2021-08-14 256 浏览
位於元朗橫街雜行一家不太起眼嘅小酒吧餐廳,估唔到意外地質素幾高,午餐價錢十分平民(平均$50-100),裝修都幾靚坐得又舒服~我嗌左個煎銀鱈魚配薯菜,男朋友嗌左個芝士海鮮焗飯🦞🦀🦐🦑🐙一樣配有餐包(可惜我去個日啱啱先冇曬所以無緣食到🤧)、餐湯煎銀鱈魚配薯菜:我嗌左洋蔥汁,佢另外仲有唔同汁揀。份量好大,有啲食唔晒😂 薯菜有炸薯條同薯蓉😋 煎銀鱈魚有2塊,味道都唔錯不過略嫌多骨要小心食用芝士海鮮焗飯🦞🦀🦐🦑🐙:呢個值得推介!芝士味濃,用料亦幾足,大大一碟😆餐湯有三款:紅湯(羅宋湯)-白湯(忌廉粟米湯)橙湯(南瓜忌廉湯)我揀咗南瓜湯,淡淡嘅清香南瓜味配上不太濃鬱嘅忌廉味道,又幾夾😆

2021-07-18 141 浏览
之前都黎食過一次,今日再推介俾老友黎食,事關呢間餐廳食物質素幾好同價錢都好抵,一行3人先黎個煙3文魚沙律做頭盤,酸酸地幾開胃,柚子味幾重,餐廳都做緊好多優惠,飲啤酒跟小食有半價,叫左份薯條同炸雞皮,兩樣都係香口野送酒岩晒,主菜第2份半價,叫左份咸豬手同燒羊架,豬手皮脆肉嫩,羊架要求5成岩岩好,人均消費每人約200,性價比高,食物款式都幾多,下次有機會再試埋其他,餐廳環境氣氛都唔錯,有少少酒吧feel,係地點比較偏僻少人流,唔係特登過黎都未必知
2021-07-18
2021-07-14 62 浏览
之前閒日嚟食,發覺好抵食,因為有套餐叫。其實呢間坐得比較舒服。冇壓迫感。係冷氣有少少凍。門外有幾個室外位,方便客人食煙同睇住架車。食物方面,扒做得不是十分出色。我覺得炸豬手反而覺得做得唔錯,皮脆肉嫩。每次嚟必叫。生啤就$38一杯。Happy Hour仲會更加抵。雖然人客唔多,但待應不算熟手。不太專業。唔會主動加水。上菜亦覺亂。如果平日嚟食,會多D選擇及抵食D,假日嚟食又係另一種感受。平日同假日嘅價格其實相差唔多。
2021-07-11
  • 脆炸德國豬手
2021-06-02 229 浏览
小酒吧🍻位於元朗的橫街雜行並不太顯眼的位置..餐廳以西餐&酒吧的方式所經營.價錢平民得來又帶點貼地.食物豐富得來又點高級😚🔸Lunch set▪️煎蛋巨人豬架伴薯菜$63《餐包·餐湯·主食·飲品》-餐包附送脹卜卜熱辣辣又鬆軟的牛油🧈餐包.簡直就是西餐中的必備的良食.我我最愛❣️-餐湯三款餐湯任君選擇:紅湯(羅宋湯)·白湯(忌廉粟米湯)·橙湯(南瓜忌廉湯)想不到小小餐店也能一次過做出這麼多款式的湯款.同時迎合了各種不同的顧客口味..我選擇了南瓜湯.. 忌廉味道不太濃郁.突顯了淡淡的清香南瓜味.配合粟米🌽粒增添了湯中口感層次-主食· 煎蛋巨人豬架伴薯菜巨人豬架真的是名副其實的..大大塊又厚實🙌🏿豬架中帶點脂肪.吃下令豬架更鮮嫩多汁😚咀嚼時一點也不費力🤩最吸引的是薯菜不單單只有粗薯條🍟更有薯泥和新鮮蔬菜🥬..真的是真真正正的薯菜😎營養均衡增加不少的蛋白質..是我減肥的必選-餐飲·凍齋啡

