放假就應該約朋友出來談談心👭🏻,彼此交換近況,釋放下壓力🫧。今次正好到上環一間由香薰品牌開設既cafe享受一個令人放鬆既CBD下午茶🧁店內四周佈置掛上綠葉☘️,又有舒適音樂,香薰治療師透過小遊戲介紹CBD及香薰產品,幫助心靈放鬆💆🏻‍♀️,之後就帶住輕鬆既心情一嘗「幸福之約」下午茶💕༺. 鹹點 .༻ ✥ 珍寶北海道帶子薯蓉✥ 法國蝸牛🐌✥ 🍅 蕃茄水牛芝士✥ 莎樂美腸奶酪餡餅🥙༺. 甜點 .༻ ✥ 彩虹馬卡龍✥ 迷你甜甜圈 🍩✥ Tiffany Blue鬆餅配玫瑰果醬🌹✥ 👼🏻「天使之霧」 AffogatoTea set由擺盤、棉花糖、到鬆餅、馬卡龍都以tiffany blue 為主調,已經成功將我俘虜💙味道方面,鹹點最鍾意一定係肥美既帶子🤩 外層輕輕炙燒過,配上少少香草🌿 口感嫩滑又帶點惹味,已經值滿分了奶酪餡餅都好吸引,餡餅裡面有好多車打芝士碎碎,配莎美腸充滿鹹香😋法國蝸牛正常發揮,下面既薯蓉味道自然水牛芝士上面鋪了黑松露,開小蕃茄一齊食,感覺好清新甜點最愛會㨂「天使之霧」Affogato,比一般既Affogato更特別✨ 店員首先會燒溶上面既棉花糖,以餘下既糖霜配雪糕🍦同埃塞俄比

༺. 鹹點 .༻

✥ 彩虹馬卡龍
✥ 迷你甜甜圈 🍩
✥ Tiffany Blue鬆餅配玫瑰果醬🌹
✥ 👼🏻「天使之霧」 Affogato

法國蝸牛正常發揮,下面既薯蓉味道自然
水牛芝士上面鋪了黑松露,開小蕃茄一齊食,感覺好清新

甜點最愛會㨂「天使之霧」Affogato,比一般既Affogato更特別✨ 店員首先會燒溶上面既棉花糖,以餘下既糖霜配雪糕🍦同埃塞俄比亞咖啡☕️,甜度適中又有粒粒口感,飲完仲好醒神🤓
🍩 甜甜圈同馬卡龍以細細粒外型取勝,而且都屬微甜,可以放心食用💓
鬆餅有淡淡牛油香,配上cafe自製既玫瑰果醬,充滿幸福感

下午茶配一壺紐約有機茶🫖,味道由朱古力🍫同橙味混合而成。平時覺得朱古力好甜,但化成有機茶就正好拎走朱古力既甜味,同橙味好夾。

店員會係有機茶加入幾滴令人愉快既植物精華水,令我
身心放鬆咁享受下午茶🥰

2022-05-23 682 浏览
同閨蜜好耐無見啦,早前約咗佢一齊去上環DK Cuppa Tea嘆個夢幻下午茶,順便慶祝母親節。DK Cuppa Tea呢個夢幻下午茶係「幸福之約」,真係夢幻而精緻。呢個tea set仲有個特別既地方,就係食tea之前會有香薰治療師教我地點樣放鬆身心,先抽一張magic card,配合其香薰油,放鬆心情,慢慢享受下午茶既夢幻時刻。-幸福之約-鹹點美食有珍寶北海道帶子薯蓉、法國蝸牛、番茄水牛芝士、莎樂美腸奶酪餡餅,驚喜萬分。甜點就有彩虹馬卡龍、迷你甜甜圈、Tiffany Blue Scone配玫瑰果醬、Tiffany Blue & Baby Pink馬卡龍同一杯「天使之霧」,充滿夢幻甜美色彩。飲品係Soothing Love薰衣草朱古力有機茶配合香薰治療師嘅精油,更有效舒緩壓力和情緒。最後唔好咁心急離開,記得填埋問卷拎禮物。

