2018-03-09 618 浏览
较早前餐厅重新装修,都差不多成一两个月,最近终於重开,一於去试下重开後仲好唔好食,餐厅用好多白色,感觉成间餐厅好光猛,而枱椅全部都系用木,变得有点似cafe,唔同於一般快餐店,午餐时间食物选择都算多,价钱比起同区都唔算贵去到餐厅时,可能系午饭时间早左少少,所以冇乜人排队买餐,餐厅亦都容易搵位,就拣左个两餸饭,先去收银处买左飞,然後再去取餐位置拣自已想食的餸,今次我选择左咕噜肉,同埋麻婆豆腐,估唔到两个餸都几多,再加埋一大碗饭,咕噜肉酸酸甜甜好开胃,再加上啖啖肉,而且都有好多件肉,冇偷工减料,而麻婆豆腐就少少辣,反而仲好食,因为有时太过辣就食唔出豆腐本身的味道,价钱$46一大碗饭,又抵食又一定食得饱,环境又唔错,值得一赞!

2018-03-08 326 浏览
等咗2个几3个月,终於完成装俢……舖面变大咗,食物款色小咗,食物同埋咖啡质素变差咗顿时感到又小咗ㄧ个开饭嘅地方。同系另ㄧ餐厅早年几两年前都有同样情况……系变差咗,美心集团嘅餐厅的确有好大嘅进步空间。

2018-03-04 352 浏览
又黎写deli and wine食评,今次系比较常餐装修前同装修後分别。装修後叉烧意大粉转左通粉,个人都系比较锺意意粉,虽然食得有d不便,但我认为夹d,因为通粉是硬邦邦个种,又感觉唔到特别吸汤。不过叉烧仲保持到水准。至於餐包方面,以前系长方形脆卜卜,依加系普通面包加牛油,面包软淋淋,同牛油唔系咁配,失望…火腿同炒蛋就无变到,正正常常,仲有一杯餐饮附送。但对我黎讲,我都系锺意以前既常餐多d,所以encore机会就不太…
火腿同炒蛋就无变到,正正常常,仲有一杯餐饮附送。
装修好无耐已经过黎帮亲,今次已经系第四次,都算常客仔,以往未装修前都有食过焗猪排饭,新旧差别在於多左只太阳蛋,太阳蛋煮得岩岩好,仲有少少流心效果,配合美味既蕃茄汁底既炒饭好滋味,而且个面仲有热辣辣既芝士,真系好好味。但有一个地方好失望就系主角猪排,一咬落去除左好硬仲好乾,真系一路食一路要饮水送猪排,个人真系未食过咁乾既猪排,可能有d焗过火,希望下次再试有改善,话哂猪排都系主角黎嫁!其它都无咩好挑剔喇!

其它都无咩好挑剔喇!
2018-02-28
2018-02-15 472 浏览
话説星期日夜晚出左街食团年饭 所以星期一冇饭带 但我又唔想系冻嘅天气下系街到留太耐 咁岩最近文化中心间餐厅deli and wine 终於装修完开返啦 所以系附近返工嘅我就去买外卖 顺便睇下佢装修完咩样以前deli and wine 比我嘅感觉系冇咁高级嘅西餐 黄色灯令到间餐厅都几有feel 而家佢用左白色灯 好整洁 但变左间普通餐厅咁 不过价钱上我觉得都冇咩分别 都唔系话平我就叫左个双餸饭 你要去个柜到睇下啲餸岩唔岩食先 我最後叫左姜汁芥兰同黑醋猪柳 因为要加钱所以冇叫野饮 虽然个饭冇咩特别 都系放啲餸系上面 冇汁 但都几好味 个猪柳冇骨 啖啖肉酸酸甜甜有啲似咕噜肉好香黑醋味 而啲芥兰几爽易咬断 唔错!

