2017-08-13 263 浏览
去老蘭蒲之前,一大伙兒去食個DINNER 頂下肚先. 此處環境舒適,播著輕快的音樂,燈光微暗,環境好熱鬧,非常適合大伙兒gathering傾計。 牛油果蝦沙律配油醋汁, 有軟淋的牛油果、鮮甜熟透的芒果肉、火箭菜、spinach、什生菜等,個汁好鮮味,食落好juicy,麻醬再帶有少少酸醋味,蝦彈牙,菜爽口新鮮。香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿, 帶子焦香爽彈,帶黑椒香味,好想食多粒,下面的肉腸燒到好脆硬,好惹味,配搭埋軟綿綿帶鹹香的黑毛豬,口感好豐富呀。烤蝦配芒果菠蘿沙沙及多士,  多士脆,上面的蕃茄同香草醬令到多士無咁熱氣。 烤牛肋骨配炸薯條配蜂蜜芥末籽醬 , 牛肋骨啖啖肉,甜甜地好入味,味道真係一百分局, 最重要係全熟亦唔覺得韌,不需點汁亦覺美味, 最岩我呢個牛魔王啦!至於ice Mocha, 咖啡上面個圖案好靚, 香氣濃郁的咖啡,蘊藏了苦與甜、甘醇, 口感香滑的多重口感, 一飲條氣順晒。

2017-08-10 273 浏览
今次去到中環蘭桂坊附近試吓一間西班牙菜叫做「Espuma」,餐廳環境佈置好特別,枱櫈以木為主,仲有港島嘅夜景睇,我哋被安排係窗口坐四人枱嘅位置。除咗有晚市套餐外,仲有散叫食物,我哋首先叫咗啲小食試吓。「西班牙黑毛豬火腿薯蓉」賣相好特別,好似一個個波波放咗喺碟上面,薯蓉炸成波波再用一支木籤插着,而黑毛豬火腿就喺薯蓉波波上面,咬落去口感脆卜卜鬆軟,而且仲係熱辣辣的,真係好似食緊薯蓉咁,仲食到好香嘅黑毛豬味道,鹹鹹地配以淡淡味的薯蓉,幾match。「焦糖單骨雞翼」有好多隻,見到雞翼上面鋪滿醬汁,食落去有外脆內軟的口感,醬汁好似BBQ醬味道,食落去好滋味。之後叫咗個好特別嘅「海鮮蕃茄清湯」,海鮮先用碟上菜,另外再有一壺湯,比客人自己到啲湯落碗入面,第一次飲咁嘅形式嘅湯,好特別!湯入面有好多一粒粒嘅蕃茄,連埋啲海鮮一齊食,好香嘅海鮮清甜鮮味!「紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁」,聽個名就知石斑魚用薄薄嘅紙包住,一打開石斑魚嘅味道好香,咬落去口感好爽好滑,魚唔腥,連埋炸好嘅外皮一齊食,另有一番味道。除此之外,石斑下面仲有啲雜菜,黑水欖汁深入雜菜,所以食落去每一啖都有黑水欖汁味道。甜品方面我哋叫咗個「雪

