2020-02-03 1039 浏览
头痛睡了几天,胃口不佳,和朋友在尖沙咀简单的吃了顿轻盈的晚餐。侍应给了我们热烘烘的面包,我沾上少许黑醋汁和橄榄油同吃,脆卜卜的餐包点上汁酱变得带软绵,感觉不错。Caesar Salad 份量足二人开心分享,沙律菜好新鲜,碎芝士恰好,汁亦清新吃起来不会漏,更显菜甜。包粒脆香,不会淋软,烟肉香口,却不油腻。Deep Fried Crab Cakes 炸得可口,卖相像件大可乐饼。外层不会有炸物死硬,入面是满满的蟹肉丝,落足料,香口又丰富的内涵,教人满足。Assorted Seafood Pizza 海鲜薄饼上的海鲜份量不多,但种类ok,不青口虾鱿鱼等🧀还加了芝味十足的芝士,饼底是thin and crispy 那种,正合我胃口,吃起来没有饱济的重面粉感,反而多了份空气松软。食後感:餐厅布置漂亮,环境雅致宁静,气氛完全令人陶醉於花花世界中,令食慾不振的我今天变得很开胃,虽然只叫了合共三道菜,但到最後,还是抱着肚子满足离开!

Caesar Salad

Deep Fried Crab Cakes

2020-01-19 1757 浏览
Diletto,意大利文解作「beloved」,加上其位处地铺但要走长楼梯上去的不显眼位置和幽黑中以花花布置的装潢,一看便知道这是个约会或庆祝的好地方了。Crab cake 🦀 $138这个金黄香脆的外壳,切开尽是啖啖鲜甜的蟹肉,加上甜甜辣辣的蜜糖芥茉浆,以及伴碟的车厘茄和芦笋,出奇地这蟹饼一点油腻感也没有😋😋Carbonara spaghetti 🍝 $228一般的卡邦尼意粉最多只卖百多元,这个买二百多元的,卖相和味道果然更上一层楼。先有一块瞩目的香脆芝士抢镜,然後映入眼帘的是缓缓流出蛋黄汁的流心蛋,继而是丰富的蘑菇、烟肉和大蚬。酱汁浓而不腻,实在与别不同。Hokkaido scallop with black truffle risotto 🍚 $238这个带子黑松露意大利饭更值得推荐!店员端过来时已经满载香气四溢的黑松露味。带子煎得香嫩,加上parmesan cheese 的意大利饭creamy,真要学最近晚间重播的《美味天王》讲句「无得顶呀」🤤🤤Seafood pizza 🍕$278手制的饼底脆薄,连同丰富的虾仁、鱿鱼、青口,以及「薄饼常客」车厘茄、黑橄榄和mozzarella

Crab cake 🦀 $138

Carbonara spaghetti 🍝 $228

Seafood pizza 🍕$278
手制的饼底脆薄,连同丰富的虾仁、鱿鱼、青口,以及「薄饼常客」车厘茄、黑橄榄和mozzarella cheese,味道还好。美中不足的是芝士拉不了丝。要是芝士味可更香浓就更好了🤗🤗

2020-01-15
2020-01-17 1141 浏览
用皇冠型嘅器皿装住餐包餐包焗到好脆 而且入面有提子乾系我锺意食嘅嘢😆..🧸Lobster Bisque ($98)份量都算多 我哋两个人share龙虾汤浓郁鲜味 而且入面有啖啖嘅龙虾肉连餐包一齐食系一个好好嘅配搭..🧸Scallop Risotto ($278)上面有食用花装饰 即刻加咗分意大利饭入面有好多不同嘅杂菌令到口感提升不少 再配上浓郁嘅黑松露酱层次好丰富 重点系呢个饭食完唔会太腻 冇饱滞感👍🏻.. 🧸Angus Rib Eye ($398)呢块扒有10安士 底下有沙律同薯角份量都不少 配上三个调味分别系海盐芥辣同埋烧汁牛扒虽然比较薄身 但系肉质绝对唔差 偏向软熟淋身Middle rare 都好食有少量筋位 可以接受呢个价钱来讲系fair既..呢度餐厅都布置得好靓好多花花草草今晚嚟食饭都见到有不少客人黎庆祝而且佢座位同座位之间都有一定嘅距离相对上会坐得比较舒服 倾计都倾得尽兴D呢样野值得加分👍🏻👍🏻👍🏻
用皇冠型嘅器皿装住餐包

