2019-03-30 594 浏览
曾系米芝莲推介餐厅, 个总厨曾经为泰皇服务过呀.除左食物好,正宗地道之外,重点系服务, 独有位瘦黑实男waiter超级好,好过五星级酒店Service。🏅第一宗好:见有人未黎,d餸放左好耐,主动话帮我地整热。🏅第二宗好:想叫1杯奶茶但想分开两杯当试饮下,佢俾左1杯无冰奶茶,俾左两只空杯连冰都分开🏅第三宗好:朋友有咗,想将生菜包嘅生菜用热水渌一渌。佢除咗好热心帮助,仲问埋佢个热水壶使唔使加添啲热水。太细心~😍🏅第四宗好: 唔觉意倒泻野整湿地佢好积极咁拖,见你整湿咗条裤仲要比风筒你吹.太好服务了吧🤩好有家既感觉~😭😭感动🏅第五宗好:生日要切蛋糕同影相毫不托手踭唔厌烦,其实我觉得我哋已经好烦~(一入黎刚好朋友坐响门口附近,想静静收埋蛋糕,同佢做咗个手势叫佢收埋,佢好醒目地帮我闪攞咗入厨房,无被发现, 👍🏼😌so smart guy)因为佢我更会番黎帮趁~~~$100-200/head🎖🥇🎖🥇🎖🥇🎖🥇🎖

曾系米芝莲推介餐厅, 个总厨曾经为泰皇服务过呀.

🏅第一宗好:见有人未黎,d餸放左好耐,主动话帮我地整热。

因为佢我更会番黎帮趁~~~$100-200/head
🎖🥇🎖🥇🎖🥇🎖🥇🎖
2019-03-29 437 浏览
生虾🦐$178 (8-10只)泰式料理好多时离不开海鲜头盘就叫左盘生虾开开个胃先😚虾够新鲜😋酱汁都几浓几辣😉加埋生蒜同苦瓜响底🙂味道比较重,不过好有特色炸软壳蟹🦀$118 (3件)每件有半只蟹😋炸得好香,食落松脆加埋甜酸酱食特别惹味🤤泰式海南鲜鸡🐔$158 (半只)鸡肉相当嫩滑直接食已经好好味🥳再配上碟上酱汁🙈味道带点酸辣食落完全系另一种风味湿炒海鲜河粉🍲$138海鲜份量都几多😋有鱼、鱿鱼、鲜虾同青口😚份量十足味道相当出色香芒椰汁糯米饭🥭$98椰汁够香浓🥳糯米饭亦够晒烟韧😚芒果唔系当造,肖微失色,但理解既🙈泰国椰青🍹$58椰子沙冰🥥$48椰青非常清甜🥳椰子沙冰饮落比较清新,唔会太甜😎
生虾🦐$178 (8-10只)
泰式料理好多时离不开海鲜[悠闲]
头盘就叫左盘生虾开开个胃先😚
虾够新鲜😋
酱汁都几浓几辣😉
加埋生蒜同苦瓜响底🙂
味道比较重,不过好有特色[得意]

炸软壳蟹🦀$118 (3件)
每件有半只蟹😋
炸得好香,食落松脆[害羞]
加埋甜酸酱食[吐舌]
特别惹味🤤

泰式海南鲜鸡🐔$158 (半只)
鸡肉相当嫩滑[色]
直接食已经好好味🥳
再配上碟上酱汁🙈
味道带点酸辣[吐舌]
食落完全系另一种风味[强]

湿炒海鲜河粉🍲$138
海鲜份量都几多😋
有鱼、鱿鱼、鲜虾同青口😚
份量十足[吐舌]
味道相当出色[强]

