2022-08-26 1346 浏览
@koeykoeyt大 愛 抹 茶 嘅 我覺 得 呢 個 小 山 園 抹 茶 奶 酥 麻 糬 味 道 特 別抹 茶 甜 中 帶 甘回 甘 嘅 味 道 比 甜 味 留 喺 口 腔 嘅 時 間 更 持 久想 食 獨 特 啲 嘅 抹 茶 味 嘅 話可 以 一 試 、 餡 料 多 ♡︎食 完 貝 果 又 點 少 得 可 麗 露 !因 為 得 微 波 爐 嘅 關 係未 能 夠 品 嚐 到 最 佳 狀 態 嘅 佢叮 完 之 後 偏 淋 但 依 然 好 味 很 好 很 好小 山 園 抹 茶 奶 酥 麻 糬 貝 果 $ 4 2抹 茶 夾 心 龍 膽 可 麗 露 $ 3 7
@koeykoeyt

大 愛 抹 茶 嘅 我
抹 茶 甜 中 帶 甘
想 食 獨 特 啲 嘅 抹 茶 味 嘅 話
可 以 一 試 、 餡 料 多 ♡︎
食 完 貝 果 又 點 少 得 可 麗 露 !
因 為 得 微 波 爐 嘅 關 係
未 能 夠 品 嚐 到 最 佳 狀 態 嘅 佢
叮 完 之 後 偏 淋 但 依 然 好 味 很 好 很 好
小 山 園 抹 茶 奶 酥 麻 糬 貝 果 $ 4 2
抹 茶 夾 心 龍 膽 可 麗 露 $ 3 7
2022-08-07 1047 浏览
🍵抹茶夾心(龍膽)可麗露 💰37 可麗露係一種法國茶點🇫🇷一開始見到抹茶夾心可以揀龍膽/若竹嗰時有少少confused😹後尾先知原來佢哋係抹茶粉嘅其中兩種:龍膽澀味比較重,適合鍾意抹茶濃郁感覺嘅朋友;若竹顏色翠綠啲、甘味比較重,所以都係視乎個人口味😆我同朋友都覺得個夾心嘅抹茶味都好濃郁、好實在,凍凍哋食好鍾意☺️可麗露嘅深啡色外層脆脆哋有微微焦糖味,外層同抹茶夾心之間仲隱約有層相對軟身嘅內餡,overall真係出乎意料,朋友表示一定會回購🤣💚🥯咖啡lotus貝果 💰37 因為之前食過dear嘅lotus餅乾咖啡乳酪貝果(6月款式),自己本身又好鍾意咖啡&lotus嘅配搭,所以今次特登揀咗呢款試吓睇吓有冇唔同😹因為bagel接合個位啱啱唔會有餡,所以淨咬嗰部分就會食到endorphins個包體超級無敵重咖啡味,真係有齋啡嗰種甘苦嘅感覺,絕對比dear嗰款嘅包體濃郁☕️至於內餡方面,呢款主要係lotus餅嘅味道(夾心&餅碎都係,每啖都有!),連包體食落大概係40%咖啡60%lotus😋個人覺得真心各有特色,不過考慮埋性價比就可能endorphins更勝一籌haha (個bagel都重手㗎!)🤎
🍵抹茶夾心(龍膽)可麗露 💰37 [5/5]

🥯咖啡lotus貝果 💰37 [4.5/5]
咖啡lotus貝果
5 分钟 (外卖自取)
2022-07-08 746 浏览
#chuchuintsimshatsui —Menu of the day ☁️🥯茉莉青提夾心貝果柚香金萱烏龍芒果夾心Vanilla Rum Canele Earl Grey Canele—茉莉花茶好清好香🍃食落好順滿無渣半個Bagel入面夾左好多香印提子另一個烏龍芒果夾心bagel烏龍夾餡同芒果好夾🥹茶夾餡同包體好配合Bagel包體就咁凍食都唔會過硬✨✨🥹不過夾心bagel係K11 pop-up好少有現貨😟食到係運氣食完滿足感max❣️❣️仲對啲茶餡念念不忘👍🏼✨✨推介推介Canele返屋企要用焗爐焗返熱🍡👍🏼外皮唔會過厚過甜👍🏼餡料質地好似布丁咁好軟棉好濃味🤭😍😍大家會經開可以買黎試下—題外話❣️呢間store仲有款台式Q餅都好重料好好食😋—💰hkd $168 no service charge📍 EndorphinsB1/F, K11 Art Mall, 18 Hanoi Road, Tsim Sha Tsui
#chuchuintsimshatsui

