黎食饭,佢出面又一个客都冇,又唔系有人等位,佢够胆死9点半(8点入座)都未够就自动拎张单埋黎,仲有未拎张单出黎之前(9点左右)已经企系度望实我同3位朋友,仲态度好似眼超超咁。 我都明你想早D收工,但做生意唔系咁做lor。最後见伙计疯狂眼超超好似想迫人走咁,都倾到冇乜mood,决定埋单走人永远blacklist呢间野。佢食物素质都OK 的,不过你叫pasta eg.鱼柳意粉 ,你唔洗指意你可以见到旧鱼。份量系极细的,大食少少一定要叫多几样野先食得饱,呢样都唔紧要,因为呢个反正都系出街食饭的前设,有心理准备。其实食物素质最多同出面 什麽意粉屋个D差不多,但佢收得贵过人地30%左右,不过佢环境系OK的个情调格局男女朋友如果在上环放左工食个饭都

环境我满意~

个情调格局男女朋友如果在上环放左工食个饭都算唔错的
但服务真系0分,如果你系想三五知已食个饭吹下水,我建议你一定唔好去呢间。 比几旧水食饭都要比店主/伙计赶...惨过食快餐店。
2019-09-27
2019-09-22 59 浏览
烧北海道带子藜麦沙律柚子橙香醋汁整体口味十分清甜,材料十分新鲜。沙律菜选择上,选用了不同口感的沙律菜,加上藜麦的口感十分有层次。烧带子十分出色,熟的程度刚刚好,带出带子的鲜味。忌廉白酒煮青口个人十分喜欢吃这道菜,因为调味刚刚好,不会太咸,也不会很浓酒精味。而且,青口十分新鲜,一点沙石都没有。忌廉白酒汤还可以沾面包吃。蟹肉南瓜浓汤浓汤确实很浓,很适合沾面包吃。浓汤中带虾肉,口感很好。味道适中,容易入口,喜欢南瓜的你一定试。香煎鹅肝伴白松露烤菇意大利饭这道菜无论是鹅肝或意饭都做得很好。鹅肝分量很大份,煎得刚刚好,能吃出鹅肝的鲜味。白松露令意饭十分香口,每一口意饭都很顺口和饱满。海鲜慕斯烤酿大虎虾比比我的手,虎虾超大只!配搭慕斯的口感和味道都很特别。配菜也很出色,能够中和慕斯的甜味。
烧北海道带子藜麦沙律柚子橙香醋汁

忌廉白酒煮青口

蟹肉南瓜浓汤

香煎鹅肝伴白松露烤菇意大利饭

海鲜慕斯烤酿大虎虾
有时候都会经过这间餐厅,刚好想不到吃什麽,便决定和朋友前来一试😋第一道菜色,烧北海道带子藜麦沙律柚子香醋汁。烧香後的带子配酸甜柚子汁,出奇地好味。小编平常也很爱吃藜麦,因为健康又饱肚。忌廉白酒煮青口也烹调得不错。全部青口都清洗得十分乾净,没有沙石。白酒味道刚刚好,不会有过浓酒精味。蟹肉南瓜浓汤,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。主菜是香煎鹅肝伴松露烤菇意大利饭,鹅肝煎得很香,肥而不腻。松露的香味配合意大利饭,令人十分开胃。海鲜慕斯烤酿大虎虾,大虾比想像中的尺寸大,两个人分也足够。

第一道菜色,烧北海道带子藜麦沙律柚子香醋汁。

蟹肉南瓜浓汤,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。

海鲜慕斯烤酿大虎虾,大虾比想像中的尺寸大,两个人分也足够。
2019-09-13 65 浏览
朋友升职请食饭,我梗系搵间好少少嘅食啦,大家都中环返工,最好就系搵返附近。上OpenRice见到呢间个名都几特别,睇个名原本以为系素食餐厅,但睇真啲其实系食西餐。朋友话之前都见过电视有介绍过呢间,咁我地就决定去试下。今日叫咗蟹肉南瓜浓汤,南瓜汤香浓又够滑,仲有真材实料嘅蟹肉,南瓜味重,加埋芝士蒜蓉多士,真系食下食下差D食埋朋友嗰份,因为太香口,有蕃茄酱,所以几开胃。另外见餐牌有好多黑毛猪的餸,估呢度应该系重点菜,所以叫左个烧西班牙黑毛猪架,初初以为燶左少少,但D肉几淋,反而觉得煎得几香。间餐厅吾系好大,不过都坐满,好多人帮衬,有时好食嘅野真系贵少少都吾紧要。