香芒椰汁糯米饭🥭$98
椰汁够香浓🥳
糯米饭亦够晒烟韧😚
芒果唔系当造,肖微失色,但理解既🙈

泰国椰青🍹$58
椰子沙冰🥥$48
椰青非常清甜🥳
椰子沙冰饮落比较清新,唔会太甜😎

2019-03-23 262 浏览
🔺泰式咖哩炒蟹好食到难以置信。本身只蟹已经系超大一只(唔知咩品种),劲多蟹膏,连蟹脚都系充满蟹膏yumyum!!咖哩好浓,加左蛋、好多香料一齐煮,唔会太辣,加埋薄饼一齐点个咖哩汁,好高质👍🏻。好有爱地跟手套同蟹钳剪,不过本身个蟹殻有比佢打碎少少,所以好入味又易啲开殻。.🔺泰式小食拼盘种类都几多,服务员好用心讲解唔同食物,个人觉得猪颈肉烧得最好味。.🔺甜品拼盘其实呢餐食左好多野,个拼盘我地最中意食椰汁西米糕,入面有西米同粟米,个胃既位置唔系好多,第一时间食左佢先🤤。另外芒果糯米饭都好好味,不过实在太饱,食唔晒呜。.餐厅比我既感觉好正宗,同埋服务超好,不停帮我地换新碟同加水,食得好舒服既一间👍🏻.

🔺泰式咖哩炒蟹
🔺泰式小食拼盘
🔺甜品拼盘
另外芒果糯米饭都好好味,不过实在太饱,食唔晒呜。
2019-03-10 445 浏览
服务员虽然唔系D後生仔女但呢个方面先系精髓服务员都好有经验令我系整个用餐过程都好舒适我地叫左白酒 好主动咁一饮完就帮我地汁 另外都帮我地换左2-3 次碟野食方面:推荐东荫公汤,虾好大只,酸味适中。咖哩,我无食,男朋友话几好味生虾,小小贵,但好新鲜,好大只小食拼盆,好好味好多种类,几得意有d未试过,不过有小小贵 好似2百几甜品,好好味亦好多种类,不过南瓜加鸡蛋我食唔惯,但姑妈话好味。金边粉,好味,酸酸地,好开胃,忍唔住食左一碗,男朋友食左半碟。最後,我姑妈生日,蛋糕佢地用左个好靓既碟装左,感觉是很有心的一间餐厅。有机会会再去!
服务员虽然唔系D後生仔女
但呢个方面先系精髓
服务员都好有经验令我系整个用餐过程都好舒适

野食方面:

推荐东荫公汤,虾好大只,酸味适中。
咖哩,我无食,男朋友话几好味
生虾,小小贵,但好新鲜,好大只
有机会会再去!
2019-03-08 173 浏览
The lunch we had was a semi buffet. All the buffet dishes were not fresh and tasted so badly. The main dishes include shark fin in mushroom soup. Could not imagine that the mushrooms were off and rotten, tasting sour, and the shark fin wasn’t even fully cooked and it was as hard as rock and jammed together like some badly cooked noodles. The restaurant was extremely dirty too. Will never go again.
2019-03-02 426 浏览
礼拜五同朋友食饭但系又唔知食咩好,讲讲下大家都想泰国菜,於是就上网搵泰国餐厅,见好多人都赞呢间餐厅几好,又系楼上舖,博下佢无咁多人,唔驶等咁耐,於是就决定去一试~~可能因为大家都几饿,所以三扒两拨已经叫咗唔同嘅野食,包括︰黄咖喱鸡配蒽油饼、冬荫公汤、煎蚝饼同埋泰式海南鸡饭。啲野食都黎得好快,仲要系好好食果种,黄咖喱固然好食,估唔到连蒽油饼都超好食,直头就咁食都无得顶~~冬荫公汤系我最钟意嘅泰菜之一,平时喺香港饮开嘅冬荫公都系以辣为主,呢度就酸辣得宜一向对煎蚝饼都情有独钟,我仲以为潮州菜先有煎蚝饼,原来煎蚝饼都系泰国嘅着名小食,不过老老实实我又真系分唔出潮州同泰式嘅分别海南鸡饭都好好食,直头好食到唔记得影低><狂风叶落式咁扫晒枱面嘅餸之後,终於都饱晒,原本仲想叫个芒果糯米饭,不过最後实在太饱,唯有留返下次先试!
咖喱鸡
蒽油饼