題外話❣️呢間store仲有款台式Q餅都好重料好好食😋

💰hkd $168 no service charge
📍 Endorphins
2022-06-22 586 浏览
可麗露🧁可麗露整既難度好高,所以都係買黎食比較好,用焗爐焗完放涼就可以做到流心同外脆口感,真係一試難忘,講起又想食了😍留係屋企食飯時間已經好耐啦,開始會多左出街食飯,之後會定期分享出面買既小甜點及推介餐廳,希望大家都鐘意啦🥰抹茶夾心可麗露 (若竹) $39推薦呢款,流心有滿滿抹茶,若竹係濃得黎唔會苦澀,外脆內軟好好味,下次試埋另一款抹茶口味斯里蘭卡伯爵茶可麗露 $35呢個口味不流心,但有濃濃伯爵茶香味,同樣都好出色!味道 | ❤️❤️❤️❤️❤️抵食 |❤️❤️❤️環境 | -服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️推薦 | ❤️❤️❤️❤️5個❤️為滿分
可麗露🧁

抹茶夾心可麗露 (若竹) $39

斯里蘭卡伯爵茶可麗露 $35
呢個口味不流心,但有濃濃伯爵茶香味,同樣都好出色!

味道 | ❤️❤️❤️❤️❤️
抵食 |❤️❤️❤️
環境 | -
服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️
推薦 | ❤️❤️❤️❤️
5個❤️為滿分
2022-06-15 533 浏览
-{尖沙咀pop up store甜品店}依兩款甜品都係第一次食😗😗經過買左3款黎試😆🤤椰子菠蘿冧酒達克瓦茲🤤 ($38)個cream做倒fresh嘅感覺!有椰子味同菠蘿香食到中間仲有少少酸😋但就冇乜冧酒 兩塊嘅似係蛋糕同餅乾之間嘅質感外層有啲焦香嘅脆皮 會形容佢係高級版嘅夾心曲奇🤟👖褲評: 7.8/10🤤抹茶夾心龍膽canele🤤 ($37)質感好特別!!第一啖先試流心嘅抹茶漿好濃 有啲苦味 之後回甘☺️外層先有翻啲甜味😍入面嘅一層層感覺似淋左嘅酥皮 但好多層次😂👖褲評: 7.8/10🤤焙茶canele🤤 ($35)係三層嘅質感🤩第一層有好香嘅焦糖脆🥳之後係蜂巢嘅層次係入面係軟心但少少凍 翻熱得唔夠耐 但好有層次感👏 茶味係有嘅但唔夠抹茶嘅濃😗👖褲評: 7.6/10兩種甜品都好特別😘canele 好新奇希望有得再試☺️性價比: 6.5/10服務: 7/10環境: 7.8/10🚩Endorphins🚩地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓 #fuudjai #fuudjai麵包 #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjai尖沙咀
{尖沙咀pop up store甜品店}
依兩款甜品都係第一次食😗😗經過買左3款黎試😆

🤤椰子菠蘿冧酒達克瓦茲🤤 ($38)

👖褲評: 7.8/10

🤤抹茶夾心龍膽canele🤤 ($37)

👖褲評: 7.8/10

🤤焙茶canele🤤 ($35)

👖褲評: 7.6/10

抹茶夾心龍膽canele
椰子菠蘿冧酒達克瓦茲
抹茶夾心龍膽canele
2022-06-08 243 浏览
之前見Endorphins 出咗夾心貝果~包體同普通貝果唔同,而且個夾心唔係用cream cheese,所以好想試吓😳 然後竟然喺尖沙嘴見到有快閃現貨😱 即刻買咗兩個口味試吓😍⭐️茉莉青提夾心貝果($40) 🤤 8/10茉莉花茶夾心真係好香茶味😱 連母親大人都好鍾意👍🏻 夾心入面仲有唔少波子提子,清新香甜咬落又多汁,成個配搭好好食❤️ 包體冇普通貝果咁煙韌,但都幾好咬心,配埋厚厚嘅夾心好食👍🏻 ⭐️草莓抹茶夾心貝果($42) 🤤 9/10若竹抹茶夾餡濃而不苦 ,好好食🥹 就咁食已經好開心!配埋甜甜嘅士多啤梨醬同埋熊本縣士多啤梨,一聽就知好夾好清新🤤 而包體嘅抹茶味就較淡,都幾好咬口同埋好似比茉莉味嘅包體煙靭少少~ 整體嚟講我好鍾意🥰兩款夾餡都好順滑🥰 半個真係好快食完好唔捨得😢 希望下次經過K11仲可以買到啦!

