你有没有觉得日本来的甜点特别好吃?Cocolo Tokyo Cake Factory 湾仔这间分店除了可以吃到招牌青森苹果批,还有新推出的各种酥饼和特色小蛋糕,配埋日本直送饮品一套最开心。Cocolo Tokyo Cake Factory 在湾仔利东街地库商场,搭地铁去湾仔站 D 出口一出就到,非常方便就脚。店内招牌当然系青森苹果批,不过最近发现多左好多新款酥饼,全部都好吸引喎!真系叫人眼花了乱!除了青森苹果馅,还有杏仁朱古力、甜薯和栗蓉等,优惠价HK$120/4件。除了酥饼也可以找到一系列日本小蛋糕,口味和卖相都好迷人喎,细细件无咁罪疚感。慕丝蛋糕杯是新到产品,隔离的芝士蛋糕和朱古力蛋糕都系招牌之一。雪柜有各种日本直送饮品,以各种口味的波子汽水为主。无酒精儿童啤酒和无酒精威士忌味饮品都几有趣。柠檬忌廉芝士批 HK$35惊太甜的话选这个酸酸甜甜一定合胃口,酥皮又厚又松又脆,入口即化系几有水准。馅料唔会塞到满满,味道适中,口感绵密,整个非常有惊喜值得推荐。特浓双层朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35本来想食下一层那些切件蛋糕,但见到这个双重朱古力好似真系几浓厚又忍唔住想试下。蛋糕口感软

雪柜有各种日本直送饮品,以各种口味的波子汽水为主。

无酒精儿童啤酒和无酒精威士忌味饮品都几有趣。

柠檬忌廉芝士批 HK$35

特浓双层朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35

本来想食下一层那些切件蛋糕,但见到这个双重朱古力好似真系几浓厚又忍唔住想试下。蛋糕口感软滑,淡淡浓郁朱古力,而且好有层次,细细件食完刚好满足朱古力瘾又唔会太腻,朱古力腔记得试试看。

无得去日本又想回味东京味道,唯有去Cocolo Tokyo Cake Factory食个甜品止咳先啦。
2021-02-22
2021-01-24 869 浏览
食完拉面仍有点意犹未尽,很想吃些甜品满足一下甜胃。记得利东街地库 1 楼有间专卖苹果批同芝士蛋糕嘅店舖,提议过去买些甜点回家做下午茶。据知品牌来自日本,有超过三十年历史,店内所有蛋糕和苹果批都是日本制作,再空运到港,加上用料讲究,所有食材都百分百用日本本地货,令人食得放心。店舖地方不大,以外卖为主,不过店内亦设有两张高脚台櫈,反正有位坐,一於转軚改堂食。蛋糕柜入面放咗好多精美嘅蛋糕,剩系卖相都够晒呃 Like,另外批类嘅款式亦唔少,除了咗主打嘅青森苹果批之外,还有新推出的朱古力批、栗蓉批和甜薯批。选购咗青森苹果批 Apple Pie 同 榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake 各一件。个苹果批 Apple Pie ($33)  果然非常美味,外层的批皮够晒香口松化,酥脆得嚟又唔散,咬下有牛油感,但入口又不会油淋淋。内馅有青森苹果方粒和吉士酱,馅料满溢。苹果粒不会太酸,亦不会过甜;吉士顺滑不黏稠,吃完也不怕腻。另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有惊喜,蛋糕香甜迷人,质感好似海绵咁松软,口感轻盈。榛子奶油的香气与可口的摩
另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有惊喜,蛋糕香甜迷人,质感好似海绵咁松软,口感轻盈。榛子奶油的香气与可口的摩卡咖啡非常吻合,入口甜而不腻。下次再嚟要试下其他批款。
2021-01-08 871 浏览
位於湾仔的Cocolo Tokyo Cake Factory,是一间来自日本的苹果批专门店。品牌主打百分百日本货,店内所有的蛋糕和苹果批都由日本当地制作,然後空运到港,保证正宗、保证原汁原味哦。 小店设於人来人往的利东街商场,不少路过的行人都被新鲜焗起的苹果批香吸引,不自觉地走入店里看看呢。小店地方不大,装潢简单。店内有一个蛋糕柜,有一个饮料柜,有一张小餐桌,同时也看到店员在後勤位置焗苹果批。 当天光顾,约有数十款蛋糕出售,价格为$20-35不等,以日本直送的价钱来说,相当合理呢。而新鲜焗的热批,则有苹果批和甜薯批可以选择,卖相同样不俗。 青森苹果批 $33 热气腾腾的青森苹果批,非常吸引呢。隔离包装纸仍然感到十分烫手,在寒冷的冬天吃一个倍感幸福。蓬松的酥皮,色泽金黄,烤焗时间和温度完美,咬下香脆松化,质素很好。内里的吉士达奶油浓稠甜蜜,苹果馅有颗粒有果蓉,又甜又甜。不过由於价格不太便宜,感觉上苹果略小,多一点点会更满足啦~ 蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28 冬天是最适合吃蕃薯的季节,蕃薯蓉绵密幼软,香甜可口,内里的蛋糕很松软,味道不错呀。
,是一间来自日本的苹果批专门店。

