趁個個北上/出國旅行離島反而少人所以週六帶埋老豆阿媽由東涌搭15mins巴士入愉景灣周圍行、影相行到見攰就去咗 Figos 飲杯嘢坐吓~佢有in/outdoor位我地就坐有蓋嘅室內坐位先叫咗個Tuna salad 、炸魷魚圈飲吓白酒、咖啡、果汁🍹先hea 一陣再論住出去行吓睇完日落就食主菜啦🌅叫咗韓式炸雞翼(可揀辣/唔辣)、炸薯仔、腸拼薯蓉、全份BBQ豬真心好好食😋連家人都大讚!炸雞翼超香脆!中間雞肉仲好嫩👍🏻豬肋骨🐖d肉一撕就甩、鬆軟可口!連骨所以勁香!醬又惹味!腸又係要試有香草香 薯蓉好滑!甜品超好食🍮!!!!!Tiramisu 好正宗、唔會過濕咖啡酒味好香!Banoffee係用消化餅餅底好好味呀🥰充滿牛油味!Cream、焦糖、香蕉 加埋個餅底食完極滿足!❤️

趁個個北上/出國旅行
離島反而少人
所以週六帶埋老豆阿媽
由東涌搭15mins巴士入愉景灣
周圍行、影相

行到見攰就去咗 Figos 飲杯嘢坐吓~
佢有in/outdoor位
我地就坐有蓋嘅室內坐位
先叫咗個Tuna salad 、炸魷魚圈
飲吓白酒、咖啡、果汁🍹
先hea 一陣
再論住出去行吓
睇完日落就食主菜啦🌅

叫咗韓式炸雞翼(可揀辣/唔辣)、
炸薯仔、
腸拼薯蓉、
全份BBQ豬
真心好好食😋連家人都大讚!
炸雞翼超香脆!中間雞肉仲好嫩👍🏻
豬肋骨🐖d肉一撕就甩、鬆軟可口!
連骨所以勁香!醬又惹味!
腸又係要試
有香草香 薯蓉好滑!

甜品超好食🍮!!!!!
Tiramisu 好正宗、唔會過濕
咖啡酒味好香!
Banoffee係用消化餅餅底
好好味呀🥰充滿牛油味!
Cream、焦糖、香蕉 加埋個餅底
食完極滿足!❤️
2024-04-26 59 浏览
搭半個鐘船就置身外國... 愉景灣是也🫶🏻💕最近真係成日入嚟DB,每次試唔同餐廰唔會悶🌊 今次去嘅Figos,食物份量超巨🙊👀 淨係食COBB SALAD已經飽咗;🐥KOREAN FRIED CHICKEN WINGS 必點,辣得惹味,雞皮脆卜卜;🍟HALOUMI FRIES 有驚喜,估唔到Mozzarella點甜辣mayo咁正😛 PORK RIBS 超juicy同入味;🍕PIZZA FIGO 叫細份,但上菜時大到嚇親,正,啖啖 Parma ham👍🏻雖然已經好飽,但甜品係第二個胃,STICKY TOFFEE PUDDING唔太甜,BANOFFEE PIE 厚到一個點OMG 🍌 大滿足😌
搭半個鐘船就置身外國... 愉景灣是也🫶🏻💕

👀 淨係食COBB SALAD已經飽咗;

😛 PORK RIBS 超juicy同入味;

2024-04-13 96 浏览
这家店是近几个月新开的,这次去尝试了他们家的午餐,性价比非常高哦!🍃关于环境:室外有海景景观位,绿植环绕,海风徐徐,非常舒适。室内的位置也非常的丰富,气温高的时节,还是选择在室内吹空调。💁服务方面:总体ok,无功无过吧…🍕出品方面:和朋友两个人,点了两个lunch set量非常的惊人,我们两个吃一份都够了🤣💗前菜选择了南瓜汤非常的醇厚,但不会过于的腻,不错看到其他桌有选择沙拉的,分量也相当的大💗主菜选择了披萨,分量如图…………真的是好大一个披萨另外一个主菜选择了鸡肉三明治,搭配了牛油果,相对更营养总体不错,性价比相当ok

