2023-07-31 873 浏览
今年生日選擇了COVA 的蛋糕慶祝,已經多年沒有吃COVA的cake 了, 知道COVA 的蛋糕一向好吃, 今日剛好經過便入去看看,發現有些蛋糕才三百多元(當然磅數多些的蛋糕要四五百元),和總有一間在左近的日本蛋糕店差不多價錢呢。夏天是芒果的季節,今次就揀了這個芒果忌廉蛋糕,回家吃過後覺得CP值好高,用$298元(半磅)可以吃到超好味的名店蛋糕👍👍👍大力推薦呀。芒果忌廉蛋糕 (Mango Dome)🥭COVA蛋糕的經典之選。 蛋糕入面用上鮮芒果肉, 鮮忌廉夾著海綿蛋糕, 頂層用海綿蛋糕碎碎舖面, 忌廉幼滑而不膩,芒果好甜,整個蛋糕味道輕盈清新,雖然看似只是個普通忌廉蛋糕,其實愈是普通就愈難做到好吃到令人吃完想再encore 的味道,📢我要再吃這個COVA芒果忌廉蛋糕呀😋😋😋為食的老公和我搶吃呀還有其他味道的蛋糕想試呢~朱古力,開心果……

芒果忌廉蛋糕 (Mango Dome)🥭
還有其他味道的蛋糕想試呢~朱古力,開心果……

2023-07-26
庆祝纪念
生日
  • Mango Dome Cake
2023-07-23 320 浏览
慶祝生日蛋糕的經典選擇,Cova Mango Cream Dome,3層的雪芳雪糕,質感輕柔,芒果忌廉甜度都啱啱好,就算不是芒果愛好者,都會接受到芒果的淡香。八個人食訂兩磅剛剛好
庆祝纪念
生日
2023-01-04 1287 浏览
Cova Pasticceria & Confetteria 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心1樓116A & B號舖 📍沙田 九龍塘 元朗 觀塘 金鐘 中環 銅鑼灣 太古 東涌━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━成年人唔過生日都可以買一個蛋糕嚟食 冇特別理由之下買咗cova嘅Tiramisu蛋糕 不過可能期望太高所以冇驚喜🫢━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍰 Tiramisu cake $278▶︎ 層次上至下係mascarpone cream同蛋糕體交疊 最頂有撒上可可粉同朱古力粒▶︎ 見到蛋糕體係微微浸咗咖啡液 不過每層蛋糕嘅濕潤程度不一🧐 唔知係咪因為第二朝先食 蛋糕體有啲乾 尤其係咖啡液唔多嘅部分▶︎ mascarpone cream嘅質感比較挺身 入口會有少少漿住口嘅感覺 冇佢其他蛋糕款咁輕盈▶︎ 整體食落係比較膩口嘅感覺 Tiramisu嘅咖啡味同酒味都唔算太突出 不過甜度就未算好高👌🏻好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━到訪日期: 9月中 (外賣)快樂指數😋: ⑥①/①⓪⓪ 性價比: 🌕🌕
📍沙田 九龍塘 元朗 觀塘 金鐘 中環 銅鑼灣 太古 東涌
🍰 Tiramisu cake $278
好味指數:●●●○○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月中 (外賣)
快樂指數😋: ⑥①/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌘🌑🌑
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
Tiramisu cake
2022-08-07 1942 浏览
Cova家的甜品相信大家都非常熟悉,它家的甜品做的相当出色,海港城的Cova蛋糕店旁边连着cafe,刚好经过就进来尝尝。餐厅色调很棒,是我喜欢的,简单又高级,简欧配上深蓝色的色调,很有品味。因为大家都在减肥,简单的点了份三文治,沙拉,和银鳕鱼,性价比挺高的,中午也有许多午市套餐,但是选择不是太多。不過跟朋友聊聊天這個餐廳是個很不錯的選擇,午飯之後還可以下午茶,很少安靜,非常適合聊天聚聚,拍照也很不錯
2022-07-12 1350 浏览
又同事推薦試吓,試吓這店嘅咖啡,其實這間店咖啡和Starbucks嘅價錢差不多,未知味道如何。Flat white$43這奶白咖啡泡沫十分幼細,溫度比較熱,咖啡格外甘香,而且咖啡味道比較醇厚溫和,沒有太多咖啡的酸味,加上香滑的明治牛奶,好味道。

