2015-12-30 468 浏览
今日有突然飯局~開心過後覺得總要有一個小甜品作一個美好的完結~喺呢頭真係唔知掟~所以上網搵下有乜好介紹,最後搵到呢間開夜少少~入到去坐左個門邊位,之前食得飽飽地,但望下望下個餐牌~又發覺有點胃口~!哈~!發現女孩子真係可以開通好多個品嚐唔同食物的胃~!!呢到D甜品唔算特別多款~左搭右右搭左咁~~我最期待佢地D心太軟~我地去櫃枱買單再等佢送過黎~等得好辛苦先等到所有食品到齊合照~!心太軟 - 我個人覺得蛋糕外層厚左少少~切開後朱古力漿唔夠流心~幸好兩者都唔係太甜~我中意比較黑朱古力~!!忌廉窩芙火焰雪山 – 外層的忌廉打得唔夠企身,燒過之後好快就塌了下來~窩芙出品唔算太出色~唔似係自己做(大會話係自家製)~整體加埋不過不失~蕉糖牛奶布丁 - 蕉糖味唔夠蕉糖,入口就似一般的蜜糖,牛奶布丁真係好重牛奶味,撈埋一齊入口感覺太過甜蜜了~!海洋味乳酪 – 寶貝點的海洋味乳酪,青青藍藍的几特別,入口就覺得似酸酸咸咸的~就似係咸柑桔的味道~噢…好怪呢~寶貝最後要加些糖漿先可以完成呢~!原味乳酪 – 嗯~可能佢的原意都係要加一D其他配料一齊食,所以淨食的話感覺帶了咯甜的味道~我還是比較中意較重酸味的~甜

入到去坐左個門邊位,
之前食得飽飽地,但望下望下個餐牌~又發覺有點胃口~!哈~!
發現女孩子真係可以開通好多個品嚐唔同食物的胃~!!
甜品的話我覺得重點除了係美味之外,亦要食得開心~!
用心可愛的擺設同裝飾實在會加上好多開心分呢~!!
我最欣賞這似係自己做的大好象杯子~!
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去商場的洗手間..要行到鬼咩遠.辛苦了
總括黎講...算係個坐得舒服唔錯的KILL TIME 好地方~!!

2015-12-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
$60 (宵夜)
2015-11-07 369 浏览
老公生日,今年無點預備,慶幸屋企樓下有小飛象,同老公渡過甜蜜幸福的生日。感謝店員的幫助及用心,朱古力心太軟十分好味,絕對值得推介! 可惜如此用心小店快將結業,大家快來試試吧~
朱古力心太軟
庆祝纪念
生日
朱古力心太軟
👍美食推介ー小象酪工房👍今日去試食呢間甜品下午茶,先講下佢嘅裝修係以得意嘅小象為主題,而且店內比人感覺係好寫意好休閒嘅cafe,一入到去覺得好舒服好relax😊跟住講下佢嘅食物,我叫左個心太軟加乳酪雪糕,極度推介佢嘅乳酪雪糕,因為佢嘅乳酪雪糕同我地係街買十幾蚊100g個啲好唔同,佢好香奶味,口感好滑,而且仲係低脂添!而佢個心太軟口感好鬆軟,最重要係絕對流心同埋暖嘅,完全唔會又凍又硬骨骨又唔流心! 值得一提嘅係佢地嘅杯係小象造型,真係好cute😍值得一試👍👍
👍美食推介ー小象酪工房👍
值得一提嘅係佢地嘅杯係小象造型,真係好cute😍
值得一試👍👍
2015-03-09
用餐时段
  • 乳酪
2015-09-18 146 浏览
以前去喝茶經過呢間店,門口隻大笨象公仔次次都吸引我目光,搞到我好想知賣咩。上幾個禮拜終於特登會一會。叫左士多啤梨泡芙班戟海洋味乳酪、朱古力多士盒原味乳酪同埋窩夫。講班戟先,質感比較硬,味道係香所以如果班戟再軟d就perfect。兩粒泡芙好好食,d忌廉好滑。海洋味乳酪,叫果陣唸味道應該係咸咸地。黎到有d嚇親因為d顔色比我想像中更藍。食落無也味,食完個口先有d咸味。陣味唔似海水,好怪,覺得麻麻地。之後多士盒,好脆,好好食,仲有煙。點埋朱古力醬有陣酒香味。原味乳酪唔夠乳酪味,無乜味,唔like。最後窩夫,比較脆同薄d,加埋糖醬好香總結,班戟同窩夫都好食過乳酪。乳酪無味。
士多啤梨班戟海洋味乳酪

