2020-05-16 159 浏览
呢間白色Cafe位於中環嘅卑利街!裝修清新簡潔,而且店舖後面有個小小嘅花園,到處有花花裝飾,很有田園風味!在這裏進餐感覺非常休閒,可以擺脫商業區忙碌的氣氛!原來呢間Cafe主要係標榜天然健康瘦身食品,而且每道菜都表明卡路里,啱晒要瘦身嘅女士,其中最受OL 歡迎的靚靚乳酪碗就最啱打卡用!首先叫咗兩個顏色鮮艷嘅靚靚乳酪碗!全部都係用天然健康材料製成,首先乳酪係日本嘅無糖乳酪,再配以香蕉、藜麥、亞麻籽等等,非常健康,而且卡路里低,所有靚靚嘅顏色都係天然提取並無色素!真係非常之靚,見到心情都開心晒!📍紅肉火龍果乳酪碗💗💗$70📍藍色螺旋藻乳酪碗💙💙$78另外煮食方面,叫咗📍輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉$78 , 帶子係北海道刺身級,輕煎至半熟口感非常軟滑而且很有鮮味!而且用咗15度嘅黑松露,所以特別香!呢個意粉口感清新,但不失美味,值得推介!飲品方面都非常有特色而且健康!📍情迷朱古力$45呢個飲品最適合打卡用,上枱時伴著一個棉花糖山!要將朱古力到在這個棉花糖山上使其溶化,不單止好玩,而且為這杯無糖朱古力加上一點點甜味!由於朱古力係無糖所以感覺份外健康,而且更突顯左朱古力嘅香味!📍女神花茶 $5

乳酪碗

📍紅肉火龍果乳酪碗💗💗$70

📍藍色螺旋藻乳酪碗💙💙$78

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

飲品方面都非常有特色而且健康!
📍情迷朱古力$45
情迷朱古力

📍女神花茶 $58(pot)
顧名思義呢個花茶就最啱女士!花茶有玫瑰、洛神花、千日紅及檸檬,顏色桃紅色非常吸睛!而且配以兩個心形杯,非常cute cute💕味道酸酸甜甜的,能飲得出各種花茶味道,又係另一健康選擇!
女神花茶

甜品方面就梗係叫佢哋嘅招牌📍藍莓芝士蛋糕 $58,由於係母親節佢哋製作左特別版,係芝士蛋糕上面鋪左一層櫻花啫喱,感覺份外girly! 呢度嘅芝士蛋糕係由乳酪製成的,所以較一般嘅芝士蛋糕健康,而且食落非常之清新軟滑而且味道香濃!真係非一般水準,大叫好食!
藍莓對乳酪芝士餅
藍莓乳酪芝士餅

呢間主打健康食品嘅Cafe果然沒有令我失望,除咗食物外表美觀,吸引一聚OL打卡嘅願望!食物方面確實有水準,由食材選料以及烹調方法,都十分有創意與及心思!可見廚師對食物嘅誠意!能從食物嘅美觀、美味及健康都取得平衡,呢間Cafe真是值得推介!
乳酪碗
女神花茶
藍莓對乳酪芝士餅
藍莓乳酪芝士餅
2020-05-15 23 浏览
係中環食完lunch 之後想搵間cafe坐下上網搵到呢間 Ever Shine因為已經食飽,所以淨係叫左甜品🍰值得一讚係店主非常友善🥰而且呢間Cafe係無minimum charge即係冇指定我哋一定要每位叫一杯嘢飲當時我哋真係食得好飽,所以好欣賞呢一點🙏🏻下次有機會再嚟試吓啲coffee☕️見到有近期大熱既smoothie bowl😍二話不說咁叫咗!原味乳酪碗 $65有香蕉、士多啤梨,仲有亞麻籽同黃金藜麥呢類型既super food 😳 原本我對呢啲嘢好抗拒,點知撈埋一齊食覺得好正😛💕Smoothie 濃稠度同埋甜度都適中👍🏻 抹茶紅豆千層蛋糕 $68menu上係無寫有咩cake😆 好彩有叫到!店主有提及crepe cake係採用京都有機抹茶粉,整好之後會放入冷格急凍當客人order蛋糕既時候先放入焗爐焗一陣,所以口感會好似雪糕咁🥰 呢個idea好正!
係中環食完lunch 之後想搵間cafe坐下
上網搵到呢間 Ever Shine
因為已經食飽,所以淨係叫左甜品🍰

值得一讚係店主非常友善🥰
而且呢間Cafe係無minimum charge
即係冇指定我哋一定要每位叫一杯嘢飲

見到有近期大熱既smoothie bowl😍
二話不說咁叫咗!
原味乳酪碗 $65

Smoothie 濃稠度同埋甜度都適中👍🏻

抹茶紅豆千層蛋糕 $68

menu上係無寫有咩cake😆 好彩有叫到!

