2019-03-18 35 浏览
本身朋友都想試呢一個超人氣招牌梳乎厘班cake🥞好可惜預唔啱時間,唯有下一次再食我哋叫咗兩份甜嘅pancake一齊share😋一份係石板街pancake🍫一份係焦糖蜜桃朱古力慕絲pancake🍑石板街pancake🍫有3 塊pancake夾住兩層cream然後旁邊有啲朱古力碎同埋焦糖仲有朱古力醬同埋鮮果 ,成個畫面好靚🥰Pancake比較厚實,夾住啲cream同埋啲朱古力碎一齊食口感好豐富👍🏻👍🏻👍🏻焦糖蜜桃朱古力慕絲pancake🍑呢一個Pancake比較單調我都會沾埋啲吉士醬同朱古力醬一齊食,蜜桃🍑有小小燒過既焦糖係上面,朱古力慕絲🍫好重朱古力味不過有少少太甜個人比較喜歡石板街pancake多啲,推介👍🏻❤️👍🏻❤️👍🏻❤️

我哋叫咗兩份甜嘅pancake一齊share😋

石板街pancake🍫

焦糖蜜桃朱古力慕絲pancake🍑

下午茶
2019-03-18 43 浏览
一直我都有留意gram但尖沙咀長期排隊,我最後都無食到。 但佢最近係銅鑼灣總統戲院對面開左間好大既地舖,難得唔洗排隊就終於可以一試!一直好多人都認為panake一定係甜既,如果你甘諗就大錯特錯! 我自己成日都會去食咸既pancake,但香港真係好少做。反而gram既咸pancake種類很多!有和牛漢堡啦,ham&egg salad啦,有啲似美國diner feel。 我就試左佢既期間限定「意大利黑松露虎蝦pancake」一黎到見到個賣相已好討好,擺盤好靚!有一陣陣松露香味,松露白汁同蝦好再夾住塊pancake,同食三文治差不多但pancake取代左包。佢重有我最中意既無花果,同個白汁一齊食都超正🤤最衰一個人食唔到甘多!我見人地既和牛漢堡班戟同tiramisu班戟都好正甘,如果多啲fd子一齊就可以試左啲唔同野!我下次都要叫多啲人同我試唔同味先得!
一直我都有留意gram但尖沙咀長期排隊,
我最後都無食到。

一直好多人都認為panake一定係甜既,
如果你甘諗就大錯特錯!

我就試左佢既期間限定「意大利黑松露虎蝦pancake」
一黎到見到個賣相已好討好,擺盤好靚!

意大利黑松露虎蝦班戟
意大利黑松露虎蝦班戟
  • 黑松露虎蝦班戟
2019-03-17 74 浏览
日本人氣pancake嚟咗香港一直都未有機會試,啱啱銅鑼灣有新舖,近近地終於可以去試喇~~~銅鑼灣店係世貿隔離,門口對住景隆街,好易就搵到喇~~一入門口就左手邊就有張橢圓形既餐枱,有棵樹同少少動物公仔,直望就係好多張4人枱,仲有怪叔叔既掛畫添~~咁我地揀左坐橢圓形枱,一黎空間大d, 二黎光猛好多, 3黎有個巨型pancake可以俾囝囝玩疊高高餐廳仲有放上櫈既BB櫈仔添,帶埋小朋友黎都唔怕喇~~~Menu 好多選擇,有咸點亦有甜點~~本身諗住試梳乎厘pancake, 但過左時間冇得食了。。。下次要再早d先得~~而甜點多數有朱古力、焦糖咁⋯⋯又唔想俾囝囝食~~所以最後叫左個咸既pancake 加杯蜜桃沙冰~~因為食物即叫即製,未有得食就俾囝囝放下電~橢圓形枱周邊都算大範圍,可以俾佢走下,玩下pancake公仔~~仲可以玩埋枱上面勁cute既動物公仔~~我地點左個煙肉炒蛋pancake,黎到嘩左一聲~~除左係大大份之外,仲俾佢個2塊厚切煙肉吸引住~~話明pancake 專門店,梗係要試左塊pancake先啦~~切落已經覺得幾鬆軟,食落堅係soft喎~~之後再試埋煙肉,睇落以為會好油膩,食落又

餐廳仲有放上櫈既BB櫈仔添,帶埋小朋友黎都唔怕喇~~~

之後再試埋煙肉,睇落以為會好油膩,食落又唔覺,少少咸少少香口~~如果覺得膩,仲可以食下旁邊既沙律菜和一下先再食~~
炒蛋就好有奶香,唔會炒到好老咁~~
不過食哂成份會飽到上心口,就算囝囝幫口都係會勁滿足

