放工後,我和朋友到K11 Musea 逛逛街,顺便食晚饭。我们两个都不算肚饿,所以行完之後就打算系商场搵间餐厅,坐下倾下计。途中,我们都被一间餐厅吸引着,看到这间餐厅的环境和食物,正合我们的状态。这间餐厅就是「CURATOR BY LEX ART CAFÉ」。其实之前行K11 Musea时,都已经很想试下这间餐厅。原因是Café的环境和装设实在太有吸引力。Café就像一间迷你艺术馆一样,有着不同的潮流艺术展品,而且有我喜欢的草间弥生和KAWS作品,可以边食饭边欣赏。除左上述艺术品之外,LEX ART CAFÉ的食物就如其主题一样,都是富有品味、型格特色。因为我们今晚为轻食关系,我们决定点一个Set加一杯艺术咖啡。❀ 1.超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋即使是Set,沙律的份量依然充足,可以供二人Share。沙律的蔬菜绿油油,十分新鲜,再配上原个超甜蕃茄、甜橙粒、柚子醋及坚果,整个Salad的味道就是清新爽甜。省略了Salad的Sauce,以清新柚子醋来作调味,使得更加健康。❀ 2.香煎三文鱼扒配钻石米型粉主菜方法就点了一份香煎三文鱼扒配钻石米型粉。三文鱼扒食得出是慢煮的,鱼肉嫩滑,食落绝
❀ 1.超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋
超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋
❀ 2.香煎三文鱼扒配钻石米型粉
主菜方法就点了一份香煎三文鱼扒配钻石米型粉。三文鱼扒食得出是慢煮的,鱼肉嫩滑,食落绝不粗糙,加上其煎得香脆的三文鱼皮,满口鱼油实在非常满足。而底下的则是钻石米型粉,起身我以为这个是米饭粒,但食落才发现这其实是意大利粉的一种,口感烟韧且幼滑,食落滑绵绵。难得食到米型粉,如果其份量再多一点就会更好。
❀ 3.自家制树莓特浓蛋糕
首先造型真是十分精美,打卡简直一流,工作了整天的我见到这麽精致的蛋糕,立刻开心起来,要同大家分享。CAFÉ的甜品不得不赞,又靓又好吃!上层看见了好美的士多啤梨花,可见店员的心意。朱古力味亦十分浓郁,配合面层酸酸甜甜的士多啤梨和慕丝,甜度完全中和的好。
自家制树莓特浓蛋糕
❀ 4.Piccolo
朋是第一次饮Piccolo,看见Menu 都问了店员一下。原来这是迷你牛奶咖啡的来头:其实Latte在意大利文就是牛奶之意,亦都是主要的成份。在意大利,Latte是三分之一的Espresso 加三分之二的新鲜牛奶,近年再流行Piccolo Latte,牛奶的比例会少Latte的一半。由於少牛奶,咖啡豆的原味会更突出,Piccolo 的分量平衡好好,最适合不能饮甘涩的Expresso又嫌Latte太多奶的!咖啡入口顺滑,虽然奶不多但不用加糖也带,饮一杯後想再多来一杯。
❀ 5.Artsy Print Coffee 艺术打印咖啡
艺术打印咖啡是我整晚最期待的。咖啡的画是荷兰後印象派画家 - 梵高的作品《星夜》(The Starry Night)。一杯咖啡,竟然可以打印出如此精美细致的图案,而且颜色对比度充足,就像一个艺术品一样,使我不舍得触碰它。我嚐了一口,顶层的画作其实是Cream 来,而基底则是冻咖啡,味道上有着Cream 的丰富奶香味。不过,如果不用匙羹去把顶层拿起,是不能饮到其Cream 的,所以最後都要忍痛将这幅「名画」吞下。这杯咖啡好饮之余,重点都是可以作「打卡」之用,幸好是冻咖啡的关系,所以可以慢慢影相。
艺术打印咖啡
Lex Art Cafe 不单纯是一个Cafe,比我形容的就像一间食之艺术馆。无论在食物、环境、摆设方面,都集潮流、文化及艺术於一身。与朋友到来一边食一边倾绝对是一个休闲好地方。
Dinner Set
2020-11-19
超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋
自家制树莓特浓蛋糕
艺术打印咖啡
Dinner Set
2020-11-16 869 浏览
尖沙咀新K11(Musea)的CURATOR BY LEX ART CAFÉ 是家较高档的cafe,店内餐厅装修和装饰都是打卡的主题,精致的摆设琳琅满目。店内亦有很多打咭位,女性朋友一定影过不停。餐厅都算大,坐得都舒服,不会很有压迫感。慢煮西班牙八爪鱼慢煮保持了八爪鱼原有天然海水的鲜味,口感软腍烟靭,软滑稔身。底下的沙律菜新鲜开胃,而多士烘得香脆,食落香口。酥脆鸡锤配水牛芝士酱鸡锤炸得金黄酥脆,鸡肉嫩滑,啖啖肉!配上半溶嘅水牛芝士好"芝"味!大虾意粉大虾意粉弹牙有咬口, 咀劲十足。至於酱汁不只有浓浓的番茄酱, 还有帕马森芝士,味道适中而不会太酸。 至於这道菜的主角大虾,虾肉不会老 ,新鲜且肉弹, 不错。Green tea latte by MARUKYU-KOYAMAEN很香浓的抹茶拿铁,入口带少少甘味,绿茶味好香浓,奶味也不会太多,非常适中。而且拉花都好靓,打卡一流。Piccolo咖啡味好香浓,crema的油脂质感很强烈,呈现一种如丝绸般柔滑的口感。喜欢expresso可以试下。