⭐️茉莉青提夾心貝果($40) 🤤 8/10

⭐️草莓抹茶夾心貝果($42) 🤤 9/10

2022-05-19 211 浏览
開始明白點解點解會輕反😉係幾好食既今次凍食😋外脆內彈牙中間係厚蛋糕黎😉結: 不錯既體驗又開始明白點解由網店開到pop up👏🏻#vanillarum #canele#endorphis
開始明白點解點解會輕反😉

#vanillarum
#canele
#endorphis
2022-04-26 189 浏览
拖肥朱古力達克瓦茲 🍫 (9/10)外層很鬆脆 每一層都很有空氣感 吃起來感覺很輕形 內餡的忌廉蠻紮實 個人覺得稍微有點甜 但拖肥跟巧克力這個組合蠻搭的 龍膽可麗露 🍵 (9/10)小店有兩種綠茶 店員說這一款的抹茶味更強 所以會更苦澀 個人比較喜歡茶味更重的 所以選了這一款 食用方法有兩種 一是用焗爐翻熱 - 熱吃的 另一種是冰吃的 - 不過要先在室溫解凍 吃起來口感有點像雪糕 很軟綿 個人蠻喜歡這種口感 外皮稍微焦脆 抹茶味很濃郁 帶點回甘 而且完全不會甜焙茶乳酪貝果 🥯 (8.5/10)奶酥的口感有點像我的貝果愛店 台灣的一饅頭 焙茶有點苦澀 帶點sour cream的酸味 未調有一陣回甘 口感蠻順滑的 我按照了店家的翻熱指示 先蒸後焗 大家也可以試一下 可以做出Q彈的口感 OVERALL: 大推薦🤩 (9/10) 第一次吃到這家店是在金鐘的pop-up store 現在小店已經擁有實體店了 食物選擇也蠻多的 除了剛提到的貝果 可麗露和達克瓦茲以外 還有雪球曲奇也蠻不錯的 價錢合理 而且味道的選擇也很多
拖肥朱古力達克瓦茲 🍫 (9/10)

龍膽可麗露 🍵 (9/10)

焙茶乳酪貝果 🥯 (8.5/10)

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)
拖肥朱古力達克瓦茲
龍膽可麗露
2022-04-25
其他
拖肥朱古力達克瓦茲
龍膽可麗露
2022-03-14 253 浏览
呢間最出名莫過於佢既可麗露,見係K11開緊Pop Up,就去買左幾粒黎試下🤫店員派左張食用指南,放係負十八度冰格既保存期限為七日,凍食時放返係室溫十分鐘,熱食時就放入焗爐一百六十度下焗十五分鐘,焗完再放涼五分鐘⏰▪️(上) 可麗露 抹茶(若竹)(8.5/10)💲39焗左八分鐘個頂已經燶左😭入口外殼都脆身,有住陣陣焦糖甜味,而內餡呈吸睛既流心效果,香濃帶回甘,整體味道平衡得幾合我口味😍▪️(中) 可麗露 抹茶(龍膽)(8/10)💲37買之前其實都見到大部分人對若竹既評價比龍膽高,不過自己都仲係想試下兩者分別🤪果然若竹相對地溫和,而龍膽濃度較高,尾段會澀一點,但都很可以😌▪️(下) 可麗露 焙茶(7/10)💲35焗完後外殼同抹茶一樣焦脆,但內餡就無澎拜既流心,而係一貫既軟綿綿,焙茶味較為淡,甜味反之更甚🙈🔎 整體評分(8/10)

▪️(上) 可麗露 抹茶(若竹)(8.5/10)💲39

▪️(中) 可麗露 抹茶(龍膽)(8/10)💲37

▪️(下) 可麗露 焙茶(7/10)💲35

🔎 整體評分(8/10)
可麗露 抹茶(若竹)
| ᴇɴᴅᴏʀᴘʜɪɴs (koeykoeyt)Christmas Set ($165/5)抹茶可麗露(若竹)(+$2)抹茶味濃苦 食到中間好似食緊好香濃既抹茶味雪糕咁🤤ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10雲尼拿蘭姆酒可麗露凍食外脆內軟 雲尼拿味非常香 是一顆不錯的可麗露💗ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10玄米茶白玉達克瓦滋 玄米茶味偏清淡 細嚐會有茶香味 白玉煙煙韌韌 dacquoise亦保持外脆內軟ʀᴀᴛɪɴɢ : 8/10黑芝麻糯米糍達克瓦滋 黑芝麻味十足 濃到有點回甘 中間的糯米煙韌有嚼勁✨ʀᴀᴛɪɴɢ : 8/10
| ᴇɴᴅᴏʀᴘʜɪɴs (koeykoeyt)