🔸Lunch set

-主食· 煎蛋巨人豬架伴薯菜

-餐飲·凍齋啡
餐包
2021-05-16 228 浏览
🍻🍖第一次寫食評,因為間餐廳好抵食,正所謂性價比好高,要比個佢都唔夠🥳🤣➡️D.E.A.R.DEAR stands for Drink Eat And Relax🍺位於元朗後街嘅佢,價錢非常實惠🤣個名嘅態度都好符合香港人要抖抖嘅日常🥲*鹹豬手🍖抵到飛起😂😂母親節個日都係$188有豬手 送6支330ml藍妹light🍻於是就同屋企人啤啤佢🤣豬手嚟講 我覺得肉質夠鬆軟 皮都算脆 唔錯 但味道就真係偏淡😗個sauce非常奇怪😂完全唔知想點 但叫佢俾mustard又好嗆鼻😂太淡味配酒有啲寡😲最好係 舊肉有預先切好晒 唔會要我哋自己切咁辛苦 份量都幾大吓~*燒豬肋骨🐖又係好抵😂$198 有個ribs 加兩杯大黑啤~黑啤重麥味~Ribs雖然見佢得4條骨,但好厚肉,份量一樣唔嘢少🍖味道都係偏淡 但呢個就稍重bbq sauce嘅味肉質都係好夠稔 唔會韌 但就唔係爽口個種自己就覺得佢有少少偏甜 但都係可以重味啲😂(可能我重口味🥱)*北京填鴨pizza 🍕個日發現原來煙鴨胸加甜醬就係北京填鴨🦆佢係薄批底 幾脆口 芝士夠重手咁多個入面我覺得呢個最夠味!新鮮焗好出嚟配啤酒很爽🥳*辛辣炒牛舌係七味粉😂okay 啦
佢都唔夠🥳🤣

➡️D.E.A.R.

*鹹豬手🍖

德國咸豬手

*燒豬肋骨🐖又係好抵😂
$198 有個ribs 加兩杯大黑啤~
黑啤重麥味~
Ribs雖然見佢得4條骨,但好厚肉,份量一樣唔嘢少🍖
味道都係偏淡 但呢個就稍重bbq sauce嘅味
肉質都係好夠稔 唔會韌 但就唔係爽口個種

燒豬肋骨

*北京填鴨pizza 🍕
個日發現原來煙鴨胸加甜醬就係北京填鴨🦆

佢係薄批底 幾脆口 芝士夠重手
咁多個入面我覺得呢個最夠味!
新鮮焗好出嚟配啤酒很爽🥳

*酥炸生蠔🦪
冇咩特別 但蠔係大隻嘅

酥炸生蠔

————————————
一句講晒 抵囉😂鍾意同朋友或者屋企人傾吓計啤啤佢 真係唔錯嘅選擇 啲位闊落好坐 啤酒抵飲 又多小食選擇🤙我見佢牆啲promotion仲有寫話happy hour 有兩個鐘頭任飲都係$100 小食仲半價🥵
Openrice book枱仲有9折添🤣
咁熱大家都可以去啤啤佢啦
(唔建議劈呀 嘔巧辛苦🤮)
〰️〰️〰️〰️
#元朗美食 #元朗 #西餐 #bar
2021-05-09
德國咸豬手
燒豬肋骨
北京填鴨Pizza
辛辣炒牛舌
2020-02-22 1651 浏览
一向支持小店,今日去下午茶,已幫襯過幾次, 覺得服務好好,價錢便宜,食物好味 巨型湯烏冬 - 大塊吉列豬扒拼湯烏冬,超好味豬扒juicy,炸得剛剛好,唔會厚粉 豬肋骨配薯角 - 賣相不錯,薯角炸得剛剛好,豬肋骨食落去沒有騷味,值得一讚, 出面好多時都會食到有騷味總括嚟講,幫襯個午餐、下午茶同埋晚餐,每个時段食品都唔錯,價錢好合理,環境不錯,服務好好, 每次去到,員工都超有禮貌,又有笑容,食物質素亦好好,一定支持小店希望可以繼續努力,保持水準!
巨型湯烏冬 - 大塊吉列豬扒拼湯烏冬,超好味
豬扒juicy,炸得剛剛好,唔會厚粉