煙肉炒蛋班戟

至於蜜桃沙冰就好清甜,冰冰打得好碎,蜜桃味都濃,但又唔似係糖漿既死甜味~~食完咸既pancake, 飲一啖中和左咸味,very good~~
蜜桃沙冰

完全冇諗過一間賣甜點出色既舖頭,咸點都一樣咁出色!!
午餐
煙肉炒蛋班戟
蜜桃沙冰
2019-03-17 46 浏览
留學返嚟香港之後都好耐冇食過一個似樣嘅pancake,諗住搵朋友介紹邊度有得食通常都係識得M記嘅早餐或all day breakfast,即係夜晚一定冇得食⋯點知尋日喺銅鑼灣總統戲院睇完戲後見到對面有間日本過江龍主打食pancake餐廳,咁就膽粗粗去試吓啦!一打開佢Menu真係全部都係pancake😍,裡面有啲好特別嘅配搭同埋竟然仲有平時好少機會食到嘅鹹味pancake😯。由於我今日冇食早餐,所以就決定點左佢哋一個幾有份量嘅pancake餐,和牛肉pancake😁上台第一感覺係好豐富,有些似和牛漢堡,但睇真夾住塊扒係pancake呀!肉醉好新鮮一d都唔乾身,另外我研究到肉醉有兩種食法:夾菜包住食或者夾pancake食,之後到壓軸和牛漢堡扒,肉汁豐富入口即溶再加上pancake本身鬆軟,食落去好有飽足感,係會飽而唔係滯,十分建議各位男仔食呢個!

和牛漢堡班🥞
上次食過返尋味 係銅鑼灣行街就會諗起Gram咁啱行過 就咁就俾佢吸左入黎😂謎:一定係咁啱啦.烤蘋果配紅茶忌廉班戟💰HKD118見到呢兩種最清新既食材夾埋 我只可以想像到蘋果紅茶既味道😂點知出到黎係 蘋果批既pancake❤️烤蘋果最驚烤得太熟 逼左d酸味出黎Gram爐火純青既甜品手功 烤蘋果當然難唔到佢地加上甜甜既蘋果粒 更似蘋果批😂😂😂😂😂Pancake的蛋香濃 加上淡淡既忌廉 甜而不膩而熱燙的烤蘋果配上雪糕的配搭 簡直一流蘋果批迷一定要一戰!
上次食過返尋味 係銅鑼灣行街就會諗起Gram
Gram爐火純青既甜品手功 烤蘋果當然難唔到佢地
加上甜甜既蘋果粒 更似蘋果批😂😂😂😂😂
Pancake的蛋香濃 加上淡淡既忌廉 甜而不膩
而熱燙的烤蘋果配上雪糕的配搭 簡直一流
蘋果批迷一定要一戰!
2019-03-17
2019-03-17 1414 浏览
由尖沙咀開到黎銅鑼灣,睇黎pancake 仲係香港大熱中🔥 因爲新店開張嘅關係,依間銅鑼灣𣄃艦店仲新加左幾樣食品係只供外賣,咁除左要一試堂食嘅pancake外,仲要試試外賣限定🥞喇😋-烤蘋果配紅茶忌廉班戟($118) 蘋果有幾種做法🍎,一種係用肉桂粉煮左較耐嘅時間,食落微熱而且多汁,肉桂味濃濃的,滲入哂蘋果裹面😍 但又唔會蓋過蘋果本來嘅味道~ 另一種食落比較甜,蘋果仲保留原有嘅顏色,睇黎係用肉桂糖漿輕輕煮下。有兩隻味道同口感,幾出色👍🏽 雪糕口感軟滑,奶味幾濃💕 紅茶忌廉就略嫌冇乜茶味嘞,但幾滑身。三文魚牛油果班戟($128) 依個可以當all day breakfast 咁食,幾清新而且飽肚😆 三文魚幾有鹹香,牛油果生熟程度啱啱好,唔會話過淋🥑 咁樣配搭本身有少少鹹嘅pancake幾夾!Cool Pancake($35/1) 依個只供外賣,而且係凍食的🤭 唔洗10分鐘已經攞到~ pancake屬於鬆軟嘅類型,將佢切開一半然後放入忌廉💝 pancake一聞落去有陣油膉味🙈 但食落係幾鬆軟嘅。忌廉一啲都唔會甜,好似冇落糖咁🤣 無糖人士可以考慮下依個甜品。🍔就覺得甜返少少可能好啲,但牛奶味