朱古力多士盒原味乳酪

最後窩夫,比較脆同薄d,加埋糖醬好香
窩夫

總結,班戟同窩夫都好食過乳酪。乳酪無味
全家福($56,三款乳酪配三款配料),每日有三種唔同口味,今日係原味、焦糖哈蜜瓜、海洋の味!原味,呢度既乳酪唔係好酸😳,好岩1號中意食乳酪又怕太酸。焦糖哈蜜瓜,味道都唔錯架,甜甜地又有哈蜜瓜既香,不過就唔係好濃。海洋味究竟係咩味⁉️就係少少鹹既味😗,食落真係有少少海水味😂,仲要為左配合海洋而係藍色🔵,幾得意!配料推薦爆谷同糯米滋🙋,前者夠焦糖夠甜,後者夠煙韌😋。SIZE仲可以揀小象($27,一種味配一種配料)、大象($42,兩種味配兩種配料),而家買大象杯以上既杯仲有個得意襟章送😍,好可愛。仲有好多陶瓷小笨象杯!窮遊指數:7/10好味指數:8/10
全家福
原味,呢度既乳酪唔係好酸😳,好岩1號中意食乳酪又怕太酸。
仲有好多陶瓷小笨象杯!
窮遊指數:7/10
好味指數:8/10
全家福
2015-07-07 168 浏览
星期六,去泳池玩完水,走到這裡來一個晚飯前的甜品:Frozen Yogurt。其實我一向對乳酪亳無興趣,因為不太喜愛乳酸味。不過這次例外,因為這裡賣的雖是乳酪,但我覺得更像雪榚,再加上我選擇的味道沒有乳酸味。這裡供應的味道除了原味﹝即乳酸味啦~﹞,還有一款叫「海洋咩味?」究竟海洋是什麼味?答案是:少許鹹味~而顏色又是代表海洋的藍色,感覺蠻有趣。味道除了少許鹹味,便是有點雲呢拿軟雪榚的甜味,再加上蜜桃做配料,整體感覺還不錯。室內裝潢再加現場播放著張懸的音樂,充滿著夏日懶洋洋的氣氛下吃這甜品,令我心情輕鬆暢快。
其實我一向對乳酪亳無興趣,因為不太喜愛乳酸味。
海洋咩味+蜜桃
2015-07-04
海洋咩味+蜜桃
2015-06-05 284 浏览
小象 海洋味yougurt+brownie $27其實今次唔係第一次食呢間frozen yogurt。係中學嘅時候,學校附近就有一間。可惜係我畢業嗰年就執左,之後就冇再食過。今次同中學同學經過淘大,見到呢間就入左去食,揾番以前嘅回憶。鋪頭唔算大,一眼就望得哂。佢嘅裝修同擺設都好有風味,俾人一種悠閒嘅感覺。呢間鋪每一日都會提供唔同嘅味,今日就有原味,蜜糖味同海洋味。因為以前冇錢,係幾個人share一杯yougurt,所以我地都淨係叫左一杯最細size嘅兩個人share。配料方面,其實有好多選擇:水果類,朱古力粒,麻糬等等,有成廿幾款咁多。最後要左brownie。杯yougurt淡藍色嘅,望落好靚。海洋味係我地貪得意先揀嘅,我地都做好左會難食嘅準備。雖然唔係特别好食,不過我地都覺得味道唔差。呢個比起原味嘅奶味重,而且帶少少鹹味,同yougurt嘅酸味配合得恰到好處。brownie嘅朱古力味幾濃,不過一開始會俾酸味蓋過,之後先會食到朱古力味。呢間frozen yougurt真係好適合兩三個朋友坐係度傾計,因為環境好relax,而且野食選擇多,有機會嘅會再同朋友黎。
小象 海洋味yougurt+brownie $27
2015-04-29 298 浏览
魔鬼號香蕉船食榴槤酸乳酪無榴槤味泡芙淋淋地,好難食格仔餅即烘都咁難食(好難接受吖吖) 食薄荷酸乳酪無薄荷味香蕉得幾塊薄片重要上桌已經溶左20%線茶心太軟心太軟熟哂嘅心太軟上面加蜂蜜,唔覺得好味d wow
魔鬼號香蕉船

