雪糕店当中个人一直以来都甚为喜欢Emack & Bolio’s,毕竟香港没有Ben & Jerry’s和Baskin Robbins这些闻名遐迩的品牌,而它正正就是另一选择。自从尖沙咀分店结业後只剩下中环、湾仔及荃湾三间分店,过去已经嚐过多款口味,虽然是次再访觉得现在口味似乎较以前少,不过款式依然比坊间雪糕特别,更重要的是当中多款口味都有花生酱和曲奇等这些我喜爱的元素。不时有节日限定的雪糕推出,上次错过了复活节兔子雪糕,幸好临近万圣节也能嚐到充满气氛的哗鬼雪糕。Ice-Scream 哗鬼雪糕 ($88)任选两球雪糕$68另再加$20配上Marsh”Mellow”脆皮雪糕筒,附送朱古力酱及两款万圣节朱古力装饰。雪糕球一如既往巨大无比,口感细密绵滑,选了之前早已嚐过数次的岩盐朱古力花生酱及焦糖花生酱味,两款最大分别是前者以朱古力雪糕为基底,再配上花生酱朱古力粒,朱古力味浓厚而且略带甘苦和一丝咸香,起初花生酱味突出但慢慢会被朱古力味盖过;後者则是奶油糖味雪糕配焦糖同花生酱朱古力粒,较甜但花生酱相对较出众。招牌雪糕筒沾上热融棉花糖及各款配料如Fruit Loops、Rice Krispies、

Ice-Scream 哗鬼雪糕 ($88)

哗鬼雪糕
招牌雪糕筒沾上热融棉花糖及各款配料如Fruit Loops、Rice Krispies、Coco Pops和Mini Marshmallow,就如将米通与雪糕筒合二为一一样,甜蜜黏牙却莫名其妙地回味。
哗鬼雪糕
2020-02-09 0 浏览
系网上买左张优惠券,今日就黎呢度兑换,本身$48一球,一啲都唔平,但系我张优惠券只需$38,虽然都唔平,但总算系个国际性品牌,都值得。味道有好多款拣,有低糖同埋低脂肪嘅选择。我呢啲成日喺出边食嘢嘅人,就拣番个低糖嘅选择,你平衡下身体入边多余嘅糖分啦。低糖嘅选择即系,朱古力云呢拿花生酱味。本身个雪糕筒系包左嘅,但系怕肥嘅人亦可以选择要纸杯。落单之後唔需要1分钟就得到啦。呢间铺头入口虽然唔大原来後边仲有好多座位可以坐,啱晒啲喺呢度叫咗沙冰或者咖啡嘅人。味道方面,个雪糕果然非常软熟,但又不失层次感,有啲似一个紮实左嘅棉花糖,中间仲有啲朱古力粒,增加口感。因为呢个系低糖嘅选择,所以味道来讲绝对唔甜,啱晒我。

味道有好多款拣,有低糖同埋低脂肪嘅选择。

落单之後唔需要1分钟就得到啦。

2020-02-09
2020-01-26 23 浏览
又到农历新年🧧,大家放咁多日假有乜做?为咗「鼠年」,Emack & Bolio's 雪糕店由20/1至16/2期间,系全港三间分店推出全新「萌鼠」造型雪糕! .🐭萌鼠造型雪糕($78)以朱古力片系雪糕上砌出眼耳口鼻雪糕球可以自己选择味道🍨草根拣咗云呢拿同花生酱曲奇味🥜米白色嘅云呢拿雪糕最能够突出萌鼠造型 而花生酱曲奇味唔会太甜,花生酱味唔系咁突出,反而曲奇味成为主调🍪而个Cone就set好咗系Fruit Loop即系将溶咗棉花糖痴住d甜甜脆圈个cone 味道系比较甜,不过用嚟呃like就一流啦😚~讲埋个promotion俾大家听:只要去帮衬个时穿住或者配戴红色衣物💃🏻,就可以用8折买到「萌鼠」雪糕🍦。另外,去利东街分店更可获赠免费升级优惠券嘅开运利事一封🤟🏻🧧。趁着新年快啲去试吓啦!