Cool Pancake($35/1) 依個只供外賣,而且係凍食的🤭 唔洗10分鐘已經攞到~ pancake屬於鬆軟嘅類型,將佢切開一半然後放入忌廉💝 pancake一聞落去有陣油膉味🙈 但食落係幾鬆軟嘅。忌廉一啲都唔會甜,好似冇落糖咁🤣 無糖人士可以考慮下依個甜品。🍔就覺得甜返少少可能好啲,但牛奶味都有嘅,而且忌廉幾輕盈😗 但試一次就可以了
2019-03-12
2019-03-16 55 浏览
日本好出名嘅Gram又返泥喇!上次開喺尖沙咀今次連銅鑼灣都有喇!餐廳繼續用開放式廚房,環境清幽,仲有落地大玻璃,仲有大大小小嘅裝飾好似喺大班戟同柴犬擺設我今次點左三文魚牛油果班戟,班戟本身嘅咸香味超正,仲有煙三文魚襯托真喺無得輸,牛油果夠滑,口感一流,側邊仲有新鮮沙律菜同蕃茄,夠晒輕盈唔怕肥烤蘋果配紅茶忌廉班戟都一樣咁正!除左有香甜大塊嘅蘋果,雪糕滲晒入班戟度好過癮再撈埋紅茶忌廉就比足100分喇!下次一定會再泥!

再撈埋紅茶忌廉就比足100分喇!下次一定會再泥!

一路都想去試下。今次去完,完全唔會再去。一間餐廳竟然供應咁嘅嘢比人食,直頭可以去政府部門告佢我地兩個人叫咗一個tiramisu pancake 同一個雜果pancake。等唔夠十分鐘就有得食。仲覺得幾快喎。點知。。啲pancake係未熟!注意係未熟!!!仲食到有麵粉味,濕濕實實,成口粉又痴住咁!我初初以為我朋友見識少食唔慣或者佢唔好彩。點知我果個都係咁。我仔細切開研究下,明顯見到唔熟唔怪得十分鐘唔駛價錢唔係問題,但我地一半都食唔到,真係好晒嘢。唔熟難食真係擺唔到落口。注意我地係無食dinner去食,係餓到爆的。最後佢食雜果,我食朱古力同吉士cream。埋單後去咗附近篤街邊檔醫肚。仲有,勁錯單。佢落錯咗,重問咗我四次叫乜。隔離兩枱都錯,石板街同tiramisu 撈亂晒我聽到隔離枱話,對pancake完全失望。我好想講,幸x pancake好好食架!連麥記熱香餅都好食!我寧願佢比江蘇餅我食都無咁嬲,起碼食得落同飽肚!

唔怪得十分鐘唔駛

我寧願佢比江蘇餅我食都無咁嬲,起碼食得落同飽肚!

2019-03-15
$120 (宵夜)
早幾日同一班女仔去食野lunch,究竟一班美女們係點搵餐廳?一,食物賣相靚可以打卡。二,餐廳裝修靚可以打卡。而一班美女朋友就選中左銅鑼灣新開嘅Gram cafe&pancakes~我地好多個女仔一齊食,叫左7款Pancakes而我就試左銅鑼灣新店推出嘅全新口味:意大利黑松露醬虎蝦班戟 $138唔係講笑,特別推介佢個醬~係用意大利黑松露醬整架!好正!另外,入面有土耳其無花果,我好中意食無花果架(無論新鮮定乾都好中意食,平時會當零食食添)再加埋一大隻虎蝦、同埋菇,配搭獨特。至於個pancakes,唔係梳乎厘Pancake黎嘅,係普通pancakes,所以食落口比較結實。不過成個餐都係得一少塊細細的pancakes,我覺得唔係好夠喉~朋友叫左 三文魚牛油果pancake$138好正!完全係一個lunchset嘅size,而且見到有好多塊三文魚、好多舊牛油果!另外,朋友仲叫左好多其他款pancakes,不過我冇試食到淨係影左相。我地仲同負責人傾左計,佢話香港店係依足日本店的配方和食材架~(雖然我未去過日本食pancakes,但佢講到咁有誠意,搞到我都以為自己去左日本了~)

