2021-09-11 316 浏览
點餐要黑糖4.3鮮奶,本身飲料包兩個配料,要左珍珠,另加錢要布甸,但無比到布甸,事後發現並同日搵翻該店,該店仲堅持話本身已經有落到,只肯俾翻2蚊了事。店員態度勁差。唔會再幫襯。
黑糖4.3鮮奶
2021-09-11
外卖自取
夏天熱辣辣真係好需要飲凍野而係九龍灣依頭 happylemon就係我地首選嘅鋪頭飲得太多 我地已經累積咗豐富嘅心得😀❤️桂花荔枝綠茶雖然個名得荔枝不過佢係有蘋果香橙同埋寒天 清清地 岩曬唔鐘意太甜太重口味嘅朋友岩鹽芝士經典綠茶Happylemon嘅岩鹽芝士真係世界級❤️Creamy濃厚 鹽度岩岩好 有時我鐘意就咁不黎食🤣都唔會好漏深焙奶茶係出面飲唔到經嘅高質😋奶茶有種烘烤咗既炭香味整體評分 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻杯杯都咁好飲 永冇中伏
夏天熱辣辣真係好需要飲凍野

奶茶有種烘烤咗既炭香味

整體評分 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
杯杯都咁好飲 永冇中伏

2021-07-15 97 浏览
難得約咗朋友去九龍灣買嘢,食完個晏就去咗happy lemon 飲嘢,真係好耐冇飲過呢間野啦對上一次應該係我中學嘅時候見到佢個Menu已經唔同晒啦,有好多新嘅嘢飲。而今日咁熱,我就飲咗杯好似幾消暑嘅飲品,益力多鑽雪冰斯,我覺得真係幾啱夏天飲,酸酸地又有冰,仲有啲好似蒟蒻嘅𡁻下,好啱夏天飲
2021-04-13 178 浏览
深焙珍奶(L)$28 半糖正,推薦。茶香奶滑。鐘意飲濃味奶茶的人一定不會失望,而且不會有苦澀味。大大杯,可以飲好耐。我下次行開都會買多杯。檸檬Mojito晶鑽梳打(L)$36有薄荷葉,切片檸檬,配上梳打,等於無酒精MoJito。清新refresh。店員好貼心咁同我講個野唔搖得,因為有氣,仲比左個袋我裝住,提醒唔可以放入背囊。店舖位置淘大商場一期,由大門走進,穿過一期,後面有條車可以行既路,位置個邊。

深焙珍奶(L)$28 半糖

檸檬Mojito晶鑽梳打(L)$36

店舖位置
深焙珍奶
2021-04-12
2 分钟 (外卖自取)
深焙珍奶
  • 深焙珍珠奶茶
2021-01-06 184 浏览
今日行行吓街好口渴,經過happy lemon就買咗杯嘢飲。今次買咗綠茶配奶蓋。估唔到奶蓋有驚喜,好好味,鹹鹹地,質地又厚,好濃忌廉芝士味。二茶底都幾香,幾清甜。茶底嘅清香可以解膩。
2020-10-12 137 浏览
夜媽媽,想飲野,好在仲有得飲。happylemon既進化,讀書時代既飲品店,早期係香港既手搖飲品奶蓋草莓牛奶:哩种奶蓋味,有d似奶昔,而佢加左 啫喱係中間,有咬口但杯野真係甜到痴線,走甜都甜到爆
夜媽媽,想飲野,好在仲有得飲。