冬荫公汤

泰式煎蚝饼

海南鸡饭都好好食,直头好食到唔记得影低><

咖喱鸡
蒽油饼
冬荫公汤
泰式煎蚝饼
  • 煎蚝饼
本身自己都好钟意食泰国菜,每隔个靓两个月就一定一定要食番餐先得。 而依一间泰菜餐厅系一次误打误撞上左去食,之後到依家我会话去尖沙咀食泰国野instead of去九龙城食泰国野,佢已经变左my favorite(之一)💕其中一个原因就系依度嘅Cocktail好好饮,每次去到一定叫一杯Ocean Wave💕依杯系呢度嘅招牌之一,个个都会叫番杯㗎因为当日就得两个人食,所以只系嗌左三样菜😢第一样就系呢个南乳虎虾,嗰阵就做紧promotion,本身唔系好好海鲜嘅我都觉得唔错,只虾真系好大有成只手掌咁大。第二样菜就系生菜包。最後就系冬阴公炒饭。系尖沙咀嘅闹市楼上有一间质素好高嘅太菜,又唔太多人去。饮住杯酒食泰菜真系好Chill~

Ocean  Wave

因为当日就得两个人食,所以只系嗌左三样菜😢

第二样菜就系生菜包。
 生菜包

最後就系冬阴公炒饭。
冬阴公炒饭

Ocean  Wave
 生菜包
冬阴公炒饭
2019-01-28 669 浏览
无意中发现此餐厅,抱住一试无妨嘅心态去食一餐家常便饭。点知食出惊喜!!! 首先喺餐厅环境舒适, 服务员细心(尤其系戴眼镜Henry哥哥)。之後到戏肉,新鲜生虾好味跟住系咖哩蟹,分量多又抵食,仲超多蟹膏另外就系甜品拼盘, 一次晒满足所有人希望仲要系经某程式平台订位有折,真系好满足嘅一餐
之後到戏肉,新鲜生虾好味
跟住系咖哩蟹,分量多又抵食,仲超多蟹膏
另外就系甜品拼盘, 一次晒满足所有人希望
仲要系经某程式平台订位有折,真系好满足嘅一餐
2018-11-05 1385 浏览
好朋友为我庆祝生日,他选了这间泰国菜菜馆,据他说也是同事推荐他选这一间。大家都系第一次来,所以都要揾咗一阵先揾到,这店是位於大厦嘅4楼,所以不容易从街上可以看到。菜式全都是朋友所选,第一道是蒜香炒蚬,平常好少食蚬,怕会有沙,不过这里嘅蚬就非常乾净,而且蒜香味适中,唔会盖过蚬嘅鲜味,蒜汁原全渗透每一只蚬内。食蚬之余,我哋仲用蒜汁嚟送泰式薄饼,一啲都冇浪费整碟餸!再嚟一碟串烧鸡肉,虽然已经冻咗,但系一啲都唔乾硬,鸡肉依然有汁,不错。这个青咖哩牛腩,系我第一次食,我之前食都会选鸡肉,不过这个牛腩都唔错,咖哩香,牛腩滑。另外一碟系炸虾饼,呢道系我至爱嘅泰菜,不过呢度做嘅虾饼就麻麻地啦,里面好乾,好似翻炸,所以没有清碟,系全晚唯一冇清碟嘅菜。最後系冬荫公汤,好奈冇饮过咁正嘅冬荫公,酸辣适中,其他配料好新鲜,我连饮两碗。综合嚟讲,呢间餐厅嘅环境唔错;地方大,分室内及室外两部份,客人可选择系室外或室内用餐,坐得又舒服,香港好难有这样嘅餐厅。
2018-11-02 850 浏览
叫左半只烧鸡,青㗎喱鸡同菠萝炒饭,烧鸡同炒饭都唔错。青㗎喱跟油酥饼,热辣辣脆脆地。但系埋单果阵就要睇下张单先,尤其是冇叫啤酒,唔好离开餐厅先睇单。或者第二枱叫左Asahi同青岛,入左我张单,我冇睇单就比多百蚊,总之埋单果阵都对下单先啦。
2018-09-07 1447 浏览
传闻嘅米芝莲餐厅🤩一定要试~夜晚都较full booking,讲明位置会比较亲密但听电话嘅哥哥仔亦尽量安排到满意黎到泰式餐厅必叫生虾,哩道特别在配搭苦瓜,跟足佢所有配料咁食,有另一番味道~叫左一个6款小食嘅拼盘,自己就较觉得虾饼,猪颈肉同春卷值得推介泰式有煎蚝饼喎紧系要试下~不过略嫌唔够平日打冷铺咁香口~炒芥兰不过不失,海南鸡饭反而有惊喜喎😋😋蚬啖啖肉,无花假之後就系我至爱嘅粉丝煲,两个字:美味😍😍餐厅气氛好好,令人食得开怀,侍应有礼同人情味,令人想再光顾难怪座无虚席
传闻嘅米芝莲餐厅🤩一定要试~
夜晚都较full booking,
讲明位置会比较亲密

