2019-02-28 142 浏览
其實18年6月在九州鹿兒島試過己經一般不過見到呢間唔洗等就再試下啦入到來既時候張枱都未抹乾淨,痴笠笠而且覺得有個帶帽同戴眼鏡女職員好嘈快快趣揀左兩個香蕉的舊糖太硬同太甜斑戟係同鬆餅既Mix,但偏乾呢個有水果同朱古力反而好啲但不太好吃最反感的係,果個好嘈既女職員好太聲甘鬧同事落錯單嘈到咩胃口都無無下次呢個價錢請我都唔會再來
其實18年6月在九州鹿兒島試過己經一般
不過見到呢間唔洗等就再試下啦

入到來既時候張枱都未抹乾淨,痴笠笠
而且覺得有個帶帽同戴眼鏡女職員好嘈

快快趣揀左兩個
焦糖香蕉斑戟

香蕉的舊糖太硬同太甜
斑戟係同鬆餅既Mix,但偏乾

雜果朱古力斑戟

呢個有水果同朱古力反而好啲
但不太好吃

最反感的係,果個好嘈既女職員好太聲甘鬧同事落錯單
嘈到咩胃口都無
無下次

呢個價錢請我都唔會再來
其實一開頭我係比店裡面嗰個超巨型班戟公仔吸引左入去,真係勁大個,成個人咁高啊!少女心即刻湧現係咁影相📸其實成個環境都好適合影相,尤其係嗰張橢圓形大木檯,中間仲有一棵假樹,haha好過癮。menu有咸食用甜食,本身我地想點梳乎厘班戟,不過因為我地黎既時間早左但係我地又唔想等,所以我同朋友就臨時轉鈦揀左蜜桃朱古力班戟share食。雖然話係春季限定,但係d白色糖霜撒係朱古力班戟的表面,唔知點解我覺得幾有聖誕氣氛,好似d雪鋪係薑餅屋上面咁😆 個杯裡面應該係朱古力忌廉,唔會好甜都幾好,夾埋個朱古力班戟一齊個味道就啱啱好。蜜桃同草莓好新鮮好juicy,咬落去啲汁即刻流晒出嚟。
  • 蜜桃朱古力班戟
2019-02-24 157 浏览
Cool Premium $35日本過江龍銅鑼灣新分店openrice仲顯示為裝修中 其實已經開業左幾日由於Gram既尖沙咀分店已經開左好一排 所以港島新店未必好吸晴 實情係有少少突破 多左啲食物選擇 譬如我今次叫既Cool Premium佢係一份迷你pancake 夾心餡係奶油吉士 都幾好食 pancake幾鬆軟 吉士餡甜而不膩 creamy得黎又唔會好heavy 整體質素ok既如果無睇錯 門口餐牌仲未見有takeaway menu 我係見網上文章介紹先識叫再提供下情報 是日去果陣係假期既下午茶時間 多人堂食不過門口未見人龍 雖然同新開將唔多人知有關 不過我估計香港既梳乎厘班戟熱潮稍減 又唔係第一間香港分店 加上其他分店評價參齊 相信係佢既招牌梳乎厘班戟出爐時間以外長期唔使點排隊
Cool Premium $35
外卖自取
朋友點左Cool Premium望落去好簡單,係pancake夾住一層佢地自家製吉士醬,我食左一啖估唔到有驚喜🤩因為佢呢個係凍食版,但估唔到都幾好食!個吉士醬好滑,連埋個pancake一齊食又食到淡淡的蛋香味,個味好夾!我就揀左日本和牛班戟(外賣)店員話佢地係用左日本好出名的飛驒和牛去做果塊漢堡扒,雖然係整成漢堡扒,但係真係食得到好有牛味,而且好juicy一d都唔乾,加埋塊扒其實都算幾厚😆,加分!另外仲有其他配菜好似車打芝士、蔬菜、蕃茄、配埋沙律汁,口感好豐富好有層次!唯一有點兒麻煩既就係因為實在有太多食材啦,所以食既時候會狼狽少少,要準備定紙巾 哈哈!唔好睇佢細細地唔算好大份,其實食完都真係飽,好啱附近返工既人食lunch,而且有外賣service就算無咩時間坐低食都唔驚啦。
朋友點左Cool Premium
我就揀左日本和牛班戟(外賣)
2019-02-24 178 浏览
店舖裝潢同尖沙嘴風格一致,都係白色綠色配合埋木色系的setting,視覺上好舒服,有點小清新的感覺,想打卡影靚相的人都好適合。作為一個黑松露迷,我見到menu上面的意大利黑松露醬虎蝦班戟真係心心眼😍即刻order~好靚呀!首先個擺盤真係好靚,好色繽紛,而且個松露醬真係好香🥰 松露係一樣好霸道的食材,佢可以為菜式畫龍點睛完美加分,同時間亦因為佢味道好濃郁,所以如果配搭錯誤的話其他食材的味道就會被松露完全蓋過。不過呢個意大利黑松露醬虎蝦班戟真係要一讚!因為將虎蝦、黑松露醬夾埋班戟一齊食,依然可以食到爽口彈牙的虎蝦同帶著淡淡蛋香的班戟,層次感好足,而且仲有好清新的無花果適當地中和一下味蕾,睇得出創作呢個配搭的人真係有花過心思,really good!
2019-02-24 130 浏览
雖然知道其實Gram係尖沙咀都已經開咗一段時間,但係我呢個港島人真係好日都唔去一次九龍區,所以今次都係第一次食咋😆因為全部食物都係即叫即做,所以大概要等15-20分鐘左右,等候時間都好合理。點左石板街班戟,望到相已經覺得好吸引🤩 原來係香港限定口味黎,咁就唔試唔得啦~一上枱真係呆左,因為真係好靚呀!賣相邪惡但係真係好吸引。三件朱古力味班戟之間都夾住吉士醬,吉士夾心幼滑夠creamy,班戟鬆軟又唔會太乾,旁邊仲有焦糖脆脆,棉花糖同士多啤梨🍓,口感好豐富。成個pancake份量好足,同朋友一齊開心share都絕對可以。
  • 石板街班戟
2019-02-23 137 浏览
錯過了時辰,店舖的招牌 Premium Pancake無緣嘗試,Premium Pancake分別在每日11am、3pm及6pm各供應20份,店舖會在這三個時間,派發籌號予輪候客人。下次吃要夾啱時辰。這次食不到招牌班戟,就嘗試Tiramisu班戟及mocha coffee.Tiramisu 班戟奶油味香,起司可口,但可可粉味較淡,吃不出酒味來。店鋪環境舒適、寬敞,如非繁忙時段亦可適合與友人傾談。

