2018-09-02 622 浏览
份量大嘅西式快餐2018/08/25星期六晚走在尖沙咀街头,等住睇幻彩咏香江,当日又冇食lunch极之肚饿,经同行友人介绍,就冲咗入依间餐厅。店内环境别致,如同一般的cafe,环境令人舒适,但店内当时人山人河,很多食客也在等位,也有不少人带同小朋友到访此店。我们3人行,等位约20mins,餐厅的菜式与快餐店相近,但又有西式cafe才有的意粉,及烧味饭,食物款式种类不多,饮品都不及出面cafe花巧,但价钱多在$54-$69之间。我们order了三碟食物,“鲜芦笋烟肉芝士忌廉汁意粉”,“磨菇汁鸡扒饭”,“黑椒汁牛脷饭”,餐厅以快餐店式自助买餐,拎餐及自助拎餐具。我地买餐前见隔离枱的食客点了"磨菇汁鸡扒饭",已被那两块又大睇落又嫩滑嘅鸡扒吸引。另外,一碟"黑椒汁牛脷饭",黑椒汁比磨菇汁浓味,但我个人不太喜欢牛脷的质感。最後,点了"鲜芦笋烟肉芝士忌廉汁意粉“,朋友好中意个芝士汁,说浓度刚好,仲拎啲汁捞饭食,个人觉得依个意粉汁还是有啲邪恶。整体而言,三碟饭和意粉都几好食,份量算多,以尖沙嘴码头来说价钱算平,如果大家唔系赶时间,唔怕等位,都系一个食饭倾计嘅好选择。
份量大嘅西式快餐
2018/08/25
,经同行友人介绍,就冲咗入依间餐厅。

店内环境别致

磨菇汁鸡扒饭

另外,一碟"黑椒汁牛脷饭",黑椒汁比磨菇汁浓味
,但我个人不太喜欢牛脷的质感。

黑椒汁牛脷饭

最後,点了"鲜芦笋烟肉芝士忌廉汁意粉“,朋友好中意个芝士汁

整体而言,三碟饭和意粉都几好食
,份量算多,以尖沙嘴码头来说价钱算平
,如果大家唔系赶时间,唔怕等位,都系一个食饭倾计嘅好选择

2018-08-25
磨菇汁鸡扒饭
2018-08-26 442 浏览
今早去了尖沙咀文化中心的 Deli And Wine 食早餐,11:30am 前都有供应。食店环境舒服开扬,以北欧木色为主调,让人有轻松感觉。当中,向街外有排座位,附设 USB 供电,我见也有食客 charge 风扇和 iPhone 呢。早餐我点了餐肉煎蛋一丁和冻咖啡。一丁是真•出前一丁,随餐附上麻油。另外,欣赏煎蛋煎得好靓,而且午餐肉不是薄切, 食落啖啖肉。冻咖啡成杯加糖加奶一次上。我建议糖水和奶分开上,因为各人口味不同,咖啡我不喜欢太甜。在尖沙咀这地段,早餐也只是四十蚊,我觉得好抵!

食店环境舒服开扬

早餐我点了餐肉煎蛋一丁和冻咖啡。一丁是真•出前一丁
,随餐附上麻油。

另外,欣赏煎蛋煎得好靓
,而且午餐肉不是薄切, 食落啖啖肉

餐蛋煎肉一丁

餐肉煎蛋一丁

冻咖啡

在尖沙咀这地段,早餐也只是四十蚊,我觉得好抵

早餐
餐蛋煎肉一丁
餐肉煎蛋一丁
冻咖啡
2018-08-17 318 浏览
最近要返星期六已经好惨 虽然都只系返半日 但我要ot 所以更加惨 放工好似冇左日假期咁 所以我决定食肥野慰劳自己hehe 我就去左附近嘅餐厅 deli and wine 到买左个双拼饭外卖 -叉烧油鸡饭 $46返到公司一打开个饭发觉都几大碗 而且卖相好好 叉烧同油鸡都好大光泽 加埋有啲椰菜同姜葱 望落都流哂口水 值得一赞嘅系佢个姜葱切得好细好多葱而且一啲都唔油 食落去有淡淡嘅姜味 点缀左油鸡嘅味道 而佢烧味都好有质素 叉烧上嘅蜜汁平均 而且厚切 食落好有口感同埋唔'鞋' 油鸡就好滑 虽然骨比较多 但肉质鲜嫩 好有水准 食完即刻开心哂 不过食得太饱开始眼训xd

