2020-01-27 660 浏览
行日午市去,见到个场唔爆都知唔对路,但见到openrice 咁多正评,又零负评,咪战下罗点知同行三人,两人食牛扒,两份一样咁伏一个七成熟,一个五成熟,但两块都一样咁un,个餐汤又咸,真系不了Let me recap in English, the steak didn't taste good. We ordered 2 steaks. 1 well done and 1 medium. They were just like chewing gum. Soup was salty also.

点知同行三人,两人食牛扒,两份一样咁伏

2020-01-16 498 浏览
当日系朋友生日,餐厅本身住处於工厦上面,所以本身都没有太大期望系环境到,不过因为见到间餐厅系社企所以帮衬下。咁环境系正正常常,乾净企理,空间感都几大,因为餐厅入面无放到好多嘅枱同櫈,枱与枱之间都有好大嘅空间可以自由出入。咁我地当日四个人叫咗四样嘢食,分别系: 1. 黑松露蜜糖鸡翼; 2. 空运澳洲肉眼; 3. 德国黑椒猪手; 以及4. 柏施图汁荷兰大啡茹寛条面。佢地有夜晚嘅Set,我过我地无叫到因为想下场去饮下酒咁。前面三样嘢食都好好食,系超过咗我嘅期望。猪手皮脆而肉入味,鸡翼多汁,肉眼都唔错。不过第四样就百货应百客,系有种比你觉得草味嘅感觉,我同另外两个都唔太钟意,不过生日果个就觉得唔钟。就系咁!
题外话/补充资料: 订位有八折
2020-01-07
庆祝纪念
  • 黑松露蜜糖鸡翼
  • 空运澳洲肉眼
  • 德国黑椒猪手
2019-12-18 581 浏览
今日同事带我去公司附近一间社企餐厅食饭,餐厅装修简简单单,地方濶落乾净。是日餐牌有9款set lunch,餐汤+主菜+餐饮 ($88 - $288)今日仲做紧8折,好抵食😋餐汤🥣磨菇汤 ~ 餐汤唔够热,暖暖地,但磨菇味道浓郁,反而蒜蓉包又脆又好味😋美国自然猪肉眼扒 🍴切开中间小小粉红色,侍应解释话呢款系榖饲猪,所以生生地都ok嘅,不过肉质就真系有d鞋。同事果份香煎龙利柳,有些少雪味啦。其实整齐黎讲,食物质数一般啦,但因为系社企,当然要支持下啦,下次应该都会再黎嘅😃

2019-10-21 604 浏览
销售员A和同事每月一次又来Go Inside,可以了解到餐厅水准真的不错,值得推介。其实最近三次来到,销售员A都点同一个午餐,厚切猪扒配薯菜,再配合餐厅的芥末酱,完美配搭。每次来到的餐汤都有特色,这一次尝到的是西洋菜忌帘汤,中西合壁,西汤口感中汤味道。销售员回头指数: 4分