,然後空运到港,保证正宗、保证原汁原味哦。

当天光顾,约有数十款蛋糕出售,价格为$20-35不等
,以日本直送的价钱来说,相当合理呢。

而新鲜焗的热批,则有苹果批和甜薯批可以选择,卖相同样不俗。

青森苹果批 $33

蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28

2020-12-31
2021-01-03 714 浏览
圣诞节收到朋友亲手画。。。 以甜品作素材的圣诞卡, 和有心思的message,格外开心!很喜欢朋友在咭上写的一句说话: 「面对大环境,只有乐观面对,方法总比困难多。亅既然甜品画得栩栩如生。。。 望着这张卡,就挑起了我吃甜品的慾望。。。go go go 。。。就到屋企附近的利东街吃青森苹果批吧!!。。。🦉青森最出名就是苹果。。。它是一个我已放在 wish list 良久,很希望去一睹的日本美景之一! 现在疫情关系不能去,唯有来这里朝圣。。。 吃个青森直送苹果做的苹果批止止瘾。苹果批的外皮做得非常酥脆, 虽然我要的是外卖, 而且还在家放了几个小时才吃, 但是它的外皮依然松脆, 咬下去口感依然非常好。咬开外皮後,便吃到大大粒的青森苹果肉, 酸酸甜甜略带果香的青森苹果粒。苹果粒没有像坊间一般的磨到很烂, 保持咬口 , 咬下去有很清新的果香味,没有过浓的(假)甜味;果然有水准, 我好喜欢哦!!另一样要赞的地方,就是它没有加很多吉士酱到苹果批里面, 或把味道调得很浓很假 ,去抢走苹果肉的香味,而是保持偏淡身的调味, 以突出青森苹果蓉 香味。我觉得此店最聪明的地方, 就是懂得自己究竟在卖什麽。。。

。。。🦉

我觉得此店最聪明的地方, 就是懂得自己究竟在卖什麽。。。 及青森苹果批的卖点在哪里! 值得一赞!!

同场加映: 番薯黑砂糖 mont blanc 蛋糕

蕃薯味都几浓郁, 不过对我来说稍甜 ,ok choice!

希望疫情快点过去吧!让大家生活回到正常 。。。而我,也可以再次「向世界出发亅,认识不同的地方。。。及品嚐更多地道美食,并为大家一一介绍。谢谢!!

