早前我約了中學同學小季季去吃海鮮的說地址元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號這個套餐才488。 一上來就有各類海鮮拼盤。我習慣第一隻生蠔加一點檸檬汁.第二隻就完全不加任何 醬汁。omg我完全想不到這生蠔的海水味,十分合我心意。很有海水味,不濃也不淡,不過我的朋好像完全不喜歡海水味。哈哈。哪生蠔就都給我吃好了其他海鮮也很新鮮。只是我個人很喜歡生蠔而已。 我個人很喜歡吃牛,因此我點了肉眼扒(三成熟)對啦我是野人。厚度適中。其實完全不用沾上燒汁,肉眼扒已經很入味。 三成是裡面都全紅哈哈 還有一個前菜我很喜歡。就得薄餅沾橄欖油酸醋我個人很喜歡吃這個包香沙拉點橄欖油酸醋我個人煮食都全用上橄欖油。 這是我朋友點的。鰻魚漢堡包感覺上有點怪,但很不錯。不過包太大導致要分開吃。我現在才知道包和鰻魚原來這麼配合。 我點了一杯水果菜還不錯。免責聲明:本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關資訊, 請直接聯絡該餐廳查詢.如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責.

早前我約了中學同學小季季去吃海鮮的說
地址元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號

這個套餐才488。

一上來就有各類海鮮拼盤。
我習慣第一隻生蠔加一點檸檬汁.
第二隻就完全不加任何 醬汁。
omg我完全想不到這生蠔的海水味,十分合我心意。
很有海水味,不濃也不淡,
不過我的朋好像完全不喜歡海水味。哈哈。
哪生蠔就都給我吃好了
其他海鮮也很新鮮。
只是我個人很喜歡生蠔而已。

我個人很喜歡吃牛,
因此我點了肉眼扒(三成熟)
對啦我是野人。
厚度適中。
其實完全不用沾上燒汁,
肉眼扒已經很入味。

三成是裡面都全紅哈哈

還有一個前菜我很喜歡。
就得薄餅沾橄欖油酸醋
我個人很喜歡吃這個包香沙拉點橄欖油酸醋
我個人煮食都全用上橄欖油。

這是我朋友點的。
鰻魚漢堡包
感覺上有點怪,但很不錯。
不過包太大導致要分開吃。

我現在才知道包和鰻魚原來這麼配合。

我點了一杯水果菜
還不錯。

2017-09-26 1785 浏览
位於元朗的Darci by Aldou,是一間小型西餐廳。曾經帶吃貨好友吃過一次,當時覺得質素不錯。今天相約朋友來到吃晩餐,這晩後我更多了一個特別的身份呢。二人套餐$348原價$398的二人套餐,由$398變成$348,非常掋食呢。包括: 頭盤,餐湯,主菜,飲品和甜品。芫茜甜酒煮大蜆先呈上前菜,是現金大熱的芫荽阿。朋友是芫荽控,雖然我不愛芫荽,但不用問也知道朋友想吃,便選擇一份吧。芫荽味濃郁滿溢,芫荽沖擊口腔,蜆肉大隻鮮甜,充滿甜酒味道呢。香蒜羅勒欖油白酒蟹肉意粉大大一碟蟹肉意粉,放上滿滿蟹肉和蟹籽,氣氛特出。蟹肉量多,鮮肉質略為結實,但鮮甜吸引。意粉煮得略硬,如正宗意大利的煮法一樣硬,調味略淡,可以濃多一點點。蜜糖燒德國豬手+$20超大隻的德國豬手阿,加二十塊便有這個份量,也屬超值吧。朋友愛好豬手,不用多說,一於一點吧。豬手外皮烤焦,抹上蜜糖後亮晶晶,更加上黑椒點綴,更為惹味呢。豬手肉質腍滑,絲毫不乾,肉汁豐富嫩滑,朋友吃得好開心,我也好開心呢。香檳$38
位於元朗的Darci by Aldou,是一間小型西餐廳。

