成日出出入入黄埔嘅我完全唔知有间环境咁𝚐𝚛𝚎𝚎𝚗咁舒适嘅𝚌𝚊𝚏𝚎😳!!真系有种去咗日本嘅感觉~整体来讲,呢度嘅食物质素唔算太大惊喜,但呢度嘅环境真系冇得输,𝚠𝚘𝚛𝚔-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍𝚕𝚢程度真系𝟿𝟿分!!!净番一分扣咗系用唔到嘅𝚠𝚒𝚏𝚒🙊.been to whampoa so many time but did not even see this amazing comfy and work friendly cafe 😮 @andgreencafe has a japanese cafe vibe to it 😊 food is decent but nothing out of the ordinary 😋 but the environment is so work friendly 👍 only bad thing was we couldn’t use their wifi 🤣.💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10环境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服务 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10性价比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6.5/10回头率 𝐫
💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟食物质素不过不失 • 环境绝对无得输✨
𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑
𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑

《𝚃𝚊𝚔𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑》$72🌟7/10🌟
第一次见有章鱼烧三文治😳本身以为系烧汁再加啲章鱼夹住咁,但原来唔系!!里面真系夹住粒粒真•章鱼烧😻不过个人就觉得呢几粒章鱼烧口感麻麻,粉感比较重,亦都无平时食章鱼烧外脆内软嘅口感🥺而玉子嘅质感都正常发挥,唔算特别嫩滑~不过要赞一赞三文治嘅面包,用上丹麦吐司,牛油味香嘅同时又会有少少甜味咁,再加上口感软熟,都真系几好食😆
𝙲𝚑𝚎𝚜𝚝𝚗𝚞𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚝

《𝙲𝚑𝚎𝚜𝚝𝚗𝚞𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚝》$60🌟7.5/10🌟
$𝟺𝟻嘅蛋糕加$𝟷𝟻就可以转做𝚜𝚎𝚝,多杯饮品~
而呢个栗子朱古力蛋糕无论系口感定味道层次上都非常之丰富;蛋糕由栗子蓉、朱古力𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖、朱古力𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎同埋有少少士多啤梨味嘅脆脆饼底组成!个人觉得甜度适中,但男朋友就觉得有少少太甜🤏🏻
𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎

《𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎》𝚂𝚎𝚝 +$10🌟7.6/10🌟
实不相暪,今次系我第一次饮紫薯𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🙊无比较之下觉得紫薯同奶嘅味道𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎得好好,一路食都会有淡淡嘅紫薯香浸出嚟,但同时亦都唔会盖过牛奶嘅味道😛
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠

《𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠》$52🌟7.8/10🌟
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠嘅口感非常之顺滑,味道亦都会无咗平时嘅咖啡会饮到嘅嗰一浸酸味,个人觉得几适合夏天嘅天气饮👅
𝙰𝚗𝚍 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 @andgreencafe
📍#BELLYwongs_humghom #BELLYwongs_whampoa
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_cafes
𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙱𝚛𝚎𝚠
  • Sweet  Potato  Latte
红磡既美食根本唔会试得晒😌有时谂食咩就算打开个openrice都蛋到唔知点拣🧐🧐🧐所以我决定企定定喺度🤣🤣🤣搵吓「附近」嘅餐厅‼️😽机缘巧合之下 因为我本身都想Hea一阵搵间coffee shop饮下咖啡准备下午嘅面试😌😌 最後比呢间& green 吸引咗😍😍😍见佢啲相同埋食物都好吸引🥰‼️‼️‼️原来佢个位置都几偏僻😅但到左之後 你一定唔会失望👍🏻👍🏻👍🏻‼️一黎佢环境真系好大好舒适😽 整间店既灯光用左暖光黄灯💡店内设计气氛好和谐 好有和风家庭既感觉😌😌😌& green is a three-function complex of cafe, event and office👆👆👆👆呢个就系佢地既店铺特色💪🏻3合1多功能咖啡店🤘🏻—————————————————💁🏻‍♀️ Teriyaki chicken sandwich 照烧鸡三文治 $82威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)呢度招牌菜之一系佢地既三文治set😻😻呢个set餐汤系蔬菜汤(无味精架🤤)重点系照烧鸡三文治超大份😎鸡扒好厚肉 烧鸡配烧汁呢个咁无敌嘅组合点会输吖🤣 我好锺意佢中间夹杂着好似牛蒡嘅沙律🤤
红磡既美食根本唔会试得晒😌