-幸福之約-

飲品係Soothing Love薰衣草朱古力有機茶
配合香薰治療師嘅精油,更有效舒緩壓力和情緒。

最後唔好咁心急離開,記得填埋問卷拎禮物。
2022-05-09
庆祝纪念
母亲节
今個Weekend 同好耐無見既朋友仔來個DK Cuppa Tea 「幸福之約」下午茶 。🍰☕️DK Cuppa Tea 係十本地香港香薰品牌,所以一入餐廳我地已經聞到陣陣香薰精油味道。點左「幸福之約」 後,餐廳香薰治療師就會過黎同我地玩遊戲,要我地手中抽選一張精油卡,然後將精油定係遊戲卡上面,一邊聞着選中的香氣來開始下午茶🫖「幸福之約」下午茶一共有9款鹹甜點。🌮🥯🍩🍮鹹點一共有4款,包括有💛珍寶北海道帶子薯蓉 💛法國蝸牛💛番茄水牛芝士 💛莎樂美腸奶酪餡餅 甜點 一共有5款,包裝一款雪糕咖啡甜品☕️🧡彩虹馬卡龍 🧡迷你甜甜圈 🧡烤餅配玫瑰果醬 🧡「天使之霧」Affogato 🧡馬卡龍我同朋友都好鐘意用玻璃瓶裝住TiffanyBlue顏色棉花糖,配埋雲呢拿雪糕🍦同埋濃縮既Espresso,視覺味覺一大享受。✨飲品方面我哋揀咗紐約有機花茶🫖 有機朱古力薰衣草花茶💜 再加香薰治療師為我們滴上幾滴精油,唔止可以平衡情緒,薰衣草芳香撲鼻聞落仲好舒緩。DK Cuppa Tea (上環)上環新街市街19號地舖

「幸福之約」下午茶一共有9款鹹甜點。🌮🥯🍩🍮

🧡迷你甜甜圈
🧡烤餅配玫瑰果醬
🧡「天使之霧」Affogato
🧡馬卡龍

DK Cuppa Tea (上環)
上環新街市街19號地舖
2022-05-19 226 浏览
遇上喜歡的香薰,吃一口美味的茶點,果然是讓心情變好的魔法!🌸✨來分享一下,位於上環的DK Cuppa Tea ,一個療癒的芳香下午茶。.跟友人二人同行,預訂了最近聯乘 Starting Over Espresso 推出的 「幸福之約」 下午茶。價錢每位$298,另加一,跟大都數afternoon tea set一樣,套餐是兩人份量。分鹹、甜點,待會再逐一分享食後感吧!.✨ 北海道珍寶帶子薯蓉✨ 法國蝸牛✨ 番茄芝士✨ 薩拉米奶酪餡餅✨ 玫瑰果醬烤餅 ✨ 彩虹馬卡龍 ✨ 迷你甜甜圈 ✨ 馬卡龍✨「天使之霧」Affogato .用餐前親切的香薰專員過來跟我們來了個小遊戲,先抽出卡牌,以正面態度預測一下客人近日狀況,和作出小小對展望未來的心靈啟示。然後專員從盒子中,讓我們選出自己喜歡的五行精油,並滴在卡上。最後,她把食用的花藥,以生命靈數方式加在茶中,為啟動本餐作了一場芳香而讓人心靈愉悅的小儀式。接著就到主角登場!1️⃣北海道珍寶帶子薯蓉、法國蝸牛單是看件頭十足的珍寶帶子尺寸,就已經知道非同小可!厚身而飽滿的北海道帶子彈牙幼嫩,鮮甜度不過不失,算是中上等級。再配搭下層香滑鬆軟的薯蓉,很合胃口。唯
✨ 北海道珍寶帶子薯蓉
✨ 彩虹馬卡龍
✨ 迷你甜甜圈
✨ 馬卡龍
✨「天使之霧」Affogato

接著就到主角登場!
1️⃣北海道珍寶帶子薯蓉、法國蝸牛

單是看件頭十足的珍寶帶子尺寸,就已經知道非同小可!厚身而飽滿的北海道帶子彈牙幼嫩,鮮甜度不過不失,算是中上等級。再配搭下層香滑鬆軟的薯蓉,很合胃口。唯法國蝸牛在本餐上的用途僅限於賣相好看,談不上滑嫩噴香,不過小口品嚐,並無不可。
北海道珍寶帶子薯蓉+ 法國蝸牛