2019-09-07 99 浏览
We went there for lunch at 12pm. The whole restaurant was empty, but the waiters gave us a corner table where a counter top sticks out into the table and you have to sit sideways to avoid hitting it with your head. We asked whether we can change to a different table. The owner of the restaurant said they don’t have another table and if we don’t want the table just come next time. So we left.
2019-09-07 106 浏览
四围去,去到永乐街, 大厦林立食肆多,好易搵走到呢间清幽地方,上咗去坐喺窗口望见街景,一路叹一路享受晚餐,非常enjoy!坐低冇耐,叫咗两个餐,一个鹅肝酱烤阔条面, 一个酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟, 重有加88可以转个套餐,就有是日餐汤,杂菜沙律甜品&咖啡,面包软淋淋,热辣辣,重系餐厅自己做嘅 ,可以唔点任何嘢,都一样咁好味。鹅肝酱烤阔条面呢个特别之处宽条面系烤熟,唔同一般用汁酱煮,呢个鹅肝嘅油润加埋啲酱汁,非常之丰富口感,享受也。酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟最享受就系呢个焗羊架,时间啱啱好,味道啱啱好,配料亦都足够,份量恰到好处,值得一试。重有加88可以转个套餐是日餐汤 系南瓜汤呢个汤系我至爱嘅,嗰种味道同埋佢嘅营养丰富,不用多讲,就系正一句。杂菜沙律杂菜沙律加埋黑醋汁绝配嘅配搭,食落有啲唔够喉啫。甜品呢个芝士饼,监净系睇过装饰,虽然简单,但系加埋啲朱古力味酱,就好合拍啦!咖啡咖啡一杯 不过不失 都可以饮返 半个钟

鹅肝酱烤阔条面

酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟

重有加88可以转个套餐

是日餐汤 系南瓜汤

杂菜沙律
杂菜沙律加埋黑醋汁绝配嘅配搭,食落有啲唔够喉啫。

甜品

咖啡
咖啡一杯 不过不失 都可以饮返 半个钟
2019-09-06 108 浏览
女朋友生日,㨂了一间朋友介绍的浪漫餐厅。位置在上环近地鉄站在楼上舖。门面不会有特别装潢,但一进餐厅被它的浪漫气氛所吸引住,阔落的窗边位,女朋友超喜欢。店员带我地去街了德国啤酒及智利白酒。德国啤酒非常浓口麦味。入口顺滑。果味清新白酒再加头盆白酒忌廉煮青口,极带出青口的 鲜甜再配上浓浓的忌廉汁,简直停不到口。由於女朋友喜欢食沙律点了一份烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香草醋汁。带子充满独特的炭烧香气,最特别是个柚子香醋汁幽香清腻,非常开胃。再点了一个虎虾海鲜浓汤.—- 汤内放进了一只虎虾一只新鲜的带子及青口,整碗浓汤带着浓郁的龙虾味。主菜选择了烧美国顶级安格斯西冷扒——充满独特的炭烧香气,肉香四溢,肉质鲜嫩。这顿美味的晚餐确实性价比高。!
店员带我地去街了德国啤酒及智利白酒。

由於女朋友喜欢食沙律点了一份

这顿美味的晚餐确实性价比高。!
2019-09-02 159 浏览
中环搵食系列-Green Orange西餐厅。Green Orange真系成日都full booking,所以今次提早一星期预约。Set lunch露选沙津or 餐汤,主菜同饮品。牛魔王的我当然选了黑松露烧汁牛扒,我叫了7成熟。今天的餐汤是南瓜汤,整个汤都好足料,香甜的南瓜,配上香滑的忌廉,非常好喝。我试了一口牛扒,值的一赞的是烧汁加了松露,完全没有盖过原本的牛肉味。每一口牛扒都围绕着松露香。如果你喜欢黑松露,千万不要错过呀。
2019-01-10
  • 南瓜忌廉汤
  • 黑松露烧汁牛扒
2019-09-02 109 浏览
Green Orange系朋友介绍俾我的,听讲环境几好,而且味道不错,今日来到果然无令我失望,餐厅位置易找,里面灯光柔和,整体布置舒适浪漫。1.南瓜忌廉汤,这个蟹肉汤好多蟹肉!忌廉味香浓。2.烧美国顶级安格斯西冷扒$318,肉质饱满,油脂丰富,口感不错,味道比个like,中意食牛扒的朋友们值得一试。3.朱古力布朗尼伴云呢拿雪糕$88,最後当然少不了甜品啦,分量很大,布朗尼几结实,朱古力味道浓郁,甜度刚刚好。
2019-09-01 101 浏览
上星期同朋友去完新屋,就周围找地方食晚饭,突然想起上环有间西餐厅非常近地铁站,而且餐厅很有格调,食物质素也很好,幸运地我们很早到达,不然一定没有位。侍应很亲切,服务非常好,将餐逐一送上 ~凯撒沙律配黑毛猪火腿 - 火腿是22个月的黑毛猪火腿,味道浓郁,而沙律味道适中,互相配合,非常好味。黄金蟹肉意大利饭 - 意大利饭用鲜甜的海鲜汁加上浓浓的咸蛋黄味再配上很多蟹肉,整个饭非常丰富。朱古力布朗尼伴云呢拿雪糕 - 暖暖的布朗尼蛋糕,外脆内软,不太甜,再配上雪糕,刚刚好。

侍应很亲切,服务非常好,将餐逐一送上 ~