2020-06-22 738 浏览
今晚约了5位好友放工後聚会食晚餐。谈谈近半年来趣闻和吐吐苦水。地点由我来拣选,一定要够清静,网上搜索最後我选择了上环永乐街楼上餐厅Green Orange ,交通方便邻近地铁站出口。餐厅装潢简洁优雅带怀旧古典欧陆风格,地方宽敞,靠窗位置可以眺望街景色,灯光幽暗满有浪漫柔和气氛,令人感觉舒适心情放松。打开餐牌价钱属於中等,好多食物我都好想食。最後点了5款菜,点完餐服务员好快送上餐包,热辣辣的餐包有两种口味,客人可沾橄榄油和意大利黑醋吃,味道真的很不错。忌廉白酒煮青口HKD1285道菜之中最不好食,忌廉汁弄得太稠令人感到腻,青口急冻的没有味道。香煎黑毛猪扒拌士多啤梨黑醋汁HKD128黑毛猪肉质滑嫩,黑醋汁配上沙律菜再加埋士多啤梨,味道酸酸的甜甜的清甜可口,我们好快整碟扫光。巴马火腿配65度温泉蛋黑松露忌廉汁意大利饭HKD178巴马火腿肉质柔软甘香,黑松露忌廉汁清淡但惹味非常之配合意大利饭。西班牙红虾海鲜浓汁阔条面HKD248虾头入面的虾膏香浓甘甜,煮出来的汁真的好惹味,配搭口感烟韧有弹性的阔条面,食落颇鲜味又香又有口感。烧美国顶级安格斯西冷扒HKD318肉质细嫩脂肪比例平均口感Juicy,

打开餐牌价钱属於中等,好多食物我都好想食。
餐包

巴马火腿配65度温泉蛋黑松露忌廉汁意大利饭

西班牙红虾海鲜浓汁阔条面HKD248
西班牙红虾海鲜浓汁阔条面

烧美国顶级安格斯西冷扒HKD318
肉质细嫩脂肪比例平均口感Juicy,齿颊留香,不油不腻,极之棒好美味。
烧美国顶级安格斯西冷扒

Asahi HKD78
啤酒就是要冰冰的才好饮,酒精浓度比较淡,很容易入口。
Asahi

我们6个人一边饮一边谈心,不知不觉到十点,未到关门时间11点,但为什麽服务员10点多少少放下账单要我们买单,感觉有点赶我们走。
总结来说价钱还算合理,食物精致美味,但分量少,环境宁静好适合聚会好地方,服务方面就真的要改进。
餐包
香煎黑毛猪扒拌士多啤梨黑醋汁
巴马火腿配65度温泉蛋黑松露忌廉汁意大利饭
西班牙红虾海鲜浓汁阔条面
烧美国顶级安格斯西冷扒
Asahi
2020-06-14 473 浏览
今日同左公司的三位同事行了5分钟去这间餐厅食中午饭其实这间餐厅一般都是要提早两三天才卜到。觉得他的青口意大利粉10分好吃卖相也很不错,蕃茄味及芝士味道很浓郁加上饭感觉不生不熟的很有意大利饭的特色。牛扒我朋友说不过不失但是170几蚊的西冷都性价比高。入到去一般都全场满座环境也是中上环比较好的一间餐厅。这本格局一个人约$150左右有汤有嘢饮,除非你叫牛扒就贵小小。整体感觉是物有所值。但紧记要提前订位。
2020-01-10 2420 浏览
约朋友在中上环食晚饭,想坐得舒服又唔想太贵,选择其实真系唔太多,最後就拣咗好耐无帮衬过嘅呢一间西餐厅。今晚我地两个人点了配有鹅肝的意大利饭与及卡邦尼意粉,我记得以前黎通常食lunch,佢嘅Risotto系好好食嘅,今次久别重逢都无令我失望,个Risotto好浓芝士味,配埋个鹅肝,真系好rich好丰富嘅感觉,大满足。至於个卡邦尼意粉都好食,个温泉蛋够香,呢碟嘅芝士唔太多,唔会有太heavy嘅感觉(比Risotto轻手),加$88变set,有汤、沙律、甜品同饮品,都唔错。
2020-01-05 4821 浏览
圣诞节同朋友仔食圣诞大餐, 朋友仔就话Green Orange 环境相当唔错, 我哋就一於去试下啦 我哋每人都嗌咗个set:-<餐包>嗌完嘢食之後, 侍应就好快送上餐包, 餐包 热辣辣都几软熟<63.5度蟹子温泉蛋配香煎鹅肝多士>鹅肝非常肥美, 配上脆多士同黑醋, 食落好match最後食埋个青瓜温泉蛋, 感觉好清爽<海鲜浓汤>海鲜汤都几唔错, 里面嘅海鲜料都几多<白松露杂菌汤>但系大食妹都系比较锺意白松露杂菌汤, 杂菌汤嘅浓郁度比海鲜汤更上一层楼, 面头再加咗几滴松露油, 香气四溢<烧美国安格斯西冷拌辣根烧汁>至於主食, 大食妹就嗌咗个五成熟嘅西冷, 牛扒偏瘦, 食落唔够肥美, 但系配菜好新鲜<焗芝士蒜茸大虎虾拼北海道带子伴柠檬小茴香忌廉鱼汁>虎虾同带子都好新鲜, 配上柠檬小茴香忌廉鱼汁, 食落都几match, 但系可能会唔够饱<朱古力布朗尼配云呢拿泡芙伴焦糖香蕉>朱古力布朗尼味道唔系好浓郁, 但系云呢拿泡芙同焦糖香蕉都做得好出色云呢拿泡芙食落好冰冻, 而焦糖香蕉就做到热辣辣
我哋每人都嗌咗个set:-
<餐包>
嗌完嘢食之後, 侍应就好快送上餐包, 餐包 热辣辣都几软熟