2️⃣番茄芝士、薩拉米奶酪餡餅

有誰跟我一樣吃afternoon tea特別喜歡鹹點嗎?這家的鹹點的確在優質水準線上,要知道很多高顏值的菜點,確實只適合拍照功能。DK cuppa tea 的這款系列除了有小可愛的講究設計,而且也保得著味道。
番茄芝士 、薩拉米奶酪餡餅

3️⃣玫瑰果醬烤餅

作為英倫風下午茶的經典點心之一,當然要試試烤餅(英式鬆餅),顏色方面挺特別,是抹茶顏色,幻想了一下會否有抹茶味,答案是並沒有。旁邊的玫瑰果醬,絕對要平均搽在烤餅內喔,味道超搭的!
玫瑰果醬烤餅

4️⃣迷你甜甜圈 、 彩虹馬卡龍 、馬卡龍
5️⃣「天使之霧」Affogato

夢幻甜點造型相信是很多女生們選擇這個下午茶的主要原因吧!可愛的賣相為整個下午茶添加了不少外表分數呢。由於我對於高份美麗的甜點,一般都會害怕味道太假,而生或多或少的畏懼。可是這款甜點於我看來完全合格呀!
先由最好吃的迷你冬甩說起,適中的甜度可以讓男生也試一試耶!要說完全不甜就是騙你,可是這份甜度並非化學糖水的甜,加上軟綿的包身,不錯。接著到馬卡龍,分別是彩虹版和baby color 版,味道甜過冬甩,內餡黏稠扎實,繽紛可口。
而曯目的「 天使之霧 」,就是在棉花糖上,再加上Espresso,變成特色的Affogato,感覺很有趣。
迷你甜甜圈 、 彩虹馬卡龍 、馬卡龍

幸福之約
2022-05-12
等候时间
15 分钟 (堂食)
北海道珍寶帶子薯蓉+ 法國蝸牛
番茄芝士 、薩拉米奶酪餡餅
玫瑰果醬烤餅
2022-05-18 101 浏览
估不到隱藏在上環後街的香薰店裏,竟然有以香薰做主題的下午茶,一推門進去已彌漫著香薰的味道,店員首先會端上一壺花茶,再加上數滴精油,有平衡情緒作用,然後再讓你抽選一張精油卡,或許你會遇上獨特而又讓你情迷的香氣,秒速溶化少女心。「幸福之約」下午茶鹹點 :1.珍寶北海道帶子薯蓉 2.法國蝸牛3.番茄水牛芝士 4.莎樂美腸奶酪餡餅 甜點 :1.彩虹馬卡龍 2.迷你甜甜圈 3.烤餅配玫瑰果醬 4.「天使之霧」Affogato 5.馬卡龍紐約有機茶各款鹹甜美點搭配出不同滋味,看起來就像藝術品似的,吃起來超療癒,頓時覺得自己就是最幸福的人。「天使之霧」雪糕隱藏在棉花糖內,入口即溶,細膩綿軟,再加ESPRESSO就變成了完美的 AFFOGATO!Scone 用蝶豆花調成優雅既Tiffany blue,再加上法國發酵牛油,味道特別香濃,配以玫瑰果醬,感覺高貴。北海道珍寶帶子刺身經輕輕火炙過,帶出濃濃的鮮甜味。最後到樓梯旁的蝴蝶牆上,留下對今天感想/願望,作為這頓下午茶的完結。