二人套餐$348

芫茜甜酒煮大蜆

蜜糖燒德國豬手+$20

香檳$38
2017-09-22
窩夫與蝦子餅早前一次過介紹了三間元朗的食店,現在要介紹一間叫Darci by Aldou的西餐廳。Darci by Aldou面積不算很大,約有30個座位,建議大家光顧前最好先訂位,因為它的生意非常好。門外放了一個大餐牌,晚市套餐有九款之多,加上其他前菜和沙律等,選擇很多。餐廳的裝修簡約舒適,窩夫特別喜歡牆上這個花花裝飾。窩夫與蝦子餅點了二人套餐($488)。套餐中最吸引窩夫與蝦子餅的是生蠔海鮮凍盤,有即開生蠔半打、翡翠螺兩隻、紐西蘭青口兩隻和南非熟蝦四隻。來自法國的即開生蠔比預期中大隻,當造又新鮮所以特別好吃。翡翠螺腍滑有鮮味,沒有雪藏味,是窩夫吃過最好吃的翡翠螺。是日餐湯是比較少喝到的椰菜花忌廉湯,煮得夠香夠滑,用來盛湯的碗很似一頂倒轉了的帽子呢。麵包可以蘸橄欖油和黑醋來吃,不過窩夫與蝦子餅比較喜歡蘸湯來吃。主菜一是澳洲草飼肉眼扒配野菌燒汁,煎至差不多全熟也不會太乾,肉味濃,稍嫌鹹了一點。點牛扒用的芥辣和點薯條用的茄汁都已經放到碟上去,可同時用來裝飾,一舉兩得。主菜二是香蒜羅勒欖油白酒蟹肉意粉,色香味俱全,蟹肉份量不少,帶鮮味,不是那種淡而無味的急凍蟹肉,加了蟹籽令口感變得豐富,意

餐廳的裝修簡約舒適,窩夫特別喜歡牆上這個花花裝飾。

窩夫與蝦子餅點了二人套餐($488)。
生蠔海鮮凍盤

椰菜花忌廉湯

麵包

澳洲草飼肉眼扒配野菌燒汁

香蒜羅勒欖油白酒蟹肉意粉

主菜二是香蒜羅勒欖油白酒蟹肉意粉,色香味俱全,蟹肉份量不少,帶鮮味,不是那種淡而無味的急凍蟹肉,加了蟹籽令口感變得豐富,意粉軟硬適中,香蒜羅勒欖油白酒合起來的味道非常好,難怪此意粉在店內人氣高企。
凍果茶

餐飲選了凍果茶,成份有接骨木花、芒果和菠蘿,味道不錯,比平日常喝的凍檸茶更有新意和心思。
题外话/补充资料: 值得一提的是此餐廳不提供任何檸檬飲品的。
2017-09-11
生蠔海鮮凍盤
椰菜花忌廉湯
凍果茶
最近一星期都回元朗吃飯,可能去得太多市區吃飯,所以都選擇數晚在元朗吃晚飯。今晚去了在元朗我最愛的其中一間餐廳用餐,它就是darci by aldou。最化算當然是吃套餐吧,包括前菜,餐湯,主菜及飲品。點餐完畢後,店員先為我們附上鬆軟的餐包,以及熱騰騰的南瓜餐湯。我們想吃點清新的,所以選吃牛油果軟芝士檸檬香醋沙律。這沙律有著奇妙的口感與味道,第一口已新鮮極了,接著接著,軟芝士與檸檬融合後的獨特風味在嘴裡散開,很快被我們吃光光。香煎刺身帶子墨汁意大利飯嫩煎帶子帶著濃郁的鮮甜,顆顆飽滿。輕咬一口,絲絲入扣的美味讓人難忘。口感彈牙滑嫩,細緻肥美,簡單香煎就能嚐到極鮮海味。意大利飯熟度也拿捏得恰到好處,完全呈現墨汁最甜美的鮮味。澳洲草飼肉眼扒配燒汁真的是讓人讚不絕口,好想再吃。肉眼扒均勻地呈現粉紅色,三分熟度,完全符合我們的要求,均勻的香煎讓肉質嚐起來肉汁豐沛,鮮味無比。綠油油的iced green tea latte很美,green tea latte味道還算濃郁,不會淡而無味,牛奶比例也調整得恰到好處,不會搶去抹茶本身的味道,甜度剛好。