+ ==============================
有兴趣可以按左上角的「猫头鹰头像」或到 openrice 的 「福福郎食评家专页」订阅我的餐厅介绍blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2021-01-03
庆祝纪念
纪念日
  • 青森苹果批
曾经喺西贡食过呢个苹果批,都几念念不忘,最近发现原来佢喺湾仔利东街下面嘅商场开咗分店,今日去到湾仔食饭,都不忘要买返一件过吓口瘾。青森苹果批系由日本直送,运到香港店内再新鲜焗制,所以咁高质!日本直送嘅清心苹果批$33/个,买四个仲有优惠添!店内仲有一个好贴心嘅服务,就系有一个位置比客人免费充电,客人可以一边饮杯咖啡、食个苹果批,帮自己叉叉电之余亦都帮自己嘅手机充充电。其实呢度唔止有苹果批一种选择,仲有好多唔同嘅蛋糕甜品。除咗甜品以外,仲有一系列嘅咖啡出售。咖啡机都好专业,而且仲有好多唔同嘅用具比客人自由取用。虽然$33/个苹果批听落有少少贵,但系佢嘅size都好大,而且包装亦好精美,当然食完之後你就会觉得真系物超所值。攞到返屋企已经唔系最新鲜嘅状态,但酥皮仍然十分松脆,层次分明,苹果蓉非常清甜,仲有粒粒嘅苹果肉,配合吉士酱,真系无得弹!另外仲买咗个日式蒙布朗,有北海道南瓜、三重芝士、同埋日本甜王士多啤梨可供选择,而我就拣咗南瓜味。呢个蒙布朗面层系南瓜蓉,中间一层系忌廉,底部就系海绵蛋糕,入口有唔同层次,味道亦不错。呢个青森苹果批真系好好味,下次我要买够两打请埋同事食先得!
日本直送嘅清心苹果批$33/个,买四个仲有优惠添!
其实呢度唔止有苹果批一种选择,仲有好多唔同嘅蛋糕甜品
除咗甜品以外,仲有一系列嘅咖啡出售。
咖啡机都好专业,而且仲有好多唔同嘅用具比客人自由取用。
日式蒙布朗
呢个青森苹果批真系好好味,下次我要买够两打请埋同事食先得!
日式蒙布朗
平时经过以为只有苹果批同其他饱肚pastry。今次同事派饼搵我帮手,先发现原来呢间有好多选择,咸甜都有,啱晒有啲唔食甜嘅同事我当然拣咗招牌苹果批一盒入面每个都有个纸袋仔装住,唔会跌碎跌到周围都系苹果批外面金黄,入面果肉嘅份量刚好,另外配有不会太甜嘅吉士酱,出奇地不会腻,连平时唔食吉士酱嘅我都觉得正另一位同事拣咗朱古力蛋糕,我食咗一啖,朱古力味浓郁,蛋糕湿润,不错而且每个都有独立包装嘅盒仔,派饼真系一流

我当然拣咗招牌苹果批
一盒入面每个都有个纸袋仔装住,唔会跌碎跌到周围都系

而且每个都有独立包装嘅盒仔,派饼真系一流
2021-03-28 3 浏览
之前行完山,去到西贡经过一间甜品店,闻到好香嘅苹果批味,真系一试难忘, 十分酥脆!今日喺湾仔利东街商场,竟然见到呢间苹果批既分店!即刻停低买咗两件甜品食下。上次已经试咗招牌清心苹果批,今日妈妈话想试新野最後拣咗柠檬忌廉芝士批$35外层嘅酥皮真系超级松脆,面头搽咗啲蜜糖,所以甜甜地,中间有吉士酱混合柠檬酱,带有微酸,亦有少少少少果肉,好好食!😋另外都见佢有多款蛋糕,拣咗🍓草莓鲜芝士蛋糕🍰$25识落有好香嘅士多啤梨同浓郁嘅芝士味,有少少士多啤梨酱,饼底有海绵蛋糕,蛋糕唔会好甜,芝士亦唔会腻,好食!呢度仲有饮品卖,如果喺附近返工买杯嘢饮食件蛋糕都唔错饮品都系来自日本的。

