2023-03-15 645 浏览
話說成日經過依間小店,見到佢係外賣小店,但係拎米芝蓮,就好想試難得係外賣平台見到佢就叫嚟試下做咗少少功課話最出名嘅隻雞,梗係要叫雞飯,另外見到佢都食評都話份量唔夠偏小嘅關係,所以我哋都叫咗個意粉同埋兩個布甸估唔到外賣送到你成個飯同意粉都超級熱辣辣,同埋分量都冇我想像中咁細,非常之足夠添,我估佢有聽取客戶嘅意見,修改咗份量完全係出面餐廳嘅份量,男人來講都會足夠值得一讚嘅係佢嘅雞,非常之滑,有啲似好食版嘅海南雞飯,但係有骨嘅,蕃茄都非常之爽甜新鮮,總括嚟講呢個雞飯係非常值得推薦,如果係本地雞加上依個價錢嘅話,黃薑飯就係淡淡嘅黃薑味唔會搶咗雞嘅味道啊總括嚟講,如果60幾蚊有依個質素嘅雞飯,我都好建議再回購另外蕃茄意粉蕃茄同牛肉粒嘅份量都非常多,洋蔥都好多,意粉煙韌度剛剛好,中規中矩,下次可以叫其他味道雞翼都醃得非常夠味,雖然得三隻,但係都幾好食估唔到依間小店,用嚟擺嘢食嘅餐具同埋器皿都非常之靚,布甸竟然係用玻璃樽,可以循環再用,Earl grey 個人認為可以茶味再濃d,不過兩個布甸都唔甜,而另外一個呢蛋味比較濃郁都幾特別總括嚟講,我下次應該會再叫個雞飯配搭另外嘅意粉,小店嚟講仲靚嘅食材,依

難得係外賣平台見到佢就叫嚟試下

完全係出面餐廳嘅份量,男人來講都會足夠

總括嚟講,如果60幾蚊有依個質素嘅雞飯,我都好建議再回購

雞翼都醃得非常夠味,雖然得三隻,但係都幾好食

總括嚟講,我下次應該會再叫個雞飯配搭另外嘅意粉,小店嚟講仲靚嘅食材,依個價錢其實真係唔貴,要支持下
  • 濃湯浸自家農場雞飯
2021-11-16 2350 浏览
呢間舖面細細專賣本地 雞嘅舖頭位於元朗鳳琴街 鋪面唔大所以只做外賣生意,唔好睇佢規模好細, 但佢已經受過好多傳媒同埋米芝蓮推介全因為佢買嘅係越嚟越少嘅本地養殖雞,今日我嗌咗個黃油雞飯做午餐雞肉係即叫即斬,我好好彩咁樣有一隻雞髀 做我嘅午餐 雞髀肉嫩滑,結實 ,而且有濃郁嘅雞味 肥瘦均勻, 唔會好多皮下脂肪 另外一樣黃油飯,係用新鮮嘅雞油煲製而成 成個飯真係雞全部都係雞而且非常之濃郁,唔似其他用冰鮮雞嘅舖頭咁有雪味,呢度食到嘅就係新鮮嘅雞味 8蚊嘅午餐雖然唔平但作為支持本地嘅小店同埋農場,非常值得畀
呢間舖面細細專賣本地 雞嘅舖頭位於元朗鳳琴街
雞肉係即叫即斬,我好好彩咁樣有一隻雞髀 做我嘅午餐
雞髀肉嫩滑,結實 ,而且有濃郁嘅雞味
肥瘦均勻, 唔會好多皮下脂肪
8蚊嘅午餐雖然唔平但作為支持本地嘅小店同埋農場,非常值得畀
2020-12-25 3551 浏览
聽聞呢間入選為米芝蓮的推介街頭小食 所以就黎試下 可惜原來叫烤雞要前一日預訂 所以試唔到😢 唯有試試佢啲意粉同小食🍝🍟⚠️留意呢間只做外賣⚠️————————————————————————有機啡蘑菇巴馬臣芝士意粉 ($58)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯原來佢唔係蘑菇忌廉汁佢係純粹忌廉汁意粉配蘑菇片切片蘑菇菇味濃👍🏻 值得一讚係忌廉汁稠度岩岩好😋掛汁效果一流👍🏻芝味十足但如果意粉更煙韌會更好而家有少少🤏淋 但可接受————————————————————————黑松露荷蘭粗薯條 ($23)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯呢個真係失望所謂粗薯條同普通薯條冇分別以為黑色係黑松露?其實係黑椒🤦🏻‍♀️外賣比漏咗黑松露❌❌❌令佢變成普通到冇得再普通嘅薯條🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️⚠️大家外賣真係要check清楚加上外賣啲水氣令佢淋哂真係要自己焗翻佢先掂🤦🏻‍♀️————————————————————————更多食評:Ig: Bunny_woof
⚠️留意呢間只做外賣⚠️
————————————————————————
有機啡蘑菇巴馬臣芝士意粉 ($58)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
芝味十足
但如果意粉更煙韌會更好
而家有少少🤏淋 但可接受
————————————————————————
黑松露荷蘭粗薯條 ($23)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
真係要自己焗翻佢先掂🤦🏻‍♀️