希望可以繼續努力,保持水準!
巨人湯烏冬
豬肋骨配薯角
2020-02-22
巨人湯烏冬
豬肋骨配薯角
2020-01-18 888 浏览
今日同屋企人嚟慶祝生日,環境好舒服,好啱聚會.食物都好靚同埋好好味!連唔鍾意食西餐嘅爸爸都好捧場.食物好新鮮好多樣化,口味fusion.啲侍應好好笑容,幫我哋切蛋糕切得好鬼靚,哈哈...最後叫佐好多食物,食到捧住肚走,仲送coupon畀我哋下次嚟食,下次要再黎食過!
2019-06-03 1326 浏览
最初因為朋友 推介話呢度平靚正所以過嚟試午餐,五六十蚊已經有餐湯餐包 主菜同餐飲。久違了的滿足感。 今晚過嚟試晚餐 原先叫咗個煙肉意粉 點知芝士味太 強烈 原先 以為上錯餐, 點知佢話係咁的啲員工好有禮貌立即話幫我換, 態度有礼。 換了牛扒。蒜蓉多士好好味比中午吃嘅餐包不知好吃」多少倍。牛扒伴菜不是薯条而是紫薯蓉。下次会再來
2019-04-03 1297 浏览
同女朋友去食呢個2人餐。環境幾舒適,座位闊落。沙律嘅汁幾合我哋胃口,頭盤比較值得一提係個XO醬炸蠔,鬆脆多汁,生菜同XO醬定位有少少輔助感覺,增加咗層次感。主菜我哋要咗個腸同牛小排,腸就正常水準,牛小排外脆內軟,油份同肉汁好豐富,肉味較平時食用開嘅肉眼位置淡d。蕃茄天使麵茄味充足,清新嘅蕃茄平衡一下d肉食嘅油膩感剛剛好。整體上覺得幾抵食,因為食物質素都穩妥,有少少驚喜。可能新開優惠所以呢個套餐唔太貴,當日都見未坐滿場。
所以呢個套餐唔太貴,當日都見未坐滿場。

2019-03-31 954 浏览
同屋企人星期日經過見佢開左一排諗住去試下個lunch!一行四人專登叫四款唔同既餐試下,每個lunch 都包餐湯加飲品~ 上完餐湯仲有麵包上!餐湯size 適中唔會好飽 但味道都唔錯。等左一陣就開始上主食1. XO醬炒豚肉意粉味道唔錯,份量十足,辣辣地岩曬我媽口味2. 叼草忌廉魚柳意粉 (可選薯菜/意粉或飯)食得出魚柳係新鮮炸起,好有魚味,唔錯!3. 香煎雞扒飯(可選薯菜/意粉或飯)大大塊,雞肉好滑,汁叫左另上!好味4. 香煎豬肉眼扒兩塊豬扒,入味,一D都唔un,好味!四個人連埋飲品二百零蚊lunch, 環境舒適,最緊要睇得出有心serve 客!十分推介元朗人去試
同屋企人星期日經過見佢開左一排諗住去試下個lunch!

等左一陣就開始上主食

1. XO醬炒豚肉意粉
味道唔錯,份量十足,辣辣地岩曬我媽口味
XO醬炒豚肉意粉

2. 叼草忌廉魚柳意粉 (可選薯菜/意粉或飯)
食得出魚柳係新鮮炸起,好有魚味,唔錯!
忌廉汁魚柳意粉

3. 香煎雞扒飯(可選薯菜/意粉或飯)
大大塊,雞肉好滑,汁叫左另上!好味
香煎雞扒飯

4. 香煎豬肉眼扒
兩塊豬扒,入味,一D都唔un,好味!
香煎豬肉眼扒意粉

2019-03-31