上次已经试咗招牌清心苹果批,今日妈妈话想试新野

最後拣咗柠檬忌廉芝士批$35

另外都见佢有多款蛋糕,拣咗🍓草莓鲜芝士蛋糕🍰$25

呢度仲有饮品卖,如果喺附近返工买杯嘢饮食件蛋糕都唔错

饮品都系来自日本的。
2021-03-24 11 浏览
前排有间日本嘅过江龙饼店黎左香港开铺🇯🇵除咗西贡本店之外原来喺利东街都有分店今日咁啱去开湾仔附近做野就把握机会放工去买🤓.橱窗展示左好多款式嘅甜品🍰不过去到嘅时候最出名嘅苹果酥🍎竟然卖晒😭😭😭唯有试下其他口味先 下次再买过😛.🌟草莓鲜芝士蛋糕 ($25)原来呢个系湾仔店嘅限定蛋糕草莓嘅酸甜味令到呢个芝士蛋糕唔会腻🍓厚厚嘅草莓芝士一层过而且仲好绵滑🧀面头仲有士多啤梨果酱 提升味道嘅层次餐厅仲会附送餐具 好细心!.🌟柠檬忌廉芝士批 ($35)酥皮好香牛油味 将佢由纸袋拎出黎已经闻到香喷喷🧈切开仲见到有好多层酥皮柠檬嘅酸味中和左芝士嘅甜腻🍋拎返屋企再加热会更加好味🤤.呢度嘅批分量比想像中大 而且食材都系由日本空运到港所以都几符合佢嘅价钱店员亦都好有耐心向我解说有咩特别嘅款式同推介大家不妨买黎试下🤗
前排有间日本嘅过江龙饼店黎左香港开铺🇯🇵

除咗西贡本店之外原来喺利东街都有分店
今日咁啱去开湾仔附近做野就把握机会放工去买🤓
橱窗展示左好多款式嘅甜品🍰

不过去到嘅时候最出名嘅苹果酥🍎竟然卖晒😭😭😭

唯有试下其他口味先 下次再买过😛

🌟草莓鲜芝士蛋糕 ($25)
草莓鲜芝士蛋糕
草莓鲜芝士蛋糕

原来呢个系湾仔店嘅限定蛋糕
草莓嘅酸甜味令到呢个芝士蛋糕唔会腻🍓
厚厚嘅草莓芝士一层过而且仲好绵滑🧀
面头仲有士多啤梨果酱 提升味道嘅层次

餐厅仲会附送餐具 好细心!
🌟柠檬忌廉芝士批 ($35)
柠檬忌廉芝士批

店员亦都好有耐心向我解说有咩特别嘅款式同推介
大家不妨买黎试下🤗
2021-03-23
2021-03-22 14 浏览
今日到利东街看到这间主打日本直送苹果批的日式甜品店,身为甜品控的我立即试一试批类都有很多选择,身为甜薯控的我给日本甜薯批吸引到除了批类甜品,店内还有蛋糕可供选择,朋友喜爱芝士,所以便选了梳乎厘芝士蛋糕日本甜薯批 - 暖乎乎的,手掌的大小,作饭後甜品刚好外层酥皮真的非常松化,内里的甜薯蓉满满的,而且不是死甜,甜度刚好梳乎厘芝士蛋糕 - 卖相非常吸引梳乎厘的口感不会太空气,非常松软,吃下带出微微的芝士味,不会很腻这间甜品店酥皮批类甜品非常出色,下次要试一试其他口味

批类都有很多选择,身为甜薯控的我给日本甜薯批吸引到

甜薯批

日本甜薯批 - 暖乎乎的,手掌的大小,作饭後甜品刚好

梳乎厘芝士蛋糕 - 卖相非常吸引
梳乎里芝士蛋糕

这间甜品店酥皮批类甜品非常出色,下次要试一试其他口味
2021-03-18 11 浏览
最近转职到湾仔返工,放工经过囍帖街,想食下甜品,见到地下街既商场有间来自日本的苹果批,买返两件回家,做个孝顺女,同娘亲一试!新品上市粟蓉批,批系香脆薄薄的,以盒形包着不会太甜的粟子蓉,一口咬下的感觉松脆而不溜,手掌心的大小,最适合饭前小食或饭後甜品,帮你开胃口又得,食饱了再想食甜品又得。双层鲜奶芝士蛋糕,唔好以为细细件,其实芝士味出众,系清甜香软的口感,入口慢慢细味。高级的日本饼店,下次可以试吓由日本直送的苹果批,作为散水饼一流呀。