食榴槤酸乳酪無榴槤味

泡芙淋淋地,好難食

格仔餅即烘都咁難食(好難接受吖吖)

食薄荷酸乳酪無薄荷味
香蕉得幾塊薄片

重要上桌已經溶左20%

線茶心太軟
心太軟熟哂嘅

心太軟上面加蜂蜜,唔覺得好味d wow
綠茶心太軟配酸乳酪雪糕,
魔鬼號香蕉船,格餅
香蕉船
2015-04-29
$50 (宵夜)
2015-04-24 359 浏览
間舖頭裝修得好靚,價錢中等。個日因為係平日晏晝,都無咩人食,係得幾個中學生。一坐低店員就俾左餐牌我地睇。由落單到上桌只用左10分鐘到,好快手。店員又好nice.因為個fro yo溶得好快,所以唯有食左先。個fro yo好好味,酸度適中,但略嫌份量太細,食完會想食多個。反而pancake d焦糖醬唔夠多,食落有d乾,有d濟濟地。最喜歡嘅都係個裝潢,真係好特別好warm整體而言都唔錯,但唔會話想特別再黎食。
間舖頭裝修得好靚,價錢中等。
個日因為係平日晏晝,都無咩人食,係得幾個中學生。
一坐低店員就俾左餐牌我地睇。
由落單到上桌只用左10分鐘到,好快手。店員又好nice.

因為個fro yo溶得好快,所以唯有食左先。

最喜歡嘅都係個裝潢,真係好特別好warm

整體而言都唔錯,但唔會話想特別再黎食。
2015-03-18
2015-04-24 330 浏览
間舖頭裝修得好靚,價錢中等。
個日因為係平日晏晝,都無咩人食,係得幾個中學生。
一坐低店員就俾左餐牌我地睇。
由落單到上桌只用左10分鐘到,好快手。店員又好nice.
因為個fro yo溶得好快,所以唯有食左先。

最喜歡嘅都係個裝潢,真係好特別好warm

整體而言都唔錯,但唔會話想特別再黎食。
2015-03-18
2015-04-17 217 浏览
呢度啲yogurt雪糕真係好好味,今日買左個雪糕筒食下,啲雪糕唔算太甜、太膩,又唔會太酸,甜酸度啱啱好,唔會話太甜,食左唔會有罪過感,,食完反而仲想食多個雖然無加任何野,只係食雪糕,但咁先食得出啲雪糕嘅真正實力
,食完反而仲想食多個

