2021-05-20 363 浏览
去湾仔利东街,真接从地铁站穿过商场就可以,途中一家充满日式清新的甜品店,让我停下了脚步,然後,就消费了~~这是家来自东京的甜点店,产品都是日本制造及直送。店内一个柜专门放批类,一个放各款蛋糕,还有饮品柜。有一两个座位,但我当然是买外卖回家跟家人分享啦!买了主打的青森苹果批。另一主打的蒙布朗蛋糕选了抹茶,再另外一件是切饼,红茶奶油蛋糕。一次过试好几款不同特色的蛋糕~青森苹果批 $33这款当店主打,金黄色的青森苹果批有如手掌般大小,又大又厚。切开一半能看到多层的酥皮,咬下去声音清脆,代表它的外皮是真的酥脆。内馅满是粒粒清爽的青森苹果肉,好足料。它的味道香甜带微酸,还有creamy的吉士酱,整体香脆美味,难怪那麽受欢迎。抹茶蒙布朗蛋糕 $28蒙布朗蛋糕的精致可爱造型让我忍不住要买一个。这里有共五款味道,我选了抹茶的。顶部是加了抹茶粉调制、挤成条状的栗子蓉,香甜的栗子味道跟甘香的抹茶互相匹配。切开後有粒粒栗子吃,还有幼滑不腻的忌廉和蛋糕,heavy + light有一个平衡。红茶奶油蛋糕 $25这是一个忌廉跟红茶海绵蛋糕各有三层的切件蛋糕,顶部还有一点果仁。浅啡色的海绵蛋粒充满着红茶香味,加上

青森苹果批 $33

抹茶蒙布朗蛋糕 $28
抹茶蒙布朗蛋糕

红茶奶油蛋糕 $25
这是一个忌廉跟红茶海绵蛋糕各有三层的切件蛋糕,顶部还有一点果仁。浅啡色的海绵蛋粒充满着红茶香味,加上一点甜,感觉挺浓郁。它的忌廉虽不算小,但我这个平常不爱忌廉的人有好好地吃完,因为这家的忌廉是轻盈如泡泡的模样,不会有"好胖啊"的负担。
红茶奶油蛋糕

三款甜品各有千秋,我只知道自己会想再买其他款式来吃!二三十多元就能吃到来自日本的酒店级甜点,超值!
外卖自取
抹茶蒙布朗蛋糕
红茶奶油蛋糕
2021-04-17 363 浏览
今日去左湾仔利东街果边,经过一间蛋糕店,俾佢嘅香味吸引咗入去。原来传出嚟既香味系来自店内既苹果批!🍎我即刻买左个苹果批加蛋糕拎走~1.日本直送苹果批 $33 🍏🍏🍏返到屋企叮热返嚟食,好味!😍😍馅料系现烤吉士达奶油,再加埋日本青森县嘅粒粒苹果~甜度适中👍🏻由日本人手制造,再搭飞机运送黎香港,超级加分!💯店入面除咗有最热卖嘅苹果批,仲有日本甜薯批、杏仁朱古力批同埋柠檬忌廉芝士批。下次黎呢间店要再买黎食😆店入面仲有限定优惠,买四个苹果批会送嘢饮,买五个苹果批会送其他口味嘅批一件🤩难怪我见到好多客人买咗五件苹果批🤤2.焦糖坚果奶油蛋糕 $25 我自己锺意食唔会过甜嘅蛋糕🍰呢间店既蛋糕超级啱我口味~焦糖奶油好软滑☺️焦糖cream一阵甜香味🥰蛋糕上面有坚果,食落去嘅口感再丰富啲。个蛋糕我系外卖返屋企先食,同屋企人一齐分享,佢哋都话好好味,叫我下次经过要再买多几件唔同味嘅蛋糕返屋企😂😂强烈推荐呢间日本蛋糕店!我觉得佢嘅质素比大型连锁嘅饼店高🤣佢嘅性价比值超级强!下次同朋友嘅聚会,我会买唔同嘅批同埋蛋糕黎晏客🤩🤩
原来传出嚟既香味系来自店内既苹果批!🍎
我即刻买左个苹果批加蛋糕拎走~

1.日本直送苹果批 $33 🍏🍏🍏
返到屋企叮热返嚟食,好味!😍😍
下次黎呢间店要再买黎食😆
店入面仲有限定优惠,买四个苹果批会送嘢饮,
买五个苹果批会送其他口味嘅批一件🤩
难怪我见到好多客人买咗五件苹果批🤤