又同事推薦試吓,試吓這店嘅咖啡,

Flat white$43

這奶白咖啡泡沫十分幼細,
外卖自取
2021-12-30 2575 浏览
Went to Cova at Gateway but got no seats and came here instead! Went for the Christmas themed lunch set.The seating is in an open area and there is less privacy. Service is good.Bread basket with antipasti platter. The bread is nicely warmed good start for cold weather Antipasti platter comes with cheese, salad and cold cuts with melon, not too bad.Carrot and sweat potato soup with ginger - reminiscent of chinese dessert sweet potatoes with ginger, with addition of carrots! Quite nice not too cr
Antipasti

good start for cold weather

Carrot  ,  sweet  potatoes  soup

Carrot and sweat potato soup with ginger - reminiscent of chinese dessert sweet potatoes with ginger, with addition of carrots! Quite nice not too creamy with very smooth texture!

Spicy  prawn    Pasta

Spicy chili linguine with prawn, zuchinni and cherry tomato sauce - nicely spiced and al dente, simple and good tomato base.  But somehow there is something I don't like about the texture of the linguine.
Panettone  gelato

Chose the panettone gelato given it is Christmas themed lunch! The gelato in between panettone slices elevated the overall sensation which otherwise would just be a sweet fruity cake

Rich and bold tasting coffee
Panettone  gelato
  • Carrot
  • sweet  potatoes  soup
2021-12-04 1739 浏览
家人生日 通常都會指定Cova蛋糕平時最愛Mango Dome有時也會試Double Chocolate今次因為有海港城coupon第一次試件裝西餅原來這裏的栗子也10分出色
家人生日 通常都會指定Cova蛋糕
平時最愛Mango Dome
有時也會試Double Chocolate
今次因為有海港城coupon
第一次試件裝西餅

原來這裏的栗子也10分出色
2021-10-24 1801 浏览
好鐘意去Cova飲杯咖啡,食件蛋糕!行到累,次次都去飲杯野食少少野再繼續shopping ! 自己就覺得力服務好好唔呃你,可能點都叫較中上級的品牌,點都還有點人情味。
好鐘意去Cova飲杯咖啡,食件蛋糕!
可能點都叫較中上級的品牌,點都還有點人情味。

維也納咖啡
2021-10-23
等候时间
15 分钟 (堂食)
維也納咖啡
2021-10-01 1487 浏览
去海港城見客,搵個好坐d既地方食少少野,就去咗cova ,貪佢唔使排隊,睇完個Menu一件蛋糕都八十幾蚊加杯飲品,倒不如叫個T set box啦!個盒係幾靚嘅!食物方面就精彩啦,除咗牛肉三文治同埋英式鬆餅之外係入得口,我唔明點解青瓜片加啲cheese都可以係一個菜式,仲有啲撻個皮厚過啲曲奇餅,仲有唔知咩片果皮好韌加埋啲蝦肉咁嘅嘢難食到嘔,超級硬好難食,其中一款仲要係朱古力片,成個餐包杯飲品或茶,多謝成為$528,真係超呃錢兼夾中伏!
下午茶set
2021-09-28
2021-09-08 1298 浏览
海港城有2間cova,今次食依間係係海洋中心,會係開放式位置,一路食會一路見到人行黎行去🤣如果想坐得舒服d,就可以去港威果間分店所以環境方面就唔係好好啦如果想食個下午茶影下相打卡 亦唔係好適合賣相方面~依個tea set係用最傳統嘅3層架,睇落都無擺盤🤣就好似係佢嘅蛋糕櫃夾出黎咁🤣食物方面~甜品就好似cova蛋糕嘅mini版🤣所以都有正常水準係一個好普通好正常嘅tea
海港城有2間cova,
今次食依間係係海洋中心,

