2022-08-31 277 浏览
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第19站:第二街32號店名:Crispy Bistro餐廳類型:西式--咖啡廳提前訂座:沒有,該店不設訂座我是個九龍人,在金鐘上班,Lunch time活動範圍一般在中環至銅鑼灣,自從地鐵港島綫西營盤站通車後,我就多了到西環找吃的。今次到第二街吃午餐,試試 Crispy Bistro,單點了以下的:#主食:點了All Day Breakfast,脆皮腸、煙三文魚、炒蛋、烤啡菇、炸薯餅、茄汁焗豆、酸種麵包、蔬菜沙律,豐富!味道方面,脆皮腸最好吃,因為只有脆皮腸夠熱。#飲品:點了熱朱古力(39元),點All Day Breakfast 包1杯30元以下飲料,超過30元的補差額,朱古力味濃,但份量太少,3口就喝完。總體感覺:環境、食物、服務都不突出的店,但定價進取,性價比低。p.s. 港島西獨食記,第4間寫食評時已經業的餐廳,COVID--19疫情下,質量不好的店會被淘汰。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第19站:第二街32號
店名:Crispy Bistro
餐廳類型:西式--咖啡廳
提前訂座:沒有,該店不設訂座

2021-12-07
2022-05-30 368 浏览
被相同食評呃哂叫左 set for 2All day breakfast 隻菇氣炸到乾哂咬落去似發泡膠揀左 sour dough 係錯哂,完全唔係 sour dough 只係冇味嘅 baguette 沙律菜係 vintage 全部乾啞燶邊薯餅係氣炸到乾硬,冇色又唔脆果種最好食係條腸,炒蛋都滑Sweet Waffle 揀左朱古力雪糕香蕉 waffle, 塊 waffle 係好食嘅,鬆化,係薄身 waffle, 出事個位係雪糕!(點會估到朱古力雪糕都會出事) 零朱古力味都算,勁羶!份量就好足好大球環境 - 所謂嘅小花園莫講打卡,望到都好趕客,星期六嘅兩點幾都可以晾滿左地拖,毛巾,水桶仲有個 service 😑 香港地冇乜服務可言係明嘅,但由叫你掃安心,到落單到上菜到收$嘅同一個服務生,都係望都唔望你,語氣冇客氣可言,大家樂個阿姐都有禮貌過佢 😑兩個人 $240 埋單,唔算貴,但又唔飽,又唔好食,用餐體驗又差,西營盤 cafe 林立唔洗揀佢
被相同食評呃哂
叫左 set for 2
沙律菜係 vintage 全部乾啞燶邊
薯餅係氣炸到乾硬,冇色又唔脆果種
最好食係條腸,炒蛋都滑

2022-03-16 621 浏览
同朋友一齊去我地嗌咗呢個set for two揀咗mix nuts, caramel and hokey pokey icecream waffle呢間餐廳有一種溫馨嘅感覺啲枱枱櫈櫈都有特色bar 枱同坐位都近呢度嘅店員感覺都幾友善(^ν^)會主動俾紙巾我地呢度嘅waffle比想像中大份(。・ω・。)啲果仁好鬆脆,仲有勁多添雪糕好食(^ν^)仲勁大球!waffle係比較鬆軟嘅感覺,冇平時硬身嗰隻咁heavy!呢到嘅vibe幾適合兩個人係到傾下計~
同朋友一齊去
我地嗌咗呢個set for two

呢間餐廳有一種溫馨嘅感覺
啲枱枱櫈櫈都有特色
bar 枱同坐位都近
呢度嘅店員感覺都幾友善(^ν^)會主動俾紙巾我地

呢度嘅waffle比想像中大份(。・ω・。)
啲果仁好鬆脆,仲有勁多添
雪糕好食(^ν^)仲勁大球!
waffle係比較鬆軟嘅感覺,冇平時硬身嗰隻咁heavy!

呢到嘅vibe幾適合兩個人係到傾下計~

去咖啡店好多時都係飲咖啡為主,輕食或甜品都係其次,但依間小店嘅窩夫實在非常亮眼,今次介紹嘅窩夫兩款都好食,相信唔少女仔嘅味蕾都係有一種奇異sensor,好清楚知道自己今日想食甜啲定清新啲,所以order邊款就交比大家嘅味蕾決定啦~~𖤐❝香蕉配朱古力雪糕窩夫❞ ($68) & ❝雜莓配黑莓雪糕窩夫❞ ($68)到訪過比利時嘅話應該都聽講過列日窩夫﹑布魯塞爾窩夫,依到嘅窩夫我自己覺得係處於兩者之間,唔係薄身而口感紮實嘅列日窩夫,都唔係厚身而口感鬆脆嘅布魯塞爾窩夫,反而係一種薄身但又口感鬆脆嘅組合,個人黎講對依種新奇窩夫係非常受落。而且窩夫蛋香非常濃郁,感覺材料上都有質素保證。兩款窩夫嘅配料都異常地多(見圖),如果未食lunch又接受到以甜食做正餐嘅話真係唔好當佢下午茶size!或者要二人share會比較好。𖤐❝Latte❞ ($35)其實本意想飲一杯flat white,但可惜依到並無售賣flat white,本身唔係太鍾意飲latte個種啡奶比例嘅我對依杯latte都無投訴~𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃咖啡店嘅枱凳到牆身都有種復古感,好多小物裝飾拼湊埋一齊效果和諧而充滿特色,小店偏向
𖤐