我就叫左个双餸饭 你要去个柜到睇下啲餸岩唔岩食先
我最後叫左姜汁芥兰同黑醋猪柳 因为要加钱所以冇叫野饮

外卖自取
2018-02-09 398 浏览
Deli and Wine终於开返,转咗过隔离舖位,新装修。食物选择少咗好多。本来好欣赏呢度啲焗饭,点知得返焗猪扒饭。今日照叫返常餐,表面上只系汤意变汤通,但质素系下降咗。通粉好硬,叉烧都好硬。以前系好食嘅,但今日食真系麻麻哋。可幸滑蛋仍保持水准。餐包旧牛油大得有点夸张。希望今次只系个别例子⋯⋯第时嚟听音乐会都仲要靠呢度开餐。
希望今次只系个别例子⋯⋯第时嚟听音乐会都仲要靠呢度开餐。
2018-01-03 410 浏览
赶时间既快靓正之选去香港文化中心既话可以试下呢间 系美x餐饮集团旗下既餐厅🍝鲜芦笋烟肉忌廉扁意粉Creamy好香 啲意粉硬度岩哂我!(唔中意软林林) 加左啲芝士,食落个味更浓郁了唔好睇少佢环境唔系高级西餐,但味道绝对唔马虎!仲要送上泥果阵热辣辣出哂烟架📝环境唔系十分出色,自己搵位後点餐坐低等,但出餐好快,留意假期去比较多人。幸好果日5分钟就搵到位了算是食野唔食境餐厅仲有甜品同埋frozen yogurt可以食
赶时间既快靓正之选

餐厅仲有甜品同埋frozen yogurt可以食
鲜芦笋烟肉忌廉扁意粉
  • 鲜芦笋烟肉忌廉汁扁意粉
2017-11-25 359 浏览
呢间餐厅大学时期真系成日去佢环境好坐文青得黎野食又平又好食系尖沙咀黎讲 好难搵到cp值高过佢既高质餐厅真系岩哂女仔倾下计慢活下今次同三个女仔去食lunch 隔左一排无去价钱无咩改变野食水准一样好高我地叫左炸鱼薯条 卡邦尼意粉 海鲜意粉 同常餐炸鱼薯条我真系比满分嫁鱼内面好滑肉好嫩 外面粉唔厚炸到脆卜卜薯条系厚切 炸出黎唔会乾 热辣辣好好食另外两个意粉都好出色味好浓我地三个人叫左咁多野食每个人都只系70几蚊超抵 个环境又好靓 倾下计 影下相 食下野过左个好舒服既下就❤️
呢间餐厅大学时期真系成日去
每个人都只系70几蚊
超抵 个环境又好靓 倾下计 影下相 食下野
过左个好舒服既下就❤️
2017-10-02 329 浏览
喺文化中心里面有一间文青嘅咖啡室。呢间餐厅装修好别致,食物亦都唔错。所以好多时返工前嘅早餐就系到食。今次来就试吓佢嘅午餐,肉酱意粉唔错,不过如果有芝士就好。肠仔意粉就普普通通,冇乜特别,多士就烘得几好,再配以滑蛋火腿,都够饱。

今次来就试吓佢嘅午餐,肉酱意粉唔错,不过如果有芝士就好。

2017-09-30 393 浏览
几乎每日lunch 都去Deli and Wine,但10月9日起到12月装修冇得食。虽然都系美❤️集团,但比快餐好食好多,全部热辣辣,价钱合理,直得推介。磨菇鸡扒饭-鸡扒皮脆肉嫩大大件,劲多人食常餐-另人多人叫,火腿炒蛋+脆多叉烧意(现改通粉)送热饮,值得提提咖啡好饮其他食物如喇沙、咖哩吉列猪丶鱼柳包⋯⋯都好食,每日有午餐,但午餐要到收银机前有一细细餐牌先睇到。希望12月後一様咁好食。
磨菇鸡扒饭-鸡扒皮脆肉嫩大大件,劲多人食
焗海鲜意粉
  • 脆炸鱼柳汉堡配辣薯条
  • 海鲜喇沙玻璃面
  • 热咖啡
2017-09-27 161 浏览
尖沙咀食嘢贵,尤其系旅游景点,仲要喺海边,真系食咩都贵⋯⋯Shopping行到脚痛、海边慢步晒到出汗嘅时候,嚟Deli and Wine坐吓、饮吓嘢、休息吓就最好不过!店内有免费饮用水自取,衰啲讲句,真系有人可以唔要面到入去拎杯水就坐住凉冷气,如果你面皮够厚都可以咁做,冇人会赶你走。不过嚟得我都见议大家叫返少少嘢食,因为真系唔贵,而且都几好味😋哩个芝士牛肉汉堡入面块牛肉细左啲,不过几香牛肉味,中间仲夹咗生菜同蕃茄,食落健康又唔会口乾。薯条粗身,上面洒上辣味香料,有啲似Shake Shake薯条,味道唔太浓,唔会抢走薯仔嘅味道。店内有两个鸡饭,一个30几蚊鸡扒饭,一个60几蚊咖哩鸡饭,我唔知有几大分别,但想食咖哩,就叫咗哩个贵一倍嘅饭嚟食喇。一嚟到就见到面头满满炸蒜,I like it👍🏻咖哩加入洋葱同蕃茄等材料煮成,酸酸地又够香够惹味,真系好好食,推介!!!之後我见到隔离叫咗30几蚊嘅鸡扒饭,我终於知道有咩对比。碟嘢一眼望去系几大碟嘅,但就有啲茶餐厅风格,净系个碟都输晒,鸡扒都睇落似煮好咗好耐,翻热到淋晒,配菜都似家庭式西餐配菜,杂菜一堆乱放,望落去真系只值30几😂所以话,唔好贪平,不

