今晚同好朋友👭🏻去左尖沙咀食饭, 今次就拣左E间走Fine dinning风格嘅餐厅试下!一入到去就好似置身系一个室内小花园咁, 周围都怖满左花嘅装饰🌺, 环境清静加上灯光柔和, 几有情调!😊一坐底店员就会拎一客面包🥖比我地食住先, 面包热辣辣, 口感软熟Deep Fried Crab cake🦀炸蟹饼香脆可口, 炸浆好簿, 咬落去食到好多一丝丝嘅蟹肉, 非常有口感而且蟹味浓郁, 上面嘅黄芥辣酱汁令成个蟹饼唔会咁腻, 系十分满足嘅头盘, 极度推介!😋👍🏻Lobster Bisque🦞🥣龙虾汤味道唔错, 质感浓稠, 不过不失Linguine Arrabiata🍝蕃茄酱汁酸酸辣辣, 磨菇同车厘茄本身已经好夹, 加埋口感烟韧扁意粉, 完全好刺激食慾非常开胃!😋USDA Kurobuta Pork Rack🐖一上枱嘅时候已经帮你🔪好哂, 非常贴心😊, 猪架色泽粉嫩, 肉质鲜嫩多汁, E道菜配有3款酱汁, 有烧汁, 芥末同莓汁, 每款都令猪架发挥到唔同嘅效果, 而小妹觉得莓汁系最夹嘅!Chocolate Fondant with Stracciatella Gelato🍰🍨心太软味道唔错, 流心

Deep Fried Crab cake🦀

Lobster Bisque🦞🥣
龙虾汤味道唔错, 质感浓稠, 不过不失

Linguine Arrabiata🍝

USDA Kurobuta Pork Rack🐖

心太软味道唔错, 流心效果做得几好, 意大利碎朱古力Gelato味道唔会太甜, 口感好滑!

总结: 食物质素唔错, 店员服务态度良好, 无论环境同情调都好适合情侣嚟庆祝!😊
2020-02-06
  • LinguineArrabiata
  • DeepFriedCrabCake
2020-04-02 370 浏览
唔知点解可以有咁多Like🤭🤭🤭而家先得闲写食评!因要搞庆生饭局,疫情下的各酒店/餐厅都要减价吸客,见到佢地系openRice订位晚市正价七五折,就拣呢间啦!餐厅説要Dress code,见原本价钱都唔算平,以为系高级野,期望会有好嘅服务,!环境!味道!衞生!原来只系扮高级😅😅1. 服务.........有一位着灰色外套嘅「茶餐Waitress」帮我地落Order !其他人唔知一定以为我哋得罪咗佢着!黑面到一个点!🙄2. 环境.........枱与枱之间好近 餐厅説要Dress code,但隔离抬有位女仔着运动背心叹红酒😅3. 衞生........水杯有洗唔乾净嘅鱼腥味🤮原来七五折系另一个主餐牌,选择种类好少,意粉得两款,Pizza得两款,Risotto得三款。味道方面都啱我哋口味,不过不失,但系如果系正价价钱,唔包括服务同卫生,我就觉得有好多其他选择罗!
唔知点解可以有咁多Like🤭🤭🤭
而家先得闲写食评!
3. 衞生........水杯有洗唔乾净嘅鱼腥味🤮

• 黑松露带子意大利饭
  • Deep Fried Crab Cake
2020-03-18 201 浏览
屋企人同我庆祝生日,佢哋之前食过话好好食,所以就带我去食。我哋三个人叫咗一份牛扒 一个经典Pizza同埋一个卡邦尼意粉净系记得影牛扒相🤪🤪牛扒叫咗七成熟啱啱好 好有牛味Pizza剩系得蕃茄卡邦尼意粉系非常好味环境觉得暗左啲 适合情侣
屋企人同我庆祝生日,佢哋之前食过话好好食,所以就带我去食。