又到农历新年🧧,大家放咁多日假有乜做?

🐭萌鼠造型雪糕($78)
以朱古力片系雪糕上砌出眼耳口鼻
雪糕球可以自己选择味道🍨
草根拣咗云呢拿同花生酱曲奇味🥜
米白色嘅云呢拿雪糕最能够突出萌鼠造型
而个Cone就set好咗系Fruit Loop
即系将溶咗棉花糖痴住d甜甜脆圈
个cone 味道系比较甜,不过用嚟呃like就一流啦😚~

2020-01-22 24 浏览
利东街好有新年气氛,今日同朋友黎呢度打卡,见到有一间甜品店嘅雪糕都好啱打卡🤩先拣左雪糕味道,然後拣雪糕筒😋coco pops 另加一球焦糖朱古力碎合桃曲奇🍪$68佢个cone好味道,可可味嘅脆脆唔会过甜,好香脆!雪糕口感丰富,朱古力、曲奇加合桃味都好出,而焦糖令到个雪糕更加香甜!如果你中意食焦糖,一定好中意呢款雪糕😝fruit loops雪糕筒加焦糖朱古力碎曲奇🍪 另加一球桑莓雪果🍓$88呢个雪糕筒五顔六色劲靓,d圈圈痴得劲实,唔会甩落嚟,食落好香甜!第一球雪糕同上面果款大同小异,都系好香浓甜蜜,而桑莓雪果系几清新嘅,甜甜蜜蜜,带有冰感!额外多一球雪糕都只系加$20,几抵!😉
先拣左雪糕味道,然後拣雪糕筒😋

coco pops 另加一球焦糖朱古力碎合桃曲奇🍪$68

2020-01-20
2020-01-12 26 浏览
平日吃到的雪糕不同口味道吃得多,但这店卖的却是反传统,都是雪糕筒的做手脚🤣雪糕筒已经有很多款式去选择,而雪糕又有不同口味选择,真较我这个选择困难的考起🙈因第一次吃这家店的雪糕关系,所以都还是试最稳阵的,朱古力味🤣但发现,雪糕超浓郁,很香朱古力味又很滑,真的很正🙈而雪糕筒的花生碎粒及朱古力边,都很好味,整体来说,吃起来能吸引人去一口一口地吃,都停不下来的😍虽然雪糕是有点小贵,但质素及味道来说,是合理的👍

1K
2019-12-25 19 浏览
吃过了午餐,餐厅内提供的甜品没啥吸引,於是另行寻觅。记得在Emack & Bolio's吃过雪芭很不错,故此再访,一嚐雪糕。雪糕叫做Chunk & Funk,乃云呢拿雪糕夹杂着曲奇碎及迷你pretzel饼,雪糕软滑细腻,饼碎加添嚼劲。脆筒的选择亦很吸睛,看着不同形形式式、色彩缤纷的脆筒,令人目不暇给,眼花撩乱!有朱古力、彩针、圈圈糖等等,小人皆没兴趣,选择了爆谷的。爆谷应该是用棉花糖黏附上去的,甜美非常,爆谷依然保持脆口,连同雪糕一口过放进口里,只能即时说句:「超好味呀!」一scope雪糕都很大球,已经足矣。
吃过了午餐,餐厅内提供的甜品没啥吸引,於是另行寻觅。