除咗有晚市套餐外,仲有散叫食物,我哋首先叫咗啲小食試吓。

甜品方面我哋叫咗個「雪糕窩夫」,窩夫焗得好香脆,連埋雪糕一齊食冇得頂。

呢度嘅飲品賣相非常特別,而且好大杯又好靚,新推出嘅夏日飲品都有八款選擇,我就叫左大大杯嘅「檸檬沙冰」,飲落去真係有一塊塊好薄嘅檸檬片,有酸酸甜甜嘅感覺,好開胃。

我朋友就叫咗一杯特濃熱咖啡,咖啡面頭並不是普通嘅拉花,而係用Tiramisu嘅粉沈落去,飲落去又有Tiramisu嘅味道,又有特濃咖啡嘅味道,正。

食咗咁多嘢埋單都只係$700都唔使,食物質素高、環境裝修華麗有氣派,下次會再相約幾個朋友一齊嚟食餐勁。
2017-08-09 288 浏览
受到邀請再度去Espuma試食佢新既tea set同menu三層tea set黎到已經心心眼😍😍e-House Tea Set一個tea set有好多鹹同甜點其實外表真心幾靚拎黎影相一流❤️食既時候要逐層拎出黎食每樣都一式兩份胃口細既朋友直頭當佢lunch咁食都無問題✨甜點💜薰衣草鬆餅:幾重薰衣草味,但只適合喜愛薰衣草既人士🌽甜粟米吉士撻:吉士撻幾好食,不過同粟米唔算好夾🍰紅莓芝士蛋糕:無芝士味,而且偏乾🍊原粒西柚啫喱:食落有少少澀味🍯松露拿破崙:幾好食,係鬆脆既拿破崙,不過無松露味☕️五花茶凍配爆珠:堅係五花茶味都幾特別✨鹹點🍤烤蝦薄脆配牛油果莎莎醬:好食!個蝦好爽配牛油果醬好夾🐟煙三文魚米紙卷:三文魚鹹鹹地配煙韌既米紙卷,好食🌽粟米白汁焗青口:芝士焗後幾香,但青口較細隻🥖葡式蜆肉迷你法包:個汁幾好食,法包較硬🍅蟹籽蕃茄螺絲粉(冷):蕃茄幾開胃,味道較淡整體黎講tea set食物味道還好不過造型加哂分影相打卡一流另外仲試左佢既Green Monday素食menu反而幾有驚喜瑪格麗特薄餅芝士薄餅好好食幾種芝士mix埋一齊配上茄醬同脆脆既pizza好正芝士菠菜焗大菇黑松露燴飯Creamy既r
三層tea set黎到已經心心眼😍😍

食既時候要逐層拎出黎食
每樣都一式兩份
胃口細既朋友直頭當佢lunch咁食都無問題

✨甜點
💜薰衣草鬆餅:幾重薰衣草味,但只適合喜愛薰衣草既人士
🌽甜粟米吉士撻:吉士撻幾好食,不過同粟米唔算好夾
🍰紅莓芝士蛋糕:無芝士味,而且偏乾

🍊原粒西柚啫喱:食落有少少澀味

🍯松露拿破崙:幾好食,係鬆脆既拿破崙,不過無松露味

☕️五花茶凍配爆珠:堅係五花茶味
都幾特別

✨鹹點
🍤烤蝦薄脆配牛油果莎莎醬:好食!個蝦好爽配牛油果醬好夾
🐟煙三文魚米紙卷:三文魚鹹鹹地配煙韌既米紙卷,好食
🌽粟米白汁焗青口:芝士焗後幾香,但青口較細隻

🥖葡式蜆肉迷你法包:個汁幾好食,法包較硬
🍅蟹籽蕃茄螺絲粉(冷):蕃茄幾開胃,味道較淡
整體黎講tea set食物味道還好

米漢堡正呀😍
中間吉列菇炸得通透
如果再多醬啲同炸粉薄啲就好嚕

馬來喇沙湯海鮮米線
幾濃味既一個喇沙!
唔會太辣又有淡淡椰香
海鮮夠多同足料

今次試左好多樣食物實在滿載而歸!
Espuma既主菜不嬲都出名好食🤤
大家不妨一試
2017-08-05
用餐优惠
試食活動
2017-08-09 183 浏览
今天和朋友一起到espuma吃下午茶E-House Tea Set $228入面每款兩件 剛好我們可以一人一件賣相設計非常精緻 入面款式千其百趣底層有烤蝦薄脆配牛油果莎莎醬、粟米白汁焗青口、葡式蜆肉迷你法包中層有蟹子番茄螺絲粉、煙三文魚米紙卷、松露拿破崙上層有甜粟米吉士撻、五花茶凍配爆珠、紅苺芝士蛋糕、原粒西柚啫喱另外還有兩件薰衣草鬆餅 看到紫色 還以為是紫薯呢 誰知道是薰衣草!但吃下去味道不太好 難道這就是薰衣草的味道?即使不論味道 口感也太乾了其他味道也只是普通罷了 坐在這裡享受一下悠閒時光也不錯
今天和朋友一起到espuma吃下午茶
E-House Tea Set $228
入面每款兩件 剛好我們可以一人一件
賣相設計非常精緻 入面款式千其百趣
中層有蟹子番茄螺絲粉、煙三文魚米紙卷、松露拿破崙
其他味道也只是普通罷了 坐在這裡享受一下悠閒時光也不錯
2017-08-09 333 浏览
食物1. 黑松露醬芝士薯條薯條岩岩炸起好脆就算耐左凍左都仲係好脆!醬嘅黑松露味唔算好濃,不過都好好味2. 辣肉腸__飯 (唔記得詳細個名)蕃茄味燴飯(?)有2款唔同嘅辣肉腸,仲有啲瓜係入面,配料比想像中多,口感豐富甜品1. 紫薯窩芙配雪糕 (FULL)窩芙入面有紫薯餡仲要都係脆架窩芙下面有紫薯底鍾意食紫薯一定要試!雪糕就揀左椰子同焦糖飲品1. 水果茶keep住溫度夠暖,唔怕飲到最尾會凍左2. 蜜桃綠茶幾好飲,見到有桃係杯沉澱,應該有真桃係裡面(?)haha
食物
1. 黑松露醬芝士薯條
薯條岩岩炸起好脆