净系记得影牛扒相🤪🤪牛扒叫咗七成熟啱啱好 好有牛味
Pizza剩系得蕃茄
卡邦尼意粉系非常好味

环境觉得暗左啲 适合情侣
2020-03-15
2020-03-17 243 浏览
今日宝贝女生日,满心欢喜黎到呢间餐厅食饭庆祝,入到餐厅入面,楼底好高,又有好多花摆设,感觉尚算良好,野食不错,但可能期望过高又不算特别有特色,侍应态度亦有待改善,
2020-03-02 260 浏览
同男朋友book左呢间餐厅预祝情人节💕餐厅环境优美落单後会送上餐包🥖可以沾上黑醋同橄榄油食我地叫左Caesar salad $118🥗沙律菜配上碎芝士🧀 香脆烟肉🥓同面包碎🍞 口感清新可惜沙律加入醋渍鯷鱼 有少许腥味 Lobster tail risotto $315🦞卖相精致意大利饭充满香浓龙虾味 龙虾肉爽口弹牙 一推就起到出黎New Zealand lamp chop $315🐏羊味十足肉质鲜嫩 软硬适中 无筋有三款酱料配搭羊架Chocolate foundant with vanilla gelato $88心太软流心感十足朱古力味香浓厚滑云呢拿gelato软滑而又不会过甜Black truffle and double chocolate cake $98呢个甜品食落感觉好特别平时black truffle会觉得应该配咸点第一次感受呢种配搭Black truffle cream略嫌有d漏Double chocolate cake饼底系类似海绵蛋糕略嫌鞋口整体食物份量较少价钱偏贵
同男朋友book左呢间餐厅预祝情人节💕

Lobster tail risotto
New Zealand lamp chop
  • Lobster Tail Risotto
2020-02-26 290 浏览
今日跟好友食悠闲午餐,未知是否疫情影响,人流不多,座了近窗位置,餐厅本身楼底高,又多绿植,感觉清雅。看了看餐牌, 点了鸡扒及牛;午餐有沙律,主菜及餐饮,沙律新鲜,主菜份量多,摆碟宜人,鸡件味道偏淡; 试了一口牛後,反而牛肉做得出色,嫩稔够味,好食。欣赏餐厅桌子够大,让食客食得舒服,另外配菜的薯条用了牛油纸包住,一来可以吸吓油,另外亦阻止酱汁渗入薯条(纯本人猜测)是日甜品是芝士蛋糕,可惜唔啱口味,所以放弃了。
)是日甜品是芝士蛋糕,可惜唔啱口味,所以放弃了。
2020-02-24
2020-02-19 249 浏览
与老婆及大姨夫妇一起晚饭,来了Diletto 吃意大利菜。餐厅环境舒适,楼底高,坐位空间宽濶,墙身、天花、家俱布满花饰摆设。女士特别喜欢,老婆和大姨都心花怒放。松露野菌汤 ($88) 面包很松软,有包不能无汤,所以点了野菌汤,松露和野菌味都很香。西餐之中较喜欢意菜,因为有种分享的气氛。三五知己吃意菜,往往喜欢各点些菜式一起分享,可多嚐几味。美国极黑猪鞍 ($328) 以天然饲料饲养的USDA Kurobuta 猪,猪鞍嫩滑富弹性,烤得很香。蔬菜有新薯、车厘茄、火箭菜等,相当新鲜。以红桑汁加意大利黑醋制成的酱汁,沾着吃味道特别清新! 新西兰羊架 ($318)羊架肉味浓郁,软嫩细滑,脂肪均匀,肉质坚挺富弹性。有三种酱汁供选择,烧汁、芥苿、薄荷酱,各适其式! 香煎虎虾意大利濶面 ($318)虎虾开边,加入蒜蓉,香口鲜味又弹牙。加入了菜汁打成的意大利面,口感幼滑有弹性,蔬菜都很新鲜!
与老婆及大姨夫妇一起晚饭,来了Diletto 吃意大利菜。

松露野菌汤 ($88)

美国极黑猪鞍 ($328)

新西兰羊架 ($318)

香煎虎虾意大利濶面 ($318)

• 新西兰羊架
  • USDAKurobutaPorkRack-BalsamixRasberrySauce
八十三回最近为了防疫的关系,决定幽禁自己,不跟bae见面,在家安坐疫症监。但情人节毕竟也是一个重要的节日,故此,决定在2月14日的翌日庆祝。此餐厅的环境十分好(5/5)一踏进去就觉得很舒服,坐位阔落,没有焗闷的感觉。楼底很高,灯火昏暗,到处也有花花,充满着浪漫的情调。包场,由於时间实在太早的关系,前半段接近包场时间。点了一个假日午市精选,套餐包括1)凯萨沙律(4.5/5)2)是日餐汤 (3.5/5)3)主菜:蒜蓉墨鱼汁意大利粉($138) (4/5)纽西兰肉眼扒配泰国芦笋和紫薯($168)(5/5)4)是日甜品:粟子蛋糕(3/5)5)餐饮 (NIL)等了一会儿,先来了凯萨沙律。材料尚算充足,作为一个前菜,正正常常。亮点之一是那个烟三文鱼,十分出色。之後等了二十分钟才有是日餐汤,或者真的是太早的关系,餐汤还没煲好,哈哈!但喝下去,感觉不俗。一端上来,很热辣辣,配合餐包,能满足我的味蕾。唯一美中不足的是设计者是想画一个心型,但失败了。之後来了主菜之一1)蒜蓉墨鱼汁意大利粉($138)这个卖相不俗。每一口意粉也沾上了酱,不用我亲自为他们沟,十分适合我这个懒人,而且鲜蟹十分甜,配合其他配菜,十
八十三回