「幸福之約」下午茶

3.烤餅配玫瑰果醬
4.「天使之霧」Affogato
5.馬卡龍

紐約有機茶

各款鹹甜美點搭配出不同滋味,看起來
就像藝術品似的,吃起來超療癒,頓時覺得自己就是最幸福的人。

北海道珍寶帶子刺身經輕輕火炙過,帶出濃濃的鮮甜味。

2022-05-18 84 浏览
又嚟到呢間香噴噴嘅餐廳做半日仙子🧚🏻‍♀️DK Cuppa Tea 最近聯乘 Starting Over Espresso 推出咗 「幸福之約」 下午茶系列🥰全Tiffany blue 嘅裝飾,加上色彩繽紛嘅設計,既華麗又夢幻💞甜點有非常搶眼彩虹🌈馬卡龍、迷你甜甜圈🍩、Tiffany Blue 烤餅配玫瑰🌹果醬 同埋Tiffany Blue and Baby Pink 馬卡龍~~~仲有呢杯~「天使之霧」Affogato  ,要點火🔥讓綿花糖溶入杯中,再倒入咖啡🤩真係好玩又好飲😌至於鹹點都好有驚喜😍勁大粒又爽甜嘅珍寶北海道帶子薯蓉,好特別嘅法國🇫🇷蝸牛、番茄水牛芝士、玫瑰花🌹形嘅Salami奶酪餡餅 再配上Vanilla Black Tea ☕️享受一個籠罩著仙氣🦋嘅下午
小禮物🎁:享受完下午茶🫖,填問卷📜就有喇❣️

又嚟到呢間香噴噴嘅餐廳做半日仙子🧚🏻‍♀️

再配上Vanilla Black Tea ☕️
享受一個籠罩著仙氣🦋嘅下午

小禮物🎁:享受完下午茶🫖,填問卷📜就有喇❣️
2022-05-16 90 浏览
Life is about experience to enjoy. DK Cuppa Tea下午茶加香薰療癒,係給你一個喘息既空間。DK以香薰治療為主題既餐飲,除左滿足味蕾上同視覺上既享受,更加注重氣氛。一開始就有個親切既妹妹同我地玩遊戲,佢會好詳細咁同講解五行香薰既分類,再抽一張去睇下你當日適合哪個宇宙元素既香味。佢地既香氛都有有機認證,大人、小朋友同寵物都可以安心使用。首先會奉上有安神功效lavender and cocoa花茶, 預備好味蕾。Scone 用法國發酵牛油製成,牛油味特別重, 再用蝶豆花調成優雅既Tiffany blue,放置係具有中東摩洛哥特色既雕花銀色鐵盒,整個就係一個視覺與味覺的享受。「天使之霧」外型相當吸引,好像將雲朵摘了下來,再將一杯expresso混合係雪糕裏就變成成一份自製的afagado。值得推薦既就是北海道的帶子刺身同法國蝸牛薯蓉,帶子刺身微微火炙過,帶出濃濃的鮮甜味。下午茶最不能忽略既就係甜點,造型可愛既馬卡龍同冬甩,再配一口花茶,達致一種味蕾上既平衡。

靚靚下午茶從來都是我杯茶,不過最想不到,今次呢個下午茶,更加是我杯啡!是的,話說我見到DK Cuppa Tea 呢個彩虹主題下午茶,已經第一時間問林小朋友去唔去,看見彩虹已著迷的小人兒,當然十分期待;細心再睇,原來係同Starting Over Espresso 合作嘅新品,係呀,即係我成日去飲咖啡果間Starting Over Espresso呢~是日chill time 很完美吧💕食tea之前我地可以玩一個遊戲,就係抽出「心情小卡」再自製自己嘅香薰卡,放響手袋入面,真係好香好治癒!而且我地仲響小小蝴蝶於上寫咗小願望再許願呢:) 絕對是點題之作,一上桌,藍藍的棉花糖雨雲已經很吸晴,點著火棉花糖溶代成甜甜的雨,原來隱藏響杯裡,係雪糕呀,再加入Espresso,就變成了勁有玩味的Affogato!靜靜話你知,裡面仲要脆脆朱古力咖,口感更有層次。  北海道珍寶帶子薯蓉、 法國蝸牛、番茄芝士和薩拉米奶酪餡餅,都算豐富,最驚喜嘅係北海道珍寶帶子真的好巨型,入口啖啖肉又Juicy,值回票價啦:) 係Tiffany Blue嘅鬆餅真係好靚呀!而且仲配我好喜歡的玫瑰果醬,當成鬆餅夾心,有種浪漫又甜甜