2.焦糖坚果奶油蛋糕 $25
我自己锺意食唔会过甜嘅蛋糕🍰
蛋糕上面有坚果,食落去嘅口感再丰富啲。

• 苹果批
2021-04-08 1036 浏览
嗰日途经利东街地库去湾仔地铁站嘅时候,俾我发现到一间日式小店 Cocolo Tokyo Cake Factory品牌原来自日本,除了有卖芝士蛋糕,店中亦有售蓝莓批、栗子批和日式蛋糕,全由日本直送当然大家不可以错过这里的招牌货~青森苹果批,睇见都觉得好好味焗起来嘅苹果批个个金黄色,外卖回家品嚐时再用焗炉暖一䁔,外层酥皮薄而香脆,内馅有满满嘅青森县苹果粒粒,味道清甜又开胃梳乎厘和芝士蛋糕平时吃得多,而软绵绵梳乎厘同香滑芝士整成嘅蛋糕就第一次吃回家放入雪柜後吃也没有改变口感,口感比一般芝士蛋糕松软,入口即溶,浓厚的忌廉芝士香味,湿润之余又唔会太甜腻。一次过可以享受到芝士咸香嘅味道同梳乎厘软绵绵嘅口感 Cocolo Tokyo Cake Factory原来仲有一间分店系西贡、下次去西贡游玩时就可以再吃了?期待.....

外卖自取
  • 青森苹果批
  • 梳乎厘芝士蛋糕
你有没有觉得日本来的甜点特别好吃?Cocolo Tokyo Cake Factory 湾仔这间分店除了可以吃到招牌青森苹果批,还有新推出的各种酥饼和特色小蛋糕,配埋日本直送饮品一套最开心。Cocolo Tokyo Cake Factory 在湾仔利东街地库商场,搭地铁去湾仔站 D 出口一出就到,非常方便就脚。店内招牌当然系青森苹果批,不过最近发现多左好多新款酥饼,全部都好吸引喎!真系叫人眼花了乱!除了青森苹果馅,还有杏仁朱古力、甜薯和栗蓉等,优惠价HK$120/4件。除了酥饼也可以找到一系列日本小蛋糕,口味和卖相都好迷人喎,细细件无咁罪疚感。慕丝蛋糕杯是新到产品,隔离的芝士蛋糕和朱古力蛋糕都系招牌之一。雪柜有各种日本直送饮品,以各种口味的波子汽水为主。无酒精儿童啤酒和无酒精威士忌味饮品都几有趣。柠檬忌廉芝士批 HK$35惊太甜的话选这个酸酸甜甜一定合胃口,酥皮又厚又松又脆,入口即化系几有水准。馅料唔会塞到满满,味道适中,口感绵密,整个非常有惊喜值得推荐。特浓双层朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35本来想食下一层那些切件蛋糕,但见到这个双重朱古力好似真系几浓厚又忍唔住想试下。蛋糕口感软

雪柜有各种日本直送饮品,以各种口味的波子汽水为主。

无酒精儿童啤酒和无酒精威士忌味饮品都几有趣。

柠檬忌廉芝士批 HK$35

特浓双层朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35

本来想食下一层那些切件蛋糕,但见到这个双重朱古力好似真系几浓厚又忍唔住想试下。蛋糕口感软滑,淡淡浓郁朱古力,而且好有层次,细细件食完刚好满足朱古力瘾又唔会太腻,朱古力腔记得试试看。

无得去日本又想回味东京味道,唯有去Cocolo Tokyo Cake Factory食个甜品止咳先啦。
2021-02-22
2021-01-24 1233 浏览
食完拉面仍有点意犹未尽,很想吃些甜品满足一下甜胃。记得利东街地库 1 楼有间专卖苹果批同芝士蛋糕嘅店舖,提议过去买些甜点回家做下午茶。据知品牌来自日本,有超过三十年历史,店内所有蛋糕和苹果批都是日本制作,再空运到港,加上用料讲究,所有食材都百分百用日本本地货,令人食得放心。店舖地方不大,以外卖为主,不过店内亦设有两张高脚台櫈,反正有位坐,一於转軚改堂食。蛋糕柜入面放咗好多精美嘅蛋糕,剩系卖相都够晒呃 Like,另外批类嘅款式亦唔少,除了咗主打嘅青森苹果批之外,还有新推出的朱古力批、栗蓉批和甜薯批。选购咗青森苹果批 Apple Pie 同 榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake 各一件。个苹果批 Apple Pie ($33)  果然非常美味,外层的批皮够晒香口松化,酥脆得嚟又唔散,咬下有牛油感,但入口又不会油淋淋。内馅有青森苹果方粒和吉士酱,馅料满溢。苹果粒不会太酸,亦不会过甜;吉士顺滑不黏稠,吃完也不怕腻。另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有惊喜,蛋糕香甜迷人,质感好似海绵咁松软,口感轻盈。榛子奶油的香气与可口的摩
另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有惊喜,蛋糕香甜迷人,质感好似海绵咁松软,口感轻盈。榛子奶油的香气与可口的摩卡咖啡非常吻合,入口甜而不腻。下次再嚟要试下其他批款。
2021-06-06 0 浏览
好耐冇食过d正正日本甜品,收工经过呢开苹果批专门店真系忍唔住😂不过食过apple pie la所以今次食新野就拣左柠檬芝士批($35)😋 大大件抵食!拎番屋企轻轻再整番热食真系好正,个酥皮好松化又唔油,食落层次分明,入面嘅柠檬cream cheese酸酸地所以非常开胃一d都唔会漏👍🏻👍🏻另外再要左件tiramisu($25)❤️❤️ 估唔到又几好食,咖啡味香浓而且d cream very soft! 成件蛋糕好够湿润,朱古力味又好够,值得一试呀😇😇