销售员回头指数: 4分
2019-10-17
2019-10-05 300 浏览
平时喺观塘放工,经过一栋工业大厦门口,成日都会听到啲路人讲,大厦上面有间社企餐厅好好食,於是上网search到。星期六放假又咁岩约咗朋友喺观塘见面,见面前就同男朋友上去食个Set lunch😃。虽然餐厅喺工厂大厦入面,但系入到餐厅环境都好舒服,得到餐厅店员热情款待,店员都好尽力及好有耐性介绍食物。而我哋两个都锺意食扒,所以就分别拣咗,🥩澳洲肉眼扒(8 oz) 伴红酒汁<5成熟>同埋美国安格斯肉眼(12oz)伴红酒汁<7成熟>。Set Lunch 有我哋两个最锺意嘅蒜蓉包及杂菜汤,另外我哋比餐牌上边嘅黑松露蜜糖鸡翼吸引住 (+$15有两只啦😁),又真系整得好好食喎,鸡肉嫩嫩的🤤。话咁快我哋嘅扒就送到啦,仲有薯条同蔬菜伴碟,其实我想话我哋两个嘅澳洲肉眼扒及美国安格斯肉眼都好有肉味同好juicy,虽然好大块但系太好味,我哋两个清晒😂。最後我哋仲叫咗甜品 (+$12) ,分别系朱古力brownie同士多啤梨泡芙😋。朱古力brownie食落去浓浓嘅朱古力味,而士多啤梨泡芙就够清香。食完咁好食咁丰富嘅午餐,成个醒神晒💪🏼😁。特别系要称赞店员,每一样都好尽力好用心去介
特别系要称赞店员,每一样都好尽力好用心去介绍同招呼我哋,而且好有礼貌。请大家可以多多支持社企餐厅。
2019-09-28
2019-10-05 193 浏览
星期六晏昼,想食得丰富啲,所以拣咗呢度,除咗知道食物丰富之外,因为佢系一间社企餐厅。👍🏼👍🏼见到餐牌,就已经想食扒,所以拣了两个扒餐。😅😅意大利菜汤,好香好浓,最特别嘅地方汤入边系有意粉架,汤有意粉而家真系好少地方饮到,我几锺意因为有咬口。👍🏼👍🏼首先系安格斯肉眼扒,真系好香,卖相已经好吸引,食落更加觉得好有肉味,肉质非常淋,入口即溶。😍😍令一件扒系澳洲肉眼,呢件size细少少,不过食落口嗰阵时觉得肉味更浓,都好好食。不过整体都系锺意安格斯嗰件多啲。另外两件扒嘅配菜、薯条都系好好食。😋😋另外我额外嗌了蜜糖鸡翼,煎得好脆好甜,而且价钱真系好抵,推介。🥰🥰最後我们点了两个甜品,朱古力Brownie,同埋士多啤梨泡芙,甜品都有质素,食埋甜品非常满足。🤩🤩

见到餐牌,就已经想食扒,所以拣了两个扒餐。😅😅

2019-09-28
2019-10-04 166 浏览
好耐之前食过呢到既lunch果时对佢印象已经唔错,一年後重游旧地睇下仲系唔系当初既味道先.lunch set属中价,感觉同上年价格无咩差别.附上餐西汤罗宋汤及蒜蓉包,蒜蓉包烘得够脆及蒜香味足.珍珠带子淡虾酱意大利饭,中意既fusion菜,将平时中式既虾酱融入去意大利饭入面咁特别当然要试下有无伏.本身都觉得应该会伏伏地,但入口个味道比预期中match唔会好奇怪.而且虾酱加左忌廉汁令酱汁几杰身每啖都食到浓郁既虾酱味.内裹配料都几足有好多带子粒同菇.意大利饭煮得够淋食落有少少意大利米骨感.美国自然猪肉眼扒系餐厅是日推介既lunch,以$118黎讲块猪肉眼扒咁大同厚切系几抵食.望落煎得金黄色内里咁厚全熟得黎保持到嫩口但少少偏乾.味道腌得够基本上唔洗额外调味都得.薯条系带薯片粗薯条食落够脆口.黑松露蜜糖鸡翼加$15有2只上枱鸡翼充满蜜糖汁入口蜜糖味更重.朱古力布朗尼加$12,上碟前经过加旧质感好软熟朱古力味浓而且入口温暖.

附上餐西汤罗宋汤及蒜蓉包,蒜蓉包烘得够脆及蒜香味足.

