2017-08-16 374 浏览
我係napoleon既超級fans!食過paris既作品~一試愛上..誓要尋找最好食既拿破崙! 好食既宗旨係:新鮮既酥皮唔會有水氣~要crispy鬆化脆口+蛋香奶油味既custard!而非cream+sponge cake!拿破崙超級粉絲如我點了這裡的柚子拿破崙啦!酥皮十分正宗但柚子實在太fresh了!感覺在吃一整個柚子!幸好還點了雙球雪糕新地(creme brûlée + 楓糖合桃味的movenpick ice cream + hazelnut+ caramel sauce!)

2016-08-07 597 浏览
柚子吉士拿破崙($68) Oriental Grapefruit Custard Napoleon微酸的柚子味吉士醬十分清新,這家甜品店的拿破崙不是由薄薄一片砌成,而比較像酥,口感不太驚喜,定價略高。不過店家很有心思地在甜品旁邊畫上別緻的花紋,再加上蛋白糖霜裝修,眼睛和相機先吃飽,不愧為以甜品精緻為賣點的餐廳!可是味道一般,不會再吃。

2016-08-06 455 浏览
< 扮闊太食甜品 >食甜品要食到好似睇畫展咁?即刻比港女我呢啲食啦!最主要都唔係食,買黎影相架姐!呢到既甜品好多都好有樣,岩哂中意淨影唔係黎食野既你地!而且啲位坐得好唔舒服,今鋪真係影完就走!值唔值得一試呢?我覺得唔值得,除非你只係想影相!< 溫柔.暴力 $75 > (Score: 5/10)有得睇有得玩!就係咁多!黎到果時就係一個朱古力波,然後就比個木槌你打爛去,入邊有啲朱古力粒、士多啤梨、吉士、麵包仔,隔離有球雲呢拿雪糕,唔好食,其實成件事真係好普通,而且麵包仔勁硬,唔識欣賞!< 士多啤梨芭菲 $65 > (Score: 5.5/10)其實一睇就知冇乜料冇乜好野食,兩球士多啤梨雪糕,好在用 movenpick 都好啲啲,然後又係有啲硬既麵包仔,仲有上面果塊焦糖痴牙脆片唔知想點!
< 扮闊太食甜品 >
溫柔.暴力
< 溫柔.暴力 $75 > (Score: 5/10)
溫柔.暴力
士多啤梨芭菲
2016-05-19 1212 浏览

2016-04-17 938 浏览
有一段時間沒有來了,從FB page知道這店出了新的柚子甜品,於是一行四人來試試。特意挑了星期天的下午來,因為人會少一點,而且有下午茶的優惠。四個人點了柚子窩夫,柚子白朱古力心太軟,All day breakfast,加錢將花茶餐飲轉了士多啤梨奶昔,抹茶latte以及熱latte。這樣比用apps儲來的積分換東西更便宜~ 店員果然沒有介紹錯~ 先來的柚子窩夫非常熱辣辣,立即切了一舊試味。啊~ 柚子味非常清新香濃,酸酸甜甜的,一點也不膩~再來的All day breakfast屬於妹妹的,我嘗了美味的煙三文魚,多士和蘑菇,還有一口香草豬肉腸,都非常美味,而且份量都不少。店員說柚子白朱古力心太軟的味道會比窩夫更香濃,令我們都十分期待!!!果然一上檯時已聞到柚子的香味!!! 一切開就有黃色的醬流出來,味道的確比柚子窩夫更香濃。以往吃朱古力心太軟多半會吃不完,這個一點也不膩,相信我一個人也可幹掉它。哈哈~第一次試這裡的士多啤梨奶昔,賣相非常好,奶昔味道亦不錯,唯一缺點是不夠凍。總括來說,這次的柚子主題比上次的抹茶主題成功,值得推介!!! 期待再有新作~

四個人點了柚子窩夫柚子白朱古力心太軟All day breakfast,加錢將花茶餐飲轉了士多啤梨奶昔抹茶latte以及熱latte
先來的柚子窩夫非常熱辣辣,立即切了一舊試味。
啊~ 柚子味非常清新香濃,酸酸甜甜的,一點也不膩~

2016-04-17
  • 柚子窩夫
  • 柚子白朱古力心太軟
1K
2015-11-28 1271 浏览
香港很少有甜品店能帶狗隻入內,係元朗的Dessert Gallery提供少量露天位置,於是便帶PJ的小寶貝"松松"前來,為松松慶祝他4歲生日。我倆都不是甜魔,松松又唔食得朱古力,所以只點了一份這裡的招牌甜品"溫柔暴力"來share。店員亦樂意為我們在碟上寫上漂亮的Happy Birthday祝福語。何解此甜品叫"溫柔暴力"?Dessert Gallery提供了一個鐵槌仔比我地溫柔暴力地打攔個朱古力殼,朱古力殼內有生果、脆脆粒、custard同朱古力蛋糕,口感挺豐富的。又不過甜,幾啱我地口味。dark chocolate都好滑好濃。小寶貝生日快樂呀,要身體健康,雖然今餐你無得食。