2020-04-15
在中上環有好多咖啡店很推薦這家俾朋友Cafe位置不多,水吧及廚房已佔了一半,冷氣位只有吧枱原來店鋪後方有一個露天位置今日都成三十一度仲擔心好熱發覺都唔會太熱 仲涼涼地係位置斜路的一間小店裝潢感覺明亮清新有啲假花佈置一下,感覺真係係個花園入面咁呢度就可以到4人好多人叫既紅火龍果乳酪碗有好火紅既Superfood,聽講食得多對身體好嫁火龍果加乳酪打勻,有香蕉、藍莓、士多啤梨、紫薯及蕃薯片食落以為乳酪會好甜,原來食到既係淡淡既清甜味👍🏻應該係火龍果既味道我就唔鐘意太甜👍🏻色彩仲好豐富,賣相非常吸引芥末雞翼,帶點甜味既芥末不搶喉雞翼好Juicy仲叫左一杯伯爵茶鮮奶,淡香茶味加入鮮奶,口感變得香滑黃金香辣蜆肉炒意粉🍝係呢度既招牌,連殼蜆肉都圍係碟邊,好靚既賣相似朵花意粉掛滿咸蛋黃,口感煙韌,不會滯膩最後會一個千層蛋糕做結尾呢個係流心抹茶千層蛋糕店員話佢地雪一雪再焗一焗,就會有洗心效果夾層中間仲有紅豆味道不死甜,抹茶味回甘,微甜抹茶醬好濃呢
在中上環有好多咖啡店
很推薦這家俾朋友
Cafe位置不多,水吧及廚房已佔了一半,冷氣位只有吧枱
原來店鋪後方有一個露天位置
今日都成三十一度
仲擔心好熱
發覺都唔會太熱 仲涼涼地
係位置斜路的一間小店
裝潢感覺明亮清新

有啲假花佈置一下,感覺真係係個花園入面咁
呢度就可以到4人

好多人叫既紅火龍果乳酪碗
有好火紅既Superfood,聽講食得多對身體好嫁

火龍果加乳酪打勻,有香蕉、藍莓、士多啤梨、紫薯及蕃薯片
食落以為乳酪會好甜,原來食到既係淡淡既清甜味
👍🏻應該係火龍果既味道
我就唔鐘意太甜👍🏻

色彩仲好豐富,賣相非常吸引

芥末雞翼,帶點甜味既芥末不搶喉
雞翼好Juicy
仲叫左一杯伯爵茶鮮奶,淡香茶味加入鮮奶,口感變得香滑

黃金香辣蜆肉炒意粉🍝
係呢度既招牌,連殼蜆肉都圍係碟邊,好靚既賣相似朵花
意粉掛滿咸蛋黃,口感煙韌,不會滯膩

最後會一個千層蛋糕做結尾
呢個係流心抹茶千層蛋糕
店員話佢地雪一雪再焗一焗,就會有洗心效果
夾層中間仲有紅豆
味道不死甜,抹茶味回甘,微甜
抹茶醬好濃呢

2020-05-11 78 浏览
玫瑰鮮奶咖啡 ($42)入口好香玫瑰味,但唔會好甜。黑色竹炭粉乳酪碗 ($78)乳酪加咗竹炭粉,所以呈黑色,好型格!成份天然,無落人工色素,材料豐富,份量多,有好多生果之餘,仲有super food亞麻籽同黃金藜麥脆脆,夠晒健康!加埋黃金蕃薯片、紫薯片,色彩繽紛又口感豐富。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)帶子好厚身,入口鮮甜,仲有好多黑松露,味道好濃,意粉軟硬適中,有口感。焦糖鮮奶咖啡 ($42)賣相好靚,咖啡杯亦好精緻,仲有層焦糖脆脆喺面,好吸引!入口好香焦糖味,但唔會好甜。海鹽焦糖伯爵茶窩夫伴雪糕 ($80)加咗啲花做點綴,賣相精緻又吸睛!加咗黃金黎麥脆脆,脆卜卜,口感好豐富。窩夫厚薄適中,索咗啲黑糖汁甜甜地好香口。雲呢拿雪糕加咗啲海鹽,咸咸甜甜,夾埋窩夫一齊食,好滋味。環境舒服,好有渡假feel,老闆娘又nice,食物、甜品、飲品又靚又好味又健康,真係樣樣都好正👍🏻