Chunk & Funk Ice cream with Popcorn Cone
一scope雪糕都很大球,已经足矣。
  • Chunk&FunkIcecreamwithPopcornCone
雪糕拣左朱古力碎朱古力酱味同云呢拿曲奇饼味,朱古力味都几香滑浓郁,会有啲朱古力酱同朱古力碎,云呢拿嗰只就有啲曲奇饼碎系入边,都几好味,整体来讲雪糕甜度都可以接受,雪糕筒就拣咗朱古力味嘅筒,个筒会围住一啲棉花糖加上Coco脆卜卜,味道就有啲甜,但系打卡影相就一流,而且份量亦都非常多,食完呢个雪糕都已经饱哂🧐不过呢d雪糕就应该试一次就够,因为味道唔系真系话咁好食同都有啲贵🤔
2019-12-11 16 浏览
又到圣诞🎄呢个圣诞小鹿造型雪糕真系非常得小编欢心❣️特浓咖啡雪糕浓郁得来又可以balance棉花糖脆脆筒嘅甜味😋拎住喺条街真系吸引好多途人嘅目光🤣用嚟影相打卡真系一流📸️
又到圣诞🎄
呢个圣诞小鹿造型雪糕真系非常得小编欢心❣️
特浓咖啡雪糕浓郁得来
又可以balance棉花糖脆脆筒嘅甜味😋
拎住喺条街真系吸引好多途人嘅目光🤣
用嚟影相打卡真系一流📸️
2019-11-11 40 浏览
今日系利东街食完饭 甜品瘾起拎起手机一搵 见到依间雪糕店 见到啲相几吸引 就二话不说入去食叫左个 Beantown Buzz Ice cream on coco pops marshmellow cone同space cake ice cream on rice Krispy marshmallow cone好大支雪糕 重点系啲special cone 唔洗特登加钱 好抵食
今日系利东街食完饭 甜品瘾起
拎起手机一搵 见到依间雪糕店
见到啲相几吸引 就二话不说入去食

2019-10-19 77 浏览
今日行行吓街觉得有d热和有少少肚饿,见到呢间雪糕店,俾佢吸引左入去见佢除左卖雪糕还有不同嘅冷热饮品和甜品蛋糕售卖我既然话有d热和肚饿,而且佢d雪糕又噤吸引又噤多不同配搭,就叫返杯试吓先有好多味道选择,真系唔识选除左雪糕囗味连个甜筒都可以加钱有唔同选择不过见第一次试都系试个最简单先,食过好食下次先试其他特别嘢,因为价钱都算系中上我选左个:岩盐朱古力花生酱,雪糕好滑,入口咸咸地香浓嘅朱古力味,雪糕内再包含着一粒粒硬身嘅朱古力,而朱古力内又包含浓浓嘅花生酱真系一啖雪糕里有几种味道层次丰富,食完呢个雪糕真系饱饱好满足

见佢除左卖雪糕还有不同嘅冷热饮品和甜品蛋糕售卖

有好多味道选择,真系唔识选

除左雪糕囗味连个甜筒都可以加钱有唔同选择

我选左个:岩盐朱古力花生酱,雪糕好滑,入口咸咸地

2019-10-17
岩盐朱古力花生酱
-中秋限定月兔雪糕❤️($78)依个雪糕筒系Froot Loops Marsh mellow 脆皮雪糕筒,配搭蜜桃味雪糕🤩,和可爱的月兔牌!Froot Loops Marsh mellow 脆皮雪糕筒都几脆,色彩缤纷的fruit loops 脆筒真系吸睛❤️味道不会太甜,而蜜桃味雪糕味道十分惊喜,雪糕内仲有一d蜜桃果肉🍑,口感丰富,雪糕好甜又几Fresh,超锺意个蜜桃雪糕!雪糕上晒上一些朱古力彩针😋,再插上月兔牌🐰,和 月亮装饰🌙!-Name🏠: Emack & Bolio's Location📌:湾仔皇后大道东200号利东街地下G09及G10号舖(港铁湾仔站 B2 出口, 步行约3分钟)价钱💰: 中秋限定月兔雪糕($78)

中秋限定月兔雪糕❤️($78)
中秋限定月兔雪糕

Name🏠: Emack & Bolio's
价钱💰: 中秋限定月兔雪糕($78)