慢煮西班牙八爪鱼
底下的沙律菜新鲜开胃,而多士烘得香脆,食落香口。

大虾意粉
大虾意粉弹牙有咬口, 咀劲十足。
大虾意粉

而且拉花都好靓,打卡一流。

Piccolo
喜欢expresso可以试下。

2020-11-11
2020-11-15 627 浏览
呢间Cafe不但环境靓,食物都好精美,而且仲有不少精品卖,真系好啱嚟打卡🤩Dinner Set($328/person)🥗超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋沙律好 colorful,原个去皮蕃茄及橙肉食落爆汁,好甜好juicy😋 柚子醋酸酸甜甜,与沙律菜及坚果一齐食,清新又开胃,呢个沙律系成个dinner set当中最好食👍🏻🍝香煎慢煮三文鱼扒配钻石米型粉三文鱼扒以小黄花作点缀,只加咗少少盐调味,鱼皮部分煎得超香脆;第一次食钻石米型粉,特别在於米饭嘅外型但有粉面嘅口感,菜式整体感觉精美又健康😋🍰自家制树莓特浓朱古力慕丝蛋糕蛋糕面层除有花型士多啤梨及金箔点缀外,仲有cream及白朱古力粒,食落有咬口,唔会觉得好甜腻,但蛋糕食唔到有朱古力味,反而有几香浓嘅咖啡味😋☕️Flat White饮落都几幼滑,咖啡及奶味几重😆🍵雪橙冰红茶($78)呢set茶都几别致,右边系浸泡紧嘅blood orange茶包,左边有一杯冰及鲜橙片,将热茶倒入冰中变成冷饮,红茶味道带有清香嘅橙味,热饮味道会较苦涩,所以比较建议冻饮😆

Dinner Set($328/person)
🥗超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋

🍝香煎慢煮三文鱼扒配钻石米型粉

🍰自家制树莓特浓朱古力慕丝蛋糕

☕️Flat White
饮落都几幼滑,咖啡及奶味几重😆

🍵雪橙冰红茶($78)