玫瑰鮮奶咖啡 ($42)
入口好香玫瑰味,但唔會好甜。
玫瑰鮮奶咖啡

黑色竹炭粉乳酪碗 ($78)
黑色竹炭粉乳酪碗

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

焦糖鮮奶咖啡 ($42)
焦糖鮮奶咖啡

海鹽焦糖伯爵茶窩夫伴雪糕 ($80)
海鹽焦糖伯爵茶窩夫伴雪糕

加咗啲花做點綴,賣相精緻又吸睛!
海鹽焦糖伯爵茶窩夫伴雪糕

加咗黃金黎麥脆脆,脆卜卜,口感好豐富。

黑色竹炭粉乳酪碗
海鹽焦糖伯爵茶窩夫伴雪糕
「令人少女心爆發嘅靚靚高質cafe」~~~大舊次次激嬲我之後就只有一招 就係帶我去食嘢 (因為他知道這招百試百靈😝) 最近大家都工作壓力甚大 脾氣特別犟星期六晚上我們因為生活上的無聊事情吵架了 結果他星期日早上一早就打電話☎給我說帶吃東西賠罪😛~~~大舊:唔好嬲啦BB,帶你食好野小Q:哼💢,睇吓好唔好食先啦,好食就原諒你😄唔好食就嬲耐啲☺️!~~~餐廳裝修好靚 搞到我未食已經原諒咗佢一半😛 難得天氣好 我哋就坐咗喺露天嘅位置 餐牌有甜品 有沙律 有乳酪 有主食 同飲品 而我哋就叫咗兩杯飲品一款沙同兩款主食 包括有 三色藜麥黑椒牛肉南瓜沙律 蕃茄大蝦長通粉輕煎帶子黑鬆露菠菜牛肝菌意粉 Lady女神花茶 同凍朱古力豆奶咖啡~~~🐮三色藜麥黑椒牛肉南瓜沙律:顏色望落非常豐富 黑椒牛肉味都調得啱啱好 南瓜粒又夠淋身 蔬菜新鮮爽脆 凍冰冰 做前菜好開胃~~~🍅蕃茄大蝦長通粉:酸酸甜甜嘅蕃茄加上爽口彈牙嘅大蝦 又係開胃之選 啱晒最近呢d悶悶焗焗嘅天氣~~~輕煎帶子黑鬆露菠菜牛肝菌意粉:意粉軟硬度啱啱好 黑松露牛肝菌白汁好香 令啲意粉好味到不得了帶子嘅輕煎度亦都控制得啱啱好 廚師功夫了得~~~Lad
「令人少女心爆發嘅靚靚高質cafe」
~~~
大舊:唔好嬲啦BB,帶你食好野
~~~
Lady女神:裡面有玫瑰 洛神花 千日紅同檸檬 粉粉紅紅嘅顏色望落超級夢幻 飲完之後覺得自己接近女神又近左一步😂(自我感覺良好)
~~~
朱古力豆奶咖啡: 豆奶味非常之重 冰冰凍凍 顏值又高 令人飲得好開心 完全唔記得咗我仲嬲緊大舊啊
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
餐廳:Ever Shine (中環)
地址:中環卑利街13號地下
2020-05-04 1445 浏览
呢排鍾意食smoothie bowl,轆openrice見到呢間cafe有幾款yoghurt bowl,賣相好靚,呢日就捉咗朋友陪我去打卡~Cafe分室內同室外座位,室內就吧枱為主,其實室外仲靚啲,但呢日天氣太熱,我都係匿喺有冷氣既地方算🤫🤫店內好多花既元素,連飲用水都有餐牌寫晒每樣食物既卡路里,好啱keep fit既人揀咗一個yoghurt bowl同埋一個意粉share~ 呢度既yoghurt bowl有四款顏色揀,全部都係天然色素,今次我地揀淺藍色呢款係加咗藍螺旋藻,對皮膚同腸胃都好~Yoghurt bowl比起smoothie bowl冇咁凍,始終女仔唔適宜食咁多凍野,呢個既溫度就啱啱好。Pasta係松露帶子意粉,刺身級既帶子好爽甜,意粉熟度啱啱好,係我鍾意既al dente~叫飲品嗰陣掙扎咗好耐,呢度既special tea 係店主自己配搭既,用各類花果既天然甜味,冇加到糖;但店內既咖啡實在太香,我都係揀咗杯rose latte🙈🙈每一啖都飲到微甜既rose syrup味,唔會冚到咖啡香;朋友嗰杯earl grey tea latte都好靚最後叫咗件藍莓cheesecake,

店內好多花既元素,連飲用水都有

餐牌寫晒每樣食物既卡路里,好啱keep fit既人