今日同同事开完会後, 搵左间好野, 当然要同大家分享啦😘今次系系观塘区 ~ "Go inside Kitchen" 帮衬原因除左食评高之外, 另一原因,因为系社企形式营运, 更加要支持啦 !出左电梯好快已经见到又大, 又吸睛之招牌!首先,服务非常值得赞, 店员除左速度快之余, 态度有礼, 望望 Menu, Lunch set 出奇地有成十款之多,价钱由七十几至二百几,任君选择! 正当我既选择困难症又出现之际, 店员就好详细讲解是日推介, 好快我就有决定啦~😅点完餐, 环顾下四周先, 午餐时段8成满, 好彩地方够大,所以坐位完全唔迫, 零压迫感, 系忙碌既生活, 有少少时间舒服自在一下, Set Lunch包餐汤及包﹑主食及饮品 餐包~蒜茸法包~新鲜热辣辣焗起, 劲香蒜香牛油味,焗得够脆!! 餐汤~意大利杂菜汤~ 浓郁茄香, 食材丰富, 每一口都好满足! "香煎原条龙脷柳"  ~ 鱼肉十分嫩滑, 配合牛肝菌忌廉酱汁, 好味"美国猪肉眼朳"~ 虽然好厚, 但肉质一D 都唔"鞋", 煎得劲香, 出奇地滑, 一切就开, 再配芥末汁,提升了味蕾我地各人加左$12要 Dessert ,系 Blue
今日同同事开完会後, 搵左间好野, 当然要同大家分享啦😘
今次系系观塘区 ~ "Go inside Kitchen"

出左电梯好快已经见到又大, 又吸睛之招牌!

Set Lunch包餐汤及包﹑主食及饮品

我地各人加左$12要 Dessert ,系 Blueberry Cheese Cake & Chocolate  Cake, 份量虽然较少,但因为主菜份量十足, 咁就啱啱好, 免得浪费食物!
Blueberry Cheese Cake之蓝莓酱完全覆盖件Cake ,出奇又唔会太甜 !
而 Chocolate  Cake 浓度唔系极高, 唔会苦, 2款味道都好啱我地!
2019-09-26
2019-09-29 167 浏览
今晚来到观塘接朋友收工,上网见佢同之前食过既籽乐厨房(尖沙咀)系姊妹店,都系社企餐厅,觉得啲食物应该都正既,於是book左系度食晚餐。  平日晚上人流唔算多,工厂大厦又比较大面积,坐得好舒服,可以同朋友慢慢吹住水食,唔洗怕急住食完还台。蒜蓉法包 一人一块,好脆,同今晚个意大利菜汤好夹。菜汤热辣辣上台,入面好多料,好多蔬菜,仲有啲面条,营养价值几多几高。头盘拣左 烟鸭胸田园沙津,落左柚子汁好开胃,3块烟鸭胸仲系凉凉地,好淋好易入口,好好食。到我地既主题喇,BBQ汁烧原条西班牙黑毛猪肋骨 ($368/SET),超级大条!! 上菜个下我同朋友都吓亲!!咁大条真系一个人食唔晒嫁!! 肋骨整到淋淋地,好容易切同咬。个BBQ汁都好正,下面仲有薯条。另外叫多左碟 香煎带子淡虾酱意大利饭 ($148),2粒大大粒嘅带子,啲饭烟烟韧韧,酱汁都算饱嘅,我地2个女仔咁样食法就属於刚刚好喇。最後甜品拣左 蓝莓芝士饼 2件,唔济肚嘅唔洗担心食唔落。个饼底都好脆,系新鲜整出来嘅。 野饮要左热柠檬水,有樽热水俾我自己倒嘅,一Set咁几得意。埋单时店员仲送左coupon 俾我地下次帮衬用,全单8折。

意大利菜汤

烟鸭胸田园沙津

BBQ汁烧原条西班牙黑毛猪肋骨

咁大条真系一个人食唔晒嫁!!