<63.5度蟹子温泉蛋配香煎鹅肝多士>
鹅肝非常肥美, 配上脆多士同黑醋, 食落好match
最後食埋个青瓜温泉蛋, 感觉好清爽

<海鲜浓汤>
海鲜汤都几唔错, 里面嘅海鲜料都几多

<白松露杂菌汤>

<烧美国安格斯西冷拌辣根烧汁>

<焗芝士蒜茸大虎虾拼北海道带子伴柠檬小茴香忌廉鱼汁>

<朱古力布朗尼配云呢拿泡芙伴焦糖香蕉>
云呢拿泡芙食落好冰冻, 而焦糖香蕉就做到热辣辣、外脆内软, 食完之後好满足
  • 63.5度蟹子温泉蛋配香煎鹅肝多士
  • 白松露杂菌忌廉汤
2019-12-11 2670 浏览
见到食评好似唔错,又谂住可以坐耐啲,舒服啲,同朋友倾下计,所以就拣咗依间。价钱不是很贵,一个lunch 一百蚊度,有沙律或汤同餐饮。因今天个set lunch 无咩好选择,我同朋友两个都叫咗个蟹肉意大利饭,唔食由自可,一食咸到咩咁,系上环咁多间舖头食lunch,佢一定系最最最,最重手嗰间,咸到我同我朋友都顶唔顺,食净一半,我从来都唔锺意做大嘥鬼,但真系怕食完有肾病!
2019-09-28 2701 浏览
首先要同各位读者讲一幅图都冇唔好意思,食物卖相好一般但味道OK,详细可以睇埋落去,但今次重点想批评佢服务。是咁的...昨晚9月27日(星期5)同几位大学同学N年冇见约出黎食饭,谂住可以搵个环境幽静的地方吹下水食个饭,8点入座,食到9点几就近被迫比人赶走。食物素质佢OK,但个menu选择极少,份量同价钱比亦都好夸张CP值超低。环境我满意~正正常常比几旧水出黎食饭,佢出面又一个客都冇,又唔系有人等位,佢够胆死9点半(8点入座)都未够就自动拎张单埋黎,仲有未拎张单出黎之前(9点左右)已经企系度望实我同3位朋友,仲态度好似眼超超咁。 我都明你想早D收工,但做生意唔系咁做lor。最後见伙计疯狂眼超超好似想迫人走咁,都倾到冇乜mood,决定埋单走人永远blacklist呢间野。佢食物素质都OK 的,不过你叫pasta eg.鱼柳意粉 ,你唔洗指意你可以见到旧鱼。份量系极细的,大食少少一定要叫多几样野先食得饱,呢样都唔紧要,因为呢个反正都系出街食饭的前设,有心理准备。其实食物素质最多同出面 什麽意粉屋个D差不多,但佢收得贵过人地30%左右,不过佢环境系OK的个情调格局男女朋友如果在上环放左工食个饭都

