餐厅: Espuma
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-10-25 2817 浏览
噚日(24-10-2020 Sat)老公生日,之前就上嚟book定呢间,因为睇中咗佢嘅流心软芝士麻糬厚松饼可当生日蛋糕.我哋去到,安排我哋坐上网book时嘅窗口位,呢个位望住圣公会山,真系好正.睇完menu,觉得$566.00嘅二人餐唔吸引,於是要两个$368.00嘅set dinner,要晒两种前菜同甜品:1. 西班牙果酒醉蚬啲酒有啲苦,下面有好多种新鲜生果,夹埋一齐就变成有生果味嘅酒.蚬肉仍爽嫩冇渣,唔错.味道:4.7分2. 是日餐汤我哋唔知有餐汤,呢个应该系南瓜汤,口感同味道都正常,蒜蓉多士味道又啱啱好,又脆.味道:4分3. 香煎带子伴泡菜及香芒莎莎带子系轻轻煎过,近乎刺身,鲜嫩冇渣,配以杂菜(唔系泡菜)同香芒莎莎,好醒胃好正.味道:5分主菜:4. 大阐蟹粉蟹肉忌廉阔条面份量唔多但又啱啱好,大阐蟹粉蟹肉好香,成个好够味.味道:5分5. 苹果木烟燻烤加拿大保湿猪鞍扒件猪鞍扒都有一寸厚,切开睇颜色都唔错,蘸啲汁食好好味,虽然(一定要)全熟,但又唔系会好乾好嚡,边嗰啲油脂亦弹牙唔觉肥腻.底下面除咗有件菠萝同蔬菜外,重有一埋薯蓉,佢唔系薯蓉而系好甜嘅番薯蓉,真系估唔到.味道:5分食完後,

我哋去到,
安排我哋坐上网book时嘅窗口位
,呢个位望住圣公会山,
真系好正.

1. 西班牙果酒醉蚬
西班牙果酒醉蚬
味道:4.7分

2. 是日餐汤
我哋唔知有餐汤,呢个应该系南瓜汤,
南瓜汤同蒜蓉多士
口感同味道都正常,蒜蓉多士味道又啱啱好,又脆.
味道:4分

3. 香煎带子伴泡菜及香芒莎莎
好醒胃好正.

主菜:
4. 大阐蟹粉蟹肉忌廉阔条面
份量唔多但又啱啱好,
大阐蟹粉蟹肉忌廉阔条面
大阐蟹粉蟹肉好香,成个好够味.

5. 苹果木烟燻烤加拿大保湿猪鞍扒
件猪鞍扒都有一寸厚,
切开睇颜色都唔错,

味道:5分

食完後,侍应甜品系咪一齐上?我答系,喺等嘅时候嗅到好香.

6. 招牌鲜杂果麻糬窝夫伴雪糕(半份)
招牌鲜杂果麻糬窝夫伴雪糕(半份)
又香又热腾腾又脆,雪糕唔系士多啤梨味,而系红莓,不过麻糬我哋好似食唔到,唔通系底,我哋觉得系淡味吉士酱嗰啲?

8. 另外自己叫$126.00嘅流心软芝士麻糬厚松饼
流心软芝士麻糬厚松饼
呢个就系戏肉,上到嚟香喷喷,食完窝夫就要即食呢个先喇,切开咗後,流心软芝士就流晒出嚟,
流心软芝士麻糬厚松饼
厚松饼又软棉棉又暖,味道又唔会太甜,呢个好好食,与其鲜杂果麻糬窝夫伴雪糕系招牌甜品,倒不如将呢个列为招牌.

7. 西斑牙炸油条
西斑牙炸油条
呢个摆咗上嚟後,嗅到好劲玉桂味,未食过西斑牙菜嘅我哋,觉得呢个可能系正宗斑牙菜.
呢个最後食,竟然仍暖,同埋佢仍脆口,都几甜,蘸唔甜嘅朱古力浆食就OK,而佢嘅口感实,
西斑牙炸油条
呢个系好饱肚,不过又唔会觉得佢好油腻.
味道:4分

9. 餐茶
食咗咁多嘢,我哋都系要热柠水帮助消化.
热柠水
热柠水

服务:
上网book时,都写埋想坐窗口位,同要流心软芝士麻糬厚松饼,同之前两晚打嚟同佢哋讲要生日牌,佢哋都一一做到.

而且好有礼貌,外藉女侍应又密密斟水.
环境:
除咗有靓view外,亦宽敞同有卡位,好正.
甚至连女厕都有西班牙feel,
真系估佢唔到.