此餐厅的环境十分好(5/5)
一踏进去就觉得很舒服,坐位阔落,没有焗闷的感觉。

楼底很高,灯火昏暗,到处也有花花,充满着浪漫的情调。

包场,由於时间实在太早的关系,前半段接近包场时间。

点了一个假日午市精选,套餐包括
1)凯萨沙律(4.5/5)
2)是日餐汤 (3.5/5)
3)主菜:蒜蓉墨鱼汁意大利粉($138) (4/5)
纽西兰肉眼扒配泰国芦笋和紫薯($168)(5/5)
4)是日甜品:粟子蛋糕(3/5)
5)餐饮 (NIL)
是日餐包

凯萨沙律

是日餐汤

之後来了主菜之一
1)蒜蓉墨鱼汁意大利粉($138)
这个卖相不俗。每一口意粉也沾上了酱,不用我亲自为他们沟,十分适合我这个懒人,而且鲜蟹十分甜,配合其他配菜,十个赞。
蒜蓉墨鱼汁意大利粉

2)纽西兰肉眼扒配泰国芦笋和紫薯($168)
这个点了五成熟,这个肉眼扒煮得刚刚好,肉眼扒煮得入口即融,至今仍然回味无穷,齿颊留香。配菜方面,感觉很好,那个紫薯煮得十分出色。建议吃法:一口肉眼扒,一口紫薯,降低邪恶感。(9/10)
纽西兰肉眼扒配泰国芦笋和紫薯

侍应们很细心,在用膳期间帮我们安排餐饮,十分贴心。

最後来了是日甜品-粟子蛋糕,这个吃下去感觉像松化版的「莎莉蛋糕」,我家宝宝吃了两口就放下餐具了,余下的我包底。
粟子蛋糕

感觉最深的就是用餐的大部分时间也是接近包场,真是一个难忘的体验。
2020-02-15
情人节
是日餐包
凯萨沙律
蒜蓉墨鱼汁意大利粉
纽西兰肉眼扒配泰国芦笋和紫薯
2020-02-14 200 浏览
精致西餐推介每次经过都好想试下呢间Diletto今次终於都book咗位食饭一入到去已经觉得好有气氛两个人叫咗一个前菜,一个汤,一个牛扒同一个意粉上菜前会有餐前面包面包有焗过热辣辣仲有必配嘅橄榄油同醋我自己就好锺意食之後系带子同龙虾🦞汤龙虾汤好香浓带子好鲜甜,上面仲配埋鱼子酱淡淡嘅带子味同鱼子酱好夹然後系牛扒同意粉牛扒五成熟啱啱好好鲜同有肉汁牛扒旁边附有三款调味,烧汁、芥辣酱同盐三种调味都各有特色最後唔少得就系要叫返个甜品叫咗个心太软配开心果味意大利雪糕可以预先叫定後上因为都需要10-15分钟时间整体餐厅环境品错好有情调同气氛如果想静静地食下饭呢度都系一个唔错嘅选择🥰
精致西餐推介