雖然無加任何野,只係食雪糕,但咁先食得出啲雪糕嘅真正實力
2015-04-01 192 浏览
完完全全被餐牌上的相片欺騙了。 由落單計, 足足等了三十多分鐘,八十八元的一個All Day Breakfast, 竟然只是一堆垃圾! 所有食材都是"迷"一樣的份量或薄得透光(那塊所謂的蒜蓉包),也不需要問"新鮮?", "優質?"這些問題。窩夫尤其難吃,其他食物如三文治,餡料不足,五歲小朋友可能比他們做的更好!! 店員態度不甚友善, 攪不清以為自己在乞食, 客人用餐前需自行清理枱面上的杯碟,還要邊吃邊被蚊咬 … 乳酪配料如想要"鮮果",只有香蕉和藍莓可選… 這種質素還要收這種價錢,食完都不禁呻笨
完完全全被餐牌上的相片欺騙了。
2015-03-31
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐优惠
團購
乳酪一向被認為是外國人的傳統食物,但隨著港人飲食習慣日漸西化,繼早年的雪糕乳酪店後,各式各樣的乳酪店愈開愈多,這種以往被認為較西化的食品,日趨普及。 可是好甜的我對乳酪的興趣不太,嫌它味道比雪糕淡,質地又沒雪糕的濃厚。 一直以為小象酪工房只供應甜品、咖啡和乳酪雪糕,今天經過小象酪工房,莫然發現它有甜品以外菜單︰全日早餐(all-day breakfast),決心一試! 小象酪工房的裝潢簡單,佈置溫馨,散發著悠閑溫暖的味道。全店以北歐鄉村風為設計主軸,融入實木家俱為搭配裝飾,整個空間自然清爽又無壓。一走進就能感受通透清新的氣息,啡與白的結合,通透的玻璃一眼望盡室內溫暖的氣息,像精品店般顯得十分高貴。 我選的是A7餐︰香草班尼迪蛋+蘑菇+英式鬆餅套餐,配荔枝玫瑰花茶。($58) 先說班尼迪蛋,以英式鬆餅(English muffin)為底,再配搭火腿和荷蘭醬(Hollandaise Sauce),光看賣相已經十分吸引。用刀子慢慢把蛋切開,看到那潺潺蛋黃緩緩流出,跟香濃的荷蘭醬融合,再用叉子叉起一小塊火腿和英式鬆餅一起送入嘴裡,那種清香酸甜帶著奶香的味道實在令人上癮!如果能悠閒的坐在庭園裡的

我選的是A7餐︰香草班尼迪蛋+蘑菇+英式鬆餅套餐,配荔枝玫瑰花茶。($58) 先說班尼迪蛋,以英式鬆餅(English muffin)為底,再配搭火腿和荷蘭醬(Hollandaise Sauce),光看賣相已經十分吸引。用刀子慢慢把蛋切開,看到那潺潺蛋黃緩緩流出,跟香濃的荷蘭醬融合,再用叉子叉起一小塊火腿和英式鬆餅一起送入嘴裡,那種清香酸甜帶著奶香的味道實在令人上癮!如果能悠閒的坐在庭園裡的原木桌椅上,吃著這道「班尼迪蛋」,我敢說這是假日放鬆心情,體會閒適氣氛的最好方法。
至於飲品我卻不敢恭維,就是普通的茶包泡水,不難飲也沒甚麼特別。

總括而言,小象酪工房絕對是以平民價錢,帶來英式貴族享受的好選擇。
2015-03-27
2015-02-16 269 浏览
我一向有個習慣,食完辣食物之後,會食啲凍食中和(籍口)所以食完咖哩就搵雪榚店,上openrice 搵到呢間,之前佢在銅鑼灣有分店的!但我都無試過!趁今日試下先!入內見到有啲矮木桌椅,牆上掛厚木板畫,有店面大象icon!走學生清新格局!埋去櫃枱,店員好nice比餐牌叫我坐低慢慢睇!甜品款式以雪榚為主!我唔太肚餓!所以叫:大象(兩款乳酪加兩款配料)($42):乳酪有三款揀(玫瑰、檸檬、原味)我揀檸檬加玫瑰,配料揀藍莓同士多啤梨,店員話無士多啤梨,就轉芝士蛋糕,又無,當我選擇困難症發作時,店員推薦糯米糰!都好!落好單店員叫我坐低等!好快佢就唧好親自攞比我!仲比埋印花卡!乳酪賣相幾好,夠挺身,玫瑰食落以為係士多啤梨味,因為花味唔出,又粉紅色,兼乳酪偏酸,所以就有錯覺!檸檬味都係唔算突出,主要係乳酪嘅酸,乳酪滑!幾好味!因為如果係無添加色素同增味劑,配料原味應該唔會突出!呢樣係可接受!配料藍莓新鮮,粒粒爽口,糯米糰有驚喜,好煙韌,微甜,唔會搶走乳酪味,又增加了煙韌口感,所以一杯乳酪有齊滑、爽口、煙韌感覺!口感豐富!正!店內嘅匙好可愛,原來係用環保物料做,唔係膠,所以店方特別分出另一個箱!叫人客放
甜品款式以雪榚為主!我唔太肚餓!所以叫:

店內嘅匙好可愛,原來係用環保物料做,唔係膠,所以店方特別分出另一個箱!叫人客放入箱內循環再用!唔浪費!

2015-02-15
$42 (宵夜)
2014-12-26 503 浏览
環境比較狹窄,小店形式坐得逼少少,有時可能會背貼背冬天凍既時候反而會覺得和暖一點(因為逼哂一齊xd蘋果金寶就咁聞就去,味道已經係非常香濃了:^)先用匙羹輕戳面層……咦?淋既?驚訝之餘快快手舀一口試試……不行!太水了!金寶層金黃吸引,只可惜太濕稔,入口只覺漿口稠身而且感覺又甜又油膩,不禁失望了中間既蘋果餡算是足料,蘋果淋身,味道微甜不酸,帶有清香問題出自……佢開始出緊水,係底部係會見到有滲水去到呢個地步,如何辯解也不能挽回濕漉漉既成品及嚐味綠茶鮮奶(熱)茶香一般,入口微苦不甘鮮奶濃郁無怪味,奶味及其淡甜拯救了整杯飲品,叫做入得口生薑茶(熱)薑味普普,清香,甜度稍高但叫人接受夠熱,易入口,秋冬飲好似都暖身既朱古力香蕉磚塊賣相一般的吐司盒……驟眼看去是有點凌亂份量黎講係香港算係抵食既,真係大大舊又有朱古力片、漿、乳酪雪糕同香蕉作配料只係論及味道……朱古力片好重人工油味,甜得黎膩感大內裏既吐司塊夠香夠脆,卻是頗為油膩,有種可以擠出油脂既感覺加上蜜糖香氣味道都不濃,唔多覺係食緊蜜糖吐司獨特之處大概只是表面酸甜細滑既乳酪雪糕
環境比較狹窄,小店形式
坐得逼少少,有時可能會背貼背
冬天凍既時候反而會覺得和暖一點(因為逼哂一齊xd
蘋果金寶

就咁聞就去,味道已經係非常香濃了:^)
先用匙羹輕戳面層……咦?淋既?
驚訝之餘快快手舀一口試試……不行!太水了!

金寶層金黃吸引,只可惜太濕稔,入口只覺漿口稠身
而且感覺又甜又油膩,不禁失望了
中間既蘋果餡算是足料,蘋果淋身,味道微甜不酸,帶有清香
問題出自……佢開始出緊水,係底部係會見到有滲水
去到呢個地步,如何辯解也不能挽回濕漉漉既成品及嚐味

綠茶鮮奶(熱)

茶香一般,入口微苦不甘
鮮奶濃郁無怪味,奶味及其淡甜拯救了整杯飲品,叫做入得口
生薑茶(熱)

薑味普普,清香,甜度稍高但叫人接受
夠熱,易入口,秋冬飲好似都暖身既
朱古力香蕉磚塊

賣相一般的吐司盒……驟眼看去是有點凌亂
份量黎講係香港算係抵食既,真係大大舊
又有朱古力片、漿、乳酪雪糕同香蕉作配料

只係論及味道……朱古力片好重人工油味,甜得黎膩感大
內裏既吐司塊夠香夠脆,卻是頗為油膩,有種可以擠出油脂既感覺
加上蜜糖香氣味道都不濃,唔多覺係食緊蜜糖吐司
獨特之處大概只是表面酸甜細滑既乳酪雪糕