2020-11-14 473 浏览
CURATOR BY LEX ART CAFÉ系K11 Musea商场入面一间以艺术做主题嘅cafe,店入面放满左好多日本艺术家村上隆嘅招牌哈哈笑插画做装饰,可爱嘅插画除左令餐厅增加艺术气息之外又唔会太有距离感,最啱打卡。除左环境之外,另一样吸引我黎嘅就系哩个Art of Life下午茶($368/2位),佢系一个妁梵高油画世界做主题嘅下午茶餐,细细件嘅甜品放喺印有梵高画作嘅托盘上面,真系好似艺术品一样。Tea Set仲包左两杯Artsy Print咖啡或朱古力,图案可以拣店内任合一幅画作,如果冇指定,就会系我相入面哩两个图案。Artsy Print饮品可以拣咖啡或者朱古力,我地拣左朱古力,上面嘅图案真系好仔细好靓,朱古力味都可以。侍应姐姐特别讲明系冻嘅,其实应该话系常温先啱,因为朱古力上面有厚厚嘅奶泡,热朱古力加上冻奶,所以入口感觉似系挞冻左,而唔系冰冻嗰种冻。士多啤梨金箔玫瑰挞 - 用士多啤梨切片砌成玫瑰花状,上面放埋金箔,绝对会得倒唔少女士芳心。微酸嘅士多啤梨味道清新开胃,挞皮唔会太厚太硬,味道唔错。帕尔玛火腿迷你脆筒配牛油果酱 - 牛油果酱带少少酸味,加埋咸咸地嘅帕尔玛火腿,味

士多啤梨金箔玫瑰挞

帕尔玛火腿迷你脆筒配牛油果酱 - 牛油果酱带少少酸味,加埋咸咸地嘅帕尔玛火腿,味道同样清新。
帕尔玛火腿迷你脆筒配牛油果酱

焦糖金奇异果挞 - 金奇异果味道香甜,挞皮都几香脆。
焦糖金奇异果挞

杂锦马卡龙- 马卡龙唔会太甜,表面脆脆地,中间就有啲烟韧,有啲似食紧麻糬咁,口感几特别。
杂锦马卡龙

迷你安格斯牛汉堡 - 汉堡虽然的的骰骰,但中间块牛肉就出奇地厚,目测有超过1cm厚,面包有稍微烘过,不过面包入面只有牛肉同生菜,如果加返啲酱汁冇咁乾会更吸引。
迷你安格斯牛汉堡

英式松饼 - 松饼配有忌廉同士多啤梨酱,松饼本身牛油味唔会太重,但略嫌较为乾身,味道普普通通。
英式松饼
总结,环境同食物摆盘都好靓好啱打卡,虽然味道中规中举,但以哩类打卡餐厅黎讲都算合格。
士多啤梨金箔玫瑰挞
帕尔玛火腿迷你脆筒配牛油果酱
焦糖金奇异果挞
杂锦马卡龙
2020-11-13 462 浏览
店舖光鲜亮丽,墙壁住艺术家嘅画。好多村上隆,KAWS,草间弥生,Jeff Koons既作品。唔净只欣赏,仲有个area为作品做摆买,亦可於咖啡表面printing。.🔸烤虾牛油果沙律($128)分数: (7.8/10)啲墨西哥辣柠檬汁,酸酸辣辣,好开胃。啲菜几新鲜,虾肉几爽口新鲜。.🔸招牌墨西哥式早餐($98)分数: (7.5/10)多士上面太阳蛋个黄煎得好靓,下面牛油果酱整得细滑。侧边好多脆卜卜既粟米片,可以一路食一路饮咖啡倾偈。.🔸酥脆鸡锤配水牛芝士酱($58)分数: (3/10)这个不推荐!好似整完摆左好耐咁。皮系好淋,一啲都唔脆,味道较淡味。热度唔够,顶多系少少暖,上面水牛芝士酱得几滴。.🔸玫瑰树莓卡布奇诺($68)分数: (8/10)咖啡味好香,入面仲有啲raspberry酸酸甜甜,原来都几特别又几夹。.🔸短笛咖啡($39)俗称迷你latte,比较少奶,容易饮得出咖啡豆本身既味。
店舖光鲜亮丽,墙壁住艺术家嘅画。