𖤐
❝Latte❞ ($35)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
咖啡店嘅枱凳到牆身都有種復古感,好多小物裝飾拼湊埋一齊效果和諧而充滿特色,小店偏向係暗黑風格裝潢,如果黎睇書就未必合適,黎同朋友傾計就最好不過。
Crispy bistro 📍西環西營盤第二街32號唔洗上西營盤街市,一路直行見到壁畫就到咁近但路痴如我都要搵左陣先搵到,真係不得了😂叫左個set for 2 ~$196包2件waffle 2杯$30內指定野飲(其他飲品補錢)好抵呀👍🏻🔸chocolate and banana waffle🔸caramel nuts waffle冇諗過係有完整一碟4件既waffle *2呢😳用料好大方香蕉有差唔多2條既份量,雪糕又好大球🥰比較驚喜既係焦糖雪糕比朱古力雪糕仲濃味好滿足呀窩夫唔係超厚但有蛋香,下午茶份量岩岩好呢個價錢黎講性價比超高👍🏻🔹jasmine tea 🔹americano
Crispy bistro
📍西環西營盤第二街32號
唔洗上西營盤街市,一路直行見到壁畫就到
咁近但路痴如我都要搵左陣先搵到,真係不得了😂

叫左個set for 2 ~$196
包2件waffle 2杯$30內指定野飲(其他飲品補錢)
好抵呀👍🏻
🔸chocolate and banana waffle
🔸caramel nuts waffle
冇諗過係有完整一碟4件既waffle *2呢😳
用料好大方
香蕉有差唔多2條既份量,雪糕又好大球🥰
比較驚喜既係焦糖雪糕比朱古力雪糕仲濃味
好滿足呀
窩夫唔係超厚但有蛋香,下午茶份量岩岩好
呢個價錢黎講性價比超高👍🏻
🔹jasmine tea
🔹americano
2021-12-13 435 浏览
甘快就放完過年假🥺超級唔捨得唯有安慰自己返工就可以再𢭃多D利是🧧喇或者都可以睇翻d美食相安撫下嘎啵😌等位:🧍🏻‍♀️/5 (假期下晝兩點西營盤各店都充斥住排隊等位嘅人龍時,此店10分鐘可入座,系最大亮點喇🤔)環境:🍴🍴/5(d臺臺凳凳影相係靚嘅🙈仲有兩個特色嘅大大霓虹燈牌)Lam脷:😋😋/5(正常)飽肚:🤰🏼🤰🏼/5(個甜品比較甜同漏🤭)價錢:💸💸💸/5(1個for兩人嘅set 埋單$231,就野食品種黎講都略貴)總結係:野食正常但普通🤔但態度平平🙊最大優點係唔使等位🌝

甘快就放完過年假🥺超級唔捨得
唯有安慰自己返工就可以再𢭃多D利是🧧喇
或者都可以睇翻d美食相安撫下嘎啵😌

等位:🧍🏻‍♀️/5
環境:🍴🍴/5
(d臺臺凳凳影相係靚嘅🙈仲有兩個特色嘅大大霓虹燈牌)
Lam脷:😋😋/5
(正常)
飽肚:🤰🏼🤰🏼/5
(個甜品比較甜同漏🤭)
價錢:💸💸💸/5

總結係:
野食正常但普通🤔
但態度平平🙊
最大優點係唔使等位🌝
2021-10-29 851 浏览
近排女小編鍾意咗食窩夫 經過西營盤 就入咗去呢間專食waffle嘅cafe 唔知好唔好食呢😚👅𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 $139佢嘅全日早餐非常豐富 有茄汁豆 炒蛋 薯餅沙律 煙三文魚 車打芝士腸 烤大蘑菇同埋兩舊大窩夫😛其中最好食嘅係車打芝士腸 佢嘅外皮係脆皮嚟嘅 咬落去有好多芝士同埋肉汁🤤好好食 窩夫嘅蛋香十足 外皮有少少香脆 入面都幾軟熟😋大蘑菇幾juicy 薯餅幾香脆😍其他就正正常常 整體嚟講食得好滿足🥰👅𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 (𝐼𝑐𝑒𝑑) $43跟餐就原本包一杯$30以下嘅飲品 多咗就補差價 杯朱古力嘅味道都幾濃郁🍫不過就有少少偏甜 但係幾啱女小編飲🙈呢度係主打窩夫嘅 除咗全日早餐之外 仲有啲甜點嘅窩夫😚總括嚟講 呢間cafe嘅窩夫真係唔錯😝好啱女小編食 環境都坐得幾舒服 大家嚟到西營盤不妨一試‼️😋 好味:8.54/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.65/10😝 環境:7.87/10😚 衞生:7.96/10🤩 整體:8.22/10