更多食評:
Ig: Bunny_woof
2020-09-03 2930 浏览
咁岩行過,見到原來係賣本地雞,就買左個”濃湯浸自家農場新鮮雞配黃薑飯”同一個”慢煮美國USDA牛小排温泉蛋配飯”(啲名有啲長XDDD)!先講個雞飯,肉質嫩滑,雞皮爽口,無乜脂肪,真係好食😋!仲有啲薑蓉撈飯👍🏻至於個牛意粉,牛味香,肉質唔韌,隻温泉蛋就算外賣番到屋企都無熟哂,好濃蛋香味,果然係本地蛋!配個好似檸檬定柚子汁,清新味道,配搭唔錯!堅·本地蛋呀!十年呀!總括嚟講,外賣質素幾好,食得出小店用心制作,性價比高,絕對有下次!
慢煮美國USDA牛小排温泉蛋配飯
濃湯浸自家農場新鮮雞配黃薑飯
2020-09-03
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
慢煮美國USDA牛小排温泉蛋配飯
2020-08-14 2316 浏览
係外賣app見到呢間餐廳,但我未試過叫,所以想試下,打開openrice見到d評分唔算多但唔算差,所以就想試一試,叫左兩個餐,一個係辣炒雞絲西班牙辣肉腸意粉,另一個係慢煮美國USA牛小排溫泉蛋飯。先講個飯,肉得幾塊但味道極度普通!食完幾塊肉就變左齋食黃薑飯。再講講個意粉,呢個意粉成6十幾蚊d雞少到咁,辣肉腸細粒到睇唔到,未試過食過d咁既辣肉腸,個汁又普通無乜特別,味道又普通,呢個價錢叫其他餐廳都無咁嬲,永無下次

外卖送餐
In the humble nondescript part of Yuen Long, among property agents and sundry businesses one could find this eatery.  I surmise very probably another victim of property hegemony such that the interior can accommodate only 2 to 3 customers standing.  You are not supposed to eat there though 3 tightly packed seats are available facing the wall, legroom is out of question.Without a sticker at the entrance it is difficult to imagine it is on the Michelin list, and even more difficult to attract cust

Without a sticker at the entrance it is difficult to imagine it is on the Michelin list, and even more difficult to attract customer with the blasé decoration at the entrance.
 As usual the first on the menu is the signature dish of the eatery, I always go for the signature dish in my first visit, before deciding whether I'll pay the shop another visit for other dishes in the future.
fresh chicken with turmeric rice
the best 2 pieces of chicken
This lunch box, a fair nomenclature I think, is sold for $68. They are scrupulous in giving each portion pieces from good and bad position of a chicken, so I got two from the thigh position, as shown above.  The meat is tender and juicy, waft of aroma of fresh oily free range chicken, not a good value for money though.  The turmeric rice is refreshing and fresh enough too.
题外话/补充资料: They sell farm eggs at $60 for 10.
2020-06-18
the best 2 pieces of chicken
2020-06-07 1327 浏览
雞絲沙律$35牛扒沙律$35中式雞湯$35粟米濃湯$25蘑菇濃湯$25焦糖燉蛋$25沙律蔬菜只有一款菜,另加兩粒車厘茄,沙律醬汁沒有分開上。雞絲及牛扒的份量,牛扒切到好薄好薄,冇牛味。雞絲調味料重,效惹味。三碗湯嘅份量都係一樣,倒落住家飯碗應該有8分滿,呢個價錢呢個份量,真係貴咗啲。中式清雞湯入邊有少少雞絲,粟米濃湯及蘑菇湯味道OK正常。焦糖燉蛋,就係焦糖燉蛋嘅味,滑嘅,好味。經OpenRice App 訂購外賣自取12:15pm,12:10到達,去到同職員確定訂單後,佢先開始執俾我,原來所有食物不是即叫即做,沙律在雪櫃,已包裝的湯放在蒸櫃內。每款食物的份量都不多,原本諗住分兩餐食,點知全部食晒先至夠一餐。
雞絲沙律$35
牛扒沙律$35
中式雞湯$35
粟米濃湯$25
蘑菇濃湯$25
焦糖燉蛋$25
沙律蔬菜只有一款菜,另加兩粒車厘茄,沙律醬汁沒有分開上。
焦糖燉蛋,就係焦糖燉蛋嘅味,滑嘅,好味。