我地好多個女仔一齊食,叫左7款Pancakes

朋友叫左 三文魚牛油果pancake$138

2019-03-15 61 浏览
今期流行 唔係椎名林檎 而係日本Pancake!日本pancake殺入香港 攻佔左大家既心同胃而始於大阪既Gram cafe & pancake繼係尖沙咀搞得有聲有色之後係銅鑼灣總統戲院附近既Tower535 開左間分店等港島區既子民可以更方便食到 來自大阪的味道.Gram cafe & pancake門面十分吸引 以日系森林風設計木色為主調 配上樹、植物等裝飾 加上鋪位原有的落地大玻璃吸晒自然光最啱一班姊妹入去影相打卡呃like😏❤️終於講到野食 我今次叫左焦糖香蕉班戟Gram cafe & pancake有甜班戟同咸班戟揀我覺得 班戟要甜先有幸福感 但係又唔想咁大罪惡感😂就揀左有香蕉又要有焦糖既班戟 👻天使與魔鬼👻首先要讚上碟擺碟 真心有心思 又有睇頭 呃like係supergood焦糖香蕉🍌焦糖面燒得十分脆 落糖個陣夠重手 切開香蕉都仲夠厚留係香蕉表面Pancake係薄身版 唔係店鋪招牌個隻厚身梳乎厘但係比老麥既厚身 比老麥既鬆軟😂明呀可😂.值得一提係個Cream 望落heavy 食落係輕身無負擔既個種cream清清地 留有淡淡的忌廉奶油味 襯班戟食係一流其餘班戟我無試過就唔Com
今期流行 唔係椎名林檎 而係日本Pancake!

日本pancake殺入香港 攻佔左大家既心同胃

三文魚牛油果班戟
鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲
墨西哥辣豆醬班戟
焦糖香蕉班戟
很久沒有時間找姊妹聚餐啦! 這次來到銅鑼灣Gram cafe & pancakes 這裡環境好有文青feel 很舒適 光線也很明亮 很適合趁著中午偷空 一起來個午餐聚會 人多的話就可以試到 各種口味啦! 以下是姊妹們點的餐點 有鹹的pancakes、甜的pancakes、甜品 意大利黑松露醬虎蝦班戟, 期間限定的! 有濃濃既黑松露香氣, 聞到都想食呀! 我因為比較餓, 點的是墨西哥辣豆醬pancake 特製辣豆醬微微辣辣的,很好味! Pancake鬆軟有彈性,搭配辣豆醬好好食呀! 還有沙律和薯仔,夠營養 再搭配一條大大腸仔,當主餐都夠飽! 下次再來試下甜的班戟吧!
很久沒有時間找姊妹聚餐啦!

這次來到銅鑼灣Gram cafe & pancakes

一起來個午餐聚會

人多的話就可以試到

各種口味啦!

以下是姊妹們點的餐點

有鹹的pancakes、甜的pancakes、甜品

意大利黑松露醬虎蝦班戟,

期間限定的!

有濃濃既黑松露香氣,

聞到都想食呀!

我因為比較餓,

點的是墨西哥辣豆醬pancake

特製辣豆醬微微辣辣的,很好味!

Pancake鬆軟有彈性,搭配辣豆醬好好食呀!

還有沙律和薯仔,夠營養

再搭配一條大大腸仔,當主餐都夠飽!

下次再來試下甜的班戟吧!
下雨天想避雨已經晚上10點多心想銅鑼灣的店該都差不多關了看到才開業不久的Gram竟開到12點躡手躡腳的走進去因為晚上大家都不吃班戟?人少也正好靜靜享受環境很乾淨也很有綠色的文青感其實覺得店員都在等下班態度自是不太寬容雖說還有一小時才關店咖啡甚麼的都沒有了班戟還是有的點了一鹹一甜的班戟牛油果煙三文魚班戟甜的有烤蘋果配紅茶忌廉班戟一壺伯爵茶鹹班戟也很不錯很喜歡班戟鬆軟度剛好 沾了醬也不會變稔甜班戟的烤蘋果是冰的 吃下去是有點意外雖然也是美味有蘋果粒跟大塊蘋果兩種質感肉桂粉香氣跟雲尼拿雪糕也是很配紅茶忌廉也是很漂亮味道剛剛好
下雨天想避雨
已經晚上10點多
心想銅鑼灣的店該都差不多關了
看到才開業不久的Gram竟開到12點
躡手躡腳的走進去