🔸烤虾牛油果沙律($128)
分数: (7.8/10)
啲墨西哥辣柠檬汁,酸酸辣辣,好开胃。
啲菜几新鲜,虾肉几爽口新鲜。
烤虾牛油果沙律

🔸招牌墨西哥式早餐($98)
分数: (7.5/10)
多士上面太阳蛋个黄煎得好靓,下面牛油果酱整得细滑。
侧边好多脆卜卜既粟米片,可以一路食一路饮咖啡倾偈。
招牌墨西哥式早餐

🔸酥脆鸡锤配水牛芝士酱($58)
分数: (3/10)
这个不推荐!好似整完摆左好耐咁。
皮系好淋,一啲都唔脆,味道较淡味。
热度唔够,顶多系少少暖,上面水牛芝士酱得几滴。
酥脆鸡锤配水牛芝士酱

🔸玫瑰树莓卡布奇诺($68)
分数: (8/10)
玫瑰树莓卡布奇诺

🔸短笛咖啡($39)
俗称迷你latte,比较少奶,容易饮得出咖啡豆本身既味。
短笛咖啡
2020-11-10
烤虾牛油果沙律
招牌墨西哥式早餐
玫瑰树莓卡布奇诺
短笛咖啡
Green Tea Latte 🍵拿铁拉花拉得好靓😍 饮落好creamy 有浓郁嘅奶味🥛抹茶味唔算太浓所以饮完都唔会太腻-LEX Drink - Mixed Berries 🍓呢杯饮品摆盘真系好有心思 饮嗰时将暖牛奶🥛倒入chocolate cube只杯入面,融合牛奶同朱古力味道🍫 朱古力配牛奶果然系最佳配搭😛 入面仲有啲杂莓粒🍓 平衡番啲甜味 饮落酸酸甜甜 朱古力味又唔会太甜-Curator Style Pizza 🍕薄饼上面有大大块莎乐美肠好惹味😋 仲有酸酸甜甜嘅番茄酱🍅 食落几开胃 饼底好薄好脆 食落口感丰富 味道浓郁-Prawn Lingerie in Tomato Sauce 🍝意粉摆盘好靓 仲有啲食用花喺面头好有少女心💐 意粉里面好多只大虾🦐 配料几丰富 虾肉食落几弹牙 番茄酱配意粉酸酸地几开胃 好快就清晒成盘啦 但份量比较少比较适合女仔食 如果份量可以再多啲就好😂
Green Tea Latte 🍵
LEX Drink - Mixed Berries 🍓
Curator Style Pizza 🍕
今日扮下艺文青💄 去尖沙咀K11 Musea 一间主题餐厅(日本艺术家 村上隆),装饰同布置都系用佢设计 colourful得黎好特别 ❣️.▪️ Salmon Fillet (dinner set) $328Set dinner 包括:头盘,主菜,甜品,咖啡/茶。Starter 系甜蕃茄沙律配坚果with清新柚子醋,份量算大碟,材料新鲜配柚子好fresh! .主菜系「香煎慢煮三文鱼排配钻石米型粉」,三文鱼慢煮所以特别鲜甜,皮面够香脆,配埋龙虾汁既米型粉好食,d似饭既质感,但其实系意粉黎: ) .甜品有「自家制树莓特浓朱古力mousse cake」,朱古力配埋酸酸地既野莓,甜而不腻再配埋杯靓靓 latte, 好enjoy既一餐🥰

再配埋杯靓靓 latte, 好enjoy既一餐🥰
CURATOR by LEX Cafe 一直都是以艺术品为主题,今次更推出梵高主题的下午茶!单靠外表已经值回票价,大家可以自选咖啡或朱古力上的图案,为衬托这主题,当然选择打印梵高的画作。限定下午茶以白色玻璃画框取代传统的三层架,画框内是梵高着名的画《阿尔勒的卧室》。食物方面,一共有6款小食,包括迷你安格斯牛汉堡、奇异果挞、士多啤梨玫瑰挞、迷你脆筒、经典杂锦马卡龙及英式松饼。店内环境挂满了不同的艺术品,除了可以欣赏之外,还可以买回家喔!