之後我见到隔离叫咗30几蚊嘅鸡扒饭,我终於知道有咩对比。碟嘢一眼望去系几大碟嘅,但就有啲茶餐厅风格,净系个碟都输晒,鸡扒都睇落似煮好咗好耐,翻热到淋晒,配菜都似家庭式西餐配菜,杂菜一堆乱放,望落去真系只值30几😂所以话,唔好贪平,不过唔知会唔会其实系好好食嘅呢?

啊,差啲忘记讲返句,店里面客人都习惯大声讲嘢,如果想静静休息嘅话就Bye Bye喇🤣
2017-09-09 173 浏览
今日系返这工last day, 同事话不如食我地公司附近的餐厅,原来在文化中心内,去到差不多2点都水爆满,同事叫左鸡扒饭都系四十多元劲抵,鸡肉意外皮脆肉嫩有惊喜,仲有得加饭加汁,十分抵食。而我就食香草海鲜意大利粉和柠檬茶就共七十多元,味道香草味浓郁,反而吾咸偏淡,意粉都有口感,海鲜就只属一般,份量都吾少,食完坚饱肚。柠檬茶就味偏淡,茶味如果浓点就更好饮,而且这里其他野食都吾贵,下次经过再试其他先…………
2017-08-24 7358 浏览
阿妈相约了阿姨,星期五晚上在尖沙咀文化中心看粤剧表演,虽然我对粤剧没有兴趣,但是反正我又没有紧要事要做,所以跟她们坐车来到了尖沙咀。阿妈跟阿姨想在看粤剧表演前先食晚饭,食饱晚饭才入场。基本上,阿妈跟阿姨拣选食晚饭的地点,大前提首选「文化中心」旁边的食店,以免吃晚饭耽误时间太久,影响她们入场看粤剧的兴趣。所以我最初有想过,去食金巴利道的「霸X拉面」,或者尖东的「铁X台湾牛肉面」的,可惜那些食店位置跟「文化中心」仍有一大段距离。以阿妈现在的体力,很难要求她吃完饭後,还要辛苦地徒步赶到「文化中心」。我的提议都因为体力问题而作罢後,最後只有退而求其次,选择在「文化中心」旁边的餐厅「Deli & Wine」食个简单晚饭了事。後来我翻查网上的资料,才知道尖沙咀「文化中心」旁边这间餐厅「Deli & Wine」,其实都是某集团品牌辖下经营的西餐厅。所以我才发现,当晚我在「Deli & Wine」吃过的「蘑菇鸡扒饭」,意粉和水果後,其实在该集团其他的餐厅快餐店,都一样可以买到,唯一分别可能只是「Deli & Wine」价钱会比较昂贵一点。「Deli & Wine」跟该集团很多的快餐店一样,大部分食品采

「Deli & Wine」跟该集团很多的快餐店一样,大部分食品采取「先钱後货」政策,剩下可以自取,然後拿着到收银处付款的食物,只剩下薯片、餐酒、汽水、沙律和三文治几种食物。

相对於我跟阿妈,阿姨晚餐食得比较清淡,只是选择了一客外卖包装的沙律「Fresh Fruit」和「Salmon & Prawn Salad」就足够了。

「Deli & Wine」楼面内的餐台,用上了以木制造的方型长台,方型木台成为了食客的餐台和用膳场地。在多张木台被砌成一张大台之後,一大班食客无论喜不喜欢搭台,面对一张长方形木台後,大概已经避无可避。

我对於该集团的食店,以及餐饮的印象只是中规中矩,有值得欣赏的食物,亦有令人难以恭维,加上阿妈为了我的皮肤质素着想,不容许我再食辣味的咖喱饭,所以当我在「Deli & Wine」剩下可以选的菜色已经不多,只剩下一客「蘑菇鸡扒饭」。

我在「Deli & Wine」内先找张台,再坐下兼预留两个座位,好让阿妈跟阿姨买了食物,端着食物回来之後,我可以安心出去,轻松购票和等候食物。

我在排队期间,发现「Deli & Wine」原来都有自助自选乳酪雪糕的柜台,这些柜台跟坊间很多自选乳酪雪糕店都一样,拣选了乳酪和配料後,再自行为乳酪雪糕磅重,再到柜台付款了事。