因為晚上大家都不吃班戟?
人少也正好靜靜享受

肉桂粉香氣跟雲尼拿雪糕也是很配
紅茶忌廉也是很漂亮
味道剛剛好
2019-03-12 53 浏览
石板街班戟朋友話日本過江龍gram 喺銅鑼灣開分店,身為港島人嘅我哋聽到真係勁興奮,因為唔使專登過尖沙咀度食, 即刻要擇個吉日然後去試試🤣 本身想食梳乎厘pancake 但係原來每日只係得三段時間係有得叫嘅,分別係11點、3點同埋6點,仲要限定每段時間只發售20個,我哋lunch hour去就冇得試啦,唯有叫個石板街班戟試試先😅石板街pancake嘅賣相令人覺得好似好膩好甜咁,但原來唔係喎,個pancake嘅口感好厚實, 用料一啲都唔馬虎,雖然中間有cream同埋吉士醬,但係食咗半個都唔會覺得好膩,同埋唔會係好似食石板街雪糕咁咁甜,完全減低咗食咁大個pancake嘅罪惡感😂環境舒服,唔會好擠迫,入到去重見到怪叔叔嘅畫,好驚喜呀😍店員嘅服務都好好,一嚟到就唔會俾杯水你,同埋當你一飲完就會好快咁幫你加水,完全係一個適合relax同享受一個pancake嘅好地方~
石板街班戟

石板街pancake
石板街pancake
2019-03-12 1198 浏览
位於銅鑼灣謝斐道Tower 535地下1號舖的Gram cafe & pancakes, 主打日式班戟。曾經光顧過尖沙咀分店,味道不錯,今次順道來試試新開銅鑼灣分店的手勢。店舖採用落地玻璃,日光透射進來,令餐廳感覺明亮舒適。而且,店內還有幾個梳乎厘公仔的擺設供客人拍照,有一組近乎有一米高,頗為有趣。點了一客鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 (Fresh Fruit Yogurt & Premium Pancake Parfait),落單後約十五分鐘便來到了。🍨這款芭菲用一個較為高身的杯盛載,賣相豐富,色彩繽紛,最頂層是一球雲尼拿口味的雪糕,味道不會過甜,口感冰凍,而且看到雪糕表面有點點雲尼拿籽。雪糕旁還有一粒粒軟綿綿,用火槍輕輕燒過的棉花糖。中間是新鮮的水果,包括有香橙片、奇異果片、士多啤梨粒和藍莓粒,份量充足,大約佔整個芭菲杯的三份之一。而且,香橙片切成一口一片,吃得十分方便。芭菲有四款水果,令味道更加豐富和有層次。個人喜歡用水果佔少許忌廉,再放進口中,首先嘗到的是忌廉的輕盈感和微甜的味道,之後便吃到水果的清新。如果,水果能選一些較甜的品種便會更佳了。🍓🥝🍊平時吃其他餐廳的忌廉都較為實淨和厚重

🍨

🍓🥝🍊
平時吃其他餐廳的忌廉都較為實淨和厚重,感覺較為膩。但這款芭菲的忌廉口感輕盈,就像在舌尖上跳舞,而且甜度剛剛好,不會有很滯的感覺。

用餐時剛好廚師經過,正好解答了心中的疑問。梳乎厘班戟粉採用了日本的秘方,混合香港的秘方,所以口感會較為鬆軟。
🥞
梳乎厘班戟切成小塊,放在中間的位置,口感十分鬆軟,軟棉棉,和忌廉配合得相當不錯。除了熱賣的三層梳乎厘班戟,這款梳乎厘芭菲也是不錯的選擇。

到最底層,就會發現到原味乳酪的跡影。乳酪的口感冰凍,用班戟佔少許乳酪再享用,味道酸酸甜甜,頗有驚喜。餐廳提供的長匙子可以輕易吃掉最底的乳酪,設想周到。

朋友則點了一客意大利黑松露醬虎蝦班戟 (Truffle Sauce with Tiger Prawn),這款是鹹點,而且是春季限定。賣相頗有意式風情,而且配料也幾豐富。
  • 鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲
2019-03-11 57 浏览
一間好大 透光度好高既Café, 裡面既擺設全部都帶有綠色既主題, 建立環保同健康既概念, 可以比生存係城市既一班打工仔趁著lunch time既時侯”吊頸都要抖下氣” 呢間Café 主打pancake, 口味各自挑選, 有咸有甜, 我就簡左個Tiramisu, 估唔到個份量仲大過幅圖呀! 基本上同朋友Share一個會更好,Pancake個頂鋪滿哂濃濃既Coffee Powder, 裡面既每一層既layer都好分明,Custard同Pancake唔會互搶大家戲份, Custard甜度岩岩好, 餐廳應該係有較過份量同調味, 迎合返香港人唔鍾意食太膩既口感, Service都好好, Refill water好密, 下次有機會再黎 一定要試下我睇中左果個 Japanese Wagyu Burger *記我留肚 當正餐食
*記我留肚 當正餐食
  • TiramisuPancake