溫柔暴力
小寶貝生日快樂呀,要身體健康,雖然今餐你無得食。
2015-09-28
庆祝纪念
生日
2015-11-02 582 浏览
飯後總愛吃點甜。來到元朗區覓食,甜品店的選擇不一定只有b仔涼粉。Dessert gallery主打精緻的西式甜品,即使是普通的奶凍,也被裝飾得猶如一件藝術品,賣相充滿新鮮感呢!💛 意式芝士餅雪糕奶凍 ($52): 採用movenpick品牌的雪糕,Tiramisu口味的雪糕筒倒轉插在奶凍上,絕對是拍照佳品。口感幼滑的雲呢拿奶凍,舖滿粟米片、朱古力脆脆和榛子,沾了點海鹽,豐富得來更添咬口。奶凍原身只帶薄薄的奶味,加上配料後,咸甜交集,味道合襯得宜💜 雜莓奶凍 ($38): 這款是在挑戰舌頭和胃部的極限 雜莓也許是不合時令?酸得有點誇張。同樣是雲呢拿味奶凍,舖滿藍莓、紅莓、士多啤梨,再淋上莓汁,插上如海草般的朱古力裝飾,紅紅綠綠,賣相不俗的啊!可惜真的是太酸了,只好吃一口雜莓再混一大口的奶凍中和一下!!店舖另有售小吃和飲品。為配合十月三十一日的萬聖節,Dessert gallery亦換上新裝。除了掛上萬聖節燈飾,店外的長椅還坐著一位骨骼先生,你敢和他拍照嗎?推介分數:

💜 雜莓奶凍 ($38): 這款是在挑戰舌頭和胃部的極限

店舖另有售小吃和飲品。
推介分數:
[雜莓奶凍太失分了]
2015-10-29
$40 (宵夜)
2015-10-17 573 浏览
現在只要在元朗出沒而又想吃甜品的話,Dessrt Gallery是我的不二之選。今次我選了榛子朱古力心太軟配冧酒提子雪糕 $5X。平時我很少會點心太軟,但妹妹推介這每次來吃時都會點的心太軟,所以我也想試試是否有如此不能抗拒的魅力。慢工出細貨,心太軟製作需時,送上的甜品的視覺效果維持水準,心太軟與雪糕守在餐碟的兩旁,中間有色彩鮮艷的果醬及朱古力醬,光是賣相已可見不俗!吃心太軟時最重要的莫過於切開的一刻,用餐具輕輕切下,熱噴噴的朱古力濃漿慢慢流出。甜品的時間控制得恰宜,朱古力不會過甜,質地幼滑,朱古力漿內藏有榛子,有咬感,不過榛子份量可以再多一點。而很少嘗試的冧酒提子雪糕亦相當清新,意外地有趣的配搭,值得一試!他則點了季節限定的京都宇治抹茶系列:抹茶白朱古力奶凍配蜜糖脆脆、抹茶金寶、乳酪雪糕 $65。說實話,賣相有點使人失望。雖然造型依然精美,看得出有花過心思,但餐碟上預留的空間太多,反而凸顯甜品材料不算豐富的缺點。說回味道,最滿意的是抹茶奶凍,質地軟滑,抹茶味很重,不會因有白朱古力而很甜,然而蜜糖脆脆則不太合口味,太甜了。Dessrt Gallery的最吸引之處不外乎甜品賣相與味道同樣出
榛子朱古力心太軟配冧酒提子雪糕
抹茶白朱古力奶凍配蜜糖脆脆、抹茶金寶、乳酪雪糕
Dessrt Gallery的最吸引之處不外乎甜品賣相與味道同樣出色,還有好幾款甜品想試試看,會再來的!
2015-09-19
榛子朱古力心太軟配冧酒提子雪糕
  • 榛子朱古力心太軟
2015-09-21 586 浏览
本來回程時想去爽爽買醉雞回家點知去到已經關門><於是去了轉角位的Dessert Gallery食甜品試一下他們的招牌”溫柔.暴力”($75)。甜品的賣相很精緻,精緻的朱古力球配上雪糕。隨碟附上一個鐵鎚,用鐵鎚一敲,朱古力球內的甜品就會出現(amazing)。朱古力球內有生果、酥皮粒、吉士醬和Brownie酥皮粒烤得脆卜卜、吉士醬香濃和Brownie朱古力味濃郁但又不會太硬,有點食慕士的感覺。要一啖食齊這三個元素才會感受到這道甜品豐富的口感。另外,我同事試了這兒的心太軟。心太軟有幾款口味,但因為我同事是朱古力迷,一定朱古力。心太軟配上Movenpick 雪糕,太Perfect。