Art  to  life  下午茶
  • Art  to  life  下午茶
2020-11-19 0 浏览
晚餐.1) Green Tea Latte绿茶味道够浓郁很香滑 不甜爱绿茶的可以一试.2) Piccolo奶泡比cappuccino少 更能嚐到咖啡的香味体积也比较少没有苦涩或酸味 反而喝到微微的果仁味.3) 凯撒沙律菜的份量也不少啊配上很多的芝士整体颇清新.4) 卡邦尼培根意粉培根 香肠 意粉 这个配搭挺新鲜的平常吃的卡邦尼意粉 都是有白白的忌廉汁但这个看起来却有点像蕃茄酱意粉呢味道不错 培根不会太咸.5) 酥脆鸡锤配水牛芝士酱有点像韩式炸鸡但外皮和鸡肉都很软 很容易便能成功去骨没什麽芝士味 微辣.整体食物味道不错而且不论是食物摆盘还是餐厅布置 都很精美店内亦有供应可印相的热饮是个跟朋友小聚 顺便打卡的好地方
1) Green Tea Latte

而且不论是食物摆盘还是餐厅布置 都很精美
店内亦有供应可印相的热饮
是个跟朋友小聚 顺便打卡的好地方
2020-11-19 0 浏览
K11 Musea 真系超级多人来打卡,成日见到人来打卡食tea 又或者shopping 打卡,今次我都唔执输,来呢度出名的art cafe 试下。呢度有个tea set 真系超正,而且有专用摆设的桌子,把食物各自摆设在不同的位置,形成一个食物的层次同美感,也是一种艺术🎨啊Tea set 食物款式还蛮多,有杂锦马卡龙,珀尔马火腿,迷你安格斯牛肉汉堡,迷你脆筒配牛油果🥑酱,士多啤梨🍓金箔玫瑰挞,焦糖金奇异果🥝挞,英式松饼配下午茶纪廉及果酱。这麽多款的茶餐,真系打卡都有排打,好看又好吃,女生们真的无法抗拒,真的让人开心不已。而这里最让我印象深刻和喜爱的是这里的咖啡☕️,把餐厅墙上的油画淋漓尽致的画在咖啡上,超多人来呢度就系为咗饮呢度嘅咖啡,我们点了一杯咖啡,一杯巧克力,味道好之余还可以欣赏到嘢饮的图画,实在是双层享受。这里绝对是值得来品嚐美食同感受气氛,包大家满意。
这里绝对是值得来品嚐美食同感受气氛,包大家满意。
2020-11-02
2020-11-18 0 浏览
哩个已经系最正常,但都好乾同无乜味中间块莎乐美肠都ok,咸咸地几好食,但个皮完全唔脆😨食落都无乜黑松露味,食左一啖已经无乜意欲食落去😪总括黎讲价钱唔算平,但真系几失望😞

哩个已经系最正常,但都好乾同无乜味

中间块莎乐美肠都ok,咸咸地几好食,但个皮完全唔脆😨

食落都无乜黑松露味,食左一啖已经无乜意欲食落去😪

总括黎讲价钱唔算平,但真系几失望😞
呢排成日去尖沙咀,虽然近排有好多新coffee shop开左,但系好挂住哩间,村上隆花花❤️今日过咗嚟食晏😋风乾火腿田园沙律🥗沙律系杂菜沙律,D菜好新鲜,配上大大块意式风乾火腿,加上黑醋汁, 相当醒胃😀罗勒青酱芦笋扁意粉,材料有松子、 罗勒、蒜🧄同埋芦笋🥗🥗「烚意粉」既步骤做得好好,烟韧咬口的口感,再捞少许油,让意粉不会粘身,青酱清新又惹味,成碟意粉感觉好健康🤗酥脆鸡鎚配水牛芝士酱,鸡鎚用酥炸嘅形式确系炸得相当酥脆,重点系鸡肉唔会太乾,保留原汁原味,配上水牛芝士酱,劲香口,一啖芝士酱一啖鸡肉,食唔停口呀😋嗌左一个tiramisu 甜品,一上枱卖相好靓,已经心思思想一啖食咗佢,香浓细滑Tiramisu,佢个质感好得意,上面系流质嘅tiramisu,质感松软,底层嘅蛋糕底吸收哂咖啡酒既香, 成个层次口感真系好出色🔆🔆Rose raspberry cappuccino ,哩杯咖啡几得意,打碎左既Rose raspberry配上cappuccino 口感层次真系有惊喜☕️另一杯嗌左佢哋嘅招牌咖啡,未饮已经觉得好靓唔舍得饮,成幅画印咗喺咖啡上面,好chill☕️