香煎带子淡虾酱意大利饭

野饮要左热柠檬水,有樽热水俾我自己倒嘅,一Set咁几得意。

蓝莓芝士饼

埋单时店员仲送左coupon 俾我地下次帮衬用,全单8折。

2019-09-23
意大利菜汤
烟鸭胸田园沙津
BBQ汁烧原条西班牙黑毛猪肋骨
香煎带子淡虾酱意大利饭
蓝莓芝士饼
得知观塘有间社企餐厅,同朋友去试下先,食lunch时段,都好多人,餐厅坐满晒人,但服务员的服务依然好好,带位落单覆单招呼都好好。其实地方都几大,店员就安排左我地坐入面近窗既位,好光猛,Menu上Set Lunch都有好多选择,而且包埋餐汤,主菜及饮品餐汤系粟米忌廉汤,超大碗,有粟米粒同小小肉粒,比平时的餐汤多一倍,再配埋好香脆的蒜蓉包,应该系即烘,蒜味浓,超正。我叫了新鲜澳洲肉眼扒伴红酒汁$138,再加了$8 叫了意粉,估唔到系用蕃茄炒的,越食越开胃,牛扒煎得香,叫了五成熟,牛肉汁Juicy,肉质够淋。再加了$15配左个黑松露蜜糖鸡翼,焗得好好味,沾满蜜糖的鸡翼,食到微微的黑松露香味。另一个餐叫了香煎原条龙脷柳配牛肝菌忌廉汁$108,好大块,肉质唔会好散,餐饮叫了热咖啡同热柠水。走时过了两点,啲座位都多返。

餐饮叫了热咖啡同热柠水。

走时过了两点,啲座位都多返。
2019-09-24
2019-09-28 92 浏览
今晚朋友话要食豪啲,竟然系带我嚟工厦呢间西餐厅,工厦都有高级餐厅?!let’s go inside and try!叫咗个set$238+单点饭$148烟三文鱼田园沙律配柚子汁-烟三文鱼油脂比例刚好,配上新鲜嘅菜同酸甜柚子汁好开胃蒜蓉法包-好香脆,蒜蓉味重仲有个清汤饮添!双层芝士牛肉汉堡配薯条-个包大大个,大大啖咁食好满足,牛肉叫咗五成熟火候啱啱好,薯条热辣辣外脆内软墨鱼汁鲜虾意大利饭-虾够大粒又爽弹,个乌卒卒墨鱼汁饭好重口味,仲有啲菇混系入面增添口感朱古力布朗尼-一口甜点紮实有口感,朱古力味浓整体嚟讲都唔错,店员都好有礼貌,临尾仲有优惠券送添!

叫咗个set$238+单点饭$148

蒜蓉法包-好香脆,蒜蓉味重

仲有个清汤饮添!

朱古力布朗尼-一口甜点紮实有口感,朱古力味浓

整体嚟讲都唔错,店员都好有礼貌,临尾仲有优惠券送添!
2019-09-26
2019-09-28 108 浏览
很久没有写食记,也很少到外面吃晚餐,今天晚上就相约友人吃这家,这家工厦中的餐厅,环境算是宽广,灯光柔和,虽然不算是太肚饿,但看到餐牌仍想点我最爱的汉堡餐。先上的是巴马火腿伴蜜瓜田园沙律,作为前菜算是开胃的一道菜,它的外观也非常吸引。然後是这道精选餐汤,味道浓郁,再来就是主菜双层芝士牛肉汉堡配薯条,第一口咬下去时感到重重的芝士味,厚厚的牛肉,顿时满足了我的胃。最後来的朱古力有布朗尼小小的,份量刚刚好。这家餐厅略为热闹,服务态度良好,有机会可以再去吃多一遍。