餐包焗到好脆 而且入面有提子乾

系我锺意食嘅嘢😆
🧸Lobster Bisque ($98)

份量都算多 我哋两个人share
龙虾汤浓郁鲜味 而且入面有啖啖嘅龙虾肉

连餐包一齐食系一个好好嘅配搭
🧸Scallop Risotto ($278)

上面有食用花装饰 即刻加咗分
意大利饭入面有好多不同嘅杂菌
令到口感提升不少 再配上浓郁嘅黑松露酱
层次好丰富
重点系呢个饭食完唔会太腻 冇饱滞感👍🏻
🧸Angus Rib Eye ($398)

呢块扒有10安士 底下有沙律同薯角

相对上会坐得比较舒服 倾计都倾得尽兴D
呢样野值得加分👍🏻👍🏻👍🏻

2020-01-16
  • New  Bread
  • Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto
2019-11-30 7244 浏览
环境以花为主题,四周摆满色彩缤纷的花卉布置,犹如置身於城巿中的秘密花园。装潢华丽雅致,配以柔和灯光,气氛浪漫有情调。楼底高,加上大片玻璃,感觉开扬,空间感十足,用餐环境舒适。Deep Fried Crab Cake ($138)表面金黄带脆,咬下去外脆内软,松软而不散,口感丰富。Australian Black Angus Rib Eye Steak (10oz) ($398)香气扑鼻,一咬下肉汁丰富,鲜嫩无比,牛味香浓。肉质细致松软,软腍无渣,富有弹性,美味至极。Lobster Tail Risotto ($318)卖相吸引,龙虾鲜味十足,意大利饭粒粒分明,软硬适中,烟韧有咬口,每一粒米饭都被浓郁的酱汁包裹着,香甜美味。Assorted Seafood Pizza ($278)薄而脆的饼底,口感柔软中带烟韧,相当香口,配上浓郁的千岛酱,每一口都充满着鲜甜软滑的滋味!

装潢华丽雅致,配以柔和灯光,气氛浪漫有情调。

楼底高,加上大片玻璃,感觉开扬,空间感十足,用餐环境舒适。

Deep Fried Crab Cake ($138)
Deep Fried Crab Cake

表面金黄带脆,咬下去外脆内软,松软而不散,口感丰富。
Deep Fried Crab Cake

Lobster Tail Risotto ($318)
Lobster Tail Risotto

Assorted Seafood Pizza ($278)
Lobster Tail Risotto
2019-11-26 4818 浏览
嘻,今晚男朋友约左我系尖沙咀等。其实好耐无出过尖咀,不过而家可以出去啦今日出庆祝一下我地既纪念日。。原来佢book左间有情调既餐厅,同佢一齐左甘多年都未试过😅约左系地铁站等就一齐过去。餐厅系地铁站P3出口一出就到,直行就望到条靓靓楼梯咖啦。上到去,哇,好多花花,装修好靓,打卡一流!有花花墙,围住都系花花,仲有圣诞节小装饰添,有气氛!book左6点半,餐厅未有好多客人🤣❤️❤️好舒服,用餐环境靓餐牌有dinner set或者单点都可以。坐低侍应就会送上一份香草提子包粒。包粒外脆内软,有粒粒提子乾同香草味,好食🤭我地原先打算点烤鹌春,不过无哂啦😭😭仲打算甘特别又未食过试下,唯有等下次再食😚甘我地点左前菜,pizza,主菜各一,吾好以为有少,但份量好多咖Crab cake成日食凯撒沙律🥗做前菜,今次试下crab cake先!卖相好靓crab cake系成个蟹饼拎去炸,好香口,全个都系蟹肉,一切开一点都吾油腻。每啖都系浓浓既蟹味,正Margarita Pizza每次食pizza我都只食Margarita,吾系因为平,而系因为最平凡既pizza整得好食系有难道!Margarita系纯芝士加番茄酱。佢
今日出庆祝一下我地既纪念日。。

餐牌有dinner set或者单点都可以。

Crab cake

Margarita Pizza
每次食pizza我都只食Margarita,吾系因为平,而系因为最平凡既pizza整得好食系有难道!Margarita系纯芝士加番茄酱。佢个base好好食!食落脆口。番茄酱真系要赞,吾系一般买既番茄蓉,而系店家真系有落原个番茄🍅落去做汁,所以个汁底食到一旧旧茄肉。Pizza size大概应该有9寸,切8件,所以都好大个咖!