👆👆👆👆呢个就系佢地既店铺特色💪🏻
3合1多功能咖啡店🤘🏻
—————————————————
威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅
(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)

呢度招牌菜之一系佢地既三文治set😻😻
呢个set餐汤系蔬菜汤(无味精架🤤)

重点系照烧鸡三文治超大份😎
鸡扒好厚肉 烧鸡配烧汁呢个咁无敌嘅组合点会输吖🤣
我好锺意佢中间夹杂着好似牛蒡嘅沙律🤤🤤🤤咬落口感好丰富 好有层次👍🏻👍🏻👍🏻
酸酸甜甜既牛蒡配埋烧汁味道超夹🥰

重有少少薯片同沙律伴碟🤣(薯片应该系lays🤣🤣第一次见🧐🧐但已经唔脆😫呢度要扣分🤯-1‼️)

另外+$10 叫咗一杯 cappuccino🥰🥰
等等下有一对父女坐咗我对面
听听下原来真系日本人🤣🤣🤣
我同个妹妹say hi😽好有礼貌好cute💪🏻
睇黎呢间应该都系日本人既饭堂😎😎

#hkfoodie #hongkong #&green #coffeeshop #coffeeshophk #日式咖啡店 #咖啡店 #红磡 #红磡美食 #食好西 #威威为食仔 #威威要还债 #识食都要惜
2020-09-25
  • Teriyaki  chicken  Sandwich
2020-10-06 104 浏览
与其说,是隠世之地,以避世来形容,更为合适。真和风、很日系的咖啡厅,全木系的家俱,地方宽敞,整体感觉很舒服安逸,是个可以坐上一整天的地方。很难得在香港出现一家这样的店。除了用餐…也可个方便工作的地方,现场有不少人也带上电脑来工作。在咖啡厅,点了冷泡咖啡与cappuccino。冷泡咖啡酸甜平衡,body也balancecd。店家有预先冰杯子,细节做得不错。这杯Cappuccino的美,奶啡融合不错,奶泡够厚,拉花图案持久。不得不承认,店家最吸引的是轻食。也是看到网路上的蛋沙律三文治,被深深吸引着。果然,是没有令人失望。面包充满牛油香,涂上芥末酱稍湿润。日式炒蛋厚实有蛋味,令人回味。搭配nachos,脆脆的玉米片增加口感。沙律混上黑醋,入口酸酸的能醒胃。较有心思的配搭,而不是加上现成的炸薯。柠檬挞挞皮偏软,酸度鲜明,不带死甜。
与其说,是隠世之地,
以避世来形容,更为合适。

真和风、很日系的咖啡厅,
全木系的家俱,地方宽敞,
整体感觉很舒服安逸,
是个可以坐上一整天的地方。
很难得在香港出现一家这样的店。
除了用餐…也可个方便工作的地方,
现场有不少人也带上电脑来工作。

在咖啡厅,
点了冷泡咖啡与cappuccino。
冷泡咖啡酸甜平衡,
body也balancecd。
店家有预先冰杯子,细节做得不错。
这杯Cappuccino的美,
奶啡融合不错,
奶泡够厚,拉花图案持久。

不得不承认,
店家最吸引的是轻食。
也是看到网路上的蛋沙律三文治,
被深深吸引着。
果然,是没有令人失望。

面包充满牛油香,
涂上芥末酱稍湿润。
日式炒蛋厚实有蛋味,令人回味。
搭配nachos,
脆脆的玉米片增加口感。
沙律混上黑醋,
入口酸酸的能醒胃。
较有心思的配搭,
而不是加上现成的炸薯。