係Tiffany Blue嘅鬆餅真係好靚呀!而且仲配我好喜歡的玫瑰果醬,當成鬆餅夾心,有種浪漫又甜甜的氛圍,呢個配搭真係好創新。

馬卡龍絕對林小朋友最愛的首位~如果你識整馬卡龍,就會知道造型馬卡龍有幾難整,呢款仲要係立體彩虹,真係好驚喜呀~
 又是小朋友大愛的小甜點,顏色仲要好靚呀,細細粒,2啖一個,剛剛好!
2022-04-30
  • 馬卡龍
2022-05-14 69 浏览
有留意開韻兒美食圖鑑既都知道 我對下午茶tea set係有種情意結 之前就好鍾意去酒店嗰啲地方食 但而家坊間有好多餐廳都有推出 上環人氣餐廳「DK cuppa」 最近推出咗一款 主題「幸福之約」下午茶 唔單止賣相吸引, 食物多頗為高質。而家 仲有小遊戲玩添 包你度過一個 幸福滿足嘅下午 餐廳嘅裝修係以森系為主,喺柔和嘅燈光加持之下, 成間餐廳都散發著一種好恬靜又瀰漫著清幽香薰嘅感覺, 成個人好放鬆 行入舖頭入面,可以見到右手邊 放滿咗一排 擺放著唔同香薰、香薰機、香薰貼產品嘅貨架(´ε` ) 喺享用下午茶之前,駐場嘅香薰師會同大家玩個小遊戲,隨機抽卡介紹唔同類型嘅香薰 抽完張牌,分別係金、木、水、火、土 , 代表著唔同嘅心情 ,然後香薰師會為你加持,將你嘅願望寫喺蝴蝶上面掛喺許願樓梯度, 睇下大家一年之後會唔會願望成真(ʃƪ^3^) 成個儀式完咗之後,香薰師會敵4滴花漾精華入去 花茶入面, 知唔知點解係4滴呢? 因為係生命靈數嚟講4係比較強嘅意思 而我哋嘅下午茶就圍繞著香噴噴嘅味道開始啦幸福之約下午茶 💲298 /1 (另加一) 有機茶🍵 由朱古力茶&薰衣草茶組成, 入口有淡淡嘅朱古力
有留意開韻兒美食圖鑑既都知道
我對下午茶tea set係有種情意結
之前就好鍾意去酒店嗰啲地方食
但而家坊間有好多餐廳都有推出
上環人氣餐廳「DK cuppa」

成間餐廳都散發著一種好恬靜又瀰漫著清幽香薰嘅感覺,

睇下大家一年之後會唔會願望成真(ʃƪ^3^)

幸福之約下午茶 💲298 /1 (另加一)
有機茶🍵 由朱古力茶&薰衣草茶組成,
入口有淡淡嘅朱古力味 加上清幽嘅花香味道難忘!

天使之霧🌁 外形就好似雲一樣嘅Tiffany blue 棉花糖底暗藏著雲呢拿雪糕;
店員 將棉花糖淋上酒系再點火🔥,
見住佢迅速融化, 最後加入expresso , 成個過程完成 (≧▽≦)充滿著儀式感。◕‿◕。

烤餅 呢一個值得一提;
將烤餅放入精致嘅銀盒入面已經好吸引, 配搭住玫瑰果醬,
提提大家烤餅記住要趁熱食唷(人 •͈ᴗ•͈)
配搭住玫瑰果醬唔會太過甜 ,
兩者互相輝映

馬卡龍,甜甜圈
單單係少女心嘅外表,已經攞分( ꈍᴗꈍ)
馬卡龍除咗圓形之外仲有特別嘅彩虹形象啦

鹹點 : 北海道帶子 n法國蝸牛薯蓉
長碟上好靚 大大粒嘅帶子煎得啱啱好,入口鮮甜又彈牙 配上軟綿綿嘅薯蓉,
超級好食( ˘ ³˘)♥

法國蝸牛滑嫩, 帶點牛油蒜香
蕃茄芝士  蕃茄芝士作為前菜好開胃 ,
可以提高食慾 風乾火腿酥 將啲火腿扭成玫瑰花形狀, 好靚 食慾大增(´ε` )