就算耐左凍左都仲係好脆!
醬嘅黑松露味唔算好濃,
不過都好好味

2. 辣肉腸__飯 (唔記得詳細個名
蕃茄味燴飯(?)
有2款唔同嘅辣肉腸,
仲有啲瓜係入面,
配料比想像中多,
口感豐富

甜品
1. 紫薯窩芙配雪糕 (FULL)
窩芙入面有紫薯餡

仲要都係脆架
窩芙下面有紫薯底
鍾意食紫薯一定要試!
雪糕就揀左椰子同焦糖

飲品
1. 水果茶
keep住溫度夠暖,
唔怕飲到最尾會凍左

2. 蜜桃綠茶
幾好飲,見到有桃係杯沉澱,
應該有真桃係裡面(?)haha
黑松露醬芝士薯條
蜜桃綠茶
水果菜
2017-07-28
黑松露醬芝士薯條
2017-08-08 4605 浏览
清淡飲食期間,偶爾都可以放監一回,放縱一下,濃味跟香口的菜式固然是首選,忽發很想食豬手,聯想到的是Espuma,環境跟質素,當然還有價錢,都是吸引之處。 中環的分店從地鐵站出口不用走太遠的路程就可以到達,是三間分店的方便首選。這間到來了多次,環境還是挺熟識的,尤其晚上時份更是有氣氛。 為迎接炎熱天氣,餐牌上增設了夏日之選,以凍飲和甜點為主,造型及色彩也是繽紛奪目,以至是晚所點的項目,大都落在這消暑的新品上。 先來碗湯熱熱身Wild Mushrooms Soup雜菌湯 $48 非常濃郁的菇菌香,切得細碎,質感也充滿菇菌類的粒粒豐富咬口。隨湯奉上蒜蓉麵包條,烘得香脆,沾到湯中更是不容置疑的搭配。 Baked Paper Wrapped Grouper紙包焗石班柳及雜菜配黑水欖汁 $168 這個時期要多吸收DHA,所以外出用膳也少不了要吃魚,而焗魚比起煎炸的方法更為健康。連同焗盤與牛油紙同上的焗石班有兩大塊,而且具有一定的厚度。表面的魚皮焗得香脆,加上香草跟車厘茄的滲透,不但撇除了一向所懼怕的魚腥味,亦令魚油更為香濃美味。 石班魚肉新鮮結實,切開沒有鬆散的情況,亦沒有焗得過乾的情況

先來碗湯熱熱身
雜菌湯 $48

紙包焗石班柳及雜菜配黑水欖汁

Baked Paper Wrapped Grouper
石班魚肉新鮮結實,切開沒有鬆散的情況,亦沒有焗得過乾的情況出現,帶有牛油、白酒等的調味,將盤底烤焗出來的魚汁淋到魚肉上,更添加美味指數呢。
Baked Paper Wrapped Grouper
石班魚下加有大量蔬菜瓜類墊底,吸收了焗魚的魚汁精華,清新又不油膩,連我這個平常不太愛吃魚和蔬菜的也多吃幾口。
Roasted Pork Knuckle $238
這趟主要目的是為這碟而來,非常喜歡Espuma的豬手,價錢品質都是物超所值。
Roasted Pork Knuckle
預先切了件的豬手,鋪滿整塊木板上,份量也挺多,合二人之力也難以消滅,最後要外帶回家呢。外皮焗得十分香脆,咬下更能感受到那脆口程度,皮下一層薄薄的脂肪,令脆口中多份骨膠感。
Roasted Pork Knuckle
豬肉也濃香,肉汁得以保留之餘,口感亦很嫩滑,鹹度調控得恰到好處,不論蘸上燒汁、芥辣,還是與酸菜同吃,效果都相當不錯,這隻豬手一如以往保持了一定的水準。
等一個人真豬·咖啡 $45

較喜歡這杯summer drink 的中文名字啊。
Bubble Hazelnut Coffee
杯面泡沫上有個可愛的公仔圖案,比起一般的咖啡拉花來得多點心思。一層厚身泡沫下,以榛子咖啡作基調,榛子味道未算很突出,反而咖啡味香濃,又不會太澀太搶。杯底滿滿的珍珠,大小剛好,啜下令香濃咖啡增加咬口。
Bubble Hazelnut Coffee
Mocha Almond Roca Espuccino $45
就是因為加有樂家杏仁糖,所以選上這杯,怎料到來是超大的一杯沙冰。
Mocha Almond Roca Espuccino
首先當然是先把原粒樂家杏仁糖吃掉,是黑朱古力口味,並非平常最愛吃的焦糖原味,有點點失望呢。
Mocha Almond Roca Espuccino
雖說沙冰顏色上看似是朱古力色,但喝下較像華田的味道,而且帶有杏仁味。沙冰很幼滑,冰感十足,炎熱天氣下喝口確是解暑降溫。