返到公司一打开个饭发觉都几大碗
外卖自取
2018-08-17 160 浏览
早餐系每朝嘅精神来源 难得我琴日早到左office 所以我决定要食餐好嘅 所以我就去左近文化中心嘅deli and wine 到买早餐虽然佢啲早餐唔系平 价钱大概$30-40左右 但绝对系用心制作 我今日就叫左个餐肉煎蛋公仔面外卖 加杯奶茶 $36蚊 唔驶加钱佢已经系出前一丁 返到公司一打开个餐就闻到好香嘅出前一丁味 而且热辣辣 你仲可以自己加麻油 只煎蛋好圆好靓 里面有两块都ok厚嘅餐肉同少量豆 食完好满足 不过奶茶就一般 觉得茶味唔够 不过仍然系一个好开始 诚意推荐👍🏻

外卖自取
2018-08-16 296 浏览
平日夜晚想搵间尖沙咀餐厅平平地又有情调 自然谂起deli and wine 知佢装修完 都想试下有咩唔同去到文化中心 原本个位变左美心 依家个位都系系附近 餐牌野食明显冇以前咁吸引 感觉似大学颓can feel 冇左burger 餐环境方面 光猛左 冇左以前果种情调最後点左肉酱意同忌廉意味道好一般 真系似颓can质素 不过不失 冇咩惊喜 颓食黎讲 呢个价钱ok la以前黎呢度好钟意饮mocha 杯野变左茶记款 面头冇左cream 同朱古力酱 卖相差左 好彩味道都唔错 都推介饮结论系有得拣会想食番以前既质素 可以当呢间野系另一间😅
知佢装修完 都想试下有咩唔同

最後点左肉酱意同忌廉意

冻mocha

结论系有得拣会想食番以前既质素 可以当呢间野系另一间😅
2018-08-07 294 浏览
成年几差不多2年冇黎过,以前每个星期六返工前都同同事黎食早餐,好喜欢以前嘅装修,好文青,令你会想坐成日。记得现在个一个位以前有buffet 食,以美心集团黎讲食过都几好。而家呢个位大左好多,装修简单,但可以hea 好耐🤣🤣,装修後黎过几次,食物依旧咁好味。呢个和风香醋鲜杂菌意粉食左2次,好清,唔腻,我觉得入面有中式醋嘅味道,好欣赏佢地用新鲜杂菌。第一次叫烧味,有D失望,D汁唔系甜豉油,系一D好似烧汁咁,烧鸭有D”梅”,唔会再吃,因为其他更好味。上次试过蘑菇鸡扒同乾炒牛河,可以再食👍👍👍

上次试过蘑菇鸡扒同乾炒牛河,可以再食👍👍👍
2018-07-17 337 浏览
点解有标题系差差差?去既时候系11点半,非peak hour第一差:态度差两餸饭46蚊, 呢个地方合理价钱,叫佢俾少d肉换两条菜心,跟住负责'不'餸既妹妹仔望望侧边既人,就同我讲返唔得。算,无谓人地难做。第二差:两餸饭分配差我食椒盐猪排+ 烩茹子加d菇,特登选左个一个乾身,一个多汁既餸,因为上次黎食已经中过伏,乾到呢,今次叫佢俾多d茨汁, 唔 得 ! d茨汁成本系生粉沟水嫁昨,咁都唔俾,成餐饭食到好辛苦,劲乾。最後搏一搏:拎姜蓉!望住兜饭已经觉得好灰,心谂隔离有烧味,问个师父拎d姜蓉啦, 又 唔 得 !! 话我唔系食烧味饭。 对唔住罗。仲有d 职员一路执台,一路推d邓系四只脚硬磨地下,完全唔会理身边食客感受,系劲嘈,完全无谂过轻放or慢慢推。 我明白系尖沙咀海傍,46 蚊不敢奢求d咩专一服务,我亦都系贪佢抵死坐得舒服先黎,但系呢d细微位,作为大公司系咪可以弹性小小,灵活小小? 俾少d肉换几条菜,唔系帮你地悭紧钱咩? 姜蓉系咪有黑松露系入面? d staff睇得出系完全无热诚,烧味师父除左喝我之外仲会喝左其他客。 呢间野装修完之後。。。
点解有标题系差差差?

去既时候系11点半,非peak hour

第一差:态度差

第二差:两餸饭分配差

最後搏一搏:拎姜蓉!