2020-06-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-05-11 1202 浏览
母親節唔想出去同人逼,有咩選擇好?之前新年想叫過一次,同朋友聚餐,結果因為肺炎所以大家選擇唔聚,搞到我冇得試😂但食咗嘅朋友仔話好食到癲,嗰時已經決定,之後有機會就嗌黎食下!入返正題🤣今次叫咗6人份中式套餐,有麻辣雞雜(辣汁另上)、上湯浸時蔬、藥膳雞湯、濃湯浸農場雞、東坡肉、蒜香骨、鮮奶蛋白黎到屋企樓下時啲嘢食仲係熱辣辣,一路拎返上樓已經聞到食物香氣😍啲嘢食一路拎出黎,屋企人都已經話唔錯唔錯(平時唔嫌難食已經偷笑🙃),枱面唔夠放,所以黃薑飯同鮮奶蛋白都放入廚房先。我地8個人食,但其實都只係勉強食得晒,得返2磚東坡肉放入雪櫃😂份量上真係好足夠,如果真係得6個人食,我諗6個地盤佬先食得晒。食物質素方面,每樣嘢食都好高水準。東坡肉實在太出色明明雞都好好食🙈嫩滑清甜雞湯極正,明明好清但好豐富東坡肉冇諗過肥膏咬落唔膩口,啲肉位亦都唔會食到肉絲乾柴咁,反而係好腍,一咬就開,筷子夾佢時,仲覺得磚肉都幾實正,咬起上黎會有啲肉絲sip牙但事實係一咬就直到底,肉好腍肥膏唔肥有咬口,咁就一咬到底實在太精彩😍減緊肥都忍唔住咬咗一啖之後要食多半舊😭爆晒quota🤣雞湯時蔬唔駛講,啲菜吸晒湯嘅精華,啖啖怡人雞雜亦都
母親節唔想出去同人逼,有咩選擇好?

入返正題🤣

食物質素方面,每樣嘢食都好高水準。
東坡肉實在太出色
明明雞都好好食🙈嫩滑清甜
雞湯極正,明明好清但好豐富
但事實係一咬就直到底,肉好腍肥膏唔肥有咬口,咁就一咬到底
實在太精彩😍
減緊肥都忍唔住咬咗一啖之後要食多半舊😭爆晒quota🤣
雞湯時蔬唔駛講,啲菜吸晒湯嘅精華,啖啖怡人
雞雜亦都好好食,好惹味,唔會有任何騷腥味,好爽口,點埋麻辣汁係絕配

同埋好欣賞佢地用木製餐具,本身外賣都係唔環保架喇😂😅但喺當中都仍然用啲小心意去盡量減少不能降解嘅垃圾,真心欣賞。

Fork Eat間中都有轉下menu,下次再有聚會時都可以再嗌黎食
2020-05-10
外卖送餐
庆祝纪念
母亲节
  • 東坡肉
2020-02-10 1059 浏览
依家情況,盡量都唔會出街食所以用多左好多外賣apps一人一個~叫左意粉同豬手飯拎個陣估唔到個飯係黃薑飯。。因為明明食德國豬手。。依家變左泰式豬手甘個人唔好黃薑飯,食店應該描述得詳細d豬手好薄,但係好食既,不過份量好少食完豬手,成個飯仲剩三分二。。真係乾食唔落同埋d 飯明顯唔靚,最後都食唔哂意粉個汁反而唔錯,雞絲都係偏小肉腸變左肉腸粒,,好硬同鹹。。。好似個汁加哂分先食得哂成個意粉依家多左人apps 落單,食店應該係apps 方面再落d 功夫。。如果唔係我地落單同拎到手既期望落會好大。。
依家情況,盡量都唔會出街食