柠檬挞
挞皮偏软,酸度鲜明,不带死甜。
2020-09-29 127 浏览
爱咖啡又爱甜野嘅我同朋友去左&green, 位置对我嚟讲有啲难揾,都行左好而先揾到,系海滨南岸楼下,有d隐蔽,但环境唔错。我系平日黎,一开始人吾多,但慢慢就坐满,应该系时间关系。无得book枱。叫左个招牌三文治🥪,好似过一排时间就会换入面个馅我系照烧鸡,个包系好软的牛油面包,味道不错以我叫左个热香饼,又松又软,不是太厚or太薄,好好吃😋当然黎咖啡店要叫咖啡☕️,有靓靓拉花,味道普通,没有好到要买一包咖啡豆走

叫左个招牌三文治🥪,好似过一排时间就会换入面个馅

我系照烧鸡,个包系好软的牛油面包,味道不错

以我叫左个热香饼,又松又软,不是太厚or太薄,好好吃😋

见IG有咁多Foodie去呢间日系 Cafe 《And Green》打咭,趁得闲就同朋友嚟凑下热闹,呢度采用日系格调装修,主要用上木制家俬比人感觉份外清新!我哋叫咗一份明太子冷面同烧牛肉三文治及两杯嘢饮,卖相都叫做唔错的,不过味道就普通到不能再普通,烧牛肉三文治完全冇牛味,冷面又太过软身冇咬口!整体嚟讲纯粹嚟吹下水的确系唔错嘅地方!但为咗食物而嚟,建议选择其他! 食物水准还有很大的进步空间!如果能够可以改善一下就更好!

食物水准还有很大的进步空间!如果能够可以改善一下就更好!
之前看openrice及IG见呢间cafe除左有热食,仲有蛋糕及pancake, 所以今日专程来试这间餐厅。1:11落单。 叫了一个鸡肉乌冬,一件现成不用再处理的栗子朱古力蛋糕,一杯ice mocha,及一杯dirty. 等了大约25分钟, 鸡肉乌冬上桌。跟着我已着女职员尽快上蛋糕给我。 佢话会转头上俾我。 但我之後见佢只系做其他野。跟住等了共34分钟,我忍不住再问另一男职员可否上蛋糕给我。他们刚巧弄好两杯饮品连蛋糕上给我们。他们说多单排住做。其实鸡肉乌冬要煮既都做好啦, 怎麽蛋糕只需要夹落只碟却要等34分钟?我都已经追过一次。其实佢地可否不要咁死板,等到杯野饮冲好先肯上件不用加功处理的蛋糕给我呢? 我去到只有午餐set同3款蛋糕,没有pancake 其他的。 如果早知食物种类这麽普通, 一定不会特登去试。 鸡肉乌冬的鸡份量不算多,味ok。蛋糕好味。饮品可能。 location就几好tricky, 因为海滨南岸系分开两边, 中间比一个冇得过马路既大马路间开, 如果去错另一边, 要兜大圈过几条行人大桥先去到, 大热天时都几辛苦。

鸡肉乌冬的鸡份量不算多,味ok。蛋糕好味。饮品可能。

照烧鸡乌冬
Dirty
栗子朱古力mousse  cake
2020-08-26
栗子朱古力mousse  cake
🐙 Takoyaki Sandwhich HK$72你以为佢系普通三文治你就错啦。🤣 三文治个包其实系类似牛角包嘅口感,所以食起黎有牛油香, 介乎面包同少少酥嘅口感。🤩 中间材料系真章鱼烧,然後配章鱼烧酱料。可能我重口味啲,所以觉得酱量可以多少少。另外,配埋沙律同墨西哥脆片。.🍠 Sweet Potato Latte (套餐加配 HK$10)拉花好靓靓,淡淡紫薯味道。个人觉得奶味道相对比较重同出。呢个价钱值得加钱试试啊!🌰 Chestnut Chocolate Cake HK$45面头系栗子蓉,中间当几有层次,一层Mouse一层蛋糕,再一层Mouse一层蛋糕,然後最底系脆脆。虽然得最面有栗子蓉,但整体都几有味道,唔会死甜。