另外再要左件tiramisu($25)❤️❤️
2021-06-06 0 浏览
俾我发现咗一间利东街嘅高质饼店!依间饼店叫做清心苹果批,位於利东街嘅地库里面,今日同朋友行过,第一次行去利东街,原来开咗咁多高质嘅食店,於是今日过嚟一於试吓啦,估唔到又真系几好味喎😋首先呢度嘅餐厅好乾净,我冇嘢都好有善,加上呢度嘅甜品种类都好多,又唔同嘅批类同埋cake我就叫咗一个柠檬批柠檬批有意外嘅惊喜,成个都焗到好松脆,里边仲有好多柠檬蓉🍋另外一个系榛子摩卡蛋糕🍰榛子摩卡蛋糕都好浓嘅榛子味道,而且唔会太甜同埋唔会太肥腻,就算我减紧肥,食完都冇罪恶感推介各位朋友过嚟啊!因为依度嘅甜品真系有别於其他嘅饼店,睇得出店主整得好用心,而且每一样甜品都好好食,健康得来仲要顾及到味觉嘅感受😛💕
俾我发现咗一间利东街嘅高质饼店!

我就叫咗一个柠檬批
柠檬批有意外嘅惊喜,成个都焗到好松脆,里边仲有好多柠檬蓉🍋

另外一个系榛子摩卡蛋糕🍰

2021-06-06 0 浏览
今日同朋友过咗去湾仔都行利东街,原来利东街开咗咁多高质嘅小食店,咁啱行到落地库到,我见到而家装修好靓好文青既青森苹果批,之前听朋友讲话好好味,於是今日过嚟试吓😋 食完之後真心推介俾咁多位!首先我叫咗一个苹果批,另外叫咗一个焦糖坚果奶油蛋糕🍰首先讲吓个苹果批,同普通嘅饼店真系有分别,质素高好多!苹果批嘅酥皮焗到好香,而且仲有劲多层,口感非常丰富🤩 食到中间嗰层,仲有啲苹果蓉,真系真材实料㗎😛另外个蛋糕都好入味,又唔会太甜,而且感觉上好健康,非常推介各位过嚟食呀!所以各位朋友如果过到嚟行利东街,千祈唔好走宝,过嚟买苹果批食,无论做早餐定系做甜品,抑或系做消夜,都系一个完美嘅选择,健康得离又好食😋

首先我叫咗一个苹果批,另外叫咗一个焦糖坚果奶油蛋糕🍰

首先讲吓个苹果批,同普通嘅饼店真系有分别,质素高好多!

苹果批嘅酥皮焗到好香,而且仲有劲多层,口感非常丰富🤩
食到中间嗰层,仲有啲苹果蓉,真系真材实料㗎😛

2021-06-03 10 浏览
利东街一向都好多特别嘅美食,特别系女仔最爱嘅甜品!今日咁岩行完湾仔,趁返屋企之前就想买啲甜品孝敬下屋企人!🍡青森苹果批 HK$33第一啖咬落好松脆,上面有层薄薄嘅果浆,舔落去仲甜甜地!而中间有层好厚嘅苹果酱,仲有一粒粒嘅苹果粒,味道甜甜地,终於明白点解清心苹果批咁受人欢迎!🍡Tiramisu HK$25蛋糕细细件,最啱我呢啲贪心想一次过食几种口味嘅人!一开始以为佢好似一般Tiramisu都系用cream做主导,中间只会有一层嘅海绵蛋糕,其余部份则被cream cheese包围!但呢个蛋糕特别之处系由三层海绵蛋糕组成!蛋糕好Creamy,咖啡味浓,又唔会因为太过多cream cheese感觉到好腻!