店鋪環境舒適、寬敞,如非繁忙時段亦可適合與友人傾談。
2019-02-22 145 浏览
下午茶之選✅基於我是一個極度討厭排隊的人所以其實之前一直都沒有去過吃Gram本來銅鑼灣的分店開了我也沒有打算要去吃不過有朋友去了之後跟我說現在多了外賣服務那就可以試吃看看了我點了cool premium店員說是那個梳乎厘班戟的凍食版 感覺蠻有趣的那個忌廉很滑口雖然份量頗多 但是不會太甜凍食版的比熱食版的口感實在一點但依然是梳乎厘的感覺朋友點了另一款外賣是和牛漢堡班戟它是班戟然後中間包住不同的食材有芝士 蕃茄 肉醬 漢堡扒 沙律菜那塊牛很厚一塊咬下去肉質好嫩而且好多肉汁全部食材一起夾在一起吃口感很豐富感覺像在吃漢堡 不過外面不是麵包 而家班戟感覺很新鮮這兩個感覺用來當下午茶是不錯的選擇份量不會過多 價錢也是可接受範圍但因為班戟類的外賣只有這兩款如果做多一些選擇會更好
下午茶之選✅

這兩個感覺用來當下午茶是不錯的選擇
份量不會過多 價錢也是可接受範圍
但因為班戟類的外賣只有這兩款
如果做多一些選擇會更好
放假出左銅鑼灣行街,行到世貿中心附近有新發現,原來日本好出名的Gram繼尖沙嘴之後正式進駐銅鑼灣。同尖沙嘴一樣都係用綠葉去襯托招牌令人有小清新的感覺,我鍾意~好貼心呀~每張凳下面都有個籃比客人擺放手袋,咁就可以舒舒服服咁享受野食啦。見到春季限定menu有意大利黑松露醬虎蝦班戟二話不說即刻order,因為我係黑松露控🤤Omg賣相真係無得輸!唔識形容但係成個擺盤都好有美感。黑松露醬汁調校得啱啱好,又creamy又好香但係唔會濃郁到蓋過晒其他食物的味道,所以就算係啊連埋班戟一齊食落口都依然食到pancake的蛋香味。虎蝦燒過所以味道好出,肉質好夠實在,不過得一隻唔夠喉,如果可以有2隻就好啦😬😬 就算真係食到膩膩地都唔驚,因為可以食返沙律菜或者新鮮無花果,咁就即刻解膩啦。 整體食物質素都幾好 有8分。
整體食物質素都幾好 有8分。
2019-02-21 357 浏览
約左朋友夜晚係銅鑼灣睇戲,我早左到所以就四圍行住等佢地。行行下經過新開的gram分店。既然都係要等朋友,所以我就order左佢地既 Cool Premium試下,貪佢細細件,好適合做afternoon tea。店員好細心地提醒我雖然Cool Premium都係梳乎厘類,但因為佢係屬於凍食,所以同熱食的梳乎厘口感上會有唔同。凍食pancake真係未試過,反正又唔係貴於是就叫黎試下。賣相好可愛吖💛 一個迷你版的pancake中間夾住一層好厚的忌廉,味道有好香奶油味,口感就似係cream mix吉士醬。本來以為會好膩,不過個味比想像中清爽,班戟食落口感實在但其實都幾鬆軟,唔會實嘚嘚。如果咁計法的話正常版的熱食梳乎厘應該會更加鬆軟😍下次要試下。
2019-02-21 71 浏览