本來回程時想去爽爽買醉雞回家

點知去到已經關門><

於是去了轉角位的Dessert Gallery食甜品

試一下他們的招牌”溫柔.暴力”($75)。
甜品的賣相很精緻,精緻的朱古力球配上雪糕。

朱古力球內有生果、酥皮粒、吉士醬和Brownie

要一啖食齊這三個元素才會感受到這道甜品豐富的口感。
另外,我同事試了這兒的心太軟。

心太軟有幾款口味,但因為我同事是朱古力迷,一定朱古力。

心太軟配上Movenpick 雪糕,太Perfect。

2015-09-12 591 浏览
我地一行三人去雞地搵甜品食, 行過天橋見到Dessert Gallery 個廣告牌就比佢吸引左啦, 所以即刻去搵位先~我地去到大概21:50, 等左10分鐘就可以入去啦~我地3 個人叫左3 杯野飲2 個甜品, 都好快就出到餐啦首先黎個芒果沙冰($36) 同菠蘿沙冰($36)~ 唔太甜, 啖啖芒果同菠蘿香味~ 飲一啖即刻透心涼ar 芒果奶昔($38) 偏重奶味~跟住我地揀左個自選新地($65)兩球雪糕連兩款配料, 呢度既雪糕係用MOVENPICK 所以我地揀左雲喱拿雪糕、青檸雪葩、酥皮粒、開心果MOVENPICK 既雲喱拿雪糕好香, 青檸雪葩入口時既酸甜味夠哂刺激, 酥皮粒甜甜地又夠脆, 開心果都唔錯~最後呢個雜莓窩夫係必食推介, 窩夫外脆內軟, 配合埋MOVENPICK 既士多啤梨雪糕簡直係絕配, 加上配料有雜莓、蜜糖脆脆就另到成個甜品梗加豐富, 必試
我地去到大概21:50, 等左10分鐘就可以入去啦~
我地3 個人叫左3 杯野飲2 個甜品, 都好快就出到餐啦
芒果奶昔($38) 偏重奶味~

所以我地揀左雲喱拿雪糕、青檸雪葩、酥皮粒、開心果
MOVENPICK 既雲喱拿雪糕好香
, 青檸雪葩入口時既酸甜味夠哂刺激
, 酥皮粒甜甜地又夠脆, 開心果都唔錯~
最後呢個雜莓窩夫係必食推介
2015-09-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
柚子拿破崙($65)拿破崙由三層酥皮砌成,中間擠滿吉士醬,仲有生果同蛋白餅作陪襯,剩係外觀都已經夠殺食!酥皮超級脆😍,柚子味吉士酸酸地唔會膩夏日炎炎食返清新啲既野,個人都爽晒!
柚子拿破崙($65)
拿破崙由三層酥皮砌成,中間擠滿吉士醬,
仲有生果同蛋白餅作陪襯,剩係外觀都已經夠殺食!

酥皮超級脆😍,柚子味吉士酸酸地唔會膩

夏日炎炎食返清新啲既野,個人都爽晒!
2015-09-08 368 浏览
是日在附近逛過新開幕的商場後決定嚐嚐這間好久以前妹妹已經推介過的元朗甜品小店-Dessert Gallery。餐廳環境較小,剛好當天客人不多,所以我們進店後可以自已選位置坐。食店有下午茶餐牌,不過印象中當中沒有甜吃,我們也直接略過看甜品的主餐牌。我選了意式芝士餅雪糕奶凍 $52。甜品的設計概念是將原個朱古力脆脆雪糕筒倒插在奶凍內,很難言之為漂亮但肯定的是帶有新鮮感,雪糕餅筒味道口感一般,不過其雪糕用上movenpick的意式芝士餅味雪糕,甜中帶苦,質地奶滑,而配料則有朱古力脆珠、粟米片及榛子,配搭得宜能豐富口感,最底下的雲尼拿奶凍味道清新,建議大家吃的時候留多一點配料到最後跟奶凍一起吃,整體相當不俗!而他則點了芒果窩夫 $62。兩件窩夫均新鮮烘起,熱烘烘的窩夫香脆鬆軟,很久沒試過這種令人眼前一亮的窩夫,配上movenpick的雲尼拿雪糕更添美味,同樣推介!
意式芝士餅雪糕奶凍
我選了意式芝士餅雪糕奶凍 $52甜品的設計概念是將原個朱古力脆脆雪糕筒倒插在奶凍內,很難言之為漂亮但肯定的是帶有新鮮感,雪糕餅筒味道口感一般,不過其雪糕用上movenpick的意式芝士餅味雪糕,甜中帶苦,質地奶滑,而配料則有朱古力脆珠、粟米片及榛子,配搭得宜能豐富口感,最底下的雲尼拿奶凍味道清新,建議大家吃的時候留多一點配料到最後跟奶凍一起吃,整體相當不俗!
芒果窩夫
2015-09-05
意式芝士餅雪糕奶凍
芒果窩夫
2015-08-04 508 浏览
七月三十日與閨蜜搭276P到YOHO TOWN下車如果懂去的行三分鐘就到那裡比較偏僻但這間外觀玻璃落地 特別顯眼好看-我們點了一個朱古力布朗力杯這個叫挺有層次感一塊脆片 兩球朱古力雪糕四塊brownies 加數塊脆餅這樣看已經知道好足料!!-還有一杯lime smoothie這個很fresh雖然有點酸 但係好確實嘅青檸味好好飲 飲落有少少皮🌚