所以環境方面就唔係好好啦

如果想食個下午茶影下相打卡 亦唔係好適合

賣相方面~

食物方面~
甜品就好似cova蛋糕嘅mini版🤣所以都有正常水準

係一個好普通好正常嘅tea

2021-09-07 922 浏览
Cova Ristornate & CafeBlue Monday又來啦~又係時候!去嘆個Tea Set食返D甜野平衡一下心靈~Tradizione Cova 🎖🎖🎖呢個Afternoon Tea Set包括左鹹點及甜點各5款~鹹點龍蝦蜜瓜薄脆/鵝肝慕絲撻迷你和牛三文治/蘆筍青瓜小點紅菜頭醃三文魚甜點迷你牛油蛋糕/鮮果撻2款迷你提拉米蘇杯/迷李芒果撻鬆餅/朱古力店員一開始會自送上烘熱左既scone鬆餅配上牛油和果醬。鬆餅烘過後牛油味本身都夠所以其實加返小小果醬已經好好食😋之主角就會登場~金藍色寶盒~店員打開會2層既Tea Set就係入面~食物都幾精緻用料都幾好~最有驚喜係Wagyu Sando😂佢用左A3和牛厚切來造雖然只係煎左無吉列到~但都煎到3成熟剛剛好都做到入口即溶油花四濺既感覺👍🏻其實Tea Set都係一小口樣樣都有d比大定休閒下慢慢食傾下計~食物唔會好食到哇哇聲啦~同酒店既華麗打卡下午茶比亦會有落差但勝在唔洗預早成個幾月book位失驚無神得閒想去休閒放鬆一下都係唔錯既選擇
Cova Ristornate & Cafe
Blue Monday又來啦~
又係時候!去嘆個Tea Set
食返D甜野平衡一下心靈~

Tradizione Cova 🎖🎖🎖
呢個Afternoon Tea Set包括左
鹹點及甜點各5款~

鹹點

迷你提拉米蘇杯/迷李芒果撻
鬆餅/朱古力

店員一開始會自送上
烘熱左既scone
鬆餅配上牛油和果醬。
鬆餅烘過後牛油味本身都夠
所以其實加返小小果醬已經好好食😋

之主角就會登場~
金藍色寶盒~
店員打開會2層既Tea Set就係入面~
食物都幾精緻用料都幾好~
最有驚喜係Wagyu Sando😂
佢用左A3和牛厚切來造
雖然只係煎左無吉列到~
但都煎到3成熟剛剛好
都做到入口即溶油花四濺既感覺👍🏻

其實Tea Set都係一小口樣樣都有d
比大定休閒下慢慢食傾下計~
食物唔會好食到哇哇聲啦~
同酒店既華麗打卡下午茶比亦會有落差
但勝在唔洗預早成個幾月book位
失驚無神得閒想去休閒放鬆一下
都係唔錯既選擇
2021-06-27 2478 浏览
同朋友一行2人,因為有滿$300減$100 coupon,所以諗住試下佢個tea,但最終因為個tea唔係好吸引,價錢都有點貴,要成$528,加上有2款自己唔食嘅野,好似唔係好抵咁,又有點餓,因為我地本來就打算當brunch咁食,所以最後選食意粉意粉其實味道係正常西餐,唔可以話唔好食,但如果呢個價錢就有點普通,份量有d細,所以我同朋友又叫多左個公司三文治同cake set,公司三文治坦白講只係入面d料靚過茶餐廳,但味道同配搭的話個人覺得大家樂更勝一籌,但呢度嘅價錢係3-4倍佢個朱古力係真係好飲,好濃郁,而佢個開心果milkshake 仲有驚喜,本身佢就出名朱古力,但竟然當日冇朱古力shake,所以叫左開心果,好清新最後佢個cake我地選左blueberry cheesecake ,唔膩,佢唔係hard cheese cake,幾好味。海港城呢間cova就冇咩景可言,因都係坐open area,會有人成日行嚟行去,但服務都還可以。埋單連加一扣左$200 coupon都要每人$350,都係個句,呢個價位,性價比就真係低左d.
2021-06-26
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐优惠
現金券
2021-05-20 1835 浏览
今日放假,同左朋友去食個精美嘅lunch!前菜: Parma Ham and melon with bread and soup. 主菜:公司三文治配薯條飲品:Latte雖然佢每樣嘢嘅份量唔係太多。但係食起上嚟真係好enjoy!一路傾偈一路食,勁chill! 而且味道都十分有驚喜!不過如果佢可以喺上碟嘅時候,再擺得靚啲,花啲心思,就會再吸引啲!另外,真心要讚下佢個環境,十分舒適!枱嘅距離十分充足,完全唔會聽到隔離枱講嘢!而且,侍應嘅服務態度一流!有問必答,十分有禮貌!
今日放假,同左朋友去食個精美嘅lunch!