👅𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 $139

😝 環境:7.87/10
😚 衞生:7.96/10
🤩 整體:8.22/10
2021-10-26 429 浏览
每日返工都經過,以前裝修較為開揚,後來加咗玻璃門。今日早放,揀咗黎哩度食 lunch。唔知係咪岩岩開門,成個餐廳只有我一個人,可以靜靜咁享受午餐。店舖大約有10個座位,座位旁邊就係廚房水吧,落單後,就會見到職員默默咁準備食物。可能仲早,所以職員都只有一位,落單、準備食物到收錢都係一個人,一腳踢。牆上有zentangle 畫裝飾 (忘記影相) 由於只有我一個,所以食物上菜速度都算快。All Day Breakfast 有得揀配 sour dough 或者 waffle 。我自己係waffle 愛好者,但好怕啲餐廳整嘅waffle 唔香好淋。不過有得揀waffle 嘅地方唔多,就俾一次機會佢!果然佢無令我失望!仲有成4片咁多!餐廳自動配埋蜜糖。份早餐有沙律菜,又有 smoke salmon,份量夠哂👍🏻點完餐,職員會放底沙律醬汁架。就會俾客人靜靜咁用餐。
每日返工都經過,以前裝修較為開揚,後來加咗玻璃門。
今日早放,揀咗黎哩度食 lunch。

牆上有zentangle 畫裝飾 (忘記影相)

由於只有我一個,所以食物上菜速度都算快。
不過有得揀waffle 嘅地方唔多,就俾一次機會佢!
果然佢無令我失望!仲有成4片咁多!餐廳自動配埋蜜糖。
點完餐,職員會放底沙律醬汁架。就會俾客人靜靜咁用餐。
All  Day  Breakfast
All  Day  Breakfast
2021-09-14 714 浏览
今次搵到西環呢間超隱世小店 佢個環境好有格調 酒吧風但其實係CAFE呢度最出名就係咖啡同全日早餐 又大盤又好食 仲要價錢唔貴炒蛋 煎腸 大啡菇 煙三文魚 沙律菜 番茄仔 番茄豆 2片巨型窩夫 薯餅 配2杯咖啡 炒蛋夠大份,又香又滑 煙三文魚夠咸香 大菇咬開好新鮮有肉汁 沙律菜脆爽新鮮 薯餅香脆即焗新鮮窩夫大大件之餘加上牛油同蜜糖又脆又好食 仲有濃濃牛油香氣咖啡自家烘豆,濃醇之中帶果酸香味 凍咖啡奶味重啡味淡但口感順滑平均消費$200評分8/10西環西營盤第二街32號No.32, Second Street,Sai Ying Pun, Western District
呢度最出名就係咖啡同全日早餐 又大盤又好食 仲要價錢唔貴

平均消費$200
評分8/10
西環西營盤第二街32號
2021-09-06 509 浏览
#📍𝗖𝗥𝗜𝗦𝗣𝗬 𝗕𝗜𝗦𝗧𝗥𝗢西環西營盤第二街32號🔸All-day Breakfast + Sweet Waffle $198🍒點評時間份量超夠👍🏻有4塊waffle🧇再加本身嘅全日早餐All day breakfast味道就不過不失Waffle就薄左少少🤏🏻如果有返鬆厚嘅口感就好去過兩次都冇咩人,店員送完餐就唔會有咩服務🤣不過可以同朋友靜靜地傾下計
#
📍𝗖𝗥𝗜𝗦𝗣𝗬 𝗕𝗜𝗦𝗧𝗥𝗢
西環西營盤第二街32號

🍒點評時間
份量超夠👍🏻有4塊waffle🧇
再加本身嘅全日早餐
All day breakfast味道就不過不失
Waffle就薄左少少🤏🏻如果有返鬆厚嘅口感就好