棉棉夏日 $78

這杯與俗不同的甜點 - 棉花糖芭菲的確十分搶眼,而且比一般的芭菲還要大一倍,鄰桌見到都不禁嘩聲四起,我也覺得誇張呢!
Cotton Candy Parfait
置頂的棉花糖比臉龐更要大,色彩繽紛夢幻,味道跟預期的一樣香甜,可能體積太大了,所以柔軟度未算很輕盈。
Cotton Candy Parfait
玻璃杯盛載的芭菲,以雪糕、粟米片、乳酪、啫喱、鮮士多啤梨和士多啤梨醬層層堆疊而成,層次分明,而且份量挺多,是分享之選。當中以莓味雪糕最為喜愛,酸甜幼滑,細緻又甜而不膩,配合士多啤梨味啫喱,更見清甜美味。這杯棉花糖芭菲不但可以影相呃like,更是滿足味蕾的選擇。
Cotton Candy Parfait
豬手繼續保持了一定的水準,估不到焗魚也相當美味,令這頓偶爾放監的外出晚膳非常滿足又滿意,只是目前因有所局限,凍飲與甜品只可輕輕淺嚐幾口而已。
2017-08-07 626 浏览
Espuma 已經是第6次到訪,在FB看到朋友說有新菜色推出,有杯紅鶴水泡的飲品看似非常吸引,於是又再次光顧。 等一個人真豬·咖啡$45 香濃的咖啡,再加一點珍珠,有點像珍珠奶茶,加上可愛的拉花圖案,幾特別。 你是女神$45 就是這杯吸引我以來的飲品,但是不明白女神跟紅鶴水泡的關係。其實是一杯士多啤梨及香芋味奶昔,顏色好少好,好夢幻,影相一流。 冰雪鮮果叢林椰子沙律$108 賣相精緻的前菜沙律,用椰子殻盛裝,加上花點綴,充滿夏日氣息。水果有紅莓、藍莓、士多啤梨、奇異果、火龍果、青提子、紅提子和海鮮,但海鮮份量較少而且椰子殻內的椰子肉不能進食,就只是一個容器而已。 紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁 $168兩大塊的石斑柳,魚皮帶焦香,應該是煎過才焗,味道鮮嫩可口,魚肉的水份沒有流失,加上連黃瓜、蕃茄、菠菜等一起烤焗,吸盡魚肉的肉汁,非常美味,下次再來都一定要吃。 紅莓乾窩夫配雪糕 $88 最後少不了這兒最有名的窩夫,沒想到窩夫內有紅莓乾,再配上紅莓蓉和焦糖雪糕,窩夫的外層口感帶脆內裡鬆軟,完全沒有失準,多年來仍舊美味。 每次來Espuma都有新菜色,努力求變的精神實在難得。

等一個人真豬·咖啡$45

等一個人真豬·咖啡

你是女神$45

冰雪鮮果叢林椰子沙律$108

紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁 $168
紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁

紅莓乾窩夫配雪糕 $88

紅莓乾窩夫配雪糕

每次來Espuma都有新菜色,努力求變的精神實在難得。
等一個人真豬·咖啡
紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁
紅莓乾窩夫配雪糕
2017-08-06 3029 浏览
中環M88食肆多羅羅 ,今次到訪18樓叫Espuma.係一間西班牙菜餐廳,雖然晚上七點鐘前到達,但已經擠滿食客, 認真誇張。 我哋 一坐低就急不及待拿起餐牌無論係飲品嘅menu,抑或食物嘅餐牌,種類繁多,圖文並茂,非常吸引! 望望四周, 每枱都有order特色飲品, 我都唔執輸,先order一杯名為……心大心細特飲!再慢慢選擇主菜!炎炎的夏日, 挑選食物都要清淡為主, 頭盤選擇了牛油果芒果大蝦沙律,大大隻彈牙嘅大蝦仲有原個牛油果(切片上) 再配鮮甜嘅芒果及新鮮嘅沙律火箭菜再mix 沙律dressing,啖啖都有蝦同生果, 十足材料份量夠! 再來兩款小食:1)帶子配西班牙辣肉腸黑毛豬火腿, 廚師把帶子煎香後夾在黑毛豬火腿及西班牙辣肉腸中間, 食嘅時候要整份放入口,一次過感覺到帶子嘅鮮味,黑毛豬火腿嘅鹹鹹地以及辣肉腸嘅微辣 三種味道, 美味可口,仲好有口感!唔信試吓吧! 美中不足係份量太少,只得三粒2) 烤蝦芒果菠蘿莎莎多士, 首先廚師把大蝦烤香, 跟住把芒果及菠蘿攪拌成蓉, 放在烤蝦旁邊作為醬汁, 再配上多士!烤焗過嘅大蝦, 除香氣撲鼻外, 入口脆脆地,都好弹牙!加埋新鮮菠蘿同芒果打成嘅

2) 烤蝦芒果菠蘿莎莎多士, 首先廚師把大蝦烤香, 跟住把芒果及菠蘿攪拌成蓉, 放在烤蝦旁邊作為醬汁, 再配上多士!烤焗過嘅大蝦, 除香氣撲鼻外, 入口脆脆地,都好弹牙!加埋新鮮菠蘿同芒果打成嘅醬放在多士上,感覺新鮮, 味道味美,非常特別!