Pork Rack猪脾
登!卖相超靓,有3个酱汁,分别系芥末酱,油醋,仲有一种食吾出较淡🤣猪脾系一切就开,肉质淋嫩!当然吾系雪藏猪,系黑毛猪,肉质呈小小粉红色咖。猪脾好大只,甘多肉食到好饱

原本仲想食个甜品,但真系饱到食吾落啦。。好彩当初无点多个主菜,眼阔肚窄🤣

呢度环境十分好,好浪漫🌹餐厅可以帮手写庆祝字咖,一定俾到惊喜!服务又好又宁静。带女朋友橕枱脚好有气氛🥰🥰🥰

2019-11-25
庆祝纪念
纪念日
2020-02-02 0 浏览
一月尾时同左朋友4个人齐齐去左呢间意大利餐厅庆祝,估唔到有惊喜🥰Menu 有好多选择,假若你有选择困难症,更加有set dinner 可以拣呀。我地全部都唔太肚饿,点左唔算好多食物,不过样样都好大碟,最後食到劲饱。首推北海道带子野菌意大利饭,好浓野菌味👍🏻本身唔太喜欢带子,次次食都觉得好腥,但呢个煮得好好,带子鲜甜爽口👍🏻温泉蛋蚬肉卡邦尼意粉都系另一推介,蚬肉超大只,食唔到有沙😂而温泉蛋熟度刚好,捞埋啲粉食,超正。Margarita pizza 系用新鲜蕃茄焗,出面未试过,食落几特别喎。都最後食猪架,由於开始饱饱地,冇乜点试,朋友们清哂😂食哂主菜後,侍应主动问要唔要点甜品,但真系食唔落啦😜Overall 环境不错,食物质素亦高,大时大节或有野庆祝可以再来!

都最後食猪架,由於开始饱饱地,冇乜点试,朋友们清哂😂

食哂主菜後,侍应主动问要唔要点甜品,但真系食唔落啦😜

• Carbonara Spaghetti
2020-02-02 59 浏览
近排挂住抢口罩,一直唔记得打返呢篇食评。话说前两星期约左闺蜜同佢男朋友,来个double dating ,误打误撞下搵到呢间超隐世意大利餐厅,地点都真系唔易搵,去到余仁生大厦旁边有条长楼梯上去就系。餐厅空间好大,灯光柔和,枱与枱之间有好多空间,坐得好舒服。唔使7:30全间餐厅已经full house喇😲一坐低就有面包食,好好味,又热又软熟。份量够多,4人都食唔哂。😍每晚有set dinner ,可惜啲野唔太岩我食,所以最後散叫。不过我见在场有八成人都系叫呢个餐,大家可以试试。首先紧系饮个龙虾汤,超香浓龙虾味,配埋个面包,💯💯💯之後当然食主菜啦,我地叫左北海道带子野菌意大利饭、卡邦尼意粉、猪架、pizza....可惜几样都唔记得影相,超可惜!呢个猪架,推介!肉汁鲜甜,兼好爽口!今次用餐经验好愉快,上菜快,服务态度亦好好👍🏻👍🏻餐单上见到有好多食物选择,希望下一次可以再嚟试其他食物啦😍😍

首先紧系饮个龙虾汤,超香浓龙虾味,配埋个面包,💯💯💯

呢个猪架,推介!肉汁鲜甜,兼好爽口!

2020-01-22
  • 餐前面包
2020-02-02 0 浏览
今日黎到尖沙咀一间装修好靓既餐厅,餐厅装修用花草树木做主题,周围都有唔同颜色嘅花,就好似一间充满花既温室咁,中意影靓相既唔好错过呢间餐厅喇。龙虾汤,餐包落完order 之後就有餐包送黎,面包暖暖地外面好脆,枱上面仲有黑醋同橄榄油,点黎食就岩哂。龙虾汤既龙虾味浓郁,唔中意面包点醋既可以拎黎点面包。龙虾龙大利饭个人非常中意呢个饭,真系成只龙虾咁上碟,轻轻一开就可以系壳拆啲肉出黎,龙虾肉质好弹牙,意大利饭煮得岩岩好,唔会太硬,食落有好浓既龙虾味。安格斯牛扒嗌左五成熟既安格斯牛扒,煎得岩岩好,切开仲系粉红色,肉质好软熟淋身,成块都无咩筋。牛扒上碟既时候仲配左三只sauce(盐、芥末、烧汁)个人就中意点少少盐食就岩岩好。