Christmas Set ($165/5)

抹茶可麗露(若竹)(+$2)

抹茶味濃苦 食到中間好似食緊好香濃既抹茶味雪糕咁🤤

黑芝麻糯米糍達克瓦滋

黑芝麻味十足 濃到有點回甘 中間的糯米煙韌有嚼勁✨

ʀᴀᴛɪɴɢ : 8/10
2022-02-07 140 浏览
:📍Endorphins𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_shop #breadaholic_igshop。🥯𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ($36)Following the reheat guidline, baking the bagel in oven for 10 mins with two tablespoon of water gave a crispy crust and spongy interior. The bagel was aromatic, with a vivid tea flavour but not too harsh. The hojicha cream cheese filling was bountiful and smooth, came with a mild sweet taste and pleasant tang. .跟住翻熱指引用焗爐焗左10分鐘,Bagel外層香脆,麵包體扎實有彈性, 淨係講口感已經滿分💯 焙茶味好香濃 (但唔苦! 完全無茶澀味), 餡料好多但唔會太甜, 食晒成個都唔會好漏😋依家有pop-up sto
📍Endorphins

🥯𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ($36)
跟住翻熱指引用焗爐焗左10分鐘,Bagel外層香脆,麵包體扎實有彈性, 淨係講口感已經滿分💯 焙茶味好香濃 (但唔苦! 完全無茶澀味), 餡料好多但唔會太甜, 食晒成個都唔會好漏😋依家有pop-up store要回購好方便!
Hojicha Cream Cheese
Hojicha Cream Cheese
2021-09-22 475 浏览
🍰岩鹽焦糖花生達克瓦茲♡ ᴅᴀᴄǫᴜᴏɪsᴇ ~$40達克瓦茲的「蛋糕體」外酥內軟,帶有杏仁香😙,中間有焦糖奶油夾住外酥內軟岩鹽花生醬🤩,幾甜😂 (達克瓦茲呢樣食物本身就係好甜下🤣,啱曬螞蟻人)。同埋因為都有手掌咁大件,食曬會有啲heavy😛。唔知大家有冇試過呢個法式小甜點呢😋?人地話達克瓦茲就同馬卡龍macaron 係親戚,佢哋嘅製作都係以蛋白為主,同埋食落好甜😗😂。達克瓦茲的「蛋糕體」是用打發蛋白、杏仁粉、糖粉、少量麵粉所製成的~
🍰岩鹽焦糖花生達克瓦茲
♡ ᴅᴀᴄǫᴜᴏɪsᴇ ~$40

2021-09-05 467 浏览
:「老饕自首,不慎砸壞,以致內餡扁塌。」《製》@koeykoeyt《號》黑芝麻糯米糍.達克瓦茲《貝》$38《品》【餅殼】🔸製以杏仁粉與蛋白,表面灑上糖霜。🔸放置幾小時依然酥脆,餅殼本身味道淡雅;🔸應是少糖少牛油之配方所致。🔸糖霜提供顆粒口感,但略嫌太甜,被老饕刮走。————————————————————————【內餡】▪️撕開包裝,黑芝麻香撲鼻而來;▪️味道尚算濃郁,尤其中心。▪️甜度低,口感微沙,適口非常。▫️糯米糍出色,米香明顯而不甜。▫️口感不乾,雖小塊而保持筋道——▫️與脆硬餅殼、起沙芝麻醬一併入口,口感層次豐富,優。————————————————————————🗺️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓22A鋪
:「老饕自首,不慎砸壞,以致內餡扁塌。」

《製》@koeykoeyt
《號》黑芝麻糯米糍.達克瓦茲
《貝》$38
《品》
【餅殼】
🔸製以杏仁粉與蛋白,表面灑上糖霜。
🔸放置幾小時依然酥脆,餅殼本身味道淡雅;
🔸應是少糖少牛油之配方所致。
🔸糖霜提供顆粒口感,但略嫌太甜,被老饕刮走。
————————————————————————
【內餡】
▪️撕開包裝,黑芝麻香撲鼻而來;
▪️味道尚算濃郁,尤其中心。
▪️甜度低,口感微沙,適口非常。

▫️糯米糍出色,米香明顯而不甜。
▫️口感不乾,雖小塊而保持筋道——
▫️與脆硬餅殼、起沙芝麻醬一併入口,口感層次豐富,優。
————————————————————————