奶蓋草莓牛奶:
哩种奶蓋味,有d似奶昔,而佢加左 啫喱係中間,有咬口

但杯野真係甜到痴線,走甜都甜到爆
2020-08-10 119 浏览
天氣咁熱,又忍唔住去飲奶蓋茶喇😂.今日試嘅係happy lemon嘅岩鹽芝士經典綠茶,我覺得呢杯係高水準之作👍🏼👍🏼.奶蓋打得夠挺身夠滑,加咗岩鹽更加突出芝士嘅咸香,啖啖都係「好芝味」👍🏼推薦!.茶底嘅綠茶都好好飲呀,有茶味而且甜度啱啱好,呢杯清清地幾好飲,解渴之選👍🏼👍🏼
天氣咁熱,又忍唔住去飲奶蓋茶喇😂
2019-03-27 543 浏览
行街想飲野,又甘岩經過Happy lemon 就諗住買杯茶飲下,揀左好耐決定要甘菊烏龍。(選擇困難症。。) 等左唔係好耐就已經有,拎上手到影完相,本來覺得冇咩,但飲落覺得 “點解甘細杯野入面有甘多野阻住我飲?“,再認真望望,入面有好多水果之餘仲有jelly?? 但明明自己叫左一杯普通ge甘菊烏龍。。😂😂 諗諗下應該係同前一個人調轉左杯野。。不過意外發現e杯“水果茶唔係好甜,好多水果感覺幾fresh,都幾好飲!😂 最衰杯野飲上面冇label,唔知e杯到底係咩。。🙊

2019-03-25
2018-11-30 328 浏览
淘大附近有幾間台式飲品,包括come buy tea, 天仁茗茶,同埋happylemon 旗下既freshtea.Freshtea好少見,所以決定飲呢間。叫左杯熱黑珍珠奶茶,$19。熱珍奶真係好正,尤其係係冬天飲。呢間既黑珍珠唔錯!
Freshtea好少見,所以決定飲呢間。
叫左杯熱黑珍珠奶茶,$19。
熱珍奶真係好正,尤其係係冬天飲。
呢間既黑珍珠唔錯!
2018-07-06 341 浏览
每次喺淘大想搵嘢飲都會嚟happy lemon飲佢地茉香珍珠奶茶,因為對茉香真係情有獨鍾XD同埋最好係佢收得夜,每次放工都趕得切去買一杯再慢慢行返屋企,尤其夏天真係會飲唔停XD
因為對茉香真係情有獨鍾XD
同埋最好係佢收得夜,
每次放工都趕得切去買一杯再慢慢行返屋企,
尤其夏天真係會飲唔停XD

外卖自取
2018-03-20 300 浏览
食完辣辣韓式年糕要即刻買杯凍飲解辣!!一行出淘大商場側門就見到Freshtea By Happylemon, 走近收銀處睇下飲咩好!!見到有新推介~玫瑰荔枝蘆薈紅茶同菠蘿蘆薈綠茶!!我揀左玫瑰荔枝蘆薈红茶!!因為玫瑰對女士好好, 而且我好鍾意嗰陣玫瑰香味!!飲左幾啖, 辣味已經減左大半!!嘩!!好好飲呀!!好重荔枝味, 但又好有玫瑰嘅濃香!!兩種味道加埋一齊真是一絕!!杯底仲有許多蘆薈粒!!很有咬口!!有D似椰果嘅質感!!但蘆薈又無椰果咁甜!!Fresh 同健康得多!!
2017-11-22 596 浏览
不久之前,我曾經在牛頭角「淘大商場」,光顧一間叫「Freshtea By Happylemon」的飲品店,喝過「Happylemon」的飲品「紅豆布甸奶茶」,還為一間報稱「已結業」的食店「Happylemon」,寫下了第一篇「已結業」食店食評。後來我才發現,開飯網編輯終於在資料庫內,建立了有關大型連鎖飲品店「Freshtea By Happylemon」,在牛頭角「淘大商場」分店的店舖資料,牛頭角分店「Freshtea by Happylemon」,終於在前身的店舖「Happylemon」結業後獲得「奇蹟重生」。計算今次在內,我終於真真正正寫下了,跟「Happylemon」相關同一分店的第二篇食評,兩次光顧都選擇了不相同的飲品。上次我在「Freshtea By Happylemon」購買的飲品,是「紅豆布甸奶茶雪冰斯」。雖然「紅豆布甸奶茶雪冰斯」的味道很甜,兼且有紅豆布甸富有彈性的口感,但是今次礙於在下午三,四點鐘左右才光顧,所以今次暫時「忍痛」放棄「奶茶雪冰斯」。這一刻我既不能飲「奶茶雪冰斯」,我看着「Freshtea By Happylemon」其他飲品的餐牌。我又不太想飲一些太熱