最後叫咗件藍莓cheesecake,店主話佢地用yoghurt代替忌廉,所以冇咁肥又冇咁甜,食落罪惡感低啲,同埋佢個雲石紋襯返隻碟好靚呀~~~

好欣賞店主對野食既追求,又靚又健康,下次會再試埋其他bowls~
2020-05-04
2020-05-03 25 浏览
之前嚟過呢度一次 已經比呢度嘅環境佈置吸引咗 又靚又舒服 店主Mabel又好人。今日同朋友食完lunch 我提議同佢嚟呢度飲杯野傾下計 今次我飲caramel latte, 拉花十分靚😍😍套杯仲靚 連隻小匙都係花花形狀而朋友杯火龍果佢都話好味 勁fresh.
今日同朋友食完lunch 我提議同佢嚟呢度飲杯野傾下計
而朋友杯火龍果佢都話好味 勁fresh.
2020-05-03 578 浏览
中環卑利街小巷的清新健康小cafe,店主為女廚師👩🏻‍🍳,致力推行健康營養美食,餐牌上列明每道菜的卡路里,實行健康至上💪🏻不要以為健康=清淡無味,餐廳雖然走健康路線,但食物絕對有質素,味道亦豐富,有all day breakfast、意粉、色彩yogurt bowl、甜品和多款飲品供應😋Cafe內設有個小露天區,裝飾成花園🌹一樣,為中環鬧市中一個舒口氣的空間😍「情迷朱古力」是非常IG-able的打卡飲品☕️,將屋仔型熱朱古力倒入棉花糖中,朱古力味香濃而不太甜🤗❤️店家招牌意粉「EverShine黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉🍝」用上金黃色澤配合餐廳名稱,多隻蜆肉圍滿碟邊,賣相吸睛👀❣️意粉香辣,加上鹹蛋醬🍳,味道獨特出色,但質感較乾身似炒意粉,如果醬汁再濕潤一點就更完美了,總括而言是惹味之選🔥其實餐牌甜品🍰也很美,可惜肚子已容不下了。欣賞店家在逆市中開店,憑味道和賣相吸引女生,吃得出店主對美食的幹勁和心思,和餐廳名字一樣充滿光彩🌞

EverShine黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉

EverShine黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉
2020-05-02 422 浏览
放假總想遠離塵囂,但現在郊外分分鐘仲多人過市區,今日就來到上環中的綠洲 - Ever Shine。當中有個秘密花園,鋪了仿草地氈,更在牆邊放滿了花花草草,感覺令人心情煩累都得以放鬆。餐廳主打健康乳酪,再以全日Bunch作招徠,真是做到以客為本。來到Cafe又點可以唔飲番杯Coffee Ar!!焦糖鮮奶咖啡賣相相當吸睛,綿密的奶泡經過火炙後變成脆皮焦糖,入口佈滿焦糖的香味,口感豐富,層次感十足。玫瑰鮮奶咖啡以鮮奶加上香濃咖啡,撞出型格花面,再配上玫瑰花點綴,看到令人感到心情的放鬆。口感順滑,甜度適中,花香跟咖啡完美融合在一起。黃金香辣蜆肉意粉來到時已香氣撲鼻,意粉的彈牙與香濃鹹蛋黃配上惹味蜆肉,味道帶點鹹香而惹味,顯得更有層次(非常邪惡),意粉更有掛汁的效果,真是非叫不可,怪不得成Ever Shine的主打食物。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉微微香煎的帶子,配合黑松露/菠菜/牛肝菌結合,產生意想不到的驚喜,帶子入口鮮甜,意粉都沾滿了各款味道,非常juicy而不膩👍🏻。黑色竹炭粉乳酪盤今次選了黑色竹岩粉的乳酪,貪佢有天然又有排毒的功效。賣相一流,當中亞麻籽、藜麥脆脆、番薯片、香蕉、士多啤梨和

來到Cafe又點可以唔飲番杯Coffee Ar!!

玫瑰鮮奶咖啡
口感順滑,甜度適中,花香跟咖啡完美融合在一起。

黑色竹炭粉乳酪盤

今次選了黑色竹岩粉的乳酪,貪佢有天然又有排毒的功效。