主菜:公司三文治配薯條

飲品:Latte

2021-05-19 1459 浏览
有睇我之前食佢地tea set 嘅食評就知我有佢地d coupon,今次依餐就係為左用左d coupon 而食的午餐。原本唔係打算係依間分店食的,但因為係另一間受左氣而轉戰依間。呢一間嘅環境比較開放式少少,枱同枱之間嘅距離都十分恰當,唔會太過接近,而且張枱嘅大細都好好,放左食物都唔會逼到冇位,食得幾舒服簡單講下我地點樣洗d coupon 啦,我地4個大人,一個小朋友。叫左三set special menu(公司三文治,海蝦同千層面), 附加三個signature 嘅cake slide。咁樣嘅話呢,價錢就會岩岩好過左900, 然後就可以用到三張coupon 啦😆因為我地叫左三set lunch, 佢d 面包每款都比左三件我地,件件都又熱又軟,加埋佢d 牛油真係好正,牛油都有三小份,仲好貼心咁係上面加左張紙,感覺好不錯可以揀餐湯or salad, 湯入面有蘑菇粒,味道唔錯,唔會太creamy 太膩。巴馬火腿嘅鹹度係我好鐘意同易接受,微鹹微鹹的,哈密瓜唔會太甜,所以兩者配搭得好好。個人覺得湯比沙律菜更吸引。個千層麵雖然其貌不揚,一開頭我都唔知係啲乜嘢嚟,但係食落又幾好食。可惜佢周圍嘅配搭有
而轉戰依間。

個千層麵雖然其貌不揚,一開頭我都唔知係啲乜嘢嚟,但係食落又幾好食。可惜佢周圍嘅配搭有啲寡淡,令到成碟嘢睇落唔算太過精美。

公司三文治梗係唔係平時茶餐廳食開野嗰啲料啦,薯條好脆,三文治餡料好好食。

呢一個應該算係三樣裏面我最唔特別感興趣嗰個。不過依個係比較個人原因,因為我都唔係好鍾意食三色椒,但係佢啲蝦係幾好嘅,唔會好有雪藏0味。

佢嗰set可以揀食雪糕或者食蛋糕。跟餐蛋糕係比散水餅size嘅嗰種蛋糕大啲,所以個價錢都貴啲。如果唔係跟set食嘅話一件計埋+10%好似要$99。散水餅size就$45左右。然如果唔揀蛋糕揀雪糕嘅話就會有兩球雪糕。佢啲蛋糕都好食嘅。

飲品可以揀coffee or tea,我揀咗earl grey。感覺蠢咗,如果早啲叫嘅話就可以早啲飲住茶去嘆個cake

我哋幾個大人share 正餐同甜品,可以試多d 之餘又唔會食膩,感覺很不錯,最尾埋單每人都係150 多d

2021-04-04 1945 浏览
Cova 嘅afternoon tea set 真係不會令人失望!之前來過都係用傳統嘅3-tier tower, 今次用左個box,好特別!賣相已經夠吸引!兩個人嘅afternoon tea 份量絕對夠,價錢已經包括兩杯茶或者咖啡(any from the menu)! 服務都一如既往地好!一定繼續支持 🙂
2021-04-04