最化算當然是吃套餐吧,包括前菜,餐湯,主菜及飲品。

澳洲草飼肉眼扒配燒汁真的是讓人讚不絕口,好想再吃。

2017-09-21 74 浏览
大型嘅商場喺近月進駐咗元朗站食肆雖然眾多 但卻以連鎖餐廳居多價錢較高不在話下 飯市時間更加排滿人龍而我就偏愛小店 無論店舖裝修 以至食物都有店舖特色呢間位於元朗鳳攸南街嘅 Darci by ALDOU離大型商場只有兩分鐘步程主打各款精緻fusion西餐走文青cafe感覺 裝修雖然簡單 用灰白作為主調 以木製座椅作為點綴令整個氣氛相當舒適炎炎夏日 就叫一個感覺清爽嘅沙律作為前菜 《刺身吞拿魚他他香醋沙律》 充滿日式風味 賣相相當清新粉嫩嘅三文魚刺身 配以清爽嘅青瓜入口竟然攻出一末wasabi嘅味道令人為之一振細緻品嚐之下 可以食出吞拿魚嘅鮮味三文魚他他帶有微酸 感覺清新冰涼係一道清爽健康嘅開胃菜另一道令人驚喜嘅前菜《芫茜甜酒煮大蜆》最啱就係芫茜愛好者平日嘅酒煮大蜆多數用上番茜呢家餐廳就用咗中式嘅芫茜 芫茜味就更加香濃突出另外亦大膽地採用dessert wine黎製作湯底dessert wine味道較甜 但亦唔會搶了蜆嘅風頭呷一口蜆湯 非常鮮甜大蜆非常新鮮 肉質豐厚 脹卜卜而且烹調時間拿捏得相當之好 蜆殼剛剛張開 蜆肉非常嫩滑餐湯《南瓜蓉濃湯》用新鮮南瓜打製 南瓜香甜 濃稠煮菜更令人喜出望

大型嘅商場喺近月進駐咗元朗站

呢度fusion菜式 創意非常

係泰式crossover意大利

平時嘅意大利飯多數係單調嘅黑松露 菇菌 蘆筍

大廚發揮創意 用上味道濃郁嘅冬陰功湯做意大利飯

食物酸味味 香茅味道突出 而且帶有椰香 每口都浸出檸檬葉嘅香氣

意大利飯口感唔會太硬 酸酸辣辣嘅味道令人不自覺大吃幾口

這家小店確實冇令我失望
  • 芫茜甜酒煮大蜆
  • 燒虎蝦冬陰功意大利飯
2017-09-19 69 浏览
餐廳位於元朗雞地,係元朗出名嘅搵食地區,雞地網羅好多唔同菜式嘅餐廳,其中呢一間西餐廳,以格調嚟講可以話係全個元朗區嘅三甲之內,未入門口已經有一大串純白色嘅 LED 燈迎接你,感覺猶如置身星空。吞拿魚他他香草沙律,粉紅色的吞拿魚他他賣相可愛,好有少女嘅感覺,喺吞拿魚他他上面鋪滿咗為數唔少嘅蟹子,入口脆卜卜,同吞拿魚好夾,連埋底下嗰塊青瓜一齊食,口感夠哂清新。甜酒煮大蜆,呢個大蜆未上枱都已經聞到佢嘅香味,廚師用咗大量嘅香茜,不過都仍然遮掩唔到食材嘅鮮味,大蜆粒粒都脹卜卜,新鮮得嚟又夠哂 juicy,我哋仲特登留起啲汁嚟點一陣間嗰餐包添。以為餐湯同餐包都係普通嘢,點知連呢兩樣嘢都充滿住驚喜,首先個餐包烘到暖笠笠唔在講,可能係烘焗過嘅關係,神奇地嘅係佢竟然外脆內軟,今日嘅餐湯係南瓜湯,飲得出南瓜嘅比例係相當豐厚,南瓜味濃郁,再加埋湯入面恰到好處嘅忌廉,好味。澳洲安格斯肉眼扒(10oz)配燒汁,肉眼扒揀左五成熟,係我最鍾意嘅熟度,外層煎得香脆,裏面柔軟,配菜有火箭菜同埋雙色嘅 zucchini,都係一啲比較貴價嘅食材,由此可見餐廳嘅用心同埋揼本。Darci by Aldou 喺元朗嘅西餐嚟講,質