价钱:
喺openrice book位,拣咗晚市全单9折优惠,最後即系waive咗加一.
2020-10-24
庆祝纪念
用餐优惠
优惠券
西班牙果酒醉蚬
南瓜汤同蒜蓉多士
大阐蟹粉蟹肉忌廉阔条面
苹果木烟燻烤加拿大保湿猪鞍扒
招牌鲜杂果麻糬窝夫伴雪糕(半份)
2020-12-05 327 浏览
之前系见到有好多好评,见到午巿有优惠,所以嚟试吓,order咗asiamiles$168午餐两份,午餐包括餐汤、沙律、主菜(我哋叫咗西班牙墨鱼汁海鲜饭同大闸蟹粉鲜虾意大利面 ),嘢食味道比想像中好,全部都好味,但大闸蟹粉鲜虾意大利面有D硬嘅嘢,可能系蟹壳,要小心啲,如果小朋友食咗就唔好。另外,散叫嘅嘢上菜速度慢咗啲,我哋叫咗两个套餐,未上晒啲嘢食已经加一客蒜蓉包,结果食完晒个餐再催,再等好一阵,个蒜蓉包才上,连waitress都话嗰日个厨啲嘢整得慢,呢两样嘢真系有待改善!
2020-10-24 1307 浏览
值得赞嘅系佢个红石榴、番石榴嘅沙律 同提章鱼嘅冷盘,好fresh、好好食,啲章鱼系好滑而且唔韧,佢仲配左个酸甜嘅sauce好开胃。虽然佢个南瓜汤好浓 但真系偏咸。牛扒叫就话五成 其实已经八九成。佢同个煎鱼柳一样,都非常之咸。甜品黑芝麻mousse 烩肉桂梨 几好食,都系好浓郁嘅黑芝麻 同肉桂味。Main course 真系输蚀啲....服务员态度好好,个环境都好好,气氛唔错。建议真系book位,唔好walk in。
虽然佢个南瓜汤好浓 但真系偏咸。
Main course 真系输蚀啲....
服务员态度好好,个环境都好好,气氛唔错。
建议真系book位,唔好walk in。
牛扒  鱼柳   章鱼(冷盘)
用餐优惠
信用卡优惠
2020-10-21 1332 浏览
朋友生日,生日到这间餐厅食饭庆祝餐厅的位置很方便,是一阳光普照,望出去景色非常之好!我们选择午市餐牌,餐厅非常之多人惠顾,可能是因为午餐时间的关系。可能因为多人的关系,为我们送上食物的时间比较慢,特别是我为朋友庆祝生日而特别安排的甜品,等了很长时间才为我们安排上可能是因为期盼了很久,所以甜品送上是朋友非常之高兴,服务员非常细心,主动为我们合照。甜品份量非常之多,其实真系会食唔晒!曾经有冲动想打包返办公室再食,但系最後放弃了!
朋友生日,生日到这间餐厅食饭庆祝

餐厅的位置很方便,是一阳光普照,望出去景色非常之好!

2020-10-13 1450 浏览
传统嘅西班牙海鲜饭通常都系一大盘几人份量,餐厅好贴心咁提供一人份量,就算净系得自己一个人都可以食到西班牙炒饭,份量啱啱好。上菜嘅时候店员有提醒返要小心锅边辣手,几贴心。虽然系一人份量,但系炒饭嘅配料款式都好丰富,有齐西班牙香肠、青口、蚬、鱿鱼、灯笼椒等等,饭粒有口感唔会太糊,味道适中。$150左右包埋汤或沙律,同埋饮品(特色饮品另外加钱),唔算话特别平,但系店内环境舒适,枱同枱之间有一定距离,因为餐厅喺17楼,坐窗边的话景观都几开扬,适合同埋三五知己一齐嚟。