2021-03-17 16 浏览
早几日同事升职请我哋食Cocolo Tokyo Cake Factory嘅苹果批,超级好食,所以今日忍唔住要去买呢间嘅其他甜品试下。除咗最出名嘅苹果批,其实呢度仲有其他酥皮批同蛋糕,啲样都几吸引。职员介绍话纯朱古力蛋糕、梳乎厘芝士蛋糕同草莓鲜芝士蛋糕都系新品,咁梗系要拣返件啦草莓鲜芝士蛋糕 $25呢款Rare cheesecake上层嘅芝士口感轻盈顺滑,饼底嘅海绵蛋糕蓬松柔软;浓郁嘅芝味入面又带有士多啤梨嘅酸甜,味道层次丰富,廿零蚊好抵食。柠檬忌廉芝士批 $35酥皮批真系Cocolo Tokyo Cake Factory嘅强项,呢个柠檬忌廉芝士批嘅酥皮酥脆松软,牛油味香浓,食後齿颊留香;馅料唔算好多,柠檬味清香突出,唔会太甜腻,每一啖都系简单清新嘅美味。暂时喺呢间试过嘅酥皮批同蛋糕都冇令我失望,下次再食埋其他款先

草莓鲜芝士蛋糕 $25

柠檬忌廉芝士批 $35

2021-03-15 14 浏览
今日决定甜品当午餐。店子小小,有座位提供,还可差电。但疫情关系都是选择外买吧。青森苹果批,$33。之前去日本排长龙没吃到,终於有几会品尝。好彩回到家还是热的。外皮仍然松脆,咬一两啖果肉就爆出来,清甜而不腻,好正👍。青森苹果批是这里的招牌,但还有其他批都好吸引。但我不想吃两个批,见蛋糕都好吸引,就不作他选。草莓鲜芝士蛋糕,$25。虽然卖相简约,但草莓和芝士味配搭刚好,芝士味不会盖过了草莓味,感觉清新,质感软滑👍。这里还有饮品发售。疫情过後,希望有机会坐低慢慢叹。

这里还有饮品发售。疫情过後,希望有机会坐低慢慢叹。

2021-03-13
  • 草莓鲜芝士蛋糕
2021-03-14 32 浏览
今日放假约左朋友去湾仔饮嘢,走个时经过利东街闻到好香焗酥饼既味道,即刻去揾下到底边间铺头,原来系呢间主打青森苹果批既饼店,有好野一定要买返屋企慢慢叹下门面简单但入面好宽阔,装修贴切日本风味,好似去左日本咁入到去见到两个蛋糕柜,左边系批款,右边系蛋糕款,全部都好吸引,每样都好想试於是我就决定拣一个批款同一件蛋糕试下既然苹果批系主打,唔使谂就拣左佢,其他几款批都好想食,下次经过我一定唔会放过佢蛋糕款都好多,最後拣左梳乎厘芝士蛋糕,我最爱既芝士味蛋糕价钱唔贵又靓,下次可以买生日蛋糕同朋友庆祝拣完店员帮我包装好,个盒都好靓,系日本式精致包装一返到屋企即开餐,苹果批个皮好酥脆好香好松化,味道无得弹,仲会见到批皮一层层咁,批皮真系好食到唔想停,配埋又甜又香又软既苹果肉,呑左系口入面都仲有个阵香味,点解我衣家先知有呢间好野苹果批太好食,唔够十分钟已经食晒,之後就食梳乎厘芝士蛋糕🍰,蛋糕松软幼滑唔黐牙,芝士味香浓又唔会腻,甜度适中,蛋糕都好有惊喜舖头仲有饮品卖,下次要试埋先得

门面简单但入面好宽阔,装修贴切日本风味,好似去左日本咁

於是我就决定拣一个批款同一件蛋糕试下

青森苹果批

蛋糕款都好多,最後拣左梳乎厘芝士蛋糕,我最爱既芝士味