新年話咁快就完結左,即係代表住又要繼續返工🙈🤭 正當今日落到樓下又開始諗要食咩嘅時候,有同事話原來世貿附近開咗Gram分店!Woo~正呀!原諒我張相影得太樣衰,其實佢本身上枱嘅時候好靚,但係因為太肚餓我一嚟就已經切左落去,之後先發覺唔記得相機食先🤣蛋沙律巴拿馬火腿班戟Parma ham啊~🤤 雖然唔係配哈蜜瓜食,但係配蛋沙律一樣無得輸!一層薄薄的pancake包著蛋沙律,賣相靚之餘,入口都一樣好正!咸的parma ham同微甜的pancake夾埋一齊估唔到原來係好好食架,所有食材加埋一齊食好match✨呢個lunch真係好滿足~
蛋沙律巴拿馬火腿班戟
2019-02-20 98 浏览
呢間Gram 係日本試過,當時都留下深刻印象。依家銅鑼灣都開左新舖,仲有外賣服務。黑松露醬大蝦沙律,呢個配搭特別,刺激味蕾。香煎大蝦爽口彈牙,配以Pancakes,新鮮無花果,一啖黑松露醬,好好味美中不足係大蝦得一隻。煙三文魚牛油果Pancakes,都係不二之選,煙三文魚+牛油果呢個配搭真係無得輸,加埋鬆軟的pancakes,味道一流。銅鑼灣分店的質素唔比日本差。值得一試。同埋店舖位置就腳,好方便。

美中不足係大蝦得一隻。

黑松露醬大蝦

三文魚牛油果

銅鑼灣分店的質素唔比日本差。值得一試。
同埋店舖位置就腳,好方便。
黑松露醬大蝦
三文魚牛油果
2019-02-18 83 浏览
日本的gram cafe & pancakes給我留下很好的美味回憶,但當我初次在銅鑼灣新開的gram cafe & pancakes,我很後悔去幫襯,實在太難食,口感完全唔係新鮮制造,硬生生和凍冰冰的pancakes,第一啖咬下去,有生油的味道,沒有pancakes 的香味,建議大家不要嘗試。 Mixed fruit & chocolate
2019-02-18
  • 沒有
2019-02-14 227 浏览
首次試呢間過江龍,由於唔係食空氣班戟既時段,只可以點普通班戟。雖然9點幾都唔少人幫襯,而店員服務親切細心,而且主動幫忙很好。點左個意大利芝士班戟,味道幾好,芝士味不重,餅底比較韌,同埋有一種小麥味,算係唔錯。不過食落其實食唔出似意大利芝士餅,純粹係食個樣似。之後再食個法式吐司,呢個好出色,味道又甜又脆,配蜜糖勁香甜,而忌廉比較淡同薄身,反而適合配食呢個多士,多士烤得外脆內軟,色香味皆全,一下子就挑起食欲,就算之前食左唔少野,係呢個多士面前都胃口大開。

意大利芝士蛋糕班戟
法式西多士
2019-02-14
法式西多士
身為係銅鑼灣返工既我其實每日的lunch都令人好苦惱,因為銅鑼灣雖然食肆好多,但係Office人都好多,所以通常好食嘅餐廳就好多人排隊,麻麻哋好食嘅又唔會想去食🙈 不過以後又可以多個選擇啦,因為日本過江龍Gram開左新分店係銅鑼灣!因為新年大魚大肉得太多,本來我想order和牛漢堡班戟但係最後都係選擇左三文魚牛油果班戟,夠晒healthy!煙三文魚帶有小小咸同煙熏味道,加上新鮮牛油果的清新,再加上有蛋香味的pancake,估唔到成個味道好夾!真係估唔到個味可以咁match!有驚喜到我!而且唔好睇佢份量唔大,食晒之後其實都幾飽,我覺得真係可以當正餐食啊👍🏻