終於期待已久特色飲品駕到了……心大心細! 大家估下是什麼料子? 外貌相當吸引, 一杯充滿着士多啤梨味 濃郁嘅特飲, 啜一口,果肉滿佈嘴裏, 仲有一陣陣椰子香味在口腔湧出來! 其實等候飲品時間都頗長, 有少少嬲嬲哋, 不過只要你試過飲品後, 就會忘記憤怒,開心返曬!

主菜出場海鮮西班牙炒飯😊😊, 餐牌上雖然注明係二人份量,但份量何其多, 我估足夠4人享用。 而且海鮮超多, 包括有青口,大蜆,大蝦以及帆立貝等等…… 多不勝數! 海鮮新鮮不在話下, 仲非常入味, 配上大大粒金黃色薑汁西班牙炒飯,而且炒飯用材料亦相當豐富,包括辣肉腸,帶子粒及魷魚,滋味無窮! 冇得頂!
就算非常之飽,也必定要吃甜品

尤其是看見餐牌上圖片呢款紅絲絨蛋糕配雜莓, 真係必試。 雖然等候時間非短, 但係見到佢嗰一刻, 真係嗶然! 實物比圖片更加吸引。 蛋糕味道清香,撈埋餐廳秘製嘅新鮮藍,紅莓,紅桑子,黑桑子及草莓混成雜莓醬 , 味道啱啱好, 又唔會太甜,好味! 食飽飽後, 攤抖一下,觀賞下中環嘅夜景! 一舉兩得何樂而不為!👍👍👍👍👍
2017-08-05 2439 浏览
今日同朋友去左espuma試下個素食餐先來個瑪格麗特薄餅~這個很好味呢水牛芝士份量足夠 而且成個pizza芝味香而吾會過膩或過咸 批底如餅乾般薄脆 好好食 但不要吃上面的薄荷葉?苦的!紅糙米吉列菇漢堡紅糙米做包皮 健康又特別 味道吾錯但飯較為鬆散 一整就散 難以觸摸入面有牛油果同生菜 滿滿蘑菇做成的吉列餅 用料都豐富全日健康早餐真係幾health 牛油果好新鮮喔 熟成度剛好 蛋也炒得幾滑 仲有薯仔炒洋蔥芝士菠菜焗大菇黑松露燴飯除左pizza正 呢個都好好食!超香濃既芝士香氣 黑松露吾太食到 飯既口感煙韌有咬口 似意大利飯!粒粒都撈到creamy既忌廉汁 啖啖滿足~馬來喇沙湯海鮮米線對我來說過辣了 但味道真係好正宗 而且入面既海鮮都好新鮮唯獨米線有幾條未煮熟 口感硬的 其他的雖不像譚仔般煙韌 但都算有嚼勁棉棉夏日之前係灣仔食過一次 都係要食既時候麻煩少少今次用左雲呢嗱雪糕 味道無咁正 士多啤梨味好食d 而且啫喱竟然食到藥水味 感覺比上次差左食下食下已經去到下午茶時段 肚子還有位置就食埋佢地個E-House Tea Set入面每款兩件 for two people 賣相好精緻 好似溫室中的
今日同朋友去左espuma試下個素食餐
棉棉夏日
之前係灣仔食過一次 都係要食既時候麻煩少少
E-House Tea Set
入面每款兩件 for two people
賣相好精緻 好似溫室中的小花~
烤蝦薄脆配牛油果莎莎醬、粟米白汁焗青口、葡式蜆肉迷你法包、蟹子番茄螺絲粉、煙三文魚米紙卷、甜粟米吉士撻、五花茶凍配爆珠、紅苺芝士蛋糕、原粒西柚啫喱、松露拿破崙,仲有薰衣草鬆餅
只能說整體味道很一般 好睇吾好食
尤其個薰衣草鬆餅 味道好怪 食食下味都無 要搽果醬同忌廉先食得落
盒仔內的比較好食既係迷你法包 好鬆軟!
講啲較為深刻印象既 其他都普普通通
呢個係紅苺芝士蛋糕嗎?口感同賣相都似蛋糕仔~造型好搞鬼 泳裝出巡
粟米撻甜甜地 都幾香脆
金錢與浮雲
太多冰!上面爆爆珠好食 但下面芒果汁濃稠 好難吸上黎
你是女神 $45
你是女神
士多啤梨乳酪同香芋沙冰 兩者味道都突出 我幾鍾意~
等一個真豬・咖啡 $45
等一個真豬・咖啡
咖啡加珍珠 有珍珠奶茶既風範 幾特別的
今次最like係佢地既pizza同燴飯 環境闊洛 同朋友都坐得舒服
薰衣草鬆餅
2017-08-05
等一個真豬・咖啡
2017-08-04 544 浏览
平日工作忙碌, 一到星期六日, 當然要悠閒地過, 早前便去了位於中環的Espuma食飯. 坐下後, 我先點飲品, 我選了熱的薄荷朱古力咖啡. 入口有淡淡的薄荷味道, 好啱唔飲得太濃咖啡的我, 甜度又適中. 友人則點了這裡的招牌水果茶. 茶底不錯, 又有各式各樣的水果, 好啱夏天飲用. 主菜點了煙燻烤安格斯肉眼牛扒和自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯. 自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯. 上枱時已被賣相所吸引. 蟹鉗炸到金黃色, 外層好脆身, 炸粉不會過於厚身, 入口時又不會覺得好油膩. 而蟹鉗肉質尚算嫩滑, 時間控制適中, 味道調教不錯. 飯的軟硬度適中, 對於鍾情意大利飯的我, 這個口感好適合我. 煙燻烤安格斯肉眼牛扒. 這是以一個盒上枱. 來到客人面前才打開, 由於店員開得太快, 未能影得切打開一幕. 一打開, 盒內放出煙, 四周的食客也被吸引住, 聞到幾強烈的煙燻味道. 牛扒的份量也相當大. 旁邊伴有蔬菜. 牛扒肉質尚算嫩滑, 牛肉味道幾濃郁. 烤過的蔬菜也幾鮮甜, 起中和作用.