但听电话嘅哥哥仔亦尽量安排到满意

黎到泰式餐厅必叫生虾,
哩道特别在配搭苦瓜,
跟足佢所有配料咁食,有另一番味道~

叫左一个6款小食嘅拼盘,
自己就较觉得虾饼,猪颈肉同春卷值得推介

泰式有煎蚝饼喎
紧系要试下~
不过略嫌唔够平日打冷铺咁香口~

炒芥兰不过不失,海南鸡饭反而有惊喜喎😋😋

蚬啖啖肉,无花假

之後就系我至爱嘅粉丝煲,两个字:美味😍😍

餐厅气氛好好,令人食得开怀,
侍应有礼同人情味,令人想再光顾

难怪座无虚席
  • 泰式生虾
2018-08-20 1223 浏览
朋友推介下到了这间泰国餐厅,地点方便易找。楼上舖地方宽敞,有室外的位置。是晚点的菜不多,而每样也很精彩。冬阴功酸辣平衡。生虾调味够入味,连蒜头一起吃十分开胃 。 沙嗲串烧,泰式烧鸡卖相一流,十分惹味,配合生啤不知不觉就全吃完。服务生态度殷勤,满意的一次用餐,会推介给朋友。
是晚点的菜不多,而每样也很精彩。
冬阴功酸辣平衡。生虾调味够入味,连蒜头一起吃十分开胃 。
沙嗲串烧,泰式烧鸡卖相一流,十分惹味
,配合生啤不知不觉就全吃完。
服务生态度殷勤,满意的一次用餐,会推介给朋友。
2018-08-19
庆祝纪念
  • 沙爹串烧
  • 生虾
  • 泰式烧鸡
2018-07-18 1533 浏览
今日老细请食饭, 成班同事搵咗这间食评唔错的泰国餐厅一试。 餐厅环境装修都唔错好有泰国feel, 有室外室内 但因当晚下雨关系室外没有开放。 餐牌内食物选择丰富。 上facebook打卡 仲有虾片送 冬阴功咖哩炒蟹, 店员推介 汁酱很惹味送饭送薄饼一绝 炸虾饼。 泰式拼盘味道和外观都很好, 只系可惜我们十个人唔够分 生菜肉碎包,清新香辣够野味。 泰式猪颈肉。 烧得够香,个汁调教得好味。 铁板蚝仔煎蛋 我的最爱 够鲜味。 菠萝炒饭, 虽然冇个菠萝, 但味道和配搭都炒得唔错。最後叫埋个 芒果鸳鸯糯米饭 做完结 perfect 不过唔记得咗影相 虽然价钱较一般泰国餐厅贵, 但食物水准和餐厅环境真系唔错。
但因当晚下雨关系室外没有开放。