龙虾汤,餐包

龙虾汤既龙虾味浓郁,唔中意面包点醋既可以拎黎点面包。

龙虾龙大利饭

安格斯牛扒

2020-02-01 19 浏览
同老婆纸婚周年,所以好早系Openrice book左枱😁加上疫情关系唔多人环境清静💐高级西餐厅格局🌸打卡一流😆前菜,Crab Cake好值得试,带子刺身好fresh汤好够味,juicy👍龙虾肉多少少就再加分主菜M9扒卖哂,转左肉眼扒🥩五成熟😝👍另外红白酒各叫左一杯,易入口🥂9分以上😋意大利口味🇮🇹特别推介:Deep Fried Crab Cake🦀无叫甜品,因为自己准备左个周年蛋糕同老婆庆祝🎂P.S. Service👍帮忙安排出蛋糕,影相📷

环境清静💐高级西餐厅格局🌸打卡一流😆

前菜,Crab Cake好值得试,带子刺身好fresh
汤好够味,juicy👍龙虾肉多少少就再加分
主菜M9扒卖哂,转左肉眼扒🥩五成熟😝👍
另外红白酒各叫左一杯,易入口🥂

9分以上😋意大利口味🇮🇹

特别推介:Deep Fried Crab Cake🦀

无叫甜品,因为自己准备左个周年蛋糕同老婆庆祝🎂

P.S. Service👍帮忙安排出蛋糕,影相📷
2020-02-01
  • Lobster Bisque
  • Scallop  Carpaccio
  • Mushroom  Soup
2020-01-31 23 浏览
环境高贵优雅,楼底高座位宽敞,装修方面用左d绿色植物和油左绿色墙身,感觉上好清优舒服,加上环境宁静,食客亦好自律讲野唔会太大声seafood pizza $278,pizza饼底搓得好够簿,焗到岩岩好好脆身,芝士份量都落得好足,最岩我哩个芝士控,落放既材料都好平均,每片都食到几种海鲜carbonate spag $228,火腿既甘香味好香,配埋个意粉酱汁煮埋一齐好夹,最顶顶果只温泉蛋烹调得好靓,一切开d蛋汁流晒出黎,亦即系将d精华流入意粉内crab cake $138,啖啖蟹肉实在令人食唔停口,外层黄色酱汁应该系芒果汁,好夹个蟹饼,好想再食多件

2020-01-29 29 浏览
有时同闺蜜都会想食好少少打扮得靓啲啲去靓嘅餐厅 今日佢带咗我嚟尖沙咀呢间fine dining餐厅系以幽暗绿色为主题 花花草草为装饰 有种宛如置身於森林嘅感觉 餐前面包外脆内软沾上橄榄油同黑醋食 味道不俗!Carbonara浓浓既芝士加忌廉味,味道好出,口感好creamy,意粉煮得唔会太硬 ,混和配菜嘅蘑菇、烟肉,好有水准。松露忌廉汤汤底好浓香 每一口都系好香嘅松露味 而且又搅碎磨茸嘅蘑菇 饮落充满口感Parma Ham pizzaParma ham软滑香口,配脆口批边及咸香芝士,味道十分match, 而且pizza嘅批真系做得好薄脆, 食落比平时食开嘅厚批感觉冇咁腻,仲多咗份香口嘅感觉!

餐前面包外脆内软
沾上橄榄油同黑醋食 味道不俗!

Carbonara
浓浓既芝士加忌廉味,味道好出,口感好creamy,
意粉煮得唔会太硬 ,混和配菜嘅蘑菇、烟肉,好有水准。

松露忌廉汤

Parma Ham pizza
2020-01-28 32 浏览
/Diletto💰人均200-400 7⃣️点5⃣️分‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧Caesar Salad 💰 118 7⃣️点5⃣️分 菜既口感好爽口清脆,没有丝毫苦涩味。佢地乾面包碎到系一小块咁代替左一粒粒,我觉得咁样都真系好方便食用同埋口感更满足。而布满系菜上面既芝士唔会过多抢走左菜既鲜甜,加上有小许沙丁鱼,甘香未遍布你口腔入面。/Carbonara Spaghetti 💰 228 7⃣️点5⃣️分 味道好浓郁,而且乳香味既酱汁紧密裹住所有既面条,每一条面都食到浓郁乳香既味道。培根啱啱好,唔会好多而且过咸,同浓郁既蛋奶味唔会互相抗衡,反而融入其中。同埋惊喜位置系佢有蚬肉,份量都唔少既!/Seafood Pizza 💰 278 7⃣️点5⃣️分皮脆而且d虾肉几大旧,好饱满。芝士味虽然浓郁,都唔会抢走海鲜既鲜味道,反而带想埋海鲜既鲜味。/New Bread 7⃣️分包食落去外脆内软,而且有小许提子乾作为点缀,餐厅提供油同埋醋汁畀你沾黎食,特别开胃
Diletto💰人均200-400 7⃣️点5⃣️分
Caesar Salad 💰 118 7⃣️点5⃣️分