2020-10-13 1377 浏览
好难得可以喺中环食晏,因为惊冇位,所以一早就book咗枱喇,坐到窗口枱🤭我哋坐低冇耐 ,就望到出面落大雨,大到不得了,庆幸自己坐底及时 😜 呢个景观好开扬,因为系高层嘅关系,望出去真系几舒服。我朋友叫咗个牛扒set lunch,我就叫咗个鱼set lunch,餐汤唔错,系西兰花忌廉汤,食到粒粒西兰花之余,忌廉味都唔会太过重,平衡得几好,亦唔会太滞。朋友个扒食落去都算有肉味,我个盲曹就一般啦,不过不失。成个午餐整体嚟讲都食得好舒服,价钱都ok㗎,话晒都系中环区高层市区景,人均消费$150算值啦,如果下次我再去中环,我谂我都会再嚟嘅 😄
2020-10-05 714 浏览
朋友带我去庆生,一入门口个侍应话有蛋糕嗰枱🙂原本我朋友系想俾个小惊喜我嘅,但因为呢位难以自7嘅侍应就无哂😇人数唔多,但系上菜劲慢。仲要中间因为蛋糕问题补偿free drink,但系free劲耐😚而且系好难饮嘅mojito🥰最後叫上蛋糕,又等劲耐🙂真系一餐好考耐性嘅生日饭🙃Btw黑松露鹅肝意粉系几好食,牛扒真心呢个价钱就不过不失☺️前菜醉蚬同炸薯波都不俗,醉蚬系甜有意外惊喜嘅感觉。所以厨房做得几好无用㗎😇因为你班侍应咁唔醒目,系无下次㗎🌝
所以厨房做得几好无用㗎😇因为你班侍应咁唔醒目,系无下次㗎🌝
2020-09-29 1146 浏览
见疫情较稳定,今日又突然好想出去食西餐,就拣左依间。一开门是十分开扬的景色,加上面对住圣母无原罪主教座堂这极具欧洲建筑特色的大教堂,令原本因太耐无出门而燥闷的心情豁然开朗。亦正因为疫情,今日就特别少人,往常应该较多人。与友人点了2个set lunch:- 牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭- 烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁set lunch有餐汤,1个main course,餐饮连甜品南瓜汤虽然无粒粒南瓜蓉,但都几有南瓜味,收货向来中意食黑松露同带子嘅我,见到餐牌有当然即刻点黎食。带子肉质算厚,唔会太细粒,口感亦唔会太韧,而且带子嘅牛油香味都几突出,配上烟烟韧韧的黑松露烩饭唔会好腻,好好味。肉眼扒叫左medium well,食落似8-9成熟,但肉质都唔算好硬韧难咬。反而配菜友人觉得几好味,仲清哂添。Drinks方面,我叫左水果茶,好大壶,酸酸甜甜,几好饮几开胃。食完野,饮依个就岩哂。同埋贴心在佢有个蜡烛暖住,唔惊因为慢慢饮而变冻。友人叫左Affogato 意式雪糕咖啡,佢话雪糕几滑。食埋个甜品,满足~慢慢饮住水果茶,望住出面开扬景致,享受宁静的时光。
见疫情较稳定,今日又突然好想出去食西餐,就拣左依间。

亦正因为疫情,今日就特别少人,往常应该较多人。

与友人点了2个set lunch:
- 牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭
- 烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁

南瓜汤

南瓜汤虽然无粒粒南瓜蓉,但都几有南瓜味,收货

牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭

烤安格斯肉眼

水果茶

友人叫左Affogato 意式雪糕咖啡,佢话雪糕几滑。

食埋个甜品,满足~

慢慢饮住水果茶,望住出面开扬景致,享受宁静的时光。
南瓜汤
牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭
烤安格斯肉眼
2020-09-25 883 浏览
今个星期系HSBC信用卡的restaurant week,去左Espuma食午餐o(^▽^)o餐厅系中环站毕打街出口附近,云咸街威灵顿广场17楼。因为餐厅的楼层较高,所以望到既景观都几开扬💚🌲点了Restaurant week的menu($148)包左好多野,有餐汤、主食、饮品同甜品🍮 餐厅系磨菇汤,主食就同朋友share,其中西班牙海鲜炒饭就一定要叫啦,推荐西班牙黑毛猪西京汁珍珠面,所谓珍珠面其实是一粒粒好似中式川贝咁样既面团,弹牙又吸哂啲西京汁,好有惊喜!

2020-09-23 634 浏览
星期天去中环办点事,之後顺便找吃的。在街头逛着却遇上大雨,时间已是接近两点,记得之前吃过一间叫Espuma的餐厅在附近,先打电话问一下有没有午市套餐供应,接听的人说套餐只有平日供应,不过你们来吃也可提供的。服务态度不错,於是就决定去这餐厅吃。不是上班的日子,餐厅食客不多,加上限叙令的关系,每桌只准两人座,环境更显清静。午市套餐的选择很多,都是包沙律或餐汤,甜品和餐饮的。我们两人来,就点了两份午餐共分享。餐汤,甜品以及餐饮不怎麽特别,所以还是说说主菜好了。牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭,意大利饭不同於丝苗白饭的质感,意大利饭带有湿润口感,饭是较硬身而且一粒一粒小小一颗。带子有三大只,鲜甜而肉厚,带子被微微烤过的焦香,送往咀内慢慢细味其鲜,爽而不腻。饭内也混和了点点黑松露的香,整个意大利饭是香和味俱佳。烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁,一上桌已嗅到牛肉的香味,牛扒是用烤的方法做出来,油份就不会太多的走出来,肉质也是嫩滑而容易咀嚼,我们要求五成熟,烤出来也不会过火。份量也多,整整两大块,所以配菜已不用薯仔,反而是蔬菜类为主,有翠玉瓜、豆角、西椒粒,正好中和了肉食的饱胀感。伴吃的芒果芥末籽汁,酸
午市套餐的选择很多,都是包沙律或餐汤,甜品和餐饮的。
我们两人来,就点了两份午餐共分享。
餐汤,甜品以及餐饮不怎麽特别,所以还是说说主菜好了。

烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁,一上桌已嗅到牛肉的香味,牛扒是用烤的方法做出来,油份就不会太多的走出来,肉质也是嫩滑而容易咀嚼,我们要求五成熟,烤出来也不会过火。份量也多,整整两大块,所以配菜已不用薯仔,反而是蔬菜类为主,有翠玉瓜、豆角、西椒粒,正好中和了肉食的饱胀感。伴吃的芒果芥末籽汁,酸酸甜甜的,又有点芥末的辛辣味,可以醒醒味蕾,增加食慾。

吃完午餐也差不多三时半了,吃得饱饱的,我想今晚的晚餐可以免了。
牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭,
烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁
2020-08-30
牛油烤带子黑松露酱杂菌意大利饭,
烤安格斯肉眼牛扒配芒果芥末籽汁
food and price are not equal service is not bad but food needa improve i don’t think we have next time for here besides, the waiter forgot to give us the menu,we waited about 10 mins then he noticed we raised hand for the menu. what a bad experience i had for my bff birthday.
food and price are not equal
service is not bad
but food needa improve

2020-09-18 654 浏览
第一次去呢间餐厅食嘢,系朋友介绍,佢话佢去过好多次晚饭,环境唔错之余食物质素亦都好好,所以佢今次就约我去食high tea。去到睇佢嘅Menu,价钱非常之抵,食物系以夏日为主题,所以成个Tea set上菜嘅时候,都用咗好多唔同嘅夏日摆设,例如沙滩椅、沙滩遮等等。至於食物款式咸甜都好味,令我最印象深刻嘅就系佢个焗酿蟹盖,同埋香橙啫喱,个香橙啫喱系用一片橙嘅造型,又靓又好食。最令我觉得有诚意嘅系,佢个set上面放咗一个breezer,会发出海浪声,虽然唔系好大声,但系我觉得真系好有创意。Tea方面,我哋都upgrade咗去成壶serve嘅水果茶同埋荔枝茶,两个都好饮,最好笑嘅就系我锺意饮朋友嗰个多啲,朋友锺意饮我嗰个多啲,所以最後我哋交换左黎饮。

2020-09-17 669 浏览
每年生日都打风落雨,今日仲要黄色暴雨警告,边到都去唔到,就早早地食晚餐。老公系经openrice book既,剩系系remark讲左系生日晚餐。我地叫左一杯招牌水果菜,一个小食,一个main course,同一个甜品马介休炸薯波❤️ (有六粒)好少食马介休既食物,好特别,好新鲜。低温岩盐烤谷饲安格司肉眼牛扒❤️我地叫左5成熟,块扒超级Juice,D筋都唔会咬唔到,而且配菜都超多。薯条食到系有甜味😍 而且D蔬菜系真系好食,唔会系出面个D白恰又熟唔透好难食个D。流心软芝士麻糬厚松饼❤️无谂过餐厅会系碟上面写Happy Birthday俾我,见到既时候好surprise 好感动,而且仲送左个小甜品俾我地,好开心。开头担心咁大个松饼食唔晒,但一食落去个蛋香味劲浓,劲松软,一口气食左半个,而且仲系流心!本来因爲无得点出去庆祝唔开心,但餐厅为我送上呢份小惊喜,即刻开心返晒,而且餐厅食物真系好好食,职员又Nice,好细心

马介休炸薯波❤️ (有六粒)
好少食马介休既食物,好特别,好新鲜。
马介休炸薯波

马介休炸薯波
低温岩盐烤谷饲安格司肉眼牛扒
  • 招牌水果茶
2020-07-09 2127 浏览
今日陪朋友过黎拎野,於是提前系Openrice订左衣间餐厅,见到佢有个asiamile x Openrice menu ,一於就试下。。佢同平时menu唔同系,佢汤同沙律两样都有,唔驶话选边一样,另外,佢个甜品系西班牙油炸条,好似中式沙翁咁,但有个朱古力酱比你点。。Openrice 既menu有西班牙海鲜炒饭,觉得系西班牙野,所以叫左黎食,都可以既,有青口,有鱿鱼,有两块辣肉肠,味道不过不失,味道浓返就会好食好多,可以再加强一下

2020-05-23 4037 浏览
叫了二人餐,份量很足够3人吃😄店内现有餐酒(红白酒、啤酒都有)买一送一,8点前埋单仲有九折,几抵食!西班牙炒饭份量很大,女生未必食得晒!跟餐前菜都做得唔错!餐汤有惊喜!
西班牙炒饭
西班牙炒饭份量很大,女生未必食得晒!
跟餐前菜都做得唔错!
餐汤(pumpkin  tomato  soup)
餐汤有惊喜!
西班牙炒饭
餐汤(pumpkin  tomato  soup)