賣相一流,當中亞麻籽、藜麥脆脆、番薯片、香蕉、士多啤梨和藍莓,真係色彩繽紛,材料相當豐富,如畫一般的亮麗,打卡一流。
吃起上來相當清新,配上多款生果令口感更為豐富,還有脆脆亞麻籽、藜麥更是錦上添花。

伯爵茶窩夫

限定完結後,重推的伯爵茶窩夫餅底微香,外脆內軟,再加上士多啤梨/藍莓,還有雲呢拿雪糕和焦糖醬汁,真是雙重香甜,多重享受。
伯爵茶窩夫

在進食的過程中,與老闆Mable閒談了一會,已看出她滿滿的熱誠(定期開班教學、不斷創新菜式),有著一團不滅的火,把興趣變成工作,再把她化為夢想,然後實踐出來。👍🏻
  • 黑色竹岩粉乳酪盤
  • 焦糖咖啡
  • 玫瑰咖啡
2020-05-01 57 浏览
中環呢間店面望落普通,但原來後面有個靚靚花園,無論返工過黎休息吓定係假日黎輕鬆吓都好岩feel, 仲主打健康smoothie bowl 😍 好鍾意呢間cafe呀!芝士意大利手工雲吞伴番茄汁 📍$72自家製嘅雲吞,有8粒左右,酸酸甜甜,再加埋濃濃嘅芝士,食完想再食 紅肉火龍果乳酪碗 📍$70之前去旅行食過呢啲乳酪碗,一食已經愛上,又健康又清新 👍🏻 呢到嘅乳酪碗都一樣好好食! 主要嘅生果用咗紅肉火龍果,顏色好吸引,不過火龍果味道唔濃,反而主要係香蕉味,更岩我 haha,仲有好多健康食材架 😁 最特別係個番薯薯片,脆脆地又有淡淡嘅番薯味情迷朱古力 📍$45好靚呀 😍😍 上枱嘅時候見到個棉花糖,好有驚喜,再倒啲又熱又濃嘅朱古力落去,用棉花糖代替糖 🤭 不過我個人鍾意再甜啲嘅朱古力仲要提一提,佢地連水都用咗好多嘢去浸,真係好有心。我地個日就有雪梨,牡丹,同玫瑰... 真係連水都好飲過人

芝士意大利手工雲吞伴番茄汁 📍$72

紅肉火龍果乳酪碗 📍$70

情迷朱古力 📍$45

芝士意大利手工雲吞伴番茄汁
芝士意大利手工雲吞伴番茄汁
情迷朱古力
幾次喺中環行嗰條奪命斜路嘅時候都經過見到有人坐係呢間cafe出邊嘅門口位食嘢,好似喺外國咁,對位條街好chill咁😍今次終於有機會你試吓呢度嘅食物啦!同店主傾過計之後,明白到佢開呢間Cafe係想俾大家有個食物又靚,價錢又合理嘅選擇,好有heart~特別欣賞呢度嘅Menu,除咗有食物嘅介紹之外仲會每一道菜都會表明佢嘅卡路里,感覺上會食得安心啲🤣另外呢個天氣坐室外好舒服,呢度環境又靚,好易影到靚相😻所以分開咗三個posts介紹呢度嘅食物,今次就同大家分享吓呢度嘅甜品同埋飲品~.passed by @ever_shinehk a few times before but never actually got to try it until today 👍 actually talked to the owner of the resto 😊 you can tell she has a lot of passion for this cafe! i like that they write the calories on the menu 😂 makes me feel slightly b
passed by @ever_shinehk a few times before but never actually got to try it until today 👍 actually talked to the owner of the resto 😊 you can tell she has a lot of passion for this cafe! i like that they write the calories on the menu 😂 makes me feel slightly better! overall, loved both the food and the atmosphere of this cafe! 💯 worth a visit!