2020-11-18
2020-11-17 0 浏览
阿林💬:打印咖啡不是新鲜事,只是从不在我的待吃清单中。趁着肥仔生日,就一心来打卡。好歹也叫艺术打印咖啡 ($88),怎能缺少艺术元素?毫不犹豫点了爆红名画《漏单》。把图片Airdrop给餐厅,一杯《漏单》就此诞生。不能自拔般疯狂拍照,味道真的不是重点——就是一杯奶味浓郁的朱古力(另可选咖啡作基底)。打印咖啡是唯一亮点,其他食物都不值一提。Rigatoni Bolognese ($158) 肉酱味淡,份量也少。Chicken Lollipops with Baked Buffalo Cheese ($58) 虽然惹味,可惜外皮软过面包,芝士酱少得只为装饰。Tiramisu ($68) 相较不错,Lady Fingers乾身成就基本结构,不是传统口感,但应有味道俱备,自动波加上Happy Birthday和蜡烛有加分。
2020-11-07
2020-11-17 34 浏览
第二次去K11 Musea,梗系要试试其中一个人气打卡地方啦。星期六full booking要walk-in,大约6点半到,都需要等半个钟左右先可以入座👀 餐厅比想像中细,但周围摆满KAWS,村上隆,草间弥生等不同艺术作品同周边商品,好似系艺术馆食饭咁😗🎨⠀ 𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀1. 波隆拿肉酱通心粉($158) ❤️ ⠀肉酱好够蕃茄味,唔会好淡,通心粉系偏硬身嘅口感,而且有几片芝士系面,唯一缺点系份量较少😂⠀2. 卡邦尼培根意粉 ($158) 朋友们都点咗依个,卖相几好,有烟肉同菇配搭👍🏻⠀3. 冰摇玫瑰茶 ($78) 原本想嗌cocktail但menu睇唔啱,所以叫咗依杯,都几大杯,适合两个人饮,味道唔错🙂⠀⠀4. Tiramisu ($68) ❤️⠀朋友为我准备嘅生日cake🍰Tiramisu好香酒味,食落好fluffy😌,啲cream同成个cake都好好味呀😋⠀.📍 CURATOR BY LEX ART CAFÉ 尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B1楼B113C号舖⠀

𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀
1. 波隆拿肉酱通心粉($158) ❤️ ⠀

2. 卡邦尼培根意粉 ($158)
朋友们都点咗依个,卖相几好,有烟肉同菇配搭👍🏻⠀

3. 冰摇玫瑰茶 ($78)

4. Tiramisu ($68) ❤️⠀

• 波隆那肉酱通心粉
  • 意式提拉米苏
2020-11-17 0 浏览
上次禁堂食嘅时候喺度外卖过一次觉得呢度嘅食物都唔错,同埋我好锺意佢哋同集团嘅另一间cafe 所以都想系度堂食一次😋😋入座时,店员会通知你用餐时间有75分钟,基本上2个人食黎个快catch up 系绝对冇问题,但如果人多可能就要考虑吓😛呢度嘅环境同坚尼地嗰间都一样有各种艺术品展示同售卖呢间餐厅嘅主题颜色系Tiffany blue...啱晒一种打卡客人,包括我😌😌😌我哋想轻食一下,所以order左2个小食同一个主菜😚《慢煮西班牙八爪鱼》$68味道开胃,平时我绝对唔锺意食呢款八爪鱼🐙嘅我都食咗2旧