🍡青森苹果批 HK$33

🍡Tiramisu HK$25

蛋糕细细件,最啱我呢啲贪心想一次过食几种口味嘅人!

2021-06-03 7 浏览
系星期四☺️ 快到weekend了🔥 今日个饭有d唔饱😅 就买咗件甜品开心吓🔥🥳上2张靓仔图先😂铺头喺利东街嘅地下商场, 通往湾仔地铁站. 好易搵. 门口都布置咗好明显嘅海报, 一望入去就知系卖cake☺️每一个cake都数量有限, 黎到当然要买佢最出名嘅苹果批($33) 啦🍎🥧 同时买多个纯朱古力蛋糕($25) 同人分享🔥十分贴心嘅包装比客人外卖👍🏻 (因为我自己系拎返公司食, 所以觉得食客-friendly)趁个苹果批仲热, 返到去即刻食咗先🥳 一打开已经闻到青森苹果嗰阵同一般苹果唔同嘅香味😍 第一口咬落去, 好脆呀😍 睇上面图都知劲脆😂 有唔同layers. 食到偏中间位有青森苹果粒同埋汁爆出黎, 大满足☺️纯朱古力蛋糕都唔错, 但冇苹果批咁惊艳, 香滑嘅朱古力味, 食落唔会太甜太腻👌🏻.Overall: 苹果批超水准, 值得一试呀👍🏻

上2张靓仔图先😂

Overall: 苹果批超水准, 值得一试呀👍🏻
  • 青森苹果批
同事说他最近吃了个很好吃的苹果批,叫我可以去试试,反正就在公司附近。既然被人撩了,那麽肯定要去试试看!青森苹果批(33元)来到才发现这个原来是日本直送的,看样子应该是我之前在日本吃过的那一个。现在去不了日本,正好可以吃这个解一解乡愁!价钱也不贵!我拿到回家才吃,但苹果批竟然还是非常松脆,酥皮的牛油味挺香的,内里的苹果煮得非常软烂,入口即化的感觉,苹果味也很香,整个吃起来真的很不错!而且还有优惠,买五件送一件!香橙鲜芝士蛋糕(38元)这个看到挺特别的,就顺便买来试试!这个味道有阵阵的橙味,橙片都已经非常软烂了,吃起来橙香十足,而下面的鲜芝士更是吃起来入口即化,非常软滑,配合起来意外的搭,挺不错的!

青森苹果批(33元)

香橙鲜芝士蛋糕(38元)

2021-06-01 6 浏览
去到铜锣湾咁啱行入商场见到呢一间店,主打批类甜,店入面亦有其他不同款式嘅蛋糕,不过就份量都细件。 今次同朋友二人试咗甜薯批及苹果批,用嘅都系日本嘅材料制。 青森苹果不嬲食落去都系清甜,爽口,制作苹果批 味道都系一样好清甜。但系食完喉咙好似有一种食後感唔知点样形容😂 系喉咙怪怪地 ,但系如果落玉桂粉又遮住咗苹果嘅味道,所以我谂呢个可能系店内想保持原汁原味嘅原因。两种批都好松脆,同材料好搭配,而且价钱都唔太贵。个人比较喜欢甜薯,甜薯软绵绵嘅感觉。

• 甜薯批
2021-06-01 2 浏览
之前去过数次日本旅行一直也没有吃过苹果批,更不用说现在全球不能旅游呢。这日本品牌所有蛋糕和苹果批都是经由日本当地制作,再空运到港,可以於香港吃到日本当地的原味道,更幸好的是公司附近便有,他日请客买饼绝对是其中一项选择。店内面积虽少,但都留有堂食的空间,刚好有两人雅座,还有不同型号的免费充电线。青森苹果批 - $33苹果托批外皮入口酥脆,带牛油香。里面的苹果采用日本青森县的,苹果馅甜而不腻,充满清新水份够湿润,留有咬口,不会太腍太烂,还拌随着一丝丝的吉士达奶油,甜得天然不假。梳乎厘芝士蛋糕 - $25这种日式的芝士蛋糕,口感比欧美的忌廉芝士香味更加厚重浓郁,质感更紮实香甜,入口有种松软轻盈、柔滑细腻的感觉,好轻巧好滑溜。

青森苹果批 - $33
梳乎厘芝士蛋糕