🗺️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓22A鋪
2021-07-17
  • 黑芝麻達克瓦茲
2021-09-04 449 浏览
經過K11見到有endorphins嘅pop up store, 身為🥯迷,肯定要買個試吓😆 本來想試比較特別嘅台式Q餅味,但冇貨🥲所以揀咗花生醬胚芽🥜🌟花生醬胚芽🥯如果中意食爆餡嘅話,呢間嘅bagel肯定滿足到你😆佢嘅餡真心多,估計佔咗bagel嘅一半體積, 食完一個都幾漏😆 呢個花生餡好食,揀得呢個口味通常都預咗佢會幾甜,但呢個食落甜度又唔會太over, 花生醬餡好香😍 我跟指示用焗爐焗完再放10 分鐘左右,食落個包有少少乾,煙韌度略為不足,整體來講,係餡出色過包😆

本來想試比較特別嘅台式Q餅味,但冇貨🥲所以揀咗花生醬胚芽🥜

🌟花生醬胚芽🥯
由佢只做地鐵站交嘅時候已經幫襯開,睇住佢越做越大,喺pp而家再到而家k11開pop-up (留意啱啱搬左去Marketplace對出),希望之後keep住有實體店啦。試左佢嘅可麗露之後就愛上左呢款法式甜品,出埋雪球仲不得了,平均每個月入一次貨,搞到有朋友以為我收左廣告費。上星期連快閃嘅巴斯克芝士蛋糕都買埋,就係時候出post。部分款式pop-up未必日日有貨,小店逢星期日晚開放訂購,有興趣嘅話建議填左form再pick up。今篇會介紹左輕巧啲嘅可麗露、雪球同達克瓦兹先,之後會出埋貝果、軟包同巴斯克芝士蛋糕。 🍽可麗露若竹抹茶夾心 ($38)/龍膽抹茶夾心 ($36)/雲尼拿蘭姆酒 ($34)/靜岡焙茶 ($34)/斯里蘭卡伯爵茶($34)可麗露大家鍾意熱食定凍食呢?凍食個殼會脆身啲,但抹茶有流心建議翻熱,焗完之後會變軟,記得要跟足指示放涼先食。我覺得熱食外殼脆得黎會煙靭少少,而呢間係少數焗完仲極脆嘅舖(已經食過十幾粒,次次都脆)。抹茶可麗露一切開就爆漿,若竹茶味較甘香,龍膽就澀味重啲,各有千秋;雲尼拿嘅焦糖味道就較出,酒香明顯;焙茶都食到茶香,但無另外兩款茶味咁出;伯爵茶(上圖)帶佛
朱古力雪球

🍽可麗露
可麗露大家鍾意熱食定凍食呢?凍食個殼會脆身啲,但抹茶有流心建議翻熱,焗完之後會變軟,記得要跟足指示放涼先食。我覺得熱食外殼脆得黎會煙靭少少,而呢間係少數焗完仲極脆嘅舖(已經食過十幾粒,次次都脆)。抹茶可麗露一切開就爆漿,若竹茶味較甘香,龍膽就澀味重啲,各有千秋;雲尼拿嘅焦糖味道就較出,酒香明顯;焙茶都食到茶香,但無另外兩款茶味咁出;伯爵茶(上圖)帶佛手柑味,利申我唔鍾意帶果香嘅伯爵茶,如果你鍾意,呢款就啱晒你,不過流心抹茶真係無得輸!
玄米茶白玉達克瓦兹
可麗露

🍽玄米茶白玉達克瓦兹($35)
第一次食佢嘅達克瓦兹時外殼混合左茶粉,口感較粗糙,配方改良後做到外殼酥脆平滑,内裏鬆軟煙靭嘅最佳口感,茶味唔算好濃但白玉彈牙。

🍽抹茶/焙茶/朱古力/黑芝麻黃豆粉雪球 ($78)
雪球好鬆化帶杏仁香,細細粒好上癮,抹茶雪球入口會食到糖霜嘅甜,之後就係重澀嘅濃茶味,應該有落少少鹽提味,佢嘅層次無灣仔L牌咁豐富,但價錢親民好多,一罐有近30粒。朱古力濃而不甜膩;焙茶第一次食時覺得濃度唔夠,但之後再買已經改善左呢個問題;最近新出嘅黑芝麻黃豆粉味都好高質,有粒粒芝麻碎。四隻味都推薦,最癲果次同親友一次訂左十罐。
焙茶雪球
黑芝麻黃豆粉雪球