食完成個tea set每人仲可以有一張香薰貼 放假嘅時候想放鬆下心情不妨約埋你知己好友一齊過嚟呢一個放鬆下啦

DK Cuppa Tea 上環新街市街19號地舖
2022-05-13 50 浏览
2022.05.13Long time no see👩🏻‍🤝‍👩🏼兩條女一see就係去上環西港城呢間餐廳黎個「幸福之約」tea time 💙 ($298/位,兩位起)餐廳係小清新既設計🌿而TEA SET 夢幻又精緻💕絕對適合姐妹談心/情侶撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏼享用美食前會有香薰治療師會透過小遊戲🤹🏻Magic Card 簡單介紹5種香薰的功效🤩之後再把抽出既相關香薰加在magic card上讓客人香住咁享用美食🥰鹹點🥨珍寶北海道🇯🇵帶子薯蓉🥔 - 超大粒好肥美😉法國🇫🇷蝸牛🐌 - 超耐無食所以好懷念😂蕃茄🍅水牛芝士🧀 - 新鮮蕃茄,芝士香濃🙂莎樂美腸奶酪🧀️餡餅 - 好似玫瑰花🌹既樣子😍兩者好夾👍🏻甜點🧁彩虹🌈馬卡龍迷你甜甜圈🍩Tiffany Blue 烤餅配玫瑰🌹果醬天使👼🏻之霧Affotago Tiffany Blue & Baby pink Macarons 超夢幻Tiffany Blue 棉花糖☁️點火後🔥 再倒入espresso ☕️落雪糕到🍦好特別!基本上所有甜點既甜味都唔會超甜,所以唔會咁易濟👍🏻飲品🫖Vanilla Black Tea 🫖飲過原茶味後香薰治療師會加入4滴日本DT
2022.05.13

Long time no see👩🏻‍🤝‍👩🏼

鹹點🥨
珍寶北海道🇯🇵帶子薯蓉🥔 - 超大粒好肥美😉
法國🇫🇷蝸牛🐌 - 超耐無食所以好懷念😂
蕃茄🍅水牛芝士🧀 - 新鮮蕃茄,芝士香濃🙂
莎樂美腸奶酪🧀️餡餅 - 好似玫瑰花🌹既樣子😍兩者好夾👍🏻

甜點🧁
彩虹🌈馬卡龍
迷你甜甜圈🍩
Tiffany Blue 烤餅配玫瑰🌹果醬
天使👼🏻之霧Affotago
基本上所有甜點既甜味都唔會超甜,所以唔會咁易濟👍🏻

飲品🫖
Vanilla Black Tea 🫖
飲過原茶味後
香薰治療師會加入4滴日本DTW花加入茶中 🧪
讓食客更放鬆心情🤗

享用完TEA SET 仲可以QR填問卷 / POST 番TEA SET既相上社交媒體都會有小禮物🎁送嫁💁🏻‍♀️
早前同朋友去咗上環一間 DK Cuppa Tea 食下午茶☕️這間 DK Cuppa Tea原來係香港品牌DK Aromatherapy, 一進店裡已經聞到令人好舒服嘅香薰😌DK Cuppa Tea 近日新推出名叫「幸福之約」下午茶,靚靚嘅下午茶好夢幻🌈整得好精緻呀!😍鹹點有珍寶北海道帶子薯蓉、法國蝸牛、番茄芝士、薩拉米奶酪餡餅,味道好好食呀!甜點有彩虹馬卡龍🌈迷你甜甜圈 🍩Tiffany Blue 烤餅 配玫瑰果醬、天使之霧Affogato、Tiffany Blue and Baby Pink 馬卡龍,所有甜點甜度岩岩好,好好食呀!😋飲品🫖☕️Soothing Love 薰衣草朱古力有機茶第一次飲咪道唔錯😄另外香薰治療師將日本DTW花加入數滴在茶中,聞到茶中香味令人心情好治癒🥰