🐙 Takoyaki Sandwhich HK$72
Sweet Potato Latte

Chestnut Chocolate Cake

Sweet Potato Latte
Chestnut Chocolate Cake
2020-08-05 409 浏览
终於又到了周末,有时间可以到外面享受下人生。今次搵到呢间 Cafe 对我而言都算几隐世,虽然位於红磡黄埔附近,但邻近唔算系行人经常会经过嘅地方,当然除左住系呢度嘅居民同埋理大宿生啦~环境:呢度地方算大,而且装修有啲格调,几时尚。枱嘅摆法亦几新鲜,唔会比到人一般沉闷嘅感觉。试想像,如果系度叫杯咖啡,睇下书,相信呢个下午一定会系一个好嘅下午!食物:老老豆豆,选择唔系十分多同吸引,当日就叫左一个 All Day Breakfast 同埋一份 Pancake 同两杯饮品,就系咁多。整体食物质素一般,咖啡同样,不过胜在份量够多,足够比你返成个下昼!All Day Breakfast :普通 All Day Breakfast ,冇乜特别之处。本身应该系跟牛角包,不过卖哂只可以转牛油多士。Chocolate Banana Pancake :呢个真心一般,唔建议大家叫。我哋叫左五分钟都冇就同 All Day Breakfast 一齐上,就知中伏,点知食落真系果啲系超级市场买嘅即食 Pancake ,食落太厚身,完全唔够松化,但系重点系呢个竟然卖紧七十几蚊,真心唔抵。

环境:

食物:

All Day Breakfast :

Chocolate Banana Pancake :

2020-08-01
2020-07-12 390 浏览
由以前做freelancer到依家都好锺意嘅一间宁静Cafe ~ 日式木质装修,食物都系高质出品,静静地可以坐足一日!嚟过两次,第一次试照烧鸡三文治,第二次试明太子意粉沙律,两样都好好味。唯一可惜系嚟亲都系假日,所以enjoy唔到平日嘅set meal优惠价钱 > <

2020-06-26 511 浏览
难得平日放假当然要同朋友拣啲想去嘅Cafe食下野啦!今日同朋友嚟到黄埔呢个小天地其实隐藏咗好多意想不到嘅cafe呢份平凡中突显不平凡嘅蛋治用上丹麦面包感觉面包有略为烘烤过咬落带有些少脆身感觉配上简单嘅日式滑蛋鸡蛋并非做到流质感觉而系平时食到嘅厚厚蛋治食落去有种好满足嘅感觉😋.除此之外伴上沙律菜酱汁比较少,幸好嘅系沙律菜都几新鲜不过如果有多啲酱汁半碟就更加好啦.呢份嘅厚厚蛋治同朋友一齐share另外仲食咗佢哋嘅咖喱鸡扒饭日式嘅咖喱鸡扒饭外型唔算太过吸引所以都冇刻意影相味道中规中矩,日式咖喱味道都唔错💕.不过最估唔到嘅系平日晏昼时间都几多人就算平日去食Cafe都未必可以感受到一片宁静不过整个环境都好舒服有机会都会再过嚟食下野嘅☺️
难得平日放假
当然要同朋友拣啲想去嘅Cafe食下野啦!
今日同朋友嚟到黄埔呢个小天地

配上简单嘅日式滑蛋
鸡蛋并非做到流质感觉而系平时食到嘅厚厚蛋治
食落去有种好满足嘅感觉😋
除此之外伴上沙律菜
酱汁比较少,幸好嘅系沙律菜都几新鲜
不过如果有多啲酱汁半碟就更加好啦
呢份嘅厚厚蛋治同朋友一齐share

另外仲食咗佢哋嘅咖喱鸡扒饭
日式嘅咖喱鸡扒饭外型唔算太过吸引
所以都冇刻意影相
味道中规中矩,日式咖喱味道都唔错💕
不过最估唔到嘅系平日晏昼时间都几多人
就算平日去食Cafe都未必可以感受到一片宁静
不过整个环境都好舒服
有机会都会再过嚟食下野嘅☺️
2020-06-26
2020-05-31 833 浏览
评分:🐷🐷🐷🐷(5🐷满分)日系cafe向来都系以森林作为主题,&green都唔例外,由外(个名)到内(装饰)都洋溢着森林风。&green既另一特色就系空间感,宽阔既空间让食客可以好好享受self time。如果想做下野谂下野搵下灵感,建议较早既时间黎,人小小唔洗赶住走。讲番食物先,好中意佢地set既配搭,好清新、份量岩岩好,冇肠仔唔怕肥唔怕热气,蛋、牛油果同三文鱼都好新鲜,加埋杯americano,cafe黎讲好抵食啊~
评分:🐷🐷🐷🐷(5🐷满分)