這一刻我既不能飲「奶茶雪冰斯」,我看着「Freshtea By Happylemon」其他飲品的餐牌。我又不太想飲一些太熱的飲品,我始終還是很想飲,類似「雪冰斯」「Freshtea By Happylemon」的沙冰飲品。

最後,我向「Freshtea By Happylemon」店員付款,買了一個大杯裝的「檸檬果凍雪冰斯」。

我之所選擇飲「檸檬果凍雪冰斯」沙冰,無非只是為自己的睡眠質素着想而已。反正「檸檬果凍雪冰斯」的價錢,跟「紅豆布甸奶茶雪冰斯」都差不多,就連大杯裝的「檸檬果凍雪冰斯」也只需要港幣二十二元一杯而已。

我看着「Freshtea By Happylemon」店員收了錢後,在廚房不斷埋首努力調製,沖調屬於我的「無咖啡因」飲品,「檸檬果凍雪冰斯」。

沖調「Freshtea By Happylemon」的檸檬果凍飲品過程,沒有我想像中那麼簡單,最後還是花了十多分鐘,沙冰版本「凍檸水」,「檸檬果凍雪冰斯」終於大功告成登場。

我在飲完「Freshtea By Happylemon」的「檸檬果凍雪冰斯」飲品後,發現「檸檬果凍雪冰斯」跟「紅豆布甸奶茶雪冰斯」飲品的質感沒有太大分別,都是「Freshtea By Happylemon」製造酸味的啫喱果凍,再放在碎冰層之上。

食客還是要做到不厭其煩,要不斷努力搖勻杯的啫喱和碎冰,才能真正喝到飲品的味道精華。上次我飲「紅豆布甸奶茶雪冰斯」還可以有耐性這樣做,相反,今次我面對「檸檬果凍雪冰斯」就沒有這樣的能耐了。

所以,我今次飲「檸檬果凍雪冰斯」,感覺就好像在大庭廣眾,飲一杯外賣自取版本的「凍檸水沙冰」。

雖然「Freshtea By Happylemon」「檸檬果凍雪冰斯」的外表,造型好像很「晶瑩剔透」,拿上手感覺還好像很大杯,飲完我才發現,還有很多碎冰遺留在外賣膠杯內。
果凍檸檬雪冰斯(大)

「檸檬果凍雪冰斯」的檸檬果凍,味道無疑是吸收了整杯飲品的味道精華,每一口檸檬果凍味道都很酸很開胃。但是飲完所有檸檬果凍之後,真正要面對的問題終於出來了。

雖「Freshtea By Happylemon」「檸檬果凍雪冰斯」啫喱味道酸甜,但是喝完酸味啫喱後剩下大量的碎冰,食之無肉,棄之有味,淪為又礙眼又多餘的東西。其實「Freshtea By Happylemon」把酸味啫喱融入沙冰的話,效果可能更好。

現在「檸檬果凍雪冰斯」喝剩的碎冰,直接把它扔到垃圾桶,感覺又有點浪費,但是直接吸完剩下碎冰,碎冰味道只剩下越來越少的檸檬酸味,這樣直接飲掉碎冰冰水,原來感覺也不是很爽的。

最後我發現,「Freshtea By Happylemon」真正最好飲的飲品,始終還是「紅豆布甸奶茶雪冰斯」。為了我個人的睡眠質素着想,下次還是早點來「淘大商場」看電影和光顧「Freshtea By Happylemon」好了。
2017-11-06
15 分钟 (外卖自取)
  • 果凍檸檬雪冰斯(大)