去過兩次都冇咩人,店員送完餐就唔會有咩服務🤣
不過可以同朋友靜靜地傾下計
2021-08-11 444 浏览
這家cafe被bookmarked了好一陣子,這次午後時段來到不太多人😌//✨mixed nuts, honey and chocolate ice cream這兒主打自家制窩夫🧇當然要吃吃看! 選了較特別的mixed nuts,本來是配caramel ice cream,但很想吃朱古力味,拜托了店員換一下🙏🏼整份窩夫有四大片,外貌非常吸睛🤩加上了很多nuts,有腰果、開心果和杏仁😃雪糕球的份量也超慷慨!! 完全足夠配窩夫吃,非常滿足呢😋😋
🐽All Day Breakfast $125賣相幾靚既All Day Breakfast,有煙三文魚、炒蛋、薯餅、窩夫、茄汁豆同沙律菜,煙三文魚唔會太鹹,味道很不錯,炒蛋都幾滑,最欣賞既係窩夫係即叫即製,熱辣辣同好脆,佢比個個係蜜糖漿,蜜糖既甜味配上鬆脆既窩夫,食完好滿足😋😋而其他既配料就不過不失••••••••••••••••••••••••••••••🐽Iced Chocolate $39朱古力味都幾濃,味道正正常常
🐽All Day Breakfast $125
🐽Iced Chocolate $39
朱古力味都幾濃,味道正正常常
  • Salmon and Waffle breakfast
💛#黃店西環良心cafe😆門外有幅叢林壁畫同草叢飾物可以簡單打卡,入面就高掛一個風花雪月嘅螢光燈牌,轉角位仲有個露天小花園。而餐廳就主打窩夫同全日早餐。👓Set for two-全日早餐+自家製窩夫 包兩杯飲品 $198Set for two系列其實有幾種組合,不過一個早餐都125所以就選擇左依個配搭。➡️all day breakfast 有茄汁焗豆、炒蛋、薯餅、沙律、窩夫/酸種麵包+煙三文魚/烤芝士大蘑菇/英式豬肉腸直接一開波評論-整體唔太掂😂sourdough有兩大塊不過根本只係普通脆多士,真係好脆嘅~炒蛋又係唔掂,見到白雪雪擺明溝咗好多鮮奶炒。啡菇普通質素都係面頭芝士焗,但太細個。都係擺啲茄汁豆,少許沙律菜加黑醋,一塊迷你三角形唔係金黃色唔香脆嘅薯餅。整體配料唔豐富質素普通,係個唔吸引但原價都要成百二蚊唔值嘅全日早餐😂評分:6/10➡️自家製窩夫-雜錦果仁蜜糖配雪糕Cafe主打窩夫所以有期望㗎😗有四塊,都厚身鬆軟,但冇嗰種外脆內軟脆邊。反而係佢嘅口味比較吸引,好多nuts再淋上蜜糖所以帶香甜,焦糖雪糕都好食香滑有焦糖味。雪糕配料比窩夫身自好食,窩夫唔算出色不過整體正常嘅。評分:7/
💛#黃店

➡️all day breakfast
評分:6/10
➡️自家製窩夫-雜錦果仁蜜糖配雪糕
評分:7/10i
▶️美式咖啡
簡簡單單,主要係飲咖啡嘅果香味,都幾濃郁咖啡香,如果唔想飲有奶咁漏都係個唔錯選擇。
▶️flavoured latte-caramel +$10
flavoured latte要額外加多$10不過分別有hazelnut, vanilla, caramal.
輕微焦糖味唔算好濃郁,重甜味,奶味重過咖啡去不過都順口整體唔錯。
2021-04-20 812 浏览
Came here early in the morning, it’s my first time here, the place was not packed since it was a weekday. Ordered an all day breakfast with hot chocolate. The portion was big, there was crepe, hash brown, sausage, egg and some greens. Hot chocolate was quite a bit too sweet for me.
2021-03-12 1030 浏览
位於西營盤街市附近嘅小店,店舖食物款式唔多,我同友人就揀咗個Set for two 一份全日早餐+自選窩夫($198) 同兩杯果汁🍹-All Day Breakfast 全日早餐 麵包可以揀酸種麵包/窩夫,我地係偏向麵包,但麵包唔似酸種,薯餅炸得唔夠身,顏色都冇金黃色,茄汁豆上面加得太多雜香草🌿,雖然係想裝飾但係太多啦🙃,沙律菜有啲單調,冇欖油黑椒同鹽,或者加上黑醋會係最佳選擇-Homemade Waffle with Mixed Berries & Cassis ice cream 窩夫唔係鬆軟嗰種比較薄,冇咩蛋香味,如果厚番少少就好-去到最後先發現呢度有好多打卡位,店最入仲有個小花園,原來出邊都係可以坐既🤪鍾意打卡嘅朋友就啱啦,建議你哋嚟飲嘢晚上係酒吧應該會好啲

All Day Breakfast 全日早餐

窩夫唔係鬆軟嗰種比較薄,冇咩蛋香味,如果厚番少少就好

去到最後先發現呢度有好多打卡位,店最入仲有個小花園,
2020-09-09