环境我满意~

个情调格局男女朋友如果在上环放左工食个饭都算唔错的
但服务真系0分,如果你系想三五知已食个饭吹下水,我建议你一定唔好去呢间。 比几旧水食饭都要比店主/伙计赶...惨过食快餐店。
2019-09-27
2019-09-22 2014 浏览
烧北海道带子藜麦沙律柚子橙香醋汁整体口味十分清甜,材料十分新鲜。沙律菜选择上,选用了不同口感的沙律菜,加上藜麦的口感十分有层次。烧带子十分出色,熟的程度刚刚好,带出带子的鲜味。忌廉白酒煮青口个人十分喜欢吃这道菜,因为调味刚刚好,不会太咸,也不会很浓酒精味。而且,青口十分新鲜,一点沙石都没有。忌廉白酒汤还可以沾面包吃。蟹肉南瓜浓汤浓汤确实很浓,很适合沾面包吃。浓汤中带虾肉,口感很好。味道适中,容易入口,喜欢南瓜的你一定试。香煎鹅肝伴白松露烤菇意大利饭这道菜无论是鹅肝或意饭都做得很好。鹅肝分量很大份,煎得刚刚好,能吃出鹅肝的鲜味。白松露令意饭十分香口,每一口意饭都很顺口和饱满。海鲜慕斯烤酿大虎虾比比我的手,虎虾超大只!配搭慕斯的口感和味道都很特别。配菜也很出色,能够中和慕斯的甜味。
烧北海道带子藜麦沙律柚子橙香醋汁

忌廉白酒煮青口

蟹肉南瓜浓汤

香煎鹅肝伴白松露烤菇意大利饭

海鲜慕斯烤酿大虎虾
2019-09-22 753 浏览
有时候都会经过这间餐厅,刚好想不到吃什麽,便决定和朋友前来一试😋第一道菜色,烧北海道带子藜麦沙律柚子香醋汁。烧香後的带子配酸甜柚子汁,出奇地好味。小编平常也很爱吃藜麦,因为健康又饱肚。忌廉白酒煮青口也烹调得不错。全部青口都清洗得十分乾净,没有沙石。白酒味道刚刚好,不会有过浓酒精味。蟹肉南瓜浓汤,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。主菜是香煎鹅肝伴松露烤菇意大利饭,鹅肝煎得很香,肥而不腻。松露的香味配合意大利饭,令人十分开胃。海鲜慕斯烤酿大虎虾,大虾比想像中的尺寸大,两个人分也足够。

第一道菜色,烧北海道带子藜麦沙律柚子香醋汁。

蟹肉南瓜浓汤,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。

海鲜慕斯烤酿大虎虾,大虾比想像中的尺寸大,两个人分也足够。
2019-09-13 471 浏览
朋友升职请食饭,我梗系搵间好少少嘅食啦,大家都中环返工,最好就系搵返附近。上OpenRice见到呢间个名都几特别,睇个名原本以为系素食餐厅,但睇真啲其实系食西餐。朋友话之前都见过电视有介绍过呢间,咁我地就决定去试下。今日叫咗蟹肉南瓜浓汤,南瓜汤香浓又够滑,仲有真材实料嘅蟹肉,南瓜味重,加埋芝士蒜蓉多士,真系食下食下差D食埋朋友嗰份,因为太香口,有蕃茄酱,所以几开胃。另外见餐牌有好多黑毛猪的餸,估呢度应该系重点菜,所以叫左个烧西班牙黑毛猪架,初初以为燶左少少,但D肉几淋,反而觉得煎得几香。间餐厅吾系好大,不过都坐满,好多人帮衬,有时好食嘅野真系贵少少都吾紧要。

2019-09-07 472 浏览
We went there for lunch at 12pm. The whole restaurant was empty, but the waiters gave us a corner table where a counter top sticks out into the table and you have to sit sideways to avoid hitting it with your head. We asked whether we can change to a different table. The owner of the restaurant said they don’t have another table and if we don’t want the table just come next time. So we left.
2019-09-07 540 浏览
四围去,去到永乐街, 大厦林立食肆多,好易搵走到呢间清幽地方,上咗去坐喺窗口望见街景,一路叹一路享受晚餐,非常enjoy!坐低冇耐,叫咗两个餐,一个鹅肝酱烤阔条面, 一个酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟, 重有加88可以转个套餐,就有是日餐汤,杂菜沙律甜品&咖啡,面包软淋淋,热辣辣,重系餐厅自己做嘅 ,可以唔点任何嘢,都一样咁好味。鹅肝酱烤阔条面呢个特别之处宽条面系烤熟,唔同一般用汁酱煮,呢个鹅肝嘅油润加埋啲酱汁,非常之丰富口感,享受也。酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟最享受就系呢个焗羊架,时间啱啱好,味道啱啱好,配料亦都足够,份量恰到好处,值得一试。重有加88可以转个套餐是日餐汤 系南瓜汤呢个汤系我至爱嘅,嗰种味道同埋佢嘅营养丰富,不用多讲,就系正一句。杂菜沙律杂菜沙律加埋黑醋汁绝配嘅配搭,食落有啲唔够喉啫。甜品呢个芝士饼,监净系睇过装饰,虽然简单,但系加埋啲朱古力味酱,就好合拍啦!咖啡咖啡一杯 不过不失 都可以饮返 半个钟