每次经过都好想试下呢间Diletto
今次终於都book咗位食饭
一入到去
已经觉得好有气氛

两个人叫咗一个前菜,一个汤,一个牛扒同一个意粉
上菜前会有餐前面包
面包有焗过
热辣辣
仲有必配嘅橄榄油同醋
我自己就好锺意食
餐前面包

之後系带子同龙虾🦞汤
龙虾汤好香浓
带子好鲜甜,上面仲配埋鱼子酱
淡淡嘅带子味同鱼子酱好夹
黑松露带子
龙虾汤

然後系牛扒同意粉
牛扒五成熟啱啱好
好鲜同有肉汁
牛扒旁边附有三款调味,烧汁、芥辣酱同盐
三种调味都各有特色

心太软
  • 餐包
  • Carbonara Spaghetti
  • 香浓龙虾汤伴龙虾肉
  • Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto
2020-02-13 176 浏览
前几日同朋友见面,我地都有一段时间冇见,各有各忙,所以难得夹到时间食饭,一定要食返一餐好既!😝呢间意大利餐厅朋友之前黎过一次,食完之後念念不忘 🤗 果然食过既人都赞不绝口。呢到既食物同质素性价比好高,而且餐厅气氛好唔错,坐得又舒适☺️於是我再次同朋友黎呢到感受浪漫既意大利风情~餐厅既装潢设计虽然走简约风,但简单得黎又不失贵气,墙上仲挂左色彩鲜艳既画作,仲有铺满花既墙,非常有格调 😍餐桌与餐桌之间都隔左一段距离,有多啲私人空间,食得更自在 😌 我地见到有好多情侣黎呢到庆祝生日或者纪念日 💐餐厅设计既餐牌精美简洁,一本餐牌系食物 ,另一本餐牌系饮品~ 食物方面有餐汤、头盘、主菜同埋甜品🍮等等,每一道菜都非常吸引。至於饮品方面,佢地有果汁、咖啡、酒精饮料任君选择 👍🏻香草提子包 🌿🍇🍞首先上左一盘餐包,呢道热辣辣香喷喷既香草提子餐包充满意大利特色,咬落仲外脆内软,非常松脆。系义大利餐厅食面包既时候,人人都会沾上橄榄油配义大利黑醋,食落既味道更丰富~ 🍞Scallop Risotto $278Risotto 有好多好香浓既芝士,仲有一堆堆什菌同埋黑松露酱🍄 我自己本身好中意食用黑松露烹调既菜式,

香草提子包 🌿🍇🍞

Scallop Risotto $278

Risotto 有好多好香浓既芝士,仲有一堆堆什菌同埋黑松露酱🍄 我自己本身好中意食用黑松露烹调既菜式,之前会拣黑松露意粉、黑松露pizza呢类既料理~我好中意黑松露加埋什菌呢种好简单好纯粹既味道,食完之後又唔觉得油腻,反而觉得好香口,好有满足感~ 啲什菌好爽口弹牙☺

两只巨型带子超吸睛 😍 食得出佢有一定既质素,鲜美多汁,仲好爽口弹牙添~ 佢只带子好大粒,煎到表面金黄色,散发出阵阵带子既香气。带子肉质鲜美,令人一试难忘 🤯

Trio Cannelloni $298

Cannelloni 即系意大利面卷,但有啲人会叫佢意大利春卷。意大利面卷入面既馅料非常丰富,除左有龙虾肉配芝士酱(Lobster ragu) 同埋鸭肉配芝士酱(classic suck ragu),入面仲有杂菌同埋黑松露酱,表面仲放上香浓既芝士焗烤。

我地都系第一次品嚐呢道意大利菜,觉得好好味好惊喜。原本唔太中意食芝士既我,都食得津津有味。鸭肉同龙虾肉各色千秋,一个香嫩惹味,一个弹牙鲜味,大家黎到一定要试下,真系值得一试~ 🧀🦆🦞🍝

今晚大家都食得好尽兴,餐厅气氛好之余,食物质素亦令人满意~就连服务员既服务态度都好亲切,我同朋友都食得好开心,感觉好温暖☺️
2020-02-06
  • Trio  Cannelloni
2020-02-12 166 浏览
之前朋友带咗我去呢间餐厅fine dinning 一坐低就俾佢嘅装修吸引着而且佢哋枱同枱之间隔好远距离感觉可以倾密计另外餐厅嘅灯光比较昏暗所以比较有气氛我哋点餐之後佢为我地上咗面包Sautéed Fresh Clamwith white wine sauce 鲜味而且大只Deep Frield Crab Cake 好大块里面嘅馅系满满的Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto 带子大粒又弹牙黑松露味又够出Lee 度既食物唔系特别平但食物质素好高而且餐厅感觉好舒服
之前朋友带咗我去呢间餐厅fine dinning

但食物质素好高
而且餐厅感觉好舒服
2020-01-06
2020-02-10 122 浏览
好少可去一间高级餐厅食dinner (睇开我既人都知我钟意打边炉),今日同朋友搵到呢间餐厅,比我有不少惊喜。出面系车水马龙既漆咸道,一上到去就好似去左一个秘密花园咁,装潢以花花和自然作题材,楼底高,感觉好舒服。 其实食物价钱唔平,但能够在呢个环境下进餐,呢个价钱系包埋个景的! Caeser salad一黎到太肚饿,唔记得相机食先。不过不失,习惯餐前要食一个salad Pan Seared Foie Gras香煎法国鹅肝配士多啤梨苹果酱真系一试难忘,鹅肝浓滑而不腍,水果酱更带出鹅肝的味道,加上一点点醋,仲有淡淡的无花果,配以多士一齐食,真系滋味无穷! Assorted seafood pizza一焗完即上,pizza底又热又脆,叫得seafood pizza, 一d都唔悭地加左好多海鲜,加上千岛酱,真系两个人好快食哂全个pizza! 有时黎得fine dine既餐厅,真系不得不欣赏佢地食材既配搭同酱汁既调教,所以mix and match都好perfect, 大家可以谂谂黎呢度庆祝不同节日!