《藍色螺旋藻乳酪碗》$78
𝐒𝐩𝐢𝐫𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥
其實我本身唔太鍾意食乳酪,覺得會好酸,但見到呢度嘅smoothie bowl真係好靚,打卡一流,忍唔住叫咗嚟試吓😹
雖然我本身唔係好知螺旋藻嘅味道係點,但呢個食落比較似原味嘅乳酪。配埋唔同嘅super food配料,食落感覺上好健康!整體來講,覺得味道來自水果,甜甜地咁,都唔錯嘅。

《EverShine黃金香辣蜆肉意粉》$78 😋😋😋
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤
超推薦呢個口味咁特別嘅意粉‼️
用咗微辣嘅喇沙醬汁同少少鹹蛋黃去煮,超惹味,越食越開胃!辣味唔會話超級辣,唔太食得辣嘅我都接受到🤣呢個味道會俾你一種其他地方食唔到嘅感覺~
略嫌配料蜆肉有少少沙,不過都接受到嘅。
另外,意粉嘅軟硬度都適中,而且份量都超級多,不過醬汁份量足夠,所以每一條意粉都會沾到醬汁👍🏻

《鹹蛋黃羅勒雞翼》$38 😋😋😋
𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
超鍾意食雞翼嘅我,見到有我最鍾意嘅鹹蛋黃,又忍唔住嗌左🤪
係完全想像到嘅味道,肉質都好juicy好嫩滑~
呢份雞翼同朋友一齊share,做小食一流~

《藍莓乳酪軟心芝士餅》$48 😋😋
𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐚𝐫𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞
呢度每日都有唔同嘅蛋糕,今次我哋就試到呢個打卡一流嘅藍莓芝士蛋糕~
味道上,佢係一個冇咁膩嘅芝士蛋糕咁,有啲藍莓夾左喺裏面。但口感上就同平時嘅芝士蛋糕,有少少似啫喱嘅口感,都幾特別。
之後睇返先知道原來呢個cheesecake係冇忌廉嘅成份😍感覺上又健康啲~

《情迷朱古力》$45 😋😋
𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞
本身呢度嘅朱古力係唔係有個棉花糖再將朱古力倒入去嘅,不過當日咖啡師話天氣太過熱,佢冇辦法整到嗰個棉花糖,所以出盡12分功力拉個好靚嘅花俾我哋😻完全係神級拉花~好靚好靚!
熱朱古力嘅味道奶味比較重,飲落都好香滑,不過如果朱古力味再濃少少就更加Perfect啦‼️
手沖咖啡

《手沖咖啡》
其實本身我就唔係太飲咖啡嘅,因為我成日覺得咖啡好苦🤣試咗一杯仔嘅感覺係呢杯咖啡味道較fruity,酸酸地但唔苦!同我想像嘅咖啡味道完全唔同~
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞 @ever_shinehk
📍#BELLYwongs_central #BELLYwongs_sheungwan
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western #BELLYwongs_pasta 🙂
手沖咖啡
2020-04-28 226 浏览