Set
Americano
2020-05-30
Set
Americano
2020-05-24 628 浏览
呢排为左悭口罩😷一星期出两次街咋~.返兜呢间之前去过既cafe💕 好有文青feel同日本风 当去左旅行同帮衬下小店😂💛 ..strawberry pancake ($75).🍓🍓好甜!!pancake 系煎到外脆内软咁好正😛😛 个blueberry jam 好足料 有好大粒蓝莓系果酱入面 靓野黎! 但系pancake得两块🤣大胃王就唔够食la🤣New York cheesecake ($45)caramel latte($40)💕芝士甜而不腻 caramel latte既 caramel就系个花花 pattern 🌸 果度!好有技巧~画得好对称 好靓🤪值得一试!
呢排为左悭口罩😷一星期出两次街咋~
strawberry pancake ($75)

New York cheesecake ($45)
caramel latte($40)💕
这间Cafe 已在黄埔开左一段时间日式的咖啡店唔系我的First Choice 咖啡店 少少怕日式的西餐不过我中意佢前铺後Office 既概念 将中意既野融入生活简单既生活 工作於生活 非常和谐.Smoked Salmon Sandwich 烟三文鱼三文字👍用左丹麦面包 比较奶香口感似牛角包 我一直都好中意的面包👉三文鱼正正常常 这个配搭唔会太差推介指数: ⭐⭐⭐/5.Mentaiko Pasta Salad 明太子意粉沙律👍夏日最岩食冰冰凉凉的野 话系意粉其实系素面👍柚子醋加D海鲜 明太子的味道 非常开胃 可以食多2口👍日式煮法的意粉沙律 唔系沙津汁 都几好食清新爽口 面质唔太淋推介指数: ⭐⭐⭐⭐/5.💁服务: 半自助 自己落单 有人送上你张枱⛲环境: 日式木系设计Cafe 灯光柔和 好舒服 後面仲系Office 我都想拥有这样的办公室
这间Cafe 已在黄埔开左一段时间
👍柚子醋加D海鲜 明太子的味道 非常开胃 可以食多2口
推介指数: ⭐⭐⭐⭐/5
💁服务: 半自助 自己落单 有人送上你张枱
2020-05-07 606 浏览
原本去NOC,太多人排队最後转左去呢间。都系谂住搵个地方坐低做吓嘢食下野,所以佢系一个好重要嘅元素,点知去到嘅时候Wi-Fi入唔到有啲失望,去到中途无啦啦又入得返。食咗少少野先去所以叫咗pancake,听闻个饭好食,然後同行嘅叫咗沙律个样都唔错。不过系佢普通麻麻哋,个cream嚟到就已经好似用溶哂咁。
原本去NOC,太多人排队最後转左去呢间。
2020-04-29 545 浏览
黄埔区的coffee shop唔多,平时亦都好少黎呢区,NOC已经去过两次,今次有事路过黄埔即管睇下有无其他啱食既cafe,就发现左呢间&green。早上11点开门,做完野过到黎啱啱好。买嘢食嘅时候先至发现原来自己冇现金😂 小店又唔收卡,焗住去OK㩒钱。第一次黎就叫左个egg salad sandwich,一杯skim milk latte。未到12点无得叫set,价钱方面偏贵,咖啡一杯都40几。餐厅的环境唔错,够大又舒适,上餐时仲连湿纸巾送上。Egg salad sandwich 的炒蛋好厚身,啱哂我呢d蛋控😍啖啖都系滑蛋,满足的感觉!三文治的包底都好特别,第一次食呢一种包,好似方包形的牛角包咁,外皮系牛角包嘅酥皮,白色面包的部分同样好似牛角包入面甘松软,无谂过个三文治系用呢种包,配出黎好好食😋👍🏽 至於呢杯偏贵的咖啡,味道都唔错既,饮落去都顺滑,虽然依然系觉得真系有啲贵😂😂整体来讲都算唔错,系一个休息chill下的地方。

餐厅的环境唔错,够大又舒适,上餐时仲连湿纸巾送上。

整体来讲都算唔错,系一个休息chill下的地方。