🍃关于环境:
室外有海景景观位,绿植环绕,海风徐徐,非常舒适。

💁服务方面:
总体ok,无功无过吧…

🍕出品方面:
和朋友两个人,点了两个lunch set
量非常的惊人,我们两个吃一份都够了🤣
💗前菜选择了南瓜汤
非常的醇厚,但不会过于的腻,不错
看到其他桌有选择沙拉的,分量也相当的大

💗主菜选择了披萨,分量如图…………真的是好大一个披萨

另外一个主菜选择了鸡肉三明治,搭配了牛油果,相对更营养

总体不错,性价比相当ok
  • 披萨
2024-01-07 516 浏览
愉景灣寫意海景西餐愉景灣遠離市區繁囂唔去旅行都可以享受一下渡假既感覺附近有兒童遊樂場,又有沙灘真係好適合親子、情侶、帶埋寵物享受一個寫意舒服既假期~碼頭廣場有好多餐廳,呢次揀既餐廳環境真係好好有室外、室內位置,室外仲可以睇到海景🌊夜晚燈光著咗之後,仲更加有氣氛👍🏻✨肉醬千層面 千層面味道好豐富👅肉醬既番茄香氣濃郁,芝士夠多好味~✨夏威夷pizza 正常水準既pizza批皮鬆軟,餡料份量多夏威夷pizza一直都係我既最愛菠蘿中和左芝士同火腿既油膩✨Mango smoothie 芒果唔酸~正常好飲✨Strawberry milkshake 士多啤梨味香濃,奶味比較突出口感幾滑,甜甜地,好好飲
愉景灣寫意海景西餐

愉景灣遠離市區繁囂
唔去旅行都可以享受一下渡假既感覺
附近有兒童遊樂場,又有沙灘
真係好適合親子、情侶、帶埋寵物
享受一個寫意舒服既假期~

碼頭廣場有好多餐廳,呢次揀既餐廳環境真係好好
有室外、室內位置,室外仲可以睇到海景🌊
夜晚燈光著咗之後,仲更加有氣氛👍🏻

✨肉醬千層面
千層面味道好豐富👅
肉醬既番茄香氣濃郁,芝士夠多
好味~

✨夏威夷pizza
正常水準既pizza
批皮鬆軟,餡料份量多
夏威夷pizza一直都係我既最愛
菠蘿中和左芝士同火腿既油膩

✨Mango smoothie
芒果唔酸~正常好飲

✨Strawberry milkshake
士多啤梨味香濃,奶味比較突出
口感幾滑,甜甜地,好好飲
2024-01-01 244 浏览
最近造訪了一家位於愉景灣的西餐廳,這裡提供了令人驚艷的美食體驗。餐廳的環境非常適合情侶用餐,既有室內又有室外的座位,讓人可以在愜意的氛圍中享受美食我們點了一份BBQ烤肋骨,這道菜絕對讓我驚艷。烤肋骨外表金黃酥脆,充滿了香氣,肉質鮮嫩多汁。每一口都能感受到獨特的烤肉香味,令人回味無窮。醬汁的配搭也非常恰到好處,既能提升肉質的鮮味,又不會過於油膩。這道BBQ烤肋骨絕對是肉食愛好者的絕佳選擇另外,我還點了一份Tuscan Hills的披薩,上面鋪滿了雞胸肉、洋蔥和蘑菇。這個組合非常經典,每一口都充滿了濃郁的口感和美味。披薩的餅皮鬆軟而有嚼勁,配料的搭配非常均衡,讓每一口都能夠品嚐到各種風味的融合。這道披薩絕對是素食或非素食愛好者都會喜愛的選擇除了美食,餐廳的調酒菜單也非常豐富。我點了兩杯雞尾酒,分別是Mango Pina Colada和Rose Sangria。Mango Pina Colada帶有濃厚的芒果香氣,口感清新爽口。Rose Sangria則帶有淡淡的花香,口感醇厚而迷人。這兩款cocktail都非常美味,絕對能夠為用餐體驗增添一份特別的享受總而言之,這家西餐廳提供了令人驚艷的美