我明白系尖沙咀海傍,46 蚊不敢奢求d咩专一服务,我亦都系贪佢抵死坐得舒服先黎,但系呢d细微位,作为大公司系咪可以弹性小小,灵活小小? 俾少d肉换几条菜,唔系帮你地悭紧钱咩? 姜蓉系咪有黑松露系入面? d staff睇得出系完全无热诚,烧味师父除左喝我之外仲会喝左其他客。 呢间野装修完之後。。。。搞咩呀???
两餸饭
  • 叉烧汤意粉
  • 脆炸鱼柳汉堡配辣薯条
  • 芝士牛肉汉堡
2018-07-17 351 浏览
偷得浮生半日闲, 放半day, 约下朋友出去hea下, tea下.去左文化中心呢头, 发现间餐厅装修左, 入到去就见到个open kitchen, 成个入口位都充满住香气!装修後, 餐厅大左好多. 环境都好relax, 好岩O系度坐下吹水!吧枱位仲放左D好特别既乌丝灯, 同成间餐厅既tone都好夹!下午茶都叫多选择~order完搵个位坐, 野食ready就自取.同朋友叫左2个set:扒芝士火腿三文治, 唔错! 但如果再热D就好喇~炸鱼柳包汉堡配薯条, 好锺意个酱, 有D酸瓜粒粒, 好好味!热朱古力. 好少可O系出面饮到咁香浓既朱古力呀!!好rich好creamy! 正!!Caramel Latte, 咖啡好香, 仲有拉花, 睇得又饮得!

去左文化中心呢头, 发现间餐厅装修左,

入到去就见到个open kitchen,
成个入口位都充满住香气!

装修後, 餐厅大左好多. 环境都好relax,
好岩O系度坐下吹水!

同朋友叫左2个set:
扒芝士火腿三文治, 唔错! 但如果再热D就好喇~
扒芝士火腿三文治

炸鱼柳包汉堡配薯条

热朱古力. 好少可O系出面饮到咁香浓既朱古力呀!!
好rich好creamy! 正!!
热朱古力

Caramel Latte
2018-07-16
2018-07-17 283 浏览
天气不似预期落住好大雨,入咗去文化中心,避雨点知俾我哋发现到呢间餐厅装修唔错入咗去deli and wine食下午茶。下午茶时段,点了一个““牛肉汉堡包薯条“及““鱼柳汉堡包薯条““再加一杯柠檬茶。实在非常有惊喜,卖相同味道都非常有水准,包面用了燕麦亚麻籽葵花子,非常有heart。鱼柳包系我近来食过,最好味嘅鱼柳包之一,鱼柳包冇好硬嘅肉,反而系炸得好软熟嘅鱼柳,配上沙律酱,生菜番茄,感觉真系好好味,好像系海边度食紧鱼柳包欣赏海景一样。另一个牛肉汉堡,牛肉算系做得唔错,浓浓的芝士味包住牛肉,爱好牛肉,一定非常之喜欢!!薯条更加是我至爱,粗薯条连皮去炸,洒上盐,(可惜有少少偏咸),呢种粗薯条食落真系唔需要担心会食到啲咩化学物质,实在非常之好味。

题外话/补充资料: 店员收餐盘速度过快。
2018-07-14
  • 牛肉汉堡包薯条
  • 鱼柳汉堡包薯条
2018-06-30 3207 浏览
之前未大改装前的deli and wine 我曾经爱上-现在只觉印象模糊有点像偶尔失焦的照片-⋯⋯以为曾经深爱过-原来是记错人原以为自己很尖锐很多意见;原来不再年轻气盛时:是如此这般简单大装修後的文化中心快餐Deli 很多恶评人人以为一定加价了势利 看小香港cheap cheap 的食客可能太过敏感了⋯⋯ 星期六早上八时已开工32$烟肉焗黄豆-罐头的两煎鸡蛋即磨咖啡最平早餐25$我终於选出三十二的是难得做到先色套人的一个最普通西早餐人人食过这种煎蛋烟肉早文化中心要服务我等文化品味、敏感、完美主义的穷人-集色香味俱全⋯⋯32 蚊真难为厨房蛋极深橙黄色,不知道是什麽来头,但靓爆多士粗糙因为用我最憎的马之连植物牛油立即刮除净吃了少量烟肉味香不焦不燶而好吃😋90分煎两太阳蛋虽易做但本人仍给100 分好久没吃过那麽到位1/ 香煎太阳鸡蛋2/ 刚刚好的煎微炸烟肉 不肥不瘦 脆!Why not a A!?因为不问我而搽了伪造牛油另鸡肋大倒退的即磨咖啡豆用次级不好喝不够香始终将货就价这个的确不如以前美好的时光!
之前