七月三十日
我們點了一個朱古力布朗力杯

這個叫挺有層次感
一塊脆片 兩球朱古力雪糕
四塊brownies 加數塊脆餅
這樣看已經知道好足料!!

還有一杯lime smoothie

這個很fresh
雖然有點酸 但係好確實嘅青檸味
好好飲 飲落有少少皮🌚
2015-07-30
好耐無再嚟食,唔係唔想食,而係真係好多人等位,今日請左annual leave,平日時間,終於可以再次拜訪,今次係hea食tea元朗揾間小店可以飲杯咖啡真係唔易,但竟然係度揾到 ,明明之前個次嚟都無咖啡飲,正呀,仲要個拉花咁靚老公叫左Americano,一拎出嚟真係好香,但我就飲唔慣齋啡了 跟住就係我點既甜品,萍果金寶,我愛死肉桂味 ,金寶好脆,配上movenpick雲尼嗱雪糕,冰火交融,好好味,但當然我覺得冬天食會再正d老公點了佢既例牌,心太軟,男人不嬲好少食甜品,但佢竟然會點甜品,而唔係飲杯野算,朱古力流出嚟唔算好彭湃,但濃度十足,再加上酒香,我最鐘意用d水果點d朱古力漿,酸酸地加上可可味,簡直一流,冧酒堤子雪糕又係勁好味 食左甜野,飲完咖啡,唔夠喉,再點多左泡沫咖啡非常完美宜排翻煲秘密花園,諗起泡沫之吻,我又想要玄彬的泡沫之吻呀 下次我要再嚟食窩夫同拿破倫先得
鮮奶叻啡,拉花好靚呀
元朗揾間小店可以飲杯咖啡真係唔易,但竟然係度揾到
,明明之前個次嚟都無咖啡飲,正呀,仲要個拉花咁靚
美式咖啡
Apple crumble
跟住就係我點既甜品,萍果金寶,我愛死肉桂味
橙酒心太軟配冧酒堤子雪糕

食左甜野,飲完咖啡,唔夠喉,再點多左泡沫咖啡
泡沫咖啡
非常完美
宜排翻煲秘密花園,諗起泡沫之吻,我又想要玄彬的泡沫之吻呀

下次我要再嚟食窩夫同拿破倫先得
鮮奶叻啡,拉花好靚呀
美式咖啡
Apple crumble
橙酒心太軟配冧酒堤子雪糕
泡沫咖啡
2015-07-27 538 浏览
這個設計好求其,只是甜筒插在杯上,冇美感可言甜品真是好一般,奶涷味道就普通啦,整體太甜了 蜂蜜姜茶,這個反而好飲最近出現不同優惠app,我亦有dl下1-2個,SODA是我常用著數app,這個不用入錢,只要show兌換畫面給店員看就可以,早前去了想試元朗甜品店,這間甜品店有同soda合作,這間地點不太難找,元朗有不少甜品店選擇,主要是西式為主,亦以年輕人作為市場目標,當然吃甜品不分年紀,西式甜品真是年輕人會光顧,大多數上了年紀會去中式甜品,本來對這間有些小期望,我見它在openrice評價幾好,當我所點甜品來到之後,見到賣相真是有些小失望,我覺得甜品冇美感可言 ,仲有些小肉酸,味道不是我的口味,奶凍味道並不是太滑,甜筒雪糕亦都一般,仲要賣52元,真的不太值這個價錢,反而免費飲品是好飲,這間環境都幾好,座位亦都坐得舒適,服務就一般

這個設計好求其,只是甜筒插在杯上,冇美感可言

甜品真是好一般,奶涷味道就普通啦,整體太甜了

蜂蜜姜茶,這個反而好飲

2015-06-10
$52 (宵夜)
用餐优惠
優惠券