總而言之,這家西餐廳提供了令人驚艷的美食體驗。無論是BBQ烤肋骨的美味、Tuscan Hills披薩的風味還是精緻的調酒菜單,都展現了餐廳對於食物品質和味道的追求。如果你正在尋找一個浪漫的用餐場所,我強烈推薦你來到愉景灣的這家西餐廳。無論是室內還是室外,這裡的環境都能夠為你的用餐體驗增添一份美好的回憶🔥
2023-12-31
2023-11-20 348 浏览
員工態度極度惡劣完全破壞食客的心情環境食物其實比較普通但員工的態度真的令人作嘔。整個愉景灣都沒有被它排到更惡劣的餐廳食到一吐子的氣員工態度除了惡劣之外,還有極度傲慢,像看不起所有的食客
員工態度極度惡劣
完全破壞食客的心情
環境食物其實比較普通
但員工的態度真的令人作嘔。
整個愉景灣都沒有被它排到更惡劣的餐廳
食到一吐子的氣

員工態度除了惡劣之外,還有極度傲慢,像看不起所有的食客
2023-11-20
2023-10-03 452 浏览
歐陸風情的愉景灣是我們週末常來的地方,這裡很漂亮,還有一些兒童娛樂設施。靠碼頭的白沙灘相對於北廣場的野沙灘更加乾淨。碼頭邊的廣場有很多餐廳,泰國菜、中菜、歐陸菜都做的不錯。下午我們在沙灘吃了很多東西,打算來西餐廳隨便點個pizza🍕和意粉。沒想到外面還有大桌子,附近還有個小滑梯。建議多噴防蚊液,這裡很多小咬。我們點了兩個pizza、一個意粉和一份薯條。pizza大批基本160左右,分量很大,估計有10寸左右,比必勝X的160的同價位更大。卡邦尼意粉超級creamy,鹹淡剛剛好。最後pizza還剩一整個沒吃完,打包留著第二天早餐吧。

2023-09-04 394 浏览
環境舒適寫意的西餐廳Signature Pizza有Cheese, Ham 同埋 Rocket Leaves,pizza底夠脆又足料。Pepperoni Pizza脆口,唔會太油膩,典型嘅pepperoni。Strawberry Milkshake $50士多啤梨味唔算重,奶味反而比較出,整體嚟講有啲甜,不太適合唔鍾意飲甜嘅人。海鮮意大利飯焗得幾香,帶出海鮮味,飯心唔生,唔會咬落去一粒粒。小食拼盤 $170 (冇相)炸雞塊、魷魚、雞翼、薯條有3種醬點,薯條係粗身,雞塊、雞翼全部都係新鮮生炸 好香脆,魷魚圈外皮炸得好脆口,如果配啤酒食幾正。
環境舒適寫意的西餐廳

Signature Pizza

Pepperoni Pizza
脆口,唔會太油膩,典型嘅pepperoni。

Strawberry Milkshake $50

海鮮意大利飯
焗得幾香,帶出海鮮味,飯心唔生,唔會咬落去一粒粒。

小食拼盤 $170 (冇相)
炸雞塊、魷魚、雞翼、薯條

2023-01-12 1705 浏览
Fettucini Funghi $132👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最推薦的✨美味又濃郁嘅醬汁充斥係一條條粗意粉之間雨露均沾🍝附以大量蘑菇做配料🤭啖啖都好有口感好juicyBeer Battered Fish & Chips $190啤酒炸魚🍺重口味人士適用,食落偏鹹🫢真係應該要嗌杯啤酒啤一啤先可以中和當中既鹹味🙈粗身薯條炸得香脆👍🏻🍟House Special (s) THIN CRUST $115招牌薄餅🍕平平無奇🍕🍕不過不失😅😅Farmhouse Bacon Cheeseburg $163賣相好吸睛🍔略嫌食落牛偏乾身😅🥲嗌左medium架🥹🥹火候略過餐廳亦為小朋友以設既餐牌📋Kids - Mini Burger $60小漢堡包加幼身薯條🍔🍟但份量其實都頗多
Fettucini Funghi $132