Caeser salad

Pan Seared Foie Gras

香煎法国鹅肝配士多啤梨苹果酱

Assorted seafood pizza

2019-06-10
2020-02-10 120 浏览
今晚同老婆撑枱脚,佢带我去左尖沙咀呢间意大利餐厅Diletto,宁静浪漫既气氛,加上美丽既花朵装饰和暗淡的灯光,十分适合情侣们共聚。同好多高级餐厅一样,待应先送上餐前面包,每人两条,味道不错!餐厅有个deluxe dinner set, 每位$798有7个course,由餐前酒到甜品,价钱略高於我地的budget,所以还是散叫了。过了一会儿,我们order的蟹饼($138)已经送上,以极多的蟹肉制成一球,充满蟹的鲜味,外脆内热,每人几口作前菜相当不错。主菜方面有黑松露带子意大利饭($278),味道很好,大大的北海道带子轻轻煎过表面,但可保持里面的水份,配以杂菌,而附上的那块芝士脆片更是超好味的!另外试了一个Trio Cannelloni($298),上网search下咩叫Cannelloni,只知道是一些卷,简单来说就是意大利的「肠粉」!哈哈!有三款不同味道,每款两条,有两款都好像是肉酱,原来是鸭肉和龙虾肉酱,另一款是菌类,各有特式,加上点点黑松露酱,还有露笋做配菜,是不错的尝试。

2020-02-10 128 浏览
同挚爱食饭想拣间靓啲嘅餐厅,经介绍下book咗Diletto。餐厅位於一楼,需要行一条白色嘅楼梯上去,里面嘅装修用上大量花朵,充满浪漫气息。坐低未叫嘢食已经自动送上一篮面包,好香脆可口,配以意大利橄榄油及醋,一流!我哋叫咗一个Deep-fried crab cake($138),有好多拆碎嘅蟹肉,带点轻轻的Wasabi味道,但系好好味,好有蟹嘅鲜味,表皮香脆,亦配以芦笋和车厘茄。另外叫咗一个Hokkaido Scallop with black truffle risotto ($278),非常creamy好味,有两粒煎香左嘅大带子,仲有一块好好味嘅芝士薄脆片,正!我哋仲叫咗一块肉眼($398/10安士),都是烧得唔错,有三种酱汁提供,不过其实就咁食都已经好入味,肉质唔韧,不错!

Deep  fried  crab  cake

Rib  eye
Deep  fried  crab  cake
Rib  eye
2020-02-10 73 浏览
新年前和朋友们gathering, C拣左Diletto, 好耐无食意大利嘢,好期待!餐厅环境宽敞舒适,以绿色花草作贴缀令环境非常清新,灯光柔和,令人心情放松,好舒服,好relax!Soup - Cream of Mild Mushroom with Truffle Paste , Truffle Oil $88 松露和野菌的香气浓郁,仲食到有些野菌碎,creamy顺滑,配埋松软的意式面包真是好滋味!Deep Fried Crab Cakes $ 138~外层煎得金黄松脆,里面混入大量蟹肉,芦荀,巴马臣芝士和蜂蜜芥末,非常美味,很出色!USDA Kurobuta Pork Rack $328美国极黑猪鞍肉质 柔软富弹性鲜甜多汁, 油脂细致,配以意大利黑醋和红桑子汁更能解腻,十分开胃。配菜有薯仔,车厘茄和火箭菜,非常新鲜健康。Pan Fried Tiger Prawns with GreenTagliatelle$318 大大只的虎虾以蒜蓉,香草和牛油开边煎,虾的肉质鲜甜弹牙,虾头劲多膏,非常美味。濶条面加入波菜汁打成,面的质地软中带爽,口感适中,配芦笋菠菜和茄蓉,非常美味!Prosci

Soup -

Deep Fried Crab Cakes $ 138~

USDA Kurobuta Pork Rack $328

Prosciutto Pizza$268
Pizza的饼底又薄又脆,上面铺满Parma Ham, 水牛芝士,茄酱和橄榄,咸咸香香的Parma Ham加上软滑的水牛芝士,真是perfect match!我们都非常喜欢。
2020-01-14
  • Deep Fried Crab Cake
  • Cream of Mild Mushroom with Truffle Paste Soup
  • Deep Fried Crab Cakes
  • USDA Kurobuta Pork Rack
  • Pan Fried Tiger Prawns with GreenTagliatelle
  • Prosciutto Pizza