Darci by Aldou 喺元朗嘅西餐嚟講,質素都可算係數一數二,絕對值得一試。
2017-09-17 71 浏览
西式特色餐廳Darci by Aldou位於元朗鳳攸南街(近Yoho Midtown西南方向一帶),一系列特色西餐膳食。香煎刺身帶子墨汁意大利飯,飯彷似全被塗上墨汁,其實這飯已是預先被瀨上食用墨汁、洋蔥粒及碎蘑菇粒,飯面並放上三枚熟帶子,吃落會份外有一般香味軟熟質感。椰菜忌廉湯,混雜一些椰菜碎好味。醋油薄餅,加上一些醋油於餅面上加以潤滑調味,吃落別有一番風味。燒虎蝦冬蔭功意大利飯 ,兩隻猛燒蝦自然已香辣惹味,吃落有質感及甚具泰式的甜辣食品風味。凍果茶是混雜一些蘋果碎粒精華,飲管飲落解渴涼格爽。

椰菜忌廉湯,混雜一些椰菜碎好味。

凍果茶是混雜一些蘋果碎粒精華,飲管飲落解渴涼格爽。
外卖送餐
2017-09-16 147 浏览
來到元朗我們選了有生蠔吃的Darci被二人海鮮拼盤餐吸引488元有海鮮拼盤和主菜兩款法國Gillardeau石蠔有六隻此蠔蠔肉肥美鮮甜海水味柔和淡然南非熟蝦爽口但蝦味從缺餐湯令人眼前一亮是從未嚐過的椰菜花湯湯頭濃厚但感覺清新主菜之一澳洲草飼肉眼排美味剛好五成熟肉質柔軟淋上野菌燒汁更惹味香蒜羅勒欖油白酒蟹肉意粉有點小失望意粉的蒜味和油份不足也配上格格不入的鮮冬菇紅蘿蔔和cress餐飲是凍芒果菠蘿茶是炎夏之良品這裡裝潢清新服務也很好滿足的星期五晚上成就了最美好的時光
來到元朗我們選了有生蠔吃的Darci
海鮮拼盤
椰菜花湯
澳洲草飼肉眼排
2017-09-15 64 浏览
Darci by aldou 在元朗區很多食店中都幾突出,因裝修跟店員服務都好高質素。叫了兩個套餐,先來椰菜忌廉湯,再食醋油薄餅,將醋加在薄餅上味道好夾好好食。香煎刺身帶子墨汁意大利飯,煎帶子好香滑充滿海鮮的香噴噴,加上墨魚汁加楊蔥跟菇混合在意大利飯上。燒虎蝦冬蔭功意大利飯,一上餐時已傳來濃厚的虎蝦香味, 買相又靚,是先食飯中間才慢慢食燒虎蝦,厚厚實實的蝦肉,真會好味道不可錯過。凍果茶有碎果粒好有清爽口感, 攪拌來飲有情調。

凍果茶有碎果粒好有清爽口感, 攪拌來飲有情調。
2017-09-13 53 浏览
元朗有很多餐廳,見食評幾好,決定一嚐Aldou,點了,蟹肉南瓜意大利飯、全日早餐及紅酒膾雞肉紅米飯。蟹肉南瓜意大利飯:好重南瓜味,醬汁好濃,完全地融入飯裡面全日早餐及紅酒膾雞肉紅米飯都煮得很到位。

蟹肉南瓜意大利飯:好重南瓜味,醬汁好濃,完全地融入飯裡面

全日早餐及紅酒膾雞肉紅米飯都煮得很到位。

2017-09-11 75 浏览
之前上網聽人講Aldou嘅西餐好好食。但係又唔想行入馬田路嗰邊咁遠,點知比我係雞地搵到佢另一間分店Darci by Aldou。即刻打電話去訂位(OpenRice訂座每台仲送三隻蝦添),去到又唔係好多人好快就有得入座。講真真係好好食,我哋仲要食唔晒添我哋兩個人每人叫左一個set dinner, 一個set dinner有湯,有包,有主菜,可以叫野飲或者要甜品,嗰日我哋一個人叫甜品一個人叫野飲(加23蚊要咗杯Smoothies)。