鹅肝酱烤阔条面

酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟

重有加88可以转个套餐

是日餐汤 系南瓜汤

杂菜沙律
杂菜沙律加埋黑醋汁绝配嘅配搭,食落有啲唔够喉啫。

甜品

咖啡
咖啡一杯 不过不失 都可以饮返 半个钟
2019-09-06 429 浏览
女朋友生日,㨂了一间朋友介绍的浪漫餐厅。位置在上环近地鉄站在楼上舖。门面不会有特别装潢,但一进餐厅被它的浪漫气氛所吸引住,阔落的窗边位,女朋友超喜欢。店员带我地去街了德国啤酒及智利白酒。德国啤酒非常浓口麦味。入口顺滑。果味清新白酒再加头盆白酒忌廉煮青口,极带出青口的 鲜甜再配上浓浓的忌廉汁,简直停不到口。由於女朋友喜欢食沙律点了一份烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香草醋汁。带子充满独特的炭烧香气,最特别是个柚子香醋汁幽香清腻,非常开胃。再点了一个虎虾海鲜浓汤.—- 汤内放进了一只虎虾一只新鲜的带子及青口,整碗浓汤带着浓郁的龙虾味。主菜选择了烧美国顶级安格斯西冷扒——充满独特的炭烧香气,肉香四溢,肉质鲜嫩。这顿美味的晚餐确实性价比高。!
店员带我地去街了德国啤酒及智利白酒。

由於女朋友喜欢食沙律点了一份

这顿美味的晚餐确实性价比高。!
2019-09-03 5588 浏览
每次去上环都喜欢买下海味,总是觉得会系靓啲平啲多选择啲,行下行下发现有一间比较大型嘅室内海味店,好开心呀!可能天气太热,有冷气地方总系觉得好舒服,而且好多嘢买添,咁啱又book了green orange食晚餐,实在太好了,过条马路便是,这儿环境优美,地方不算大,都几有情调,靠近窗口位坐可望向一条长长嘅街灯,好有欧陆式感觉。酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~因为我好怕食血淋淋嘅嘢,老公就叫咗鹅肝酱烤菇阔条面,而且加88蚊可转套餐添,几丰富㗎,有是日餐汤杂菜沙律甜品仲有咖啡饮添。哈哈!是日餐汤是南瓜汤非常浓郁嘅南瓜味,餐包微暖好软绵绵不用点任何橄榄油一样好味!好快我嘅羊架就上枱了,好香呀!羊架有五条骨,食落有点香草味,系外脆内暖嘅!最开心就系八成熟都不算太硬,咬落去真系齿颊留香,而且仲一啲骚味都冇添,五条骨完整无缺放上碟,太美了。鹅肝酱烤菇阔条面~~鹅肝渗入阔面里成碟面都好浓郁,好香口,而且阔面不算硬啱啱好,不过烤菇就比较小哟,只有几片。这儿无论环境食材侍应生都一流。👍👍👍

酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~

鹅肝酱烤菇阔条面~~

这儿无论环境食材侍应生都一流。👍👍👍

2019-08-27
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 南瓜忌廉汤
  • 面包
2019-09-02 509 浏览
中环搵食系列-Green Orange西餐厅。Green Orange真系成日都full booking,所以今次提早一星期预约。Set lunch露选沙津or 餐汤,主菜同饮品。牛魔王的我当然选了黑松露烧汁牛扒,我叫了7成熟。今天的餐汤是南瓜汤,整个汤都好足料,香甜的南瓜,配上香滑的忌廉,非常好喝。我试了一口牛扒,值的一赞的是烧汁加了松露,完全没有盖过原本的牛肉味。每一口牛扒都围绕着松露香。如果你喜欢黑松露,千万不要错过呀。
2019-01-10
  • 南瓜忌廉汤
  • 黑松露烧汁牛扒
2019-09-02 348 浏览
Green Orange系朋友介绍俾我的,听讲环境几好,而且味道不错,今日来到果然无令我失望,餐厅位置易找,里面灯光柔和,整体布置舒适浪漫。1.南瓜忌廉汤,这个蟹肉汤好多蟹肉!忌廉味香浓。2.烧美国顶级安格斯西冷扒$318,肉质饱满,油脂丰富,口感不错,味道比个like,中意食牛扒的朋友们值得一试。3.朱古力布朗尼伴云呢拿雪糕$88,最後当然少不了甜品啦,分量很大,布朗尼几结实,朱古力味道浓郁,甜度刚刚好。