DK Cuppa Tea 近日新推出名叫
「幸福之約」下午茶,靚靚嘅下午茶好夢幻🌈整得好精緻呀!😍

飲品🫖☕️
Soothing Love 薰衣草朱古力有機茶
第一次飲咪道唔錯😄

係上環既一條小巷中,隱藏著一個幸福之約。療癒約會開始前,係夢幻既仙子同蝴蝶伴隨下,大家會先抽一張魔法卡, 每張卡都代表著五行中既一種精油。香薰治療師會講解相應既特性同效用,用精油喚醒你既嗅覺。之後你會聞到好香既朱古力味,飲一啖有機 chocolate & lavender tea 令味蕾甦醒。夢幻既 Tiffany Blue tea set 係滿心期待下呈現,精緻既銀製飾盒同羽毛橋,令人感到心靈得以療癒。在天使之霧既雲層上,燃亮希望之火,倒下 expresso,軟綿既棉花糖像魔法一樣融化,亮出如 floating island 般既雲呢拿雪糕球,幻化成一杯 Affogato。繽紛樂園仲有精緻可愛既彩虹雲朵 Macaron,Tiffany Blue and Baby Pink Macaron,迷你甜甜圈 , 玫瑰果醬Scones 等甜點。鹹點有清爽的番茄Mozzarella Cheese杯, 芝味濃郁既 Salami Cheese Pie。另外,配上薯蓉 既珍寶北海道帶子同法國蝸牛,北海道帶子有煙燻既味道,係全set 既 best item。完成整個 tea set 儀式後,心中感到幸福
係上環既一條小巷中,隱藏著一個幸福之約。

完成整個 tea set 儀式後,心中感到幸福滿足,是時候開始為自己重新出發。

用餐时段
下午茶
2022-05-11 66 浏览
位於上環嘅DK Cuppa Tea為香薰治療品牌DK Aromatherapy旗下店一進入店內已聞到陣陣超舒服超放鬆嘅香薰🥰最近推出咗🌈夢幻精緻「幸福之約」下午茶🫖 ($298/位,兩位起)好讓客人為自己重新出發為「幸福」重新定義! 首先香薰治療師透過Magie Card簡單介紹咗不同香薰令你置身清新香氣中享受下午茶鹹點🥨珍寶北海道帶子薯蓉法國蝸牛 蕃茄水牛芝士 薩拉米奶酪餡餅 💗北海道珍寶帶子大大粒 軟嫩鮮味法國蝸牛🐌亦相當特別蕃茄芝士、薩拉米奶酪餡餅細細件 一啖一件 清新醒胃 甜點🧁彩虹馬卡龍 迷你甜甜圈 🍩Tiffany Blue烤餅配玫瑰🌹果醬 天使之霧Affotago Tiffany Blue and Baby Pink Macarons💗超夢幻TiffanyBlue棉花糖點火後有雪糕🍦加埋Espresso 口感爆燈 馬卡龍🌈相當吸睛😍甜甜圈🍩唔會過甜好好味😋Tiffany Blue烤餅配玫瑰果醬亦都幾match飲品🫖☕️Soothing Love 薰衣草朱古力有機茶嚐過原茶味後香薰治療師將日本DTW花加入茶中為客人調節情緒 令人感到更舒壓🥰成個tea set夢幻又精緻真係少女
位於上環嘅DK Cuppa Tea
為香薰治療品牌DK Aromatherapy旗下店
一進入店內已聞到陣陣超舒服超放鬆嘅香薰🥰
最近推出咗🌈夢幻精緻「幸福之約」下午茶🫖
($298/位,兩位起)
好讓客人為自己重新出發
為「幸福」重新定義!

首先香薰治療師透過Magie Card

蕃茄水牛芝士
薩拉米奶酪餡餅
💗北海道珍寶帶子大大粒 軟嫩鮮味
法國蝸牛🐌亦相當特別
蕃茄芝士、薩拉米奶酪餡餅
細細件 一啖一件

真係少女心爆發😍
店舖更有花束等道具可供打卡📸
小店更準備蝴蝶🦋造型小卡紙
比客人將願望掛於牆上
講求五感享受的DK Cuppa Tea最新推出「幸福之約」下午茶,當然要跟閨密一齊品嚐色香味俱全的high tea set啦! 「幸福之約」不單純是一份下午茶,是以tiffany blue拼湊出和諧幻彩的藝術品,細緻的鹹甜點美點,猶如一幅唯美的圖畫,光是手機先吃也目不暇給。「幸福之約」下午茶 $298/person (+10% service charge) 鹹甜包括:1.珍寶北海道帶子薯蓉2.法國蝸牛3.番茄水牛芝士4.莎樂美腸奶酪餡餅甜點包括:1彩虹馬卡龍2迷你甜甜圈3烤餅配玫瑰果醬4「天使之霧」5 馬卡龍飲品:紐約有機茶一壺咸點中推介珍寶北海道帶子薯蓉,火炙的帶子真的是珍寶級數,肉身豐厚,爽口彈牙,配上香滑薯蓉,新鮮惹味。甜點入面「天使之霧」是重點推介,雪糕隱藏在棉花糖霧面內,點火燒熔,彷如雨點灑落,再淋上Espresso,變成完美的Affogato! Sweet的棉花糖和雲尼拿雪糕,中和了Espresso的苦溺,入口香滑細膩,充滿層次驚喜!至於Tiffany Blue 和 Baby Pink的馬加龍,單是色調的配搭已經賞心悅目,外脆內軟,口感是一如既往的清甜奇妙。Tiffany