虎蝦
南瓜湯
香煎刺身帶子墨汁意大利飯
蜜糖燒德國豬手
2017-09-08 44 浏览
元朗出名多小店,今次決定黎依間試下。店鋪較細 但內裡裝光猛舒適 唔洗驚相影到黑蚊蚊✌🏻️入正題,今日朋友生日,係openrice早左bk位送泰式魚餅一客~六月份的優惠喔中規中矩 不竟是送的,所以沒有很大期待我們有五個人的關係,結果一炮試了五道菜 所以話多人食飯既好處呢羅勒白酒煮大蜆($88) 酒味適中,唔會太濃,蜆肉新鮮鮮甜,而且份量也可以啊,五人食每人都有2-3隻最驚喜既一道主菜: 孖寶虎蝦冬蔭公意大利飯👅($138)平時既意大利飯多數都係忌廉、黑松露、蕃茄,第一次食d咁新鮮既口味,嗌之前都有諗過會唔會唔夾架?點知出黎效果又幾好啵 每啖飯都夾住陣陣冬蔭功味 唔會食完好漏既感覺 而且飯煮得夠淋,入哂味,朋友都讚如果唔抗拒冬蔭功甚至喜歡既朋友,推介一試 香蒜辣味羅勒蟹肉意粉($118)意粉乾身,味道微微辣,比較開胃,中規中矩意大利雲吞 松露忌廉汁($108)依個意大利雲吞我比90分!忌廉味濃 同雲吞非常夾 因為個汁杰 所以都幾飽肚架 個人推介喔~最後就係豬手配芥末醬($178)豬手味道正常,沒有特別驚喜。而且依個價錢既豬手好似細左d,反而豬手底下既薯蓉比較深刻,將整體味道加返分。總結:依架
元朗出名多小店,今次決定黎依間試下。
店鋪較細 但內裡裝光猛舒適 唔洗驚相影到黑蚊蚊✌🏻️

泰式魚餅
中規中矩 不竟是送的,所以沒有很大期待

羅勒白酒煮大蜆

羅勒白酒煮大蜆($88)

孖寶虎蝦冬薩公意大利飯
最驚喜既一道主菜: 孖寶虎蝦冬蔭公意大利飯👅($138)
如果唔抗拒冬蔭功甚至喜歡既朋友,推介一試

香蒜辣味羅勒蟹肉意粉

香蒜辣味羅勒蟹肉意粉($118)
意粉乾身,味道微微辣,比較開胃,中規中矩

意大利雲吞  松露忌廉汁
意大利雲吞 松露忌廉汁($108)
依個意大利雲吞我比90分!

最後就係豬手配芥末醬($178)

總結:依架小店誠意十足,每道菜伴碟都有花心思,食物質素中上,價錢中等,絕對可以一戰
2017-06-19
庆祝纪念
生日
羅勒白酒煮大蜆
孖寶虎蝦冬薩公意大利飯
意大利雲吞  松露忌廉汁
最近沒有留在元朗食飯,經過元朗鳳攸南街,又開了幾間新的餐廳,我和朋友選了位於元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號的Darci by Aldou。這是間屬於中小型的西餐廳,但內裡格局裝修得好和諧,令人坐得好舒服,我們坐近落地玻璃的位置,可以看到戶外的街景,由於面到是悠閒的內街,整個環境都令人很自在舒服。我們前菜點了香草欖油焗原條鮮魚配乾蕃茄黑水欖醬,主菜點了香煎刺身帶子墨汁意大利飯及原隻燒春雞配蜜糖牛油檸檬汁。香草欖油焗原條鮮魚配乾蕃茄黑水欖醬,原條魚份量好足,好大條,加埋配菜,已經人垂涎了,魚魚肉焗得好嫰滑,而已還保持了肉,加了檸檬汁,酸酸的特別開胃。煎刺身帶子墨汁意大利飯,墨魚汁好濃,飯黑得發閃,帶子好厚肉大隻,啖啖帶子肉,好爽啊。雖然好味,但食完全個嘴唇及牙都全黑了,好攪笑。原隻燒春雞配蜜糖牛油檸檬汁,好重份量,薯角又多,真是兩個人也夠食。總結:特別喜歡幫襯小店,因為坐得比較自在,店員亦比較親切,住在元朗,實在有口福。