小漢堡包加幼身薯條🍔🍟但份量其實都頗多
Kids - Mini Burger

Fettucini Funghi
Kids - Mini Burger
我和家人在店外排隊,期間完全無人出來處理等候的客人。排了十幾分鐘後才有1位女職員後來出來,一句就是"no table, no waiting"。男職員態度更差更傲慢,說他們太忙不會理門口的人,其他人最少等半小時,一句no method就轉身離去。你生意好做唔切唔接檯完全無問題,但不設等候早該在門口放標示,不應任由客人在門口白等,員工不理客人之餘還態度奇差。餐廳處理不當還如此囂張,完全配不上愉景灣舒適休閒的生活。

。餐廳處理不當還如此囂張,完全配不上愉景灣舒適休閒的生活。
放假帶兩隻化骨龍去愉景灣玩由天光玩到天黑 係時候醫下肚經過見到呢間有室內同室外座位環境幾舒服 就入去坐低休息下 食下嘢先😋𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻 𝓟𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮𝓻 𝓒𝓸𝓶𝓫𝓸ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢᴤ & ғᴀᴛ ᴄʜɪᴘᴤ小食拼盤:炸雞塊 魷魚 雞翼 薯條$170薯條係粗身 雞塊 雞翼全部都係新鮮即炸 好香脆魷魚圈外皮炸得好脆口 配埋啤酒🍺簡直食到停唔到口😋𝘾𝙖𝙟𝙪𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 特色雞翼🐓ᴡɪᴛʜ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʙʙϙ ᴤᴘɪᴄᴇ ᴤᴀᴜᴄᴇ$122 (6pce), $168 (9pce), $200 (12pce)外皮炸得好香脆 入面既雞肉多汁肉嫩配埋bbq醬同茄汁🥫真係夠哂惹味🤤𝓒𝓵𝓪𝓼𝓼𝓲𝓬 𝓕𝓲𝓼𝓱 𝓑𝓾𝓻𝓰𝓮𝓻 炸魚柳漢堡配薯條🍔🍟 $160炸魚柳 好大塊又酥脆 薯條新鮮即炸熱辣辣份量仲幾多 成個餐嘅份量 足夠食到飽飽的🤭𝓟𝓮𝓹𝓹𝓮𝓻𝓸𝓷𝓲 𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪 辣肉腸薄餅🍕 ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴘɪᴢᴢᴏʟᴀ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴤᴀᴜᴄᴇ ᴛᴏᴘᴘᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴤʟɪᴄᴇᴤ ᴏғ ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ᴀɴᴅ ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇ
放假帶兩隻化骨龍去愉景灣玩

辣肉腸唔係好辣 Pizza底又香又脆 真係好好味😋

反而白汁長通粉唔算ᴄʀᴇᴀᴍʏ 稀稀的 略為失色🫠

🍽️ 𝓕𝓲𝓰𝓸𝓼 @figos_hk
📍 愉景灣D'Deck地下G07號舖

#Figos #愉景灣 #西餐廳 #愉景灣美食 #相機食先 #食好西 #打卡 #度假feel #西式料理 #寫意 #浪漫 #優閒舒適 #discoverybay #hkig #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #blogger #foodblogger
𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻 𝓟𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮𝓻 𝓒𝓸𝓶𝓫𝓸 ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢᴤ & ғᴀᴛ ᴄʜɪᴘᴤ 小食拼盤:炸雞塊 魷魚 雞翼 薯條$170
𝘾𝙖𝙟𝙪𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 特色雞翼🐓 ᴡɪᴛʜ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʙʙϙ ᴤᴘɪᴄᴇ ᴤᴀᴜᴄᴇ $122 (6pce), $168 (9pce), $200 (12pce)
𝓟𝓮𝓹𝓹𝓮𝓻𝓸𝓷𝓲 𝓟𝓲𝔃𝔃𝓪 辣肉腸薄餅🍕 ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴘɪᴢᴢᴏʟᴀ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴤᴀᴜᴄᴇ ᴛᴏᴘᴘᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴤʟɪᴄᴇᴤ ᴏғ ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ᴀɴᴅ ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇᴤᴇ $115 sml $157 1g
𝓟𝓮𝓷𝓷𝓮 𝓟𝓻𝓲𝓶𝓪𝓿𝓮𝓻𝓪 白汁蔬菜長通粉 $137
坐船黎到愉景灣~緊係要chill&relax啦!今次黎愉景灣北面呢間西餐廳💕感受下渡假感覺啦!叫左煙三文魚闊麵!好creamy! 三文魚足料大大塊🥰好好食!再叫左個大蝦芒果牛油果沙律🥗同樣都係大份!芒果好甜💕牛油果同沙律菜都好新鮮😍 大蝦粒粒爽口!抵食之選👍🏻因為太鍾意食牛油果!所以再叫左牛油果雞肉漢堡❤️!雞扒燒得岩岩好💕烘過既包底又香又脆!嘩!蕃茄同牛油果出奇地match😍加埋香脆薯條🍟鍾意食漢堡既朋友絕對可以一試!😆呢到既Latte都好滑好濃架💕~千祈唔好錯過😝!