坐下後, 我先點飲品, 我選了熱的薄荷朱古力咖啡.

友人則點了這裡的招牌水果茶.

茶底不錯, 又有各式各樣的水果, 好啱夏天飲用.

主菜點了煙燻烤安格斯肉眼牛扒和自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯.

自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯.

自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯

上枱時已被賣相所吸引.

而蟹鉗肉質尚算嫩滑, 時間控制適中, 味道調教不錯.

煙燻烤安格斯肉眼牛扒.

這是以一個盒上枱.

煙燻烤安格斯肉眼牛扒

牛扒的份量也相當大.

旁邊伴有蔬菜.

牛扒肉質尚算嫩滑, 牛肉味道幾濃郁.

烤過的蔬菜也幾鮮甜, 起中和作用.

午餐
自家製炸蟹鉗墨魚汁燴飯
煙燻烤安格斯肉眼牛扒
2017-07-30 296 浏览
今次嚟到espuma搵食! 一年前左右在灣仔吃過下午茶一直覺得這間餐廳非常抵食~今天晚上在中環想不到吃什麼竟然在OpenRice發現中環也有分店那就來嘗一嘗晚餐吧!晚餐的二人餐~食物很豐盛!有氣酒來到這個有情調的地方~不忘叫杯有氣酒享受一下酒精稍為濃~但加了碳酸所以較易入口!手搖咖啡將濃縮咖啡放入冰手搖杯裏面搖~微細嘅氣泡可以鎖住咖啡嘅香氣~咖啡口感細滑味道甘香濃郁,亦唔會有冰水沖淡咖啡嘅味道!精選沙律比想像中份量大很多的精選沙律黑白芝麻吞拿魚很特別,是近來較受歡迎的前菜~把吞拿魚外圍微微弄熟再沾上黑白雙色芝麻~咬下去外面的芝麻脆脆的~而吞拿魚少少熟又偏生~非常特別!煙三文魚不會太鹹~沙律是以芝麻醬調味~能看到還沒完全磨碎的芝麻~更添香氣!八爪魚配欖油及柚子醋顛覆了我對八爪魚的概念~咬下去驚奇地發現八爪魚肉很軟~應該是被橄欖油浸泡而成~但並不會油淋淋~加上柚子醋的酸甜~作為前菜十分適合雜菌湯比一般的忌廉蘑菇湯來得杰充斥着各種菇味~一粒粒的口感十分有趣!不過喝完已經飽了一半(笑)酸忌廉西蘭花湯攪碎了的西蘭花令到湯的口感豐厚~雖然西蘭花的味道清淡~但因用了酸忌廉~配合起來十分開胃。蒜蓉包口
今次嚟到espuma搵食!
一年前左右在灣仔吃過下午茶
一直覺得這間餐廳非常抵食~
今天晚上在中環想不到吃什麼
竟然在OpenRice發現中環也有分店
那就來嘗一嘗晚餐吧!