中秋限定月兔雪糕
2019-08-30 141 浏览
Finally made my way to this place for some sweet treat🤤 They have an extensive array of ice cream flavours, from the classic strawberry to chocolate salted peanut butter cup, there must be something for y’all😚.We got two flavours: chocolate salted peanut butter cup+ peach🍑 The texture of the ice cream was smooth and milky, incredibly creamy too! Both of them were jam-packed with ingredients😻 .Speaking of the flavours, my fav has to be the chocolate salted PB cup💓 Loved how intense and rich the c
Speaking of the flavours, my fav has to be the chocolate salted PB cup💓 Loved how intense and rich the chocolate was, and the aftertaste of PB was unbelievable🤩 oh and you’re gonna get chunks of Reese’s PB cups inside!!! Both flavours were well-balanced, with just the right amount of sweetness😉The peach one was another surprise too; it was natural in taste, not artificial at all😛
The coco pops cone was probably my least fav🙈 they were kinda soft and sticky as if they were left over for too long… but without a doubt, they’re photogenic and perfect for an instagram shot👀
It’s nice to have this once in a while cuz they’re quite pricey…😕
2019-08-29
平时食雪糕最怕食食下流到成手或者周围都系。🙃 (可能系我自己嘅问题) 湾仔分店有唔少位置可以坐,夏天咁热可以坐低,慢慢叹下。--🍨 Two Scoops (Medium) HK$68.🥜 Chocolate Salted Peanut Butter Cup其实主要系朱古力雪糕,花生味道黎至朱古力粒入面嘅花生酱,味道好重,而朱古力粒都多,所以个人好LIKE。.🍫 Black Raspberry Chocolate Caip (Low Fat)可能因为有乳酪,所以味道相对无咁甜。平时都会拣一个甜,一个偏淡少少去平衡反,唔洗感觉得个甜字.🌈 Fruit Loops Cone+HK$20成日见到都觉得颜色好吸引,反正都食,都唔争在加埋佢黎打下卡。🤫 其实cone上面系早餐脆片,加上啲糖浆都算甜,但唔知点解又忍唔住要继续食。--🍧 Summer Breezers HK$68沙冰上面有一层类似乳酪雪芭嘅野,之後上面再有cream、莓酱、朱古力碎、仲有raspberry嘅雪糕。沙冰味道唔会特别甜,mix埋啲topping口感更加丰富。

🍨 Two Scoops (Medium) HK$68
🌈 Fruit Loops Cone+HK$20

🍧 Summer Breezers HK$68
2019-03-29 352 浏览
Chocolate Flake 🍪 & Deep Purple Chip 🍫 Ice Cream (Double Scoop) with Rice Krispy 🍚 Marsh"Mellow" 🍡 Cone 💲88✅ 外表够晒惊艳、华丽🎆🤤✅ 两款味道都做得不过不失😌雪糕入面真系落足朱古力碎🤓❌ 雪糕筒味道过甜而且感觉好浆😖 仲以为米通会系比较脆既感觉💥👅Taste:3.25/5💰CP值:2.5/5🙋🏻‍♂️Service:3/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5

✅ 外表够晒惊艳、华丽🎆🤤

✅ 两款味道都做得不过不失😌雪糕入面真系落足朱古力碎🤓

👅Taste:3.25/5
💰CP值:2.5/5
🙋🏻‍♂️Service:3/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2019-02-26
2019-03-18 253 浏览
见到好多人都买黎打个卡,难得黎到利东街所以就黎试下😃😃😃但系真系只系可以用来打卡,先讲佢个皮真系好硬,而且因为有棉花糖,所以系好甜,雪糕嘅味道都唔系好特别☹️☹️☹️打个卡就好了😶😶
见到好多人都买黎打个卡,难得黎到利东街所以就黎试下😃😃😃
打个卡就好了😶😶