餐牌内食物选择丰富。

上facebook打卡 仲有虾片送

冬阴功咖哩炒蟹, 店员推介 汁酱很惹味送饭送薄饼一绝

炸虾饼。

泰式拼盘味道和外观都很好, 只系可惜我们十个人唔够分

生菜肉碎包,清新香辣够野味。

泰式猪颈肉。 烧得够香,个汁调教得好味。

铁板蚝仔煎蛋 我的最爱
够鲜味。

菠萝炒饭, 虽然冇个菠萝, 但味道和配搭都炒得唔错。
最後叫埋个 芒果鸳鸯糯米饭 做完结 perfect
不过唔记得咗影相
虽然价钱较一般泰国餐厅贵, 但食物水准和餐厅环境真系唔错。
2018-07-18 1201 浏览
作为尖沙咀打工仔,食饭除左m记,真系唔会平得去边。Lee间泰菜唔算平,但绝对系舒服食饭之选,而且仲系午餐系半自助,即时抵食番。海南鸡饭$88必食之选。饭可选鸡油饭/白饭。鸡肉相当嫩滑。唔系有番生血腥味。配海南鸡点嘅酱汁,带微微酸辣,相当开胃好味。通菜炒猪颈肉饭 $88相对气场无海南鸡饭咁劲,但都系好好味。猪颈肉弹牙够入味。通菜炒得翠绿,唔会老,咸咸地送白饭非常好。半自助方面包括汤:冬阴功汤,豆腐肉碎汤沙律:肉碎生菜包,杂菜沙律(之前一次是杂果沙律,不是肉碎生菜包,看来是随机)糖水:粟米西米露 (次次唔同)甜品:泰式兰香子糕点(次次唔同)小食:春卷 (次次唔同)附咖啡/茶,泰式特饮+$8次次都食得饱饱又好味~食满100元仲可以有一个印,满4个送下午茶一份,8个送午餐一份。抵食又好食。

海南鸡饭

半自助餐-春卷

半自助-泰式糕点

半自助餐-西米露

半自助餐-肉碎生菜包

汤:冬阴功汤,豆腐肉碎汤
糖水:粟米西米露 (次次唔同)
甜品:泰式兰香子糕点(次次唔同)
小食:春卷 (次次唔同)

附咖啡/茶,泰式特饮+$8

次次都食得饱饱又好味~
2018-07-17
海南鸡饭
通菜炒猪颈肉饭
2018-06-26 958 浏览
跟老朋友聚旧,首选尖沙咀,贪其方便就脚!朋友强烈推荐来这里食泰国菜,坐得舒服食物又美味!位於尖沙咀美食区的亚士里道,地方果然十分便利,很快就找到目标~~可惜忘记影餐厅内里的环境,餐厅装潢是走泰式风格,坐得舒服又唔会感到压迫~~先来泰式鳯爪酸酸地挺开胃,份量For 3人都十分足够~~小食拼盘一上枱真的有点惊讶居然份量如此多,绝对适合朋友一齐Share ~~而每款小食都具水准,特别是猪颈肉,炸虾饼都十分出色~~红咖哩鸡,卖相一般,但味道加分~~配埋薄饼点咖哩汁的精华,好吃!就算没有点粉面饭食都够饱肚~!泰式炸蚝饼,蚝的份量都不少,几乎每口都有蚝仔肉,口感丰富!我最满意的芒果沙冰!果然夏天芒果当造,特别甜!当然最後要食埋个泰式甜品盘先满足!尖沙咀都有高质的泰国菜,下次又多一个好选择!

先来泰式鳯爪
酸酸地挺开胃,份量For 3人都十分足够~~

小食拼盘

红咖哩鸡,卖相一般,但味道加分~~

泰式炸蚝饼,蚝的份量都不少,几乎每口都有蚝仔肉,口感丰富!

我最满意的芒果沙冰!
果然夏天芒果当造,特别甜!

当然最後要食埋个泰式甜品盘先满足!
尖沙咀都有高质的泰国菜,下次又多一个好选择!
2018-06-25
  • 泰式甜品拼盘