晚餐的二人餐~食物很豐盛!

有氣酒
來到這個有情調的地方~
不忘叫杯有氣酒享受一下
酒精稍為濃~但加了碳酸所以較易入口!

手搖咖啡
將濃縮咖啡放入冰手搖杯裏面搖~
微細嘅氣泡可以鎖住咖啡嘅香氣~
咖啡口感細滑味道甘香濃郁,亦唔會有冰水沖淡咖啡嘅味道!
手搖咖啡

比想像中份量大很多的精選沙律
黑白芝麻吞拿魚很特別,是近來較受歡迎的前菜~
把吞拿魚外圍微微弄熟再沾上黑白雙色芝麻~
咬下去外面的芝麻脆脆的~而吞拿魚少少熟又偏生~非常特別!
煙三文魚不會太鹹~
沙律是以芝麻醬調味~能看到還沒完全磨碎的芝麻~更添香氣!

八爪魚配欖油及柚子醋
顛覆了我對八爪魚的概念~
咬下去驚奇地發現八爪魚肉很軟~
應該是被橄欖油浸泡而成~
但並不會油淋淋~
加上柚子醋的酸甜~作為前菜十分適合

比一般的忌廉蘑菇湯來得杰
充斥着各種菇味~
一粒粒的口感十分有趣!
不過喝完已經飽了一半(笑)

酸忌廉西蘭花湯
攪碎了的西蘭花令到湯的口感豐厚~
雖然西蘭花的味道清淡~
但因用了酸忌廉~配合起來十分開胃。
西蘭花忌廉湯

蒜蓉包
口感卜卜脆~不油膩~
墊底的紙完全沒沾上油份~
但蒜蓉味香濃~三兩口就忍不住吃光!

雙重芝士蟹肉薄餅
減肥中的我看到餐牌上的這個菜色瞬間把卡路里拋諸腦後!
上菜後果然沒令我失望!
芝士味不斷滲出~刺激食慾~
蟹肉遍怖在pizza各處~每一口都是芝士跟蟹肉的比拚!
而且餅底是我喜愛的薄底~香脆可口!

烤安格斯肉眼扒拼芝士炸薯波配紅酒汁
牛扒的熟度只有單數可選~我們就選了5成熟~
但上枱的牛扒感覺有7成~所以亦相對較硬~有點失望~
不過肉味尚算香濃~再加上紅酒汁~多重味覺享受~
芝士炸薯波有芝士外~還有洋蔥煙肉~口感豐富!
烤安格斯肉眼扒拼芝士炸薯波配紅酒汁

非常出色的甜品
怎麼可能每様生果都那麼甜?
(並不是糖水浸過的甜~)
酥皮之前tea set吃過其美味之處~
再加上吉士的配合~還好有一人一件~
不然我都吃不夠了~
生果酥

espuma的晚餐質素高~
環境浪漫~消費合理~
很適合dating呢

2017-07-05
2017-07-30 223 浏览
周日在中環搵食都不易,到處都是人。去完蘭桂坊活動後,上了去espuma吃點東西。這間樓上店的espuma, 食客雖然比平時多,但仍然有閒適的感覺。espuma原來出了high tea set, 不過興趣不大,所以都係點了主餐牌食物。可可朱古力瑪奇朵 ($42),朱古力味濃郁,但仍喝得出點點咖啡味,怕咖啡味苦的人最適合。招牌水果茶 ($45)味道依舊。白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士 ($128)青口有大小兩款,肉質尚算嫩滑,但鮮甜味一般; 忌廉汁略嫌太多,酒味欠奉; 反而附上的蒜蓉飽,入口香脆美味。香脆鹹豬手 ($238 )自從在捷克吃過美味即燒鹹豬手後,每逢見到餐廳有這道菜,都會點來試試。這個鹹豬手,燒得夠火候,皮頗香脆,但豬手肉卻較鹹。雙重芝士蟹肉薄餅 ($118 )雙重芝士是mozarella和blue cheese。不過個人認為blue cheese份量偏多,羶味較重,令人招架不來。。周日下午茶,邊吃邊喝,樂得逍遙!

招牌水果茶 ($45)味道依舊。

白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士 ($128)

香脆鹹豬手 ($238 )

雙重芝士蟹肉薄餅 ($118 )
雙重芝士是mozarella和blue

周日下午茶,邊吃邊喝,樂得逍遙!
2017-07-16
  • 可可朱古力瑪奇朵
2017-07-29 215 浏览
是晚與友人來到呢間餐廳醫肚,我地差不多9點入座,見到餐廳內都差不多全滿座,第一眼感覺環境裝修都幾舒服。我同友人不想思考太多,就點了2人的set dinner.前菜有沙律同磨菇湯,磨菇湯非常足料。主菜就點了安格斯牛扒同石斑,因為怕生的關係,牛扒要了7成熟,食落不會太韌,又唔會太血淋淋,對我而言剛剛好。石斑就煎得香脆可口,不過稍覺落鹽時重手了些,表皮偏咸。甜品則甜了waffle,非常脆口,是晚最滿意的一道菜另外點了白酒同氣酒來配搭,不錯的一餐。

我同友人不想思考太多,就點了2人的set dinner.