中環呢間Ever shine主打著健康主義餐牌上的每款食材都會寫低卡路里可以計算自己每餐嘅份量咁就唔驚易肥啦~上次黎過愛上左乳酪碗和焦糖咖啡。兩款好睇又好睇!今次再黎試下其他,發掘再多好味的菜式~老闆娘推介必食的主打菜黃金香辣蜆肉意粉$78佢將鹹蛋黃醬和喇沙醬調製成獨特嘅醬料,食落充滿香濃鹹蛋黃味之外, 每條意粉都好掛汁,而且起沙,好有口感!整碟香辣得嚟又充滿鹹香,幾有東南亞風味。帶子黑松露牛肝菌菠菜意粉 $78呢碟忌廉口味嘅菠菜意粉食落口一啲都唔油膩 而且非常多汁令意粉口感更滑溜黑松露味唔濃清淡的黑松露更加帶出牛肝菌同菠菜的味道有時煮嘢食唔一定要太濃反而食到食材真正嘅味道先叫健康!黑糖伯爵茶窩夫窩夫既擺碟好有心思,令令既生果和散落既花瓣,頗有美感的,食落微熱,咬落外脆內軟,也嚐到陣陣伯爵茶味,配上冰冰既雪糕,咬一口鬆化既窩夫,再食一啖茶香雪糕,一冷一熱既感覺係你口腔互動紫薯咖啡呢間咖啡店雖然細細哋但口味好多選擇有玫瑰咖啡又有紫薯咖啡咖啡師用咗好靚嘅英倫風茶具而拉花好精美 面頭加左紫色嘅紫薯粉由內到外都充滿著紫薯味道。榛子咖啡榛子咖啡好啱我地口味, 味道香濃甜度適中。另外 我哋仲試埋手
中環呢間Ever shine
主打著健康主義
餐牌上的每款食材都會寫低卡路里
可以計算自己每餐嘅份量
咁就唔驚易肥啦~

上次黎過愛上左乳酪碗和焦糖咖啡。
兩款好睇又好睇!

今次再黎試下其他,發掘再多好味的菜式~
老闆娘推介必食的主打菜

黃金香辣蜆肉意粉$78

整碟香辣得嚟又充滿鹹香,幾有東南亞風味。

帶子黑松露牛肝菌菠菜意粉 $78

呢碟忌廉口味嘅菠菜意粉
食落口一啲都唔油膩
而且非常多汁令意粉口感更滑溜
黑松露味唔濃
清淡的黑松露更加帶出牛肝菌同菠菜的味道
有時煮嘢食唔一定要太濃
反而食到食材真正嘅味道先叫健康!

黑糖伯爵茶窩夫

紫薯咖啡

呢間咖啡店雖然細細哋
但口味好多選擇
有玫瑰咖啡又有紫薯咖啡
咖啡師用咗好靚嘅英倫風茶具
而拉花好精美
面頭加左紫色嘅紫薯粉
由內到外都充滿著紫薯味道。

榛子咖啡

榛子咖啡好啱我地口味, 味道香濃甜度適中。

另外 我哋仲試埋手沖咖啡

係來自印尼亞齊省充滿果味嘅咖啡豆
咖啡師用最熱嘅溫度沖調
呢款咖啡會因唔同嘅溫度而有唔同嘅味道
咖啡充滿荔枝香
溫度漸涼後,果酸味會漸重
但唔會苦澀,非常順口。
呢杯係一杯充滿風味層次多元嘅咖啡。

• 黑糖伯爵茶窩夫
2020-04-26 94 浏览
中上環小巷間有好多咖啡店,間間都各有特色,ever shine 除左一般既咖啡☕️蛋糕 🍰 之外,更有主食🍝等等~而且仲有室外小花園既位置,好適合同閏蜜打卡談心😍順帶一提 menu上每樣食物都有埋kcal標籤,岩哂減肥既朋友仔🤣-藍色螺旋藻乳酪碗 ($78)Smoothie bowl 係香港愈來愈盛行,包含蕃薯乾/香蕉/亞麻籽/雜莓等等 食落好清新 而且成碗都只係480kcal 飽肚又好味😋-黃金香辣蜆肉意粉 ($78)利用喇沙醬煮既意粉帶少少香辣,再加上富有香港特色嘅鹹蛋黃,味道濃郁,一啲都吾漏,好特別又好好食!食唒成碟都只係658kcal,都吾算好過份😆-焦糖鮮奶咖啡☕️除左一般cappuccino/ cafe latte 之外,仲有不同既特色飲品,例如matcha latte/ hojicha latte / sweet potato milk, etc~~焦糖咖啡上面有一層焦糖脆面,配上香濃鮮奶咖啡,甜而不漏😌-Special tea - happiness ($58)依到另一款主打就係茶,一壺茶入面有幾款材料,依款包含玫瑰/無花果/千日紅~甜菊葉帶有天然甜味,不用加糖都會甜甜地,

藍色螺旋藻乳酪碗 ($78)

黃金香辣蜆肉意粉 ($78)

焦糖鮮奶咖啡☕️

Special tea - happiness ($58)
依到另一款主打就係茶,一壺茶入面有幾款材料,依款包含玫瑰/無花果/千日紅~甜菊葉帶有天然甜味,不用加糖都會甜甜地,加埋無花果令成個茶好香好清新,浸得越耐個味越出😍最後仲買左2個花茶包,可以反去自己沖😛

• EverShine黃金香辣蜆肉意粉