Seafood Pizza 💰 278 7⃣️点5⃣️分

New Bread 7⃣️分
2020-01-27 68 浏览
年晚前与老公、家姐和姐夫吃晚饭,平日他们喜欢吃中菜,这晚我提议不如吃意大利菜,就来了尖沙咀的Diletto。Cream of Wild Mushroom with Truffle Paste , Truffle Oil $88 ~松露野菌汤先来个汤,野菌加松露,香气浓郁,稠度适中,配汤的面包松软美味!Deep Fried Crab Cakes $ 138~炸蟹肉饼 外层金黄香脆,内里暖润多汁,很有蟹味。加入芦笋、巴马臣芝士、蜂蜜芥末打成的蟹肉蓉、口感丰富,爽甜中带点芥末的辛香,十分滋味!USDA Kurobuta Pork Rack - Balsamix Rasberry Sauce $328~美国极黑猪鞍Kurobuta猪肉,以天然的饲料饲养,肉质特别软嫩、多汁、有弹性。烤纹部位,尤其香口。油花细致,香而不腻。配菜中的新薯甘香粉腍,火箭菜和车厘茄新鲜清爽。酱汁以意大利黑醋和红桑汁调成,酸酸甜甜很开胃! 留意需时至少20 分钟,慢工出细货,要点耐心,但值得等侯啊!New Zealand Laomb Chop 3 Ribs $318~新西兰羊架,要求五成熟,虽然熟度略多,但却又恰到好处。

松露野菌汤

Deep Fried Crab Cakes $ 138~
炸蟹肉饼
外层金黄香脆,内里暖润多汁,很有蟹味。

美国极黑猪鞍

新西兰羊架,要求五成熟,虽然熟度略多,但却又恰到好处。肉质腍滑嫩口,骨肉匀称,脂肪分布平均,油香与微微的羶香交织一起,十分美味!

碟边有三种酱,分别是薄荷酱、 芥末酱、烧汁。这羊架原汁原味已经很好,加点我至爱的薄荷酱,好极了!

Pan Fried Tiger Prawns with Green Tagliatelle - $318~
香煎虎虾意大利濶面
虎虾开边香煎,虾肉爽弹鲜甜,中间放了蒜蓉及香草,十分惹味!

面质爽滑烟韧,加入菜汁打成,配芦笋、菠菜、番茄等蔬菜,添上清新口感!

Prosciutto Pizza
巴玛火腿薄饼 $268~
薄饼饼底香脆,面层烟韧,厚薄适中。

材料满满的,巴玛火腿咸香, 茄酱醒胃,橄榄微酸,水牛芝士软滑充满芝香,还可以拉丝,啖啖都美味!

这顿意菜晚餐食物质素高,家姐、姐夫都赞好! 而且环境舒适,坐位之间阔落,很有空间感。室内设计以花为主题,清新雅致,我们欢渡了一个愉快的晚上!

Diletto

• DeepFriedCrabCake
  • USDAKurobutaPorkRack
  • NewZealandLambChop
2020-01-25 59 浏览
重临跟女友第一次约会的餐厅,绣球花但换成其他花了。餐厅灯光虽偏暗,很确实有情调。值得一赞是这里的餐包,暖暖的又软熟。沾上黑醋及橄榄油很香。卡邦尼意粉有新鲜大蚬,充满海水味有别於雪藏蚬肉。意粉软硬度适中,加上烟肉Pancetta 令味道提升,享用前先将温泉蛋弄穿搅拌吃很香很滑。纽西兰羊架外层预先调味後很惹味,基本上都不用沾酱汁都很好吃。当然亦可沾上芥末酱、烧汁及薄荷酱。三件羊架份量不算太大件但肉质确实鲜嫩,整体都符合这个价钱。伴菜用料亦新鲜。

值得一赞是这里的餐包,暖暖的又软熟。沾上黑醋及橄榄油很香。

2020-01-13
  • Carbonara Spaghetti
  • NewZealandLambChop(3Ribs)
  • 餐前面包