呢到既Latte都好滑好濃架💕~千祈唔好錯過😝!
今日黎到愉景灣,通常餐廳都收得好貴,老實講食環境多過食野食,今日落大雨,根本完全無景可言,所以見呢間餐廳有lunch set,就入左餐廳避雨。我地叫左兩個lunch set,一個叫左沙律,一個叫左餐湯。餐湯好飲,飲落好creamy同滑,好似用好多蔬菜🥬淆出黎,好飲😋。沙律菜🥗非常新鮮,仲有好多芝士🧀、蕃茄仔🍅、紅椒,黃椒,非常足料,唯一要批評就係橄欖🫒真係好咸,如果齋食,應該會有腎病。之後黎到主菜,我地就叫左紐西蘭西冷牛扒配烤薯菜,牛扒🥩勁有牛味,配埋個汁,勁好食,薯茸🥔好creamy,,連烤蔬菜都好好食,紅蘿蔔🥕好甜,黃椒好juicy,值得推介👍。芝士什菌炒闊條麵呢個闊條麵有兩三種菇菌,但成個意粉都好乾,雖然有好多芝士舖係面,但完全冇芝士味,真係好失望。最後,甜品係焦糖燉蛋,燉蛋重雲尼那味,但唔夠creamy,食落去正正常常,沒有太大驚喜。

芝士什菌炒闊條麵

2022-09-16 609 浏览
住在灣里,選擇食物的范圍不多,但是平時的午餐確有難得的清靜。早上跟朋友做完運動,一起去吃個飯,聊聊天,很舒心。午餐的set很方便,可以選擇例湯或是沙拉。絲絲甜味的南瓜濃湯,暖胃。我要了份雞肉漢堡,太厚,一口咬不下去,分成了兩半才吃完,下次要提議,雞肉上的醬汁可以少一點。薯條沒吃完,也可能因為我對油炸的東西不太感興趣吧。燜羊膝。😂😂這麼大一塊肉,我肯定吃不完。一百塊錢左右的午餐,吃得很飽,再喝一壺茶,助消化。
早上跟朋友做完運動,一起去吃個飯,聊聊天,很舒心。
燜羊膝。😂😂這麼大一塊肉,我肯定吃不完。
一百塊錢左右的午餐,吃得很飽,再喝一壺茶,助消化。
2022-05-28 1255 浏览
為免大家白行,呢間餐廳拒絕用正本紙本針卡的食客,各位自行決定去唔去啦。根據政府發出之原文指引,政府係允許紙本針卡作「疫苗通行證」:「你可以使用下列方法出示疫苗接種紀錄以作「疫苗通行證」之用:印有二維碼的紙本本地疫苗接種紀錄;或 .....」但呢間餐廳拒絕政府認可既針卡,亦唔解釋基於咩準則,一味用高高在上既態度話安心出行無登記電子針卡就唔入得,好似客人求間餐廳做生意咁。連政府都列明接受紙本針卡,呢間卻率先對巿民施加不合理限制,實在太霸道及有歧視之嫌。