这家工厦中的餐厅,环境算是宽广,灯光柔和,

虽然不算是太肚饿,但看到餐牌仍想点我最爱的汉堡餐。

先上的是巴马火腿伴蜜瓜田园沙律,
作为前菜算是开胃的一道菜,它的外观也非常吸引。

然後是这道精选餐汤,味道浓郁,

最後来的朱古力有布朗尼小小的,份量刚刚好。
这家餐厅略为热闹,服务态度良好,有机会可以再去吃多一遍。
2019-09-20
2019-09-25 110 浏览
与好友庆生日拣了这间工厂内的餐厅,吸引之处是它是一间社企,值得支持香港本土餐厅及服务。进到店内,环境宽阔,地方也整洁,整晚也只有两台客人,服务也非常好,是个朋友相聚谈心好地方。待我们五人到齐後,点了三个set dinner及追加两款小食共同分享。先上餐包蒜香法包,香脆且浓郁蒜蓉,是开胃的好选择,美中不足是没有餐汤配搭。再来三款不同的沙律,巴马火腿田园沙律配无花果黑醋汁,黑醋汁的酸调味中和巴马火腿的咸是不错的好配搭。另外烟鸭胸、烟三文鱼田园沙律也一般,可随个人喜好配上柚子汁。接着两款小食也随即送到 - 黑松露蜜糖鸡翼煎得不错,皮脆肉嫩,蜜糖味较出,也有淡香黑松露。另一款,芝士烟肉焗蚝不过不失,蚝不算很肥,味道浓厚。吃到这里,有一位朋友已经饱了!来到主食,最快到的是BBQ汁烧西班牙黑毛猪猪肋骨,份量大,BBQ汁感觉像是叉烧汁,一半是肉一半是骨。最好味的是原切炸薯条,配搭茄汁,加上少少盐,令我一条接一条地放进口里。黑松露带子野菌意大利饭也不错。黑松露味较突出,也能吃到一小粒的松露,意大利饭煮得不错!最後的主食是美国安格斯牛排配红酒汁,又是很大份的,一人是一定吃不完。我们点了五成熟,所以肉质较

最後的主食是美国安格斯牛排配红酒汁,又是很大份的,一人是一定吃不完。我们点了五成熟,所以肉质较韧,相信三成熟会更嫩口。红酒汁配搭不错,整体味道不错,再一次有我最喜欢的原切薯条伴菜!

另外有三款甜点到来的时候已经有点点吃不消,幸好份量不大,每人一小口。甜品我就只嚐了芝士饼和泡芙,我较喜欢泡芙。
2019-09-24 5560 浏览
老公相约我晚餐带了我来这家位於工厦内的西餐厅原来这家餐厅是社企形式营运~在网上先订座有折扣优惠店面算广,但座位不会迫得密密麻麻变狭窄反而好宽敞,几有空间感!我们叫了一set Set Dinner,另加一份主食Set Dinner包前菜﹑餐汤﹑主食﹑甜品及饮品选了烟三文鱼田园沙律配柚子汁﹑黑松露带子野菌意大利饭及蓝莓芝士饼另加$68要了法式芝士烟肉焗蚝单点的一款主食是加勒比海飞鱼籽烟三文鱼白酒忌廉汁意粉烟三文鱼田园沙律配柚子汁,烟三文鱼咸咸香香,配上清爽的沙律菜柚子汁微酸的,柚子味几香,令人开胃!!蒜茸法包,蒜茸味几香法包脆身,不会太硬太难咬~法式芝士烟肉焗蚝,芝士烟肉焗得够香,但未算好惹味~蚝焗完之後也不会过熟,质感仍然软嫩有汁带有蚝香,几好食~~餐汤是清鸡汤,味道香浓但够清澈!除了有鸡丝外,还有些面条在汤内味道不错~加勒比海飞鱼籽烟三文鱼白酒忌廉汁意粉配料丰富,除了飞鱼籽和烟三文鱼外,还加入一些杂菌意粉质感爽滑,吸满了白酒忌廉汁酱汁creamy而不会太腻爽脆的飞鱼籽丰富了整碟意粉的口感!黑松露带子野菌意大利饭,意大利饭够creamy饭的熟度刚刚好~~带子size算大粒,煎得够香而不会
老公相约我晚餐
带了我来这家位於工厦内的西餐厅
原来这家餐厅是社企形式营运~
在网上先订座有折扣优惠

店面算广,但座位不会迫得密密麻麻变狭窄
反而好宽敞,几有空间感!

我们叫了一set Set Dinner,另加一份主食
Set Dinner包前菜﹑餐汤﹑主食﹑甜品及饮品
另加$68要了法式芝士烟肉焗蚝
单点的一款主食是加勒比海飞鱼籽烟三文鱼白酒忌廉汁意粉