2020-04-25 58 浏览
近年流行健康主義,注重健康養生的你一定不能錯過中環這間新Café!上網查看才知道店主Mabel是中廚出身,而且曾在廚藝比賽中獲獎,並出版幾本食譜書。Café Menu列出每款食物的卡路里,方便客人計算每餐份量。花茶是餐廳的一大賣點。這裏的花茶全是店主精心挑選調製,除了餐牌上的花茶外,客人更可以依照個人喜好,讓店主為自己度身訂造獨一無二的花茶,店內亦有散裝花茶和花茶禮盒選購。餐廳提供室內及室外座位,室外位置佈置成一個別緻的小花園,而且座位與座位之間有一定空間,分外舒適。今天下起微微雨,所以大部分客人都坐到室內去了。藍色藍色螺旋藻乳酪碗($78)材料有亞麻籽,螺旋藻,香蕉、藍莓,乳酪,番薯片等健康食材,味道清新,口感非常豐富。輕煎帶子黑松露牛肝菌意大利粉($78)意大利粉烹調得恰到好處,口感彈牙。醬汁份量適中,帶子煎得剛好,吃起來鮮甜嫩滑。溫泉蛋忌廉蘑菇煙肉長通粉($68)有點像卡比邦尼意粉,通粉亦是煮得恰到好處,通粉中加入了煙肉、芝士粉、蘑菇等,加上晶凝通透的水流心溫泉蛋,只是聞着也令人垂涎三尺。花茶「樂」($58) 其實是洛神花、山楂、千日紅和甜菊葉。長期飲用洛神花茶有健脾胃、降血脂及

花茶「樂」($58) 其實是洛神花、山楂、千日紅和甜菊葉。長期飲用洛神花茶有健脾胃、降血脂及抗衰老等作用,健康之餘又美味可口,對愛美的女士來說實是非常吸引!這裏的花茶十分香濃,我忍不住買了幾包回家飲用。

紫薯鮮奶咖啡($42) 口味獨特,同時嚐到咖啡的香味和紫薯的甜味。

最後怎能不試試甜品!四月限定櫻花藍莓芝士蛋糕,蛋糕採用了忌廉芝士和鮮乳酪製作,當中沒有加入淡忌廉,更健康更低卡,而且吃多了也不會感到肥膩。

2020-04-25
午餐
2020-04-24 89 浏览
近排我飽受暗瘡困擾,但我又唔想搵Jacqueline,女友話不如帶我食啲排毒嘅食物,所以去左上環新開嘅咖啡店Evershine。望完餐牌先發現女友所講既排毒食物就係外國非常流行嘅yogurt bowl。由門口望入去餐廳看似狹窄,但原來內有乾坤,後面有一個室外地方,地面鋪上仿草地墊,加上牆邊既花花草草,營造出一個花園既感覺,打卡一流。餐牌每款食物旁邊都寫卡路里,果然係一間以健康為主嘅餐廳。- 藍色螺旋藻乳酪碗🥣第一次見到藍色嘅乳酪,而且屬於天然色素,對身體完全無害。味道方面酸酸甜甜,乳酪碗仲有多款健康配料,包括士多啤梨、香蕉、紫薯片、亞麻籽。健康既同時都可以食到脆口嘅紫薯片。- 芝士意大利手工雲吞伴番茄汁雲吞皮係自家製,餡料以芝士為主,口感煙韌,同時又食到香甜既番茄。- 「暗瘡救星」 🌼為左我嘅皮膚着想,我決定雙管齊下😤,飲品都要健康。Evershine幫我特別調製一款排毒飲品,主要成份有菊花、羅漢果,清甜之中帶甘。- 女神👱🏻‍♀️女朋友叫左女神呢杯飲品,應該係被飲品嘅名稱所吸引🤣原來女神味道以洛神花為主,味道酸酸甜甜。- 雲石藍莓芝士蛋糕🍰餐廳充滿心思,特意用雲石碟襯返蛋糕上既雲石紋。

餐牌每款食物旁邊都寫卡路里,果然係一間以健康為主嘅餐廳。

- 藍色螺旋藻乳酪碗🥣

- 芝士意大利手工雲吞伴番茄汁
芝士意大利手工雲吞伴蕃茄汁

- 「暗瘡救星」 🌼

- 女神👱🏻‍♀️
女神

- 雲石藍莓芝士蛋糕🍰
餐廳充滿心思,特意用雲石碟襯返蛋糕上既雲石紋。問返老闆先知雲石紋其實係竹炭粉,一樣有助排毒。另外餐廳以乳酪代替忌廉,口感輕盈,完全冇膩既感覺。
雲石藍莓芝士蛋糕

原來健康都可以好好味,尤其係yogurt bowl。小弟以為yogurt bowl只係用嚟打卡,但原來又有營養又好味😋以後多啲嚟食Evershine既yogurt bowl,暗瘡通通拜拜👋🏿

2020-04-19
芝士意大利手工雲吞伴蕃茄汁