那麽到位
1/ 香煎太阳鸡蛋
2/ 刚刚好的煎微炸烟肉 不肥不瘦
脆!
Why not a A!?
因为不问我

这个的确不如以前
美好的时光!
文化中心无敌阳光

2018-06-30
$32 (早餐)
文化中心无敌阳光
  • 脆炸鱼柳汉堡配辣薯条
  • 烟肉双太阳蛋早
2018-06-04 555 浏览
2018年6月2日。晴。尖沙咀。通常去完尖沙咀海傍都会行过来文化中心呢边食Deli and Wine尖沙咀来讲,尤其系呢一带,呢间餐厅价钱算系合理有一排无去,去到发现间餐厅唔同咗,唔再喺原本个舖位之余,个装修都似有啲唔同问落先知同隔离间美心换咗位,装修上有啲微妙嘅变化池边嘅呢啲木枱就似之前无嘅,窗边木枱坐得好舒服,个景又靓不过个餐牌同记忆中嘅菜式好似有啲唔同咗,选择少咗星期六晏昼午餐时间都多人,差唔多坐满晒搵好位就去嗌嘢食啦男朋友锺意嘅喇沙就仲喺menu上,我就试个名好高级嘅XO酱珍珠带子樱花虾炒饭另外嗌咗杯Latte,13蚊点完餐会有个咇咇机,个餐可以攞就会响虾球喇沙米粉先到,味道退步咗少少,但都可接受XO酱珍珠带子樱花虾炒饭卖相好好,饭面摆咗啲蟹籽,好多粒带子睇落非常吸引,但系食落。。。淡而无味,好难食唯有去攞两包辣椒酱自己捞落去,然後就净系得辣味好失望,早知就嗌返常餐算啦
尖沙咀来讲,尤其系呢一带,呢间餐厅价钱算系合理
问落先知同隔离间美心换咗位,装修上有啲微妙嘅变化
池边嘅呢啲木枱就似之前无嘅,窗边木枱坐得好舒服,个景又靓
不过个餐牌同记忆中嘅菜式好似有啲唔同咗,选择少咗
星期六晏昼午餐时间都多人,差唔多坐满晒
搵好位就去嗌嘢食啦
另外嗌咗杯Latte,13蚊
点完餐会有个咇咇机,个餐可以攞就会响
虾球喇沙米粉
虾球喇沙米粉先到,味道退步咗少少,但都可接受
XO酱珍珠带子樱花虾炒饭
睇落非常吸引,但系食落。。。淡而无味,好难食
唯有去攞两包辣椒酱自己捞落去,然後就净系得辣味
好失望,早知就嗌返常餐算啦
2018-06-02
2018-05-12 497 浏览
Unexpectedly The new Deli and wine has been so popular Watching the recent Open rice comments Not bad at all tea break 25$ upBut the coffee is poor not knowing of the origin Just bad taste Before Every meal comes with a fresh brewed coffee ☕️ 😎🤑cheapest toast tea Two pieces of white flat bread Only evaporated milk No jam nor fresh butter I choose peanut butter I hate evaporated sweet canned milk ☹️😕the second best choice should be Fruit cup Big 28$/1 tall cup owing to the coffee effort Won't try a
Unexpectedly
Fruit cup
Big
28$/1 tall cup
owing to the coffee effort
Won't try anything at the time being
2018-05-12
2018-05-03 517 浏览
无论发生咩事,每一日起身都要对着个靓景,食个靓早餐,醒醒目目努力做人。做个快乐的吃货其实,味道好普通。但环境好舒适$32蚊系尖沙咀咁靓嘅环境食早餐,仲想点食环境的地方

其实,味道好普通。但环境好舒适
$32蚊系尖沙咀咁靓嘅环境食早餐,仲想点

食环境的地方
2018-05-03
2018-04-30 333 浏览
休闲一天绝对要去嘅cafe呢个质素呢个环境呢个价钱简直冇得顶之前约朋友倾计都会拣黎呢度食完又可以去行海旁好方便锺意佢自助拎嘢食唔会俾人阻住倾计座位多样化多人又得小人又得坐疏花都得今次出奇地拣咗三文治同样地都出奇地咁好食又大件又多餸又香我识嘅系咸牛肉三文治其实我真系好锺意食酸菜我见到佢好多真系好吸引到我而且都真系有好多菜成件事健康左好多咸牛肉呢好重黑椒味亦都好啱我口味朋友就食咗burger佢话觉得超级抵罗个薯条又系粗薯条好好食我见佢食得津津有味我都忍唔住偷咗条薯条嚟食佢上面有啲份唔知系五香粉定系咩真系好衬到成碟薯条升华咗包方面朋友话一啲都唔Hea好特别个顶有啲种子嘅物体总之之後会再嚟推介!
休闲一天绝对要去嘅cafe
个顶有啲种子嘅物体
总之之後会再嚟
推介!
2018-03-17 525 浏览
放工约左人系tst 交收,系港岛搭船过文化中心,有半小时就利用时间食过晚饭先。记得以前的deli and wine 走中档唔线,而家就转型做快餐店价钱。食物选择不多,真系快、靓、正!想食烧味饭,加杯野饮$9, total 六十多元烧味份量比预期中多味道比大家乐美味,有惊喜!用餐环境舒适,坐位也异常宽敞

想食烧味饭,加杯野饮$9, total 六十多元

烧味份量比预期中多
味道比大家乐美味,
有惊喜!

用餐环境舒适,坐位也异常宽敞

2018-03-12