前菜有沙律同磨菇湯,磨菇湯非常足料。

,非常脆口,是晚最滿意的一道菜

另外點了白酒同氣酒來配搭,不錯的一餐
  • 煙燻烤安格斯肉眼牛扒
2017-07-29 229 浏览
夜晚去飲酒之前就係蘭桂坊附近搵間餐廳食晚飯,朋友話佢平時喺灣仔lunch會食呢一間,而且質素唔錯,所以我哋就喺呢度食個happy Friday dinner。雙重芝士蟹肉薄餅$118上面鋪滿晒芝士,令人流晒口水,一拎起手嘅時候又係有芝士拉絲,啱晒我呢個芝士人,可能太多芝士嘅關係蟹肉嘅味道相對少啲,味道不錯,適合鍾意濃味嘅朋友,而且我鍾意佢個薄身餅底,麵包味好香,而且唔會油膩。Espuma nachos$108朋友勁鍾意食nachos ,餐廳既nachos同外面嘅有少許不同,比較大快,入邊有芝士,食起嚟有唔同嘅感覺,上面仲有酸忌廉,同埋牛油果醬,係一個不錯嘅前菜。黑松露離菌闊條麵$108呢個係我最鍾意嘅其中一道菜,一上枱已經聞到好香嘅黑松露味道,將所有醬汁撈埋一齊嘅時候,意大利粉完全給晒醬汁嘅精華,旁邊仲有幾粒蘑菇。朋友點左一杯老細最愛$58 ,我飲左一啖,好濃嘅椰子味,仲有淡淡的酒味,甜品我哋就點咗一個棉棉夏日$78,個棉花糖引起隔離枱一陣騷動,因為個棉花糖同我哋個頭一樣咁大,我哋同佢自拍左好多張相,棉花糖下面係乳酪,早餐脆片,啫喱同埋士多啤梨,真係吸like一流嘅甜品。

雙重芝士蟹肉薄餅$118

Espuma nachos$108

黑松露離菌闊條麵$108

2017-07-28 244 浏览
Happy Friday 想要過得精彩一點,選擇了地點極佳的這家餐廳。就位於蘭桂坊附近,非常方便。餐廳的窗口位置可以看到半山景致。和友人都是很懶惰的人,所以set dinner 正合我們意,二人套餐 $588 還算合理。套餐提供的兩杯酒朋友因爲吃魚所以選擇了白酒,而我則選擇了汽泡酒。前菜:八爪魚配欖油柚子醋前菜酸酸的蠻開胃的,八爪魚不會過硬,配上醬汁不錯。精選沙律以三文魚和呑拿魚為主的沙律,入口清爽。雜菌湯欣賞一旁的香蒜吐司,加上濃厚的雜菌湯,作為餐點的起點。接下來是套餐的兩個主菜。烤安格斯肉眼扒伴炸芝士薯波配紅酒汁經過輕烤的肉眼扒切開仍保留肉汁,選舉了七成熟的牛扒。油脂部分經過烤焗,減少肥膩感,而牛肉的部分味道只有經過輕輕調味,吃岀濃濃的牛肉味。切開鮮嫩的紅色,令人不禁流口水。輕煎石斑柳配黑魚子香檳忌廉汁石斑柳拍上了脆粉外皮煎得香脆,可是肉質稍稍有一點過老。最後甜點上場,選擇了waffle,口感外脆內軟。

餐廳的窗口位置可以看到半山景致。

套餐提供的兩杯酒
朋友因爲吃魚所以選擇了白酒,而我則選擇了汽泡酒。

前菜:

八爪魚配欖油柚子醋
前菜酸酸的蠻開胃的,八爪魚不會過硬,配上醬汁不錯。

精選沙律
以三文魚和呑拿魚為主的沙律,入口清爽。

雜菌湯
欣賞一旁的香蒜吐司,加上濃厚的雜菌湯,作為餐點的起點。

接下來是套餐的兩個主菜。

烤安格斯肉眼扒伴炸芝士薯波配紅酒汁

切開鮮嫩的紅色,令人不禁流口水。

輕煎石斑柳配黑魚子香檳忌廉汁

石斑柳拍上了脆粉外皮煎得香脆,可是肉質稍稍有一點過老。

最後甜點上場,選擇了waffle,口感外脆內軟。