烟三文鱼田园沙律配柚子汁
柚子汁微酸的,柚子味几香,令人开胃!!
蒜茸法包
蒜茸法包,蒜茸味几香
法包脆身,不会太硬太难咬~
法式芝士烟肉焗蚝
法式芝士烟肉焗蚝,芝士烟肉焗得够香,但未算好惹味~
蚝焗完之後也不会过熟,质感仍然软嫩有汁
带有蚝香,几好食~~
清鸡汤
餐汤是清鸡汤,味道香浓但够清澈!
除了有鸡丝外,还有些面条在汤内
味道不错~
加勒比海飞鱼籽烟三文鱼白酒忌廉汁意粉
配料丰富,除了飞鱼籽和烟三文鱼外,还加入一些杂菌
意粉质感爽滑,吸满了白酒忌廉汁
酱汁creamy而不会太腻
爽脆的飞鱼籽丰富了整碟意粉的口感!
黑松露带子野菌意大利饭
黑松露带子野菌意大利饭,意大利饭够creamy
饭的熟度刚刚好~~
带子size算大粒,煎得够香而不会过熟!
黑松露增加了整盘意大利饭的香气~~
蓝莓芝士饼
蓝莓芝士饼,甜品的份量较少,但味道好吃!
细细件的芝士饼就铺满香甜的蓝莓酱
芝士饼的芝士味恰好,整体不会过甜!

总的来说,虽然这是家社企餐厅
但食物质素不亚於其他工厦内的西餐厅
Just Go Inside and Have a Try
2019-06-20
黑松露带子野菌意大利饭
2019-09-23 108 浏览
观塘向来特别多餐厅选择尤其隐藏於工厦里的餐厅分分钟都有惊喜今次来到时运工业大厦的Go Inside Kitchen甫进入内,感觉宽敞舒适,没有太多别致的装潢但就乾乾净净,让人坐得安心食得愉快这里的晚餐时段有set dinner供应包括了面包、沙律、主菜、甜品及饮料但由於我跟朋友都不算太饿所以叫了可单点的mail courses分别点了德国黑椒猪手及新鲜空运澳洲肉眼伴红酒汁先说猪手,这道菜确实是令人惊喜一来想不到一人份量的猪手size都几大旧而且猪手真系做到皮脆肉嫩食入口啖啖脆卜卜猪肉肉质嫩滑且味道不会太咸,而且不会太乾身连埋脆皮一齐食,入口不肥腻,肥瘦适中口感非常好至於肉眼扒虽然不算切得太厚身但份量还是足够大的,一个女仔食肯定亦好饱七成熟的肉眼,切开就见到粉红色火候控制得好好,食落不会鞋口肉质非常幼嫰,再配点上酱汁,滋味一流而且值得一赞的是它们的配菜那些薯条炸得刚刚好黄金色的炸到外脆内软另外其咖啡亦调得不错 虽然没有拉花图案但味道香浓以工厦餐厅而言,这里真正是卖食物味道及厨师手艺并非只卖装潢及环境值得再来光顾
观塘向来特别多餐厅选择尤其隐藏於工厦里的餐厅分分钟都有惊喜
今次来到时运工业大厦的Go Inside Kitchen
甫进入内,感觉宽敞舒适,没有太多别致的装潢
但就乾乾净净,让人坐得安心食得愉快

这里的晚餐时段有set dinner供应
包括了面包、沙律、主菜、甜品及饮料
但由於我跟朋友都不算太饿
所以叫了可单点的mail courses
分别点了德国黑椒猪手及新鲜空运澳洲肉眼伴红酒汁
先说猪手,这道菜确实是令人惊喜
一来想不到一人份量的猪手size都几大旧
而且猪手真系做到皮脆肉嫩
食入口啖啖脆卜卜
猪肉肉质嫩滑且味道不会太咸,而且不会太乾身
连埋脆皮一齐食,入口不肥腻,肥瘦适中口感非常好
至於肉眼扒虽然不算切得太厚身
但份量还是足够大的,一个女仔食肯定亦好饱
七成熟的肉眼,切开就见到粉红色
火候控制得好好,食落不会鞋口
肉质非常幼嫰,再配点上酱汁,滋味一流
而且值得一赞的是它们的配菜
那些薯条炸得刚刚好
黄金色的炸到外脆内软
另外其咖啡亦调得不错
虽然没有拉花图案但味道香浓
以工厦餐厅而言,这里真正是卖食物味道及厨师手艺
并非只卖装潢及环境
值得再来光顾