所以用多左好多外賣apps

一人一個~叫左意粉同豬手飯

德國傳統豬手飯

拎個陣估唔到個飯係黃薑飯。。

因為明明食德國豬手。。依家變左泰式豬手甘

個人唔好黃薑飯,食店應該描述得詳細d

豬手好薄,但係好食既,不過份量好少

食完豬手,成個飯仲剩三分二。。真係乾食唔落

同埋d 飯明顯唔靚,最後都食唔哂

y辣炒雞絲西班牙肉腸意粉

意粉個汁反而唔錯,雞絲都係偏小

肉腸變左肉腸粒,,好硬同鹹。。。

好似個汁加哂分先食得哂成個意粉

2020-02-08
2020-01-16 838 浏览
🎉16年12月開業,17年起至今連續數年奪米芝蓮推介👏賣點是元朗本地農場雞,另有溫泉蛋慢煮牛排, 試足兩樣,配黃(薑)飯🐔雞肉軟滑,和一般香港雞沒什麼分別,骨髓帶血剛熟,主要以鹽調味,隨附薑蓉,除口味較淡,跟燒味檔沒兩樣;🐮牛肉切薄片粉嫩,半熟尚見白筋,有醋🐣至於溫泉蛋蛋白有質感,流心蛋黃香濃。 兩款均有車厘茄和青瓜片配菜,色彩豐富🌈飯量足可惜少汁且有點爛小店主打外賣到會,店內兩張吧枱櫈,門外一張立食,牆上各種本地雞辛酸史,米芝蓮吃的是品位,香港人加油❗🐒搵食後記:附近的蘇記流心蛋獨沽一味牛奶燉蛋白,早成媒體寵兒,同獲米芝蓮,可惜踏破鐵鞋

2020-01-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-10-15 1571 浏览
好有heart! 食物質素高,用靚料!店員好友善!今次order 了烤雞,好滑,味道啱啱好,重有個汁可以按自己喜好令味道提升!牛肉沙律,菜好新鮮,個汁亦好好味,番茄仔夠甜,牛肉都係靚野,夠滑,脂肪分布均勻!外賣回家都重保存到質素! 有驚喜!難得嘅美味!Crème brûlée 係另一個驚喜,難得同一間店,主食同甜品都咁高質!吾算平,不過係物有所值!Gotta try when you pass by Yuen Long, or order delivery via delivery platform.
  • 烤雞
  • Crème brûlée
2019-07-08 1473 浏览
一碗飲得既雞米🍜🥂 💲43農場新鮮雞蓉粟米湯 💲25有機啡蘑菇巴馬臣芝士意粉 💲58自家農場鮮雞蛋白布丁 💲25✅ 粟米湯飲得出係新鮮粟米蓉🌽加忌廉 飲落健康唔膩💦 味道清新✅ 巴馬臣芝士意粉個汁勁濃芝士味🧀⚠️ ❔ 雞米有少少辣 不過的確有真。雞味唔係雞湯😍 不過雞既份量就比較少👅Taste:3.5/5💰CP值:3/5
一碗飲得既雞米🍜🥂 💲43

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3/5
2019-06-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
$75.5 (午餐)
2018-12-20 2320 浏览
一直想試佢個布丁,去開食粉仔而我話比呀媽知除咗蘇記(題外話是蘇記很一般咋喎),呢間都係米芝蓮架,佢即刻變得很有性趣!咁岩見佢有做冬至餐單,呀媽就狂問嘢,而店主亦很耐心解釋,又話自己養雞,啲慢煮雞同布丁既雞蛋都係come from自家農場架!個餐單中式西式都有,我地訂左中式冬至餐 到時再報告!3個布丁味試齊佢,焦糖雞蛋布丁/蛋白布丁/伯爵茶蛋白布丁,3款都好滑唔甜,個人最愛伯爵茶味!
各款布丁
2018-12-15
各款布丁
2018-06-04 4122 浏览
上次去松記途中,接到forkeat嘅傳單,咁就去試下,去到先知道又係包場,又係得兩張櫈一張吧檯。本來想叫雞,但一定要半隻起計,百幾蚊,放棄咗。叫個咩usda烤牛小排温泉蛋飯。牛肉片幾生,應該得大約3成熟,但冇血水,色澤鮮明,脂肪幾均勻(睇相),配少少沙律醋,口感相當好,牛肉味幾濃,份量亦都算多。温泉蛋蛋黃幾杰,蛋味一般啦,飯係黃薑飯黎,算煲得幾好食,顆粒分明。但係唔夠飽......叫多咗個焦糖蛋布甸,好似食緊蛋味mousse咁,濃過隻温泉蛋,甜度恰到好處,好食。埋單80蚊,用餐期間好多人黎買外賣 / 訂到會,似乎都幾好生意,呢間絕對有下次。

牛小排溫泉蛋飯

焦糖蛋布甸

2018-05-31
牛小排溫泉蛋飯
焦糖蛋布甸
2018-02-11 3230 浏览
剛剛㚈賣自取回家慢慢享用午餐食材新鮮最高興是.....廚師用❤️製作的牛肉粒肉醬意粉、有牛肉新鮮味道👍加上有蕃茄粒粒...香辣雞翼、未食已經很吸引人的香味喔!焦糖布丁好滑滑的不太甜的
剛剛㚈賣自取回家
慢慢享用午餐
食材新鮮
最高興是.....
廚師用❤️製作的
牛肉粒肉醬意粉、有牛肉新鮮味道👍
加上有蕃茄粒粒...

香辣雞翼、未食已經很吸引人的香味喔!
焦糖布丁好滑滑的
不太甜的