我在排队付款期间,无意中看到放在餐厅内的雪柜,雪柜放满了很多沙律、水果、矿泉水,还有之前在「Burxxroom」都见过的「思乐宝」果汁饮品,最令我惊讶是雪柜原来放了不同品牌啤酒饮品。

但是这些於在雪柜内的冻饮,与啤酒价钱也绝不便宜,所以我最後只是,拣选了一杯很平凡寻常的冻柠水做餐饮好了。

阿姨选择了的外卖杯装生果盒子「Fresh Fruit」,和「Salmon & Prawn Salad」,两种食物价钱加起来,已经需要收港币七十九元的价钱。
Fresh Fruit/Salmon & Prawn Salad

阿妈选的是「鲜露笋烟肉忌廉汁扁意粉」,稍嫌意粉太过乾身,意粉上的忌廉汁亦不够多,整碟意粉出到来的效果,给我感觉意粉质地太乾太硬,没我想像中那麽好食。

反而我点选的「蘑菇鸡扒饭」,「蘑菇鸡扒鸡」完成时间比较迟,比较慢,不过「蘑菇鸡扒饭」出来的效果,我反而对它没有太大意见,因为「Deli & Wine」的「蘑菇鸡扒饭」,蘑菇鸡扒的份量比白饭多出不少。

因为「Deli & Wine」的碟头「蘑菇鸡扒饭」,鸡扒份量比起白饭多出了几乎一倍,而且不缺乏伴碟的杂菜,有一大块煎蕃茄,蕃茄被厨房煎至有少许燶边,这样煎出来的蕃茄却是最香口最惹味。

「蘑菇鸡扒饭」的蘑菇酱汁,味道有点像用新鲜蘑菇跟其他材料煮出来的新鲜酱汁,淋在碟头饭上酱汁,无论酱汁的质地,还是味道都是十分浓稠和很重蘑菇的原味。

至於「蘑菇鸡扒饭」的主角鸡扒,「Deli & Wine」有两大块鸡扒,加上原块的煎蕃茄和其他配菜,「Deli & Wine」的「蘑菇鸡扒饭」餸菜份量比饭多出不少。

「蘑菇鸡扒饭」面头的鸡扒很多很大块,鸡扒肉很厚,肉质勉强算是鲜嫩,蘑菇汁似是真的用用上新鲜蘑菇去煮的酱汁,酱汁味道很浓郁。「蘑菇鸡扒饭」每客价钱要四十九元一客来讲,在尖沙咀算是抵食了。

阿妈跟阿姨食完饭後,就先行离开,去到旁边的「文化中心」准备入场欣赏粤剧。我抱着打发时间的心态离开「Deli & Wine」,再走到「白色雪XX公主」食过一个雪奶甜品後,我慢慢坐上港铁,慢慢回到西贡的家中……
2017-07-28
  • 鲜芦笋烟肉忌廉汁扁意粉
  • 蘑菇鸡扒饭
2017-08-20 177 浏览
平时返工之前就最锺意嚟呢度食个早餐,价钱大约$32至$38就有交易。餐厅装修好有文青风格,坐得都好舒服。最锺意食嘅就系鸡扒炒蛋,炒杂菇配多士。鸡扒好味,炒杂菇好有蒜香牛油味,虽然份量唔算多,但如果想要饱肚嘅话,就可以叫鸡扒炒杂菇公仔面,咁就够饱。
2017-08-19 222 浏览
约左朋友等佢放工去尖沙咀dinner,想搵间坐得舒服又可以坐好耐既餐厅,唔经唔觉对上一次离Deli and Wine已经系4年前谂起呢度食物选择多,汤面,捞面,意粉,汉堡,咖哩饭等,餐厅以快餐形式营运,收银处旁有块大餐牌,选好先落单比钱,拿好收据同号码牌,侍应就会跟号码去送上食物。今日劲想食常餐$50~炒蛋炒得好好,唔乾身唔老,有蛋香,牛油多士外脆内软熟,牛油已搽满整块多士,好香脆~连煎火腿都有阵阵牛油味,简单食材煮法绝不马虎,跟餐配咖啡,奶茶,汽水。叉烧汤意粉,带点蜜汁既瘦叉烧,意粉我喜欢硬,烟韧一点的,呢个意粉软硬度适中偏软身。朋友既海鲜喇沙油面$64,喇沙汤少辣味道浓,料多都几大碗,一边倾计一边食,细食的她好快就食哂,仲话虽然好饱但好好味,喇沙汤都就饮哂~~~食到8点窗外望到文化中心正汇演幻彩咏香江
食到8点窗外望到文化中心正汇演幻彩咏香江
2017-08-17