2017-09-04 104 浏览
其實我住咗元朗都好耐.....我成日都話比朋友知元朗真係有好多唔同嘅特別嘢食.....例如日本菜...印尼菜...中式酒樓...西餐廳等等不過要搵一間好特別嘅西式餐廳又唔係一件咁容易嘅事...今晚我約咗一個好耐冇見嘅好朋友....我想俾佢一個特別驚喜聽同事講喺元朗雞地有一間好特別嘅西餐廳....氣氛好舒服....優雅自然...所以今晚帶老朋友試吓呢間餐廳門面裝修幾特別....由佢日頭到夜晚出邊嘅燈飾都好搶眼原來佢哋有幾種唔同嘅生蠔....而且仲有特別嘅紅酒有時候三五知己來相聚又或者兩個情人你浪漫一下都係一件賞心樂事嘅事而且裏面都有柔和嘅燈光...每張餐枱都有一個蠟燭做點綴呢個氣氛令人有一種放鬆嘅感覺我哋今晚都叫咗好多嘢食今晚呢個南瓜湯好特別....好香好細滑其實有啲唔係幾夠喉頭盤我哋嚟咗一個...香草㰖油焗原條鮮魚配乾番茄黑水㰖醬....老實講啊....我咁大個女都係第一次用刀叉食原條鮮魚不過口感出奇地細滑....而且配埋佢個黑水㰓醬....真係別有一番風味我老友就叫左呢個....原隻燒春雞配蜜糖牛油檸檬汁佢一見到隻雞就話分量好利害...佢一個人都未必食得晒當然啦....咁浪漫嘅氣氛.
所以今晚帶老朋友試吓
當然啦....咁浪漫嘅氣氛....我一定會同佢分甘同味架
我自己就叫左呢個....香煎刺身帶子墨魚汁意大利飯
啲帶子成個$5銀咁大....而且啲意大利粉好煙銀彈牙
我發現個意大利飯唔係一般喺出面食咁簡單
佢裏面有一啲洋蔥粒同埋冬菇粒....混埋一齊食落口相當有口感....雖然最後食到我個嘴都黑哂
但係真心好食
最後兩個人埋單都唔使$500.....等我睇定下次黎食乜先
2017-09-01 46 浏览
中午去到元朗 Yoho mid town 附近食lunch看見餐廳白色牆身加木枱椅,很喜歡這裡輕鬆悠閑的感覺,順理成章入座去,十二點半這個時間,已經全場爆滿,看來很受街坊歡迎呢!午市餐牌選擇如下:價錢都好平文化午餐$58起,可輕怡可食飯飽肚是日餐湯係義式南瓜湯打碎了的南瓜蓉,飲起來香甜幼滑法包就外脆內軟熟,蘸湯飲都更美味主菜:豬肉眼扒配蒜蓉,青瓜,菠蘿,豬肉眼扒點英式辣醬,配合得天衣無縫,豬肉入口腍滑,保留的肉汁,真系 juicy 餐飲:東果茶,有清甜嘅果肉,邊飲邊享受我果香,純天然,絕對不甜,很適合愛美的女士們飲值得一讚就是上菜快,侍應笑容可恭,己有禮貌,好想快啲再嚟食 all day breakfasts
中午去到元朗 Yoho mid town 附近食lunch

午市餐牌選擇如下:
價錢都好平文化午餐$58起,可輕怡可食飯飽肚

是日餐湯係義式南瓜湯打碎了的南瓜蓉,飲起來香甜幼滑

法包就外脆內軟熟,蘸湯飲都更美味
主菜:豬肉眼扒配蒜蓉,青瓜,菠蘿,豬肉眼扒點
餐飲:東果茶,有清甜嘅果肉,邊飲邊享受我
果香,純天然,絕對不甜,很適合愛美的女士們飲