鹹甜包括:

3烤餅配玫瑰果醬
4「天使之霧」
5 馬卡龍

飲品:紐約有機茶一壺

Tiffany Blue的烤餅獨一無二,配上玫瑰果醬,酸甜開胃,中和了一般scone的牛油膩感。

不得不提,今次high tea set的有機茶非常特別,Chocolate tea & Lavender tea,薰衣草的花香配上帶朱古力香烤的有機花茶,再配上可食用的「快樂」花香精油,讓花茶香氣濃郁,讓人心情愉悅。

DK Cuppa Tea set除了是味覺的享受,更兼顧精神上的治癒,DK Aromatherapy「五行系列」香薰精油以金、木、水、火、土成分配方,調配出適合身心狀態需要的香氣,幫助達到身心平衡的放鬆狀態,令免疫系統得以提升,在品嚐high tea set的同時,店員讓我們抽取magic card,滴上香薰精油,讓我們在香氣四溢的環境享受美點。
2022-05-09
2022-05-11 23 浏览
媽媽需要me time,但同時我地都好享受we time!今日就約埋我既好友同仔仔既好友,一齊去玩去high tea😍兩個仔仔又開心,兩個媽媽更開心🥳呢間港島既Cafe係橫街入面,同出面繁忙街道有強烈對比,顯得格外寧靜☺️而家佢地tea set主題係「幸福之約」全個Tea set總共包括4款鹹點同5款甜點🍨Angel’s mist 「天使之霧」Affogato由 @startingover.espresso 合作創造,超級igable既甜品,食之前加入白蘭地,再點火令棉花糖溶化,再加入Expresso,入邊仲有一片爆炸糖朱古力,令味度同口感更加有厚次❤️🌈Rainbow macarons 彩虹馬卡龍 & Tiffany Blue and Baby Pink macarons 馬卡龍兩款唔同造型嘅馬卡龍,都保持外脆內軟口感,夾心唔會過甜,不過兩款都比兩位小朋友秒殺左😆🍩Mini doughnuts 迷你甜甜圈又係另一款小朋友至愛甜品,造型色彩繽紛,外表相當吸引💙Tiffany Blue Scone with Rose Jam 烤餅配玫瑰果醬切合返Tiffany Blue嘅主題顏色,呢個Sco

全個Tea set總共包括4款鹹點同5款甜點
🍨Angel’s mist 「天使之霧」Affogato

🍩Mini doughnuts 迷你甜甜圈
又係另一款小朋友至愛甜品,造型色彩繽紛,外表相當吸引

切合返Tiffany Blue嘅主題顏色,呢個Scone都用左藍色,好少女心,加埋玫瑰果醬一齊食,酸酸甜甜好開胃

Hokkaido Jumbo Scallop with mashed potatoes
珍寶北海道帶子薯蓉
呢個係媽媽最喜歡嘅鹹點,北海道帶子超級大粒,煮到半山熟嘅狀態,非常鮮味,加上烤過嘅外表,就更加香

Salami cheese pie 莎樂美腸奶酪餡餅
用Salami切成一朵玫瑰花嘅形狀,再放上芝士tart上面,一啖食落去,全個口腔充滿着鹹香味道,真係想再encore🙈

總括而言,呢個色香味俱全嘅tea set,好食又抵食,呢到環境又舒服😌食之前仲會玩個簡單抽卡遊戲,揀一款當日配合既香薰精油,用香味令會我哋可以好relax,咁享受呢一個下午茶🥰